21. srpna 2010

Indické řízky

4 vepřové kotlety, 2 vejce, 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce škrobu, lžička curry, 1/2 lžičky majoránky, 1/2 lžičky pálivé papriky, lžička kmínu, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, olej na smažení
Kotlety naklepeme a naložíme do rozšlehaných vajec se sojovou omáčkou, škrobem, majoránkou, curry, pálivou paprikou, kmínem a česnekem. Necháme 12 hodin odležet. Naložené maso osolíme, opepříme a opečeme na pánvi.

Indické maso v kari

8 rajčat, velká cibule, 4 hřebíčky, 4 lžíce mletého kokosu, 2 stroužky česneku, lžíce mletého máku, 2 lžičky zázvoru, šálek vývaru, lžíce karí koření, máslo
na přípravu kuliček: 500 g mletého syrového masa, 2 cibule, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky zázvoru, špetka pálivé papriky, šťáva z citrónu, sůl, olej
Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme ji na másle, vmícháme hřebíčky, koření karí, kokos, mák, utřený česnek, zázvor a promícháme. Směs opékáme 5 min., přidáme opečené kuličky masa a nakrájená rajčata. Zalijeme vývarem nebo vodou a na mírném ohni dusíme 15 min. Podáváme s rýží. Masitou směs připravíme z nadrobno nakrájené cibule, mletého masa, koření a citrónové šťávy. Vše promícháme a ze vzniklého těsta vytvoříme kuličky, které opékáme dozlatova.

Chlebová pizza

100 g šunky, 2 žloutky, 50 g plněných olív, 50 g černých olív, 4 stroučky česneku, 100 ml olivového oleje, chlebové těsto, lžíce kmínu, lžíce koriandru, 2 lžice soli
Chlebové těsto vyválíme na pomoučené desce a rozdělíme do 4 forem na pizzu. Šunku nakrájíme na nudle a spolu s olivami vtlačíme do těsta. Stroučky česneku také nakrájíme na nudle a dáme mezi šunku a olivy. Potřeme olejem, vložíme do trouby předhřáté na 200 oC a pečeme asi 20 minut. 5 minut před dopečením potřeme rozšlehanými žloutky a posypeme kmínem, solí a koriandrem.Podávame teplou nebo studenou.
Chlebové těsto : 250 g pšeničné mouky, 250 g grahamovej mouky, 1 balíček sušeného droždí, 15 g  vepřévého sádla, 300 ml vody, lžíce cukru, lžíce mletého kmínu, lžíce soli
Mouku přesejeme do mísy. Přidáme droždí, sůl, cukr a kmín. Potom přidáme vepřové sádlo a vše spolu smícháme. Přilejeme vlažnou vodu a vypracujeme těsto. Přikryjeme a necháme kysnout na teplém míestě asi 30 minut. Potom těsto ještě jednou promícháme a připravíme na další zpracovaní.

Hurky

jáhly, bůček, hovězí střeva, sůl, česnek, pepř, kmín celý, majoránka
Bůček nakrájet na tenké proužky, osolit (na 1kg 2 lžičky soli,na každých 5 kg jednu navíc),opepřit,přidat majoránku,kmín prolisovaný česnek (na 1 kg 5 stroužků), spařené jáhly (na 1 kg asi polévkové lžíce), pořádně promíchat a naplnit do střev,ale tak aby v ve střevě zůstala 40-50% vůle, nasmí být moc nadité! Pak vložit do vařící vody nejprve konce střev aby se zatáhli a pak pomalu celé.Vařit jeden a půl hodiny. Po vyndání vychladit, nechat ztuhnout v lednici a pak krájet na tenká kolečka, podávat s chlebem a kyselou okurkou.

Hovězí Teriyaki

1/2 - 1 kg zadního hovězího, ne-li přímo svíčkové a podobně, 1 dl sojové omáčky, 3 lžíce cukru, stroužek utřeného česneku, lžička sušeného zázvoru, lžíce dobrého oleje, čerstvý ananas nakrájený na kostky asi 2 x 2 x 1 cm
Maso nakrájejte na proužky, asi 1 cm silné a 5 - 8 cm dlouhé. Vše krom masa a ananasu smíchejte a maso v tom asi dvě hodiny v ledničce marinujte. Maso napichujte zig-zag na špízy, prokládaně s ananasem. Maso nechte volně, nestahujte ho, a připravte to až těsně před grilováním, jinak ananas zkašovatí. Grilujte při střední teplotě asi 20 minut, nebo jak je třeba, během grilování potírejte zbylou marinádou.

Hovězí maso po čínsky s ovocem

hovězí maso, rajčatový protlak, kečup, mandle, hrušky nebo broskve, cibule, sojová omáčka, worčestrová omáčka, olej, sůl, pepř
Na oleji osmažíme do růžova na drobno nakrájenou střední cibulku, přidáme hovězí maso (lze použít konzervu Hovězí maso ve vlastní šťávě nebo i jiné maso). Maso opečeme a přidáme rajčatový protlak. Promícháme a dolijeme vodou. Připravíme si oloupané mandle, drobně nasekané a nakrájené hrušky nebo broskve. Přidáme k masu a necháme povařit do změknutí masa. Přidáme sojovou a Worčestrovou omáčku, trochu soli a pepře. Není potřeba zahušťovat, jen pro lepší chuť je možné přidat kečup. Podáváme nejlépe s rýží.

Hovězí čína

300 g hovězích nudliček, solamyl, žloutek, olej, zeleninová směs na čínu, 0,5 l bujonového vývaru, sojová omáčka
Na pánvičce poprášíme nudličky solamylem a smícháme se žloutkem a necháme na oleji smažit do měkka.Mezitím si uvaříme půl litru bujonového vývaru. Až budou nudličky měkké, ochutíme sojovou omáčkou dle chuti.Na takto ochucenou směs přidáme zeleninu a necháme cca 10 minut dusit.Potom přidáme vývar ( podle toho kolik chceme omáčky) a zahustíme solamylem , který je zředění v trošce vody.

Hermelín pochoutkový

hermelín nebo podobný sýr, hořčice, šunkový salám - nebo jiný, trojobal , tuk na smažení
Hermelín rozřízneme , možno i na 4 kolečka, uvnitř potřeme hořčicí, přidáme 2-3 kolečka salámu, spíchneme párátky, obalíme v trojobalu (mouka,vejce,strouhanka), osmažíme a podáváme s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou. 

Havajské kuře

2 kuřecí prsa,červená paprika, cibule, 4 žampiony, 0,5 hrnku ananasového kompotu, 0,25 hrnku šťávy z ananasového kompotu, lžíce solamylu, 1 lžíce sójové omáčky, 0,25 lžičky zázvoru, lžička kořenící směsi dle chuti, olej, pepř, sůl
Maso nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Zalijeme ho směsí ananasové šťávy, sójové omáčky a zázvoru a necháme 30 minut marinovat. Pak maso vyjmeme, necháme ho okapat, osmahneme na oleji a dáme stranou. Ve výpeku orestujeme nakrájenou cibuli, papriku a žampiony, přidáme kostky ananasu, vrátíme zpět maso a opékáme asi 2 minuty. Solamyl a kořenící směs rozpustíme v 0,5 hrnku studené vody, promícháme s marinádou a vlijeme do pánve. Ještě chvíli povaříme, aby směs zhoustla a podáváme. Doporučená příloha: rýže.

Hanácké maso s bramborákem

vepřová plec, hovězí zadní, uzené libové maso - nejlépe uzená rolka, cibule, česnek, kapie syrová nebo nakládaná sojová omáčka, sůl, pepř, olej, kečup
Všechny tři druhy masa nakrájíme na nudličky a s cibuli najemno nakrájenou dáme na olej, kde je zprudka osmahneme. Přidáme sůl, pepř, kečup a sojovou omáčku. Poté přikryjeme pokličkou a bez podlévání chvilku podusíme. Když je maso poloměké přidáme na nudličky nakrájenou syrovou nebo sterilovanou červenou kapii. Hotové maso podáváme s klasicky připraveným bramborákem. 

Grilovaná mísa s trojúhelníky z tmavého chleba

2 cibule, strožek česneku, 100 g mletého masa, sůl, pepř, 1 lžíce sekané bazalky, 8 vepřových řízků, 2 plátky z kuřecích prsíček, 8 bobkových listů, 1 mrkev,1 zelená a 1 žlutá paprika, 2 lžíce másla, 4 plátky anglické slaniny, 3 krajíčky tmavého chleba, pár oliv

Cibuli oloupeme, jednu nasekáme, druhou nakrájíme na větší kusy. Česnek oloupeme, nakrájíme a smícháme s nasekanou cibulí, mletým masem, pepřem a solí a vše pečeme na oleji. Nakonec přimícháme 1 lžičku bazalky. Řízky omyjeme a osušíme. Do čtyř řízků uděláme kapsu, naplníme ji připravenou směsí a maso okořeníme.Kuřecí nakrájíme na kostičky. Napíchneme je na špíz střídavě s bobkovým listem a kousky cibule.Zbylé  řízky okořeníme a posypeme 1 lžící bazalky. Mrkev a zelenou papriku omyjeme, očistíme, nakrájíme na nudličky a podusíme v 1 lžíci másla, osolíme a dáme je na naplněné řízky. Ty zavineme do plátku slaniny a upevníme špejlí.Zbylou papriku nakrájíme na 4 minuty podusíme v1 lžíci másla.Rolády grilujeme zhruba 20 minut, špízy z každé strany 2 minuty, řízky z každé strany 4 minuty. Chleba nakrájíme na trojhránky, opečeme je, namažeme paprikovou směsí a ozdobíme na kolečka nakrájenými olivami. Vše upravíme na mísu.
550 kcal, bílkoviny 45 g, tuky 39 g, sacharidy 15 g, cholesterol 173 mg

Flambované kuřecí medailonky na žampionech

sůl, petrželka, 5 lžic brandy, 250 g žampiónů, 2 lžíce másla,2 lžíce oleje, 12 plátků kuřecích prsou, drcený pepř, 1/2 ks citronu
Medailonky zlehka naklepeme, osolíme, opepříme a z obou stran zprudka opečeme na rozehřátém oleji. Pak je vyjmeme a ochováme teplé. Na rozehřátém másle opečeme na tenké plátky nakrájené žampiony, osolíme, přidáme opečené medailonky a prohřejeme. Potom přijde na řadu flambování. Do pánve přilejeme brandy, mírně nahřejeme a dlouhou zápalkou nebo špejlí zapálíme.Když alkohol dobře hoří, maso zakapeme citronovou šťávou a ozdobíme snítkou petrželky. K flambovaným kuřecím medailonkům na žampionech, podáváme hranolky a mladou vařenou zeleninu pokapanou máslem. (chřest, hrášek, brokolici, karotku nebo růžičkové neboli bruselské kapustičky).

Flak masa

plátek vepřové kýty asi 30 dkg, koření mexiko, krabí omáčka, oregano, mletá chilli paprika, sůl, houbové mleté koření
Maso roklepeme a okořeníme dle chuti popsaným kořením. Necháme v míse asi 20 min. odpočinout. Pak prudce osmahneme z každé strany asi 1,5 min .

Embers

velký brambor, vejce, 2 plátek slaniny, 1/2 cibule, sůl, olej, zelenina na přílohu, dle libosti
Oškrábeme brambor a nakrájíme na 3 mm silné plátky, osmažíme na oleji do zlatova z jedné strany, pak otočíme plátky a na ně pokládáme z cibule nakrájené kroužky, přeložíme slaninou a pochvilce smažení přelejeme vejcem. Kořeníme dle libosti. Podáváme ihned se zeleninovou přílohou.

Dušený tetřívek

tetřívek, 6 dkg slaniny, 6 dkg másla, 3 dkg malinové zavařeniny, 2 dkg hladké mouky,1 dkg cukru,2 lžíce červeného vína,
mořidlo : 1/8 l vody,1/5 l červeného vína, 1/3 l octa, 5 dkg cibule, sůl, citronová kůra, mrkev, celer, petržel, 2 kuličky jalovce, 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, bobkový list, proutek tymiánu
Tetřívka naložíme do mořidla, ale jen na čtyři dny.Pak tetřívka vyndáme a protáhneme jej na nudličky nakrájenou slaninou. Na pekáči si usmažíme zbytek slaniny a na másle procezenou zeleninu z naloženého tetřívka, kterého pak přidáme a dusíme v troubě do měkka. Měkkého tetřívka pak nakrájíme, štávu zaprášíme moukou a přidáme do žluta opražený cukr, malinovou zavařeninu, načež omáčku povaříme, procedíme a přidáme červené víno.Při pečení tetřívka poléváme již použitým mořidlem.Místo tetřívka můžete použít také bažanta.

Drůbeží špízy

450 g krůtích prsou, 200 g drůbežích jater, 200 g slaniny, 160 g žampiónů, 1/2 citrónu, 1 hlávkový salát, sůl, pepř, olej
Drůbeží játra dukladně očistíme a spolu s krůtím masem, žampióny a slaninou nakrájíme na stejné kousky. Žampióny očistíme, omyjeme a pokapeme citrónovou šťávou. Na špízové jehly nebo na špejle napichujeme střídavě žampióny, krůtí prsa, slaninu a drůbeží játra. Grilujeme deset minut a průběžně otáčíme. Osolíme a opeříme až po dokončení. Podáváme s pečenými bramborami nebo chlebem.

Držková polévka z kotrče

1 plodnice kotrče (500 g), 1,5 l vody, 1 cibule,2 lžíce sádla (tuku), špetka pepře, špetka pálivé papriky,lžička kmínu, 2 lžíce sladké papriky, 2 stroužky česneku, kostka Masoxu (hovězího vývaru, bujónu)
Důkladně propereme kotrče. Dá to práci, neboť má mnoho záhybů a drží se v něm jehličky. Dáme vařit zvlášť asi na 30 minut do vody.V hrnci rozpustíme tuk na kterém osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou, paprikou a kmínem, uděláme jíšku. Tu zalijeme 1,5 litrem vody. přidáme kostku Masoxu a asi 45 minut povaříme. Kotrče nakrájíme na proužky a přidáme do polévky. Přidáme prolisovaný česnek, dochutíme pepřem a ještě chvíli povaříme. Na závěr přidáme lžíci nasekané petrželky

Drobené dušené s houbami po šumavsku

250 g hrubé mouky, vejce, 1/8 l vody, 60 g másla nebo sádla, cibule, 200 g čerstvých hub, sůl, kmín, 60 g strouhaného sýra
Z mouky a vejce připravíme těsto, nastrouháme na struhadle a necháme oschnout. Oschlé strouhání mírně osmažíme na polovině tuku. Na druhé polovině zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrajené houby, kmín a dusíme. Přidáme strouhání, podle potřeby osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Na talíř tvořímo z hotového pokrmu kopečky a sypeme strouhaným sýrem.

Čínský meč

maso, 2-3 zloutky, 4 lzice oleje , 4 lzice maggi, 2 lzice worcestru, 2 lzicky mouckoveho cukru, 2 lzicky palive papriky
Maso nakrajime a nalozime do marinády a dame do lednicky na 24 hodin. Druhy den dame do hrnce trochu oleje a celý nalev s masem na rozpaleny olej vyklopime.Prazime asi 10 minut potom pridame porek a nechame za obcasneho michani zmeknout nejvýse 10 minut. 

Čínské palačinky

1/2 kg kuřecího masa, 3-4 cibule, 5 vajec, 3 lžíce solamylu, lžička soli, lžička cukru, lžička sladké papriky,lžička pálivé papriky, lžička kari, lžička chilli, sojová, worcestrová dle chuti
Veškeré ingredience smícháme v misce do které dáme kuřecí maso na nudličky nakrájíme. Necháme uležet asi 1 hod., lépe přes noc. Pak tvarujeme placičky, které pečeme na rozpáleném oleji. Příloha: Brambory, bramborová kaše.

Čínské nudle s kuřecím masem

instatní nudle (jedno balení), mražená zelenina, 2 plátky kuřecích prsou, koření, thajská omáčka
Nudle dáme do mísy a zalejeme horkou vodou, aby nám změkly. Maso nakrájíme na nudličky. Rozehřejeme pánev Wok a vhodíme do ní maso, orestujeme, přidáme zeleninu. Scedíme vodu z nudlí a přidáme do pánve. Přídíme koření a thajskou omáčku, chvíli jesště podusíme, až vše pořádně změkne a podáváme.

Čínské nudle po asijský

350 g čínských nudlí, sůl, 2 pórky, 300 g mrkve, 2 červené papriky, 3 lžíce sezamového oleje, 2 lžíce sójové omáčky, pepř, na špičku nože sambal oeleku, 2 lžíce kešú oříšků, petrželka
Nudle uvaříme v osolené vodě dle návodu. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka, stejně i pórek, papriky na kostičky.V pánvi rozehřejeme olej a za častého míchání na něm opečeme pórek a mrkev. Přilijeme sójovou omáčku a dusíme na mírném ohni asi 10 minut. Přidáme papriku, osolíme, opepříme a ochutíme sambal oelekem. Nudle scedíme, necháme okapat a vmícháme je do dušené zeleniny. Zdobíme oříšky a petrželkou. 

Čínské jarní závitky Chao Do

400 g vepřového masa, 2 cibule, 3 stroužky česneku, hrst černých čínských hub, hrst skleněných nudlí, 3 mrkve, vejce, lžička soli, 1,5 lžičky cukru, 0,5 lžičky pepře, lžička glutamanu sodného, rýžový papír - nejlépe 20 cm kolečka, sklenka piva, olej na fritování, lžíce vody, 1,5 lžičky cukru, 0,5 lžičky feferonkové pasty, lžička sojové omáčky (sepiová nebo rybí je lepší) hlávkový nebo ledový salát

Náplň : Houby namočit do vody 15 min. Nudle nastříhat (2-3 cm) a namočit do vody 15 min. Mrkve nastrouhat na hrubo a přidat do namletého masa, přimíchat nudle. Z hub vyřezat tuhé středy, nakrájet na jemno a přimíchat do masa.Vmíchat vejce a všechno koření.
Závitky : Pivem v talíři protáhnout 1 rýžový papír, položit na mokrou utěrku. 0,5 - 1 lžíci náplně umístit do 1. 1/4 papíru a vytvarovat do podlouhlé šišky. Překrýt kratším koncem papíru a stejně tak z leva a z prava. Vznilý zámotek zarolovat až na konec vzniklého proužku  - závitky jsou ca 2 x 9 cm velké. Frituje se do zlatava v rozpáleném oleji.
Nálev: 1 lžíce vody, 1,5 lžičky cukru, 0,5 lžičky feferonkové pasty a 1 lžička sojové omáčky (sepiová nebo rybí je lepší) se rozmíchají v malé servírovací misce.
Závitek se zaroluje do listu salátu a namáčí v misce s nálevem.

Čínské biftečky

400 g kuřecího masa, pórek nebo cibule, 3 lžíce škrobové moučky, 2-3 vejce,sojová omáčka, grilovací koření, tuk na smažení
Maso pokrájíme na tenké nudličky,přidáme jemně nakrájený pórek nebo cibuli,škrobovou moučku, vejce,sojovou omáčku,koření a dobře promícháme.Masovou směs klademe lžící do rozehřátého tuku, zozetřeme na placičky a smažíme dozlatova.Podáváme s pečenými brambory, bramborovými hranolky, rýží a obložíme zeleninou.

Čínská zelenina

čerstvý zázvor 30-50 g, 4 papriky (žluté a zelené), 500 g mrkve, 300 g žampionů, zelené nebo sterilované fazolové lusky nebo hrášek (50 g), oříšky kešu, pepř, sůl, máslo nebo olej
Zázvor nakrájíme na malinké kousky (nebo ho nastrouháme) a vložíme do silně rozpáleného másla nebo oleje ve Woku,  osolíme a opepříme ho (pozor - nepřepálit zázvor, cca 20 - 40 vteřin!). Zelené  fazole nakrájené na  kousky dlouhé cca 3  cm  přidáme do Woku, zamícháme se zázvorem a slabě podlijeme vodou (cca 2 lžíce). Přiklopíme poklicí, stáhneme plamen na minimum a dusíme. Mezi tím nakrájíme karotku šikmo po délce na delší (cca 3-4 cm)  plátky. Po nakrájení přidáme do Woku a dusíme s fazolí. Pokud  je málo  vody, lehce  podlijeme. Potom  nakrájíme papriky na čtverečky cca 2 cm a po nakrájení celého množství přidáme do Woku a dále dusíme. Oloupané žampiony  nakrájíme na plátky, přidáme je do Woku a dusíme.Asi po  1 minutě přidáme  oříšky kešu a  vše dusíme do  měkka podle chuti.

Čínská svíčková

500 g hovězí svíčkové, bílek, 1 ČL solamylu, pórek, stroužek česneku, 500 ml bílého vína, špetka mletého zázvoru, 1 PL sójové omáčky, worcester, sůl, špetka cukru, citrónová šťáva, rostlinný olej
Maso nakrájíme na hranolky, zasypeme solamylem, promícháme s bílkem a zprudka opečeme na rozehřátém oleji. Přidáme pokrájený pórek, česnek, zázvor, osolíme, zalijeme vínem a sójovou omáčkou a podusíme. Hotový pokrm dochutíme špetkou cukru, citrónovou šťávou a worcesterovou omáčkou. Podáváme buď s klasickou nebo kari rýží.

Čínská směs

400 g kuřecího masa, 40 g loupaných buráků, lžice škrobu, feferonka, 2 kápie, porek, trochu bílého a červeného zelí (1/4 malé hlávky), 2 lžíce ananasu, vejce, sůl, olivový nebo slunečnicový olej, kečup
šťáva : lžíce bílého vermutu, 2 lžíce sojové omáčky, cukr
Kostky kuřecího masa osolíme, přidáme škrob smíchaný s vejcem a orestujeme, po té přidáme oříšky, šťávu z cukru,sojové omáčky a vermutu. Dále přidáme kapie, feferonku, zelí, pórek a ananas. Na závěr přidáme kečup. Podáváme s rýží, hranolky, krokety a pod.

Čínské čajové vejce

12 vajec, 1,5 lžíce černého čaje, 600 ml vody, 1 lžíce sojové omáčky, 1,5 lžičky soli, hvězdička badyánu
Každé vejce propíchneme na oblém konci špendlíkem, aby během vaření nepopraskalo. Vejce vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 10-12 minut. Pak je vyjmeme a zchladíme pod tekoucí vodou. Oťukáme je nebo lehce rozválíme po stole, aby skořápka popraskala, ale neoddělila se od vajec. Dáme vejce zpět do hrnce a přidáme zbývající suroviny, pokud nejsou vejce zcela ponořená, ještě dolijeme vodu. Potom je uvedeme do varu, zakryjeme pokličkou a necháme zvolna vařit asi hodinu. Vejce necháme vychladnout v tekutině - můžeme je v ní nechat až 24 hodin, získají výraznější chuť i vůni. Těsně před podáváním vejce oloupeme - budou mít zajímavý vzhled starožitného porcelánu.

Čína alá muž

kuřecí prsa, zelí, porek, cibule, česnek, paprika, rajčata, houby, arašídy, sojová omáčka, olej, sůl, pepř
Na cibulce a oleji orestujeme na drobno nakrájené kuřecí kousky, vyjmeme a dáme do mísy. V pánvičce prudce osmahneme nakrájené zelí, porek, rajčata,mrkev a další zeleninu, kterou dům dá, zalijeme sojovou omáčkou, případně dle potřeby zaprášíme hladkou moukou (jen trochu) pořádně podusíme či posmažíme. Na závěr přidáme kuřecí kousky,smažíme do měkka a dle potřeby dochutíme. Podává se s rýží.

Čína z párků

50 g anglické slaniny, cibule, pórek, 6 - 8 nožiček tenkých párků, 2 papriky, 6 rajčat,sojová omáčka, pepř, sladká i pálivá paprika
Slaninu nakrájíme na větší kousky a na rozehřáté pánvi trochu vyškvaříme. Přidáme nahrubo pokrájenou cibuli a pórek, osmahneme. Vmícháme na kolečka nakrájené párky, znovu osmahneme a na konec přidáme na nudličky pokrájené papriky a na čtvrtky rajčata. Vše promícháme a společně podusíme. Zakápneme sojovou omáčkou, ochutíme pepřem a paprikou , podle chuti osolíme. Do téměř hotového pokrmu vmícháme arašídy. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

Čína z kuřete

3 kuřecí stehna (nebo 600 g kuřecího masa), pórek, plechovka ananasu (700 g), olej, sojová omáčka, kari, koření na čínu, sladká paprika, škrobová moučka, rýže, arašídy
Kuřecí stehna vykostíme a nakrájíme na malé kousky. Nakrájené maso obalíme ve škrobové moučce, do které přidáme sladkou papriku, sůl a koření na čínu. Na oleji opečeme maso až se vysmahne tuk z kůžiček, přidáme sojovou omáčku, nakrájený pórek a ananas. Podle potřeby ještě dochutíme sojovou omáčkou a kořením. Nakonec přidáme trochu arašídů. Podáváme s kari rýží (do vody ve které vaříme rýži dáme kari).

Čína z kuřecího masa

3 stroužky česneku, lžička kari, kuřecí prsa, olej, pórek, lžíce sojová omáčka, škrobová moučka,vejce, lžička zázvoru, zelí
Maso nakrájíme na nudličky  a naložíme do nálevu z vejce rozšlehaného s lžící sojové omáčky, kari koření a zázvoru.Na oleji osmažíme naložené kuřecí nudličky. Přidáme pórek, česnek, bílé zelí, žampiony, ředkvičky a čínské zelí. Promícháme a dochutíme solí, pepřem a sojovou omáčkou. Zalijeme troškou vody a nakonec zahustíme škrobovou moučkou.

Čína z gothaje

500 g gothaje, lžička kari, lžička worcesteru, 2 lžíce sojové omáčky, lžíce oleje, feferonka, vejce, 3 cibule, pepř, sůl, lžíce solamylu
Salám nakrájíme na proužky,přidáme kari,worcester, soj.omáčku, olej a nadrobno pokrájenou feferonku. Osolíme, opepříme a necháme odležet asi hodinu. Potom přidáme solamyl, vejce a promícháme. Opečeme na oleji,přidáme nakrájenou cibuli a necháme dusit. Podáváme s rýží.

Čína s jidášovým uchem

200 g vepřového masa (kotleta), 200 g kuřecích prs, cibule, olej, 2 hrsti jidášova ucha, hlavička česneku, pórek, 2 zelené papriky, 2 rajčata, sojová omáčka, worcester, bílé suché víno, tabasco ( chili om.), mořská sůl, solamyl
Na oleji opečeme vepřové maso,po 10 min. přidáme kuřecí maso.Vysypeme na nudličky nakrájenou zeleninu,houby předem namočené a půl hlavičky česneku a restujeme dál.
Zálivka : sojová a  worchesterová omáčka, víno, tabasco, sůl, solamyl, zbytek prolisovaného česneku - vše smícháme.
Vlijeme na maso a krátce podusíme.podáváme s rýží a salátem.

Crisp pizza

těsto : 10 g čerstvého droždí, 75 ml vody, 115 g mouky, 1 lžíce oleje, sůl
náplň : 150 g okapaných rajčat, 100-125 g mozzarelly, sůl, oregano, trochu oleje
Smícháme droždí s teplou vodou (37°). Mouku nasypeme do misky, přidáme rozmíchané droždí, olej a sůl. Dobře promícháme a zpracujeme do hladkého a vláčného těsta, které poté zakryjeme a necháme na teplém místě asi 2 hodiny kynout.Talíř Crisp lehce potřeme olejem. Těsto rozetřeme rukou na dno talíře Crisp tak, aby pokrylo celé dno a pak ho propícháme vidličkou.Okapaná rajčata nakrájíme a rovnoměrně rozložíme na těsto. Přidáme mozzarellu nakrájenou na kousky, oregano, sůl a pokapeme olejem.Pečeme 10-12 minut funkcí Crisp v mikrovlnné troube.

Citrónové kuře

400 g kuřecího masa, 4 lžíce sezamového oleje, 2 lžíce kečupu, lžíce červeného dezertního vína, lžíce sójové omáčky, lžíce cukru, citrón, vejce, 50 g čínského zelí, 2 rajčata, lžička škrobu, lžička hladké mouky, ocet, sůl
Na silnější plátky nakrájené kuřecí maso mírně osolíme a opepříme. Smísíme se šťávou z půlky citrónu, 1 lžičkou vína, lžicí máčeného škrobu a lžičkou hladké mouky. Necháme 20 min. marinovat.Na rozpálený olej vložíme připravené maso, dobře promícháme, asi po 2-3 min. zastříkneme kečupem,sójovou omáčkou aochutíme cukrem a octem. Krátce opékáme, hned přendáme na teplý talíř a ozdobíme střídavě na plátky nakrájeným rajčetem, zbývajícím citrónem a jemnýmí nudličkami čínského zelí.

Čínske placky

veprové maso, sojova omacka, worchestr, sul, pepr, solamyl, cibule, glutasol, cervena mleta paprika, cesnek, vejce
Maso a cibuli nakrajime na male kousky, pridame ingredience, vse zamichame asi se trema vejci, vznikne testo a smazime na panvi.

Cibulová kaše s jablky

600 g cibule, 600 g kyselých jablek, 100 g másla, podle chuti sůl, 0,2 l šlehačky, špetka cukru
Cibuli a jablka oloupáme a nakrájíme na čtvrtky. Na másle pod pokličkou nejdříve podusíme jablka, pak cibuli; podle chuti osolíme a dusíme do měkka, pak vše prolisujeme přes síto, dáme znovu na oheň; přidáme šlehačku a cukr. Podáváme s pečenými brambory. Kaše je nejlepší z nové cibule.

Bretaňské gallettes

250 g pohankové mouky, 2 vejce, lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli, 50 cl vody, 40 g másla na smažení
Z ingrediencí zpracovat těsto, smažit na pánvi, plnit například ementálem a šunkou nebo klobáskou a sýrem Gruyere jako prave bretaňské gallettes.

Blesková pizza na pánvi

2 vejce, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce mléka, sůl, rajčata, salám...,sýr
Na rozehřátou pánev nalejeme těsto, poklademe rajčaty, salámem...Okořeníme a posypeme sýrem. Pečeme do zlatova.

Bifteky s rajčaty

hlávkový salát, červenou čekanku, žlutou papriku, 4 rajčata, 4 bifteky, lžíci másla, 7 lžic oleje, sůl, pepř, 2 lžíce octa, lžíci hořčice
Salát roztrháme na menší kousky, papriku nakrájíme na proužky, rajčata křížem nařízneme. Maso v horkém másle se lžící oleje prudce opékáme z každé strany minutu. Poté dopékáme po každé straně 2-3 minuty. Vyjmeme, okořeníme a uchováváme teplé v hliníkové fólii. Na tuku z pečení dusíme rajčata asi 4 min. Z 6 lžic oleje, octa, hořčice, soli a pepře připravíme zálivku, kterou promícháme se salátovými listy. Podáváme k biftekům s rajčaty.