8. března 2013

Falešná svíčková omáčka

500 ml voda, hovězí bujón (pokud nemáme vývar z masa), mrkev, petržel, celer malý, cibule, 100 ml sladká smetana, 40 g máslo, 30 g hladká mouka, 4 kuličky pepře, kulička nového koření, bobkový list, sůl, cukr, ocet podle chuti

Mrkev, petržel a celer očistíme a nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme na hrubé nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V kastrolu rozehřejeme máslo, nakrájenou zeleninu na něm krátce osmažíme, přidáme cibuli a smažíme dorůžova. Zaprášíme moukou, ještě krátce osmažíme a zalijeme studenou vodou s bujónem, nebo masovým vývarem. Za občasného míchání přivedeme k varu, přidáme nové koření, pepř, bobkový list, osolíme a zvolna vaříme asi 30 minut. Omáčku odstavíme a propasírujeme přes hustý cedník. Zjemníme smetanou, dochutíme solí, cukrem a octem. Falešná svíčková omáčka je vhodná k sekané pečeni nebo k vařenému hovězímu masu.

Česneková omáčka

800 ml voda nebo vývar, hovězí bujón (jen pokud nemáme vývar), 4 česnek - stroužky, 50 g máslo, 60 g hladká mouka, sůl, pepř

Česnek oloupeme a prolisujeme nebo utřeme nožem. V kastrolku rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou a za stálého míchání usmažíme světlejší jíšku. Jíšku zředíme vodou, přidáme bujón a na mírném ohni za občasného míchání vaříme asi 15 minut. Pokud máme vývar z masa, bujón nedáváme. Pak přidáme prolisovaný česnek, necháme přejít varem a odstavíme. Hotovou omáčku dochutíme solí a pepřem. Česnekovou omáčku podáváme k vařenému hovězímu masu s knedlíkem.

Kari omáčka

300 ml voda, hovězí bujón, cibule malá, 70 ml sladká smetana, 70 ml mléko, 50 g hladká mouka, 50 g máslo, lžička kari koření, sůl 

Oloupanou cibuli jemně nakrájíme. V kastrolku rozpustíme máslo, zpěníme na něm cibuli, přidáme kari koření, zaprášíme moukou a krátce osmahneme. Za stálého míchání zalijeme vodou, přidáme bujón, mléko a zvolna vaříme asi 20 minut za občasného míchání. Omáčku odstavíme, zjemníme smetanou a přecedíme přes jemný cedník. Dochutíme solí. Kari omáčka se podává k vařené nebo dušené zelenině a k různě upravenému drůbežímu masu.

Hořčicová francouzská omáčka

200 ml voda, 4 lžíce ostrá francouzská hořčice, 2 lžičky škrobová moučka, 200 g máslo, pepř, sůl

Omáčku připravíme ve vodní lázni. Do většího hrnce s vroucí vodou vložíme menší hrnec, vsypeme hořčici a za stálého míchání přidáváme do hořčice po malých kouscích máslo. Počkáme, až se každý kousek másla dokonale spojí s hořčicí, teprve potom přidáme další. Když vmícháme celé množství másla, přidáme škrobovou moučku, promícháme, přilijeme vodu, prohřejeme, osolíme a opepříme. Hořčicová francouzská omáčka se podává v malém množství k opečené nebo grilované rybě. Každou porci ryby přelijeme na talíři jednou lžící hořčicové francouzské omáčky.

Estragonová omáčka k rybě

100 ml mléko, 250 ml sladká smetana, 100 ml bílé víno, 3 lžíce rajčatový protlak, 50 g hladká mouka, 40 g máslo, citrónová šťáva, sůl, mletý bílý pepř | estragon podle chuti 
Z másla a hladké mouky usmažíme v kastrolku světlou jíšku. Do jíšky za stálého míchání přiléváme mléko a vymícháme dohladka. Přidáme rajčatový protlak, víno, estragon, bílý pepř, osolíme a zvolna vaříme asi 15 minut. Hotovou omáčku zjemníme sladkou smetanou a ochutíme několika kapkami citrónové šťávy. Estragonová omáčka se hodí k vařeným, dušeným, pečeným i grilovaným rybám.

Bylinková omáčka s česnekem

2 cibule, 2 česnek - stroužky, 3 žloutky, 150 g máslo, 100 ml ocet, lžíce estragon, lžíce pažitka, lžíce petrželka 

Cibuli a česnek oloupeme a jemně nasekáme. Vložíme do hrnku, přidáme rozsekané bylinky, zalijeme octem a dusíme půl hodiny na mírném ohni. Povařené bylinky propasírujeme síte a získáme prolisovanou bylinkovou směs. Žloutky dáme do menší nádoby, kterou vložíme do většího kastrolu s vařící vodou. Ve vodní lázni šleháme žloutky a postupně přidáváme bylinkovou směs. Šleháme tak dlouho, až omáčka zhoustne, potom ji odstavíme a po částech vetřeme máslo. Bylinková omáčka s česnekem se podává k pečenému kuřeti, k roštěnkám nebo grilovaným masům.

Ostrá chilli omáčka

cibule, 3 lžíce kečup, 4 lžíce voda, lžíce worcesterská omáčka, lžíce ocet, lžíce cukr, lžička chilli koření, sůl, pepř 
Oloupanou cibuli drobně nakrájíme na kostičky. V hrnku smícháme ocet, worcesterskou omáčku, kečup a vodu. Přidáme nakrájenou cibuli, ochutíme pepřem, chilli kořením, osladíme a osolíme. Dobře promícháme a zvolna povaříme asi 15 minut. Podle hustoty ještě můžeme rozředit trochou vody. Ostrou chilli omáčku podáváme ke grilovanému nebo restovanému masu.

Křenová omáčka se smetanou

500 ml voda, masox, 60 g hladká mouka, sůl, cukr podle chuti, křen menší 

V kastrolu svaříme vodu s masoxem, nebo masový vývar asi 0,5 litru, přidáme kuličky pepře a nového koření, osolíme a krátce povaříme. Zahustíme smetanou, do které zakvedláme mouku a ještě 10 minut povaříme. Odstavíme, dochutíme cukrem a solí a nakonec přimícháme asi 3 lžíce jemně nastrouhaného křenu. Zbytek strouhaného křenu necháme na talířku a kdo chce, může si ještě na talíři přidat do omáčky. Křenovou omáčku podáváme k vařenému hovězímu masu.

Koprovka s vejci

600 ml voda, masox, 70 g máslo, 70 g hladká mouka, 250 ml smetana ke šlehání, 2 hrsti čerstvý kopr, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, sůl, cukr, ocet podle chuti 

V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou, přidáme masox, sůl, pepř a nové koření a vaříme asi 20 minut. Pak do základu vmícháme smetanu a necháme projít varem. Odstavíme, přidáme nasekaný kopr, osladíme, okyselíme octem podle chuti, případně dosolíme. Vložíme uvařená vejce a necháme ještě prohřát. Kdo nechce vejce vařená, může vejce rozklepnout přímo do omáčky, lehce promíchnout a povařit.

Koprová omáčka se smetanou

600 g hovězí maso přední, 500 ml sladká smetana, 80 g hladká mouka, 70 g máslo, 2 hrsti čerstvý kopr,4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, sůl, cukr, ocet podle chuti 

Maso uvaříme v osolené vodě doměkka spolu s pepřem a novým kořením. Měkké maso vyjmeme a naporcujeme. V kastrolku si rozpustíme máslo a s moukou usmažíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem z masa, doplníme vodou, abychom měli asi půl litru vývaru, povaříme asi 10 minut a nakonec vmícháme sladkou smetanu a odstavíme. Přidáme nasekaný kopr, osladíme, okyselíme octem podle chuti, případně ještě dosolíme. Porce masa rozdělíme na talíře a přelijeme koprovou omáčkou. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Omáčka k masům

2 lžíce máslo,  lžíce solamyl, cibule, 2 dl voda, lžíce sójová omáčka tmavá, hovězí bujon - kostka, vegeta, pepř, grilovací koření 

Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi si rozpustíme máslo a cibuli na něm pomalu restujeme dozlatova. Zalijeme vodou, rozdrobíme kostku bujonu, přidáme lžíci tmavé sójové omáčky a necháme provařit. Ve troše vody si rozmícháme solamyl a základ omáčky zahustíme. Můžeme zahustit také moukou nebo hotovou jíškou. Rozředíme podle potřeby. Omáčku můžeme dochutit pepřem, grilovacím kořením nebo vegetou. Podáváme ji k restovaným masům u kterých není výpek ani žádná jiná omáčka.

Rajčatová omáčka na pizzu

2 stroužky česnek, lžička olivový olej, 200 g rajčatový protlak, 100 g rajčatová šťáva, 0,5 lžičky sůl, lžička sušená bazalka, 2 lžičky sušené oregano, špetka černý pepř  
:Na mírném ohni osmažíme česnek na oleji dorůžova (nesmí zhnědnout.) Přidáme ostatní přísady a promícháme. Je-li směs příliš hustá, rozředíme ji rajčatovou šťávou. Dusíme pod pokličkou na mírném plameni 15 minut.

Tatarská omáčka

100 g majolka, cibulka, sterilovaná okurka, lžíce citrónová šťáva, lžička hořčice, snítka petrželka 
Cibuli, okurku i petrželku velmi jemně nasekáme a vmícháme do majolky. Dochutíme hořčicí a citrónovou šťávou. Je-li tatarská omáčka hustá, můžeme ji rozředit lžící smetany nebo bílého vína.

Česneková majonéza k masu

150 g majonéza, 5 stroužků česneku, lžička hořčice, sůl, pažitka, špetka cukr, worcester 
Majonézu ochutíme cukrem, citrónovou šťávou a solí. Přidáme prolisovaný česnek, hořčici, worcester a sekanou pažitku. Můžeme rovněž přidat lžíci sekaných ořechových jader. Česneková majonéza se hodí k vařeným rybám, zelenině nebo studenému pečenému masu.

Kotlíkový guláš z noky


500 g hovězí maso (kliška, zadní), 0,8 dl olej, 200 g cibule, 20 g červená paprika, 20 g sůl, 1 g kmín, 5 g česnek, 600 g brambory, 100 g paprikové lusky, 800 g rajčata
noky: 60 g mouka,  vejce, 2 g sůl

Hovězí maso omýt a nakrájet na malé kousky. V hrnci zahřát olej a nechat zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Odstavit z plotny a zaprášit sladkou červenou paprikou. Rychle promíchat, přilít trochu vody a vařit tak dlouho, dokud se voda nevyvaří, vše dusit ve vlastní šťávě. přidat pokrájené maso, osolit, promíchat a pod pokličkou dusit při mírné teplotě až se vývar z masa vyvaří, přidat kmín a prolisovaný česnek. koření promíchat a stále přilévat jen tolik vody, aby se maso dusilo v troše vývaru. Mezitím pokrájet omyté brambory na kostičky 1x1 cm a nechat stranou ve studené vodě. Zelenou papriku a rajčata pokrájet na stejně velké kousky. Z vejce, mouky, vody a soli vypracovat tuhé těsto a na pomoučeném vále utvořit malé nočky. Uvařit je v lehce osolené vodě, přecedit, hodně propláchnout studenou vodou a odložit stranou. Když je maso téměř měkké, vodu vyvařit a přidat připravené brambory a papriku. dobře promíchat a několik minut společně orestovat. Pak zalít cca 1 l vody a při mírné teplotě vařit. Po přejití varem přidat rajčata a vše uvařit doměkka. Poté přidat připravené noky a nechat ještě asi 2-3 minuty táhnout. Podle chuti dosolit nebo přidat trochu pálivé papriky. Dobrý kotlíkový guláš musí mít ohnivě rudou barvu a být velmi vydatný.. Servírovat horké, v polévkové misce.

Hovězí gulášek s černým pivkem

500 g zadního hovězího, 2 cibule, sůl, pepř, sladká paprika, černé pivo, papriková klobása, olej, hladká mouka, brambory, česnek        

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené maso, okořeníme a opečeme. Posypeme sladkou paprikou, promícháme, podlijeme trochou vody a černým pivem. Chvíli před dokončením zahustíme strouhanými bramborami, přidáme pokrájenou klobásu a společně povaříme. Podáváme s chlebem nebo s knedlíky. 

Hovězí guláš de luxe


1 kg hovězí kližky, 150 g sádla, 500 g cibule, paprika, sůl, pepř černý ml., kmín, majoránka, 20 g česneku, 30 g rajčatového protlaku, 100 g hladké mouky 

Oloupanou cibuli pokrájíme a smažíme na sádle, až je cibulka hnědá, potom přidáme rajčatový protlak a orestujeme jej, aby ztratil kyselost. Potom přidáme pokrájené maso a orestujeme jej společně s protlakem. Přidáme sůl, pepř, papriku, lehce orestujeme, ale pozor, aby nám paprika nezhořkla, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Když je maso měkké, vyjmeme ho a šťávu zahustíme jíškou. Provaříme asi 20 minut, potom přidáme majoránku a česnek a guláš procedíme na maso, chvilku povaříme a můžeme podávat. 

Guláš speciál


1 kg hovězího masa (zadní) - drobně nakrájet, 10 dkg másla, 10 dkg špeku, 0,5 kg cibule, 3 až 4 feferony, sůl, pepř, paprika
Nakrájený špek nechat opražit a přidat máslo, maso (minimálné podlévat). Přidat koření a feferony. Cibuli dát až je maso měkké, potom dusit 5 minut.

Guláš dobrého houbaře


50 dag hovězí kližky, 30 dag cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 0,25 litru vývaru (stačí z masoxu), sůl, mletý pepř, mletá paprika, 20 dag mražených nebo nakládaných hub, 2 lžíce sterilované červené papriky (proužky), 3 lžíce kečupu, pár kapek worcesteru, 3 lžíce oleje (sádla)

Nejdříve si oloupeme cibuli a na oleji nebo sádle ji osmahneme dozlatova. Přidáme na větší kostky nakrájené hovězí maso (kližka je nejlepší, ale lze použít i jiné) a také osmahneme po všech stranách. Osolíme, opepříme, posypeme paprikou, zamícháme, přidáme mouku a za stálého míchání necháme trochu opražit. Potom postupně zaléváme vývarem, mícháme, přidáme kečup, worcester a prolisovaný česnek. Dusíme zvolna pod pokličkou, až je maso měkké. Občas mícháme a v případě potřeby přiléváme vývar. Teprve ke konci přidáme houby a sterilovanou červenou papriku. Společně necháme podusit už jen pár minut. Podáváme s rýží, knedlíky všeho druhu, ale i s bramboráčky. Doplníme zeleninovým salátem podle chuti a možností a sklenicí oroseného piva.

Pikantní majonézová omáčka

120 g majonéza, 60 g smetana, nasekaný kopr, 2 lžíce pokrájený žampiony, lžíce strouhaný celer, pepř, sůl ,cukr 
Majonézu nastavíme smetanou a do základu vmícháme strouhaný celer, nasekané sterilované žampiony, omáčku ochutíme koprem a opepříme. Promícháme, podle chuti přisladíme a osolíme.

Houbová omáčka základní

2 hrsti sušené houby, cibule, sůl, pepř, kmín, 2 lžíce hladká mouka, hrnek mléko, ocet, cukr, máslo,litr voda 

Sušené houby namočíme do studené vody a necháme máčet alespoň půl hodiny. Vodu můžeme jednou vyměnit. Poté je vyjmeme a nakrájíme na kousky. Na másle osmahneme cibulku, přisypeme hladkou mouku a umícháme cibulovou jíšku. Rozředíme trochou studené vody a pak zalijeme vroucí vodou. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, pokrájené houby a přivedeme k varu. Vaříme alespoň 20 minut. V mléce rozmícháme ještě trochu hladké mouky a zavaříme do omáčky. Nakonec omáčku dochutíme octem a cukrem. Můžem použít i čerstvé houby, nebo houby naložené na kyselo.
Tuto omáčku děláme jako bezmasé jídlo k těstovinám, houskovému knedlíku nebo smaženkám.

Čokoládová omáčka

10 dkg čokoláda na vaření, 3 lžíce cukr, 2 lžičky kakao, 2  žloutky, 2,5 dcl mléko, lžička hladká mouka, 0,5 dcl rum 

Nastrouhanou čokoládu, kakao, cukr, žloutky a mouku dobře promícháme s 0,5 dcl mléka. Zbývající 2 dcl mléka svříme. Do vařícího mléka přiléváme připravenou směs a za stálého míchání přivedem k varu, sundáme z tepelného zdroje. Nakonec do krému vmícháme rum. Tuto čokoládovou omáčku můžeme použít na přelití palačinek plněných marmeládou.

7. března 2013

Chuťovky s nivou

200 g eidamu, 100 g strouhané nivy, 50 g strouhaných vlašských ořechů, 2  jablka, ořechy na ozdobu 
Nastrouhanou nivu spojíme s nastrouhanými ořechy. Z hmoty utvoříme malé kuličky. Tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, na každou kostičku dáme dílek oloupaného jablka a sýrovou kuličku. Ozdobíme půlkou ořechu a spíchneme párátkem. Dáme vychladit a podáváme k vínu.

Chuťovky se sýrovou pomazánkou

tmavý chléb, 150 g uzeného tvrdého sýra, 3 stroužky česneku, 120 g majonézy, sůl, 3 lžíce husté kysané smetany 
Sýr nastrouháme, smícháme se smetanou a majonézou, přidáme prolisovaný česnek, dosolíme. Chléb nakrájíme na čtverce 4x4 cm, na každý kousek navrstvíme pomazánku, ozdobíme kouskem kapie a nadrobno nakrájenou cibulovou natí.

Chuťovky z divokého západu

sušené švestky, anglická slanina nakrájená na tenké plátky 
Sušené švestky vypeckujeme. Plátky anglické slaniny po délce rozpůlíme. Každou švestku obalíme slaninou a upevníme párátkem. Opékáme ze všech stran na grilu nebo na pánvi 2-3 minuty. Místo sušených švestek lze použít např. datle. Podáváme teplé.

Chuťovky k vínu

tvaroh, Hera, 250 g polohrubé mouky 
Těsto zaděláme na vále, rozválíme na placku, rozkrájíme na kousky podle svých představ, přeneseme na plech (netřeba vymazávat, je to samo dost mastné). Potřeme šlehaným vejcem a posypeme solí, kmínem nebo sezamem, paprikou, makem, strouhaným sýrem atd. Upečeme dozlatova.

Chuťovky s ementálem

čerstvé rohlíky, máslo, ementál, vlašské ořechy 
Ze střední části rohlíků nakrájíme šikmo asi 3-4 cm silné krajíčky. Krajíčky rohlíků pomažemem máslem, vtiskneme do strouhaného ementálu a ozdobíme čtvrtkou jádra vlašského ořechu.

Chuťovky s překvapením

mandle, česnek, čokoláda na vaření, máslo, párátka, vlašské nebo lískové ořechy
Mandle spaříme a oloupeme, stroužky česneku oloupeme. Ořechy rozsekáme nebo rozemeleme. Čokoládu rozpustíme s máslem - asi tři díly čokolády a jeden díl másla. Mandli nebo stroužek česneku napíchneme na párátko, namočíme do čokolády a obalíme v rozsekaných ořeších.

Grónské chlebíčky

krabička sardinek v oleji, krabička sardelových oček, 40 g flory, 50 g majonézy, 2 lžíce jemně sekané cibule, citrón, 2 vejce, kečup, sterilované okurky 

Olejovky včetně oleje rozmačkáme vidličkou a promícháme je s Florou nebo máslem, přidáme část drobně krájené cibule, majolku a citrónovou šťávu. Lehce promícháme. Vzniklou pomazánku ozdobně naneseme na plátky veky, zvrásníme vidličkou (můžeme i stříkat sáčkem s ozdobnou trubičkou). Každý chlebíček ozdobíme 1 sardelovým očkem, plátkem vajíčka, plátkem okurky (nemusí být), malým kopečkem kečupu a zbytkem cibulky.

Harlekýnský chlebíček

veka, 150 g másla, lžíce sardelové pasty, vařené vejce, 1 čabajská klobása, zelená paprika, 1 tavený sýr 
Veku rozpůlíme, vydlabeme střídku a otvor naplníme směsí pomocí vařečky, spojíme, zabalíme do fólie a necháme ztuhnout. Směs připravíme vyšleháním másla, sýra, sardelové pasty a vmícháme kostičky vejce, klobásy a papriky. Krájíme plátky a podáváme se zeleninovým salátem jako rychlé a znamenité občerstvení.

Hnízda z uzeného bůčku

10 plátků uzeného bůčku, 10 polovin jader vlašských ořechů, 10 ks sušených švestek, 30 g pistacií 
Švestky předem namočíme, potom je vypeckujeme a do vnitř vložíme půlky ořechů. Položíme na okraj plátku bůčku a každý plátek svineme a sepneme párátkem. Hnízda položíme stočenou stranou na pekáček a dáme na 5 minut zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C. Vyjmeme, posypeme sekanými pistáciemi a horké podáváme s pečivem.

Vejce po švýcarsku

4 ks vejce, 10 g másla, pepř, sůl, 4 plátky sýra Primátor, 5 lžic smetany 12% 
V lívanečníku rozehřejeme máslo, vyklepneme na ně vejce, osolíme, opepříme a smažíme na malém plaménku. Na každé vejce položíme tenký plátek sýra a pokapeme je smetanou. Přiklopíme pokličkou a na malém plaménku pečeme, až se sýr roztaví. Ihned podáváme.

Fofr večeře

starší chléb namočený v mléce, salám vcelku, strouhaný sýr, máslo, větší hrnečky, vejce-počet přizpůsobíme podle počtu strávníků 

Hrnečky silně vymažeme máslem na dno poklademe ne moc rozmočený chléb - necháme ho jen lehce nasát mléko a silně ho stlačíme. Na něj přijde vrstva strouhaného salámu, pak vrstva sýra, pak znova vrstva chleba a vše zalijeme vajíčkem. Pokud nám zbyde sýr, tak jím posypeme každý hrnek. Zapékáme v troubě cca 20 minut. Poté necháme chvili vychladit a vyklopíme na talíř.

Nudlové řezy s rozinkami

250 g širokých nudlí ,sůl ,4 lžíce rozinek ,likérová sklenka rumu ,50 g másla ,necelá 1/8 l mléka, 4 lžíce smetany ,4 vejce ,3 lžíce cukru , lžička strouhané citrónové kůry ,tuk na formu

Zatím co se vaří nudle, opláchneme rozinky, osušíme a pokapané rumem necháme proležet. Nudle scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme velmi dobře okapat. Pak promícháme s měkkým, ale ne rozpuštěným máslem, mlékem, smetanou, žloutky, cukrem (více než 3 lžíce) a citrónovou kůrou. Vmícháme okapané rozinky. nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Chlebíčkovou nebo jinou hranatou formu vyložíme alobalem, vymastíme. naplníme hmotou a uhladíme. pečeme v předehřáté troubě ca. 1 hodinu při 180-200°C. Necháme 5 minut odpočinout, pak vyklopíme, stáhneme fólii a nakrájíme na řezy. 

Sladké těstoviny s ořechy


250 g těstovin ,sůl ,150 ml smetany, 3 vejce ,100 g cukru ,vanilkový cukr , lžíce strouhané citrónové kůry, 50 g strouhaných ořechů ,mletá skořice, 20 g másla nebo margarinu, tuk na formu

Těstoviny uvaříme „al dente“. Propláchneme horkou vodou a necháme okapat. Mezitím rozkvedláme smetanu, vejce, 50 g cukru, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Dáme do ne příliš vysoké ohnivzdorné tukem vymazané formy. Přelijeme vaječnou smetanou. Promícháme ořechy, skořici a zbylý cukr. posázíme vločkami másla a pečeme v troubě ca. 20 minut při 200-220°C do zlatohněda. Podáváme s kompotem.

Nudle s mákem ze Slezska


375 g širokých nudlí ,sůl ,100 g másla nebo margarinu ,125 g jemně mletého máku ,100 g hrubě sekaných ořechů ,100 g cukru
Nudle uvaříme „al dente“. Máslo dáme do pánve a rozpustíme, nenecháme však zhnědnout. Nyní vmícháme mák a ořechy a přidáme cukr. Za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Hmotu dáme na teplé, okapané nudle a dobře promícháme. K tomu se hodí nejlépe jablečný kompot.

Těstoviny s ovesnými vločkami


250 g makarónů, sůl ,40 g másla nebo margarinu ,150 g velkých ovesných vloček ,5 lžic cukru
Makaróny uvaříme „al dente“. Máslo rozehřejeme na pánvi. Přidáme vločky a za míchání  restujeme ca. 3 minuty. Pak přisypeme cukr a necháme krátce karamelizovat. Dáme na hotové, řádně okapané těstoviny a ihned podáváme s meruňkovým kompotem. Delším stáním vločky měknou.

Cikánské toasty

0,5 bílé veky, 125 g oleje, 2 stroužky česneku, 1 tavený sýr se šunkou, 30 g strouhaného křenu 
Veku z předešlého dne nakrájíme na tenké plátky a zprudka opečeme po obou stranách na oleji. Pak potřeme česnekem a taveným sýrem se šunkou, posypeme křenem a hned podáváme.

Club sendvič

50 g anglické slaniny, 4 rajčata, 4 lžíce kysané smetany, lžíce sekané petrželky, sůl, pepř, 8 krajíčků toastového chleba, 4 listy hlávkového salátu, 8 plátků krůtí šunky
Slaninu opečeme. Smícháme smetanu s petrželkou, osolíme a opepříme. Opečeme toastový chléb na chléb položíme listy salátu a plátky šunky. Pokapeme smetanovou omáčkou, přidáme na kolečka pokrájená rajčata s opečenou slaninou. Překlopíme a diagonálně překrojíme.

Šmajové chleby

2 dny starý chléb, olej na smažení 
marináda : 2 vejce, 1-2 lžíce mléka, 0,5 lžičky soli, 0,5 lžičky pepře, lžička maggi, lžička sojové omáčky, lžíce plnotučné hořčice, může být stroužek česneku 
Dobře rozkvedláme vejce a přimícháme ingredience. Obalíme krajíčky chleba po obou stranách a smažíme. Při smažení první strany můžeme na neosmaženou stranu ještě přikápnout více marinády. Hotové Šmajové chleby můžeme ozdobit drobně nakrájenou cibulkou, petrželkou, rajčetem, ale jsou skvělé i samotné.

Zapečené banány

4 banány, 2 lžíce másla, 4 lžíce cukru krystal, lžička skořice, 3 lžíce citronové štávy, 2 lžíce rumu 

Banány oloupeme, podélně rozkrojíme na půlky a rozložíme na pánev nebo zapékací misku vymaštěnou částí dávky másla. Posypeme směsí cukru smíchaného se skořicí a na povrch dáme vločky zbývajícího másla. Nakonec zakapeme citronovou šťávou a rumem. Zapékací misku dáme do mírně vyhřáté trouby a banány zapečeme. Přitom je zaléváme šťávou z nálevu. Podáváme jako teplý předkrm nebo po vychladnutí jako studený dezert.

Zapečené avokádo

červená cibule, stroužek česneku, lžíce olivového oleje, 2 rajčata, 2 avokáda, čerstvé listy koriandru, 60 g mozarelly, sůl, pepř, listy bazalky

Na olivovém oleji 2-3 minuty smažíme nakrájenou cibuli a utřený česnek. Rajčata spaříme a oloupeme. Půlky avokáda vydlabeme, dužinu nakrájíme na kousky a promícháme se směsí cibule, česneku a nakrájených rajčat. Směsí naplníme vydlabaná avokáda. Plátky mozzarely položíme na avokáda, přidáme kousky koriandru a listy bazalky, osolíme, opepříme. Zapékáme v předehřáté troubě, až se mozzarela rouzpustí.

Sýrová roláda s treskou a lá losos

200 g tvrdého sýra, 100 g drceného lososa nebo tresky, 2 kelímky pomazánkového másla 
Sýr dáme do sáčku a do horké vody, necháme změknout a rozválíme na tenký plát. Mezitím si vyšleháme Ramu Bílou s treskou. Jsou-li ryby velké kousky, tak ještě nakrájíme na jemnější. Potřeme plát a rychle stočíme do rolády. Zabalíme do alobalu a necháme do druhého dne uležet. 

Zelné chlebíčky

sklenice sterilovaného zelí, 150 g měkkého salámu, majonéza, červená paprika, cibule, lžíce cukru, veka
Zelí přecedíme, vymačkáme a pokrájíme na drobno. Dáme do mísy, přidáme drobně nakrájenou cibuli a salám, promícháme s majonézou a podle chuti dosladíme - cukr tomu dodá ten správný "říz". Mažeme na plátky veky a zdobíme proužkem papriky.

Broskve v červeném víně

6 ks broskev, 1 l červené víno 
Broskve vypeckujeme a nakrájíme, naložíme do červeného vína a necháme nasáknout.

Nudle císaře Františka


250 g širokých nudlí nebo makarónů, sůl ,50 g másla , malá sklenice švestkových povidel ,2 lžíce citrónové šťávy ,lžíce hnědého cukru ,4 lžíce strouhanky
Těstoviny uvaříme „al dente“, propláchneme horkou vodou, necháme okapat. Rozpustíme polovinu másla, podusíme na něm za míchání těstoviny a ještě horké promíchám s povidly, která jsme ochutili citrónovou šťávou. Na zbytku másla necháme zhnědnou hnědý cukr a strouhanku. Tuto směs dáme na nudle.

Nákyp s třešněmi


200 g těstovin - velkých trubek nebo kolínek, sůl ,400 g třešní ,50 g másla nebo margarinu ,3 vejce ,2 lžíce cukru ,1/4 l sladké smetany , vanilkový cukr ,špetka mleté skořice

Těstoviny uvaříme „al dente“. Třešně opláchneme a zbavíme pecek. Okapané těstoviny promícháme s třešněmi a naplníme do máslem vymazané formy. Vejce oddělíme. Ušleháme žloutky s cukrem do pěny. přidáme sůl, smetanu, vanilkový cukr a skořici. Vmícháme tuhý sníh z bílků a přelijeme přes těstoviny. Obložíme vločkami másla nebo margarinu. V předehřáté troubě pečeme 35 minut při 200°C.

Nákyp se sušeným ovocem


250 g těstovin, sůl ,250 g míchaného sušeného ovoce ,1/8 l červeného vína ,4 hřebíčky, celá skořice, máslo na formu ,strouhanka na formu ,2 vejce ,1/8 l sladké smetany,  balíček vanilkového cukru, 50 g strouhaných mandlí

Těstoviny uvaříme „al dente“. Sušené ovoce namočíme přes noc ve víně. Skořicovou kůru polámeme a společně s hřebíčky dáme do filtrovacího sáčku, dobře uzavřeme přidáme do hrnce s vínem a ovocem  a dusíme do měkka. Filtr s kořením vyjmeme. Nákypovou formu vytřeme tukem a vysypeme strouhankou. Vejce oddělíme. Žloutky promícháme se smetanou, hotovými těstovinami a ovocem, dáme do formy. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme vanilkový cukr a nakonec vmícháme mandle. Naneseme na těstoviny. V předehřáté troubě pečeme 30 minut při 200°C.

Nákyp s tvarohem a ořechy


špecle základní předpis nebo koupené, pohár smetanového tvarohu ,3 vejce ,100 g cukru ,šťáva z  citrónu ,šálek mléka ,100 g strouhaných ořechů, 2 lžíce másla
Uvaříme těstoviny. Promícháme tvaroh, mléko, cukr a citrónovou šťávu. Vmícháme dobře okapané těstoviny a naplníme do nákypové formy. hustě posypeme ořechy. Posázíme vločkami másla a pečeme v troubě 1 hodinu při 200°C. Podáváme s hruškovým či třešňovým kompotem nebo brusinkami.

Nákyp s tvarohem a broskvemi


250 g makarónů ,sůl ,4 vejce ,100 g cukru ,strouhaná kůra z  citrónu ,250 g tvarohu , velká sklenice půlených broskví ,máslo nebo margarin na formu ,2 lžíce strouhanky ,25 g másla

Makaróny uvaříme „al dente“. Vejce oddělíme. Žloutky ušleháme do pěny s cukrem a citrónovou kůrou a přidáme je k hotovým těstovinám. Po lžících přidáme prolisovaný tvaroh. pak tuhý sníh z bílků. Formu vymastíme a vyložíme polovinou těstovin. Obložíme pokrájenými broskvemi a zakryjeme zbytkem hmoty. posázíme vločkami másla a posypeme strouhankou. Pečeme v předehřáté troubě 45 minut při 200°C.

Salát s rybou


400 g mraženého okouna, šťáva z 1,5 citrónu ,sůl, pepř ,250 g libovolných těstovin ,1/5 l smetany ,lžíce hořčice ,lžíce kapar , velké, pevné, nakyslé jablko, hlávkový salát nebo polníček na ozdobu

Rybu pokapeme citrónovou šťávou, necháme rozmrznout. Pak necháme okapat, osolíme, opepříme, zavineme do alobalu (vždy dva filety do jedné fólie). V předehřáté troubě pečeme při 210°C 10-12 minut. Mezitím uvaříme těstoviny „al dente“. Rybu rozebereme na kousky. Promícháme s těstovinami, smetanou , hořčicí, kaparama, osolíme a opepříme. Než se salát proleží, oloupeme jablko, zbavíme jej jádřince, nakrájíme na kostičky a přidáme do salátu. Upravíme na omyté a okapané listy salátu.

6. března 2013

Šunkové rolky Waldorf

250 g šunky v plátcích, 2 lžíce pomerančové šťávy, 1/4 lžičky soli, 2 lžíce majonézy, 125 g celeru, 250 g jablek, 2 lžíce sekaných vlašských ořechů

Šunkové plátky položte vedle sebe, potřete je pomerančovou šťávou a opepřte. Šlehačku do tuha ušlehejte, potom osolte a opatrně vmíchejte majonézu. Oloupejte celer, jablka, umyjte je, osušte a nastrouhejte do šlehačky. Přidejte ořechy a náplň ochuťte. Šunkové plátky potřete silnější vrstvou náplně, srolujte a zdobte. Do podávání je přikryte průhlednou fólií. Vychlaďte.

Hermelínové řezy

2 hermelíny, 20 dkg másla, špetka soli, trochu bílého pepře, 40 dkg šunky
Hermelíny jemně nastrouháme. Plátky šunky rozprostřeme na fólii a potřeme tenkou vrstvou sýrové pomazánky. Přikryjeme plátkem šunky a postup opakujeme ještě několikrát. Poslední vrstva je šunka. Uložíme do chladničky do druhého dne. Poté odstraníme fólii a nakrájíme na malé trojúhelničky. Podáváme s vekou nebo bagetou

Pečené šunkové závitky

8 plátků šunky, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 1,5 dcl mléka, 100 g tvrdého sýra, 8 tenkých plátků sýra, 2 žloutky, 2 lžíce kečupu, pepř, sůl, mléko
Z másla a mouky uděláme jíšku, zředíme mlékem a krátce povaříme. Vmícháme žloutky, pepř, sůl, pokrájený tvrdý sýr a vaříme, až je omáčka hladká. Směsí pak potíráme plátky šunky, děláme závitky a dáme do zapékací misky. Přelijeme kečupem a trochou mléka, poklademe plátky sýra a krátce zapékáme.

Zapékané lodičky z brambor

8 větší brambory, 2 lžíce másla, pepř, sůl
náplň:  jarní cibulka, ementál, šunka nebo salám 
Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladnout. Pak je rozpůlíme, část vydlabeme a vnitřek potřeme rozpuštěným máslem. Důžinu z brambor promícháme s nakrájenou cibulkou, nastrouhaným sýrem a šunkou. Brambory naplníme směsí, osolíme, opepříme a vložíme na pekáč. Pečeme 10 minut při 200 C.

Vejce zapečená v šunkové omáčce

120 g šunky, 4 vejce, 30 g hladké mouky, 50 g másla, 3 dcl mléka, pepř, sůl 
Ze 30 g másla a z mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, osolíme, opepříme a povaříme v hustou omáčku. Šunku pokrájíme na jemné hranolky, vmícháme do omáčky a vlijeme ji do 4 malých zapékacích misek vymazaných máslem. Do každé mističky vyklepneme jedno vejce, bílky osolíme a zapečeme pod grilem, až bílky ztuhnou.

Sýrové koule s omáčkou

300 g tvrdého sýra, 150 g šunky, 200 g žampionů , vejce, sůl, pepř, tymián, chilli, olivový olej, hladkou mouku, vejce (na trojobal), strouhanku, bílý jogurt, 0,5 skleničky majonézy, pažitku 
Sýr nastrouháme a smícháme s pokrájenou šunkou a žampiony. Osolíme, opepříme, přidáme vejce, tymián a chilli. Utvoříme koule, ty obalíme v trojobale a smažíme na oleji. Přelijeme omáčkou z jogurtu, majonézy a nasekané pažitky.

Rajčatové košíčky

8 rajčat, 2 hermelíny, malou cibulku, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce měkkého tvarohu, 2 lžíce jogurtu, 4 stroužky česneku, pažitku, zelenou petrželku, sůl, pepř 
Z rajčat odřízneme pokličku a dužinu vydlabeme. Nastrouháme hermelín, přidáme vydlabanou dužinu, pažitku, jemně nakrájenou cibulku, utřený česnek a zakysanou smetanu smíchanou s tvarohem a jogurtem. Dochutíme solí a pepřem a plníme připravené košíčky. Na závěr je naaranžujeme na talíř pokrytý zelenou petrželkou nebo pažitkou.

Ostrý nudlový salát se salámem

175 g širokých zelených nudlí, sůl, bílý pepř ,200 g měkkého salámu ,2 středně velké červené cibule ,2 velká masitá rajčata ,5 malých sterilovaných okurek (pepřových), malá čerstvá nebo naložená feferonka ,0,5 předpisu lehkého salátového krému , lžíce majonézy , lžíce kaparů ,lžičky sladké hořčice, střik octa ,svazek bazalky 

Těstoviny uvaříme „al dente“. Zatím oloupeme salám, nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme na kroužky. Rajčata spaříme, oloupeme, rozpůlíme, vyjmeme semena a dužinu nakrájíme na proužky. Okurky nakrájíme dle přání na plátky nebo nudličky. Feferonku očistíme, zbavíme všech semen a drobně usekáme.  Promícháme salátový krém s majonézou, kapary, hořčici, octem a když je hustý, nastavíme 1 lžící mléka. Lehce promícháme s ostatními přísadami. Před podáním ochutíme a posypeme lístky bazalky.

Fritované nudle na zelenině


2 velké mrkve ,3 jarní cibule, 200 g čerstvých hub ,citrónová šťáva ,150 g čerstvého nebo mraženého mladého hrášku, 125 g ledového salátu, 250 g úzkých nudlí ,sůl ,4 lžíce oleje a olej na fritování, 0,5 l drůbežího vývaru,  malý střik sherr,y sójová omáčka ,lžička škrobové moučky ,na špičku nože mletého zázvoru ,špetka cukru

Zeleninu očistíme, mrkev nakrájíme na proužky velikosti zápalek, cibuli včetně zelené části na kroužky, houby na plátky, salát na proužky. Hrášek povaříme chvíli v osolené vodě, scedíme. Mezitím uvaříme nudle „al dente“, propláchneme a necháme okapat a fritujeme. 4 lžíce oleje rozpálíme ve velké pánvi, podusíme na něm mrkev, cibuli a houby 4-5 minut. Přidáme ledový salát ne 1 minutu. Zalijeme drůbežím vývarem, prohřejeme, vmícháme v sherry a sójové omáčce rozmíchaný škrob a necháme jednou přejít var. Výrazně okořeníme. Podáváme sypané fritovanými nudlemi. Promícháme teprve na stole.

Ravioli plněné jarními bylinkami


3 lžíce sekané bazalky,  lžička tymiánu , lžíce rozmarýny ,6 lžic olivového oleje ,300 g hrubé mouky, 2 vejce ,sůl, pepř, 150 g mozarelly ,3 lžíce strouhaného parmezánu, 2 lžíce piniových oříšků ,3 červené papriky ,250 ml vývaru, 2 lžíce kysané smetany

Bylinky se 4 lžícemi oleje rozmixujeme na kaši. Z mouky, 2 lžic bylinek, 2 lžic oleje, soli, pepř a trošky vody vypracujeme těsto. Zabalíme ho do utěrky a necháme asi 30 minut odpočinout. Nastrouháme mozzarellu, smícháme ji se zbytkem bylinek, parmazánem a piniemi. Těsto rozdělíme na 4 části a vyválíme z nich placky. Rádýlkem je nakrájíme na čtverečky. Rozdělíme na ně náplň, překlopíme a okraje stiskneme. Raviolli vaříme 5 minut v osolené vodě. Očistíme papriky a nakrájíme je. Ve vývaru je vaříme asi 10 minut. Papriky propasírujeme přes síto, ochutíme je solí, pepřem a zjemníme smetanou. Omáčkou raviolli přelijeme.

Sladký meloun se šunkou

zralý meloun, plátky šunky, zelené olivy s pastou 
Meloun rozkrojte na polovic a lžící odstraňte pecky. Poté poloviny rozdělte na menší stejné silné části a z každé odstraňte kůru. Takto připravené ovoce oviňtě plátky šunky a ozdobte zelenými olivami s pastou. Předkrm podávejte chlazený.

Topinky s nivou

6 ks chléb - plátky, 100 g niva, 3 česnek - stroužky, olej, sůl 
Na pánev dáme olej, rozehřejeme a dozlatova opečeme chléb. Topinky osolíme a potřeme česnekem. Nastrouháme nivu a ještě na horké topinky nasypeme. 

Brusschetta

6 rajčat, 1-2 ks česneku - stroužky, hrst bazalky, 2 lžíce olivového oleje, veka 

Rajčata spaříme a oloupeme, jadřinec vyndáme a rajčata nakrájíme. Česneku použijeme podle chuti a síly, utřeme ho se solí a vmícháme do rajčat. Bazalku posekáme na drobno a vše promícháme. Uložíme do lednice k vychlazení. Veku nakrájíme na plátky a lehce na sucho opražíme z obou strán. Těsně před podáváním lehce potřeme plátek veky olejem a poklademe brusschettu.

Sendvič s tuňákem

8 plátků toastového chleba, ledový salát, 120 g tuňáka v oleji (1 konzerva), paprikový lusk, lžíce hrubě nasekaných vlašských ořechů, štáva z šťáva z 0,5 citronu, sůl, pepř podle chuti 
Plátky toastoveho chleba nasucho ho opečte. Na čtyři plátky položte listy ledového salátu, rozdělte tuňáka a na kousky nakrájený paprikový lusk. Posypte hrubě nasekanými vlašskými ořechy, zakapejte citronovou šťávou. Opepřete, osolte a zakryjte druhým plátkem chleba.

Plněné brambory se sýrem a liškami

200 g lišky (nebo jiné houby), 800 g velké brambory, 80 g parmazán, 100 ml smetana, 2 žloutky,bazalka, pažitka, koriandr, sůl, pepř, olivový olej

Omyté brambory pečeme v troubě nasucho při teplotě 180 C asi 40 minut. Z vychladlých brambor odřízneme vršek. Vnitřek brambor vydlabeme, z vrchní části odstraníme šlupku a zbytek brambory přidáme k vydlabané hmotě. Sýr nastrouháme najemno. Houby opečeme na oleji, mírně osolíme a opepříme. Smetanu rozšleháme se žloutky. Bramborovou dřeň smícháme s nastrouhaným sýrem, smetanou s vejci, posekanými bylinkami, solí, pepřem a houbami. Směsí naplníme vydlabené brambory a pečeme při teplotě 190 C, dokud vršek náplně nezhnědne. Ozdobíme hoblikami parmazánu.

Ostrá čínská panenka


600 g vepřové panenské, 2 lžíce sójové omáčky, sůl ,5 lžic oleje ,cukr ,3 lžíce citrónové šťávy ,2 pórky ,zelený paprikový lusk, malá cibule ,naložená nebo sušená feferonka, stroužek česneku ,250 g tenkých nudlí

Maso očistíme a nakrájíme na proužky velké jako malík. Promícháme sójovou omáčku s trochou soli, 1 lžící oleje, cukrem a citrónovou šťávou a smícháme s masem. Necháme stát, až jsou ostatní přísady hotovy. Z pórků použijeme jen bílou část, kterou nakrájíme na jemně kroužky, papriku očistíme a nakrájíme na proužky, cibuli usekáme. Feferonku  zbavíme semen a usekáme. Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje a zeleninu na něm 5 minut dusíme. na 1 minut přidáme česnek. nyní dáme vařit těstoviny. Zeleninu vyjmeme z pánve a dáme na teplo. Ve šťávě prohřejeme zbylý olej a maso na něm, 3-4 minuty opékáme. Promícháme pak se zeleninou a okapanými těstovinami. Je-li třeba, dochutíme.

Špagety s houbami po čínsku

300 g špaget ,300 g vykostěného kuřecího masa ,300 g čerstvých hub ,80 g sýra Eidam ,2 dl smetany na šlehání ,cibule ,40 g tuku ,sůl ,drcený kmín

Špagety uvaříme podle návodu. Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky. Houby očistíme, umyjeme a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na kostky a sýr nastrouháme nahrubo. Na pánvi rozpustíme tuk, osmažíme cibuli, přidáme a osmažíme maso, osolíme, okořeníme a 5 minut podusíme. Potom přidáme houby a vše dusíme do měkka. K masu a houbám přidáme smetanu a za stálého míchání omáčku prohřejeme. Při podávání špagety dáme na talíř a zalijeme omáčkou.

Švábské taštičky

400 g mouky, špetka soli, 0,13 l vody, lžíce octu, 5 lžic oleje, 250 g špenátu, 0,5 ks cibule houska, 2 lžíce petrželky, 400 g sekaná, 2 vejce, 1,5 l hovězího vývaru, 2 lžíce másla, pepř, muškát

Připravíme těsto z mouky, soli, teplé vody a octa. Těsto necháme 20 minut uležet. Uvaříme špenát. Cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky. Verejší housku namočíme do vody. Špenát, housku, petrželku, sekanou, cibuli, vejce a koření řadně promícháme.Těsto uválíme do výšky 3 cm a nakrájíme na obdélníčky 15x15cm. Na každý obdélníček dáme 2 polévkové lžíce náplně. Taštičky zavřeme a vložíme do vroucí hovězí polévky. Při malém varu necháme vařit 10 minut.

Uherská sýrová roláda

2 sýr Eidam - plátky, 100 g uherská pěna, 30 g kapie, okurka na ozdobu, máslo 
Plátky sýra pomázneme uherskou pěnou, posypeme drobně krájenou kapii, stočíme v roládu, zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout. Krájíme na širší kolečka a ozdobíme je kostičkou z okurky, kterou jsme podmázli máslem. Uherská sýrová roláda se podává s čerstvým pečivem.

Žampiónový pohár s křenovou šlehačkou

300 g žampióny, 30 g máslo, 100 g šunka, 250 g křenová šlehačka, 4 hlávkový salát - listy, pažitka nebo petrželka, rajče na ozdobu, sůl podle chuti 

Žampióny oloupeme, nakrájíme na plátky a na másle podusíme doměkka. Podle chuti osolíme. Do poháru vložíme list hlávkového salátu, navršíme dušené žampióny, posypeme krájenou šunkou (část necháme na ozdobu), drobně sekanou pažitkou a vše překryjeme ušlehanou šlehačkou promíchanou se strouhaným křenem. Ozdobíme sekanou šunkou a kouskem rajčete. Žampiónový pohár s křenovou šlehačkou podáváme s čerstvým pečivem.

Teplé chleby

0,5 chleba, 15 dkg měk. salámu, 3 rajčata, 2 papriky, 3 natvrdo uvařená vejce, 15 dkg strouh.sýra ,1/5 másla 
Nakrájíme krajíce chleba, potřeme špetkou másla, dáme plátky salámu, pokrájená na plátky rajčata, na proužky papriku, na kolečka natvrdo nakrájené vejce, posypeme sýrem. Krajíce dáme na plech a necháme asi 15 min. zapéct v troubě na 180 stup. 

Žemle plněné drůbežím masem

8 ks žemle nebo housky, 150 g vařené nebo pečené drůbeží maso, červená paprika, cibule, vejce, lžíce olej 150 g majolka, lžíce hořčice, sůl podle chuti, pažitka 

Žemle rozřízneme a vydlabeme vnitřek. Maso nakrájíme na kostičky, vejce uvaříme natvrdo, po vychladnutí ho oloupeme a drobně nasekáme. Papriku omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a osmažíme na pánvi na oleji. Přidáme maso, papriku a podusíme asi 10 minut. Necháme trochu vychladnout, přidáme vejce, jemně nasekanou pažitku, hořčici a nakonec majonézu. Osolíme a pořádně promícháme. Směsí naplníme housky a dáme na plech. Zapékáme v horké troubě při teplotě 300 st. C. asi 15 minut. Žemle plněné drůbežím masem podáváme teplé.

Ravioli se špenátovou náplní

400 nudlového těsta 
náplň : 100 g jemné náplně do klobás, 100 g mraženého špenátu ,vejce ,lžíce hořčice ,sůl, pepř , špetka muškátu,  lžíce bazalky ,1-2 lžíce strouhanky
omáčka:2 lžíce másla nebo margarinu ,100 g prorostlé uzené slaniny ,cibule ,4 rajčata ,malá konzerva loupaných rajčat, 0,5 svazku bazalky ,špetka směsi koření

Těsto na pomoučeném vále tence vyválíme, nakrájíme na malé čtverce a ty pak necháme 10 minut oschnout. Mezitím klobásovou náplň umícháme v míse s jemně sekaným špenátem, vejcem a hořčicí. ochutíme solí, pepřem, muškátem a bazalkou, případně zahustíme strouhankou. Špenát lžičkou rozdělíme na poloviny těstovinových čtverečků, okraje těsta potřeme vodou, čtverce přehneme okraje dobře stiskneme. Ravioli vaříme dle velikosti 5-10 minut v osolené vodě. na omáčku rozehřejeme máslo nebo margarin a necháme na něm zesklovatět slaninu nakrájenou na kostičky. přidáme sekanou cibuli a necháme zesklovatět. Oloupaná rajčata zbavíme semen a nakrájíme na kostky. Přidáme. Loupaná rajčata z konzervy protřeme sítem do omáčky. vaříme na omáčku. Ochutíme sekanou bazalkou, solí, pepřem a směsí koření. Dobře okapané ravioli upravíme na talíře, přelijeme omáčkou a ihned podáváme.

Cannelloni


předpis nudlového těsta
náplň: 4 lžíce oleje, 250 g sekaného hovězího masa ,2 stroužky česneku , lžička soli, cibule , sůl, pepř , lžička oregana,  lžička bazalky ,4 lžíce parmazánu ,tuk na vymaštění ,200 g strouhaného sýra
Těsto vyválíme, nakrájíme na velké čtverce, necháme 1/2 hodiny oschnout a povaříme 5 minut v osolené vodě. Olej rozehřejeme na pánvi, opečeme na něm maso se solí a utřeným česnekem. Necháme zesklovatět cibuli, ochutíme solí, pepřem, oreganem a parmazánem. náplň rozdělíme na čtverce těsta, zavineme, složíme do vymaštěné nákypové formy, posypeme sýrem a pečeme.

Okurky plněné těstovinami

8     menších okurek , sůl ,125 g kolínek ,2 středně velká, pevná rajčata ,malá cibule ,150 g žampiónů ,2 lžíce oleje, 2 lžíce smetanového zákysu, 12 paprikou plněných oliv , lžíce strouhaného parmazánu ,20 g másla nebo margarinu ,1/2 l masového vývaru ,200 g mozarelly

Okurky oloupeme, po délce rozpůlíme. Semena vyškrábeme. Blanšírujeme 5-7 minut v osolené vodě. Zatím uvaříme těstoviny a dáme je okapat. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme semen, nakrájíme na kostičky. Cibuli usekáme a žampióny očistíme a nakrájíme na lupínky. Povaříme rajčata, cibuli, žampióny, smetanový zákys a olej dohusta. Vmícháme olivy nakrájené na plátky, parmazán a sůl. Promícháme s těstovinami. Naplníme do okurek. Posadíme do pekáče, zalijeme vývarem, okurky obložíme sýrem nakrájeným na tenké plátky. Přikryté dusíme při nižší teplotě 20-25 minut. Omáčku dle obliby zjemníme.

Omeleta s těstovinami


hrst čerstvých hub (lesní houby nebo žampióny), 30 g másla, 0,5 svazku petrželky ,velký šálek vařených těstovin, sůl, pepř ,2 lžíce smetanového zákysu, worcesterská omáčka, 4 vejce ,4 lžíce vychlazené minerálky

Nejdříve připravíme náplň: Houby očistíme a jemně nakrájíme. Zpěníme na pánvi 15 g másla, houby na něm několik minut podusíme. Petrželku usekáme, včetně nudlí, soli, pepře a smetanového zákysu vmícháme do hub a ještě při nižší teplotě 2-3 minuty prohřejeme. Mezitím připravíme omelety: Vejce rozkvedláme krátce se solí, pepřem a vychlazenou minerálkou. Na pánvi zpěníme máslo, dáme na to stejnoměrně vaječnou hmotu, aby dno bylo přikryto. Necháme 3 minuty ztuhnout. Spodní strana má být pevná a zlatohnědá, vrchní pak ještě měkká. Těstoviny ochutíme trochou worcesterské omáčky. Omeletu sesuneme z poloviny na předehřátý podnos, dáme na ní těstoviny, překlopíme druhou polovinou a hned podáváme.

5. března 2013

Chlebíčky se zeleninovou pochoutkou

veka, 200 g balkánský sýr, 150 g čerstvé papriky různých barev, 200 g rajčata, 200 g cuketa, 2 stroužky česnek, 50 g máslo, sůl, pepř podle chuti, bazalka, oregano, tuk na vymazání 

Zeleninu omyjeme, papriku zbavíme jader, cuketu oloupeme a vše nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo a nakrájenou zeleninu na něm osmahneme, osolíme a ochutíme kořením. Česnek oloupeme, prolisujeme a přidáme k zelenině, podlijeme trochou vody a vše asi pět minut podusíme. Zeleninovou směs necháme vychladnout. Balkánský sýr nakrájíme na kostičky a promícháme se zeleninou. Veku nakrájíme na plátky, rozdělíme na ně směs zeleniny a sýra, položíme na vymazaný plech a zapékáme v předehřáté troubě asi 10 minut při teplotě 300 st. C. Chlebíčky se zeleninovou pochoutkou podáváme horké.

Koktejl z lososa

200 g majonéza, citrón, lžíce bílé víno, 50 g slerilovaný hrášek, 200 g losos ve vlastní šťávě - konzervovaný, 250 ml smetana ke šlehání, 20 g kaviár, citrón na ozdobu, lžička cukr
Do mísy dáme majonézu, přidáme lžičku cukru, citrónovou šťávu a 2 lžíce ušlehané šlehačky, promícháme, opepříme, přidáme bílé víno, scezený hrášek a na drobné kostičky nakrájeného lososa. Touto směsí naplníme koktejlové skleničky. Povrch skleniček ozdobíme zbytkem ušlehané smetany, do středu posadíme kostku z uvařeného lososa a kolm ní dáme kaviár. K jedné straně skleničky zavěsíme plátek citrónu.

Zapečené toasty

8 toastový chleba /plátky/ , 8 ementál - plátky , 8 sardelová očka, 2 rajčata, pepř, oregano, olej na smažení 
Plátky toastového chleba opečeme z jedné strany v rozpáleném oleji, obrátíme je a na opečenou stranu položíme plátek sýra, na něj dva plátky rajčete a vše posypeme oreganem a opepříme.Po opečení spodní strany toasty vyjmeme a rozdělíme na talíře. Na každý toast položíme jedno sardelové očko.

Rajčata plněná vaječnou pomazánkou

4 velká rajčata, 4 vejce, lžička pažitka, 50 g máslo, 2 lžíce majonéza, lžíce plnotnučná hořčice, sůl, pepř podle chuti 
Omytým rajčatům odkrojíme vršky a dužinu vydlabeme. Uvařená, oloupaná vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky nasekáme nadrobno, přidáme drobně pokrájené vršky rajčat, majonézu, hořčici, sůl, pepř a promícháme.Naplníme do rajčat a nastříkáme krémem utřeným ze žloutků a změklého másla. Rajčata plněná vaječnou pomazánkou necháme chvíli vychladnout a před podáváním na talíři posypeme nasekanou pažitkou.

Jednohubky ze sardelových oček

100 g máslo, sardelová pasta podle chuti, worcesterská omáčka, rohlíky, sardelová očka
Změklé máslo vymícháme, přidáme podle chuti sardelovou pastu, několik kapek worcesterské omáčky a dobře promícháme. Rohlíky nakrájíme na silnější kolečka a potřeme je sardelovým máslem a na každý kousek položíme sardelové očko. Připevníme párátkem.

Těstovinový věnec

300 g špaget nebo makarónů či kolínek, sůl ,250 g dietního tvarohu ,4 vejce ,150 g strouhaného ementálu ,pepř ,worcesterská omáčka ,tuk a strouhanka na formu 

Těstoviny uvaříme „al dente“, propláchneme a necháme okapat. Tvaroh a vejce promícháme s těstovinami. Výrazně okořeníme. Věncovou formu na rýžový věnec vymastíme řádně a vysypeme strouhankou. Natlačíme do ní řádně těstoviny. V troubě předehřáté na 200°C pečeme ca. 25 minut do zlatohněda. Pak okraj uvolníme ostrým nožem. Podložíme deskou, otočíme a vyklopíme. Plníme ragú nebo zeleninou.

Vegetariánský špagetový koláč z pánve


300 g špaget nebo jiných těstovin, sůl ,cibule ,5 vajec ,4 lžíce smetanového zákysu, kari ,chilli ,250 g strouhané goudy , stroužek česneku ,lžíce másla nebo margarinu

Těstoviny uvaříme „al dente“. Mezitím usekáme cibuli. Vejce v míse rozkvedláme se zákysem, trochou soli, kari a chilli (zcela málo!). Vmícháme strouhaný sýr, utřený česnek. Těstoviny necháme řádně okapat. Na pánvi (teflon?) rozpustíme tuk, podusíme na něm cibuli. Přidáme těstoviny, promícháme a prohřejeme. Nyní na to dáme sýrovou-vaječnou hmotu, trochu promícháme a uhladíme. Pánev necháme přikrytou při nižší teplotě asi 20 minut ztuhnout. Povrch musí být zcela pevný. Poklici sejmeme, na pánev položíme velký talíř nebo podnos. Pomocí utěrky pánev otočíme a vyklopíme. Ozdobíme listy salátu nebo  rajčaty nebo ředkvičkami. Nakrájíme ještě horké jako dort na 12 dílů a podáváme.

Nudlový koláč se sýrem

125 g širokých nudlí, sůl, pepř ,20 g másla nebo margarinu, 1/8 l smetany ,1/10 l bílého vína, 0,5 lžičky rozemnutého tymiánu, 2 lžíce sekané čerstvé bazalky, lžíce sekané petrželky, 6 vajec ,10 černých oliv ,50 g strouhaného parmazánu, 2 lžíce olivového oleje ,tuk na formu

Nudle uvaříme „al dente“ a necháme okapat. Krátce promícháme na horkém másle nebo margarinu. Prohřejeme a necháme za míchání rozpustit sýr se smetanou a víno. Přidáme bylinky. Vmícháme rozkvedlaná vejce a bylinky. Osolíme a opepříme. Plochou kulatou formu na pizzu nebo ohnivzdornou mísu o Æ 28 cm vytřeme tukem. Polovinu nudlí hrubě usekáme, promícháme se sýrovou  hmotou a naplníme do formy. Zbylé nudle položíme navrch do tvaru mřížky a mezery vyplníme půlenými olivami. Posypeme parmazánem a pokapeme olejem. Zapékáme v troubě 35-40 minut při 200-220°C. (Pokud povrch rychle hnědne, zakryjeme jej fólií.) Ihned podáváme!

Kuře plněné nudlemi

100 g zelených širokých nudlí , sůl, pepř, muškát , cibule ,100 g čerstvých žampiónů nebo jiných hub, 40 g másla nebo margarinu, 50 g vařené šunky ,25 g kerblíku ,žloutek ,2 lžíce smetanového zákysu,  lžička strouhané citrónové kůry ,menší kuře ,1/4 l drůbežího vývaru ,1/8 l suchého bílého vína

Těstoviny uvaříme „al dente“. Mezitím usekáme cibuli, očistíme houby, pokrájíme a obojí na 20 g másla podusíme 5 minut. Šunku nakrájíme na kostičky, kerblík usekáme. Nudle scedíme a necháme okapat a pak promícháme s cibulí a houbami, kerblíkem, smetanovým zákysem a žloutkem. Ochutíme solí, pepřem, citrónovou kůrou, muškátem. Kuře uvnitř osolíme, vně je opepříme a naplníme těstovinovou směsí. Zašijeme nití upevníme křídla k trupu. Dáme do pekáče a za častého potírání zbylým tukem a přelévání vývarem a vínem pečeme 50-60 minut. V polovině pečení osolíme, tím se stane kůže pěkně křupavou. Omáčku dle chuti zbavíme tukem a ochutíme.

Šunkový koktejl

menší hlávkový salát., olej., malé množství bílého mletého pepře, šťáva z ½ citronu., sůl., 200 g šunky., 40 g kompotovaného ananasu, šlehačka., rajče., pórek., pažitka., petržel a kopr na dozdobení
Opláchnutý a okapaný hlávkový salát nakrájíme (lépe natrhat) na nudličky a přichutíme ho zálivkou, kterou si připravíme z oleje, mletého pepře, citronové šťávy a soli. Dáme do širokých pohárů, přidáme nakrájenou šunku a malé dílky ananasu. Zdobíme šlehačkou, plátky rajčete a pórku.

šunkovy koktejl

Pochoutkové papriky

2 paprika červená, 250 g tvaroh měkký, 50 g máslo, 100 g trvanlivý salám, sůl, pepř
Papriky omyjeme, seřízneme vršek a odstraníme jádřinec. Tvaroh utřeme s máslem do hladké hmoty, osolíme, opepříme a promícháme s jemně nakrájeným salámem. Nádivkou plníme papriky a uložíme na několik hodin do chladničky. Před podáváním pochoutkové papriky krájíme na silnější kolečka. 

Anglický předkrm

400 g vepřová játra, 50 g máslo, 2 cibule, 75 g šunka, 75 g slanina, bramborový škrob, sůl, pepř 
Játra spaříme horkou vodou a nakrájíme je na tenké plátky. Dusíme je na másle s rozkrájenou cibulí. Když změknou, vyjmeme je a uložíme do tepla. Ve šťávě podusíme šunku nakrájenou na nudličky, po chvíli zaprášíme bramborovou moučkou, osolíme, opepříme a chvíli povaříme. Na talířky rozložíme játra a přelijeme omáčkou. Posypeme dozlatova osmaženou horkou slaninou.

Hermelínové chlebíčky

2 Hermelín, 50 g uzený tvrdý sýr, 3 vejce, cibule, 200 ml majolka, paprika červená, sůl, pepř, petrželka 
Hermelín, sýr a vajíčka uvařená natvrdo nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, papriku a petrželku. Osolíme, opepříme a zamícháme s majolkou. Necháme uležet a mažeme na veku. Hermelínové chlebíčky zdobíme kouskem sýra a zeleninou.

Tvarohové flíčky


600 g mouky ,4 vejce ,500 g tvarohu ,3 dl kyselé smetany ,60 g sádla nebo másla, 60 g slaniny ,sůl

Z mouky, vajec, trochy vody a soli uhněteme hodně tuhé těsto. Necháme je chvíli odpočinout a pak hodně tence vyválíme. Těsto pak trháme (cupujeme) na libovolně velké kousky, které na chvíli rozprostřeme na vále, aby se nelepily. Takto upravené flíčky pak vhazujeme do prudce vařící osolené vody, uvařené je scedíme, propláchneme studenou vodou, vložíme do horkého sádla a promícháme. Před podáváním je posypeme dobrým tvarohem, polijeme studenou kyselou smetanou a navrch dáme malé škvarečky ze slaniny.

Gratin s těstovinami a kuřetem


250 g těstovin, sůl, pepř , celé grilované nebo pečené kuře, 300 g vepřových klobásek ,cibule ,200 g žampiónů ,šťáva z citrónu ,50 g másla ,6 lžic polosuchého sherry ,trochu čerstvého nebo rozemnutého tymiánu, lžička strouhané citrónové kůry ,250 g smetanového zákysu ,2 lžíce strouhanky

Těstoviny uvaříme „al dente“, pak propláchneme a necháme okapat. Maso z kuřete vykostíme a nakrájíme nadrobno. Klobásky oloupeme a nakrájíme na plátky, cibuli na kostičky a očištěné žampióny rozpůlíme a nakrájíme na lupínky. Pak je pokapeme citrónem. Rozpustíme 40 g másla. Cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme okapané žampióny a několik minut podusíme. Přidáme maso z kuřete, klobásu, tymián, sherry a za míchání prohřejeme. Ochutíme pepřem a citrónovou kůrou a promícháme s polovinou těstovin. Naplníme do vymazané ne příliš vysoké formy a na to dáme zbylé těstoviny. Přelijeme smetanový zákys, posypeme strouhankou a posázíme vločkami zbylého másla. Zapékáme 25 minut do zlatohněda při 220°C.

Lotrinské nudle se sýrem


300 g mletého masa (hovězí a vepřové) ,80 g cibule ,60 g rostlinného tuku ,2 dl červeného vína ,4 lžíce rajčatového protlaku ,300 g širokých nudlí nebo špaget ,2 dl kysané smetany ,80 g tvrdého sýra ,sůl, pepř, tymián, mletá paprika

Drobně rozkrájenou cibuli zpěníme na části tuku, přidáme mleté maso a krátce osmahneme. Potom zalijeme červeným vínem, osolíme, okořeníme, vmícháme rajčatový protlak a podusíme. Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme teplou vodou, necháme okapat a smícháme s podušeným masem. Směsí naplníme pekáček vymazaný tukem. Zalijeme kysanou smetanou a povrch posypeme strouhaným sýrem. V dobře vyhřáté troubě pečeme asi 20 minut.
 

Špagety zapečené s hříbky


velká cibule ,500 g drůbežích jater, 250 g špaget ,sůl, 350 g hříbků ,350 g rajčatového protlaku, 50 g másla nebo margarinu , lžíce sekané petrželky ,2 lžíce strouhanky ,4 lžíce strouhaného parmazánu, 1/8 l smetany

Cibuli usekáme, očištěná játra nakrájíme na plátky, pod tekoucí vodou omyté hříbky nakrájíme na lupínky, rajčata spaříme, oloupeme a pokrájíme. Máslo rozpustíme, necháme na něm zesklovatět cibuli, přidáme drůbeží játra a společně 10 minut podusíme. Nyní přidáme hříbky a vaříme dalších 5 minut. Přidáme rajčata a protlak a krátce povaříme. Okořeníme solí a pepřem. Zbylé máslo rozehřejeme v kastrole, přidáme okapané těstoviny a rozdělíme na to ragú. Posypeme petrželkou, strouhankou a parmazánem. Přelijeme smetanou a zapečeme 10 minut v troubě při 200°C.

Vaječná omeleta se salámem a sýrem

8 vejce, 4 lžíce mléko, 3 lžíce polohrubá mouka, 200 g salám měkký, 2 lžíce olej, 4 lžíce kečup, 50 g sýr tvrdý, sůl, pažitka, petrželka
Salám nakrájíme na nudličky, osmažíme na oleji, přidáme kečup a prohřejeme. Potom vmícháme nakrájenou petrželku nebo pažitku. Vejce rozšleháme s mlékem, moukou a solí a na oleji připravíme 4 omelety. Ty naplníme a povrch omelety posypeme strouhaným sýrem.

Šunka s banánem

4 banán, 20 g máslo, 160 g šunka, 60 g mletá paprika, 80 g kapie, 4 plátky chleba
Banány oloupeme a na másle ze všech stran opečeme. Pak je zabalíme do plátků nahřáté šunky a položíme na krajíčky chleba.Hotovou šunku s banánem ozdobíme proužky kápie a paprikou.

Zapečené žampiony se šunkou

400 g žampiony, 4 plátky šunka, lžíce máslo, 4 vejce, 100 g sýr na strouhání, 1 dcl sladká smetana nebo mléko, 4 lžíce kečup, sůl, petrželka, olej na vymaštění zapékací misky

Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Šunku opečeme po obou stranách na másle a vyjmeme ji. Na zbytku másla osmahneme nakrájené houby, mírně je osolíme, a když se z nich odpaří tekutina, zalijeme je vejce rozšlehanými ve smetaně. Dusíme do zhoustnutí. Zapékací misku vymastíme, vyložíme ji opečenou šunkou, na ní navrstvíme houby s vejci, překryjeme je nastrouhaným sýrem, pokapeme kečupem a posypeme petrželkou. Zapečeme pod grilem nebo v troubě, až se sýr roztaví. Jednotlivé porce zapečených žampionů se šunkou podáváme obležené lístky hlávkového salátu.

Šunkový závitek s křenovou šlehačkou

150 g šunka, 200 g šlehačka, 30 g křen, kapie na ozdobu, hlávkový salát na ozdobu, sůl 
Křen očistíme a na jemno nastrouháme. Šlehačku vyšleháme na tuhý sníh a přidáme k ní křen, případně můžeme trochu dosolit. Na plátek šunky naneseme sáčkem proužek šlehačky s křenem. Závitek svineme. Šunkový závitek s křenovou šlehačkou ještě přizdobíme trochou šlehačky, kouskem kapie a můžeme podávat na listu hlávkového salátu.

Humrový koktejl

200 g krabí maso nebo krevety, 100 g ananas, 100 g majolka, 200 g šlehačka, 5 cl bílé víno, 0,5 ks citron, cukr, sůl
na ozdobu : hlávkový salát, uvařené vejce, kaviár, citron, kapie 

Maso z kraba rozdrobíme, vytáhneme kostičky a promícháme s majonézou, bílým vínem, nakrájeným ananasem, citrónovou šťávou, trochou soli a cukru. Nakonec vmícháme šlehačku a vychladíme. Poháry trochu naplníme nakrájeným hlávkovým salátem, doplníme vychlazeným koktejlem, ozdobíme opět hlávkovým salátem, na který klademe kolečko natvrdo vařeného vejce s kapičkou kaviáru a kouskem kapie. Na pohár zavěsíme ouška z citrónu.

4. března 2013

Šunka se zeleninovou směsí

6 ks šunka plátky, 2 cibule, mletá paprika, 2 lžíce olej, 2 paprika, 250 g rajčata, 3 lžíce kečup, 120 g strouhaný sýr
Plátky šunky vložíme na pánev a lehce opečeme. Plátky vyjmeme a na pánev vložíme na drobno nakrájenou cibuli, osmažíme, přidáme mletou papriku, nakrájené papriky a rajčata a podusíme. Jakmile zelenina změkne, vmícháme kečup a směs klademe na plátky šunky. Nakonec posypeme strouhaným sýrem.

Šunkové kornoutky s ořechovou pěnou

8 plátků šunka, 1 salát,  rajče, 60 g máslo, 90 g jemný tvaroh, 40 g vlašské ořechy
Máslo necháme při pokojové teplotě změknout, změklé máslo vyšleháme, přidáme tvaroh a vyšleháme na lehkou pěnu. Zlehka přimícháme drcené ořechy. Plátky šunky podélně přeložíme a utvoříme kornoutky. Ty naplníme ořechovou pěnou. Ozdobíme listem salátu, nakrájenými plátky rajčete a podáváme. 

Nudlový nákyp se zeleninou a masem


250 g širokých nudlí ,sůl ,300 g míchané mražené zeleniny ,400 g zbytků pečeně, šunky nebo uzeniny dle obliby,  svazek petrželky nebo pažitky, 1/8 l smetany ,4 vejce ,pepř, muškát ,6 lžic strouhaného ementálu nebo goudy, 3 lžíce strouhanky,20 g másla

Nudle dáme vařit. Zeleninu uvaříme podle návodu na balení. Zbytky masa nakrájíme na kostičky nebo nudličky, bylinky usekáme. Smetanu umícháme s vejci, kořením a 2 lžícemi sýra. Nudle scedíme. Ohnivzdornou formu vymažeme máslem a rozložíme do ní polovinu nudlí. Na to dáme zeleninu promíchanou s masem a zakryjeme druhou polovinou těstovin. Zalijeme vaječnou smetanou. Posypeme sýrem a strouhankou, posázíme vločkami másla. V předehřáté troubě pečeme asi 25 minut při 225°C.

Nákyp z makarónů se zvěřinou


250 g pečené zvěřiny (zbytky) ,50 g strouhaného parmazánu ,100 g strouhaného ementálu ,2 lžíce kaparů , jemně sekaná cibule, konzerva rajčat (850 g) ,375 makarónů ,sůl, pepř ,25 g másla nebo margarinu ,tuk na formu
Maso nakrájíme na malé kousky a promícháme se sýrem, kapary a jemně sekanou cibulí. Rajčata trochu rozmačkáme. Spolu se šťávou přidáme k ostatním přísadám, osolíme a opepříme.. Makaróny uvaříme „al dente“. Nákypovou formu vymastíme. Přísady promícháme s těstovinami naplníme do formy a krátce zapečeme při 200°C.

Makaróny s masovými knedlíčky po neapolsku

500 g hovězího masa, 50 g vařené šunky  středně velká cibule, stroužek česneku,3 lžíce oleje ,velká konzerva (850 g) loupaných rajčat, 1/8 l bílého vína ,sůl, pepř , vrchovatá lžičky strouhané citrónové kůry ,vejce ,2-3 lžíce strouhanky ,lžíce hovězího morku, pokud máme , lžíce sekané petrželky ,250 g makarónů nebo jiných těstovin ,50 g strouhaného sýra ,20 g másla

Maso nakrájíme na větší kostky, šunku a cibuli usekáme, česnek utřeme. Maso opečeme po všech stranách na oleji, přidáme krátce cibuli a česnek. Přidáme rajčata včetně nálevu, víno a popřípadě trochu vody, osolíme, opepříme. Při nižší teplotě dusíme 1 1/2-2 hodiny doměkka. Pak odpěňovačkou vyjmeme maso, necháme dobře okapat a jemně usekáme nebo umeleme. Promícháme se solí, pepřem, citrónovou šťávou, vejcem, strouhankou, trochou blanšírovaného morku a sekanou petrželkou. Tvarujme knedlíčky velikosti vlašského ořechu a v troše osolené vody  nebo vývaru necháme 5-6 minut táhnout. Mezitím dáme vařit těstoviny a rajčata svaříme nahusto. Pak tuto omáčku promícháme s makaróny a knedlíčky dáme do ploché ohnivzdorné formy a posypeme sýrem. Posázíme vločkami másla a v předehřáté trouby zapékáme 15 minut při 225°C.

Vejce plněná sardelovou pěnou

4 vejce, 40 g máslo, lžička sardelová pasta, sůl, zelená petrželová nať
Vejce uvařená natvrdo očistíme a rozkrojíme po délce na polovinu. Žloutky vyndáme, utřeme se změklým máslem a sardelovou pastou, podle chuti dosolíme, ochutíme drobně nakrájenou zelenou petrželovou natí a důkladně našleháme. Pěnu ozdobně plníme do prázdných půlek vajec.

Nudlový nákyp s drůbežím masem

375 g širokých zelených nudlí, sůl ,vařené nebo pečené kuře ,250 g rajčat, 50 g másla ,4 lžíce restovaných burských oříšků,  střik drůbežího vývaru ,střik suchého bílého vína, 3 vejce ,4 lžíce smetany ,150 g strouhaného sýra ,tuk na formu

Zatímco se vaří nudle, vykostíme kuře a nakrájíme je na malé kousky. Rajčata spaříme vařící vodou, sloupneme, rozpůlíme, zbavíme semen a dužinu pokrájíme. Máslo rozpustíme a rajčata v něm 10 minut podusíme. Oříšky rozmixujeme a po 5 minutách přidáme. Zalijeme vínem a vývarem a povaříme ještě 1-2 minuty. Omáčka má být dosti hustá. Promícháme s drůbežím masem a okapanými nudlemi. Naplníme do ohnivzdorné mísy. Přelijeme smetanou, kterou jsme rozkvedlali s vejci a solí. Hustě posypeme strouhaným sýrem. Pečeme ca. 30 minut při 210-220°C.

Rajčata plněná sýrovou pomazánkou

4 rajčata, 150 g tavený měkkný sýr, 40 g máslo, zelená petrželová nať
Rajčata omyjeme, vršky odkrojíme, dužninu z rajčat vydlabeme a drobně ji nakrájíme. Přidáme měkký tavený sýr, máslo a drobně nakrájenou zelenou petrželovou nať. Všechno důkladně promícháme a plníme vydlabaná rajčata. Ozdobíme půlkou olivy nebo hroznového vína a přilopíme odříznutým víčkem rajčete.

Okurky plněné drůbežím masem

salátová okurka (400 g)
drůbeží salát : 250 g vařené nebo pečené maso z drůbeže, menší hlávka salátu, sůl, mletý pepř, lžička citrónová šťáva , 2-3 lžíce kečup, 40 g uzený sýr
Salátovou okurku omyjeme, rozkrojíme po délce na 2 stejné půlky, dužinu s jadérky vydlabeme a okurku naplníme salátem.
Drůbeží salát : Vařené nebo pečené drůbeží maso nakrájíme na kostičky, přidáme hlávkový salát nakrájený na tenké nudličky, osolíme, okořeníme mletým pepřem a ochutíme citrónovou šťávou. Nakonec promícháme s kečupem a nastrouhaným uzeným sýrem.

Špenátový gratin s makaróny a šunkou


500 g listového špenátu, 250 g makarónů ,sůl, pepř, muškát ,cibule ,2 lžíce oleje ,200 g uzeného bůčku nebo prorostlé uzené slaniny, 50 g másla nebo margarinu, 100 g vařené šunky ,100 g strouhaného ementálu

Špenát obereme, opláchneme a lehce okapaný necháme v hrnci při nižší teplotě zavadnout, pak jej jemně usekáme. Dáme vařit těstoviny. Cibuli usekáme a dáme dusit na olej. Přidáme na kostičky nakrájený bůček a necháme roztavit, ale ne zhnědnout. Přidáme špenát, opatrně jej okořeníme - uzené maso bývá dost slané. Těstoviny propláchneme a necháme okapat. Nákypovou formu vymažeme tukem. Vrstvíme postupně těstoviny a špenát. Vrchní vrstvu tvoří těstoviny. Zalijeme rozkvedlanými vejci. Obložíme na proužky nakrájenou šunkou. Posypeme strouhaným sýrem a posázíme vločkami másla. Zapékáme 20-25 minut při 180-200°C.

Nákyp se sekaným masem a houbami

200 g žampiónů nebo jiných čerstvých hub ,cibule ,svazek petrželky, 50 g másla nebo margarinu ,250 g špaget ,sůl, pepř ,400 g míchaného mletého masa ,tymián , lžíce rajčatového protlaku, 2-3 lžíce masového vývaru, pohár (250 g) smetany ,tuk na formu , žloutek ,4 lžíce strouhaného parmazánu

Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli a petrželku usekáme a obojí podusíme na másle. Mezitím dáme vařit těstoviny. Mleté maso dáme k houbám, okořeníme solí, pepřem, tymiánem, protlakem, zalijeme, vývarem a dvěma třetinami smetany a 5 minut povaříme. Pak dochutíme a promícháme s okapanými těstovinami. Dáme do tukem vymazané ohnivzdorné formy. Rozkvedláme zbylou smetanu se žloutkem, sýrem a pepřem a přetáhneme tím nákyp. Pečeme 30-35 minut při 210-220°C.

Zelené papriky plněné salátem z uzeného masa

4 ks zelená paprika, 250 g vařené uzené maso, 2 lžíce strouhaný křen, 2 okurky, 2 uvařené brambory ve slupce, 50 g ementálský sýr, majonéza

Zelené papirky uřízneme u stopky, jadérka odstraníme a uvnitř vyčistíme. Uvařené uzené maso nakrájíme na drobné kostičky, přidáme nastrouhaný křen, kyselé okurky nastrouhané na hrubém struhadle, oloupané brambory nakrájené na malé kostičky, nastrouhaný ementálský sýr, majonézu a všechno dobře promícháme. Připravým salátem plníme papriky a před podáváním je necháme dobře vychladit.