23. července 2010

Zelí jako příloha

500 g kysaného zelí, 1/2 l vody, 2 lžíce krystalového cukru,1 lžička hladké mouky, velká cibule, trochu oleje, sůl, pepř, kmín, vegeta
Nakrájenou cibulku osmažíme na oleji dorůžova, přidáme zelí, cukr, sůl, pepř, kmín, trochu Vegety a pod pokličkou dusíme cca 45 minut, podléváme vodou. Jakmile je zelí měkké, dosladíme podle chuti a lehce poprášíme hladkou moukou. Za stálého míchání ještě vaříme asi 10 minut.

Závin se zelím a sekanou

1 sáček kysaného zelí, 0,5 kg sekané, 0,5 kg listového těsta, 3 střední cibule, 2 polévkové lžíce kečupu, 2 vejce, sůl, pepř, sojovou omáčku, kmín
Lístové těsto rozdělíme na dvě poloviny. Do sekané přidáme hodně vymačkané kysané zelí, nadrobno nakrájenou cibuli, 2 vajíčka, 2 polévkové lžíce kečupu, trochu soli, pepř dle chuti a trochu sojové omáčky. Vše promícháme. Jednu polovinu lístového těsta vyválíme a dáme na ni polovinu směsi sekané. Zabalíme, potřeme vajíčkem, posypeme kmínem položíme na vymaštěný plech a dáme péci do předehřáté trouby na 180 stupňů asi 35 minut.

Zapečený mořský jazyk

400 g filetu z mořského jazyka, 2 lžíce citrónové šťávy, 500 g špenátu, špetka mletého muškátu, špetka pepře, sůl, 1 banán, 1/8 smetany, 100 g strúhaného sýra
Kousky ryby omyjeme, pokapeme citrónem. Špenát přebereme odkrojíme stopky. Na 5 minut jej vložíme do vařící osolené vody. Když listy zavadnou necháme je na sítu vychladnout a dobře vymačkáme. Ohnivzdornou nádobu vymastíme a vložíme špenát, okořeněný špetkou muškátu a osolíme. Kousky ryby volně srolujeme, položíme na špenát, posypeme solí a pepřem. Pečeme uprostřed horké trouby. Oloupaný banán nakrájíme na kolečka. Do smetany vmícháme sýr. Formu vyjmeme z trouby, banán rozložíme na rybu, zalijeme smetanou a necháme zapéct.

Zapečený špenát

jeden mražený špenát, dvě vejce, dva čtverečky smetanového sýra, 1 dcl smetany, tři stroužky česneku, 100 g šunky, sůl, pepř, sladká mletá paprika, jedna lžíce másla
Špenát rozmrazíme na másle přidáme česnek a koření, žloutky, sýr na kostičky nakrájenou šunku, zalijeme smetanou a zamíchame.Ušleháme sníh z bílku a zamíchame do špenátu. Vše dáme do zapékací mísi a dáme do trouby zapéct při 200 stupňů Celsia pečeme 45 minut. Podáváme s brambory a tatarkou.

Zapečené zelí s masem

30 dkg mleteho vepřového masa, cibule, 1 rohlík,kmín, pepř, sůl, 1 balíček kysaného zelí, 1 rajský protlak, cukr, 1 bobkový list, 1 kysanou smetanu
Do mletého masa přidáme namočený rohlík, nadrobno nakrájenou cibuli a promícháme. Osolíme, opepřime, přidáme trochu kmínu a osmažíme. Asi 15 minut. Kysané zelí propláchneme vodou, překrájíme, vmícháme rajský protlak, trochu cukru a bobkový list. Do zapékací mísy vrstvíme zelí, maso, zelí. Nakonec zakápneme kysanou smetanou a v troube nechame zapéct. Podává se s chlebem.

Vepřové v zelí

600 g vepřové plece, 1 kg brambor, 2 cibule, 50 g slaniny, 1 kapusta, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, česnek
Maso nakrájíme na kostky, na sklanině usmažíme nakrájenou cibuli, přidáme maso, opečeme, osolíme a opepříme. Pak podlít a dusit doměkka. Přidáme kapustu a na kostky nakrájené brambory a dusíme. Usmažíme jíšku, rozředíme - přidat k masu s kapustou a brambory, promíchat a povařit. Nakonec přidat prolisovaný česnek dle chuti.

Polévka se špenátem

0.20 l vody, 0.50 l mléko, balení mraženého špenátu, cibule, 2 kelímky sýru Apettito, 1 balení tvarůžek, 1 lžíce česnekové pasty, 1-2 vajíčka, sůl, vegeta
Smícháme a chvilku povaříme až se vše rozpustí.

Špenátový koláč

listové těsto, špenát, cibule, česnek, balkánský sýr, sůl
Na drobno nakrájenou cibulku osmahneme a přidáme do rozmraženého špenátu, trochu jej osolíme a přidáme prolisovaný česnek a necháme vychladnout. Listové těsto vyválíme a položíme na plech. Potom na něj rovnoměrně rozvrstvíme špenát a nadrobíme balkánským sýrem. Necháme v troubě upéct.

Špenátové toasty

4 silné plátky drůbeží šunky, 4 lžíce upraveného zchladlého špenátu, 4 vejce, 4 plátky sýra, pepř, sůl, 2 housky
Vejce upravíme jako volská oka. Housky rozkrojíme po délce. Na každou ze čtyř půlek namažeme špenát,na něj dáme připravené vajíčko,přikryjeme ho plátkem drůbeží šunky a potom plátkem sýra.Krátce zapečeme v troubě nebo na grilu.

Špenát na másle

450 g zmrazeného špenátu, 60 g másla, 20 g hladké mouky, cibule, 2 stroužky česneku, vejce, 1 dl mléka, sůl, mletý pepř
Zmrazený špenát vložíme do nádoby, podlejeme trochou vody a na mírném ohni necháme pomalu rozmrazit. Na rozpuštěném másle (trochu másla necháme) zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, kterou rozředíme vlažným mlékem a zamícháme do vařícího špenátu. Přidáme utřený česnek, mletý pepř, podle chuti osolíme a dobře povaříme. Krátce před dovařením přidáme rozšlehané vejce, zbylé máslo a občas promícháme, dokud vejce neztuhne.

Špenátová omačka

zmrzlý špenát, 1 palička česneku, 0,5 litrů mléka, sůl, pepř, hladká mouka
V hrnci rozehřejeme zmrzlý špenát do úplného rozmrznutí, poté přidáme rozmačkaný česnek, přilejeme mléko, vaříme asi 10 minut, osolíme a opepříme a hladkou moukou lehce zahustíme na omáčku. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Srnčí směs s kyselým zelím

2 lžíce olivového oleje, 400 ml silného ležáku, 1 oloupaný a utřený stroužek česneku, 8 kuliček nového koření, 800 g srnčí plece bez tuku nakrájené na menší kousky, 50 g nasekaných plátků slaniny bez kůže, 200 g oloupané cibule nakrájené na kolečka, 1 velká očištěná mrkev nakrájená na kostičky, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžičky soli, čerstvě mletý černý pepř, 400 g oškrábaných brambor nakrájených na kostičky, 100 g oloupané klobásy nakrájené na kostičky, 200 g propláchnutého a okapaného kyselého zelí

Ve velké míse smícháme lžíci oleje se 4 lžícemi piva, česnekem a novým kořením. Do směsi vmícháme kousky srnčího a v chladničce necháme marinovat 3 hodiny nebo přes noc. Troubu předehřejeme na 160°C. Maso vyjmeme z marinády a necháme okapat. Marinádu uschováme, maso otřeme papírovou utěrkou do sucha. Ve velkém žáruvzdorném kastrolu rozpálíme zbytek oleje a slaninu a maso na něm 5 minut opékáme. Přidáme cibuli a mrkev a opékáme ještě 3 minuty. Pak vmícháme mouku, přilijeme zbytek piva a marinádu a ochutíme solí a trochou pepře. Za stálého míchání uvedeme do varu. Kastrol odstavíme z ohně, přikryjeme pokličkou a dáme do trouby. Pečeme hodinu, pak vmícháme brambory a klobásu. Pečeme dalších 30 minut, až brambory změknou. Maso se zeleninou pokryjeme kyselým zelím, necháme v troubě 5 minut prohřát a podáváme.

Sekaná plněná špenátem

600 g mletého masa, 1 tvrdší žemle, 3 cibule, 1 kg čerstvého špenátu, vejce, 2 lžíce strouhanky, 100 g tvrdého sýra, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 250 ml mléka, 250 ml vývaru, sůl, pepř

Špenát očistíme,opereme a listy krátce povaříme v osolené vodě. V míse promícháme mleté maso s 1 nadrobno pokrájenou cibulí, namočenou a vymačkanou žemlí a vejcem. Hmotu osolíme a okořeníme. Rozetřeme ji na pomoučenou fólii. Sýr nakrájíme na kostičky, promícháme asi s třetinou vařeného špenátu, dáme na maso a opatrně zavineme. Šišku  položíme na pekáček vypláchnutý studenou vodou a upečeme do zlatova.  Mezi tím umícháme  z másla a mouky světlou jíšku. Zředíme ji mlékem a vývarem a krátce povaříme. V horké omáčce rozpustíme zbylý sýr. Podle chuti ještě přisolíme a okořeníme. Zbylou cibuli necháme zesklovatět. Přidáme špenát a dusíme jej doměkka. Sekanou pečeni nakrájíme na plátky. Podáváme se špenátem a vařenými brambory.

Salát z kysaného zelí

500 g kysaného zelí, cibule, 2 oloupaná jablka, čerstvý křen, 1/2 velké červené řepy
zálivka : šťáva z 1 citronu, 2 lžíce stolního oleje, sůl, pepř, zakysaná smetana
Zelí zbavíme přebytečné vody, usekáme nadrobno, smícháme s jemně pokrájenou cibulí, nastrouhaným jablkem, nahrubo nastrouhanou syrovou červenou řepou a jemně nastrouhaným křenem. Promícháme se zálivkou (všechny ingredience našlehané dohromady), necháme proležet a podáváme.

Salát z čínského zelí

1/2 většího čínského zelí, 2-3 lžíce octa, 2-3 lžíce cukru,sojová omáčka, olej, strouhaný sušený zázvor 1-3 lžičky, mleté čili špetka, sušená bazalka lžička (nebo dvojnásobné množství čerstvé), mletý kardamom půl lžičky, mletá fagara (sečuánský pepř) větší špetka (není nutno), sůl špetka, olivy 2 ks nakrálené na tenké plátky 
Omyté čínské zelí nakrájíme na čtverečky, nebo krátké nudličky. Zalijeme zálivkou, dobře promícháme (můžete přidat nakrájené olivky) a necháme odležet v chladničce. Zálivka:  Do čtvrtlitrového hrnku nasypaný cukr zalijeme octem, vsypeme koření a doplníme obsah hrnku vodou. Přidáme sojovou omáčku tak, aby výsledná barva zálivky byla světle žlutohnědá (sojovka nesmí přebít chuť koření). Přidáme olej tak, aby vytvořil souvislou plochu na hladině hrnku. Vše důkladně promícháme.

Salát z čerstvého špenátu s malinovým vinaigrette

čerstvý špenát, maliny, cukr, olej, malinový ocet, badián, celá skořice, červené víno, hrušky
Maliny,cukr a celou skořici krátce povaříme propasírujeme a vyšleháme s olejem. Vzniklý hustý dresing dochutíme malinovým octem popřípadě dosladíme. Olupané roštvrcené hrušky dáme do hrnce,přidame červené víno s cukrem v poměru 1:1, přivedeme k varu a odstavíme s ohně.Necháme marinovat nejlépe přes noc.Dobře očištěný čerstvý špenát dame do mísy, přidame malinový vinaigrette, lehce promícháme a přendáme na talíř. Dozdobíme hruškami. K tomuto salátu se také velmi hodí kozí sýr.

Řízky s vločkami a sýrem

5 lžic ovesných vloček, 5-7 lžic vody nebo mléka, 3 lžíce hladké mouky, 5 dkg tvrdého sýra, půlku pórku, půlku čínského zelí, 1-2 vejce,oregáno, špetku mletého pepře
Vločky rozmícháme s vodou nebo mlékem a necháme asi 30 min. nabobtnat. Pak přidáme ještě hladkou mouku, sůl, oregáno, pepř, promícháme a přidáme ještě jemně nastrouhaný sýr, jemně nakrájený pórek a čínské zelí, vejce, všechno dobře promícháme a smažíme na pánvi na rozehřátém tuku po obou stranách dozlatova: rozetřeme na pánvi jako pramboráky,jen na velikost menších řízečků. Na talíři je můžeme dozdobit nastrouhaným sýrem, zeleninou, kečupem. Podáváme s různě upravenými bramborami.

Rýže se špenátem

vařená rýže, vajíčka, listy špenátu (pórek,  květák, pažitka), mletý kmín, sůl

Do pánve s trochou oleje dejte prohřát zbylou vařenou rýži. Na druhé pánvi na trošce oleje usmažte do tuha vajíčka, která jste předem rozšlehali. Usmažená vajíčka přidejte do rýže a směs podle chuti okořeňte jemně mletým kmínem a solí. Na závěr přidejte zeleninu - syrovou pažitku nebo předvařený listový špenát, květák apod. Tvrdou zeleninu, kterou budete předvářet, vhoďte do vařící, mírně osolené vody, oheň vypněte a zeleninu nechte ještě asi minutu v horké vodě. Pak ji vyndejte, nechte okapat, nakrájejte na menší kousky a přidejte do pánve. Pórek se nakrájí na kolečka, krátce se osmaží na tuku a smíchá se s rýží a usmaženými vajíčky (pro jednu osobu stačí jedno vajíčko).

Rybí filé zapečené se špenátem

600 g filé, 200 g spařeného špenátu (nebo kopřiv), 100 g strouhaného sýru, 100 g másla, 2 vejce, šálek strouhanky, šálek smetany, špetku pepře, soli

Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno položíme 4 plátky osoleného filé a na něj dáme špenát. Osolíme, opepříme, přiklopíme další vrstvou filé, zakapeme máslem a pečeme 15 minut. Pak vše přelijeme rozšlehanými vejci se smetanou, posypeme sýrem a dalších 10 minut zapékáme dozlatova. Podáváme s bramborem.

Rajčata plněné špenátem

2 červená rajčata, 200 g špenátu, 20 g cibule, 30 g tuku, 50 g sýru, 1/2 vejce, 0,2 černého pepře, 2 g soli
směs na zapečení : 1/2 vejce, 50 ml mléka
Do studeného tuku přidáme malé množství vody, sůl a dusíme s nadrobno nakrájenou cibulí. Přidáme očištěný, umytý a na plátky rozdělený špenát a dusíme do té doby, až se nám vypaří voda. Potom špenát smícháme s nastrouhaným sýrem, vejcem, pepřem a osolíme dle chuti. Rajčata umyjeme a ukrojíme vršek. Vydlabeme vnitřek, naplníme připravenou směsí a přikryjeme ukrojeným vrškem. Uložíme do nádoby a zapečeme. Hotové jídlo zalijeme směsí z čerstvého mléka a vejce a znovu zapečeme.

Radavská polévka

1 sáček kysaného zelí, 1 krabice (sáček) předvařených fazolí, 1 kg uzených vepřových žeber, 4  brambory, 1 ks uzené koleno (i jiné uzené maso asi ve stejné váze), 1-2 cibule, 1 noha dunajské klobásy (i jiné), 1 lžíce sádla, 100 g anglické slaniny vcelku, sůl, pepř, majoránka, glutasol (není podmínkou), mletý kmín, 2 hrsti sušených hub, 3-4 stroužky česneku, 2 kostky hovězího vývaru, tmavá jíška dle potřeby (není nutná), sladká mletá paprika, pitná voda dle potřeby

Nejdříve si namočíme houby (můžeme použít i čerstvé). Potom dáme vařit uzená žebra a uzené koleno (uzenou vodu nevylévat ! ! !). Nakrájíme klobásu, anglickou slaninu a na sádle osmažíme. Přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme do zlatova, zasypeme mletou paprikou,  přidáme kysané zelí, chvíli podusíme a zalijeme vodou, která nám zbyla z uzeného masa. Přidáme  namočené sušené houby, nadrobno nakrájené brambory, masové kostky a vaříme až se brambory skoro rozvaří. Pak přidáme předvařené fazole asi na deset minut až změknou. Polévku mírně zahustíme, dochutíme česnekem, pepřem, solí, majoránkou, přidáme obrané a nakrájené uzené maso a nakonec dopilujeme konečnou chuť glutasolem, či jiným kořením dle chuti. Polévka by neměla být hustá, ale spíše polořídká.

20. července 2010

Šalátik

2 brambory se slupkou, 1 cibule, 1 paprika, 1 rajce, 1 burt nebo tunak, 1 vajicko, 1 lzice domaciho sadla, sul, pepr
Vse nakrajime a smazime na sadle v poradi brambory, za 5 min ostatni suroviny a na zaver rajce s vajickem.

Zapékané papriky

3 barevné masité papriky, 150 g kuřecích řízků, cibule, 100 g nivy, 50 g eidamu (nebo jiného sýra na strouhání), sůl, pepř, bazalka, olej
Na malé nudličky nakrájené osolené a opepřené kuřecí maso osmahneme na pánvi s cibulí a odstavíme. Do misky nastrouháme nivu, do které vmícháme směs masa s cibulí z pánve a okořeníme bazalkou nebo jiným voňavým kořením podle chuti. Papriky očištěné a rozpůlené naplníme směsí nivy s masem a vložíme do zapékací misky s omaštěným dnem a pak všechny posypeme strouhaným sýrem. Misku dáme do předehřáté trouby na 20-25 minut dle velikosti paprik a servírujeme. Není to složité a moc dobře barevně to vypadá.

Zapečené brambory s paprikou

600 g brambor, 3 ks středně velké cibule, 3 ks rajčat, 3 ks větších paprik, 4 ks vepřového masa, 150 ml smetany, 150 g strouhaného sýru, súl, olej
Na dno zapékací mísy dáme trochu oleje, přidáme na nudličky nakrájenou cibuli a pokryjeme dno. Na to vrstvu brambor,nakrájené na hranolky, nebo silnější kolečka. Další vrstvu na nudličky nakrájené papriky, dále nakrájené rajčata,potom opět vrstvu brambor. Vše posolíme. To potom překryjeme vrstvou vepřových plátků. Plátky naklepeme, osolíme, také můžeme okořenit, dle vlastní chuti. Dáme zapéct a až brambory změknou zalejeme smetanou a nakonec posypeme strouhaným sýrem.

Zapečené tvarůžky

1 syrečky, 4  paprikový lusk, 2 ks špekáčků, cibule, 4 stroužky česneku, olej
Do vydlabaných paprikových lusků vložíme náplň, která se skládá z jemně nakrájených syrečků, špekáčků, cibule a česneku. Po té lusky vložíme do pekáčku vymazaného olejem a vložíme zapéct do trouby na půl hodiny. Podáváme z chlebem. výtečné k pivu.

Zapečené plněné papriky

4 větší papriky, 4-5 středních brambor, 100 g strouhaný sýr, olej, drcený kmín, vegeta
Brambory nahrubo nastrouháme a opečeme na oleji. Přidáme, kmín, vegetu a dobře promícháme. Dopečeme a po odstavení z ohně vmícháme strouhaný sýr.Papriky rozkrojíme po délce, odstraníme semínka. Plech jemně potřeme olejem, uložíme rozpůlené papriky a naplníme je bramborovou směsí. Zapečeme do zlatista.Pečené papriky podáváme teplé nebo studené jako přílohu k masu anebo samostatně. Druhy sýra lze měnit dle chuti.

Zapečené papriky s tavením sýrem

4 zelené tenkostěnné papriky (i mírně pálivé), 4 tenké proužky anglické slaniny, 2 tavené sýry, grilovací koření
Paprikám odkrojíme špičku, vsypeme trochu grilovacího koření a do každé papriky natlačíme asi půl smetanového taveného sýra. Papriku zavřeme obrácenou odkrojenou špičkou. Na pánvi osmahneme plátky anglické slaniny, položíme papriky a zprudka osmahneme ze všech stran. Podáváme s pečivem, nejlépe tmavý chléb.

Zapečené papriky

6 zelených paprik, 30 dkg měkého salámu, 30 dkg červené cihly, rostliný olej
Papriku  umyjeme očistíme a naplníme na kosky nakrajeným salámem střídavě se sýrem.Dáme zapéct do trouby.

Zapečené kuře se zeleninou

kuřecí prsa, rajčata, parika, vajíčko, sýr na strouhání, máslo a voda na podlití, koření na ochucení kuřete podle své chuti
Kuře nakrájíme na nudličky,a položíme na plech okořeníme, osolíme a nakrájíme, rajčata a papriky přidáme ke kuřeti, lehce promícháme a necháme péct v troubě asi hodinu, pak přilejeme rozkvrdlané vajíčko a těsně před vyndáním z trouby posypeme sýrem.Jako přiloha jsou ideální hranolky. Místo kuřete se taky může dát mořská štika.

Smažené, plněné papriky

4 papriky, balkanský sýr, 3 vejce, olivový olej, česnek, petrželová nať, vlašske ořechy, hladká mouka
Papriky opečeme na sucho - na pánvi. Sloupneme slupku, opatrně uřízneme stopku a vyndáme jádřinec. Papriku naplníme směsí balkanského sýru, smíchaného s vejcem, česnekem, petrželkou a nasekanými vlašskými ořechy. Papriku obalíme v těstíčku z hladké mouky a vejce. Smažíme na olivovém oleji do zlatavé barvy. Podáváme se zeleninovým salátem jako předkrm - 1 paprika na osobu, nebo s novým bramborem a salátem jako hlavní jídlo. 

Špíz s paprikou

skopové maso, paprika červená, paprika zelena, větší cibule, bobkový list, sůl, pepř mletý, chili koření
Skopové maso zbavíme loje  a nakrajíme na  kostky. Vyčistíme a opláchneme obě papriky nakrajime je na široké proužky oloupeme cibuli a nakrajíme ji na špalíky maso, papriky, bobkový list a cibuli střídavě napíchame na jehly osolíme okořeníme pepř by měl být čerstvě mlétý. Špízy grilujeme po obou stranách 20 minut. Pro zlepšení chutě můžeme přidat nakrajenou slaninu. Špízy nejlépe chutnají s placky s mouky.

Plněné papriky trochu jinak

tlustostěnné kápie větší (čím tlustší tím lepší), na barvě nezáleží , mleté maso, česnek, kmín, cibule, vejce, červená paprika,c hilli, sojová omáčka, petržel, oregáno ,mléko, sůl, pepř
Připravíme klasickou směs mletého masa: 2500g mletého, přidáme 2 až 3 nadrobno nakrájené cibule, 4 utřené stroužky česneku se solí, špetku červené papriky, kmínu a dle chuti chilli a pepře, oregána a petržele, rozmícháme trochu sojové omáčky v 1dl mléka a přilejeme, takto vzniklou směs řádně promícháme a napěchujeme do 4 připravených paprik, zbavených jadřinců. Dáme péct do rozpálené trouby, lehce podlijeme vývarem, zhruba na půl hodiny, prohlížíme po 10 minutách a otáčíme, je možno po té dopéci grilem, cca. 5 min. Podáváme s ryží, americkými brambory, nebo klasicky s rajskou omáčkou a knedlíky.

Plněné papriky za studena

1/2 másla, 3-4 kostky měkkého sýru, 15 dkg měkkého salámu, velká cibule, 6 vařených vajec, 2 okurky kyselé, trochu soli, 1 lžička plnotučné hořčice, 7 větších paprik
V míse rozetřeme máslo se sýrem,postupně přidáme najemno nakrájený salám, cibuli, vajíčka a okurky. Vše promícháme,dochutíme solí a horčicí. Vzniklou hmotou naplníme papriky a dáme do lednice ztuhnout.Podáváme nakrájené na plátky s pečivem.

Plněné papriky polským salamem

4 větší zelené papriky, 100 g polský salám, 150 g strouhaný eidam, 4 rajčata, česneková pasta, 2 cibule, vejce
Papriky zbavíme jader, vytřeme česnekovou pastou a naplníme dílky rajčat, polským salámem a půlkolečky cibule. Vložíme do zapékací misky. Zbylá rajčata a cibuli poklademe mezi papriky a zalejeme sýrem s rozšlehaným vejcem. V troubě předehřáté na 180 st. zapečeme, až sýr zezlátne.

Plnená paprika tvarůžky

4 ks paprik, cibule, tvarůžky, uzenina
Tvarůžky,ciblule a uzenina se nakrájí smíchá a naplní do paprik. Papriky se zapečou a vychládnuté se nakrájí na kolečka. Podává se jako chuťovka.

Plněná paprika

4 papriky ruznych barev, 250 g tvarohu, 100 g rostlinneho tuku, 4 lžíce mléka, vejce, 1 kiwi, pažitka, sul
Každou papriku rozdelíme po delce na čtvrtky, očistíme od jader a zkrojíme do tvaru lodičky. Tvaroh ušleháme se solí a rostlinným tukem, všleháme teplé mléko, prisypeme pažitku a vzniklou penu vlijeme do sáčku na zdobení s trubičkou. Trubičkou penu stríkame do paprikových lodiček, dozdobíme pažitkou dílkem vareného vajíčka, plátkem kiwi a necháme vychladit.

Pečené papriky

500 g červených kapií, 4 hřebíčky, lžička celého pepře, 5 bobkových listů, 5 stroužků česneku, 2 hrnky olivového oleje
Papriky dáme na plech do trouby. Upečeme na sucho aby se daly dobře sloupnout. Opečené papriky s černými puchýřky dáme do velké mísy a zakryjeme utěrkou, nebo igelitem. Necháme papriky odpočinout asi osm minut. Pak lehce kůžičku z paprik stáhneme. Odstraníme stopku, vyjmeme jadýrka a pokrájíme na menší pruhy. Dáme do sklenice s kořením a zalijeme olejem. Necháme odležet asi týden. Vynikající k pečenému masu, na tousty nebo ke smaženým vajíčkům.

Pečené buřty

8 buřtů, paprikové lusky, tvrdý sýr, snitka tymiánu, 8 tenkých plátků slaniny
Po délce nakrojte 8 větších buřtů. Do každého dejte proužek papriky špalíček tvrdého sýra snitku tymiánu a petželky .Zabalte je do tenkých plátků slaniny a naskládete do pekáčku. Dejte do vyhřáté trouby a upečte.

Papriková dobrota s kuřecím masem

3 kuřecí čtvrtky, 1 dcl olivového oleje, syrové brambory, syrová červená paprika, cibule, 8 stroužků česneku, tymián, sůl
Na pekáček nalijeme 1 dcl olivového oleje,položíme 3 kuřecí čtvrtky a brambory nakrájené na kostky. Mírně osolíme.Červenou papriku podélně nakrájíme na kousky a přidáme do pekáče.Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a posypeme ji po obsahu pekáče.Na různá místa v pekáči přidáme 8 celých stroužků česneku a celé posypeme tymiánem.V rozehřáté troubě pečeme asi 60 min.

Papriky plněné sýrem

2 zelené nebo žluté papriky, 1 trojúhelník taveného sýra, sůl, rostlinný olej
Papriky pečlivě očistíme a musíme dbát na to, aby v paprice vznikl co nejmenší otvor. Každou očištěnou papriku naplníme polovinou trojúhelníku sýra, rozehřejeme olej a papriky na něm zvolna opékáme ze všech stran, přikryté poklicí, abychom zabránili prskání. Poté mírně osolíme. Podáváme s chlebem.

Papriky na slanině

20 dkg špeku nebo anglické slaniny, 4 čerstvé papriky
Špek nebo anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, vložíme do remosky, pánve nebo el. zapékací pánve, a orestujeme do sklovata. Po té vložíme celé (se stopkou a jadřincem) papriky. Zvolna dusíme a postupně otáčíme, dokud papriky nebudou měkké a opečené ze všech stran.

Papriky na grilu

papriky, olivový olej, sůl, česnek, balkánský sýr
Papriky omyjeme a necháme v celku, osolíme je a potřeme trochou oleje a zvolna pečeme na grilu nebo v troubě. Nakrájíme balkánský sýr, do oleje zamícháme rozdrcený česnek. Papriky rozložíme na mísu, posypeme sýrem a namáčíme v oleji s česnekem. Podáváme s pečivem.

Papriková dobrota

2 červené papriky, popřípadě sypká jíška
Papriky očistíme, nakrájíme na menší kousky, osolíme a dáme dusit na malém množství vody. Podušené papriky rozmixujeme na kaši a případně zahustíme sypkou jíškou. Omáčka by měla být hodně hustá a slouží pouze na polití plátku masa jako pikantní příloha.

Papriková omáčka

750 g červených paprik, 1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 2 lžíce octa, sůl, pepř
Papriky rozkrojíme podél a dáme na vymaštěný plech. Pečeme v horní části trouby asi 10 minut dokud slupka neztmavne. Pak papriky oloupeme a krátce rozmixujeme aby zůstaly kousky. Cibuly a česnek nasekáme najemno, usmažíme v oleji do růžova a přidáme paprikovou směs a ještě dusíme 5-10 minut. Ochuťte octem, solí a pepřem. Výborné ke grilovanému masu.

Masové koule se zeleninou

60 dkg mletého masa, 4 cibule, 5 paprik, 5 rajčat, sůl, pepř, vajíčko, strouhanka, olej
Maso osolíme, opepříme, a klepneme vajíčko. Drobet posypeme strouhankou a tvoříme koule o průměru asi 5 cm. Do pekáče nalijeme trochu oleje, přidáme kolečka cibule, nakrájenou papriku a rajčata. Do toho vložíme připravené koule, mírně zeleninou zakryjeme a za občasného převracení pečeme asi 40 minut.

Mexická jehla

400 g vepřového plecka, 200 g slaniny, 2 červené, 1 žlutá paprika, 2 cibule, 2-3 lžičky koření Gril Mexiko, 1 světlé pivo, 4 lžíce oleje
Anglickou slaninu nakrájíme na 0,5 cm plátky a ty rozkrájíme na 2 cm čtverečky. Stejně tak nakrájíme i maso nejprve přes vlákna na plátky a poté na čtverečky. Směs Gril Mexiko smícháme s 1 dcl piva, olejem a touto marinádou přelijeme maso. Papriky očistíme od jader a nakrájíme na 3 cm čtverečky, cibuli nakrájíme na čtvrtky a rozdělíme na plátky. Na grilovací jehlu střídavě napichujeme maso, slaninu, cibuli a papriku. Grilujeme asi 20 minut. Během grilování potíráme marinádou z piva, koření a oleje.