20. srpna 2016

Slepice na paprice

1 slepice, sůl, kousek mrkve, celeru a petržele, několik kuliček celého pepře, 3 lžíce oleje, 1 cibule, mletá sladká a pálivá paprika, kmín, 2 lžíce hladké mouky, 1 dl mléka, 2 dl sladké smetany, citronová šťáva
Slepici rozdělíme na porce a osolíme. Vložíme ji do osolené vody, přidáme očištěnou zeleninu, několik kuliček celého pepře a uvaříme doměkka. Měkké maso vyjmeme a vývar přecedíme. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, osmahneme, zalijeme vývarem z masa, mlékem, zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně a povaříme. Do jiného kastrolu dáme obrané maso a ze slepice na které přecedíme omáčku. Dochutíme citronovou šťávou a podáváme s houskovými knedlíky.

Slepice v pikantní úpravě

½ slepice, sůl, 3 lžíce oleje, 1 pórek, 2 papriky, 1 feferonka, mletá pálivá paprika, mletý pepř, 4 lžíce pikantního kečupu
Slepici očistíme a uvaříme ve slané vodě doměkka (můžeme přidat i kořenovou zeleninu s cibulí a z vývaru připravit chutnou polévku). Uvařenou slepici obereme a maso nakrájíme na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme olej, vmícháme maso, na kolečka pokrájený pórek, nudličky papriky a na mírném ohni společně opékáme. Vmícháme posekanou feferonku, znovu opékáme, okořeníme, přidáme kečup, podlijeme trochou vývaru a krátce podusíme. Podáváme s rýži a zeleninovou oblohou.

Pečené kuře s nádivkou

1 větší kuře, sůl, mletá sladká paprika
Žemlová nádivka: 2 žemle, 1 dl mléka, 2 vejce, 1 lžíce másla, sůl, muškátový oříšek, mletý bíly pepř, petrželová nať
Očištěné kuře osolíme, opaprikujeme na povrchu i uvnitř, naplníme připravenou nádivkou a sešijeme nebo sepneme párátkem. Dáme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme doměkka. Při pečení kuře poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou. Hotové kuře naporcujeme a podáváme s vařenými brambory, doplníme kompotem.
Nádivka: Žemle (nejlépe z předešlého dne) nakrájené na kostičky zvlhčíme mlékem rozšlehaným se žloutky, rozehřátým máslem a solí. Až se tekutina vsákne, přidáme koření, najemno pokrájenou petrželovou nať a pevně ušlehaný sníh z bílků. Vše lehce promícháme. Do nádivky můžeme přidat na nudličky nakrájenou šunku (asi 50 g) nebo spařené, oloupané a na drobné kousky pokrájené mandle (asi 1 lžíce).

Syrová zelena zelenina s kraby a bramborami

pro 4 osoby: 400 g malých brambor, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky kmínu, sůl, svazek pažitky, 300 g kedlubny, 2 svazky ředkviček, pepř, 200 g krabího masa, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce nízkokalorické majonézy
Brambory důkladně okartáčujeme, omyjeme, opečeme v horkém oleji s kmínem a osolíme. Pažitku omyjeme, osušíme , nadrobno nakrájíme a posypeme ji brambory. Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ředkvičky očistíme, omyjeme a nakrájíme na dílky. Obojí osolíme a opepříme. Krabí maso promyjeme studenou vodou, osušíme a pokapeme 1 lžíci citronové šťávy. Necháme několik minut v chladničce odležet. Majonézu dobře promícháme se zbytkem citronové šťávy, osolíme, opepříme a vmícháme do krabího masa. Brambory s kedlubnou, ředkvičkami a krabím salátem rozdělíme na talíře.
příprava cca 30 minut, na osobu asi 210 kcal

Bezlepková kynutá vánočka

500 g bezlepkové mouky, 350 g vody, 150 g korunního cukru na pečení, 100 g másla, 2 vejce, 7 g soli, 1 balíček droždí (42 g), citr. kůra, mandle na ozdobení
Droždí rozdrobíme, zasypeme troškou cukru a opatrně zalijeme trochou vody. Necháme na teplém místě vyběhnout a v míse smícháme s ostatními přísadami. Důkladně prohněteme a vytvoříme vláčné těsto. Rozdělíme je do 9 pramenů a upleteme jeden pletenec ze 4 pramenů, jeden cop ze 3 a jeden ze 2 pramenů. Pokud si nejsme jisti, nacvičíme si pletení předem na šňůrkách, neboť při práci s těstem je třeba postupovat rychle. Upletenou a poskládanou vánočku, ozdobenou mandlemi, dáme na teplé místo vykynout po dobu cca 30 minut. Potom pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení cca 30-40 minut při teplotě 200 stupňů.

Pečené brambory s pikantní náplní

pro 4 osoby: 4 velké brambory, sůl, 100 g sterilované kukuřice, 1 pórek, 2 mrkve, 1 červené cibule, ½ lžíce másla, 100 g šunky, 100 g goudy, tuk, 1 balení hotové žampionové omáčky, petrželka
Důkladně omyté brambory vaříme v osolené vodě asi 40 minut. Kukuřicí necháme okapat. Pórek a mrkev očistíme a omyjeme. Cibuli nakrájíme s pórkem na kolečka, mrkev na nudličky. Rozehřejeme máslo a mrkev na něm 3 minuty dusíme. Šunku a sýr nakrájíme a v míse smícháme s kukuřicí, pórkem, cibulí a dušenou mrkví. Brambory slijeme, prudce zchladíme a necháme trochu vychladnout. Seřízneme a vnitřek vydlabeme až na 1,5 cm silný okraj. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Brambory naplníme nádivkou a vložíme je do vymaštěné zapékací formy. Přelijeme žampionovou omáčkou připravenou podle návodu, kterou jsme ochutili česnekem. Zapékáme asi 15 minut.
Příprava a pečení cca 65 minut, na osobu asi 410 kcal

Bramborový koláč s mozzarellou

pro 4 osoby: 600 g brambor, 50 g zakysané smetany, 2 vejce, 50 g strouhané goudy, sůl, pepř, muškátový oříšek, tuk do formy, 20 g sušených hub, 4 rajčata, ½ svazku jarní lahůdkové cibulky, italské bylinky, česneková pasta, 400 g mozzarelly, 7 černých oliv
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Smícháme se smetanou, vejci a sýrem. Osolíme a ochutíme pepřem a muškátovým oříškem. Vložíme do vymazané dortové formy a 20 minut předpékáme. Mezitím namočíme houby a dobře je vymačkáme. Rajčata omyjeme, vybereme zrníčka a dužinu nakrájíme na kostičky. Jarní cibulku očistíme, omyjeme, nakrájíme na kolečka. Houby, rajčata a cibulku smícháme, osolíme, opepříme a okořeníme italskými bylinkami a česnekovou pastou. Mozzarellu nakrájíme na plátky. Houbovou směs rozprostřeme na předpečený bramborový korpus. Obložíme olivami a mozzarellou a asi 45 minut pečeme. Ozdobíme jarní cibulkou.
Příprava a pečení cca 95 minut, na osobu asi 500 kcal

Bramborový nákyp s pórkem

pro 4 osoby: 1 kg brambor, 500 g pórku, sůl, petrželka, 12 lístků šalvěje, 1 lžička majoránky, pepř, 100 g slaniny, 6 vajec, 1 lžíce strouhaného parmezánu
Brambory uvaříme ve slupce, pórek nakrájíme na kolečka a povaříme v osolené vodě 4 minuty. Petržel a šalvěj nasekáme najemno. Smícháme s pórkem a okořeníme majoránkou a čerstvě mletým pepřem. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Zapékací formu (dlouhou asi 25 cm) vyložíme plátky slaniny. Na ně pak střídavě navrstvíme brambory a pórek. Vejce rozšleháme s pepřem a solí a pokrm přelijeme. Posypeme parmezánem a obložíme zbylou slaninou. Pečeme asi 45 minut.
Příprava a pečení cca 85 minut, na osobu asi 525 kcal

Zapékané brambory se semínky

pro 4 osoby: 800 g nových brambor, 1 lžička másla, po lžičce dýňových a slunečnicových semínek, 4 lžíce mléka, 4 lžíce smetany, 200 g taveného sýra (20ˇ% tuku), sůl, pepř, kmín
Brambory okartáčujeme pod tekoucí vodou a uvaříme ve slupce doměkka. (Tento recept se hodí především pro nové brambory). Mezitím rozpustíme máslo a opražíme na něm slunečnicová a dýňová semínka. Zalijeme mlékem a smetanou. Přidáme tavený sýr a necháme ho na mírném ohni za občasného míchání rozpustit, až vznikne hladká omáčka. Pikantně ochutíme solí, pepřem a kmínem a důkladně promícháme. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Brambory slijeme, neloupané rozpůlíme a vložíme do zapékací formy. Polijeme sýrovým krémem a zapékáme 20-30 minut. Brambory nemusí být krémem dobře nasáklé.
Příprava a pečení cca 60 minut, na osobu asi 360 kcal

Brambory s dvojí omáčkou

pro 4 osoby: na loupané brambory: 2 kg malých nových brambor, 2-3 snítky rozmarýnu, hrubá sůl
na omáčku guacamole: 1 citron, 1 rajče, 1 mladá cibulka, 1 avokádo, sůl, pepř
na olivovou omáčku: 2-3 stroužky česneku, 100 g černých oliv bez pecek, 50 ml olivového oleje, sůl, pepř
Brambory vaříme 25-30 minut doměkka. Mezitím si připravíme omáčku. Vymačkáme citron, rajče a cibulku nakrájíme na kostičky. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky, nakrájíme a rozmixujeme s citronovou šťávou. Okořeníme a do směsi vmícháme rajče a cibulku. Na olivovou omáčku oloupeme a rozmačkáme česnek. Olivy najemno nasekáme. Obojí smícháme s olejem. Osolíme a opepříme podle chuti. Rozmarýn omyjeme, osušíme a nakrájíme. Brambory posypeme solí a ozdobíme snítkami rozmarýnu. Podáváme s 2 omáčkami.
Příprava cca 30 minut, na osobu asi 665 kcal

Brambory v koprové smetaně

pro 4 osoby: 1 kg masitých brambor, sůl, 2 svazky kopru, 3 lžíce másla, 150 ml smetany, pepř
Brambory nejprve oloupeme, omyjeme a podle velikosti je buď rozpůlíme, nebo rozčtvrtíme. Poté je vaříme přibližně 20 minut v osolené vodě. Kopr omyjeme pod tekoucí vodou a snítky otrháme. Několik si jich ponecháme na ozdobení, zbývající na jemno nasekáme. V hluboké pánvi rozehřejeme máslo. Přidáme kopr a zvolna ho podusíme zhruba 2 minuty. Přilijeme smetanu a za stálého míchání ji svaříme. Omáčku osolíme a okořeníme čerstvě umletým pepřem. Brambory slijeme a necháme vypařit. Potom je prohříváme v koprové omáčce, ale nevaříme. Podáváme posypané koprovými snítkami.
Příprava cca 30 minut, na osobu asi 360 kcal

Pečené brambory se slaninou

pro 4 osoby: 1,5 kg podlouhlých stejně velikých brambor, 250 g tenkých plátků prorostlé slaniny, 1 svazek čerstvých zelených bobkových listů, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř
Brambory oloupeme, omyjeme a uděláme do nich podélně hluboké zářezy, ale neprořezáváme je, aby držely pohromadě. Plátky slaniny nakrájíme na dlouhé tenké nudličky. Bobkové listy omyjeme a dobře je osušíme. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Pečicí plech nebo pekáč vytřeme olivovým olejem nebo máslem. Do zářezů v bramborách střídavě vkládáme bobkový list a slaninu. Brambory osolíme, opepříme a poskládáme na plech. Plech zasuneme na střední lištu a pečeme 30 minut dozlatova. Můžeme podávat s míchaným salátem.
Příprava cca 45 minut, na osobu asi 680 kcal

Zapékané brambory s květákem

pro 4 osoby: 800 g květáku, 500 g brambor, sůl, 1 cibule, 4 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany, 250 ml zeleninového vývaru (z kostky), 1 svazek petrželky, pepř, muškátový oříšek, tuk na vymaštění zapékací mísy, 200 g dušené šunky, 100 g strouhané goudy
Zeleninu očistíme a omyjeme. Květák rozebereme na růžičky, brambory nakrájíme na plátky. Obě přísady předvaříme v osolené vodě 5 minut, vyjmeme je a dáme okapat. Cibuli nadrobno nasekáme a zpěníme na jedné lžíci másla. Poprášíme ji moukou a za stálého míchání přilijeme smetanu a zeleninový vývar. Omáčku vaříme do zahoustnutí. Petrželku najemno nasekáme a přimícháme do omáčky. Osolíme, opepříme a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Po vrstvách skládáme do vymaštěné mísy brambory a květák. Zalijeme omáčkou a navrch rozdělíme nakrájenou šunku. Posypeme sýrem a přidáme máslo ve vločkách. Zapékáme 30 minut.
Příprava cca 60 minut, na osobu asi 620kcal


Bramborák s feferonkami

pro 4 osoby: 800 g lojovitých brambor, 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 2 cibule, 4 červené a 4 žluté feferonky, olej na smažení, lístky estragonu
Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nahrubo nastrouháme. V míse je důkladně promícháme s vejci, moukou, solí a pepřem. Cibuli oloupeme a najemno posekáme. Feferonky podélně rozpůlíme, vyřízneme semeníky, lusky omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Spolu s cibulí je vmícháme do bramborákového těsta. Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje. Postupně do něj vkládáme vrchovaté lžíce bramborového těsta. Lžíci je přimáčkneme a po každé straně smažíme 4-5 minut dokřupava. Hotové bramboráky udržujeme teplé v troubě. Před podáváním je ozdobíme lístky estragonu.
Příprava cca 30 minut, na osobu asi 360 kcal

Pečené brambory s mandlemi

pro 4 osoby: 1 kg lojovitých brambor, 4 lžíce másla, sůl, pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku, 100 g parmezánu, 200 g mandlových lupínků, 300 ml mléka
Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na plátky silné asi 3 mm. Zapékací formu vymažeme ½ lžíce másla a narovnáme do ní polovinu plátků. Osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Nastrouháme parmazán a polovinou brambory posypeme. Do formy navrstvíme zbylé plátky brambor a opět osolíme a okořeníme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Zbylé máslo rozpustíme a smícháme s mandlemi. Mléko svaříme a nalijeme na brambory. Posypeme zbylým parmazánem a mandlemi s máslem. Pečeme asi 50 minut, dokud mléko nevsákne do brambor. Během pečení můžeme přikrýt alobalem. Podáváme s hlávkovým salátem.
Příprava a pečení cca 80 minut, na osobu asi 670 kcal

Krůtí závitky s kapustičkami

Pro 4 osoby si připravíme – 3 plátky z krůtích prsou., 200 – 300 g krájené anglické slaniny., sůl., pepř., 400 – 500 g růžičkové kapusty., 2 lžíce oleje., 2 lžíce másla., špetku muškátového květu., lžíci hladké mouky na zahuštění omáčky.,
Na máslové noky – 400 ml mléka., 2 lžíce rostlinného tuku., 300 g polohrubé mouky., 2 vejce., žloutek., špetku soli.,
Krůtí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky. Osolíme, opeříme a zabalíme do plátků anglické slaniny. Opečeme na oleji z každé strany zhruba po 7 minutách. Během opékaní můžeme přiklopit. Měkké maso přendáme na talíř. Tuk vyrestujeme, zaprášíme moukou, případně zastříkneme vodou. Rozmícháme a povaříme asi 5 – 7 minut. Růžičkovou kapustu uvaříme v osolené vodě. necháme okapat, a pak ji lehce osmahneme na másle. Přidáme špetku muškátového květu. Na máslové noky svaříme mléko s tukem a solí. Za stálého míchání přidáváme prosátou polohrubou mouku. Těsto mícháme, až se přestane lepit na dno nádoby. Do prochladlého těsta postupně vmícháme vejce a žloutek. Dobře propracujeme a lžící namáčenou v teplé vodě tvoříme noky, které uvaříme 5 minut. Uvařené noky vyjmeme z hrnce cedníkem, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat.
Doba přípravy zhruba 70 minut., porce asi 2750 kJ / 655 kcal.

Bramboráky s cuketou

pro 4 osoby: 2 cukety, sůl, 600 g brambor, 1 cibule, 2 vejce, 1 lžíce mouky, pepř, muškátový oříšek, olej na pečení, kerblík na ozdobu
Cukety omyjeme, očistíme a nahrubo nastrouháme. Osolíme a necháme 30 minut rozležet. Pak dobře vymačkáme. Brambory oloupeme, omyjeme a rovněž nastrouháme. Cibuli oloupeme a posekáme. Cukety, brambory a cibuli vložíme do mísy. Přidáme vejce a mouku a vše dobře promícháme. Výrazně osolíme, opepříme a nepatrně ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Ve velké pánvi rozehřejeme olej. Na pánev dáme 1 lžíci těsta a uhladíme. Na středním ohni pečeme po obou stranách 3-4 minuty dozlatova. Ozdobíme kerblíkem. Můžeme podávat s bylinkovým tvarohem.
Příprava cca 70 minut, na osobu asi 210 kcal

Bramborová polévka s krevetami

pro 4 osoby: 500 g brambor, 1 červená paprička chilli, 2 žluté papriky, 1 pórek, 2 cibule, 1 stonek citronely, ½ svazku koriandru, 1 kousek zázvoru velikosti oříšku, 2 lžíce oleje, 1 l zeleninového vývaru, 150 g houby šiitake, 200 g krevet, 2 lžíce sójové omáčky, sůl, pepř, pažitka
Zeleninu oloupeme, případně očistíme a omyjeme. Bylinky omyjeme. Brambory pokrájíme na kostky, citronelu podélně rozpůlíme. Papričku chilli a papriky zbavíme semen a stejně jako pórek nakrájíme na nudličky. Cibuli, koriandr a zázvor jemně posekáme. Cibuli zesklovatíme na 1 lžíci oleje. Přidáme pórek a krátce společně podusíme. Přilijeme vývar a 20 minut povaříme. Houby očistíme a nakrájíme. Krevety pokapeme 1 lžíci citronové šťávy. Obojí prudce opečeme na 1 lžíci oleje. Přidáme pórek a sójovou omáčku, krátce povaříme a vše dáme do polévky. Osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Ozdobíme pažitkou.
Příprava cca 45 minut, na osobu asi 250 kcal

Bramborová polévka se šťovíkem

pro 4 osoby: 2 cibule, 500 g šťovíku, 2 svazky kerblíku, 1 snítka meduňky, 1 kg moučných brambor, 1 lžíce margarínu, 1 l zeleninového vývaru (z kostky), 2 natvrdo vařená vejce, 150 g zakysané smetany, bylinková sůl, pepř, 2 lžíce citronové šťávy
Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme. Šťovík, kerblík a meduňku omyjeme a osušíme. Lístky otrháme, několik jich odložíme stranou, zbytek nahrubo posekáme. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme margarín a zesklovatíme na něm cibuli. Přidáme brambory a povaříme 2 minuty. Přilijeme vývar a přikryté vaříme 20 minut. Po 15 minutách varu přidáme posekané bylinky. Vejce oloupeme a posekáme. Polévku rozmixujeme, vmícháme zakysanou smetanu a ochutíme bylinkovou solí, pepřem a citronovou šťávou. Rozdělíme na talíře a podáváme ozdobené vejcem a lístky zelených bylinek.
Příprava cca 45 minut, na osobu asi 410 kcal

Koláč se slaninou

pro 4 osoby: tvrdý rohlík, šálek horkého mléka, 250 g slaniny, 1,5 kg lojovitých brambor, 2 cibule, 1 vejce, sůl, pepř, muškát
Rohlík rozlámeme na kousky, vložíme do misky, přelijeme horkým mlékem a necháme změknout. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme bez přidání tuku rozpustit ve velkém hrnci. Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme. Oloupanou cibuli také nastrouháme a vmícháme do brambor. Přidáme změklý rohlík spolu s mlékem a vejcem a dobře promícháme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Bramborovou směs a kostičky slaniny smícháme, osolíme a okořeníme pepřem a muškátem. Dáme do zapékací formy a pečeme asi 110 minut.
Příprava a pečení cca 140 minut, na osobu asi 750 kcal

19. srpna 2016

Krůtí řízečky

Pro 6 osob si připravíme: 900 g krůtích řízků., sůl., barevný drcený pepř., 150 g kukuřičných lupínků., 2 vejce., 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce bílého vína., olej na smažení., salát a ředkvičky na ozdobení.,
Maso omyjeme, osušíme a rozkrájíme na menší řízečky, které opatrně naklepeme přes mikrotenovou fólii. Osolíme a opepříme. Kukuřičné lupínky rozdrtíme válečkem. Z rozšlehaných vajec, mouky a vína vymícháme hustší těstíčko, do kterého vmícháme lupínky. V této směsi namáčíme řízečky a smažíme je z obou stran dozlatova. Necháme zchladnout. Podáváme na listech salátu s ředkvičkami.
Doba přípravy přibližně 35 minut., kousek asi 1550 kJ / 370 kcal.

Vepřová pečeně s kůrčičkou

Pro 6 osob si připravíme: 1,2 vepřové pečeně., 4 lžičky provensálského koření., sůl., mletý pepř., 7 lžic oleje., 6 lžic strouhanky., 6 lžic nasekaných bylinek (petrželka., oregano., pažitka., meduňka)., 8 lžic směsi vlašských ořechů a lískových oříšků., 150 g fazolek., 200 g růžičkové kapusty., 150 g rajčat a paprik., oregano na ozdobení.,
Pečeni zbavenou tučných částí omyjeme, osušíme a potřeme směsí provensálského koření, soli, pepře a 2 lžic oleje. Přikryjeme a dáme na několik hodin do chladničky. Pak maso opepříme a na dalších 2 lžících oleje prudce opečeme ze všech stran. Pečeme v troubě asi ¾ hodiny a občas podléváme horkou vodou a výpekem. Necháme zchladnout. Strouhanku promícháme s bylinkami, ořechy a zbylým olejem. Směsí maso potřeme a kůrčičku zapečeme (asi 10 minut). Podáváme teplé nebo studené s vařenými fazolkami a kapustičkami a s kostičkami rajčat a paprik. Ozdobíme oreganem.
Doba přípravy přibližně 1 ½ hodiny., kousek asi 2595 kJ / 620 kcal.

Roštěnky na slanině

4 roštěnky, 1 cibule, 1 plátek slaniny, sůl, kmín, hladká mouka na obalení, 2 lžíce sušených hub, ¼ menšího celeru
Slaninu nakrájíme na kostičky a roztavíme. Ke slanině vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli a krátce ji osmahneme. Maso naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme a zlehka obalíme v mouce. Poté je po obou stranách opečeme na cibuli a slanině. Přidáme kmín, namočené, nadrobno pokrájené houby a jemně nastrouhaný celer. Zalijeme vodou a dusíme doměkka.

Svíčkové plátky s paprikou

4 plátky svíčkové, sůl, pepř, 2 cibule, 2 zelené papriky, hořčice, olej na pečení
Cibuli a papriku nakrájíme na kolečka. Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Vložíme je do horkého oleje a opečeme nejprve po jedné straně. Neopečenou stranou masa potřeme hořčicí, posypeme cibulí a paprikou nakrájenou na kolečka. Maso obrátíme zeleninou dolů a opečeme.

Hovězí kýta na pivě

4 plátky masa z hovězí kýty, 2 plátky slaniny, sůl, pepř, 2 cibule, tymián, 2 lžíce hořčice, ½ hrnku světlého piva
Plátky masa nakrájíme na nudličky a opečeme na roztavené slanině, kterou jsme nakrájeli na kostičky. Osolíme, opepříme a dusíme ve vlastní šťávě, až je maso téměř měkké. Do pekáčku střídavé skládáme maso posypané tymiánem a potřené hořčicí a vrstvy cibule nakrájené na kolečka. Postup opakujeme tak, aby poslední vrstvu tvořila cibule. Zalijeme pivem a pečeme v předehřátě troubě. Když cibule na povrchu změkne, je pokrm hotový.

Hovězí roláda

1 plát hovězího masa, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, několik snítek petrželky, pepř, sůl, voda podle potřeby
Náplň: 1 plátek slaniny, 8 žampionu, 1 cibule, 3 vejce, 1 párek, 2 lžíce hořčice, 1 červená paprika, 1 sterilovaná okurka, sůl
Plát masa naklepeme, potřeme olej, osolíme, poklademe na kolečka nakrájenou cibulí a snítkami petrželky. Svineme ae necháme v chladničce odležet. Mezitím připravíme náplň. Slaninu nakrájenou na kostičky roztavíme, přidáme oloupané, na plátky nakrájené žampiony a podusíme. Zalijeme rozšlehanými vejci, osolíme a usmažíme. Připravený plát masa rozvineme, potřeme hořčici, na maso urovnáme žampionovou směs, posypeme na kostičky nakrájenou paprikou a okurkou, doprostřed náplně položíme párek. Maso svineme a převážeme pevně nití. Zavinutou roládu osolíme, opepříme, poprášíme moukou a rychle opečeme po všech stranách na rozehřátém tuku. Poté za občasného podlévaní vodou a přelévání vypečenou šťávou upečeme v předehřáté troubě doměkka. Nitě odstraníme a roládu nakrájíme na plátky.

Huťka-recept

1 slepice, 4 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 cibule, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 2 lžíce jemně nasekaného kopru, 1 hrnek smetany, sůl, pepř, ½ hrnku vývaru
Naporcovanou slepici osolíme, opepříme a opečeme na másle. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou, až je maso měkké. Slepici vyjmeme a šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Pokud je omáčka hustá, přidáme trochu vody. Vmícháme křen, kopr a omáčku 15 minut povaříme. Před podáváním porce slepice v omáčce prohřejeme.

Slepice na kari

1 slepice, 1 silnější plátek anglické slaniny, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rajčatového protlaku, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, sůl, pepř, 4 kuličky nového koření, 1 lžíce kari koření, ½ hrnku drůbežího vývaru
Naporcovanou slepici uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Slaninu nakrájíme na kostičky a roztavíme. Na slanině osmahneme cibuli a opečeme porce slepice. Osolíme, okořeníme pepřem, muškátovým oříškem a kari kořením. Přidáme prolisovaný česnek, rajčatový protlak, nové koření, podlijeme vývarem a přiklopené pokličkou dusíme doměkka.

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

1 špalíček masa z kančí kýty, 1 cibule, 1 malý celer, 2 mrkve, 2 petržele, 2 lžíce másla, 1 lžíce kečupu, 3 lžíce šípkového protlaku, 1 lžíce hladké mouky, 1 plátek slaniny, šťáva z ½ citronu, 1 kelímek zakysané smetany, 3 hrnky vývaru, několik kuliček pepře, nového koření a jalovce, 3 bobkové listy, kousek skořice, sůl
Odblaněné maso protkneme proužky slaniny a osolíme. Na rozehřátém másle osmahneme nakrájenou cibuli a zeleninu. Přidáme kečup, koření, šípkový protlak a krátce osmahneme. Do zeleninové směsi vložíme maso, podlijeme je části vývaru a dusíme pod pokličkou. Když je maso měkké, vyjmeme je a vypečenou šťávu vydusíme na tuk. Zaprášíme moukou, krátce osmahneme a zalijeme zbývajícím vývarem. Dobře promícháme a omáčku asi 15 minut provaříme. Nakonec přidáme smetanu a ještě krátce prohřejeme. Z hotové omáčky vyjmeme koření, rozmixujeme ji a dochutíme citronovou šťávou. Studené maso nakrájíme na plátky a před podáváním je v omáčce prohřejeme.

18. srpna 2016

Vepřový plátek s cibulí a jablky

pro 4 osoby: 4 libové vepřové řízky z kýty (asi po 150 g)., 250 g cibule., 2 navinulá (nakyslá) jablka., 75 g libovější anglické slaniny., 2 lžíce oleje., 4 lžíce calvadosu či jiné pálenky., 200 ml smetany nebo kondenzovaného mléka., lžíci škrobové moučky., hrubě a jemně mletý pepř., sůl., čerstvou majoránku nebo rozmarýn
Očistíme cibuli a pokrájíme ji na tenká kolečka. Jablka opereme a oloupeme, zbavíme okvětí a jádřinců a nakrájíme je na úhledné osminky. Vepřové maso omyjme, osušíme utěrkou či ubrouskem a jenom mírně naklepeme. Plátky osmažíme po obou stranách na rozehřátém oleji. Teprve pak je osolíme a okořeníme nahrubo semletým pepřem. Nakonec je přendáme na teplé místo, aby nevychladly. Mezitím pokrájíme anglickou slaninu na tenké proužky. Vložíme je do výpeku. Za chvíli přidáme nakrájenou cibuli s kousky jablek a krátce podusíme. Zastříkneme destilátem a vše zalijeme smetanou nebo kondenzovaným mlékem. Pak omáčku zahustíme škrobovou moučkou, kterou jsme rozmíchali v malém množství studené vody. Ještě několik minut povaříme, aby se jednotlivé chuti dobře propojily. Nakonec podle chuti osolíme a okořeníme pepřem. Zajímavou příchuť můžeme hotové omáčce dodat několika lístečky čerstvé majoránky nebo rozmarýnu. Masové plátky upravíme na talíře a přelijeme omáčkou. Výborně chutnají podávané se smaženými bramborovými kroketkami nebo teplými krutonky. Zapíjíme minerálkou nebo sklenkou bílého vína.
Doba přípravy je asi 30 minut. Porce má 2310 kJ / 550 kcal

Prsíčka na žampionech a šunce

Suroviny: 4 porce kuřecích prsíček, 4 lžíce oleje, 10 dag kuřecích jater, 10 - 15 dag žampionů, 1 pórek, 10 dag šunky, kari, mletý zázvor, mletý pepř, sůl
Postup: Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, okořeníme, osolíme, a za stálého míchání zprudka opečeme. Přidáme na nudličky nakrájená játra, očištěné a na plátky pokrájené žampiony a pórek. Ztlumíme a za stálého míchání opékáme do měkka. Podle potřeby zastříkneme vodou nebo vývarem. Nakonec přidáme na nudličky pokrájenou šunku.

Prsíčka ve smetanové omáčce

Suroviny: 50 dag kuřecích prsíček, 2 stroučky česneku, sůl, oregano, trochu mletého zázvoru, kardamomu a mleté papriky, 2 lžíce papriky, 2 lžíce jogurtu, půl lžíce octa, máslo na smažení
Na omáčku: 
0,1 l šlehačky, 2 lžíce kečupu, kardamom, sůl, 1 feferonka
Postup: Jogurt našleháme s kořením, přidáme pokrájené menší řízečky, promícháme a necháme uležet aspoň půl dne. Připravíme si smetanovou omáčku tak, že všechny suroviny smícháme a prohřejeme. Maso pečeme na másla na pánvi do poloměkka. Pak všechno přendáme do omáčky, kde maso dusíme. Podáváme s třenými noky.

Rumové kuřecí medailónky

Suroviny: 8 medailónků z kuřecích prsou, 1 banán, 1 sklenka rumu, sůl, hladká mouka na obalení, vejce a strouhanka, olej
Postup: Oloupaný banán šikmo překrojíme na 16 dílků. Vložíme je do misky, zalijeme rumem a necháme přes noc marinovat. Kuřecí maso lehce naklepeme, osolíme a vložíme vždy mezi dva dílky banánu. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance a zvolna smažíme v rozehřátém oleji dozlatova. Můžeme obalit i v těstíčku připraveném z mléka, hladké mouky, vejce a trošky cukru. Přílohy: bramborová kaše.

Rychlé kuřecí plátky s kari

Suroviny: 500 g kuřecích řízků, sůl, kari koření, Worcestrová a sójová omáčka, olej
Postup: Kuřecí řízky omyjeme pod studenou vodou, osušíme a nasolíme, posypeme kari kořením, Worcestrovou a sójovou omáčkou ochutíme, rostlinný olej rozehřejeme a plátky z obou stran postupně osmahneme. Vhodná příloha: rýže nebo hranolky.

Řezy z kuřecího masa v šunkovém závitku

Suroviny: 4 řízky kuřecích prsíček, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce sušené rozmarýny, sůl, pepř, mletá ostrá paprika, 8 plátků tence nakrájené šunky, 1 česnek, 1 cibule, 3 celery, 3 mrkve, 2 malé cukety, 1 lžíce rajčatového pyré, 125 ml bílého suchého vína, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička strouhané citronové kůry, 1 lžička sekané petržele
Postup: Maso krátce omyjeme a osušíme utěrkou. Čtyři lžíce oleje rozpálíme na pánvi a řezy po obou stranách opečeme do hněda a do křupava. Potom vyjmeme, okořeníme rozmarýnou a osolíme. Pak každý řez zavineme do dvou plátků šunky. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Celer a mrkev dobře očistíme, cukety omyjeme a všechno nakrájíme na tenké proužky. Rajčatové pyré dobře promícháme s bílím vínem. V pánvi rozpálíme dvě lžíce olivového oleje a v něm osmažíme cibulku do sklovita. Pak přidáme česnek a zeleninu a lehce osmažíme. Přilejeme vinnou směs, okořeníme paprikou a osolíme. Řezy z prsíček položíme na zeleninu, přikryjeme poklicí a při mírné teplotě dusíme asi 15min. Podušené je přemístíme na vyhřáté talíře a udržujeme v teple. Do zeleniny přimícháme citronovou kůru a petrželku, pak zeleninu upravíme vedle kuřecích řezů a ihned podáváme. Potřebujete-li mít silnější kořeněnou chuť šunkového závitku, použijte raději výraznou schwarzwaldskou šunku než jemnou parmskou.

Slepičí kotlety

Suroviny: 4 prsíčka, 2 vejce, 100 g strouhanky, 30 strouhaných mandlí, 40 g nasekaných vlašských ořechů, zelená petrželka
Nádivka: 150 g telecího masa, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 1 pórek, 100 g čerstvého špenátu, 1 žloutek, sůl, 2 lžíce másla, 4 bobkové listy, nové koření, muškátový ořech, pepř
Postup: Prsíčka stáhneme z kůže a naklepeme. Kořenovou zeleninu nakrájíme a zalijeme 1 l vody. Přidáme telecí maso, bobkový list, nové koření, sůl a vaříme. Špenát vaříme 6 min. v osolené vodě, necháme okapat. Telecí maso a špenát dvakrát umeleme, promícháme se žloutkem a máslem. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku. Doprostřed každého kousku kuřecího masa dáme nádivku, svineme do vřetánka, obalíme ve strouhance, vejci a sekaných mandlích s ořechy. Smažíme na másle a nakonec dopékáme v rozehřáté troubě asi 5 minut.

Smažené kuřecí nitky

Suroviny: 2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže, chilli, 4 bílky, 3 lžíce hladké mouky, olej, 4 pórky, trocha vývaru, sůl, pepř, glutasol, sójová omáčka, 1 lžička vína, 1 lžíce sádla
Postup: Maso nakrájíme na tenké proužky, osolíme a okořeníme chilli. Namáčíme v bílcích rozšlehaných s moukou a smažíme na oleji. Mezi tím rozehřejeme na pánvi sádlo, opečeme na kolečka nakrájené pórky osolíme, opepříme, zalijeme sójovou omáčkou, vínem a vývarem, ve kterém jsme rozmíchali lžičku hladké mouky a krátce povaříme. Maso podáváme s rýží přelitou dušeným pórkem.

Smažené plněné kuřecí řízky

Suroviny: 4 řízky z prsíček, sůl, několik lístků z šalvěje, meduňky a kerblíku, 100 g nivy, 1 menší banán, hladká mouka, 1 vejce, strouhanka, olej
Postup: Řízky naklepeme, osolíme, poklademe bylinkami, nivou, kousky kolečky banánu, stočíme a spíchneme. Obalíme je v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance, a zvolna smažíme v horkém oleji. Podáváme s vařenými brambory a dušenou malou karotkou vcelku.

Staročeské kuřecí maso

Suroviny pro 2 osoby: 300 g kuřecích prsou, 1 cibuli, olej, sůl, 30 g rozinek, 200 g švestkového kompotu, máslo, 6 vlašských ořechů
Postup: Kuřecí prsa opláchneme a nakrájíme na malé nudličky, cibuli jemně nakrájíme a osmažíme na oleji, přidáme maso a orestujeme, solí ochutíme, rozinky spaříme v horké vodě a scedíme, švestkový kompot bez nálevu rozkrájíme na proužky a spolu s rozinkami přidáme k masu, potom krátce podusíme, až bude maso měkké, zjemníme směs kouskem másla, vlašské ořechy rozbijeme a jádra nasekáme na malé kousky, maso na talíři nakonec posypeme ořechy. Vhodná příloha: rýže.

Sváteční kuřecí řízky

Suroviny: 4 řízky, 4 žampiony, sůl, Hera, 50 g zmrazeného hrášku a mrkve, sekaná petrželka, vejce, mouka, strouhanka, olej.
Postup: Řízky naklepeme. Houby nakrájíme nadrobno a osmahneme na na troše Hery. Asi 20 g Hery utřeme se solí, přidáme zeleninu a houby, ze směsi v alobalu vyrobíme 4 válečky, které necháme ztuhnout v chladnu. Válečky zabalíme do řízků, stáhneme nití, obalíme v mouce, vejci a strouhance. Smažíme na oleji do zlatova.

Toskánské kuřecí medailonky

Suroviny: 4 kuřecí prsíčka, 4 vejce, olivový olej, hladkou mouku na obalení, citron, bílý pepř, sůl olej na smažení.
Postup: Kuřecí prsíčka na plocho rozpůlíme, naklepeme paličkou a nakrájíme na medailonky. Posolíme, opepříme bílým pepřem, narovnáme do misky a zalijeme olivovým olejem a čerstvou šťávou z citronu. Necháme marinovat do druhého dne. Na pánvi rozehřejeme olej, medailonky oblíme v hladké mouce a pak v rozšlehaných osolených vejcích a z nich vkládáme do oleje a osmažíme po obou stranách. Podáváme s vařenými brambory a tatarskou omáčkou.

Kuře na leču se slaninou a sýrem

Suroviny: 4 kuřecí řízky, 8 plátků anglické slaniny, 1 zeleninové lečo, 1 kelímku smetany ke šlehání, strouhaný tvrdý sýr, strouhaná niva, vegeta, pepř, sůl
Postup: Do pekáčku dáme lehce naklepané kuřecí řízky, osolíme, opepříme a posypeme vegetou. Na řízky dáme plátky slaniny, které pokryjeme zeleninovým lečem (včetně šťávy) a zalijeme smetanou. Pečeme v troubě téměř do měkka a před dokončením posypeme promíchaným strouhaným sýrem a zapékáme tak dlouho, až se sýr rozpustí. Příloha: brambory, rýže.

Kuře na leču s lučinou

Suroviny: 5 kuřecích řízků, 2 střední cibule, 1zeleninové lečo, 1 větší lučina, 15 dag anglické slaniny, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce maggi (worcestr), pepř, sůl
Postup: Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme na 3 lžících oleje. Jakmile maso zbělá, vyjmeme ho na talíř a do výpeku přidáme slaninu nakrájenou na kostičky a orestujeme. Do pekáčku dáme nakrájenou cibuli,orestované kuřecí maso a slaninu, osolíme, opepříme, pokapeme maggi (worchestrem) a zalijeme celým obsahem zeleninového leča. Na něj rozdrobíme lučinu, pokapeme sójovou omáčkou a všechno společně dobře promícháme. V troubě zapékáme asi 40 minut. Příloha: těstoviny.

Kuře na jehlách

Suroviny: 500 g vykostěného kuřecího masa, játra ze 6 kuřat, 1 cibule, 4 póry, 4 cl saké, 2 lžičky cukru, 1 stroužek česneku, 2 zelené papriky, 1 dl sojové omáčky, 5 cl mirinu, 1 lžička (2 a 1/2 cm) zázvoru, 1/4 lžičky glutamátu sodného, 1/4 lžičky cayenského pepře.
Postup: Kuřecí maso, papriku a cibuli nakrájíme na kousky, játra na čtvrtiny. Póry nakrájíme na kousky o délce 25 mm. Na jehly nabodáme vždy dva kousky kuřete a po jednom kousku cibule, papriky, páru a jater; začínáme a končíme masem. Česnek a zázvor jemně nasekáme, smícháme se sójovou omáčkou, mirinem, saké, cukrem, glutamátem sodným a cayenským pepřem a v menší nádobě směs přivedeme do varu. Horkou marinádou přelijeme připravené jehly a necháme marinovat 30 minut. Poté grilujeme 2 až 3 minuty po každé straně, znovu je ponoříme do marinády a grilujeme, až je maso měkké.

Kuře na chilli s medem

Suroviny pro 2 osoby: Potřebujete: 400 g kuřecích prsíček, nakrájených na kousky, 1 lžíci olivového oleje, 1 červenou papriku, nakrájenou na proužky, 6 jarních cibulek nebo 1 pórek, očištěné a šikmo jemně nakrájené, 120 g rýžových nudlí, 1/2 lžičky chilli (i více, podle chuti), 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci medu, 4 – 5 menších listů kapusty, hrst nasekaného koriandru nebo petrželky, sůl a pepř
Postup: V konvici si dejte vařit vodu. Ve velké silnostěnné pánvi nebo woku rozehřejte olej (nejprve nechte rozpálit suchou pánev nebo wok, pak teprve na ni vlijte olej – to je správný asijský postup). Vsypte kousky kuřecího masa a při vyšší teplotě je za stálého míchání smažte. Přisypte proužky papriky a bílou část cibulek nebo pórku (zelenou použijete za chvíli). Promíchejte. Rýžové nudle dejte do misky a přelijte vroucí vodou z konvice. Nechte je stát; ke změknutí potřebují zhruba čtyři minuty. Do pánve přidejte chilli, sójovou omáčku i med, osolte, opepřete a promíchejte. Zatímco se směs vaří, složte kapustové listy na sebe a překrájejte je na širší proužky. Tuhá žebra odstraňte. Přisypte do pánve kapustu, přikryjte poklicí a minutu poduste. Potom směs odkryjte, posypte koriandrem nebo petrželkou a zelenou natí cibulky či pórku. Sejměte pokrm z ohně a podávejte okamžitě, se scezenými a okapanými rýžovými nudlemi.

Kuře Kung po

Suroviny: 20 dag kuřecích prsíček, 1/4 lžičky soli, polovinu bílku z jednoho vejce, 1 zelená paprika, 4 lžíce oleje, 1 cibulka, pár tenkých plátků zázvoru, 4 sušené chilli papričky, 1 lžička rýžového vína, nebo suchého sherry, malý sáček arašídů.
Postup: Maso nakrájíme na kousky, dáme do mísy a smícháme se solí a bílkem. Zelenou papriku pokrájíme na kostičky. Ve woku rozehřejeme olej a maso chvíli smažíme. Vyjmeme ho na talíř, a na pánvi smažíme cibulku, zázvor, chilli papričky ze kterých jsme odstranili jadýrka a pokrájeli na drobno. To jen asi 1 minutu. Přidáme maso, zakápneme vínem a vše dobře promícháme a podusíme zase asi jen 1 minutu. Nakonec přidáme oříšky. Podáváme s rýží.

Kung-Pao

Suroviny: 500 g kuřecích prsíček, 200 g pórku, sojovka - worcester nebo - “čínská omáčka” 
na naložení : 1 vejce, 3 lžíce solamylu, 2 lžíce oleje
Postup: Prsíčka nakrájíme na kostky, naložíme do oleje, vajec, solamylu, sojovky a worcestru. Osolíme, opečeme na malém množství oleje, přidáme nadrobno krájený pórek, zastříkneme “čínskou omáčkou”, krátce podusíme a přidáme arašídy. Záměrně se připravuje tzv. na sucho - bez omáčky.

Pstruzi na mandlích

4 středně velcí pstruzi., 100 g másla., 50 g upražených mandlí., 1/16 l smetany., hladká mouka., sůl
Pstruhy vykucháme, omyjeme, osolíme a poprášíme moukou. Opečeme je na pánvi na másle asi 5 minut po každé straně. Upečené přendáme na ohřátou mísu. K máslu na pánvi přidáme smetanu a oloupané mandle nakrájené na jemné mušličky a opražené. Teplou omáčkou polijeme pstruhy.

Polévka z rajčat a cukety (bezlepková-bezgluténová)

250 g zralých i přezrálých rajčat., 2 lístky libečku., sůl., 150 g cukety., 30 g rýžové nebo amarantové mouky., pískový cukr., citronová šťáva., pažitka
Rajčata opláchneme, překrájíme, podlijeme trochou vody, přidáme opláchnutý libeček, sůl a rozvaříme. Procedíme, přidáme opláchnutou, nahrubo nastrouhanou cuketu a v trošce studené vody rozmíchanou mouku a vaříme, až je cuketa měkká. Polévku dochutíme cukrem a citronovou šťávou a nakonec opláchnutou, nadrobno nakrájenou pažitkou.

Kuřecí kapsa

Suroviny: 4 kuřecí prsíčka, 40 dag žampionů, 3 lžíce oleje, 4 plátky šunky, 1 lžíce hladké mouky, 1/4 l suchého červeného vína, sůl, pepř, 6 dag sýra Gouda, petrželka.
Postup: Polovinu žampionů nakrájíme na plátky, zbývající nasekáme nadrobno a odložíme bokem. Přidáme šunku, nakrájenou na kostičky a podusíme, poprášíme moukou, podlijeme vínem a vaříme 5 minut. Omáčku osolíme a opepříme, kuřecí prsa nařízneme a vytvoříme kapsu. Osolíme a opepříme. Ze sýra, petrželky a z nadrobno pokrájených a podušených žampionů uděláme nádivku, kterou kapse naplníme. Kapsy osmažíme na oleji a podáváme s omáčkou.

Kuřecí filet

Suroviny: 4 kuřecí řízky, 10 dag šunky, 200 ml smetany, 1 lžíce strouhané nivy, 5 žampiónů, 1 cibule, sekaná petrželka, vegeta, sůl
Postup: Řízky mírně naklepeme, posypeme vegetou, osolíme a prudce opečeme na rozpáleném oleji. Do výpeku dáme nadrobno nasekanou cibuli, krátce orestujeme, přidáme plátky žampiónů, podusíme a nakonec zalijeme smetanou. Přivedeme do varu, přisypeme strouhanou nivu, kterou v omáčce rozpustíme, dochutíme sekanou petrželkou a nakonec přidáme jemné nudličky šunky. Řízky vložíme zpět do omáčky a už jen prohřejeme. Vhodnou přílohou je rýže a syrová zelenina na ozdobu.

Kuře zapékané v sýru

Suroviny: 4 porce masa z kuřecích prsou, 1 lžíce nízkotučného mléka, 2 lžíce anglické hořčice, 60 g nastrouhaného sýra (nejlépe čedaru), 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce nasekané pažitky
Postup: Mléko a hořčici smícháme. Na talíři smícháme pažitku, mouku a sýr. Plátky z kuřete obalíme v hořčici s mlékem a poté ve směsi pažitky, mouky a sýra. Nakládáme na pekáček a poklademe zbytkem sýrové směsi. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C asi 35 minut. Podáváme s pečenými brambory ve slupce.

Králičí medailónky

Zadní stehna a hřbet králíka, sůl, 2 lžičky směsi koření Králičí maso, hladká mouka, olej, menší cibule, 4 rajčata, 4 žampiony, lžíce sójové omáčky, 100 ml bílého vína.
Králičí maso vykostíme, nakrájíme na menší kousky, osolíme, okořeníme kořenicí směsí a obalíme v hladké mouce. Medailónky pak osmažíme v pánvi na oleji (asi 5 minuty z každé strany). Maso vyjmeme z pánve na talíř a zakryjeme alobalem. Do vypečené šťávy přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájená rajčata a žampiony a osmahneme. Dochutíme sójovou omáčkou a bílým vínem, krátce povaříme. Králičí medailónky přelijeme šťávou se zeleninovou směsí a podáváme s opečenými brambory.

Kuře v sýrovém kabátku

Suroviny: kuřecí řízky, mléko, tučný měkký tavený sýr, žampiony, tymián, zázvor
Postup: Kuřecí řízky osolíme a prudce opečeme na oleji. Podlijeme mlékem, přidáme tučný měkký tavený sýr, který necháme rozpustit v trošce mléka. Pak přidáme nakrájené žampiony, chvíli podusíme. Kořeníme tymiánem a zázvorem. Přílohy: brambory, hranolky.

Kuře v sýrové omáčce

Suroviny: kuřecí prsa, 100 g tvrdého sýra, 1 dl šlehačky, vegeta, olej.
Postup: Maso nakrájíme na nudličky, prosypeme vegetou a necháme odležet. Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Maso osmažíme na rozpáleném oleji, slijeme tuk, podlijeme šlehačkou, smícháme, když se začne odpařovat voda, přidáme sýr a necháme rozpustit. Kdyby byla omáčka hustá, zředíme šlehačkou nebo mlékem.

Kuře v mandlích

Suroviny: 400 g kuřecích prsíček, 4 lžíce oleje, 2 bílky, 3 lžíce vína, 1 lžíce škrobu, 100 g mandlí, 1 menší cibule, 50 g pórku, půl lžičky Glutasolu, 2 střední žampióny, špetka strouhaného zázvoru, sůl
Postup: Maso nakrájíme na kostičky a promícháme s bílkem, máčeným škrobem a solí. V mírně rozpáleném tuku maso osmahneme a děravou naběračkou vyjmeme. V tuku pražíme spařené a oloupané mandle, přidáme nakrájenou cibuli, pórek a žampióny. Po chvíli přimícháme prsíčka, zakápneme vývarem a dochutíme vínem, Glutasolem, zázvorem a solí. Mírně zahustíme máčeným škrobem a krátce podusíme.

Kuře se zelenými olivami

Suroviny: 4 kuřecí prsíčka, 3 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 1 velká cibule, 2 stroučky česneku, 2 papriky, 1/4 kg žampionů, 20 dag rajčat, 1,5 dl bílého suchého vína, 20 dag vypeckovaných zelených oliv, 6 lžic smetany na šlehání, sůl pepř, zelená petrželka.
Postup: V pánvi rozehřejeme olej a máslo, kuřecí prsa usmažíme po obou stranách do zlatova. Vyjmeme je z pánve a na pánev dáme cibuli nakrájenou na drobno a a nakrájený česnek a smažíme až zesklovatí. Přidáme nakrájené papriky a žampiony, a smažíme další asi 3 minuty. Rajčata spaříme oloupeme a přepůlíme. Přidáme na pánev a osolíme a opepříme. Vzniklou směs přendáme do zapékací mísy a navrch dáme kuřecí prsa. Do pánve dáme víno a když začne vařit přelijeme jím kuře. zakryjeme a dáme do předehřáté trouby asi na 50 minut zapéct. Poté přimícháme olivy a zalijeme smetanou a ještě necháme 20 minut zapékat. Podáváme s těstovinami a zdobíme zelenou petrželkou.

Kuřecí maso s kardamonem

Suroviny: 500 g kuřecích prsíček, 1 malá cibule, 1 kelímek bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, špetka mletého zázvoru, špetka černého pepře, 1 lžička máku, 1/2 lžičky tlučeného kardamonu, sůl, 1 lžíce sekaných mandlí, 4 lžíce oleje.
Postup: Maso a cibuli nakrájíme na nudličky, zasypeme kořením a promícháme s jogurtem. Necháme asi 2 hodiny odležet v chladnu. Pak prudce opečeme na rozpáleném oleji, přidáme mandle a mák. Před podáváním můžeme promíchat s vařenou rýží.

Kuřecí maso na špízu

Suroviny: 400 g kuřecích prsíček, 1 stružek česneku, 7 lžic oleje, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička karí, 1 červený a 1 zelený paprikový lusk, 2 malé cibule, 6 tenkých plátků prorostlé slaniny, sůl, pepř, 4 kovové špízy.
Postup: Maso opereme,osušíme a nakrájíme na 12 řezů. Česnek oloupeme a prolisujeme ho do misky. K tomu přidáme4 polévkové lžíce oleje, citronové šťávy a karí koření a vše dobře promícháme. Maso pak do této marinády přidáme, vše spolu promísíme a necháme stát přikryté asi 1 hodinu marinovat. Oškrábeme mrkev a nakrájíme na šikmé oválky, které necháme povařit 3 min. v osolené vodě. Paprikové lusky rozpůlíme, odstraníme jadérka a vnitřní část, vypereme je a rozkrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na 8 dílů. Z marinády vybereme kuřecí maso a necháme ho odkapat. Každý kus masa zabalíme do poloviny plátku slaniny. Na každý špíz pak pak nabodneme 3 závitky, které prostřídáme se zeleninou tak aby na konci byla zelenina. Opepříme a osolíme. Špízy pak opékáme 8 - 10 min. za občasného otáčení ve zbylém oleji do křupava, během opékání je potíráme marinádou. Hotové je podáváme s rýží a různými omáčkami.

Kachní prsíčka na zázvoru

Suroviny: 4 porce kachních prsou, 1 větší cibule, 5 lžic olivového oleje, lžíce medu, jedno jablko (kyselejší), čerstvý zázvor, sůl, mletý bílý pepř.
Postup: Nejdříve si připravíme marinádu. Do olivového oleje přidáme lžičku soli, bílého pepře, na velmi jemno nakrájenou cibuli, 2 lžičky strouhaného zázvoru a lžíci medu. Do pořádně vymíchané marinády naložíme jednotlivá kachní prsíčka, která jsme naplnili měsíčkem oloupaného a osoleného jablka. Necháme odležet 2 hodiny, pak vložíme do pekáče, zprudka orestujeme, podle potřeby ještě osolíme, opepříme, mírně podlijeme a pečeme dokřupava za stálého přelévání vypečenou šťávou.

Ořechové řezy anebo Jarný koláč

250 g másla., 200 g cukru., 300 g mletých ořechů., 6 vajec., 140 g hrubé mouky
Ze 6 bílků ušleháme tuhý sníh. Cukr s máslem utřeme a přidáme ořechy, mouku a nakonec sníh z bílků. Těsto dáme na dobře vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme. Když jsou řezy upečené, ještě na horké nalijeme polevu a necháme pomalu dopéci ve vlažné troubě.
Poleva: 6 žloutků dobře utřeme se 300 g moučkového cukru

Budapešťské řezy

8 vajec., 80 g moučkového cukru., 20 g kakaa., 100 g mandlí., 60 g moučkového cukru do sněhu z bílků., 100 g hrubé mouky., 50 g čokolády., 40 g másla
Žloutky utřeme s moučkovým cukre. Přidáme kakao, mleté opražené mandle a zamícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zašleháme do něho 60 g cukru. Spojíme se žloutky, přidáme strouhanou čokoládu, rozpuštěné a vychladlé máslo a po trochách zamícháme mouku. Těsto dáme na moukou vysypaný větší plech. V mírně teplé troubě pomalu pečeme. Vychladlé rozřežeme po délce na tři pásy a plníme je máslovou náplní. Povrch potřeme také náplní a ozdobíme rozpuštěnou čokoládkou.
Náplň: 150 g másla., 100 g moučkového cukru., 2 dl mléka., 100 g čokolády., lžíce rumu
Máslo utřeme s cukrem. Do mléka dáme rozlámanou čokoládou a za stálého míchání uvaříme dohusta. Vychladlé přidáme k máslu a vymícháme. Nakonec přidáme rum.

Kuřecí prsa se smetanovou omáčkou

Suroviny: kuřecí prsa, česnek, bazalka, oregano (nebo provensálské koření), niva, smetana, česnekový olej, pepř, sůl
Postup: Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, opepříme a přidáme drcený česnek, bazalku, trochu oregana nebo provensálského koření. Maso vložíme do mísy, posypeme nastrouhanou nivou a zalijeme smetanou. Necháme odležet v lednici 12 – 24 hodin. Poté na rozpáleném oleji smažíme maso po obou stranách. Přilijeme všechnu zbylou smetanu i se sýrem a povaříme. Podáváme s čerstvou bagetou.

Kuřecí prsa s Nivou

Suroviny: 5 kuřecích prsou, asi 1/2 litru mléka, 30 dag nivy, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžičky vegety, česnek, sůl, pepř, 3 vejce
Postup: Mléko, žloutky, mouku a koření dobře rozmícháme v míse, přidáme nahrubo nastrouhanou nivu, rozmícháme a pak přidáme kuřecí maso nakrájené na kostky nebo nudličky a dáme do ledničky do druhého dne odležet. Druhý den ušleháme sníh ze tří bílků, zamícháme do směsi a smažíme. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo hranolky.