13. února 2010

Kohout na smržích

2 mladí kohoutci nebo nemražená kuřata., 2 šalotky nebo mladé cibulky., dl portského vína., kostka slepičího vývaru., oříšek másla., 0,5 dl oleje., 100 g smrků sušených (vymrazováním) nebo bílých hřibů., 400 g zeleného hrášku., sůl.,  pepř.,
Smrže namočíme, aby nabobtnaly. Kohoutky potřeme máslem, osolíme a opepříme. Vložíme je do pekáče, pokapeme olejem a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Pravidelně otáčíme a podléváme. v kastrolu uvedeme do varu sklenici vody. V ní rozpustíme kostku slepičího vývaru a 2 minuty povaříme. Oloupeme a usekáme šalotky, které rozmístíme kolem kohoutků v pekáči. V kastrolu s osolenou vodou spaříme hrášek, dáme ho okapat a uložíme stranou. Do kastrolu se slepičím vývarem vlijeme portské víno a 2 minuty povaříme. Mezitím omyjeme smrže a přidáme je k předchozí směsi. Kohoutky rozkrájíme. Šťávu z vařených smržů scedíme přes sítko. Smrže necháme okapat, šťávu ještě 4 minuty povaříme a pak ji přelijeme kohoutí maso. Pokrm podáváme se spařeným hráškem a smrži.
Rada: Smrže je třeba před přípravou řádně omýt a očistit, abychom je zbavili písku.
Doporučené nápoje: Bílé nebo lehké červené víno, minerálka, pivo. 

Žádné komentáře:

Okomentovat