11. listopadu 2011

Olomoucké medailonky

500 g mletého masa, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka, 3 - 4 stroužky česneku, 1 - 2 balíčky kulatých tvarůžků, hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení, tuk na smažení

Maso smícháme s vejci, solí, prolisovaným česnekem a kořením, podle chuti můžeme přidat i jiné koření (mletá paprika, gril.koření.  Dobře promícháme. Každé kolečko tvarůžku zabalíme dobře do masové směsi ( jde to lépe, když si namočíme ruce do studené vody - pak se na ně maso nelepí) a obalíme v mouce, vejci a strouhance jako řízek. V rozpáleném oleji usmažíme.

Masové taštičky

těsto : 500 g hladké mouky, 500 g rostlinného tuku, 200 g zakysané smetany
náplň :
500 g mletého masa, 2 cibule, 2 mrkve, malá plechovka vakuované kukuřice, sůl, pepř, malá plechovka rajského protlaku, trochu strouhanky, trochu oleje
strouhaný sýr na posypání

Na vál nasypeme mouku, doprostřed vyhloubíme důlek a do něj vyklopíme smetanu. Kolem důlku rozmístíme nasekaný změklý tuk. Rukama vypracujeme hladké měkké těsto a necháme ho v chladu dvě hodiny odpočinout.Na rozehřátém oleji osmažíme pokrájenou cibuli do zesklovatění a přidáme maso. Za stálého míchání osmahneme dohněda. Osolíme, opepříme, okořeníme, přidáme na kousky pokrájenou mrkev a protlak, promícháme a podlijeme trochou vody. Přiklopíme pokličkou a dusíme asi 15 minut. Sundáme pokličku a za občasného promíchání necháme vydusit všechnu vodu. Odstavíme z plotny, vmícháme okapanou kukuřici a je-li třeba, zahustíme trochou strouhanky. Podle potřeby dochutíme solí případně oblíbeným kořením. Necháme vychladnout. Těsto rozdělíme na poloviny. Každou půlku vyválíme a velký obdélník a rozkrájíme na menší obdélníky. Na jednu polovinu každého obdélníčku položíme hromádku náplně a druhou polovinou zakryjeme. Okraje zmáčkneme a skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Taštičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nastrouhaným sýrem a vložíme do trouby vyhřáté na 210°C. Pečeme asi 15 minut do zezlátnutí. Podáváme teplé s čerstvou zeleninou nebo salátem.

Mleté maso zapékané s makarony v listovém těstě

listové těsto, makaróny, mleté vepřové a hovězí maso, vejce, rajský protlak, strouhaný sýr, cibuli, drůbeží játra, slaninu a hovězí vývar.

Makaróny uvaříme v osolené vodě, cibuli, mleté maso, sýr, játra a slaninu osmahneme na olivovém oleji. Přidáme rajský protlak a vývar a vaříme asi 25 minut. Směs smícháme s uvařenými makarony. Pekáč vymažeme olejem a vyložíme polovinou vyválcovaného těsta, navršíme masovou hmotu, urovnáme, pokryjeme zbytkem těsta a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Masové kuličky v zeli

300 g mletého vepřového masa, jedno vejce, 100 g uvařené rýže, mletý pepř, sůl, olej, 500 g hlávkového zelí, jeden bobkový list, čtyři zrnka nového koření, 100 g rajčatového protlaku, cukr

Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rýži, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Ze směsi tvarujeme menší kuličky, osmažíme je ze všech stran na oleji, vyndáme a odložíme na teplém místě. Do hrnce dáme dvě lžíce oleje, přidáme očištěné a nakrájené zelí, osolíme, podlijeme vodou a krátce podusíme. Přidáme bobkový list, nové koření, rajčatový protlak, promícháme a dusíme skoro do změknutí. Do zelí vložíme opečené masové kuličky, podle potřeby podléváme vodou a dusíme do změknutí. Zelí ochutíme cukrem, jemně promícháme a necháme chvíli uležet.

Masové kuličky ve špenátové omáčce

250 g mletého masa dvou druhů (hovězí, vepřové), jeden stroužek česneku, jeden rohlík, jedno vejce, sůl, pepř, půl lžičky mleté červené papriky, půl lžičky mletého kmínu, olej nebo tuk na pečení
omáčka : 1 kg čerstvého nebo 300 g mraženého špenátu, dvě mladé cibulky, dvě lžíce oleje, jedna kostka zeleninového bujónu, jedna lžička kari koření, 0,2 l smetany ke šlehání, jedna lžička maizeny, sůl

Mleté maso vložíme do mísy. Nakrájený rohlík zalijeme vařící vodou a necháme postát. K masu přidáme prolisovaný česnek, rozšlehané vejce, opepříme, ochutíme kmínem, paprikou a osolíme. Rohlík jemně vyždímáme, přidáme k masu a směs dobře promícháme. Mokrou rukou tvarujeme malé kuličky, které opékáme na rozpáleném oleji, vyndáme a uložíme na teplém místě.
Omáčka: Špenátové listy umyjeme a zbavíme stonek, mražené listy necháme mírně rozmrznout. V hlubší pánvi osmažíme na oleji očištěnou pokrájenou cibulku, přidáme bujón, kari koření, promícháme, zalijeme 0,25 l vody a přivedeme do varu. Vložíme špenátové listy a za občasného míchání krátce povaříme. Ve smetaně rozmícháme maizenu, vylijeme do špenátu a krátce povaříme. Podle chuti osolíme a podáváme s kuličkami.

Ajvar - recept

2 velké baklažány, 6 červených nebo zelených kuliček pepře, sůl, česnek, 3 hřebíčky,  šťáva z citron, 0,5 šálku olivového oleje, petrželová nať

V troubě nasucho upečeme baklažány s hřebíčkem a pepřem do změknutí. Během pečení můžeme baklažány potírat olejem nebo vodou. Ještě teplé je i s  včetně kořením nasekáme  najemno.Podle chuti dosolíme a dochutíme pepřem. Přimícháme utřený česnek a citrónovou šťávu.. Postupně přidáme olej. Pasta musí být celistvá a hustá, nesmí uvolňovat olej. Nakonec vmícháme najemno nasekaná petrželová nať. Chceme-li mít pikantnější AJVAR, přidáme 1feferonku.

Grilované placičky z dvojího masa

500 g mletého hovězího masa, 500 g mletého jehněčího masa,  lžička pálivé papriky,2 lžičky soli, 3 velké cibule
Maso smícháme s paprikou a solí a přes noc dáme do ledničky. Před grilováním maso promícháme a vytvoříme kuličky. Každou zmáčkneme na placičku asi centimetr silnou a krátce grilujeme. Servírujeme s cibulí nakrájenu na kolečka s hořčicí a kečupem nebo s Ajvarem. 

Bulharské kjuftety

200 g mletého telecího masa, 250 g mletého hovězího masa, 40 g brambor, vejce, 3 žemle, petržel, 300 g rajčat, 2 lžíce oleje, sůl

K masu přidáme syrové strouhané brambory, žemli namočenou ve vodě, vejce a sůl. Promícháme a utvoříme malé karbanátky, které zlehka obalíme v sekané petrželce.Srovnáme do nádoby, nepatrně podlijeme, podusíme a přidáme nakrájená rajčata. Šťávu necháme vysmahnout, podlijeme a dusíme do změknutí. Nakonec přidáme olej.

Masové kuličky v rajské omáčce

300 g mletého masa,  vejce, trochu strouhanky, mletý pepř, sůl
rajská omáčka : 500 g rajčat, 1 PL oleje, cibule, 2 PL hladké mouky, 2 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, kousek bobkového listu, ocet nebo citrónová šťáva, cukr, sůl.

Mleté maso opepříme, osolíme a smícháme s vejcem. Pokud je směs řídká, přidáme trochu strouhanky. Tvoříme kuličky, které zprudka opečeme na rozehřátém tuku. Mezitím na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, zasypeme moukou, osmahneme a zalijeme vodou nebo vývarem. Dobře rozmícháme, přidáme pokrájená rajčaty, koření a povaříme. Nakonec přecedíme, přidáme masové kuličky a společně prohřejeme. Omáčku dochutíme octem nebo citrónovou šťávou, cukrem a solí. Nemáme-li rajčata, chutnou omáčku připravíme z 5 lžic rajčatového protlaku.

Masové koule v sýrové omáčce

500 g mletého masa, 2 vejce, sůl, mletý pepř, mletá paprika, 2 lžíce hladké mouky, cibule ,100 g nivy, 100 g tvrdého sýra, 250 ml smetany na vaření, 100 ml mléka, sádlo na vymazání pekáče

V míse smícháme maso s drobně pokrájenou cibulí, vejci, moukou, solí a kořením. Tvoříme koule a skládáme je do pekáče vymazaného sádlem. Trochu podlijeme vodou a dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C. Zatím smícháme smetanu, mléko a oba postrouhané sýry. Touto směsí zalijeme upečené koule (asi za 20 - 25 minut po vložení do trouby) a ještě necháme zapéct asi 15 minut. Podáváme s vařenými bramborami nebo těstovinami.

10. listopadu 2011

Brokolicové košíčky s pórkem

30 dkg brokolice; olivový olej; 5 dkg másla; 1 - 2 polévkové lžíce mouky; 4 - 5 ks čerstvého tymiánu;2 dl mléka; sůl; mletý bílý pepř; 15 dkg uzeného sýra; celý pórek; 2 rajčata; 2 stroužky česneku
na těsto : 18 dkg hladké mouky; 7,5 dkg másla; vajíčko; špetka soli

Suroviny, ze kterých budeme dělat těsto, smícháme s trochou vody a prohněteme. Vzniklou hmotu pak necháme hodinu odpočívat v chladničce. Na kuchyňském prkně (válu) poprášeném moukou vyválíme do tenka odpočaté těsto a pak je rozdělíme do košíčkových formiček, které předem vymažeme máslem. Dna těchto těstových košíčků propícháme vidličkou a v předehřáté troubě je upečeme, což při teplotě 190 °C bude trvat 10 minut. V kastrolu si zpěníme máslo, přisypeme mouku, čerstvý tymián a vše rozmícháme v mléce do hladka. Osolíme, opepříme a nakonec do kastrolu nastoruháme uzený sýr. Celé důkladně povaříme. Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky a dusíme do měkka na olivovém oleji. Pórek si nakrájíme na polokolečka, přidáme jej k brokolici, osolíme, zalijeme vodou a celé dobře podusíme, aby se nám pěkně skombinovaly chutě. Dušenou brokolici vkládáme do upečených košíčků, zalijeme tymiánovým sósem, posypeme strouhaným sýrem a v předehřáté troubě upečeme, což bude při teplotě 195 °C trvat jen několik minut. Rajčata nakrájíme na kolečka a v rozpáleném olivovém oleji je rychle orestujeme. Osolíme je a posypeme česnekem nakrájeným na tenké plátky. Rajčata budeme podávat ke košíčkům jako oblohu.

Jednoduché plněné houby

8 větších žampionů,svazek cibule,svazek petrželové natě; 25 dkg chlebové střídy; 1 dl mléka;2 stroužky česneku; 5 dkg másla; 3 dkg sýra parmezánu; strouhanka; sůl; mletý bílý pepř

Houby očistíme, odřízneme nožičky a odložíme je stranou. Na rozpáleném oleji zesklovatíme půl cibule nakrájené nadrobno a přihodíme na malé kostičky nakrájenou šunku a nožičky hub nakrájené na kousky. Přidáme najemno nasekanou petrželovou nať a vše ochutíme mletým bílým pepřem. Chlebovou střídu namočíme do mléka, vymačkáme a položíme na směs osmahnuté šunky a cibule. Důkladně promícháme a přistrouháme česnek. Směsí naplníme klouboučky hub a položíme je vedle sebe do ohnivzdorné nádoby vymazané silnou vrstvou másla. Posypeme směsí strouhanky a parmezánu a vložíme na 10 až 15 minut péct do trouby předehřáté na 180 - 190 °C.

Minestrone

10 dkg anglické slaniny; 0,5 dl oleje; cibule; 20 dkg rajčat z konzervy; 2 - 3 rozetřené stroužky česneku;sušená bazalka; mrkev; kořen petržele;  menší kedlubna; menší celer; cuketa; 1,5 litru masového vývaru; sůl; pepř;  kávová lžička krystalového cukru; hlávka kapusty; svazek petrželové natě; 10 dkg rýže; 4 dkg nastrouhaného parmezánu

Slaninu nakrájíme na nudličky a začneme ji smahnout na malém množství oleje, postupně přidáme nadrobno nasekanou cibulku. Rajčata z konzervy nakrájíme na kostičky a spolu s rozetřeným česnekem a bazalkou vložíme do hrnce. Přisypeme kávovou lžičku krystalového cukru. Mrkev, kořen petržele, celer a kedlubnu nakrájíme na nudličky a přihodíme do základu na polévku. Důkladně promícháme, zalijeme malým množstvím masového vývaru a několik minut povaříme. Mezitím nakrájíme na proužky cuketu a kapustu a zeleninu přihodíme do polévky. Podlijeme masovým vývarem, přidáme čerstvou petrželovou nať a vše dohromady 20 minut povaříme. Jako zavářku můžeme použít uvařenou rýži. Před podáváním posypeme nastrouhaným sýrem.

Cuketové suflé

35 dkg cuket; 1 - 1,5 dl mléka; 3 dkg másla; 3 dkg mouky; jarní cibulka; 8 dkg nastrouhaného sýra parmezánu; 4 vejce; strouhanka

Cuketu nakrájíme na větší kousky a dáme na několik minut vařit do osolené vody. Scedíme a vložíme do vyšší misky, přilijeme mléko a vše rozmixujeme. Ve druhé nádobě připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Přilijeme cuketové pyré, osolíme, přidáme nadrobno nasekanou cibuli a nastrouhaný parmezán. Oddělíme od sebe vaječné žloutky a bílky. Vaječné žloutky vmícháme do směsi a z vaječných bílků ušleháme tuhý sníh. Cuketovou směs zjemníme sněhem. Hotovou směs nalijeme do máslem vymazaných a strouhankou vysypaných formiček a na 40 minut vložíme péct do předehřáté trouby při teplotě 180 °C. 

Pečená cibule plněná fetou

4 červené cibule; 12 dkg sýra feta; svazek koriandru; svazek petržele; 2 dkg piniových semínek;3 dkg strouhanky; sůl; pepř; olej

Očištěné červené cibule vložíme do vřelé vody, po 15 minutách je vyndáme a necháme vychladnout.Fetu rozmačkáme vidličkou a přimícháme k ní najemno nasekaný koriandr a petrželku. Vysuneme vnitřky uvařených cibulí a rozkrájíme je na droboučké kousky. Ty potom na rozpáleném oleji orestujeme spolu s piniovými semínky. Osolíme, opepříme a také je přimícháme k sýrové hmotě. Nakonec přimícháme i strouhanku. Červené cibule zbavené vnitřků vložíme do pekáče, zakapeme olejem a naplníme je sýrovou směsí. Pečeme 10-13 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Před podáváním cibule ozdobíme ještě nadrobno nakrájenou kalifornskou paprikou, rajčátky a petrželkou.

Lilky plněné kořeněným mletým masem

2 středně velké lilky; 50 dkg mletého masa; cibule; rajče; 2 lusky kalifornské papriky; 0,5 dl olivového oleje; 15 dkg tvrdého sýra; 2 stroužky česneku; 1 svazku koriandru; čerstvý zázvor; sůl; pepř; chilli prášek

Lilky podélně rozřízneme, vyřízneme vnitřní části a po obou stranách je osmahneme na malém množství olivového oleje. Nasekáme nadrobno cibuli a zesklovatíme ji na olivovém oleji. Přidáme 2 stroužky rozetřeného česneku a mleté maso. Ochutíme mletým zázvorem, osolíme, opepříme a přisypeme chilli prášek. Do masové směsi vhodíme na kostičky nakrájená rajčata a najemno nasekaný koriandr. Vše dohromady důkladně osmahneme. Masovou směsí rovnoměrně potřeme lilky a povrch posypeme nastrouhaným sýrem. Vložíme do trouby rozehřáté na 200 – 210 °C a pečeme asi 15 minut.

Lečo s tykví

40 dkg cibule; 40 dkg paprik vhodných na plnění; 40 dkg rajčat; 20 dkg slaniny; 40 dkg klobásy; 40 dkg tykve

Slaninu vyškvaříme, na vyškvařeném tuku orestujeme cibuli, na ni položíme klobásu a opečeme ji. Přihodíme rajčata a papriky. Až bude všechno uvařeno, přidáme i tykev. Místo tykve můžeme použít lilek, nebo dokonce i cuketu, v tom případě ovšem nezapomeňme lečo příslušným způsobem přejmenovat.


Lepivý brambory zadělaný na bílo

1 kg brambor; 2 - 3 bobkové listy; sůl; kořenící směs ( pokud chcete); 1/2 dl oleje; 4 polévkové lžíce mouky; kelímek smetany; polévková lžíce octa

Oloupané a na drobné kousky nakrájené brambory uvařím doměkka ve slané, okořeněné vodě s bobkovými listy. Připravím jíšku a přimíchám ji k uvařeným bramborám. Zahustím smetanou, ve které jsem rozmíchal dvě lžíce mouky. Dochutit můžu podle chuti třeba octem.

Bramborové bochánky se salátem

vajíčko; 1,5 dl mléka; 8 dkg mouky; 30 dkg brambor; 5 dkg másla; svazeček petržele; 2 - 3 lístky estragonu; 1 dl smetany; hlávka ledového salátu; 1 hlávky salátu lollo rosso; 1 - 2 kalifornské papriky;2 rajčata; salátová okurka; olivový olej; balzámový ocet; stolní olej; sůl; pepř

Formy na suflé nebo jakékoli jiné nádoby z varného porcelánu vymažeme olejem. Potom tyto formy necháme dobře prohřát v troubě. Z vajíčka, mléka a mouky si za přidání špetky soli připravíme těsto jako na palačinky. Brambory uvařené ve slané vodě rozmačkáme strojkem na hmoždění brambor a přimícháme k nim nadrobno nakrájenou petržel a estragon. Osolíme a pak důkladně promícháme s máslem a se smetanou. Do prohřátých nádob nalijeme nejprve palačinkové těsto, na které pak přijde vrchovatá polévková lžíce bramborové hmoty. Zakryjeme opět vrstvou palačinkového těsta a dáme celé péci do trouby předehřáté na 220 °C. Za 20 minut budou bochánky náležitě propečené. Jednotlivé druhy salátu a ostatní zeleniny rozkrájíme na libovolně velké kousky a položíme je na talíř. Tam je zalijeme olivovým olejem a zakapeme balzámovým octem. Bramborové bochánky vyjmeme z forem a podáváme je umístěné na salátové lůžko.

Baklažánový puding s pikantní houbovou omáčkou

3 baklažány; litr smetany; 20 dkg másla; 5 stroužků česneku; 5 vajec; 10 dkg sýra; cibule; 20 dkg hřibů; 2 dl mléka; 5 dkg mouky; 1 dl sojové omáčky; sůl; mletý pepř

Do smetany přidáme špetku soli a mletý pepř, přivedeme k varu a necháme vychladnout. Očistíme baklažány, nakrájíme je na kostičky a začneme smažit na 10 dkg másla. Osolíme, opepříme a přihodíme na plátky nakrájenou cibuli. Až baklažány změknou, směs rozmixujeme. Čtyři vaječné žloutky utřeme s jedním celým vajíčkem a vychladlou smetanou na hladkou směs. Přistrouháme sýr. Směs přidáme k baklažánovému puré. Hotový krém nalijeme do máslem vymazané formy, vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 160 °C necháme ve vodní lázni jednu až půldruhé hodiny v páře. Připravíme houbovou omáčku: rozpálíme zbytek másla a osmahneme na něm na plátky nakrájenou cibuli. Osolíme a přihodíme na malé kostičky nakrájené hřiby. Zaprášíme moukou, podlijeme horkým mlékem a důkladně povaříme. Nakonec přilijeme sojovou omáčku. Před podáváním rozkrájíme puding na řezy. Zakapeme houbovou omáčkou a ozdobíme čerstvým oreganem a mletou červenou paprikou.

9. listopadu 2011

Zelný salát s majonézou ochucenou bazalkou

hlávka zelí; 3 menší mrkve; 4 jarní cibule; 3 polévkové lžíce jogurtu;  citron; 1,5 dl olivového oleje; lžička hořčice; vejce; svazek bazalky; 2 stroužky česneku; svazek petrželové natě; 20 g jalovcových semínek; sůl; mletý pepř

Připravíme majonézu: Oddělíme od sebe vaječné bílky a žloutky a ke žloutkům přimícháme jednu malou lžičku hořčice. Za rychlého míchání přilijeme opatrně do směsi olivový olej. Přidáme rozetřený česnek, osolíme, opepříme a přikápneme malé množství citronové šťávy. Vmícháme 3 polévkové lžíce jogurtu a čerstvě nakrájenou bazalku. Půl hlávky zelí nakrájíme na tenké nudličky, nastrouháme mrkev a vše důkladně promícháme s nadrobno nasekanou jarní cibulkou. Zamícháme do jogurtu s majonézou a vmícháme také nadrobno nasekaná semínka jalovce. Podáváme s čerstvou bazalkou.

Těstovinový salát se zeleninou

30 dkg těstovin (mušliček); 4 rajčata; půl salátové okurky; 30 ks oliv; 0,5 dl olivového oleje; svazeček pažitky; svazeček bazalky; 2 - 3 stroužky česneku; vinný ocet; sůl; pepř; petrželka na zdobení

Těstoviny uvaříme v mírně slané vodě s několika kapkami oleje, potom je necháme okapat a vychladnout. Rajská jablíčka a salátovou okurku nakrájíme na malé kostičky, načež k nim přimícháme jemně nasekanou pažitku a bazalku. Osolíme, opepříme a přidáme i utřený česnek. Ochutíme vinným octem a zalijeme notnou dávkou olivového oleje. Salát potom důkladně promícháme s vychladlými těstovinami. Před podáváním pro ozdobu posypeme nadrobno nasekanou petrželkou.

Těstovinový salát pesto s houbami

25 dkg větších těstovin tvaru mušlí; 25 dkg hříbků; cibule; 2 rajčata; 15 dkg malých mozzarell používaných k přípravě pizzy; strouhaný parmezán; 5 dkg piniových semínek; svazeček bazalky;3 stroužky česneku; svazeček petržele; olivový olej; balzámový ocet; vinný ocet z bílého vína;sůl; pepř

Těstoviny tvaru větších mušlí uvaříme ve vodě s trochou olivového oleje do poloměkka, aby se daly kousat, v žádném případě nerozvařujeme. Scedíme, necháme okapat a dáme stranou. Cibuli nakrájíme najemno a začneme ji restovat na olivovém oleji. Potom k cibulce přidáme hříbky nakrájené na tenké plátky, osolíme, opepříme a pořádně podusíme. Pesto si vyrobíme tak, že svazeček čerstvé bazalky rozmixujeme s piniovými semínky, česnekem, troškou soli a 1 dl extra panenského olivového oleje. Pokud nebude rozmixovaná hmota dostatečně podobná krému, můžeme do ní ještě přidat olivový olej. Rajčata rozkrájíme na dílky a vyřízneme z nich jádřince. Dužinu rajčatových dílků a podobně veliké kousky mozzarelly vložíme do mísy. K tomu přidáme uvařené těstoviny, hříbky a pesto a všechno důkladně smícháme. Zalijeme troškou olivového oleje, nevelkým množstvím vinného octa a několika kapkami balzámového octa. Před podáváním necháme půl hodiny odstát. 

Ovocný salát se smetanou a jogurtem

10 dkg višní zbavených pecek; 10 dkg třešní zbavených pecek; 10 dkg lesních plodů; 10 dkg meruňkového kompotu; ananas (můžeme použít i ananas v konzervě); 1 ks kivi; jablko; pomeranč;10 dkg práškového cukru; 2 dl sladké smetany; 3 dl jogurtu; balíček pudingového prášku, z něhož se dělá puding za studena; balíček vanilkového cukru; šlehačka

Meruňky z kompotu, ananas, kivi, jablko a pomeranč rozkrájíme na kostičky, přimícháme i ostatní ovoce a vše dáme do společné mísy. Posypeme práškovým cukrem, načež ovocný salát důkladně promícháme. Ze sladké smetany ušleháme co nejtvrdší šlehačku, přidáme jogurt, pudingový prášek a vanilkový cukr. Promícháme s ovocnou směsí. Před podáváním na povrchu ozdobíme šlehačkou.

Klasický waldorfský salát

2 vejce; polévková lžíce dijonské hořčice; 1 dl oleje; 1,5 dl zakysané smetany; práškový cukr; worcesterová omáčka; citron; celer; 3 jablka; 10 dkg oloupaných ořechů; endívie; pistácie;hlávkový salát; sůl; pepř

Z vaječných žloutků, hořčice a oleje připravíme majonézu. Přidáme zakysanou smetanu, podle vlastní chuti cukr a vmícháme worcesterovou omáčku, sůl, pepř a několik kapek citrónové šťávy. Celer nakrájíme na kostičky a spaříme osolenou vodou, do které jsme nakapali šťávu z citrónu. Přihodíme nakrájená jablka, oloupané ořechy a vše vmícháme do zálivky. Podáváme s listy hlávkového salátu. Nakonec posypeme pistácií.


Uzený pstruh na salátovém základě

2 uzení pstruzi vcelku; 15 dkg salátu lollo rosso; 15 dkg salátu ruccola; 15 dkg ředkviček; 1 dl olivového oleje; 0,5 dl balzámového octa; 5 dkg mandlí nakrájených na plátky; 4 plátky toustového chleba; sůl;barevný pepř

Listy obou druhů salátu natrháme do salátové mísy a přidáme na plátky nakrájené ředkvičky. Plátky mandlí mírně opražíme na pánvi. Salát osolíme a vmícháme opražené mandle. Ochutíme olivovým olejem a balzámovým octem. Ryby nakrájíme do požadovaného tvaru a opečeme plátky toustového chleba. Před podáváním upravíme na talíři nejprve plátky chleba. Doprostřed talíře položíme salát a na něj upravíme plátky pstruha. Zdobíme petrželovou natí, opraženými mandlemi a nakonec vše zakapeme malým množstvím olivového oleje.


Taštičky plněné garnelami

40 dkg ráčků garnela; balení listového těsta; 3 dl smetany; vejce; pórek; 2 lusky zelené papriky;česnek; 10 dkg másla; 25 dkg tvrdého sýra; citron;  svazek kopru; 2 polévkové lžíce škrobové moučky; sůl; pepř

Ráčky osmahneme na malém množství oleje a přihodíme na kousky nakrájené paprikové lusky a pórek. Osolíme, opepříme a ochutíme nastrouhaným česnekem a několika kapkami citrónové šťávy. Několik minut podusíme a stáhneme z plotny. Až směs mírně vychladne, přendáme ji do mísy, přistrouháme tvrdý sýr a přisypeme nadrobno nasekanou petrželovou nať. Máslové těsto vyválíme na vále posypaném moukou a rozřízneme na čtverce. Doprostřed čtverců položíme kopeček směsi z ráčků a vytvarujeme taštičky. Taštičky položíme na olejem vymazaný plech, důkladně potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme na 20 minut péct do trouby předehřáté na 180 °C. Připravíme omáčku: kopr nasekáme nadrobno a vhodíme na rozpěněné máslo. Podlijeme smetanou a zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě. Ochutíme solí a pepřem. Taštičky plněné garnelami podáváme s koprovou omáčkou.

Sumec na paprice s brynzovými haluškami

40 dkg sumčího masa; 2 celé cibule; 1 db dužinaté papriky na plnění; 20 dkg mouky; 2 vajíčka; 20 dkg brynzy; 1 dl zakysané smetany; 2 polévkové lžíce mleté červené papriky; 5 dkg slaniny; sůl; pepř; svazeček petržele

Výrobu halušek zahájíme tím, že si ze slaniny nakrájené na kostičky vyškvaříme tuk. Rozbijeme vajíčka a přidáme k nim tolik mouky, kolik do sebe dokážou vstřebat. Promícháme, prohněteme, a bude-li třeba, rozředíme těsto několika kapkami vody. Potom do něho přidáme najemno nakrájenou petrželku, načež těsto rozškubeme na halušky, které uvaříme ve vodě. Až nám halušky změknou, scedíme je a promícháme s tukem vyškvařeným ze slaniny. Nakonec do nich zamícháme brynzu a dáme stranou, protože je budeme potřebovat až v okamžiku podávání. Na oleji si mírně orestujeme cibuli nakrájenou na kolečka, načež k ní přidáme nadrobno nakrájenou papriku. Obojí ještě chvíli podusíme, zaprášíme mletou paprikou a zalijeme malým množstvím vody. Potom k zelenině přidáme rybí maso a 15-20 minut vaříme. Okořeníme solí a pepřem, přisypeme čerstvě nasekanou petrželku a nakonec ještě jídlo obohatíme smetanou. Halušky umístíme na talíř do tvaru věnce, do jehož středu naběračkou naložíme porci sumce na paprice. Nakonec talíř ozdobíme petrželkou.

Ryba pečená na rožni

60 dkg slaniny; 4 kusy ryb, každý o váze asi 70 - 80 dkg (např.: pstruh nebo candát); 40 dkg hub; 1 kg brambor; 1,5 dl bílého vína; sůl; pepř; rozmarýn; šalvěj

Slaninu napíchneme na rožeň a uděláme na ní zářezy. Rybu také napíchneme na rožeň, napichujeme ji však opatrně, podél hřbetu. Na rybím mase uděláme také zářezy, osolíme a opepříme. Okořeníme šalvějí a rozmarýnem. Omyté houby nakrájíme na malé kousky a naplníme jimi břišní dutinu ryby. Sešijeme jehlou a pevnou nití. Oloupeme brambory. Zabalíme je do alobalu a opečeme na žhavých uhlících. Pokud nám zůstaly nějaké houby, můžeme je také zabalit do alobalu a opéct stejně jako brambory. Předtím je ale osolíme, opepříme a okořeníme rozmarýnem. Ryby a slaninu pečeme pouze na žhavých uhlících. Nejprve opečeme slaninu a tuk ze slaniny nakapeme na rybu. Potom opečeme ryby, během pečení je nemusíme otáčet. Pokud se ryba dobře propeče, snadno ji pak stáhneme z rožně. Opečenou slaninu zakapeme malým množstvím bílého vína, získá tak jemnou chuť a maso bude křehké. Před podáváním vybalíme opečené brambory z alobalu a položíme je vedle rybího masa a slaniny.

Moulles mariniere

2 kg černých mušlí; 10 dkg másla; celá cibule; 2 stroužky česneku; celý anglický celer; 4 dl bílého vína; 2 dl smetany; sůl; pepř; svazeček tymiánu; 2-3 bobkové listy

Najemno nasekanou cibulku začneme restovat na zpěněném másle. Jakmile cibule pustí trochu šťávy, přidáme k ní nadrobno nakrájený česnek a anglický celer pokrájený na menší kousky. Zalijeme bílým vínem, osolíme a ochutíme pepřem, tymiánem a bobkovým listem. Potom přidáme černé mušle, přikryjeme pokličkou a 4 - 5 minut vaříme. Po uplynutí této doby mušle vyjmeme z pánve, zbylou omáčku povaříme a přilijeme k ní smetanu. Pak ji ještě jednou uvedeme do varu a můžeme začít podávat. Omáčku naléváme na mušle a nakonec talíř ozdobíme třešňovými rajčátky a petrželkou.

8. listopadu 2011

Lososový dort s krevetami

10 dkg syrového lososa; 10 dkg uzeného lososa; pórek; 5 dkg másla;  svazek kopru; svazek petrželové natě; 20 dkg máslového těsta; 3 dl smetany; 12 dkg krevet; 0,5 dl bílého vína; sůl; mletý bílý pepř

Pórek nakrájíme na kolečka a začneme dusit na rozpáleném oleji. Syrového lososa nakrájíme na kostičky a vhodíme na cibulku. Až získá maso mírně barvu, přihodíme na kostičky nakrájeného uzeného lososa. Okořeníme čerstvým koprem, petrželovou natí, mletým bílým pepřem a podlijeme bílým vínem. Několik minut povaříme. Máslové těsto vyválíme a vložíme do olejem vymazané dortové formy. Položíme vrstvu lososové směsi a zalijeme osolenou smetanou. Posypeme krevetami a vložíme na 30 až 40 minut péct do trouby předehřáté na 180 °C. Po upečení necháme dort několik minut vychladnout ve formě. Podáváme ještě teplé.

Garnát na česneku

24 ks ocasních částí z garnátů; 4 cl balzámového octa; 4 cl sójové omáčky; 8 celých česneků; 6 cl brandy; 1 dl suchého bílého vína; 10 dkg červené kalifornské papriky; 10 dkg salátu ruccola; 10 dkg špaget; 6 cl olivového oleje; 6 dkg másla

Konečky salátu ruccola oštípeme a přidáme vařené špagety z celozrnné mouky. Potom do salátu nakrájíme na nudličky červenou kalifornskou papriku a dáme stranou, protože do podávání jej nebudeme potřebovat. 24 ocasních partií z garnátů očistíme a mírně osmahneme na rozpáleném olivovém oleji. Česneky rozebereme na stroužky, které nakrájíme na tenké plátky, přidáme je k račímu masu a společně restujeme. Když už jsme s restováním zpola hotovi, což nám prozradí barva, zalijeme jídlo 6 cl brandy a flambujeme. Jakmile oheň uhasne, přilijeme ještě 1 dl bílého vína, ochutíme sójovou omáčkou a balzámovým octem, načež vše důkladně podusíme a nakonec zahustíme 6 dkg másla. Okořeníme mletým pepřem, a bude-li třeba, ještě trochu osolíme. Toto jídlo se podává tím způsobem, že salát naložíme doprostřed talíře, kolem něho upravíme garnáty a vše hojně zalijeme omáčkou.


Zvěřinová polévka s bramborovými knedlíčky

40 dkg jelení kýty; sůl; pepř; 10 dkg slaniny; česnek; lusk papriky; rajče; svazek petrželové natě;cibule; 3 dkg mleté červené papriky; ostrá mletá paprika podle vlastní chuti; 30 dkg hřibů; svazek pažitky; 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku; 1 kg brambor; 25 dkg mouky; vejce; mrkev; kořen petržele; celer; kedlubna; polévková lžíce škrobové moučky; 1 dl smetany; svazek majoránky;1 dl smetany

Rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přihodíme nadrobno nasekanou cibuli a důkladně podusíme. Přidáme na kostky nakrájené jelení maso. Důkladně osmahneme a mezitím ochutíme solí a pepřem. Až bude maso zpoloviny podušené, přihodíme na kostičky nakrájenou mrkev, kořen petržele, celer, kedlubnu a vše dohromady dál dusíme. Přidáme rajče, lusk papriky a rajčatový protlak. Až se rajčatový protlak osmahne, podlijeme ho vodou a zaprášíme mletou červenou paprikou. Necháme hodinu povařit. Ochutíme kousky čerstvých bylinek – majoránkou, petrželovou natí a pažitkou. Přihodíme na plátky nakrájené houby a než bude polévka hotová, zahustíme ji škrobovou moučkou a zjemníme smetanou. Nastrouháme brambory předem uvařené ve slupce. Přidáme vajíčko, špetku soli, zakysanou smetanu a vypracujeme tuhé těsto. Vytvarujeme malé knedlíčky a uvaříme je ve slané vodě. Před podáváním vložíme bramborové knedlíčky do polévky.

Zeleninová polévka z luhů a hájů

20 dkg mletých krůtích prsíček; vejce; 10 dkg strouhanky; sůl; pepř; 1 - 2 stroužky česneku; cibule; svazek petrželové natě; svazek bazalky; 10 dkg másla; pórek; 5 dkg celeru; mrkev; kořen petržele; litr vývaru z kosti; 2 větší růžičky brokolice; 10 dkg hub; 1 dl smetany; svazek kopru

Mletá kuřecí prsíčka zpracujeme s vajíčkem a strouhankou. Osolíme, opepříme, ochutíme rozetřeným česnekem, přidáme malé množství nastrouhané cibule, čerstvě nasekanou petrželovou nať a bazalku. Z této masové směsi vypracujeme navlhčenýma rukama knedlíčky. Na rozehřátém a zpěněném másle osmahneme nakrájený pórek. Přihodíme nakrájený celer, mrkev a kořen petržele. Osolíme, opepříme a přibližně 5-10 minut podusíme. Zalijeme vývarem z kosti nebo vodou. Až bude zelenina téměř měkká, vhodíme do polévky brokolici a na plátky nakrájené houby. Přihodíme masové knedlíčky a polévku necháme ještě 6 až 8 minut povařit. Zahustíme smetanou a ochutíme čerstvým koprem. Pikantní chuť můžeme polévce dodat několika kapkami citronové šťávy.

Zeleninová polévka s irským ječným chlebem

15 dkg ječné mouky; 30 dkg pšeničné mouky; 5 dkg cukru; 2 kávové lžičky jedlé sody; 3,5 dl bílého jogurtu; sůl; bílý pepř; 2 pórky; 5 dkg másla; 2 mrkve; hlavička zelí; litr masového vývaru; svazek tymiánu; svazek petrželové natě

Promícháme ječnou a pšeničnou mouku s cukrem, jedlou sodou, špetkou soli a s jogurtem. Z těsta vyválíme bochník, položíme ho na olejem vymaštěný plech a dáme na 30 až 40 minut péct do předehřáté trouby při teplotě 200 °C. Připravíme polévku: pórek nakrájíme na kousky, vhodíme na rozpěněné máslo a začneme dusit. Osolíme a přihodíme na kostičky nakrájenou mrkev a zelí. Opět osolíme, okořeníme bílým pepřem a podlijeme masovým vývarem a půl litrem vody. Až zelenina změkne, přidáme nadrobno nakrájený tymián a petrželovou nať. Před podáváním nakrájíme bochník ječného chleba na plátky. Plátky chleba opečeme jeden po druhém na pánvi. Opečené plátky chleba položíme na dno talíře. Zalijeme polévkou a nakonec ozdobíme petrželovou natí.

Thajská kuřecí polévka

5 dkg másla; 3 - 4 jarní cibule; 3 lusky kalifornské papriky; 30 dkg vykostěných kuřecích prsíček; sůl; koriander; lístek curry; pažitka; pepř; zázvor; tuba sardelové pasty; litr kokosového mléka; polévková lžíce medu; limetka

Na másle osmahneme cibuli nakrájenou na kolečka a kalifornskou papriku nakrájenou na nudličky. Osolíme a podusíme. Vykostěná kuřecí prsíčka nakrájíme na tenké proužky a přidáme je k paprice. Ochutíme najemno nasekaným koriandrem, currym, pažitkou a mletým pepřem. Do směsi nastrouháme kousek zázvoru (velikosti ořechu) a přimícháme sardelovou pastu. Až bude zelenina podušená, podlijeme polévku kokosovým mlékem a vše dohromady povaříme. Pikantní chuť dodáme polévce medem a šťávou čerstvě vymačkanou z limetky. Polévku důkladně povaříme a ještě teplou podáváme.

Studená třešňová polévka s citronovou pěnou

12 dkg cukru; 50 dkg odpeckovaných třešní; 2 polévkové lžíce škrobu; 2 dl smetany; citronová šťáva; 3 polévkové lžíce medu; 2 vejce; polévková lžíce krystalového cukru; 2 citrony; svazeček meduňky lékařské

V 1 litru vody svaříme 12 dkg cukru a pak do vody přidáme odpeckované třešně. Dále polévku zahustíme dvěma polévkovými lžícemi škrobu rozmíchaného ve vodě. Přilijeme také smetanu, aby polévka byla ještě hustší. Několika kapkami citronu jí dodáme pikantní chuť a nakonec přidáme med. Potom dáme polévku chladit a necháme ji v chladnu až do podávání. Citronovou pěnu začneme připravovat tak, že bílky ze dvou vajíček oddělíme od žloutků. Do bílků pak přisypeme trochu cukru a ušleháme z nich tuhý sníh. Přidáme nastrouhanou kůru ze dvou citronů a malinko nadrobno nasekané meduňky lékařské. Mírně pocukrovanou vodu uvedeme do varu, ale nečekáme, až bude bublat, nýbrž jakmile se objeví první drobné bublinky, začneme do ní vhazovat pěnové noky, vykrajované ze sněhu polévkovou lžící. Sníh, který se nám za pár minut uvaří, vkládáme do polévky těsně před podáváním.

Studená rajská pikantní polévka

kousek másla; 5 stroužků česneku; 3 rajčata; sůl; pepř; oregano; bazalka; 10 dkg rajského protlaku; kávová lžička cukru; citron; 15 dkg kalifornské papriky; parmezán

Na másle osmahneme česnek a na kostičky nakrájená rajčata. Osolíme, opepříme, zasypeme čerstvým oreganem a podusíme. Přidáme rajský protlak, okořeníme estragonem a oreganem, a pak zalijeme vodou. Do polévky přisypeme kávovou lžičku cukru a přikápneme několik kapek citronové šťávy a vše důkladně povaříme. Uvařenou polévku stáhneme z plotny, rozmixujeme a ještě jednou ji povaříme. Pak dáme polévku vychladnout. Lusky kalifornské papriky různé barvy nakrájíme na proužky a vmícháme je do polévky.  Polévku podáváme studenou, ozdobenou rozpůlenými koktejlovými rajčaty a posypanou nastrouhaným parmezánem.

Středomořská ovocná polévka

10 dkg krystalového cukru; 3 polévkové lžíce medu; špetka soli; 1 kg mraženého ovoce (rybíz, ostružiny, maliny); svazeček meduňky; citron; sáček vanilkového cukru; 2 polévkové lžíce škrobové moučky;2 dl kokosového mléka; 2 dl bílého jogurtu; šlehačka

Do vody dáme med, krystalový cukr a sůl a přivedeme k varu. Přihodíme mražené ovoce a nahrubo nasekanou meduňku. Do polévky nastrouháme kůru z jednoho citronu a ochutíme ji vanilkovým cukrem. Zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě a zjemníme kokosovým mlékem. Důkladně povaříme a necháme vychladnout. Nakonec vmícháme bílý jogurt. Před podáváním polévku ozdobíme šlehačkou.

Smetanová višňová polévka

litr mléka; 2 dl smetany; sáček pudingového prášku (připravovaného za studena, bez vaření); práškový cukr; med; 1 dl kokosového mléka; 40 dkg vypeckovaných višní; 1 - 2 hrsti ostružin; limetka;0,5 dl bílého vína; meduňka

Mléko rozmícháme se smetanou a pudingovým práškem na hladkou směs bez hrudek. Podle chuti osladíme cukrem a medem.Přilijeme kokosové mléko, přidáme višně a nakonec ostružiny.Do směsi opatrně nastrouháme kůru z limetky tak, aby se bílá část kůry nedostala do polévky. Přikápneme několik kapek bílého vína a vše důkladně povaříme. Polévku podáváme vychlazenou. Zdobíme meduňkou.

Smetanová švestková polévka

50 dkg švestek; 3 dl mléka; 10 dkg cukru; 10 dkg medu; 2 polévkové lžíce škrobové moučky; 1 dl  červeného vína; 2 dl smetany; špetka soli; mletá skořice; mletý hřebíček

Švestky vypeckujeme, nakrájíme na dílky a vhodíme do vroucího mléka. Přidáme špetku soli, okořeníme mletou skořicí a mletým hřebíčkem. Osladíme cukrem a medem. Přivedeme znovu k varu a zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě, rozmixujeme a vrátíme na plotnu. Pikantní chuť dodáme polévce přidáním špetky prášku do pečiva. Zjemníme smetanou. Polévku podáváme horkou.

7. listopadu 2011

Tousty z tmavého chleba se zapékaným camembertem

40 dkg sýra camembert; 1 kg tmavého nebo žitného chleba; svazek ředkviček; 3 rajčata; několik listů salátu lollo rosso; 1 hlavičky ledového salátu; několik listů salátu ruccola; balzamový ocet

Chleba nakrájíme na plátky a na každý položíme 3-4 plátky sýra camembert. Tousty vložíme na několik minut do trouby rozehřáté na 200 °C, aby se sýr na povrchu rozpustil. Tousty můžeme ozdobit ořechy. Ředkvičky a rajčata nakrájíme na dílky. Natrháme jednotlivé listy salátu a vše zakapeme balzamovým octem. Podáváme tak, že na talíř položíme zeleninu a vedle plátky chleba. 

Opečené papriky plněné pomazánkou ze sýra feta

40 dkg sýra feta; 10 dkg margarínu; 6 paprikových lusků vhodných na plnění; polévková lžíce zakysané smetany; asi.30 oliv; 8 plátků toustového chleba; půl balení čerstvého kopru; sůl; pepř; několik lístků čerstvé bazalky

Ohřejeme máslo a smícháme ho se sýrem feta, zakysanou smetanou, najemno nasekanými čerstvými bylinkami, solí a pepřem. Paprikové lusky podélně rozřízneme, odstraníme jádřince a opečeme je na rozpálené pánvi. Papriky naplníme sýrovým krémem. Podáváme s toustovým chlebem a olivovým olejem.

Rybí snídaně

2 konzervy tuňáka; vejce; 1 dl oleje; polévková lžíce zakysané smetany; paprikový lusk; citron,8 rajčat; 0,5 kg celozrnného chleba; špetka práškového cukru; malá lžička hořčice; sůl; pepř; svazku kopru

Vaječný žloutek smícháme s hořčicí a opatrně přilijeme olej. Do takto připravené majonézy vmícháme tuňáka, osolíme, opepříme a přisypeme práškový cukr. Vmícháme zakysanou smetanu, malé množství citrónové šťávy a přidáme čerstvý nakrájený kopr. Rajčata přepůlíme, vydlabeme vnitřní části a naplníme je připravenou rybí pomazánkou. Podáváme s chlebem.

Tousty s houbami

12 plátků toustového chleba; 40 dkg hub; 15 dkg uzeného sýra; 0,5 dl olivového oleje; svazek petrželové natě; sůl; pepř

Houby nakrájíme na tenké plátky a osmahneme na malém množství olivového oleje. Osolíme, opepříme a přidáme nadrobno nasekanou petrželovou nať. Plátky chleba opečeme na jedné straně na pánvi. Na druhou stranu položíme houby a ještě zatepla posypeme nastrouhaným sýrem.

Ovesné vločky se skořicí a mlékem

10 dkg ovesných vloček; litr mléka; vanilkový cukr; krystalový cukr; mletá skořice; práškový cukr

Mléko přivedeme k varu a nasypeme do něj ovesné vločky. Vaříme tak dlouho, dokud vločky nezměknou a mléko tak nezhoustne. Ochutíme vanilkovým a krystalovým cukrem, podle vlastní chuti. Práškový cukr rozmícháme se skořicí a směsí posypeme uvařené ovesné vločky.

Párek v rohlíku

8 rohlíků; 8 párků; 2 dl mléka; 5 dkg strouhaného sýra; sůl; pepř

Rohlíky na koncích odkrojíme a vydlabeme střídu. Namočíme je do mléka ochuceného solí a pepřem a do každého rohlíku vsuneme jeden párek. Položíme je na plech, posypeme nastrouhaným sýrem a na 10 minut vložíme péct do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C.

Smetanová polévka z divokého selete

800 g kýty z divokého selete; jedna mrkev; jeden kořen petržele; 2 polévkové lžíce sádla; 2 cibule; polévková lžíce mleté červené papriky; 800 g brambor; sůl; pepř; estragon; bobkový list; muškátový oříšek; 4 dl zakysané smetany; šťáva z jedné půlky citronu

Předem naloženou kýtu z divokého selete nakrájíme na kostičky a připravíme obvyklým způsobem guláš, který bohatě okořeníme muškátovým oříškem, pepřem, bobkovým listem a estragonem. Až bude maso poloměkké, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a kořen petržele, a vše uvaříme doměkka. Zalijeme vodou, necháme projít bodem varu a pak přihodíme na kostičky nakrájené brambory, které také uvaříme doměkka. Polévku zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně, krátce povaříme a zakapeme citronovou šťávou. Pozor, název tohoto pokrmu by nás mohl zmást! Je to sice polévka, ale hodně sytá polévka. Doporučujeme podávat před lehkým hlavním chodem.

Smetanová mrkvová polévka

50 dkg mrkve; 4 dkg másla; cibule; 2 brambory; sůl; bílý pepř; olej; svazek čerstvého koriandru; svazek petrželové natě; litr masového vývaru; 1,5 dl smetany; citron

Rozehřejeme máslo a přilijeme na něj také malé množství oleje. Cibuli nakrájíme na plátky a začneme ji na tomto základě dusit. Rozkrájíme brambory a přihodíme je na cibuli. Potom vhodíme na tenké plátky nakrájenou mrkev, směs osolíme a opepříme. Ochutíme čerstvým koriandrem a nadrobno nasekanou petrželovou natí. Podlijeme masovým vývarem a vaříme tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Uvařenou zeleninu rozmixujeme. Polévku vrátíme na plotnu, přimícháme smetanu a povaříme. Pikantní chuť dodáme polévce přidáním několika kapek citronové šťávy. Polévku ještě jednou přivedeme k varu. Podáváme ji teplou. Zdobíme petrželovou natí.

Ruský boršč dle baryšne

10 dkg červené řepy; 10 dkg hlávkového zelí; 5 dkg mrkve; 2 dkg celeru; 20 dkg hovězí hrudi; sůl; pepř; 4 dl zakysané smetany; 0,5 dl oleje; 5 dkg cibule; celý česnek; 1 dl rajčatové šťávy; 3 svazky kopru; 3 cl octa; 5 dkg brambor; 3 dl čiré polévky nebo masového vývaru; tmavý žitný chléb



Zeleninu očistíme a nakrájíme na silnější nudličky. Cibuli nasekáme nadrobno a zesklovatíme na oleji. Hovězí maso nakrájíme na drobné kostičky a osmahneme na cibulce. Opepříme a přidáme česnek. Na nudličky nakrájenou mrkev a celer osmahneme na rozpáleném oleji a přihodíme k masu, které mezitím změklo. Podlijeme čirou polévkou nebo masovým vývarem tak, aby všechny suroviny byly pod hladinou, pak osmahneme také červenou řepu a přidáme ji do polévky. Poté vhodíme do polévky hlávkové zelí nakrájené na nudličky, brambory, rajčata, najemno nasekaný kopr a nakonec přilijeme ocet. Vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud zelenina a maso nezměkne. Podáváme s tmavým žitným chlebem a zakysanou smetanou.

Rozverná višňová polévka

70 dkg odpeckovaných višní; 3 dl vína rosé; sůl; balíček vanilkového cukru; 15 dkg cukru; citron; 1-2 tyčinky skořice v celku; mletý hřebíček; 2 dl mléka; 1 dl smetany; 1 dl malinového sirupu; 2 polévkové lžíce jedlého škrobu

Víno dobře svaříme s cukrem a se skořicí, kterou ponecháme v celku. Přidáme kompot z odpeckovaných višní, strouhanou citronovou kůru,  balíček vanilkového cukru, na špičku nože mletého hřebíčku a ještě několik minut vaříme. 2 polévkové lžíce škrobu rozmícháme ve vodě s 1 dl smetany a půl dl mléka. Touto směsí polévku zahustíme. Potom ji zalijeme zbylým půldruhým dl mléka a ještě jednou uvedeme do varu. Nakonec polévku obarvíme 1 dl malinového sirupu.

Rajská polévka s písmenkama

4 malé konzervy rajského protlaku; sůl; kořenící směs; 0,5 dl oleje; 2 polévkové lžíce mouky; cukr podle chuti ; 2 hrsti písmenkových těstovin

Rajský protlak rozředíme vodou a ohřejeme. Připravíme bílou zásmažku, přidáme k rajskému protlaku, necháme projít varem a ochutíme. Písmenka uvaříme ve vodě (osolené a s olejem) odděleně. Do polévky je přidáme až před podáváním.

Ragú s opékanými brambory

80 dkg brambor; 60 dkg vepřové panenky; 20 dkg anglické slaniny (bacon); 3 červené cibule; 20 dkg paprik v kyselém nálevu; 2 dl oleje; 3 dl bílého vína; 10 dkg česneku; 5 dkg rajského protlaku; dužinatá paprika na plnění; rajče; svazeček pažitky; sůl; pepř

Anglickou slaninu nakrájíme na větší kostičky a trochu ji osmažíme na malém množství oleje. Vepřovou panenku nakrájíme na nudličky, které přihodíme ke slanině, načež vše dohromady důkladně podusíme. Přidáme červenou cibuli nakrájenou na kolečka, dužinatou papriku nakrájenou na nudličky a rajče rozkrájené na dílky. Potom k ragú přimícháme pikantní kyselé papriky nakrájené rovněž na kolečka. Ochutíme mletým pepřem a utřeným česnekem. Až nám maso změkne, přidáme k němu rajský protlak a znovu celé podusíme. Potom ragú zalijeme bílým vínem a necháme pořádně přejít varem, aby se pokud možno všechna voda odpařila. Brambory uvaříme ve slupce. Rozkrájíme je na dílky a začneme je opékat na malém množství oleje. Potom je osolíme a opékáme tak dlouho, dokud nezískají správnou barvu a nebudou pěkně křupavé. Podáváme tím způsobem, že ragú umístíme na talíř vedle brambor. Zdobíme pažitkou.

Polévka ze zelených fazolí s těstovinami tarhoňa

40 dkg zelených fazolí; cibule; 5 dkg prorostlé uzené slaniny; 10 dkg uzené šunky;  česnek; 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku; lusk zelené papriky; rajče; 2 dl zakysané smetany; 10 dkg těstovin tarhoňa ; svazek petrželové natě; sůl; pepř; červená mletá paprika

Slaninu nakrájíme na kostičky a smahneme tak dlouho, dokud nepustí vlastní šťávu. Na tuku ze slaniny opečeme na malé kousky nakrájenou šunku a nadrobno nasekanou cibuli a potom přihodíme také rozkrájený paprikový lusk a rajče. Osolíme, opepříme, pak přidáme zelené fazole a několik stroužků česneku nakrájených na plátky. Do základu vmícháme rajčatový protlak a mírně podusíme. Vsypeme najemno nasekanou petrželovou nať a podlijeme takovým množstvím vody, aby zelenina byla pod hladinou. Několik minut povaříme a přisypeme předem mírně opražené těstoviny. Vaříme tak dlouho, dokud zelené fazole nebudou zcela měkké. Polévku podáváme zakapanou zakysanou smetanou.

Polévka z růžičkové kapusty se smetanou a slaninou

40 dkg růžičkové kapusty; 10 dkg uzené slaniny; 1 cibule; 2 - 3 stroužky česneku; litr masového vývaru; 5 dkg másla; 5 dkg mouky; 2 dl smetany; sůl; pepř; mletý kmín

Uzenou slaninu nakrájíme na drobné kostičky a začneme ji smažit. Přisypeme k ní jemně nasekanou cibulku a nadrobno nakrájený česnek. Vše dohromady osmahneme, osolíme a posypeme mletým kmínem. Přidáme růžičkovou kapustu, trochu ji podusíme s ostatními ingrediencemi a zalijeme masovým vývarem. Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku. Rozmícháme ji v malém množství vody a takto zředěnou jíškou polévku zahustíme. Do smetany nejprve přilijeme jednu až dvě naběračky horké polévky, načež celé vlijeme zase zpátky do hrnce. Nakonec důkladně povaříme. Polévku podáváme horkou.

Polévka z lesních hub

15 dkg másla; 15 dkg cibule; mrkev; kořen petržele; 20 dkg hub; 1 dl sladké smetany; polévková lžíce škrobu; sůl; pepř; oregano; majoránka; petrželová nať

Na másle si osmahneme cibulku nakrájenou na drobno. Mrkev a petrželový kořen nakrájíme na kolečka a přidáme k mírně opražené cibulce. Osolíme a 5 minut podusíme. Houby nakrájené na malé kousky přidáme k ostatní zelenině. Vše znovu osolíme, potom také opepříme a ochutíme oreganem a majoránkou. Když se houby dost podusily, zalijeme vše vodou a uvedeme do varu. Polévku posypeme na velmi drobno nakrájenou petrželovou natí. Zahustíme 1 polévkovou lžící škrobu, který rozpustíme ve studené vodě a obohatíme sladkou smetanou.

Polévka z králičího ragú po maďarsku

60 dkg králičích stehen; cibule; celá mrkev; petrželový kořen; hliza celeru; svazeček kopru;15 dkg brambor; 5 - 6 polévkových lžic mouky; 1 dl zakysané smetany;vejce; sůl; mletá paprika;olej

V kastrolu si rozpálíme olej a orestujeme na něm najemno nasekanou cibulku. Zaprášíme mletou paprikou, zalijeme troškou vody a počkáme, až voda začne bublat. K tomuto základu přidáme králičí stehna, nakrájená na menší kostičky. Až maso zbělá, osolíme je. Mrkev, stejně jako kořen petržele a celer, nakrájíme také na kostičky a přidáme je k masu. Zasypeme jemně nasekaným koprem, který ale můžeme použít i v sušené podobě. Zalijeme vodou v takovém množství, aby maso i zelenina byly úplně pod hladinou, načež vše 20 - 25 minut vaříme. Potom přidáme brambory nakrájené na kostičky. 2 polévkové lžíce mouky si rozmícháme ve smetaně a v trošce vody. K tomu přilijeme jednu naběračku horké šťávy, a tak získáme směs, kterou polévku zahustíme. Ještě jednou necháme důkladně přejít varem. 3-4 polévkové lžíce mouky smícháme se špetkou soli a s jedním celým vajíčkem a vše dobře prohněteme. Budeme potřebovat tolik mouky, kolik je jí schopno vajíčko vstřebat, ale dávejme pozor, aby těsto na kapání bylo tvrdé. Pomoučenou rukou uštipujeme z těsta kousíčky, které házíme do vřelé a předem osolené vody. Vaříme asi 1,5 minuty a potom kapání scedíme. Teprve těsně před podáváním toto kapání klademe na dno talíře a na ně naléváme polévku.

Palócká gulášová polévka

60 dkg vepřového nebo skopového masa; 2 cibule; 2 papriky; 2 rajčata; 3 dl zakysané smetany; 40 dkg zelených fazolí; kopr; sůl; pepř

Obvyklým způsobem uvaříme guláš (viz: segedínský guláš) z vepřového nebo skopového masa, ale kromě běžného gulášového koření přidáme navíc ještě kopr. Zalijeme vodou a jakmile začne voda vřít, vhodíme do ní zelené fazole. Počkáme, až zelené fazole změknou, pak už jen polévku trochu zahustíme řídkou jíškou ze zakysané smetany a hned ji můžeme podávat. Je to velice prosté, ale vynikající jídlo; které se ideálně připravuje na otevřeném ohni!