9. června 2012

Roláda stáčená za studena


6 vajec, 140 g cukru krupice, 80 g hladké mouky
Cukr a bílky ušleháme do husté pěny. Po jednom zašleháme žloutky a nakonec vešleháme mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme při 180°C asi 7-10 minut dorůžova. Po upečení stáhneme piškot z plechu a necháme vychladnout. Vychladlý plát potřeme libovolnou náplní a srolujeme.

Roláda se světlým pařížským krémem a jahodami


těsto : 80 g moučkového cukru, 70 g hladké mouky, 25 g maizeny, 4 bílky, 6 žloutků, sáček vanilkového cukru, moučkový cukr na posypání utěrky

náplň : 200 g jahod, 5 plátků želatiny ,  375 ml smetany ke šlehání, 150 g bílé čokolády, 20 ml pomerančového likéru

zdobení : moučkový cukr a mleté vlašské ořechy

Žloutky utřeme s vanilkovým cukrem a 20 g moučkového cukru. Do vzniklého krému vmícháme prosátou mouku a maizenu. Z bílků a zbylého cukru vyšleháme pevný sníh, který nakonec zlehka zapracujeme do těsta.Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 °C asi 10 až 15 minut. Upečený korpus překlopíme na utěrku poprášenou moučkovým cukrem a opatrně odstranímepečicí papír.Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Pak ji vymačkáme. Smetanu zahřejeme. Rozpustíme v ní čokoládu i želatinu a odstavíme ji. Když vychladne, dochutíme ji pomerančovým likérem a nejlépe na noc ji uložíme do chladničky.
Druhý den krém vyšleháme a natřeme na piškotový plát. Jahody očistíme, omyjeme a necháme okapat. Pak je rozložíme podél jedné z delších stran piškotu. Korpus stočíme a roládu necháme zatuhnout. Nakonec ji posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme mletými ořechy.


Kakaová roláda s jahodami


těsto: 5 vajec,160 g krupicového cukru, 160 g hladké mouky, 1/4 sáčku prášku do pečiva, 20 g kakaa

náplň :   200 g jahod,   250 ml smetany ke šlehání, 50 g moučkového cukru

zdobení : 100 g jahod, moučkový cukr na posypání

Celá vejce šleháme s cukrem ve vodní lázni asi 5 minut. Poté směs odstavíme a vyšleháme do husté pěny. Lehce vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Upečený korpus poprášíme hladkou moukou a otočíme na utěrku. Papír odtrhneme a korpus necháme vychladnout.Jahody očistíme. Asi 100 g propasírujeme a osladíme moučkovým cukrem. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a smícháme s propasírovanými jahodami. Zbylé jahody nakrájíme na kousky. Korpus potřeme jahodovou šlehačkou a poklademe částí zbylých jahod. Pomocí utěrky ho stočíme a roládu necháme zatuhnout. Pak ji posypeme cukrem, nakrájíme na porce a ozdobíme zbylými jahodami.

Babiččina roláda


140 g polohrubé mouky ,150 g krystalového cukru ,5 vajec ,na špičku nože prášku do pečiva, lžíce kakaa (pouze na kakaovou roládu) ,krém (zavařenina) na plnění ,papír na pečení

Jde o velmi jednoduchou roládu. Prášek do pečiva promícháme do mouky. Všechny suroviny dáme do šlehače a šleháme, až se cukr úplně rozpustí. (Pozná se to tak, že není slyšet narážení krystalků cukru do metel šlehače.) Chceme-li roládu kakaovou, přidáme ještě vrchovatou lžíci kakaa. Na plech položíme papír na pečení tak, aby se na krajích zvedal přesně podle hran plechu a potřeme ho olejem. Ušlehané těsto nalijeme na upravený papír a rovnoměrně rozetřeme. Dáme péci do trouby na 200 stupňů. Těsto je upečené, jakmile se na krajích trochu začíná oddělovat od papíru. Hned po upečení "sklouzneme" těsto i s papírem z plechu - nejlépe na vál nebo velké prkénko a ještě teplé těsto zkoušíme rolovat, ale zatím bez náplně. Při tomto zkušebním rolování oddělíme také papír - jde to poměrně lehko. Jakmile těsto vychladne, potřeme plát krémem nebo rybízovou zavařeninou. Máme-li k dispozici čerstvé jahody, borůvky nebo višně, můžeme je přidat do krému. Lze použít také kousky kiwi. Ovoce velmi hezky roládu osvěží. Roládu potom poměrně pevně stočíme, zabalíme ji do alobalu a necháme trochu ztuhnout v chladnu. Před podáváním ji pocukrujeme a krájíme na plátky. 
 

Nezkazitelný máslový krém


Nejlépe den předem uvaříme pudink z 1 sáčku pudinku a 400 ml mléka. Osladíme více, než jsme zvyklí, sladkost se totiž následně sníží díky množství dalších přísad. Do ještě horkého pudinku dobře rozmícháme ½ másla (125 g), přikryjeme fólií nebo alobalem a necháme vychladnout. V míse našleháme do pěny ½ kostky stelly nebo jiného margarínu na pečení a ½ kostky másla. Aby to šlo dobře, musí mít tuk pokojovou teplotu. Je třeba šlehat tak dlouho, až hmota zesvětlá a viditelně zvětší svůj objem zhruba o třetinu. Nakonec za stálého šlehání přidáváme po lžících připravený pudink (také pokojové teploty, jinak hrozí sražení nebo rozpuštění krému).

Roláda-zakladni postup


5 vajec,15 dkg jemného krupicového cukru,10 dkg polohrubé mouky,lžíce oleje
Bílky ušleháme na měkký sníh v kuchyňském robotu. Po trochách zašleháváme cukr a pak ještě šleháme tak dlouho, až je hmota opravdu hustá (při zvednutí metličky nahoru drží špička sněhu víceméně svůj tvar a ukazuje spíše vzhůru. Pokud se ohýbá dolů, je meringue ještě málo našlehaný). Rychlost snížíme na minimum a jeden po druhém zašleháváme žloutky. Nakonec ručně šetrně vmícháme mouku, těsto ještě trochu zakápneme olejem a stejně šetrně promícháme. Pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení 20 minut při 150°C s horkovzduchem nebo bez něj při 175°C. Po upečení odrýhneme nožem plát od plechu tam, kde se s ním spekl, jemně poprášíme polohrubou moukou (čili nikoli cukrem nebo kakaem), na to položíme další, nepoužitý kus pečícího papíru a celé to i se spodním papírem zvedneme z plechu. Položíme horní stranou dolu na pracovní podložku a opatrně sloupneme papír, na kterém se těsto peklo (ten je teď pochopitelně nahoře). Odloupnutý papír však vzápětí položíme zpátky na upečený plát a celé, jak to teď leží na podložce (tj. nový papír – těsto – použitý papír) zarolujeme do jedné poloviny šířky plátu. V této pozici necháme vychladnout. Mezitím připravíme nebo dokončíme krém, kterým pak částečně naplníme vychladlý a rozrolovaný plát a zbytkem co možná nejestetičtěji natřeme povrch stočené rolády. Necháme v lednici zatuhnout a odpočinout, posléze krájíme zubatým nožem na pečivo.
Základní těsto si můžete pochopitelně ochutit kakaem, mletými oříšky atd. podle chuti a nálady. Navíc ale lze poměrem zde použitých přísad hodnotit jiná těsta. Na jedno velké vejce v tomto receptu připadá 30 g cukru a 20 g polohrubé mouky. Upečený plát chutná tak nějak akorát – není ani moc vlhký, ani suchý. Když uvidíte v receptu větší množství mouky připadající na jedno vejce, očekávejte spíše sušší výsledek, u kterého začíná se zvyšujícím se množstvím mouky hrozit nebezpečí dráždivého kašle. Že je mouky málo se bát nemusíte, jde to totiž i bez ní (tedy po pravdě řečeno to jde všem kromě mě…). Naopak málo cukru může signalizovat, že pěna ušlehaná z bílků nebude dost stabilní, aby udržela váhu mouky, a že si proto budete muset vypomoci ještě práškem do pečiva. Část mouky je také někdy nahrazena škrobovou moučkou, což přidává upečenému těstu jistou eleganci a jemnost.

Pikantní ořechová roláda


těsto: 5 vajec, špetka soli, 150 g krupicového cukru, 30 g hladké mouky, 70 g mletých ořechů, lžíce oleje
dále: pikantní marmeláda (višňová nebo rybízová), trochu
čokoládového krému, šlehačka

Bílky se špetkou soli šleháme, až se vytvoří sníh přidáme cukr a vyšleháme to tuhého sněhu. Po jednom zašleháme žloutky a olej. Zlehka vmícháme mouku smíchanou s ořechy. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a rychle upečeme ( 6 - 7 minut při 200°C). Upečený plát vyklopíme na čistý papír na pečení, papír na kterém se pekl sloupneme, položíme zpátky a těsto i s oběma papíry srolujeme a necháme vychladnout. Studenou roládu rozmotáme, potřeme vrstvou marmelády, na ni rozetřeme krém a srolujeme zpátky. Dáme ztuhnout do ledničky. Povrch rolády ozdobíme ušlehanou šlehačkou, můžeme posypat čokoládovou rýží nebo kousky oříšků nebo jinými ozdobami.

Kakaová roláda s tvarohem

5 vajec, 150 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 10 g ( 1 lžíce ) kakaa,  lžíce oleje
náplň : 200 ml mléka, 0,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 3 vanilkové cukry,  lžíce mletého cukru, asi 50 g másla, 250 g tvarohu, 4 plátky želatiny, mandarinkový kompot

Z bílků ušleháme ne příliš tuhý sníh. Po částech přidáváme cukr a ušleháme hodně dotuha. Snížíme obrátky šlehače na minimum a jeden po druhém zašleháme žloutky. Potom lehce vmícháme mouku smíchanou s kakaem a olej. Rozetřeme na papír na pečení a rychle upečeme ( 10 minut při 200°C ). Po upečení překlopíme na čistý papír na pečení, spodní papír sloupneme a položíme zpátky a celé to srolujeme i s oběma papíry. Necháme vychladnout. Po vychladnutí rozmotáme, natřeme náplní, poklademe okapanými mandarinkami ( nebo jiným ovocem ) a srolujeme. Povrch libovolně ozdobíme nebo jen pocukrujeme.
Náplň: Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Po vychladnutí do něho zašleháme tvaroh, případně podle chuti dosladíme. Plátky želatiny namočíme na 5 minut do studené vody, vymačkáme, dáme do kastrolku a za stálého míchání zahříváme do úplného rozpuštění. Do rozpuštěné želatiny postupně po částech vmícháme tvarohovou hmotu a důkladně promícháme.

http://hospodyne.mojerecepty.sk/2008/06/kakaova-rolada-s-tvarohem/

Oříšková roláda s tvarohem

5 větších nebo 6 menších vajec, 11 dkg vlašských ořechů, 11 dkg cukru krystal. Máslo na vymazání plechu, hrubou mouku na vysypání plechu
na náplň  – 250 dkg tvarohu ( zeleného) 15 – 20 dkg másla a moučkový cukr podle chuti. Na dochucení náplně můžete použít marmeládu, ovoce, nebo přidat kokos. Já jsem použila 15 dkg másla a příště dám 20 dkg, aby krém byl tužší
Žloutky s cukrem šleháme metličkami cca 1 min. Přidáme rozemleté ořechy, dobře promícháme a lehce vmícháme sníh z bílků. Nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný nízký plech (vymažeme i strany). Těsto není husté, ale přesto mu pomůžeme do stran a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 st. Pečeme kolem deseti minut. /v žadnem připade nepečte na pečicim papire/. Upečenou placku vyndáme a nemusíme hned srolovat. Necháme vychladnout.
Náplň – hodně změklé máslo utřeme s cukrem a přidáme ovoce, kokos nebo marmeládu ( podle vaší chuti). Před mazáním na těsto dejte krém trochu ztuhnout do ledničky a pak ho teprve naneste na placku. Roládu polijeme čokoládou a necháme v lednici ztuhnout určitě do druhého dne.

Jahodová roláda


140 g polohrubé mouky ,150 g cukru krupice ,5 vajec ,na špičku nože prášku do pečiva ,malá sklenice jahodového kompotu (nebo čerstvé jahody) ,světlý máslový krém nebo jiný krém v prášku 

Mouku, vejce a cukr dáme do šlehače a ušleháme do pěny. Pečící plech vyložíme papírem na pečení (i ze stran), který lehce potřeme olejem. Ušlehanou hmotu na plech rovnoměrně rozprostřeme a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů. Jakmile těsto začne zlátnout a na okrajích plechu se "odděluje", je upečené. Jakmile trochu vychladne (ale musí být ještě teplé), sejmeme ho z plechu a i s pečícím papírem zkusíme zatím ještě prázdnou roládu zavinout. Protože je ještě vláčná, dobře se tvaruje. Zatím si připravíme krém - postupujeme podle návodu na zakoupeném polotovaru na světlý máslový krém. Čerstvé jahody opláchneme, necháme okapat, odstraníme stopky a jahody nakrájíme na poloviny nebo na čtvrtiny. Použijeme-li kompotované jahody, necháme je na sítku okapat a v případě potřeby je také pokrájeme. S použitím zmražených jahod nemám příliš zkušeností, ale jistě by to také šlo. Roládu opatrně rozvineme, potřeme na vnitřní straně krémem, rovnoměrně poklademe jahodami a znovu pevně zavineme. Při tomto posledním zavinování odstraňujeme papír na pečení, který nám až dosud pomáhal při manipulaci s roládou. Hotovou roládu zabalíme pevně do alobalu a necháme v chladu trochu ztuhnout. Před podáváním ji můžeme pocukrovat nebo ozdobit šlehačkou a čokoládou.
Poznámka: Lze samozřejmě vymyslet i další varianty této rolády, podle toho jaké drobné ovoce máte k dispozici. Velice dobře chutná a vypadá i s borůvkami nebo s malinami.


Piškotová roláda s nutellou


4 žloutky ,100 g cukru krupice ,150 g nutelly ,300 g polohrubé mouky, balíček vanilkového pudinku , 0,5 l mléka ,100 g nutelly ,250 g másla

Ze žloutků a krupicového cukru ušleháme napěněný bělavý krém a přimícháme 150 g nutelly. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce ho vmícháme střídavě s moukou do žloutkového krému. Plech na pečení vyložíme papírem na pečení, těsto na něj rovnoměrně rozetřeme a vložíme to trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečeme asi 10 minut. Po vyjmutí z trouby překlopíme piškotový plát na lehce navlhčenou utěrku, odstraníme papír na pečení a nadzvednutím okraje utěrky plát sbalíme (zatím nasucho, bez náplně). Roládu přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme vychladnout.
Z mléka a pudinkového prášku mezitím připravíme pudink. Jakmile zhoustne, odstavíme ho ze zdroje tepla a přimícháme druhou část nutelly. Necháme vychladnout. Změklé máslo ušleháme do pěny a postupně je vmícháme do vychladlého pudinku. Vychladlou roládu opatrně rozbalíme, potřeme ji polovinou krému a opět ji zabalíme. Povrch rolády potom potřeme zbývajícím krémem a ozdobíme (např. kandovaným ovocem, plátky pomeranče nebo uděláme na roládě ozdobné rýhy vidličkou). Roládu dáme vychladit.

Maková roláda


100 g cukru,2 lžíce horké vody ,4 žloutky,lžíce oleje,70 g mletého máku,sníh ze 4 bílků,lžíce polohrubé mouky + pikantní zavařenína, poleva
Cukr, horkou vodu a žloutky vyšleháme v hustou pěnu. Přidáme olej, mák a sníh z bílků. Upečeme rychle na tukem vytřeném a moukou vysypaném plechu, ještě teplé svineme a necháme vychladnout. Naplníme pikantní zavařeninou a polijeme citrónovou nebo rumovou polevou. 

Bezé roládka se šlehačkou


170 g cukr krupice, 70 g hladké mouky, 260 g bílků, 70 g lískových oříšků - mletých, 2 šlehačky, moučka cukr na posypání

Bílky a cukr ušleháme do tuha, mouku a oříšky smícháme dohromady a lehce promícháme do ušlehaného sněhu s cukrem. Plech - pečící papír - rozetřít na celý plech 1 cm vrstva. Cedníčkem posypat moučkovým cukrem. Péci cca při 220 °C cca 6 minut. Vychladlý plát obrátit na čistý pečící papír a spodní sundat. Potřít ušlehanou šlehačkou, zabalit a nechat v chladnu uležet. Poté zbytkem šlehačky potřít a ozdobit. Možno ještě posypat oříšky. Krájet mokrým nožem.


Ořechová roláda bez mouky

5 vajec,3 vanilkové cukry,10 dkg mletých ořechů,2 banány, pařížská šlehačka
Žloutky utřeme s cukrem, vmícháme ořechy a nakonec sníh z bílků. Natřeme ve stejnoměrné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem.Pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 minut - mírně zrůžoví. Roládu smotáme a necháme vychladnout. Když vychladne rozmotáme, potřeme ušlehanou šlehačkou poklademe oloupaným banánem v celku a opět zamotáme. Dáme vychladit. Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.


Roládky s melounem


těsto: 6 vajec,140 g krupicového cukru,150 g hladké mouky, polohrubá mouka na posypání utěrky 

náplň: 500 g vodního melounu,100 g másla nebo Hery, 2 sáčky vanilkového cukru, 100 g moučkového cukru, 250 g měkkého tvarohu

Na těsto vyšleháme vejce s cukrem tak, že je nejdříve šleháme asi 5 minut v horké vodní lázni, pak nádobu vyjmeme a šleháme dalších 5 minut, dokud hmota nezhoustne. Nakonec lehce vmícháme prosátou mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ho v předehřáté troubě při 200 °C 12 minut. Upečený korpus ihned překlopíme na pomoučněnou utěrku a necháme vychladnout. Pak opatrně stáhneme pečicí papír.
Z melounu vykrojíme 14 kuliček a odložíme je na ozdobení. Zbylou dužinu nakrájíme na proužky. Máslo nebo Heru necháme změknout při pokojové teplotě a vyšleháme s vanilkovým i moučkovým cukrem. Přidáme tvaroh a dobře promícháme.
Piškotový korpus potřeme tvarohovou náplní a na ni rozložíme proužky melounu. Pomocí utěrky stočíme roládu, kterou zabalíme pevně do alobalu, aby udržela kulatý tvar, a dáme do lednice ztuhnout alespoň na 3 hodiny. Pak ji nakrájíme na plátky a ozdobíme kuličkami melounu.


Roláda s ovocem


3 vejce,115 g moučkového cukru,115 g polohrubé mouky,lžíce vlažné vody,
náplň z letního ovoce : 150 ml smetany ke šlehání,lžička přírodního vanilkového extraktu,75 g řeckého nebo selského jogurtu,125 g malých, na plátky nakrájených jahod,rozsekaná zralá broskev nebo jiné letní ovoce,
na ozdobu : 2 až 3 lžíce prosátého moučkového cukru,několik plátků broskve či jiného letního ovoce
Příprava trvá 30 minut, pečení 10 až 12 minut

Troubu předehřejeme na 200 °C (plyn stupeň 6). Vymastíme pekáč na roládu 33x23 cm a vyložíme ho papírem na pečení.Vejce a cukr smícháme ve velké míse a elektrickým šlehačem je vyšleháme na velmi hustý světlý krém, který po vytažení metel stéká v širokých stuhách. (Šleháme-li ručním šlehačem nebo metlou, položíme mísu nad nádobu s téměř vroucí vodou tak, aby se dno mísy nedotýkalo vodní hladiny.) Polovinu mouky prosejeme do rozšlehané směsi a opatrně ji vmícháme velkou kovovou špachtlí. Prosejeme zbylou mouku a přidáme ji spolu s vlažnou vodou. Směs nalijeme do připraveného pekáče a opatrně jím potřásáme, aby se směs rovnoměrně rozlila i do rohů. Pečeme 10–12 minut, dokud piškot nenabude a nezezlátne, po jemném zmáčknutí by se měl vrátit zpět.  Piškot vyklopíme na vrstvu pergamenového papíru, který je o kousek větší než pečivo. Sloupneme papír, jímž byl vyložený pekáč. Tvrdší okraje piškotu okrájíme ostrým nožem a 2,5 cm od okraje jedné z krátkých stran nařízneme vroubek (usnadní rolování).Roládu srolujeme od krátké strany i s papírem a švem dolů ji položíme na drátěnou mřížku, aby vychladla. Když piškot vychladne, opatrně ho rozbalíme a sejmeme papír. Ze smetany a vanilkového extraktu ušleháme jemnou šlehačku a potom do ní vmícháme jogurt. Tuto směs rozetřeme na piškot, ze všech stran ponecháme centimetrové okraje. Na smetanu rozdělíme ovoce, piškot opatrně srolujeme a švem dolů ho položíme na servírovací tác. Dva centimetry široké proužky z papírových ubrousků nebo pergamenového papíru položíme v pravidelných rozestupech šikmo na roládu a pocukrujeme ji moučkovým cukrem. Proužky papíru opatrně sejmeme, aby vznikl pruhovaný vzor.   Roládu ozdobíme zbylým ovocem a do podávání ji uložíme do chladničky. Tento klasický netučný piškot není příliš trvanlivý a je vhodné ho zkonzumovat v den přípravy

8. června 2012

Zbojnická rožeň

600 g vepřového masa (kýta, krkovice)., 300 g vepřových jater., 120 g slaniny., 200 g cibule., 3 lžíce sádla., sůl., pepř., grilovací koření., hladká mouka
příloha : 2 papriky., 3 rajčata.,  cibule., sůl., olej., citronová šťáva


Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, lehce opepříme a pokapeme olejem. Uložíme ho do chladna (nejlépe v misce, kterou přikryjeme potravinářskou fólií). Maso necháme odpočinout do druhého dne. Před přípravou si pokrájíme slaninu na plátky, játra na kousky, plátky naloženého masa nakrájíme na odpovídající velikost. Cibuli rozkrojíme na čtvrtky a rozdělíme na lístky. Na jehly či špejle napichujeme strídavě vždy po plátku masa, slaniny, jater a cibule a opět masa až do vyčerpání zásob. Takto připravený rožeň opékáme na rozpáleném sádle a přitom ho obracíme. Můžeme také ale grilovat. Solíme a kořeníme až při konci tepelné úpravy. Doplníme salátem z paprik a rajčat. Ten připravíme tak, že si nakrájíme cibuli, rajčata a papriky a vše osmahneme na troše oleje. Jakmile zelenina pustí tekutinu, tak ji osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Teplou zeleninu použijeme jako přílohu ke špízu, který podáváme s chlebem.

Uzené maso pana šenkýře

700 g uzeného masa., 300 g leča (1 sklenice)., 200 g cibule., 150 ml světlého piva., 5 lžic kečupu., wocesterská omáčka., mletá paprika., olivový olej., mletý pepř., chilli koření., sůl
Uzené maso nakrájíme na nudličky, slabě osolíme, opepříme a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. K opečenému masu přidáme cibuli nakrájenou na kolečka a krátce osmažíme. Pak přidáme kečup, lečo a přivedeme k varu. Směs zaprášíme paprikou, zalijeme pivem a povaříme. Pak jen dochutíme worcesterem s chilli. Příloha : hranolky. Poznámka : lze připravit i z měkkého salámu.

Katův šleh

400-500 g vepřového masa z kýty, 3 lžíce oleje, 2 cibule, 1-2 feferonky, sterilované kapie, kečup (nejlépe pikantní), mletý pepř, koření chilli, sůl, kolečka cibule na ozdobení

Vepřové maso nakrájíme na širší nudličky, osmahneme je na oleji, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, společně osmahneme, podlijeme menším množstvím vody, přidáme drobně pokrájené feferonky, kapii, kečup a podusíme doměkka. Podle chuti okořeníme a osolíme. Jednotlivé porce ozdobíme plátky cibule rozebranými na kroužky a podáváme s bramborovými hranolky.

Tatarské maso

600 g vepřové kýty., cibule., 4 stroužky česneku., lžíce hořčice., lžíce kečupu., sůl., mletý pepř., olej., 2 lžíce sterilované červené kapie., 2 kyselé okurky., worcester., 4 lžíce majolky., 2 lžíce strouhaného křenu., pažitka

Maso z kýty nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a na něm maso rychle osmahneme po obou stranách. Podlijeme teplou vodou (nebo vývarem) a dusíme pod pokličkou téměř do změknutí. Když je maso téměř měkké, přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli a kyselou okurku, sterilovanou kapii, hořčici, kečup a pár kapek worcesteru. Trochu promícháme a necháme společně podusit asi pět minut. Poté odstavíme ze zdroje tepla.
Připravíme si tatarskou omáčku – buď použijeme kupovanou, do které zamícháme nastrouhaný křen, nebo si ji připravíme z majolky, do které kromě křenu přidáme i špetku soli, pár kapek citrónové šťávy, trochu pepře, lžičku drobně nakrájené cibule a lžíci mléka. Touto omáčkou přelijeme maso na talíři.
Jako příloha k masu jsou vhodné brambory – vařené s pažitkou nebo třeba opečené na másle.
Poznámka : Doba přípravy je do značné míry závislá na kvalitě masa – počítejte, že než maso změkne, bude to trvat asi hodinu a půl. Je to však doba, kdy můžete klidně dělat něco jiného a jen občas kontrolovat, zda se všechna tekutina neodpařila. Pokud ano, tak mírně podlévat teplou vodou nebo vývarem.

Pivovarský tokáň

600 g vepřového masa (kýta, ramínko)., 2 cibule., 5 stroužků česneku., (1 červená feferonka)., sůl., 4 lžíce oleje (sádla).,3 lžíce hladké mouky., gulášová kostka, lžička sladké mleté papriky,2 dl světlého piva, zelená paprika (silnostěnná),4 lžíce strouhaného sýra
Vepřové maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na hranolky. Cibuli si oloupeme a nakrájíme, v kastrolu rozpálíme olej (nebo sádlo) a nakrájené maso na něm po všech stranách rychle osmahneme. Maso poprášíme moukou a necháme asi půl minuty za stálého míchání zasmahnout. Gulášovou kostku rozdrobíme do hrnečku, zalijeme horkou vodou a rozpustíme. Vše přilijeme k masu a zamícháme. Osolíme, přidáme mletou papriku, prolisovaný česnek a přilijeme pivo. Opět promícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme, až je maso měkké. Zatím si rozkrojíme papriku, odstraníme jadérka, papriku opláchneme a nakrájíme na proužky. Obdobně si připravíme i feferonku – vypadá hezky, když je feferonka červená a paprika zelená, ale na chuť to samozřejmě nemá vliv. Obojí přidáme asi pět minut před koncem úpravy masa, promícháme a ještě chvíli povaříme. Na talíři posypeme nahrubo strouhaným tvrdým sýrem. Podáváme s rýží (dobrá je i kari rýže).
Poznámky: Při přípravě dietnější varianty vynecháme mouku a můžeme také vypustit feferonku. Zbytek piva samozřejmě spotřebujeme k jídlu, některý ze strávníků jím určitě nepohrdne.

Kovářské kotlety

4 vepřové kotlety., 100 g tvrdého sýra., cibule., olej., 1/8 l šlehačky., sůl., pepř

Plech vymažeme olejem a poklademe kolečky cibule. Na ni položíme naklepané, osolené a opepřené kotlety a posypeme sýrem. Vložíme do trouby. Až se sýr rozteče zalejeme šlehačkou a pečeme do růžova. Podáváme s bramborami nebo zeleninovým salátem. Poznámka: Jako příloha jsou na obrázku použity petrželkové brambory a rychle osmahnutá thajská zeleninová směs.

Námořnické kotlety

600 g vepřových kotlet bez kostí., 2 cibule., 8 stroužků česneku., 3 steril. okurky., menší plechovka sterilovaných., žampionů., 50 ml olivového oleje., 5 lžic rajského protlaku., šlehačka – lze nahradit kysanou smetanou., jíška Knorr., worchesterová omáčka., pepř

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme osolené a opepřené maso, orestujeme, přidáme na kostičky pokrájený česnek i okurky a zalijeme dle potřeby vodou. Dusíme 10 až 15 minut do změknutí. Pak přidáme rajský protlak, sterilované žampiony a několik kapek worchesterové omáčky, zahustíme jíškou Knorr, mírně povaříme. Přilijeme šlehačku a dochutíme.
Příloha : Těstoviny uvaříme dle návodu, propláchneme studenou vodou. Na suché pánvi opražíme pár lžic strouhanky a smícháme s těstovinami.

Ohnivá pánev čerta Šmajstrla

200 g vepřového plecka /kotlet bez kostí/., 400 g kuřecích řízků., 200 g klobásky., červená paprika., zelená paprika., plechovka červených fazolí v., chilli omáčce., 4 střední cibule., 6 stroužků česneku., 200 g žampionů nebo plechovka sterilovaných., 50 ml olivového oleje., 2 chilli papričky /koření/., pórek., 100 ml piva., kelímek strouhaného křenu., sůl., mletý pepř
Maso pokrájíme na nudličky, klobásku na tenká kolečka, žampiony oloupeme a pokrájíme na kousky, papriky zbavíme jadřinců, nakrájíme na proužky, česnek a cibuli nakrájíme na malé kostičky.Na rozpáleném oleji osmahneme klobásku a maso, vyjmeme na talíř, do výpeku dáme nakrájenou cibuli a česnek , přidáme papriky, žampiony a restujeme tak 3 -5 minut. Pak zpět vložíme maso, na kousky nakrájené chilli papričky nebo lžičku chilli koření, podlijeme mírně pivem a pár minut podusíme. Přidáme plechovku fazolí (dle potřeby i s trochou nálevu) a prohřejeme. Okořeníme dle chuti. Podáváme na pánvi ozdobené jemnými kolečky pórku a hustě posypané čerstvě nastrouhaným křenem. Přílohy: hranolky, americké brambory, pečivo.

Kuřecí prsa pod peřinkou

4 kuřecí prsíčka., 0,5 kg drůbeží nebo míchané sekané., 4 plátky plátkového sýra., 4 plátky šunky., 1/2 dcl oleje., sůl., pepř

Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na olejem vymazaný pekáček. Každou porci přikryjeme plátkem šunky a kopečkem běžně ochucené sekané tak, aby bylo maso zakryté, pokapeme olejem a dáme zapéct do trouby. Před dopečením položíme na každou porci plátek sýra a necháme ho mírně roztavit. Podáváme s bramborovou kaší.
Obměna: Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme, okmínujeme, potřeme rozdrceným česnekem a položíme na sádlem vymazaný pekáček. Na každou porci dáme hrstku syrového kysaného zelí a zakryjeme peřinkou ze sekané. Pokapeme rozpuštěným sádlem a dáme do trouby zapéct. Ke konci pečení mírně podlijeme vodou.
Podáváme s bramborovým nebo kynutým knedlíkem.

Jablkové řezy s pudinkovým krémem

150 g polohrubé mouky,1/4 prášku do pečiva,150 g pískového cukru,4 žloutky,7 lžic horké vody,sníh ze 4 bílků, jablka ,čokoláda
krem: 3/4 l mléka,2 vanilkové pudinky150 g pískového cukru,250 g másla

Plech vyložíme alobalem a na něj poklademe vrstvu nahrubo nastrouhaných jablek. Na jablka nalijeme piškotové těsto umíchané z uvedených ingrediencí a upečeme. Po upečení a vychladnutí překlopíme obsah plechu na druhý plech a jablka potřeme (polijeme) krémem. Povrch moučníku postříkáme čokoládou.
Krem : Mléko uvaříme s pudinkem a cukrem.Do teplého pudinku postupně zašleháme máslo.


Jahodové řezy s pudinkovou náplní


4 vejce,  lžička kakaa, 200 g cukru moučka,  sklenka oleje,  sklenka vlažné vody, 200 g hrubé mouky, 0,5 prášku do pečiva
náplň: hrnek jahodové šťávy, jahodový pudink, 200 g másla, 200 g cukru moučka, jahody (z kompotu), čokoláda

Utřeme žlutky z cukrem, přidáme ostatní suroviny, nakonec opatrně vmícháme sníh a upečeme. Necháme vychladnout. Uvaříme pudink z jahodové šťávy a jahodového pudinku, necháme vychladnout (často mícháme, aby se nám nevytvořily pucky). Vychladlý pudink smícháme s utřeným máslem a cukr. Nakonec přidáme rozmixované jahody. Těsto potřeme náplní, posypeme strouhanou čokoládou a necháme vychladit.

Pudinkové kostky s tvarohem

4 kakaové pudinky., 20 dkg moučkového cukru., 4 vejce., lžíce rumu., 20 ml oleje., prášek do pečiva
krém: 25 dkg másla., 20 dkg moučkového cukru., 50 dkg měkkého tvarohu

Pudinkové prášky smícháme s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme vejce, rum, olej a vše důkladně promícháme. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme při 200 °C asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout a mezi tím si připravíme krém. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Přidáme tvaroh a vše vyšleháme na hladký krém, který pak rozetřeme na vychladlý korpus. Povrch můžeme ozdobit dle své fantazie.

Pudinková buchta

hrnek / 250 ml / mletého cukru,1,5 hrnku hladké mouky,1dcl oleje ,1 dcl mléka ,3 vajíčka ,prášek do pečiva

Nemusí se šlechat,jen zamíchat.Nalijeme těsto na vymazaný plech.Uvaříme vanilkový puding a ještě na neupečené těsto ho lžičkou dáváme. Pečeme v troubě 150-160 st-jinak by puding bublal. Po upečení- tak 15-20 min a vytažení z trouby ještě na horký moučník natřít zakysanou smetanu /nejlépe tu zelenou méně tučnou/ a posypat skořicovým cukrem. Pak už jen podávat. Těsto se osvědčilo i jak korpus na dort a nyní na těsto pod ovoce s drobenkou.To ale se pak peče na 190-200 st.

Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou

200 g polohrubé mouky, 4 vejce, 200 g cukru, 4 lžíce horké vody,šlehačka v prášku, strouhaná čokoláda
krém – 0,5 l mléka, 2 jahodové pudinky, 4 lžíce cukru, vanilkový cukr, 1 tvaroh, 250 g hery

Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Do vychladlého zašleháme vanil. cukr, tvaroh a heru. Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Plech vymažeme a vysypeme moukou. Upečený piškot potřeme krémem a na krém dáme vrstvu šlehačky ušlehané podle návodu na sáčku. Povrch posypeme nastrouhanou čokoládou. 

Pudinková vánočka

1 kg polohrubé mouky, 10 dkg cukru, kostka kvasnic, 0,5 lžičky soli, 3 lžíce oleje, 1/2 l mléka, sníh ze 3 bílků
náplň: 1/2 l mléka, balení pudinkového prášku dle chuti, 25 dkg cukru, 1 tuk Hera, 3 lžíce kakaa
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, sníh z bílků dáme do těsta až na konec. Necháme vykynout .Z těsta vytvoříme 8 bochníků, vyválíme, potřeme pudinkovou náplní a zavineme do dlouhých válečků. Potom zaplétáme vždy dva valčeky do sebe (jako vánočku), potřeme žloutkem a dáme péct na vymazaném plechu.
Náplň: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink, přidáme kakao a cukr. Do teplého pudinku přimícháme Heru a necháme vychladnout.

http://hospodyne.mojerecepty.sk/2009/10/pudinkova-vanocka/

Broskvový pudinkový dort

1 broskvový kompot ,2 hrnky broskvové šťávy (na potřebné množství šťávu doředíme, vodou) 4 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce mandlových lupínků nebo ořechů, balíček dětských piškotů, pudinkový prášek (vanilkový nebo s ovocnou příchutí), 2 lžíce másla, rum, šlehačka a cukrové perličky na ozdobu
Piškoty rozložíme na dno dortové formy a pokapeme je rumem a trochou šťávy z kompotu. Broskvovou šťávu osladíme, vmícháme pudinkový prášek a za stálého míchání povaříme. Hotový pudink necháme chvíli vychladnout. Do vlažného pudinku zašleháme po lžičkách máslo. Piškoty na dně dortové formy potřeme částí krému, posypeme mandlovými lupínky nebo ořechy a poklademe plátky broskví. Vše opět potřeme krémem, poklademe piškoty a následuje poslední vrstva krému, kterou zasypeme ořechy, a povrch dortu ozdobíme plátky broskví. Hotový moučník necháme důkladně vychladit a před podáváním ho dozdobíme šlehačkou a cukrovými perličkami.

7. června 2012

Pikantní zelené fazolky


500 g zelených fazolek ,1/8 l bílého vinného octa ,šťávu ze 2 citrónů, svazek saturejky ,sůl ,cukr ,0,5 l oleje,plátky citrónu
Tento recept je na 750 ml lahev. Fazolové lusky omyjeme. Z citrónů vymačkáme šťávu, 1 plátek citrónu ponecháme stranou. Vinný ocet svaříme s citrónovou šťávou a s 1/2 litrem vody. Ochutíme solí a cukrem, vložíme fazolky a saturejku a necháme 10 minut vařit velmi mírným varem. Okapané fazolky naplníme do sklenice s patentním uzávěrem, zalijeme olejem a navrch položíme plátek citrónu. Necháme asi měsíc odležet.

Český Anklbenc s cuketou


1 kg cukety ,0,5 kg červené papriky ,0,5 kg zelené papriky ,0,5 kg cibule (drobně pokrájené) ,lžíce soli ,lžíce cukru ,6 lžic sojové omáčky, 6 lžic worchestrové omáčky ,1/4 l oleje ,2 ostré kečupy ( 1ks po 30 dkg) ,3 sladko-jemné kečupy ( 1 ks po 30 dkg)
Vše nakrájíme na kostičky, smícháme a 30 minut vaříme. Pak dáme do sklenic a zavařujeme 20 minut při 80 stupních Celsia.
tip: Kečupy - použijeme klasická malá balení. Použití směsi je opravdu všestranné - s těstovinami, s rýží, pod maso nebo za studena jako přílohu ke studeným mísám nebo na pizzu.

Cuketová směs pod maso


1500 g cukety bez jader ,1 kg bílých paprik ,500 g cibule ,2 lžíce cukru,20 g soli ,250 ml oleje,6 lžic sojové omáčky , 6 lžic worčestrové omáčky, 900 g sladkého kečupu,900 g ostrého kečupu
Cuketu, papriky a cibuli nakrájíme na drobnější kousky, přidáme ostatní ingredience a za stálého míchání povaříme dvacet minut.Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme deset až patnáct minut při 80 stupních C.
tip:Směs je výborná pod maso anebo jí přidáváme k mletému masu na špagety.

Čalamáda podle dle babičky


l kg zelených rajčat, l kg cibule, 500 g mrkve, menší květák, 10 červených paprik, menší hlávka bílého zelí, malá hlávka červeného zelí, l kg okurek nebo oloupaných a semeníků zbavených cuket, 2 lžíce soli
nálev : připravený podle návodu na sáčku Deko, 0,5 l oleje

Všechnu zeleninu dobře omyjeme, vadné části vykrájíme a rajčata nakrájíme na osminky, cibuli nasekáme najemno, mrkev nahrubo nastrouháme, květák rozebereme na růžičky a košťály nastrouháme, papriky nakrájíme na nudličky, zelí nastrouháme a okurky nebo cukety nakrájíme na kostičky. Vše promícháme a osolíme. Necháme do druhého dne prosolit. Zelenina pustí šťávu. Pak zeleninu znovu promícháme, přelijeme horkým nálevem z Deka s olejem a rozdělíme do sklenic. Zavíčkujeme a uschováme. Deko zeleninu dostatečně konzervuje, takže se nemusí sterilovat.

Mletá zelenina-Harisa


1 kg cibule, 1 kg rajčat, 1 kg paprik kapie, 15-20 feferonů.
Vše pomeleme na masovém strojku a zalijeme nálevem, nandáme do sklenic a sterilujeme 10 minut.
Nálev: 2 dl octa, 2 dl oleje, 200 g cukru, ½ balíčku deka vaříme asi 20 minut

Čalamáda z červené řepy


2,5 kg uvařené červené řepy, 1 kg zelí, 1 kg paprik nakrájených na proužky, 500 g cibule nakrájené na půlměsíčky
Vše smícháme v míse s ½ l oleje, ½ l octa, 250 g cukru, sáček Deka. Necháme do druhého dne odležet a plníme do sklenic a zaváříme při teplotě 85°C asi 15 minut.

Kirgizský česnek

1 kg rajčat, 30 dkg česneku, 7 dkg cukru
Omytá rajčata, oloupaný česnek pomeleme na masovém strojku a přidáme sůl. Plníme do menších skleniček a uložíme v chladu a temna. 

Čalamáda

1 hlávkové zelí, 1 kg paprik (masitějších), 0,5 kg cibule, 0,5 kg mrkve, 40 dkg cukru, 1/2 l oleje, sáček deka
Všechny suroviny nakrájíme, přidáme se cukr, pak ocet, olej.Vše promícháme a poté vsypeme sáček deka a znova promícháme. Směs rychle naplníme do sklenic, které uzavřeme a dáme do tmavého místa. 

Pomazánka Dráteník


1 kg rajčat,1 kg papriky ,0.75 kg cibule ,5 stroužků česneku,7 dkg soli, 7 dkg cukru,1.5 l octa, 0,5 láhve oleje, konzerva lunchmeatu (lze použít i kuřecí maso)
Zeleninu a maso semeleme a přidáme ochucovadla. Poté vzniklou směs vaříme asi 1,5 hodiny. Teplé dáváme do sklenic. Poté zavařujeme 20 minut na 80 stupňů. Je to výborná příloha na různé topinky a toasty. Lze použít i bez masa.

Pikantní hamburger

600 g jemně mletého zadního hovězího masa,lžíce worchesterské omáčky,2-4 lžíce ostřejšího kečupu,pár kapek chilli omáčky ,posekaná chilli paprička,balení omáčky barbecue (asi 200 ml),olej na potření grilovací mřížky

Nejdříve si pořádně rozpálíme gril. Jemně mleté maso lehce promícháme s worchesterskou omáčkou a kečupem, popřípadě přidáme pár kapek chilli omáčky nebo posekanou chilli paparičku pro ostřejší chuť. Hmotu rozdělíme na 4 stejně velké koule. Mezi dlaněmi je lehce zmáčkneme a vytvarujeme do oválného tvaru. Maso dlouho nehněteme a nemačkáme, mělo by zůstat co nejvíce nadýchané. Rozehřátou grilovací mřížku potřeme olejem, aby se na ni maso nelepilo, a připravené hamburgry grilujeme přibližně 7-10 minut. Během grilování je často obracíme a vydatně potíráme grilovací omáčkou. Podáváme s pečivem, čerstvou zeleninou a studenými pikantními omáčkami. 


Grilovaný pstruh s chilli a citronem

4 vykuchané a očištěné čerstvé pstruhy (asi po 250 g),1-2 dobře omyté citrony,4 tenké plátky másla,hrst natě hladkolisté petržele, trochu oleje na potření grilovací mřížky,sůl
na marinádu -5 lžic olivového oleje, šťáva z  citronu,3 prolisované stroužky česneku,1-2 chilli papričky nakrájené, sůl, mletý zelený nebo černý pepř
 
 Dopředu si rozpálíme gril. Celé očištěné pstruhy omyjeme a důkladně osušíme. Pak si nakrájíme citron na klínky a smícháme v misce všechny uvedené přísady na marinádu. Ryby uvnitř i vně dostatečně potřeme marinádou, do břišní dutiny každého pstruha vložíme ještě klínek citronu, plátek másla a část petrželové natě. Podle potřeby pak ještě pstruhy necháme chvíli odležet.
Připravené ryby přendáme na olejem potřenou grilovací mřížku nebo na alobal či speciální grilovací tácek a grilujeme po každé straně 7 až 10 minut. Během pečení pstruhy potíráme zbylou marinádou. Upečenou rybu osolíme, na talíři obložíme klínky citronu a posypeme zbylou petrželovou natí. Nejlépe chutná grilovaný pstruh s vařeným novým bramborem nebo jemným zeleninovým salátem. Ale venku na zahradě bude vám i vašim hostům šmakovat také s čerstvým pečivem.

Marinovaný grilovaný králík s rozmarýnem

4 králičí stehna nebo králičí zadek (stehna a hřbet),50 g slaniny, sůl, pár větviček čerstvé rozmarýny
na marinádu- 4 lžíce olivového oleje,šťáva a nastrouhaná kůra z citronu,lžíce francouzské hořčice,150 ml bílého vína,mletý pepř,3-4 stroužky prolisovaného česneku,pár snítek čerstvého tymiánu


Králičí stehna omyjeme studenou vodou, osušíme a důkladně odblaníme. Můžeme je ještě rozdělit na menší části a protáhnout je proužky slaniny nebo ostrým nožem uděláme do masa otvory, do kterých vsuneme klínek slaniny. Maso ještě protkneme pevnějšími větvičkami rozmarýny, zbytek bylinek použijeme do marinády. V misce smícháme všechny suroviny na marinádu a přelijeme jí připraveného králíka. Přikryjeme a necháme v chladu odležet nejlépe do druhého dne. Rozpálíme si gril a grilovací mřížku potřeme olejem. Maso nejdříve opečeme ze všech stran ve střední části grilu a potom ho přemístíme blíže ke krajům grilujeme za častého otáčení potírání zbylou marinádou asi 20 minut, dokud není propečené. Upečené porce stáhneme grilu, osolíme a přikryté necháme asi 5 - 10 minut odpočívat. Podáváme s bílým pečivem a zeleninovým salátem.


Kuřecí špízy s kiwi

600 g kuřecích prsíček bez kostí a kůže,4 větší kiwi,sůl,trochu oleje na potření grilovací mřížky
na marinádu- 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce medu, 100-150 ml nejlépe černého piva, 1-1,5 lžíce mletého rozmarýnu,lžička mletého zázvoru,mletý zelený pepř


Kuřecí prsa omyjeme a osušíme. Nakrájíme je na větší kousky (proužky) a vložíme do mísy nebo jiné vhodné nádoby. Všechny suroviny na marinádu smícháme, nalijeme na připravené maso a promícháme. Nádobu přikryjeme a necháme nejméně 1 hodinu odležet, ale můžeme si maso připravit předem i více hodin nebo přes noc. Dřevěné špejle namočíme po dobu marinování do studené vody, aby nám během pečení nehořely, nebo si připravíme kovové grilovací jehly. Rozpálíme si gril a nakrájíme oloupané kiwi na větší kousky. Střídavě napichujeme připravené maso a kiwi na grilovací jehly nebo špejle a grilujeme za častého otáčení a potírání zbylou marinádou přibližně 10 minut. Hotové špízy osolíme, necháme chvíli odpočinout na okraji grilu nebo na talíři, aby se chutě rozležely. Vhodné jsou jak studené, tak teplé přílohy, vyzkoušejte např. rýžový salát s ovocem nebo jemný bramborový salát s pažitkou a přepuštěným máslem.

Použití některých druhů koření


Andělika - se používá jako koření do polévek, omáček a salátů.
Anýz -Badyán - neboli hvězdičkové koření jsou plody malého čínského stromu. Používá se ho jako koření do likérů, cukrovinek, pečiva, vánoční pečivo, ovocné polévky, pudinky, vařené ovoce.
Bazalka - Má velmi výraznou chuť, výborně se hodí do jídel italské kuchyně. Používá se jak čerstvá, tak vařená, na zeleninové pokrmy, těstoviny, vepřové maso, játrové knedlíčky, bílé omáčky.
Bedrník - jako koření se používá jak listí Bedrníku tak i kořen. Jemně nasekané lístky se přidávají do zeleninových polévek a omáček.
Bobkový list - jsou sušené listy vavřínu pravého, listy mají být čerstvé, ne starší jak rok, suché a pružné, světlezelené, nemají být šedivé, hnědé ani s hnědými skvrnami, vyznačují se kořenitou vůní a mírně nahořklou chutí, která dodává jistým pokrmům pikantní příchuť. Suchého bobkového listu užívá se jako přísad do sladkokyselých a rybích polévek, do omáček (rajské, smetanové, svíčkové, polské, fazolové, burgundské), mořidla při úpravě zvěřiny a ryb.
Brutnák (oreček) - Toto koření je vhodné do bylinkových omáček, na bylinkové máslo, k ochucení sýrů a tvarohů, přidává se do červené řepy, špenátu a jiných zeleninových jídel.
Celer - Zelená nať obsahuje vitamín A a C, z minerálů hlavně draslík. Celerovým listem se koření polévky, omáčky, zeleninové saláty, používá se při zapékání i dušení masa se zeleninou. Přidává se do mletých mas a do polévek.
Černobýl (pelyněk černobýl) - Podporuje trávení a činí těžká tučná jídla stravitelnými. Hodí se do pokrmů z mletých mas, do nádivek, vepřové i skopové pečeně a lze ji přidat i do salátů nebo palačinek - ne mnoho asi čajovou lžičku na 1kg masa nebo pokrmu.
Česnek - je oblíbený v kuchyni mnoha národů na Balkáně, v Orientu, v kuchyni francouzské, anglické, italské, španělské, židovské, indické i čínské. U nás se hojně používá do polévek, omáček, při přípravě masa skopového, hovězího i vepřového, při výrobě uzenin, do játrových pomazánek, zabijačkových jídel, jídel z brambor, topinek.
Dobromysl - (oregano)- podporuje chuť k jídlu. Přidává se do pizzi, rizota, špaget, omáček. Dále při přípravě skopového a telecího masa. Nezbytná je při přípravě masa "na divoko".
Estragon - (pelyněk kozatec) - Koření používané na celém světě. Používá se k aromatizování vinných a ovocných octů, do bylinkového másla, do omáček a majonéz, při nakládání zeleniny, do salátů, polévek, marinád a omelet.
Fenykl - pěstuje se pro aromatické semeno. Fenyklem kořeníme některá pečiva, perník, ovocný chlebíček, majonézové nebo kyselé zálivky k zeleninovým salátům, zavařeniny, sýry, nakládaniny.
Hořčice - vyrábí se ze semen rozemletím na jemnou moučku z bílé hořčice části černé hořčice. Hořčice se podává k masitým pokrmům a přidává se k různým pikantním omáčkám a majonézám.
Hřebíček - jsou poupata myrtového stromu, používá se do omáček, cukrovinek a perníku. Pro silnou a pronikavou vůni se hřebíčku používá jen v malých množstvích.
Chilli -(cayennský pepř)- grilované maso, guláš, pikantní omáčky ke zvěřině nebo k rybám, zeleninové saláty.
Jalovec - nakládaná zvěřina, tučnější vepřové, skopové, tmavší omáčky, zelí, kapusta, červená řepa.
Karí -(curry)- Karí koření je směs obsahující koriandr, kardamon, zázvor, bílý pepř, kukumu, nové koření a kmín. Čínské koření karí obsahuje navíc česnekový prášek a papriku, je tmavší barvy a ostřejší, výraznější chuti. Používá se na přípravu kuřete, ryb, zeleniny, rýže, rajské nebo smetanové omáčka, klobás, pečených jater.
Kapary - jsou poupata z trnitého keře kapary, rostoucí divoce v jižní Evropě a užívá se jich k přípravě pikantních omáček, k různým masitým pokrmům.
Kardamon -(také malabárská skořice=rajská zrna)- je důležitou přísadou pokrmů kuchyně indické a čínské, je součástí směsí (kari). Používá se do omáček, k aromatizování octa, hořčice, na vánoční pečivo, kynutá těsta, hovězí guláš, rizoto, sekané maso, kuřecí, skopové a jehněčí pokrmy.
Kerblík - Jemné lístky s lehkým petrželovým aroma se používají čerstvé. Nevaříme!. Použití: bramborová nebo zeleninová polévka, drůbež, jehněčí maso, tvarohové, vaječné a sýrové pomazánky.
Kopr - Je nepostradatelný pro přípravu jídel z okurek, hodí se dobře i k rybě, jídlům z brambor a vajíček, studeným omáčkám dodává pikantní příchuť.
Koriandr - medové koláčky, marcipán, luštěniny, zavařeninové a drůbeží paštiky, kapusta, mrkev, červená řepa.
Kmín, mletý kmín - Je plod luční rostliny, používá se kmínové semeno. Účinné látky kmínu povzbuzují činnost zažívacích orgánů, potlačují křeče při kolikách a onemocněních žaludku a upravují zažívání. Kmín působí také proti choroboplodným zárodkům a střevním parazitům. Používá se při pečení žitného chleba, kmínového pečiva, vaření brambor, do polévek, při přípravě masa a uzenin, do pomazánek a měkkých sýrů, tvarohů, salátů a zeleniny. Je součástí do nálevů při nakládání zeleniny, kyselého zelí, okurek.
Levandule - jako koření se používají listy, nebo snítky s květy při přípravě francouzské, italské a španělské kuchyně, a to vždy v malém množství spolu s rozmarýnem.
Libeček - Bývá označován i jako koření maggi. Lístečky, tenké stonky i omyté a usušené kořeny se vaří a výborně se hodí do polévek a omáček. Vyznačuje se silným arómatem, používejte ho proto opatrně. Ochutí při vaření brambor nebo luštěnin, přidáváme jej do bramborových a luštěninových polévek, rybích a masových vývarů, do salátů, mletých mas, tvarohů, pomazánek, bešamel, bylinkové máslo, sekané (mleté) maso. Přidáváme pro aromatickou chuť v malém množství.
Majoránka - Používá se jak čerstvá tak sušená, například do uzenin a játrových paštik, do zeleninových a masitých polévek, do nádivek. Pěstuje se jako jednoletá bylina. Používáme v sezóně čerstvou, v zimě sušenou do polévek, gulášů, dušených i pečených mas, ke kachně, huse, do luštěninových pokrmů, mletých mas, jitrnic, skopového masa.
Máta peprná - čerstvé lístky přidáváme do ovocných salátů, ovocných nápojů, bowlí, ze sušené připravujeme čaj proti plynatosti, žaludečním a žlučníkovým potížím.
Meduňka citrónová - Listy silně voní jako citrónová kůra. Hodí se do salátových zálivek a do sladkých ovocných jídel. Lístky jsou vhodné i na zdobení. Sušené lístky se používají na čaj. Používáme k ochucení limonád, ovocných salátů a všude tam, kde používáme citrónovou šťávu.
Muškátový květ a oříšek - používá se v malém množství do moučníků a pečiv. Též některé zeleniny, polévky a omáčky vyžadují této kořenité přísady.
Oregano - (divoká majoránka) - Nepostradatelné koření do pizzy, je oblíbené také v řecké kuchyni.
Paprika - Plodů papriky je několik odrůd. Červená rozemletá se užívá k pokrmům masitým jako zadělávané telecí, kuře na paprice, guláše, zadělávané dršky, polévky. Zelené papriky plníme dušenou rýží a masem.
Pažitka - Raší již v předjarních teplých dnech. Používá se čerstvá, většinou nasekaná na jemno. Používáme ji čerstvou i zmrazenou do hotových polévek, omáček, k vejcím, tvarohu, pomazánkám, do omelet.
Pelyněk brotan - (boží dřevec)- Je to léčivá bylina i koření. Používá se v malém množství ke kořenění tučného vepřovéhoa skopového masa, pečené husy a kachny, ale také k ochucení koláčů, tvarohu, majonéz a salátů.
Pepř - jsou plody popínavého keře, černý pepř je z nedozrálých sušených plodů, bílý pepř se připravuje máčením ve vápenné vodě nebo mořské soli z plodů zralých. Pepř je nezbytným kořením při vaření.
Petrželová nať - kořen - Pro vylepšení chuti se používá jak hladká tak i kadeřavá petržel, na ozdobu se však hodí lépe kadeřavý druh. Petržel jídlo okoření podobně jako celer a vaří se s jídlem. Petržel se uplatní všude tam, kde používáme pažitu. Je v kuchyni nepostradatelná pro jemnou aromatickou chuť a svěží i dekorativní vzhled zejména v studené kuchyni. Nemá chybět v nádivkách, polévkách, salátech, přidáváme ji k vejcím, tvarohu, sýrům, těstovinám, sekaným masům. Sušíme ji, zmrazujeme, jemně nakrájenou i v ledových kostkách.
Provensálské koření - směs Saturrajka, Bazalka, 
Rozmarýn - Lístky jsou špičaté a tvrdé. Při dávají se do polévek, masitých a rybích jídel, karbanátků a do drůbeže. Vaří se.
Řeřicha - Lehce ji vypěstujeme sami, např. na vatě nebo v kořenáči. Má velmi kořeněnou chuť a je bohatá na vitamín C. Používá se jen čerstvá.
Saturejka - Chutná jemně palčivě a vyniká zejména v luštěninových a obilninových jídlech (zvýrazňuje jejich chuť), vodových a bramborových polévkách, v zelí, kapustě, houbách, nádivkách, rybí polévce při nakládání zeleniny v octě, je známá ze staročeské kuchyně při přípravě zvěřinových jídel a smetanových omáček.
Skořice - je kůra větví skořicovníku, vavřínovitého druhu rostlin. Skořici používáme ke kořenění nákypů, moučníků, a některých cukrovinek.
Šafrán - je zboží velmi drahé, u nás málo používané a když tak jen jako barviva do polévek.
Šalvěj - Je silně aromatická. Pro výraznou chuť používáme jen několik čerstvých lístků, přiměřeně sušených, které stačí pokrm provonět. Používá se při přípravě skopového a jehněčího masa, ryb, karbanátků, ke kachně. Vaří se s jídlem.
Tymián - Je nepostradatelný především v kuchyni italské a francouzské. Lístky se používají čerstvé, a lze je vařit i se stonkem. Hodí se k česneku, šalvěji, oreganu, estragonu a majoránce. Kořeníme jím opatrně pro velmi aromatickou až štiplavou chuť. Je nezbytný při přípravě některých omáček, luštěninových jídel, sekaných mas, zvěřiny.
Vanilka - jsou plody rostliny vstavačovité, pocházející z tropických krajů Ameriky. Používá se ponejvíce v cukrářství k přípravě různých krémů a likérů. Zboží dobré poznáme po barvě černohnědé a silné vůni.
Yzop - používáme do mletých mas, saláty, tvaroh, nádivky, masové bramborové nebo zeleninové polévky, vepřová pečeně, hovězí závitky.
Zázvor - jsou kořeny stejnojmenné rostliny. Používá se ke kořenění polévek, zavařenin, pečiva, omáček, a různých nápojů.