2. března 2012

Salát z brukve


4 brukve, 200 g šunkového kolínka nebo Apolla, 1,5 dl sladké smetany, lžíce salátového oleje, sůl, citrónová šťáva, cukr, 1lžíce jemně usekaných bylinek (petrželka, kopr, meduňka)

Oloupané brukve nakrájíme na nudličky nebo ustrouháme na hrubším struhadle. Uzeninu nakrájíme rovněž na nudličky. Smetanu rozmícháme s olejem, ochutíme solí, citrónovou šťávou a zjemníme cukrem. Vmícháme bylinky, nalijeme na brukev s uzeninou a promícháme. Po krátkém rozležení v chladničce pod pokličkou, podáváme k chlebu s máslem. 

Jahodový salát


200 g zmrazených jahod, lžíce pískového cukru, pomeranč, jablko, banán, citrónová šťáva, zakysaná smetana nebo šlehačka.

Zmrzlé jahody překrájíme a promícháme s cukrem. Pomeranč oloupeme a ostrým nožem z něj nakrájíme tenké výseče (filé). Pracujeme nad miskou s jahodami, abychom zachytili šťávu. Jablko opláchneme, rozkrojíme, jádřinec, stopku a okvětí odstraníme, a nakrájíme je na kostičky, přidáme k jahodám i s oloupaným a na kolečka nakrájeným banánem, promícháme a dochutíme citrónovou šťávou. Salát necháme krátce vychladit. Podáváme jej jako slavnostní přílohu k pečené drůbeži, se smetanou nebo šlehačkou jako sváteční dezert.

Zeleninový salát se šunkou


150 g šunky, 3 mladé kedlubny, 3 malá tvrdší rajčata, 4 malé karotky, zelená paprika, malá salátová okurka, 2 malé cibulky, citrónová šťáva, pažitka, sůl.

Šunku nakrájíme na širší nudličky, přidáme nastrouhané kedlubny a rajčata, papriku a karotku nakrájené na kolečka, salátovou okurku nakrájenou na malé kostičky a na tenká kolečka nakrájené cibulky. Pokapeme citrónem, dochutíme solí, posypeme nakrájenou pažitkou a dobře zamícháme.

Zeleninový salát s těstovinou


těstoviny, rajčata, papriky, případně salátová okurka, cibule, pepř, sůl, Majolka

Běžným způsobem si uvaříme těstoviny (kolínka, vřetena, mušle). Mezitím si nakrájíme rajčata, papriky, cibuli popřípadě i okurku na drobné kousky. Připravenou zeleninu promícháme s horkými těstovinami, spojíme Majolkou a ochutíme pepřem a solí. Můžeme podávat teplé i studené jako samostatný pokrm.

Salát z černé ředkve


100 g černé ředkve, 100 g mrkve, 100 g jablek, 200 g zelí, cibule, sůl, pepř, olej, ocet, špetička cukru.

Ředkev a mrkev nastrouháme na jemno, jablka na hrubo, zelí a cibulku jemně nakrájíme. Pak vše promícháme, přidáme olej a ocet, osolíme, opepříme, ocukrujeme. Podle chuti dokořeníme, necháme hodinku odpočinout v chladu. Podáváme s toastem celozrnného pečiva.

Ředkvičkový salát s ovocem


6 ředkviček, nakrájených na tenké plátky, 2 grapefruity, rozdělené na dílky a nakrájené na polovinu, 2 pomeranče, rozdělené na dílky, malá červená cibule, nakrájená na kolečka, listy hlávkového salátu, 4 lžíce vody, 2 lžíce cukru krystal,lžíce citrónové šťávy, špetka sladké papriky, sůl

V salátové míse smícháme ředkvičky, pomeranče, grapefruity a cibuli. Ve sklenici smícháme všechny ostatní přísady a dressing nalijeme na salát. Přikryjeme a necháme v ledničce několik hodin vychladit. Podáváme na listech hlávkového salátu.

Lilky s koprem


500 g lilků, lžíce rozsekaného kopru, lžíce oleje, pepř a sůl podle chuti.

Lilky omyjeme, osušíme a dáme ze všech stran opéci nasucho do trouby. Po opečení a zchladnutí je oloupeme, zbavíme jaderníku a rozkrájíme na nudličky, smícháme s koprem a ostatními přísadami. Podáváme s pečivem nebo k vařeným bramborům s libovým vařeným masem.

Pórkový salát za syrova


4 pórky, 150 g Majolky, česnek podle chuti (až 5 stroužků)
Majolku smícháme s prolisovaným očištěným česnekem a do ní přidáme očištěný, omytý a nakrájený pórek. Dáme do chladna odležet a pak podáváme - třeba k rychlému kuřeti.

Salát červenožlutý


4 rajčata, malá konzerva sterilovaných kukuřičných zrn nebo 250 g zrn vařených, 2 lžíce oleje, lžíce estragonového nebo jiného bylinkového octa, cibule, sůl, pepř, sekanou pažitku.
Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme okapaná kukuřičná zrna a drobně krájenou cibuli. Připravíme si zálivku z oleje, octa, soli a pepře, protřepeme a přelijeme jí salát. Povrch posypeme usekanou pažitkou.

Ovocný salát s meduňkou


Jakékoliv sezónní ovoce (vhodně upravené a nakrájené) zakapeme cukrovým sirupem nebo promícháme s trochou cukru a citrónovou šťávou a čerstvými, sušenými nebo zmrazenými lístky meduňky. Přikryjeme a necháme v chladu půl hodiny odležet. Salát podáváme k jemným masům nebo se šlehačkou jako dezert.

1. března 2012

Jableční ježci


Oloupeme pěkná jablka a vložíme je do studené vody s trochou octa, aby zůstala bílá. Jablíčka vyjmeme z vody a narovnáme je do rendlíku. Nalijeme na ně bílé víno, přidáme podle chuti cukr, tlučenou skořici, hřebíček, citrónovou kůru nebo šťávu a necháme chvilku povařit. Povařená jablíčka vyjmeme, urovnáme na mísu a víno, do něhož jsme přidali šťávu z citrónu, přecedíme přes ovoce. Na nudličky pokrájený mi, spařenými mandlemi ozdobíme jablka, jakoby ježčími bodlinami a vychlazené podáváme.

Paprikový salát s jablky


12 zelených paprika kapií, 4 středně velká jablka, 100 g Majolky, jogurt, sůl, citrónovou šťávu nebo ocet a pažitku.
Papriky zbavené semen nakrájíme na nudličky, přidáme oloupaná nastrouhaná jablka a promícháme s Majolkou, kterou zjemníme jogurtem. Vše dochutíme sekanou pažitkou, případně trochu přisladíme.

Paprikový salát s květákem


4-6 paprik, menší cibule, malý květák, půl citrónu, 2 lžíce oleje, půl šálku vody s octem, lžičku hořčice, sůl, cukr.

Očištěné papriky a cibuli jemně pokrájíme, pokropíme olejem a šťávou z citrónu a necháme asi hodinu proležet. Květák ovaříme, odcedíme a rozebereme na růžičky. Do šálku vody s octem přidáme hořčici, olej, dobře protřepeme a nalijeme na papriky a květák. Marinádu podle chuti přisolíme a přisladíme.

Celer s paprikami


větší celerová bulva, 2 mrkve, lžíce rozkrájené pažitky, 2 paprikové lusky, sůl, pepř, citrónová šťáva a trochu cukru na dochucení, 2 lžíce oleje, 150 g strouhaného tvrdého sýra.

Zeleninu opereme, oloupeme a papriky odjádříme. Celer nahrubo nastrouháme s mrkví a sýrem, papriku nakrájíme na nudličky a vše posypeme pažitkou. Olej, sůl, pepř a cukr rozšleháme s citrónovou šťávou na zálivku. Podáváme vychlazený s tmavým chlebem.

Sýrový salát s paprikami


4 papriky, jablko, ½ citrónu, rajčata na obložení, 100 g trvanlivého paprikového salámu, 250 g ementálského sýra případně tvrdší plátkový sýr

Sýr, papriky zbavené semen i jablko nakrájíme na nudličky a ihned zakapeme citrónem. Vše promícháme, doplníme oloupanou cibulí nakrájenou na drobno, i stejně pokrájenou uzeninu. Nemusíme solit, dáme na talířky a přizdobíme nakrájenými rajčaty. Podáváme s pečivem.

Salát z Hermelínu s oreganem


2 Hermelíny, svazek mladé cibule, 2 snítky čerstvého nebo přiměřeně sušeného oregana, 4 lžíce oleje, sůl, vinný bylinkový ocet, trochu bílého vína.

Sýr nakrájíme na kostičky. Opláchnutou cibuli i s natí nakrájíme na kolečka. Oregano (otrhané lístky) přelijeme teplým olejem a necháme chvíli stát, pak přidáme sůl, ocet, víno, promícháme a nalijeme na sýr s cibulí, promícháme, přikryjeme a necháme v chladnu 2 hodiny odležet. Podáváme s tmavým chlebem.

Salát pro milovníky steaků


3 šálky zelených fazolek s česnekem, 350g steaku, malá na kolečka nakrájená cibule, 2 lžíce oleje, 4 šálky hlávkového salátu, 2 šálky špenátu, 3 větší houby pokrájené na plátky, sůl, pepř.

Připravíme fazolky s česnekem. Steak osolíme, opepříme a usmažíme na tuku. Nakrájíme jej na proužky. V pánvi usmažíme cibulku do křupava. Houby ba jiné pánvi podusíme. Vše smícháme v míse a zalijeme zálivkou Dijon.

. Rajský salát


rajská jablíčka, kysanou smetanu, worcestrovou omáčku, citrónovou šťávu, malou špetičku soli, Balkánský sýr.

Rajčata nakrájíme na malé kousky, které přelijeme ochucenou smetanou, vytvořenou takto: do kysané smetany vešleháme worcester, citrónovou šťávu (na kelímek smetany stačí půl lžíce od obojího) a přisolíme lehce. Na vršek salátu patří strouhaný Balkánský sýr. Podáváme s kouskem celozrnného pečiva. Kysanou smetanu lze nahradit bílým jogurtem nízkotučným.

Pestrý salát


3 rajčata, vařená červená řepa, menší okurka, čtvrtka bílého hlávkového zelí, 2 mrkve a půlka menšího celeru, 2 dl kysané plnotučné smetany, sůl, pepř, citrónová šťáva, olej na zakapání, ředkvičky a hlávkový salát na ozdobení.

Všechny druhy zeleniny očistíme, omyjeme a podle potřeby oloupeme. Pak ji nakrájíme na nudličky, smícháme s ostatními přísadami a nakonec zalijeme smetanou. S čerstvým chlebem je to chutná večeře. Lze ji ještě doplnit natvrdo uvařenými vejci.

Rančerský salát


200 g salámu Junior (nebo dietního), 3 vejce natvrdo, 150 g sladkokyselých okurek, 350 g konzervovaných fazolí v tomatě, 100 g cibule, 100 g Majolky, 100 g krémové smetany, 1 lžíce hořčice Bona, sůl

Salám Junior, vejce natvrdo a sladkokyselé okurky nakrájíme na drobné kostičky a promícháme. Přidáme k nim fazole v tomatě, jemně nakrájenou cibuli, Majolku, krémovou smetanu, hořčici a špetku soli. Opět dobře promícháme. Aby salát co nejvíce lahodil také oku, na talířích můžeme ozdobit bohatou zeleninovou oblohou - například z hlávkového salátu a červených a žlutých paprik. Příloha: chléb nebo jiné pečivo.

Holandský zeleninový salát


rajčata, okurky, papriky, tvrdý sýr, sůl, kari koření, jogurt s majonézou.

Rajčata, papriky, okurky a tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, osolíme, přidáme trochu kari koření a všechno zamícháme. Pak si rozděláme jogurt s majonézou, přidáme do mísy a promícháme (tím se všechno spojí). Podáváme jako přílohu k masu na rožni, k řízku, nebo samotné jenom s rohlíkem.

29. února 2012

Leclercův čaj na revmatické bolesti


Tato čajová směs obsahuje dva díly listu černého rybízu, k nimž přidáme po jednom dílu natě kopřivy a tužebníku. Čaj připravíme obvyklým způsobem a pijeme asi měsíc, na stejnou dobu potom jeho užívání přerušíme.

Bezová limonáda


Do 10 1 vlažné vody namočíme 40-50 květních okolíků bezu a necháme 24 hodin stát. Scedíme, přidáme 1 kg přírodního tmavého cukru a šťávu ze 3 citronů. Rozmícháme a necháme stát dalších 24 hodin. Potom už limonádu můžeme užívat, nejlepší je, když ji naplníme do sklenic, dobře zazátkujeme a skladujeme na tmavém chladném místě nastojato. Za 3-4 týdny získáme perlivou limonádu, kterou pijeme chlazenou jako prevenci bolestí pohybového ústrojí nervového původu.



Sirup sv. Antonína


K přípravě sirupu jemně nasekáme stejné množství kořene celeru a petržele. K 8 lžicím této směsi přidáme 2 lžíce mletého semene kopru a vaříme v 1 l vody na mírném ohni 10-15 minut. Scedíme, přidáme po 5 lžících medu a přírodního cukru, na teplém místě necháme směs zhoustnout. Užíváme denně po 2 lžících. Je to lék na všechny nemoci močových orgánů.

Tykvový sirup


Tykev podélně rozřízneme, vydlabeme a vnitřek bohatě posypeme přírodním cukrem. Necháme 24 hodin stát, vytvořený sirup slijeme a užíváme po lžičce 3-5krát denně před jídlem. Tykev čistí moč od bílkovin a pomáhá při bolestech způsobených kameny.

Čaj faráře Kúnzla


Tento čaj doporučuje zkušený bylinkář k prevenci onemocnění ledvin a močových cest. Do čajové směsi použijeme po dvou dílech celíku a svízele, přidáme jeden díl natě hluchavky. Tři lžíce směsi zalijeme 3/4 1 vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Scedíme a pijeme třikrát denně během 2-3 týdnů. Preventivní kúru uděláme alespoň jednou v roce.

Březový nápoj


Mladé lístečky břízy rozmixujeme s přiměřeným množstvím vody a necháme 1-2 hodiny stát. Scedíme a pijeme 1-2 šálky denně. Chceme-li větší dávku nápoje odložit, přidáme trochu lihu, vydrží v chladničce několik dní.

Pampeliškový med


Čerstvou pampelišku – květy, stonky i listy – odstředíme. Přidáme poloviční množství objemu medu, trochu ohřejeme a zamícháme. Užíváme po lžíci 15 minut před každým hlavním jídlem.


Pampeliškový sirup


Do 1 l studené vody dáme 4 hrsti čerstvých kvétů pampelišky. Pomalu přivedeme k varu, odstavíme a necháme 12 hodin stát. Potom stavu scedíme a květy vymačkáme. Přidáme 3/4 kg přírodního cukru a šťávu z 1 citronu. Ve větším kastrolu ohříváme na mírném ohni bez pokličky, nevaříme, jen necháme tekutinu odpařovat, dokud ne-zhoustne. Je-li po vychladnutí sirup ještě řídký, pokračujeme v zahušťování. Užíváme třikrát denně po lžíci, sirup můžeme využít i k oslazení bylinkových čajů.

Žlučopudný čaj


Do této čajové směsi dáme po dvou dílech natě třezalky a komonice, k nimž přidáme po jednom dílu květu heřmánku, kořene pampelišky a omanu. Obvyklým způsobem připravený čaj pijeme 2-3krát denně po 1/3 množství.

Křenové víno


Nastrouhaný kořen křenu dáme do 1/4 objemu sklenice, doplníme červeným vínem a za občasného protřesení necháme měsíc macerovat. Pijeme l-2krát denně po stopce jako zdravý aperitiv na zlepšení trávení a prevenci proti žlučovým kamenům.

28. února 2012

Anýzový čaj


Ke 2 lžičkám drcených plodů anýzu přidáme po 1/2 lžičce semene fenyklu a mleté skořice. Směs zalijeme 1/4 1 vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Scedíme a po malých doušcích vypijeme na zlepšení funkce střev a odstranění nadýmání.


Borůvkový kompot


Očištěné plody borůvky volné nasypeme do zavařeninové sklenice a zalijeme vroucím nálevem připraveným z 1 l vody a 1 kg cukru. Nahoru dáme špetku kyseliny citrónové, dobře uzavřeme a necháme přikryté pomalu vychladnout.

Pelyňkové víno sv. Hildegardy


Do 1 l bílého vína dáme 1/2 dl čerstvé vymačkané šťávy z pelyňku, přidáme 10 lžic medu a trochu alkoholu, aby se víno nekazilo. Trochu ohřejeme, dobře promícháme, nevaříme. Pijeme každý druhý den stopku nalačno, ne dlouhodobé. Toto víno zlepšuje funkci žaludku, střev a dobře působí i proti skleróze.


Víno z hořce


Do 1 l bílého vína namočíme 5 lžic nadrobno nasekaného kořene hořce žlutého a necháme 2-3 týdny vyluhovat, občas protřeseme. Jemně scedíme nebo přefiltrujeme a pijeme 1-2 stopky denně nalačno.

Ořechový destilát


Dvacet zelených ořechů nakrájíme na kousky, přidáme hrst nadrobno nasekaných mandlí a nasypeme do sklenice se širokým hrdlem. Zalijeme bílým destilátem, aby hladina ořechy překrývala o 3-5 cm. Necháme na slunném místě 3-4 týdny macerovat. Scedíme a pijeme po stopce dvakrát denně před hlavním jídlem.

Ořechový likér


Celé nezralé zelené ořechy sbíráme do 24. června, dokud se dají lehce krájet. Nakrájíme je na kousky, přidáme úměrně k množství hřebíčky, vanilku, skořici a kousky oloupaného pomeranče. Dáme do sklenice a zalijeme bílým destilátem, aby hmotu překrýval asi o 1/3 objemu. Necháme 3-4 týdny na slunném místě stát, občas protřeseme. Potom scedíme, podle chuti osladíme medem a nalijeme do sklenic. Pijeme dvakrát denně po stopce nalačno. Likér zlepšuje trávení a podporuje činnost jater.

Mátový likér


Dvě lžíce čerstvých nebo sušených listů máry zalijeme 3/4 1 koňaku a necháme macerovat na slunném místě tři týdny, občas protřeseme. Potom scedíme, přidáme 200 g přírodního cukru, zamícháme a uložíme na chladném místě. Pijeme denně 1-2 stopky před jídlem na odstranění zažívacích potíží.


Bylinkový likér na uklidnění žaludku


Ke dvěma dílům nadrobno nasekané natě třezalky přidáme po jednom dílu natě meduňky a pelyňku. Zalijeme bílým alkoholem, aby drogu značně překrýval. Za občasného protřesení necháme 7-8 dní macerovat. Přidáme med v množství asi 1/2 kilogramu na litr alkoholu, mírně ohřejeme, promícháme a necháme stát. Bylinky ponecháme ve sklenici, přes sítko scedíme lžičku likéru, rozmícháme s troškou vody a jednou denně pijeme nalačno.

Bylinkový žaludeční likér


Smícháme stejné díly sušeného, na prášek rozdrceného kořene pampelišky, hořce žlutého, lékořice, zázvoru a semene fenyklu. Zalijeme brandy, aby drogu přesahovala o 1/3 objemu. Necháme 2-3 týdny macerovat, denně protřeseme. Přefiltrujeme, přidáme podle chuti med, mírně ohřejeme a promícháme. Skladujeme v tmavé sklenici na chladném místě. Užíváme denně po stopce nalačno, na podporu vylučování trávicích stav.

Artyčokové víno.


Deset lžic nasekaných listů nebo kořenů artyčoku krátce povaříme v 1 l červeného vína a necháme pomalu vychladnout. Scedíme a užíváme po lžíci 2-3 krát denně nalačno na regeneraci trávicích orgá nů. Po dvou týdnech užívání uděláme stejně dlouhou přestávku a kúru zopakujeme.