15. října 2016

Královské roštěnky

400 g roštěnky, pepř, sůl, 40 g tuku, 1 dl bílého vína, vývar, 50 g šunky, 50 g sterilovaného hrášku, 1 dl smetany, 2 vejce, zelenou petrželovou nať, 2 rajčata.
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, okraje nařízneme, opepříme a opečeme na rozehřátém tuku z obou stran. Poton maso osolíme, podlijeme vínem, vývarem a udusíme doměkka. Měkké roštěnky uložíme do vymazané oohnivzdorné mísy a posypeme šunkou nakrájenou na nudličky a hráškem. Smetanu rozšleháme s vejci a s drobně nakrájenou petrželkou, nalijeme na roštěnky, obložíme oloupanými rajčaty nakrájenými na plátky a zapečeme ve vyhřáté troubě.

Štěstí-recept

4 plátky roštěné, vejce, lžičku solamylu, 4 lžíce tuku, lžíci sušených hub, lžičku zázvoru, 5 žampionů, kapii, 3 stroužky česneku, sůl, hrnek nakrájenoého bílého zelí, 1/2 hrnku vývaru, 1/2 lžičky mleté pálivé papriky.
Zálivka: 2 lžíce bílého vína, sój. omáčky, lžičku cukru, lžíci solamylu, 1/2 lžičky vegety.

Maso nakrájíme na nudličky, smícháme s vejcem, solamylem a solí, na tuku prudce opečeme, vyjmeme a dáme stranou. Do vypečené šťávy přidáme zbylý tuk, nakrájené žampiony, namočené sušené houby, zelí, nakrájenou kapii, plátky česneku, zázvor, papriku a za stálého míchání několik minut opékáme. Přimícháme maso,zalijeme vývarem, dusíme, přelijeme zálivkou a podusíme.

Okaté maso

špalíček zadního hovězího masa, plátek slaniny, 2 lžíce smetany, 2 lžíce tuku,pepř, cibuli nebo pórek, 4 nožičky párku nebo tenké klobásy, lžíci mouky, 3 lžíce kečupu, 2 rajčata.
Do masa nařízneme nožem několik otvorů a vyplníme je párky. Do dalších otvorů zasuneme na nudličky nakrájenou slaninu, maso převážeme silnou nití, potřeme smetanou a necháme ji vsáknout. Osolíme, opepříme a opečeme na rozehřátém tuku ze všech stran. Přidáme cibuli nebo pórek,podlijeme a dusíme pod pokličkou do poloměkka. Šťávu zahustíme moukou, přidáme kečup,na kolečka nakrájená rajčata a dopečeme. Maso zbavíme nití, nakrájíme na plátky a podlijeme omáčkou.

Pikantní hovězí závitky

4 plátky z hovězí kýty, sůl, hořčici, pepř, 2 okurky, 4 plátky šunky, 2 vejce uvařená natvrdo, petrželku, citrónovou šťávu, hladkou mouku, 2 lžíce oleje, 50 g másla,cibuli.
Plátky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí. poklademe plátky šunky,položíme 1/2 vejce, 1/2 okurky, posypeme petrželkou, sbalíme, spíchneme párátky, obalíme v hladké mouce, ze všech stran opečeme na oleji, přidáme máslo, nakrájenou cibuli, osmahneme, maso podlijeme a dusíme doměkka. Hotovou šťávu zakapeme několika kapkami citrónové šťávy.

Hovězí maso na cibulce s vejci

200 g vařeného hovězího masa, 50 g slaniny, sůl, cibuli, kmín, 4 lžíce sterilovaného hrášku, 3 vejce, petrželku.
Slaninu nakrájíme na kostičky, necháme zesklovatět, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme, přidáme nadrobno nakrájené maso, podle chuti osolíme a okmínujeme, opražíme, přidáme hrášek, prohřejeme a nakonec vmícháme vajíčka a necháme ztuhnout. Do hotového pokrmu zamícháme petrželku nebo pažitku. Podáváme jako rychlou večeři s brambory a zeleninovým salátem nebo s chlebem a syrovou zeleninou.

Plněná hovězí pečeně

750 g hovězí kýty bez kosti, 100 g šunkového salámu, 2 vejce, 2 lžíce sterilovaného hrášku, sůl, petrželku, 40 g slaniny, cibuli, 2 lžíce oleje, lžičku hladké mouky.
Podlouhlý špalík kýty prokrojíme, aby vznikla kapsa 3-4 prsty široká, naplníme ji nádivkou, zašijeme, osolíme, poprášíme moukou, ze všech stran opečeme na trošce oleje, přidáme máslo, nakrájenou cibuli, osmahneme, podlijeme a pod pokličkou upečeme dočervena. Šťávu procedíme, maso krájíme přes vlákno a podáváme s brambory, rýží a salátem. Náplň: Na kousku másla osmahneme na kostičky krájený salám, přidáme hrášek, petrželku, vejce a umícháme na kaši.

Hovězí maso v zelenině

400 g předního hovězího masa, 50 g másla, sůl, svazek mrkve, 3 brukve,květák, 250 g hrášku, lžičku mouky, petrželku, 20 g másla.
Na másle osmahneme na kostky nakrájené hovězí maso, osolíme, podlijeme vřelou vodou a dusíme. Když je maso téměř měkké, vložíme omytou a pokrájenou nebo zmrazenou zeleninu, přisolíme, podlijeme a dusíme doměkka. Lehce zaprášíme moukou a před podáváním vmícháme petrželku a syrové máslo. Podáváme s brambory nebo chlebem.

Hovězí špejle

500 g roštěnky, 2 lžíce oleje, 2 cibule, 4 papriky, 4 tvrdá rajčata, sůl, směs koření (zabijačkové nebo grilovací).
Maso nakrájíme na kostky, posolíme a okořeníme. Papriku zbavíme jadřinců, trochu napaříme a rozdělíme na souměrné čtverce. Rajčata a cibule nakrájíme na kolečka asi 5 mm silná. Střídavě navlékáme na špejli a pečeme v troubě nebo na grilu, během pečení potíráme ochuceným olejem s trochou vody (v troubě vlastní šťávou). Podáváme s brambory.

Karlovarská telecí roláda

800 g masa z telecí kýty, 150 g šunky, 5 lžic tuku, 4 vejce, 2 sladkokyselé okurky, sůl, vývar na podlití, lžíci hladké mouky.
Maso rozřízneme na plát, naklepeme, osolíme a poklademe plátky šunky. Na 2 až 3 lžících tuku umícháme osolená přidáme na nudličky nakrájenou okurku. Maso svineme v roládu, povážeme nití, vložíme na pekáč s rozpuštěným tukem a po všech stranách opečeme dozlatova. Roládu podlijeme vývarem a za občasného polévání vypečenou šťávou pečeme 1 1/4 hodiny. Šťávu zahustíme tukem smíchaným s moukou, osmahneme a rozšleháme. Podáváme s brambory a salátem.

Vídeňské telecí řízky

4 telecí řízky, 4 lžíce hladké mouky 1-2 vejce, strouhanku na obalení, sůl, olej, 4 plátky citronu, lžíci posekané petrželky, máslo.
Telecí řízky naklepeme, osolíme a okraje nařízneme. Posypeme je moukou, obalíme v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Připravené řízky vkládáme do rozehřátého oleje a smažíme. Po dvou minutách je obrátíme a smažíme po druhé straně. Usmažené řízky necháme okapat, doplníme vločkami másla a ozdobíme plátky citrónu. Posypeme posekanou petrželkou. Podáváme s brambory.

Pikantní masová směs

500 g telecího masa z kýty, sůl, 1/2 lžičky mletého pepře, lžíce hladké mouky, 3 lžíce oleje, 2 lžíce másla, cibuli, 300 g žampionů, šálek bílého vína a sladké smetany.
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Prudce je opečeme na rozehřátém oleji, vyjmeme a uložíme na teplo. K oleji přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, na plátky nakrájené žampiony a společně je osmahneme. Zalijeme vínem a chvíli podusíme. Potom přilijeme smetanu a na mírném plameni prohříváme, až omáčka zhoustne. Do omáčky přidáme nudličky opečeného masa a prohřejeme. Podle chuti ještě osolíme a opepříme.

Hovězí pečeně se žampiony

600 g zadního hovězího masa, sůl, několik kuliček pepře, 80 g slaniny, 60 g šunky, 200 g žampionů, šálek bílého vína, 1 dl smetany, lžíci hladké mouky, 5 dl vývaru z masoxu.
Maso opečeme po všech stranách na slanině nakrájené na kostičky, osolíme, přidáme koření, očištěné a na plátky nakrájené žampiony, podlijeme vývarem a dusíme. Nádobu vložíme do trouby a za občasného přelévání šťávou a podlévání upečeme doměkka. Maso vyjmeme a naporcujeme. Ze šťávy vyndáme celý pepř, přidáme na kostičky nakrájenou šunku, zalijeme vínem a smetanou rozmíchanou s moukou a provaříme.

Hovězí plátky s křenem

4 hovězí plátky, 40 g oleje, 10 g hladké mouky, 40 g párků, kyselou okurku, sůl,zelenou papriku, 100 g rajčat, vegetu, worcester, 40 g křenu, lžičku hořčice.
Naklepané a osolené plátky nařízneme. Poprášíme kořením a moukou a vkládáme do pánve z rozpáleným olejem. Po obou stranách opečeme, přidáme kolečka párků a drobně nakrájenou okurku. Papriku nakrájíme na proužky a přidáme k masu spolu se čtvrtkami rajčat a hořčicí. Dusíme ve vlastní šťávě doměkka, Před koncem zakapeme worcestrem. Maso a zeleninu na talíři posypeme strouhaným křenem.

Roštěná na víně

4 roštěnky, 1 dl bílého vína, 20 g hladké mouky, 80 g cibule, 40 g oleje, lžíci rajčatového protlaku, mletou papriku, sůl, pepř.
Roštěnky nařízneme, osolíme, opepříme a poprášíme moukou smíchanou se špetkou papriky. Vložíme je do kastrolu se zahřátým olejem a po obou stranách lehce osmahneme. Přisypeme rozkrájenou cibuli a osmažíme dorůžova. Podlijeme šálkem horké vody a dusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme, aby zůstal jen tuk, zředíme vínem, přidáme protlak a krátce povaříme. Nakonec dle chuti přisolíme. Podáváme s vařenými bramborami nebo dušenou rýží.

Svinované roštěnky

4 roštěnky, 100 g mletého masa, lžičku sardelové pasty, 80 g cibule, 40 gslaniny, vejce, sůl, petrželku, 20 g hladké mouky, 1dl kysané smetany, pepř.
Mleté maso smícháme s půlkou sekané cibule, vejcem, pastou, pepřem a solí. Roštěnkynaklepeme, osolíme, potřeme směsí, svineme a zavážeme nití. Závitky dáme do kastrolu s rozpuštěnou slaninou a osmahneme po všech stranách. Přidáme zbylou cibuli a osmažíme dorůžova. Podlijeme šálkem horké vody a dusíme. Měkké závitky vyjmeme, šťávu vydusíme, zasypeme moukou, opražíme, zředíme vodou a povaříme. Přilijeme smetanu a závitky dáme zpět prohřát.

Pikantní roštěná s klobásou

4 plátky roštěné, cibuli, 4 lžíce oleje, 150 g klobásy, 2 lžíce hladké mouky, 2 rajčata, šálek vývaru z masoxu, lžičku mleté papriky, 2 dl smetany, pepř, sůl.
Naklepané roštěnky nakrojíme na okrajích, osolíme, opepříme, vložíme do 2/3 rozehřátého oleje a po obou stranách opečeme. Na zbytku oleje zpěníme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, zpěníme, podlijeme částí vývaru, nalijeme k opečeným roštěnkám, přidáme pokrájená rajčata a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem, rozšleháme, provaříme a prolisujeme, zalijeme smetanou a prohřejeme. Obkládáme opečenými klobásami.

Hovězí s křenovou omáčkou

600 g předního hovězího masa, lžíci másla, 3 lžíce hladké mouky, 1/4 l kysané smetany, citron, křen, sůl, cukr.
Hovězí maso dáme vařit do osolené horké vody. Necháme vařit doměkka. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z masa a necháme povařit. Nakonec takto připravenou omáčku strouhaný křen, ochutíme citronem, přisladíme a osolíme podle chuti. Podáváme s knedlíkem.

Hovězí plátky se sýrem a bylinami

4 hovězí plátky, 100 g strouh. sýra, sladkou papriku, sůl, tuk pepř, olej, sekaný libeček, petrželku, kerblík.
Naklepané plátky potřeme olejem a necháme v chladnu nakřehnout. Pak je osolíme,opepříme, posypeme paprikou a z obou stran opečeme v rozehřátém tuku nebo grilujeme 6 min. na každé straně. Před koncem úpravy posypeme strouhaným sýrem a zapečeme na grilu nebo v troubě. Porce položíme na talíř a posypeme sekanými bylinkami. Podáváme s rýží nebo bílým pečivem.

Hovězí plátky s dušenými paprikami

4 hovězí plátky, 6 paprikových lusků, 50 g slaniny, kmín, pepř, sůl.
V kastrolu rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme naklepané, okmínované,osolené a po obou stranách naříznuté plátky a z obou stran doměkka upečeme. Maso vyjmeme a dáme do tepla. Ve šťávě podusíme osolené, na nudličky pokrájené a jadřinců zbavené papriky. Porce masa urovnáme na talíř, obložíme dušenými paprikami a ozdobíme petrželkou.Podáváme s černým chlebem.

Masové kostky po čínsku

500 g hovězího masa ze svíčkové nebo roštěnce, lžíci oleje, 2 lžíce sójové omáčky, sůl, pepř, celer, 2 cibule, 2 dl vody nebo vývaru, 250 g žampionů, lžíci škrobové moučky.
Maso nakrájíme na kostky, opečeme na rozpáleném oleji, vyjmeme, přidáme sójovou omáčku, osolíme, opepříme, vyndáme a odstavíme na teplé místo. Na zbylém oleji osmahneme na proužky nakrájený celer a cibuli a na plátky nakrájené houby, podlijeme a podusíme. Vložíme zpět maso, zalijeme škrobovou moučkou rozmíchanou ve 3 lžících vody a za stálého míchání povaříme. Podáváme s rýží.

Hovězí se zeleninou a brambory

600 g tučnějšího hovězího masa, 3 lžíce sádla, 3 cibule, 3 větší brambory, 4 papriky, 4 rajčata, sůl.
Maso nakrájíme na kostky a posolíme, papriky nakrájíme na větší kousky, cibuli, rajčata a brambory na kolečka tloušťky 1 cm. Na špejle napichujeme střídavě maso, cibuli, papriku, rajčata a brambory. Osolíme a opékáme v troubě nebo na rožni za častého polévání, dokud maso nezměkne.

Strážnický divoký šíp

600-700 g hovězího masa ze svíčkové, sůl, pepř, 250 g uzené klobásy, 5 lžic oleje, 3 lžíce másla, cibuli, 1/2 lžičky chilli koření, 2 kapie, 200 g sterilovaného hrášku, 2 lžíce kečupu, 200 g rýže, 3 hřebíčky.
Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a střídavě s kolečky klobásy napichujeme na jehlice. Na rozehřátém oleji maso ze všech stran dozlatova opečeme a v horké troubě dodusíme. Na másle zpěníme cibuli, přidáme chilli, trochu osmahneme, přidáme nakrájené  kapie, hrášek, kečup, podusíme, přidáme předem s hřebíčky uvařenou rýži, promícháme, prohřejeme a podáváme s masem.

Marinovaná roštěná

750 g roštěnce, 70 g oleje na opékání, Na marinádu: 2 žloutky, lžičku vegety,lžičku kari koření, lžičku hrubě mletého pepře, lžíci solamylu, 4 lžíce oleje.
Žloutky promícháme s vegetou, kari, pepřem a postupně vmícháme solamyl a olej. Nakrájené roštěnky naklepeme, okraje nařízneme, mírně osolíme, vložíme do připravené marinády a necháme nejméně 4 hodiny v chladu proležet. Uleželé roštěnky opékáme na horkém oleji po obou stranách doměkka, přeléváme výpekem. Podáváme s opečenými brambory nebo hranolky a zeleninovým salátem.

Zbojnická roláda

750 g zadního hovězího masa, sůl, pepř, 30 g česneku, 100 g šunky, 100 g slaniny, 60 g rostlinného tuku, 100 g cibule, 4 dl vývaru nebo vody, 30 g hladké mouky.
Z masa nakrájíme větší plát, rozklepeme, potřeme česnekem utřeným se solí, opepříme,poklademe plátky šunky a slaniny, zavineme a svážeme. Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli, po všech stranách opečeme roládu, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Během pečení roládu obracíme a přeléváme šťávou. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, podlijeme vodou, promícháme, provaříme. Šťávu přecedíme.

Pražská hovězí roláda

750 g zadního hovězího masa, sůl, pepř, 30 g rostlinného tuku, 75 g šunky, 150 g vařené rýže, 75 g mraženého hrášku, 2 vejce, 60 g rostlinného tuku, 100 g cibule, 4 dl vývaru, 30 g hladké mouky.
Z masa nakrájíme větší plát, rozklepeme, osolíme, opepříme. Na tuku orestujeme šunku nakrájenou na nudličky, stáhneme z ohně, přidáme rýži, hrášek, rozšlehané vejce se solí, promícháme a směsí potřeme plát masa. Zatočíme, ovážeme nití a opečeme ze všech stran na osmažené cibulce, dusíme doměkka. Roládu vyjmeme, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou, zarestujeme, zalijeme vývarem, provaříme a šťávu přecedíme.

Strážnická roštěná se šlehačkou

650 g zadního hovězího masa, sůl, pepř, 80 g rostlinného tuku, 100 g cibule, 10 g mleté papriky, 5 dl vody, 30 g rajčatového protlaku, 40 g hladké mouky, 150 g smetany, 150 g moravské klobásy, 75 g šlehačky.
Roštěnky mírně naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme, na horkém tuku po obou stranách opečeme, vyjmeme, na tuku osmažíme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, zpěníme, přidáme trochu vody a protlak, vložíme roštěnky a dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, provaříme, přidáme smetanu a povaříme. Omáčku přecedíme na maso, na talíři zdobíme kolečky orestované klobásy a šlehačkou.

Roštěná na zeleném pepři

750 g roštěnce, sůl, worcester, 80 g oleje, 400 g květáku nebo brokolice, 200 g karotky. Na zálivku: 350 g zakysané smetany, 150 g bílého jogurtu, 2 lžíce nakládaného zeleného pepře, lžíci citrónové šťávy, lžičku cukru, sůl.
Zálivku připravíme smícháním všech ingrediencí a necháme v chladu odležet. Květák nebo brokolici rozebereme na růžičky, karotku nakrájíme na silnější šikmé řezy a uvaříme doměkka v osolené vodě. Odleželý roštěnec mírně naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, pokapeme worcesterem a olejem, dáme do ledničky proležet. Maso opečeme na oleji po obou stranách doměkka a na talíři obložíme zeleninou, zálivku podáváme zvlášť v omáčníku.

Staročeská roštěná

650 g zadního hovězího masa, 50 g rostlinného tuku, sůl, pepř, 50 g hladké mouky, 5 dl vývaru, 250 g kyselé smetany, 3 stroužky česneku.
Z masa nakrájíme roštěnky, naklepeme je, okraje nařízneme, osolíme, opepříme, poprášíme moukou, opečeme po obou stranách na horkém tuku, zalijeme vývarem, přidáme utřený česnek a dusíme pod poklicí doměkka. Maso vyjmeme, šťávu zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali zbytek mouky a povaříme a dochutíme. Podáváme s těstovinami, houskovým knedlíkem nebo rýží.

Budvarská roštěná

650 g zadního hovězího masa, 70 g rostlinného tuku, 100 g cibule, sůl, pepř, 4 dl vývaru nebo vody, 4 kuličky nového koření, 50 g hladké mouky, 1 dl piva Budvar, 100 g párků.
Z masa nakrájíme roštěnky, naklepeme je, okraje nařízneme, osolíme, opepříme, vložíme na nakrájenou osmaženou cibuli, trochu orestujeme, zalijeme trochou vývaru přidáme nové koření a dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vývarem, promícháme a provaříme. Před koncem přilijeme pivo a jen krátce povaříme. Šťávu přecedíme na roštěnky, vložíme na kolečka nakrájené a orestované tenké párky a krátce povaříme.

Hovězí závitek s křenem

750 g zadního hovězího masa, sůl, 70 g rostl. tuku, 5 dl vývaru, 20 g hladké mouky, 200 g smetany, citrónovou šťávu
Nádivka: 75 g křenu, sůl, 50 g strouhanky, 3 žloutky, pepř.
Nastrouhaný křen smícháme se strouhankou, žloutky, solí a pepřem. Maso nakrájíme na plátky, okraje nařízneme, naklepeme, osolíme, poklademe náplní, svineme, upevníme párátky, poprášíme moukou a na horkém tuku prudce opečeme po obou stranách. Zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Ke konci varu přidáme smetanu, dochutíme citrónovou šťávou a troškou soli.

Zbojnický skřivan

750 g zadního hovězího masa, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 60 g rostl. tuku,100 g slaniny, 150 g klobásy, 100 g cibule, 6 dl vývaru, 20 g hladké mouky.
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme utřeným česnekem,poklademe tenkými plátky slaniny, rozkrojenou polovinou klobásy, svineme a upevníme párátky. Na horkém tuku osmažíme dorůžova nakrájenou cibuli, vložíme závitky, opečeme, zalijeme částí vývaru a dusíme pod poklicí doměkka. Závitky vyjmeme, odstraníme párátka, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vývarem a provaříme. Šťávu přecedíme na závitky, dochutíme a povaříme.

Klatovský závitek

650 g zadního hovězího masa, sůl, pepř, 70 g rostl. tuku, 100 g cibule, 6 dl vývaru, 50 g hladké mouky, 30 g hořčice.
Nádivka: 20 g tuku, 2 vejce, 100 g uzeného bůčku, 75 g sterilovaných okurek.
Do směsi z míchaných vajíček přidáme nakrájený bůček a okurky. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, poklademe náplní, svineme a upevníme párátky. Na tuku osmažíme cibulku, závitky orestujeme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Závitky vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem a provaříme. Šťávu přecedíme na závitky a dochutíme.

Hovězí závitek po pražsku

750 g zadního hovězího masa, sůl, pepř, 50 g rostl. tuku, 100 g cibule, 6 dl vývaru, 50 g hladké mouky. Nádivka: 20 g rostlinného tuku, 2 vejce, 100 g měkkého salámu, 100 g žampionů, sůl
Do míchaných vajíček přidáme nakrájený salám, žampiony a osolíme. Nakrájené plátky masa dobře rozklepeme, osolíme, opepříme, nádivkou naplníme závitky, zatočíme a upevníme párátkem. Na tuku osmažíme cibulku, závitky v ní opečeme, zalijeme trochou vývaru a dusíme doměkka. Závitky vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vývarem a provaříme. Šťávu přecedíme na závitky a povaříme.

Bifteky ze svíčkové

4 řezy ze svíčkové, sůl, olej, máslo, pomeranč, worcestrovou omáčku, 2 olivy.
Plátky masa tupou stranou nože naklepeme po obou stranách, osolíme, potřeme olejem a necháme chvíli odležet. Potom je opékáme na rozpáleném oleji po každé straně asi 5 minut.Při obracení do masa nepícháme. Do zbylé šťávy přidáme máslo, připečené části šťávy seškrábeme, aby se šťáva zabarvila a zakapeme worcesterem. Na bifteky položíme plátky pomeranče, olivu a přelijeme horkou šťávou. Podáváme s rýží nebo s opékanými brambory.

Telecí řízek krásné zahradnice s rýží

60 dkg telecí kýty; 10 dkg mouky; 1červená cibule; 1 cuketa; 3 dužinaté papriky (na plnění); 5 stroužků česneku; 2 rajčata; 4 polévkové lžíce rajského protlaku; 1 svazeček bazalky; 1 svazeček pažitky; 1 svazeček petržele; 1 mrkev; 1 petrželový kořen; 1 kedlubna; 1 hlíza celeru; 40 dkg rýže; sůl; pepř; olej;
Z telecí kýty nakrájíme řízky, které po obou stranách osolíme a pod fólií je mírně naklepeme a promneme. Potom telecí řízky obalíme v mouce a na malém množství oleje je pěkně do hněda opečeme. Červenou cibuli nakrájenou na kolečka začneme v jiné pánvi, ale rovněž na malém množství oleje, restovat. Osolíme a přidáme k ní mrkev a petrželový kořen, obojí nakrájené na nudličky. Když máme zeleninu už trochu podušenou, přisypeme kedlubnu a celer, rovněž nakrájené na nudličky. Cuketám podélně na několika místech nařízneme zelenou slupku a přidáme k zeleninovému ragú. Přidáme i na kousky nakrájenou dužinatou papriku a rajčata. Vše znovu osolíme, opepříme a ochutíme utřeným česnekem. Všechny ingredience necháme dobře sesmahnout, načež přidáme rajský protlak rozmíchaný ve vodě a počkáme, až se začne vařit. Potom přisypeme nahrubo nasekanou bazalku a pažitku a nakonec do ragú vložíme i telecí řízky. Jídlo ještě několik minut dusíme a pak už podáváme s vařenou rýží. Talíř před podáváním ozdobíme šalvějí a bazalkou.

Kebab připravovaný na hradě v Egeru

60 dkg telecí kýty; 1 lilek; 2 rajčata; 2 lusky papriky; 20 dkg zeleného hrášku; 20 dkg zelených fazolí; 8 těstových placek (pita);
Telecí maso nakrájíme na drobné kostičky. Maso necháme vysmažit až na vlastní šťávu. Potom maso osolíme. Lilek oloupeme a nakrájíme na kostičky, stejně jako papriku a rajčata. Až bude maso mírně osmažené, přidáme rokambol. Posypeme mletým pepřem a koprem. Chvilku povaříme a zalijeme malým množstvím vody. Opět povaříme a přidáme lilek, papriku, zelený hrášek, zelené fazole a nakonec i rajčata. Vše dohromady ještě krátce povaříme a pokud to bude nutné, ještě jednou osolíme. Podáváme s těstovými plackami. Zdobíme plátky rokambolu a rajčat.

Hovězí závitek v teplém salátovém lůžku

4 řízky zadního hovězího masa; 10 dkg třešňových rajčátek; 10 dkg sušených rajčat; 5 dkg černých oliv;5 dkg zelených oliv; 10 dkg hnědých žampiónů; 6 plátků anglické slaniny (bacon); 2 celé červené cibule;10 dkg salátu ruccola; 1 svazeček petržele; 1 dl olivového oleje; 4 stroužky česneku; sůl; pepř;
Řízky ze zadního hovězího naklepeme, osolíme a opepříme. Rozehřejeme si olivový olej a orestujeme na něm rozpůlená třešňová rajčátka. Přidáme k nim pokrájené černé a zelené olivy, také nadrobno nasekanou petrželku, načež vše mírně osolíme a opepříme. Nakonec ještě ochutíme česnekem nakrájeným na tenké plátky. Tuto náplň z rajčat a oliv zavineme do hovězích plátků. Závitky znovu osolíme, opepříme a opečeme je na malém množství olivového oleje. Do pánve k masu vložíme snítku rozmarýnu. Aby se nám závitky dobře propekly i zevnitř, pečeme je zpočátku na pánvi zakryté alobalem.
Potom si uděláme salát. Na olivovém oleji si orestujeme klobouky hub, které předtím rozkrájíme na čtvrtiny. Přidáme červenou cibuli a pokračujeme v restování. Osolíme, opepříme a přisypeme pokrájená sušená rajčata, ruccolu a zbylé olivy. Všechnx ingredience promícháme a posypeme nadrobno nasekanou petrželkou. Anglickou slaninu opečeme do křupava a přimícháme ji k salátu. Při podávání umístíme doprostřed každého talíře zeleninovou přílohu a na ni položíme hovězí závitek rozkrojený na polovinu. Na zdobení použijeme třešňová rajčátka.

Pepřové ragú

500 g hoveziho masa, 400 g cibule, 1/2 chemicky neosetreneho citronu, sul, mlety cerny pepr, tuk na smazeni, 10 zrnek noveho koreni, 3 hrebicky, 2 bobkove listy, mouka, cukr
Na tuku zpenime cibulu, pridame na kocky nakrajane maso a zprudka opeceme. Pak zalijeme 1/2 l vody, pridame sul, pepr, koreni a citron a dusime pod poklickou asi 1 1/2 hodiny. Pak odstranime bobkovy list, zahustime omacku, dochutime soli, peprem a cukrem. Podavame s brambory.

Hovězí plátky na rajčatové šťáve

2 platky, 1/2 lzicky hladke mouky, 1-2 lzice masla, 1 mala cibule, 1 salek rajcatove stavy, 1/16 l kysele smetany, sul
Platky naklepeme, osolime a poprasene moukou opeceme prudce na masle v panvi Remosky. Pak je vyjmeme a na temze masle opeceme jemne pokrajenou cibuli do svetle zluta. Pridame k ni platky, podlijeme casti rajcatove stavy a dusime priklopene v Remoske za obcasneho podlevani rajcatovou stavou do mekka. Naposled prilejeme smetanu. Podavame se spagety nebo s ryzi.

Španelský ptáček

1. Platky hoveziho masa naklepeme, osolime, opeprime a potreme plotucnou horcici. Uvarime vejce.
2. Platek poklademe slaninou, pridame kousek vareneho vejce, uzeniny, okurky a pevne zavineme.
3. Kazdy kousek upevnime niti, ptacky orestujeme na cibulovem zakladu a potom je dusime domekka.
4. Stavu zaprasime moukou, zalijeme vlaznou vodou, povarime a pridame ptacky. Servirujeme s ryzi.

Vařeňé hovězí maso s bylinkovou omáčkou

500 g hoveziho masa na vareni, sul, 1 cibule, 300 g korenove zeleniny a porku, nekolik zrnek celeho pepre a noveho koreni, 1 bobkovy list
Ocistene a oplachnute maso vlozime do tlakoveho hrnce, zalijeme studenou vodou, a kdyz se voda zacne varit, hrnec uzavreme a varime asi 40 minut. Potom hrnec pod proudem studene vody ochladime, otevreme, a kdyz je maso mekke, osolime je, doplnime ocistenou a oplachnutou zeleninou a zvolna varime, az je zelenina temer mekka. Zeleninu opatrne vyjmeme, maso odcedime, uhledne je nakrajime na platky, urovname na misu a oblozime zeleninou z vyvaru. Podavame s bylinkovou omackou a chlebem nebo varenymi bramborami.

Polévka z hovězího vývaru

1 l vyvaru z hoveziho masa, 1 lzice dochucovaciho koreni, 1-2 karotky, 3 lzice krupice, pazitka
Horky vyvar doplnime korenim, ocistenou, najemno nastrouhanou karotkou a krupici a varime domekka. Polevku ochutime nadrobno nakrajenou pazitkou.

Kotíkový hovězí guláš

4 lzice oleje nebo sadla, 2-3 cibule, 400 g predniho hoveziho masa, mleta sladka a paliva paprika, drceny kmin, majoranka, sul, trochu hladke mouky, 4 stredne velke brambory, 2 rajcata, 2 mensi sterilovane okurky, 2 strouzky cesneku.
Na tuku zpenime nadrobno pokrajenou cibuli, pridame na kostky nakrajane maso a osmahneme. Poprasime mletou paprikou, okorenime, osolime a zalijeme vodou nebo vyvarem. Priklopime poklickou a podusime. Kdyz je maso  temer mekke, vydusime zaklad na tuk, poprasime jej moukou, osmahneme, zalijeme vodou nebo vyvarem, pridame na kostky nakrajene brambory, pokrajena rajcata a nudlicky sterilovanych okurek. Vse spolecne podusime, dobre dochutime a podavame s chlebem nebo pecivem.

Hamburger de luxe

pro 4 osoby: 600 g mletého libového hovězího masa; 2 velké červené cibule; 100 g strouhaného parmezánu; 4 tenké plátky tvrdého sýra; 200 g anglické slaniny (bacon); 4 klobouky hub; 1 hlávka salátu; 400 g okurek; 400 g rajčat;
Podle individuální chuti: sůl; pepř; kečup; hořčice; pálivý paprikový krém; worcesterová omáčka; Hovězí maso, nadrobno nasekanou cibuli a parmezán s troškou soli a pepře důkladně smícháme a uhněteme v kompaktní hmotu. Z té potom vytvarujeme karbanátky, které usmažíme na oleji. Slaninu a houby osmažíme. Z kečupu, worcesteru a pálivého paprikového krému si vyrobíme pikantní omáčku. Potom rozkrojíme přinesené hamburgerové žemle a plníme je, jak se na hamburgery sluší a patří. Při sestavování této pochoutky je třeba dbátna jednu věc: čím snáze se člověk při jídle pokape a zamaže, tím byla příprava úspěšnější!

Florentská telecí roláda s rýží s rajčaty

pro 4 osoby: 1 kg telecí kýty; 50 dkg čerstvého špenátu; 10 dkg másla; 2 stroužky česneku; 4 dkg mouky; 2,5 dl bílého vína; 50 dkg dušené rýže; 4 rajčata; sůl; pepř; muškátový oříšek; 1 svazeček čerstvé bazalky;
Na pánvi si rozehřejeme malý kousek másla a orestujeme na něm čerstvé špenátové listy. Osolíme je a okořeníme mletým muškátovým oříškem. Přidáme dva stroužky nadrobno nasekaného česneku. Telecí kýtu rozkrájíme na silnější plátky, maso pak pod fólií naklepeme, promneme a nakonec osolíme. Na maso umístíme orestovaný špenát a uděláme těsně stažené závitky, které spíchneme párátkem. Potom do mouky přimícháme sůl a pepř, závitky v této směsi obalíme a na rozpáleném másle je osmažíme. Až začne maso chytat barvu, vložíme je do hrnce. Šťávu, která po opékání závitků zůstala v pánvi, zalijeme vínem, důkladně povaříme, načež ji horkou nalijeme do hrnce na závitky. Maso pak dusíme pod pokličkou asi 15-20 minut. Rajčata nakrájíme na kostičky a přisypeme trhané lístky čerstvé bazalky. Potom rajčata na oleji orestujeme, osolíme a smícháme s dušenou rýží. Důkladně celé povaříme. Před podáváním závitky nakrájíme na kolečka, která klademe na směs rýže a rajčat. Jednotlivé porce ještě ozdobíme malými koktejlovými rajčátky.

Fazolové chili u „Dömörkapu”

pro 4 osoby: 60 dkg mletého hovězího masa; 2 cibule; 2 papriky; 30 dkg rajského protlaku; 1 nebo více kávových lžiček chili; 40 dkg červených fazolí; 3 dl piva; bobkový list; sůl; pepř;
Fazole uvaříme do měkka ve vodě okořeněné bobkovým listem. Orestujeme si najemno nasekanou cibulku, přihodíme k ní papriku nakrájenou na kolečka a hovězí maso. Osolíme, přidáme chili, a když jsme s vařením v poločase, přilijeme také pivo. Až maso úplně změkne, přimícháme rajský protlak, který spolu s masem krátce restujeme. Nakonec přidáme předem uvařené fazole a všechny ingredience společně necháme ještě jednou přejít varem. Pak už nezbývá, než hotové chili podávat.

Cordon Bleu na salátu se zálivkou z kapari

pro 4 osoby: 50 dkg telecí kýty; 15 dkg krájené šunky; 15 dkg nivy; mouka; vejce; strouhanka; olej; 2 sladkokyselé okurky; 2 - 3 polévkové lžíce kapari (z konzervy); 2 špetky estragonu; 1 citronu; 1 - 2 lžíce estragonového octa; 1 kávové lžičky práškového cukru; 2 polévkové lžíce olivového oleje; 1 hlávka ledového salátu; 2 - 3 rajčata; 1 salátová okurka; 1 celý pórek;
Telecí kýtu nakrájíme na řízky, osolíme, načež řízky masa pokryjeme plátky šunky a nahrneme na ně nivu. Potom jednotlivé řízky masa svineme a závitky obalíme. Usmažíme je ve vydatném množství rozpáleného oleje. Uděláme si zálivku, přičemž budeme dodržovat následující postup: sladkokyselé okurky nakrájíme na kostičky a na drobno nasekáme i kapari. K láku z jedné konzervy kapari přidáme dvě špetky estragonu a potom do něho vsypeme jak rozkrájené okurky, tak kapari. Osolíme a přilijeme ještě šťávu vymačkanou z půlky citronu. Přidáme estragonový ocet, práškový cukr a olivový olej a vše důkladně smícháme. Listy salátu roztrháme na kousky. Rajčata, salátovou okurku a pórek nakrájíme na kolečka, která přisypeme k salátu. Zalijeme zálivkou z kapari a vše opět důkladně promísíme. Při podávání naložíme všechen salát na větší talíř a na tuto „podestýlku“ klademe do křupava usmažené závitky z telecího masa.

„Carbonnade” z hovězího masa

pro 4 osoby: 1 kg hovězí kýty; 3 dkg másla; 1 cibule; 2 - 3 stroužky česneku; sůl; pepř; 1 kávová lžička hnědého cukru; mouka; 1 dl piva; 1 svazek tymiánu; 2 - 3 bobkové listy; dijonská hořčice; 1 bageta; olej;
Na pánvi rozpálíme máslo a až začne pěnit, přilijeme k němu malé množství oleje. Na tomto základě začneme opékat na větší kostky nakrájenou hovězí kýtu. Až maso začne chytat hezkou barvu, vytáhneme ho z pánve a odložíme stranou. Do zbytku tuku na pánvi přilijeme malé množství oleje a předsmahneme na něm na kousky nakrájenoou cibuli a nadrobno nasekaný česnek. Osolíme, opepříme a až pustí vlastní šťávu, zkaramelizujeme hnědý cukr. Potom vyndáme z pánve i cibuli a přilijeme šťávu, která mezitím odkapala z masa. Zaprášíme moukou, podlijeme pivem, osolíme, opepříme a vše důkladně povaříme. Do hrnce vložíme předpečené hovězí maso a cibuli. Přihodíme tymián a bobkový list. Přilijeme pivní šťávu a na 2 až 2,5 hodiny vložíme péct do předehřáté trouby při teplotě 160 °C. Bagetu nakrájíme na plátky, opečeme a potřeme dijonskou hořčicí. Podáváme jako přílohu k hovězímu ragú.

Burgundské hovězí ragú

pro 4 osoby: 1,5 kg hovězí kýty; 7,5 dl červeného vína; 3 stroužky česneku; 7 dkg másla; 1 cibule; 1 mrkev; 20 dkg slaniny; 1 bílá cibule; 20 dkg drobnějších žampionů; 2 polévkové lžíce mouky; 1 svazeček francouzské petržele; 1 svazeček tymiánu; 1 svazeček čerstvé celerové natě; 1 - 2 ks bobkového listu;
Hovězí kýtu očistíme a rozkrájíme ji na velké kostky, které vložíme do rozměrnější mísy. Do kusu tylu zabalíme celerovou nať, francouzskou petržel, čerstvý tymián, 1-2 stroužky česneku a několik bobkových listů. Tento balíček koření pak položíme do mísy na maso a zalijeme červeným vínem. Celé necháme v chladu odpočívat alespoň 3 - 4 hodiny. Po uplynutí výše uvedeného časového intervalu odstraníme z mísy pytlíček s kořením a z naloženého masa pořádně vymačkáme nálev. Na pánvi si rozpustíme máslo a kousky masa na něm předpečeme. Nálev vlijeme do jiné pánve a uvedeme jej do varu. Do hrnce vložíme máslo, rozpustíme je a začneme na něm dusit cibuli nakrájenou na větší kusy. Když cibule začne sklovatět, přidáme k ní pytlíček s kořením K cibuli přidáme nahrubo nakrájenou mrkev a nakonec přisypeme i předpečené hovězí maso. Vše osolíme, zaprášíme moukou a zalijeme svařeným nálevem. Potom vaříme několik minut pod pokličkou a nakonec vložíme do trouby předehřáté na 160 °C. Pečeme 2 - 2,5 hodiny. Jemně nakrájenou bílou cibuli mírně osmahneme na másle K cibulce přidáme uzenou slaninu nakrájenou na kostky, přimícháme žampiony, promícháme je s ostatními ingredienciemi a vše osolíme. Až bude hovězí ragú hotové, vyndáme balíček koření. Houby opečené na slanině přimícháme do ragú a společně ještě jednou povaříme. Je-li třeba, můžeme ragú ještě přikořenit. Podáváme horké s bílým chlebem.

Biftek z maďarského hovězího á la Gere

pro 4 osoby: 60 dkg bifteků z masa šedého maďarského skotu; 10 dkg vepřového sádla z maďarských bagounů; 10 dkg slaniny z maďarských bagounů; 20 dkg husích jater; 15 dkg hříbků; 30 dkg brambor; 3 dl hnědé omáčky; 5 dkg pepře; 1 houska; 1 dl vína Kopár Cuvée; 10 dkg pórku; sůl; pepř; sterilovaný hrášek; rozmarýn; tymián; šalvěj;
Brambory uvaříme ve slupce, potom je oloupeme a rozkrájíme na špalíčky. Vložíme je do pekáče, zalijeme troškou oleje, osolíme, opepříme a přidáme k nim pár lístků rozmarýnu. Brambory pak upečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Během 15 - 20 minut budou pěkně křupavé. Na malém množství sádla si orestujeme husí játra rozkrájená na menší kousky. Ze slaniny vyškvaříme na pánvi tuk, na kterém začneme restovat pórek nakrájený na kolečka. Po krátké chvíli k pórku přisypeme hříbky a pokračujeme v restování. Okořeníme mletým pepřem. Potom vlijeme k houbám hnědou omáčku a k ragú přidáme i sterilovaný hrášek. Promícháme, vmícháme i restovaná husí játra, zalijeme vínem Kopár Cuvée a 3-4 minuty dusíme. Bifteky z šedého skotu předem okořeníme pepřem a pak je při střední teplotě pečeme na pánvi v malém množství olivového oleje. Podáváme tím způsobem, že nejprve nakládáme na talíř pečené brambory, vedle kterých umístíme kruton zhotovený z housky. Na ten potom klademe biftek a zalijeme houbovým ragú. Ozdobíme barevným pepřem a snítkou rozmarýnu.

Biftek v omáčce z barevného pepře s bramborovým koláčem

pro 4 osoby: 50 dkg bifteků; 15 dkg másla; 3 polévkové lžíce mouky; 3 dl masového vývaru; 2 polévkové lžíce zakysané smetany; 30 dkg brambor; 2 vajíčka; 1 dl smetany; 1 polévková lžíce hořčice; 1 dl oleje; sůl; barevný pepř; 1 svazeček petržele; 1 houska;
Brambory vařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Celé jedno vajíčko rozmícháme ve lžíci smetany. Osolíme, ručním mlýnkem k němu nameleme pepř a přisypeme nadrobno nasekanou petrželku. Přidáme i na plátky nakrájené brambory, které do vzniklé hmoty nenásilně vmícháme. Do pánve vložíme kovový formovací kruh, který naplníme vařenými bramborami. Na ně pak nalijeme výše popsanou hmotu a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Bramborový koláč se nám upeče přibližně za 15 - 20 minut. Přípravu omáčky zahájíme tím, že si rozehřejeme kus másla. Přisypeme k němu mouku a uděláme si světlou jíšku. Přidáme nahrubo rozemletý barevný pepř, načež směs obohatíme smetanou a zalijeme masovým vývarem. Z housky si zhotovíme kruton, který při podávání vložíme pod biftek. Biftek můžeme už třeba 2 - 3 dny před vařením máčet v kořenné lázni. V tom případě maso nejprve patřičně očistíme, načež je potřeme pepřem a hořčicí. Nalijeme na ně takové množství olivového oleje, aby z něho bifteky nikde nevyčuhovaly, protože tak budeme mít zajištěno, že nám naložené maso nezačne oxidovat (hnědnout). Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a bifteky v něm upečeme. Maso se nesmí solit! Zatímco se nám maso peče, hotový bramborový koláč s pomocí nože vyjmeme z kovové formy a položíme jej na talíř. Vedle brambor umístíme kruton, protože ten nám poslouží jako podložka pod biftek. Na maso potom nalijeme omáčku z barevného pepře a několik kuliček celého pepře – které mohou být různobarevné nebo jenom růžové – použijeme na ozdobu.

Bašta z pohoří Mátra s bramborami na slanině

pro 4 osoby: 600 g svíčkové; 400 g žampionů; 200 g slaniny; 400 g uzeného hovězího jazyka; 300 g zeleného hrášku z konzervy; 8 brambor střední velikosti; 150 g slaniny; 1 m alobalu;
Slaninu nakrájíme na nudličky, osmahneme a opečeme na ní uzený hovězí jazyk. Přidáme na nudličky nakrájenou svíčkovou a necháme dál smažit. Osolíme, opepříme a ochutíme sušenou petrželovou natí. Až bude maso osmažené, přidáme na plátky nakrájené houby a vše dohromady podusíme. Až se i houby vysmaží až na vlastní šťávu, přisypeme okapaný zelený hrášek. Důkladně promícháme a podle potřeby ještě jednou okořeníme. Brambory přepůlíme a každou zvlášť zabalíme s plátkem slaniny do alobalu. Brambory vhodíme do horkého popela a necháme je tam tak dlouho, dokud nezměknou.

12. října 2016

Myslivecký guláš s hubami

600g kančí kýty nebo plece, 500g cibule, 2 lžíce mleté papriky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 200 ml červeného vína, 150 - 200g hub, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje nebo sádla, 1 lžíce soli, mletý pepř, drcený tymián
Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpálíme olej a cibulku na něm orestujeme dohněda. Přidáme nakrájené maso a opět restujeme. Na dobře opečené maso nalijeme protlak a zalijeme vodou. Promícháme, přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. Měkké maso vyndáme ze základu. Základ vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, mletou paprikou a zalijeme dostatečným množstvým vody. Přidáme dobře očistěné nakrájené houby (nebo nakládané houby bez nálevu), červené víno a všechno pomalu provaříme. Nakonec houby v omáčce dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Před podáváním dáme maso zpět do omáčky a vše asi tak 5 - 10 minut povaříme.

Králik po francúsky

vykostěný králík, anglická slanina, 12 šalotek vcelku, 2 stroužky česneku, olivový olej, bílé víno, sůl, pepř, provensálské koření
Králíka nakrájíme na větší kousky, spaříme horkou vodou, opláchneme studenou vodou, prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Opečeme na rozpáleném oleji, přidáme cibulky vcelku, česnek nahrubo, osmahneme. Pak podlijeme horkou vodou a pečeme v rozpálené troubě cca 1 hodinu. Po půlhodině obrátíme, podlijeme bílým vínem a odkryté dopečeme. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší nebo bramborovými knedlíky či kroketami.

Králičie rezne na víne se slaninou

4 porce králičí kýty, 80 g anglické slaniny, 50 g mandlí, 100 g kořenové zeleniny, 1 jablko, 2 kostky cukru, 4 dl červeného vína, 80 g másla, rozmarýn, sůl
Zadní běhy vykostíme, protkneme slaninou a mandlemi, osolíme. Osmažíme kořenovou zeleninu na másle, přidáme cukr, rozpustíme na karamel, opečeme maso, posypeme rozmarýnem a podlijeme vínem. Přikryjeme poklicí a pečeme v horké troubě doměkka. Přidáme nakrájené oloupané jablko, krátce povaříme za mírného podlití vodou (asi 2dl šťávy). Vhodná příloha: Podáváme s opékanými brambory a salátem.

Studený chrbát-recept

kančí hřbet dušený den předem, 2 pomeranče
omáčka: 15 dkg rybízového džemu, kúra a šťáva z 1 citrónu, kúra z 1 pomeranče, šťáva ze 2 pomerančů, hořčice, mletý pepř, zázvor, 2 dcl červeného vína, 10 dkg hustého aspiku

Ingredience na omáčku smícháme a propasírujeme. Maso nakrájíme na tenké plátky, na mísu klademe střídavě plátek masa a plátek oloupaného pomeranče, zalijeme omáčkou a necháme v chladnu odležet.

Dusený bažant

1 tetřívek, 6 dkg slaniny, 6 dkg másla, 3 dkg malinové zavařeniny, 2 dkg hl.mouky, 1 dkg cukru, 2 lžíce červeného vína
Mořidlo: 1/8 l vody, 1/5 l červeného vína, 1/3 l octa, 5 dkg cibule, sůl, citronová kůra, mrkev, celer, petržel, 2 kuličky jalovce, 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list a proutek tymiánu
Tetřívek je mnohem chutnější, než tetřev, je-li mladý. Tetřívka naložíme do mořidla, ale jen na čtyři dny.Pak tetřívka vyndáme a protáhneme jej na nudličky nakrájenou slaninou. Na pekáči si usmažíme zbytek slaniny a na másle procezenou zeleninu z naloženého tetřívka, kterého pak přidáme a dusíme v troubě do měkka. Měkkého tetřívka pak nakrájíme, štávu zaprášíme moukou a přidáme do žluta opražený cukr, malinovou zavařeninu, načež omáčku povaříme, procedíme a přidáme červené víno. Při pečení tetřívka poléváme již použitým mořidlem.

Králik na bílem vině

zadní králičí maso, hořčice, 0,25 litru bílého vína, 0,25 litru smetany, 5 lžic oleje, pepř, sůl
Do pekáče vlijeme tři lžíce oleje a vložíme zadní králičí maso. Králíka ze všech stran bohatě potřeme hořčicí. Zbytkem oleje maso polijeme a v horké troubě dusíme asi hodinu doměkka. Upečeného králíka narovnáme na teplou mísu a do pekáče přilijeme smetanu, do které oškrábeme připečené, zkaramelizované zbytky na stranách pekáče. Tak vznikne hnědavá omáčka, kterou králíka polijeme. Podáváme s bílou vekou a hlávkovým salátem.

Králik trochu inak

naporcovaný králík, kmín, cibule, olej, hořčice, pál.paprika, česnek
Porce králíka posolit pokmínovat, poklademe kolečka cibule (3 - 4 ks) Nálev:  2 dcl oleje, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce vegety, trochu pál. papriky, utřené 2 str. česneku, dolít do 1/2 l vodou, králíka zalít nálevem, 1 - 2 dny nechat odležet v lednici Po odležení, upečeme v troubě.

Králik s česnekem na horčici

1 králík, 1-2 větší cibule, 3 stroužky česneku, pepř, pálivá paprika, drcený kmín, plnotučna hořčice, rostlinný olej
Nejprve si připravte nálev. Do 0,5 l sklenice dáme:  1 rovnou lžičku pepře1 rovnou lžičku pálivé papriky 1 rovnou lžičku drcenýho kmínu 2 polevkové lžíce hořčice 1 dl rostlinného oleje Toto vše dolijeme vlažnou vodou a promícháme. Kralíka (klidně může být i kuře) rozporcujeme a uložíme na menší pekáč. Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na plátky a česnek jen na plátky. S cibulí a česnekem králíka zasypeme. Toto vše zalijeme připraveným nálevem a necháme vše uležet asi 24 hodin. Druhý den vložíme vše do trouby a pečeme do měka. Podáváme s bramborovým knedlíkem polévaným sosem z králíka.

Králik na zelenine s eidamom

1 celý králík, mrkev, petržel, celer, cibule, sůl, strouhaný Eidam, šlehačka, brambory jako příloha
Králika rozporcujeme, očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu dáme na dno pekáče, zalijeme troškou studené vody,porce králika položíme na zeleninu a pečeme do měkka. Po uplynutí zhruba jedné až jedné a půl hodiny (záleží na stáří králika) posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou,necháme pouze roztéct sýr a podáváme s bramborama.

Králik na slivkách

1 králík, slanina, drcený pepř, tymián, šťáva z 1/2 citronu, 150 g sušených švestek, 250 ml sladkého červeného vína, 200 g švestkových povidel, 40 g mandlí
Odstraňte zadek z králíka na sekejte na porce. Prošpikujte je špalíčky slaniny obalené v drceném pepři a tymiánu, pokapejte šťávou z 1/2 citronu a nechte chvíli rozležet. Zalijte vypeckovaných propláchnutých sušených švestek sladším červeným vínem a nechte nabobtnat. Maso dejte do pekáčku, osolte, posypte ještě jednou trochou tymiánu a pepřem, podlijte 100ml červeného vína a troškou vody. Zakryté zvolna pečte do poloměkka. Zalijte vínem s namočenými švestkami, vmíchejte švestkových povidel (rozmíchejte s troškou vína nebo vody), oloupané na nudličky nakrájené mandle a dopečte do měkka.

Králik na kečupe

králík, středně velký kečup, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 80 dkg selského salámu
Králíka rozporcujeme a lehce opečeme na pánvi, vyndáme do pekáčku. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájený salám, česnek a cibuli, zalijeme kečupem a lehce povaříme. Směs nalijeme na králíka a dáme do trouby. Při teplotě 150°C pečeme 1,5 hodiny přikryté. Příloha brambory nebo rýža.

Králik dobre naložený

2 dcl oleje, 2 dcl vody, sůl, 1 lžička mletého pepře, 1/2 lžičky pálivé papriky, 5 stroužků česneku, 1 velká cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 - 3 lžíce kečupu a cca 1/2 králíka
Vše smícháme a do této směsi naložíme králičí maso na 24 hodin. Poté pečeme v troubě. Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Králičie rezne na víne

4 porce králičí kýty, 80 g anglické slaniny, 50 g mandlí, 100 g kořenové zeleniny, 1 jablko, 2 kostky cukru, 4 dl červeného vína, 80 g másla, rozmarýn, sůl
Zadní běhy vykostíme, protkneme slaninou a mandlemi, osolíme. Osmažíme kořenovou zeleninu na másle, přidáme cukr, rozpustíme na karamel, opečeme maso, posypeme rozmarýnem a podlijeme vínem. Přikryjeme poklicí a pečeme v horké troubě doměkka. Přidáme nakrájené oloupané jablko, krátce povaříme za mírného podlití vodou (asi 2dl šťávy). Vhodná příloha: Podáváme s opékanými brambory a salátem.

Králičie medajlóniky v alobale

4 porce králičího masa (kýta, hřbet), 100 g vařené uzené krkovičky, 1 větší jablko, máslo, kremžská hořčice, sůl
Z vykostěného masa nakrájíme medailonky, naklepeme je, osolíme a potřeme kremžskou hořčicí. Každý položíme na máslem potřený čtverec alobalu, poklademe nadrobno nasekaným uzeným masem promíchaným s malými kostičkami jablka, alobal uzavřeme a v troubě pečeme asi 30 minut. Podáváme s vařenými brambory a se salátem.

Králičí chrbát pečený v bylinkách

500 g králičího hřbetu bez kosti, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, 2 větší rajčata, stroužek česneku, 3 PL olivového oleje, 0.5 dl portského, sůl, pepř, bazalka, pažitka, oregano
Králíka osolte, opepřete a na olivovém oleji krátce opečte tak, aby se jen maso sevřelo. Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a orestujte na oleji. Rajčata nakrojte, spařte, oloupejte, nakrájejte a přidejte k cibuli. Rajčata vám pustí trochu vody, tak jí nechte vyvařit. Česnek utřete se solí, bylinky nasekejte a přimíchejte do rajčat. Plátky anglické slaniny potřete touto směsí a opatrně do něj zabalte maso z králíka. Závitky můžete sepnout párátkem, aby se vám slanina nerozbalila. Podlijte portským vínem a pečte ve vyhřáté troubě 15 - 20 minut. Výpek podle potřeby zahustěte, povařte a maso při podávání přelijte.

Králik na horčici

1 králika, 1 plnotučnou hořčíci, ½ kg cibule, sůl, pepř, olej
Den předem kralika naporcujem, cibuli nakrájíme na kolečke. Každou porci králika osolíme, opepříme, potřem hořčicí a vkladáme do pekáče. Zasypem cibuli a zalijem olejem. Příkryjeme a do druhého dne necháme uležet v lednici. Pečeme s přikrytím asi hodinu a pak půl hodinky s odkrytím.

Jelení chrbát

1 kg jeleního hřbetu, 60 g slaniny, 80 g másla, sůl, pepř, 100 g žampiónů, 15 g hladké mouky
Očištěný, odblaněný hřbet protáhneme slaninou, posolíme, opepříme a dáme na pekáč, kde rozpustíme tuk. Pečeme v troubě za častého přelévání šťávou a podlévaní horkým vývarem z kostí. Měkké maso vyjmeme, na zbylém tuku podusíme očištěné,na plátky nakrájené houby,zaprášíme moukou,osmažíme a pak ředíme vývarem nebo vodou. Dobře provaříme a nalijeme na maso. K masu podáváme opečené brambory nebo rýži.

Králik se zelím

králík, soj. omáčka, worchestr.omáčka, bílé víno, solamyl, cukr, olej, hlávkové bílé zelí, pór, rýže
Králíka vykostíme a udusíme v oleji doměka. Studená omáčka: 4lžíce soj.om., 1lžíce worch.om.,2dcl vína, 3lžíčky cukru, solamyl. Smícháme a necháme v ledničce. Zelí uvaříme v osolené vodě.Až je maso hotové,tak ho smícháme se zelím,rýži uvaříme s jemně nakrájeným pórkem.Omáčkou poléváme maso se zelím (rozmíchat,je tuhá-nevařit!)

Srnčí na víně

3/4 kg maso, 5 dkg slaniny, 5 dkg másla, cibule, 3 lžíce nakrájené kořenové zeleniny, celý pepř, nové koření, špetka tymiánu, bobkový list, citrón, sul, cukr, lžička hladké mouky, 1/16 l červeného vína
Maso omyjeme, osušíme a protkneme slaninou, nakrájenou na klinky. Osolíme. Na zbylé slanině osmahneme v kastrole kořenovou zeleninu a cibulí a maso na ní po všech stranách prudce opečeme. Přidáme koření a ocet a mírně podlité maso dusíme a později pečeme do zlatova. Když je maso měkké, zahustíme šťávu moukou rozmíchanou v tršce vody, přidáme citrónovou šťávu, víno, podle chuti přisladíme a přisolíme.

Bažant pečený

bažant, 5 dkg slaniny, 5 dkg másla, sul, 1/2 cibule, 2 zrnka pepře, podle potřeby vody na podlití
Bažanta za sucha zbavíme peří, vyháčkujeme, omyjeme, hlavu a drápky odřízneme. Křídla zaklesneme nazad, nohy rovněž ohneme nazad a připneme kovovou špejlí, nebo svážeme. Osolíme a poklademe plátky slaniny, které rovněž připneme špejlí nebo připevníme nakrájenou cibuli a pokud zbude, přidáme i slaninu na připraveného bažanta. Podle stáří bažanta pečeme i hodinu, i déle. Zpočátku bažanta přikryjeme poklicí nebo alobalem, aby se nepřipaloval. Při pečení bažanta obracíme a podle potřeby mírně podléváme.

Krokety zo zveriny

1 kg zvěřiny (jakékoliv - i z koroptví nebo bažantů), 1 cibule, citrónová kůra, 6 dkg másla, 6 dkg mouky, 2 lžíce madeirského vína, 6-8 žampiónů, 3 žloutky, 10 až 20 dkg strouhanky, 15 dkg sádla, 1 lžíce kadeřavé petrželky, sůl
Zbytky zvěřiny osolime a uvaříme v polévce s kouskem citronové kůry a cibulí. Kosti se mohou vařit současně se zvěřinou, pak se oddělí. Vývar necháme částečně vysmahnout. Připravíme si z másla a mouky tmavou jíšku a rozředíme ji vývarem ze zvěřiny na hustou kaši. Kaši opatrně přidáváme ke zvěřině nakrájené na kostičkky nebo jemně rozsekané. Přidáme drobně rozsekané žampióny, víno a spojíme se žloutky v hustou kaši. Na prkénko nasypeme strouhanku, v ní obalíme kousky kaše vyválené na šišky a smažíme v rozpáleném tuku. Na míse je postavíme na výšku a ozdobíme kadeřavou petrželkou.

Moravský králik

větší králík 1ks, olej 1,5dl, víno bílé 1 dl, pepř 1/2 lžičky, mletou papriku 1 lžička, hořčici 2 lžíce, kečup 2 lžíce, cibuli 1 ks, česnek 5 stroužků, sůl
Menšího králíka necháme v celku, většího naporcujeme. Olej, víno a vodu smícháme, přidáme pepř, papriku, hořčici, kečup, nadrobno nakrájenou cibuli a na tenké plátky pokrájený česnek. Směs promícháme, osolíme a vlijeme na připraveného králíka v pekáči. Zakryjeme utěrkou a necháme odležet do druhého dne (nebo i déle) v chladu. Nakonec pekáč s masem v nálevu vložíme do trouby a necelé dvě hodiny pečeme při střední teplotě. Pokud bude třeba, podlijeme maso horkou vodou. Přílohu zvolte podle Vaší chuti, pečivo, rýži nebo braborovou kaši.

10. října 2016

Králík na zelenine

králík (kuře), cibule  2 ks, pórek 1 ks, mrkev 5 ks, petžel 4 ks, celer 1 ks, klobása 1 ks, koření Divočina 1 ks !, bramborový knedlík
Vezmeme 4-5 větších mrkví a 3-4 petržele a 1 celer a to vše nastrouháme (pokud někdo nemá rád celer tak dá raději víc petržele, aby mrkev a ostatní zelenina byla v poměru asi 1:1. Naporcujeme králíka (nebo kuře) a pečlivě umyjeme, posolíme (lze dát lehce kari kořeni) a nakonec se silně potře kořením "Divočina" (zásadní koření, které se takto jmenuje). Do vymaštěného pekáče nasypeme asi 1-2 nakrájené cibule a o něco menší množství pórku. Naskládáme okořeněné porce králíka do pekáče, posypeme nakrájenou klobásou (kdo má rád hodně česnek, tak plátky česneku) a celé pokryjeme smíchanou nastrouhanou zeleninou. Pekáč zakryjeme a necháme péct v troubě asi 50-55 minut na 250°C. Potom pekáč odkryjeme a zeleninu odstraníme na kraj pekáče, aby jsme ještě asi 10 minut opekli maso (zvláště u kuřete je potřeba vytvořit pěknou kůrku). Podáváme se bramborovým knedlíkem.

Kanadský králik

1/8 másla, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 1 dcl jemného kečupu, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1 lžička octa, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička worchestru, 1 velká lžíce vegety, 1/4 lžičky pepře, trochu pálivého koření, králík (může být i kuře )
Rozpustit máslo nákrájet cibuli a česnek spolu s ingrediencemi vytvořit směs, do které se na 24 hodin naloží maso pak se vše včetně nálevu upeče ( mírně podlévat vodou).

Králík po beskydsku

1000 g králičího masa, 200 g tučného uzeného masa, 3 cibule, 4 stroužky česneku, bobkový list, 1/4 lžičky pepře, sůl, 6 lžic tuku, 2 lžíce hladké mouky.
Králíka rozdělíme na porce, potřeme rozetřeným česnekem a necháme přes noc odležet.Uzené maso nakrájíme na kostičky, vložíme do kastrolu s rozehřátým tukem, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zpěníme dorůžova. Přidáme porce masa, okořeníme, osolíme a osmahneme. Podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme. Když je maso měkké, vyjmeme ho, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, opražíme, zalijeme vodou, rozšleháme a povaříme. Podáváme s knedlíky.

Meranské králičí stehno

4 králičí stehna, 4 lžíce ostré hořčice, sůl, pepř, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 1/4 l bílého vína, 2 snítky tymiánu.
Do stehen vetřeme sůl a pepř a pak je potřeme hořčicí. Cibuli a česnek nasekáme a troubu předehřejeme na 220°C. V pekáčku rozehřejeme olej, přidáme stehna a po obou stranách je zprudka opečeme. Přidáme cibuli a krátce osmahneme. Rozředíme vínem, přidáme česnek a tymián a přikryté dusíme v troubě asi 50 min. Vypečenou šťávu scedíme. Stehna podáváme s vařenou kapustou nebo zelím s noky.

Králík pana faráře

1 králíka, 100 g slaniny, 50 g másla, 1 dl vody
Marináda: 3 stroužky česneku,100 g cibule, sůl, lžičku zázvoru, 1/2 lžičky mleté papriky, šťávu z 1/2 citronu.
Česnek utřeme se solí, přidáme nahrubo nastrouhanou cibuli, zázvor, papriku, citrónovou šťávu a promícháme. Králíka potřeme marinádou a necháme do druhého dne v chladu odležet. Pekáček vymažeme máslem, přidáme nakrájenou slaninu, vložíme králíka, podlijeme vodou a pečeme v troubě za občasného přelévání šťávou.

Králík v houbové omáčce

1/2 králíka, 30 g oleje, hrst sušených hub, sůl, 1 dl zakysané smetany, 40 g hladké mouky, sekanou petrželovou nať, ocet.
Králíka vykostíme, kousky naklepeme, obalíme v mouce a osmahneme na oleji. Houby předem na 2 h namočíme do studené vody. Osmahlé kousky masa osolíme, podlijeme vodou, ve které jsme máčeli houby, přidáme houby a dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme a omáčku zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodou rozředěné kysané smetaně. Omáčku provaříme, vložíme maso, prohřejeme a vše dochutíme octem a solí a posypeme petrželovou natí. Podáváme s rýží Natural nebo celozrnnými těstovinami.

Králík po ďábelsku

1 kg králíka, 50 g slaniny, 3 stroužky česneku, sůl, 75 g rostlinného tuku, 100 g cibule, mletou papriku, 670 g sterilované zeleniny Kunovjanka nebo Moravanka (1 sklenice), 2 feferonky, 50 g másla.
Králíka nasekáme na porce, protkneme slaninou, potřeme česnekem utřeným se solí. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme porce králíka, opečeme z obou stran, poprášíme paprikou, zpěníme, vlijeme celý obsah zeleniny i s nálevem, promícháme, přidáme sekané feferonky a pečeme v troubě doměkka za občasného přelévání. Ke konci pečení zjemníme šťávu máslem.

Králičí guláš s feferonkou

750 g králičího předku, 50 g slaniny, 40 g rostlinného tuku, 100 g cibule, 100 g mleté papriky, sůl, pepř, 4 dl vody, 2 stroužky česneku, 25 g rajčatového protlaku, 50 g hladké mouky, 50 g feferonek.
Maso nakrájíme i s kostí na kostky, na rozpuštěné slanině s tukem orestujeme cibuli, přidáme maso, osolíme, opepříme, opaprikujeme, trochu orestujeme, podlijeme vodou, přidáme utřený česnek, protlak a dusíme téměř doměkka. Šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou, ještě povaříme a dochutíme. Na talíři sypeme guláš sekanými feferonkami. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Králičí zeleninová polévka

1/2 králičího předku, sůl, 100 g kořenové zeleniny, 5 rajčat, 50 g oleje, stroužek česneku, 3 cibule, 40 g hladké mouky, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 100 g vařené rýže Natural, ocet.
Na části oleje osmahneme rozseknutého králíka, vyjmeme, přidáme nakrájenou cibuli,nastrouhanou zeleninu, drobně nakrájená rajčata, osmahneme, zalijeme 3/4 l vody, přidáme králíka, bobkový list, sůl a vaříme, až je maso měkké. Maso a bobkový list vyjmeme, polévku propasírujeme nebo rozmixujeme a přidáme k jíšce ze zbytku oleje a mouky. Doplníme do 1 l vodou a povaříme. Maso obereme z kostí, nakrájené dáme do polévky, přidáme rýži, dochutíme octem a solí a prohřejeme.

Králík v rajčatové směsi

4 porce králíka, 40 g tuku, cibuli, stroužek česneku, 200 g rajčat, lžíci kečupu,vegetu, pepř, sůl.
Cibuli a česnek jemně nakrájíme, zpěníme na tuku, přidáme osolené a opepřené porce králíka a dusíme pod pokličkou. Rajčata ponoříme na okamžik do vařící vody, přeložíme do studené vody, oloupeme, odstraníme zrníčka a nakrájíme na plátky, které přidáme k masu, podlijeme trochou vody a dusíme dále. Ke konci přidáme vegetu a kečup. Podáváme s brambory nebo rýží.

Králičí polévka s kapustou

200 g předního masa s kostmi, 200 g kapusty, 40 g rýže, sůl, pažitku, vegetu,strouhaný sýr, 1,5 l vody.
Maso očistíme, spaříme vařící vodou, zalijeme studenou vodou a vaříme pod pokličkou až doměkka. Vývar procedíme, přidáme propláchnutou a spařenou rýži, kapustu nakrájenou na čtverečky a vaříme doměkka. Mezitím obereme maso z kostí, nakrájíme a vložíme do polévky. Polévku ochutíme vegetou a při podávání sypeme drobně nakrájenou pažitkou a strouhaným sýrem.

Pečený králík na koření

800 g králíka, 20 g slaniny, 3 zrnka pepře, sůl, 2 zrnka nového koření, 2 stroužky česneku, majoránku, půl lžičky drceného kmínu, cibuli, citrónovou šťávu, 30 g tuku, alobal.
Maso protkneme slaninou. Česnek rozetřeme, pepř a nové koření roztlučeme, přidáme majoránku, kmín, nastrouhanou cibuli, citrónovou šťávu a sůl. Touto kaší potřeme králíka, kterého pokapeme tukem, zabalíme do alobalu a necháme v chladu přes noc proležet. Pečeme v troubě, za 30 min. jej vyndáme z alobalu a dáme zpět do pekáče, přidáme vypečenou šťávu a upečeme doměkka. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

Parmské králičí řízky

4 řízky z králíka, vejce, 2 lžíce mléka, 40 g strouhaného tvrdého sýra, hladkou mouku, strouhanku, 2 rajčata, sůl, tuk na smažení.
Králičí řízky jemně naklepeme, osolíme, obalíme v mouce, namočíme ve vejci rozšlehaném s mlékem, solí a strouhaným sýrem a obalíme ve strouhance. Ihned usmažíme na rozehřátém tuku. Rajčata nakrájíme na silné plátky, osmahneme na tuku a při podávání jimi obložíme řízky. Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem.

Králík po toskánsku

1 králíka, sůl, pepř, 80 g tuku, cibuli, 2 stroužky česneku, mrkev, kousek celeru,lžičku oregana, petrželku, bazalku, šalvěj, 50 g rajčatového protlaku.
Králíka osolíme, obalíme v koření a necháme asi 8 hod. odležet. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na drobné kousky, česnek rozetřeme a vše osmahneme na tuku. Přidáme králíka, protlak, podlijeme vodou a pečeme. Při pečení králíka občas obrátíme a podlijeme horkou vodou. Podáváme se špagetami nebo bramborami a zeleninovým salátem.

Králičí krokety

150 g dušeného králičího masa bez kostí, 30 g salámu, 15 g másla, 15 g hladké mouky, 1 dl mléka, žloutek, 1/2 žemle, vejce, strouhanku, sůl, petržel, muškátový květ, pepř, tuk.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem a trochou šťávy z masa,rozšleháme, uvaříme hustou omáčku. Žemli nakrájíme na plátky, zvlhčíme vodou, po prosáknutí žemli rozmělníme. Maso a salám nakrájíme na kostičky a s petrželkou, lžící strouhanky, žloutkem, kořením a solí vmícháme do prochladlé omáčky. Uděláme válečky, obalíme v mouce, vejci a strouhance a po obou stranách osmažíme.