21. ledna 2017

Bramborová polévka od severního moře

3 cibulky, 20 g másla, 100 g uzené makerely, 1 l vody, sáček Maggi Přidej brambor 
Jarní cibulky omyjeme, očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na másle. Přilijeme vodu a metličkou rozmícháme MAGGI Přidej brambor bramborovou polévku. Oloupeme brambory, nakrájíme na malé kostičky a vložíme do polévky. Přivedeme k varu a vaříme 12 minut. Uzenou makrelu nakrájíme na kousky a přidáme do hotové polévky.

Pálivá zeleninová polévka

2 l zeleninového bujonu, sáček mražené zeleniny, cibule, 2 lžičky pálivé omáčky, lžička soli, lžička oleje 
Zpěníme cibulku na olivovém oleji, přídáme vodu a Maggi Zlatý Zeleninový bujón. Přidáme rozmraženou zeleninu, nakonec dosolíme a přidáme pálivou omáčku. Vaříme asi 10 až 15 minut podle zeleniny.

Zeleninová polévka s harmonií

cibule, 200 g mrkve, 200 g ředkve, 200 g brambor, porek, 100 g anglické slaniny, 100 g uzeného masa, 2 lžíce citronové šťávy, pepř , 3 kostky bujonu, maggi harmonie chuti, jíška
Nakrájíme omytou mrkev, ředkev, brambory a pórek. Nakrájenou cibuli, slaninu a uzené maso osmahneme na oleji, zalijeme 1,5 l vývaru. Přidáme majoránku, bobkový list. Vaříme až je zelenina měkká. Přisypeme Maggi Harmonii Chuti, povaříme a zahustíme jíškou. Dochutíme pepřem, můžeme přidat citrónovou šťávu a smetanu.

Boskovická polévka

vývar z hovězího masa , 40 g pórku, 40 g celeru, 80 g sušených hub, pepř , petrželka, sůl 
Ve vývaru z masa uvaříme na kostičky pokrájený pórek a celer. Během varu přidáme zvlášť povařené a slité houby, ke konci opepříme a podle chuti dosolíme. Na talířích ozdobíme drobně posekanou petrželkou.

Bořetínská polévka

1 l mléka, 3 vejce, bobkový list, nové koření, sůl, 20 g másla, 40 g hladké mouky na jíšku,několik brambor 
Oloupané brambory uvaříme s kořením doměkka. Polévku zahustíme jíškou, přilijeme mléko, ve kterém jsme rozmíchali jeden žloutek a chvíli povaříme. Zbylá vejce uvaříme natvrdo. Servírujeme na talíř s nakrájenými kousky vajec. Podle chuti můžeme ochutit octem. Podáváme s chlebem.

Blesková česneková polévka

palička česneku, lžíce másla, pórek, kostka masoxu, balíček taveného sýra, sůl, mletý pepř, majoránka, 1 l vody 
Česnek rozetřeme nebo prolisujeme a zvolna jej na másle osmahneme, přidáme na kolečka pokrájený pórek, znovu osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme masox a krátce povaříme. Polévku zjemníme taveným sýrem pokrájeným na menší kousky, který se v polévce roztaví. Osolíme, dochutíme pepřem a majoránkou a podáváme s opékanými kostičkami chleba nebo žemle. Do hotové polévky můžeme vmíchat rozšlehané vejce.

Lehká hovězí polévka

cibule, 100 g hovězí kýty, 3  mrkve, 2 brambory, petržel, 2 lžíce mouky, sladká mletá paprika, sůl, mletý kmín, majoránka, olej
Cibuli zpěníme na oleji. Hovězí maso nakrájíme na kostičky a zároveň se sladkou paprikou, kmínem a solí přidáme k cibuli. Krátce osmahneme, mírně podlijemea dusíme téměř doměkka. K poloměkkému masu přidáme drobně nakrájenou mrkev, petržel, brambory, zředíme vodou a dovaříme. Nakonec zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a povaříme. Dochutíme majoránkou.

Bramborová polévka s krupicí

3 brambory, 3 mrkve, olej, cibule, celer, petržel, sůl, drcený kmín, majoránku, 3 lžíce krupice 
Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli,přidáme krupici a osmažíme. Zalijeme studenou vodou, rozšleháme, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu s brambory. Osolíme a okořeníme.

Cibulová polévka mléčná

3 cibule, máslo, 2 lžíce oleje, 1 l mléka, 2 krajíce chleba, 100 g strouhaného sýra, sůl, pepř , muškátový oříšek 
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a podusíme na oleji. Změklou cibuli osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Nakonec zalijeme mlékem a vaříme 15 minut. Před podáváním do polévky nasypeme nastrouhaný sýr a na kostičky nakrájený a opečený chléb.

Rybí polévka s petrželkou

50 g rybího filé, 50 g brambor, 30 g karotky, špetka petrželky , 2-3 lžíce mléka 
Filé opláchneme, nakrájíme na kostičky a vaříme ve vroucí vodě doměkka. Brambory a karotku nakrájíme a vaříme doměkka. Přidáme mléko, ochutíme petrželkou a podáváme.

Párková polévka

200 g párky nebo jiný měkký salám, lžíce sádlo, malá cibule, 2 stroužky česnek, 2 lžíce hladká mouka, 250 g brambory, sůl, pepř, majoránka, mletá červená paprika
Jemně nasekanou cibuli a česnek zpěníme na sádle. Přidáme papriku a mouku, za stálého míchání smažíme asi 4 minuty a potom zalijeme vodou - asi 300 ml. Osolíme, opepříme, přidáme očištěné, nakrájené brambory a vařímě doměkka. Před dokončením přidáme na kostičky nakrájené párky nebo jiný měkký salám, povaříme, dochutíme majoránkou a párková polévka je hotová. Můžeme podávat s čerstvým pečivem.

Šumavská zelňačka

1200 g uzená plec nebo koleno, 100 g kysané zelí, 200 ml sladká smetana, 50 g sušené houby, 4 kuličky nového koření, 6 kuličky pepře, bobkový list, 2 stroužky česnek, sůl, pepř , kopr 
Kysané zelí překrájíme, vložíme do většího hrnce, zalijeme vodou a přidáme rozpůlené uzené maso, kuličky nového koření, bobkový list, kuličky celého pepře a pomalu vaříme 2 až 2,5 hodiny. Asi po hodině přidáme sušené houby. Měkké uzené maso potom nakrájíme na drobné kostičky, vložíme zpět do vývaru a zalijeme vše smetanou ve které jsme rozkvedlali hladkou mouku a ještě povaříme asi 10 minut. Podle potřeby dolijeme vodu - měli bychom mít asi 3 litry polévky. Nakonec do zelňačky přidáme nasekaný kopr, prolisovaný česnek a dochutíme podle chuti solí a pepřem.Šumavská zelňačka se podává teplá, ale bude nám chutnat i studená.

Krémová bramborová polévka

750 g brambory, velký brambor, cibule, 50 g slanina, 2 lžíce máslo, lžička majoránka, sůl, pepř, 2 lžíce olej, 150 ml šlehačka, pažitka 
Brambory oloupeme, očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, slaninu na drobné kostičky. V hrnci rozhřejeme máslo, přidáme slaninu a cibuli a podusíme. Postupně přidáváme brambory a opečeme je. Zalijeme vývarem, osolíme, okořeníme a na mírném ohni vaříme přikryté pokličkou asi 40 minut. Mezitím oloupeme velký brambor, na hrubém struhadle jej nastrouháme a dobře vysušíme v utěrce. V pánvičce zahřejeme olej a nastrouhaný brambor v něm opečeme dokřupava. Vyšleháme nepříliš tuhou šlehačku a vmícháme ji do hotové polévky. Krémovou bramborovou polévku nalijeme do talířů a ozdobíme osmaženou bramborou a nadrobno nasekanou pažitkou.

Ovesný eintopf

200 g loupaný oves, 150 g uzené maso, cibule, mrkev, petržel, plátek celeru, 150 g hlávkové zelí, 2 lžíce sádlo, masový bujón, sůl, pepř, kmín, majoránka 
Propláchnutý oves dáme do hrnce, zalijeme ho vodou, osolíme a zvolna uvaříme do poloměkka. V kastrole na sádle osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené uzené maso, na kostičky nakrájenou zeleninu, předvařený oves, kostku bujónu, osolíme a okořeníme, a vše uvaříme doměkka. Ovesný eintopf jíme s chlebem.

Kotlíková polévka

250 g hovězí maso přední bez kosti, 100 g uzená slanina, 2 cibule, 2 lžíce olej, česnek, bobkový list, lžička tymián, 2 mrkev, paprika, sůl, polévkové koření, petrželka, pažitka
Do hrnce dáme rozehřát olej a na malé kostičky nakrájenou slaninu. Když je slanina rozehřátá, přidáme na kostičky nakrájené maso a na plátky nakrájenou cibuli. Maso za častého míchání osmahneme ze všech stran. Když je cibule zlatavá, přidáme 3/4 litru vody. Povaříme asi deset minut a přidáme utřený česnek, bobkový list, tymián, na proužky nakrájenou papriku a na kolečka nakrájenou mrkev. Přiklopíme pokličkou a vaříme asi třicet minut. Podle chuti přisolíme, případně dochutíme polévkovým kořením. Kotlíkovou polévku před podáváním posypeme drobně nasekanou petrželkou a pažitkou.

Rychlá zeleninová polévka s bylinkami

1200 ml voda, zeleninový nebo masový bujón, mrkev, plátek celeru, 0,5 menší pórek, nať libečku  , řeřicha, petrželka, pažitka, sůl, polévkové koření, zavářka
Do hrnce nalijeme vodu, přidáme kostku bujónu, na kolečka nakrájenou mrkev, kostičky celeru, pórek, nať libečku a další pokrájenou zeleninu podle chuti. Povaříme asi 20 minut, dochutíme solí, případně polévkovým kořením a zavaříme vlasové nudle nebo jinou zavářku. Krátce povaříme a odstavíme.Rychlou zeleninovou polévku rozdělíme na talíře a posypeme sekanou řeřichou, petrželkou, pažitkou a dalšími bylinkami podle chuti.

Francouzská rychlá polévka

250 g ryby, cibule, 2  rajčata, 2 stroužky česnek, 0,5 ks citrón, 2 bobkový list, 4 zrnka pepř, 3 zrnka nové koření, 50 g máslo, 2 dcl bílé víno, pepř , sůl 
Očištěné ryby, celou cibuli, rajčata, kolečka citrónu, plátky česneku a koření uvaříme v osolené vodě. Asi za 20 minut měkké ryby vyjmeme a vykostíme. Polévku sedíme, vložíme do ní rybí maso a přilijeme víno. Povaříme a podle chuti připepříme a dosolíme. Francouzskou polévku můžeme přibarvit špetkou šafránu.

Sýrový bujón

4 lžíce strouhaný sýt (gouda, ementál apod.), 2 dcl sladká smetana, 4 žloutek, 1 litr silný vývar, petrželka
Hovězí vývar připravíme z předního hovězího masa, z kostí nebo z hovězího bujónu v kostce. na 1 litr potřebujeme 2 kostky. Do polévkové mísy nastrouháme sýr, zalijeme ho smetanou a přidáme žloutky. Dbáme, aby se neroztekly. Vše zalijeme vařícím bujónem a posypeme jemně nakrájenou petrželkou.

Selská zelňačka

litr voda, 0,5 hlávky bílé zelí, celer, 2  pórek , 2  mrkev, 1250 g vařené uzené maso, 60 g rostlinný tuk, 60 g rýže, petrželka, sůl, pepř 
V hrnci rozpustíme tuk a osmahneme na něm pokrájenou zeleninu. Přidáme pokrájené uzené maso, podlijeme trochou vody a dusíme asi půl hodiny. Poté dolijeme asi litr horké vody a povaříme ještě asi 10 minut. Osolíme, okořeníme a přidáme propláchnutou rýži a vaříme, až rýže změkne. Hotovou selskou zelňačku podáváme s posekanou petrželkou.

Pórková polévka s vejcem

3 pórky, 50 g máslo, 60 g hladká mouka, špetka muškátový květ, petrželka, vejce, sůl, kostka bujón, 1,5 litru voda 
V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou a uvedeme za občasného míchání do varu. Pórek dobře omyjeme, nakrájíme na kolečka nebo na kostičky, přidáme do vařící se polévky, promícháme a vaříme. Ochutíme kostkou bujónu a muškátem, přisolíme a po sejmutí vmícháme rozkvedlané vejce. Pórkovou polévku můžeme podávat s osmaženou, na kostky nakrájenou houskou.

Křenová polévka

250 g hovězí maso, litr nálev z kyselého zelí , 3 lžíce strouhaný křen, 3 lžíce mrkev, cibule, lžíce sádlo, lžíce hladká mouka, 2 dcl smetana, lžička sladká paprika, sůl 
Hovězí maso nadrobno nakrájíme a s nastrouhanou mrkví v nálevu z kyselého zelí doměkka uvaříme. Ze lžíce sádla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, do které přidáme jemně nakrájenou cibuli a sladkou papriku. Polévku jíškou zahustíme a povaříme. Těsně před podáváním polévky přidáme smetanu, křen a podle chuti hotovou křenovou polévku dosolíme.

Kedlubnová polévka s rýží

1,5 litru voda, 400 g kedlubna, 100 g karotka, 40 g cibule, 2 lžíce rostlinný tuk, 2 lžíce hladká mouka, 100 g rýže, pažitka 
Nakrájenou cibuli osmahneme na tuku, přidáme nastrouhané kedlubny a karotku, zasypeme moukou a opražíme. Podlijeme vodou a krátce zakryté podusíme. Osolíme a přidáme zvlášť uvařenou rýži. Hotovou kedlubnovou polévku s rýží podáváme s posekanou pažitkou.

Slepičí polévka s vejcem po řecku

100 g slepičí maso, vývar ze slepice, 2 vejce, 40 g rýže, citron, pepř, kari koření, pažitka, sůl 
Vývar ze slepice přecedíme, přidáme propláchnutou spařenou rýži a uvaříme ji doměkka. Potom zalijeme vejci rozšlehanými s citrónovou šťávou, solí, pepřem a kari kořením. Již nevaříme. Rozkrájené slepičí maso a sekanou pažitku vložíme do talířů a přelijeme polévkou.

Zeleninový vývar s domácími nudlemi

20 dkg zelenina - mrkev, petržel, celer, kapusta, hrášek, fazolové lusky, kedluben apod., 3 lžíce olej, sůl  domácí nudle, petrželka nebo pažitka na ozdobu
Očistíme a omyjeme zeleninu a nakrájíme ji na drobné kousky nebo ji nastrouháme, záleží na tom, co máte ráda. V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu podusíme asi 5 minut. Přilijeme vodu, osolíme, přiklopíme poklicí a vaříme 15 minut.Do polévky zavaříme připravené domácí nudle a polévku ještě ozdobíme petrželkou nebo pažitkou.

Játrové knedlíčky

100 g hovězí játra, 50 g žemle, 30 g voda na žemle, 10 g cibule, 40 g strouhanka, 20 g hladká mouka, vejce  sůl, pepř, česnek, majoránka 
Na masovém strojku semeleme játra s namočenou a vymačkanou žemlí a cibulí. Přidáme vejce, strouhanku, utřený česnek se solí, pepř, hladkou mouku a trochu majoránky. Směs dobře promícháme. Lžičkou tvoříme knedlíčky a zaváříme do již hotové polévky.

Slepičí polévka s játrovými knedlíčky

250 g slepice, 1500 g voda, 100 g kořenová zelenina, sůl, celý pepř, nové koření, petrželová nať na ozdobu  0,5 kostky masox 
Do studené vody vložíme očištěnou slepici, osolíme, přidáme pár kuliček celého pepře a nového koření a necháme mírně vařit. Před změknutím slepice přidáme kořenovou zeleninu, kousek masoxu a vaříme do změknutí. Maso a zeleninu vyjmeme, vývar přecedíme a do polévky zavaříme játrové knedlíčky. Slepičí polévku s játrovými knedlíčky ozdobíme petrželovou natí a podáváme.

Rybí polévka s nočky

1500 ml voda, 2 hlava z kapra, jikry nebo mlíčí, sůl, kmín, 100 g kořenová zelenina, 20 g máslo, zelená petržel  nočky:  vejce, lžíce máslo,  2 lžíce mléko nebo smetana, sůl, muškátový květ, strouhanka, pažitka 
Máslo utřeme v misce se žloutkem, přidáme sůl, špetku muškátového květu, pár kapek citrónové šťávy, smetanu a tolik strouhanky, aby bylo těstíčko vláčné. Promícháme, přidáme tuhý sníh z bílků a pažitku. Kdyby těsto bylo řídké, můžeme přidat lžičku hrubé mouky. Z těsta tvoříme navlhčenou rukou malé knedlíčky nebo lžičkou nočky a vaříme ve vroucí polévce. Umyté hlavy z kapra vložíme do hrnce s vodou, osolíme, přidáme kmín, očištěnou zeleninu vcelku a vaříme doměkka. Jikry a mlíčí uvaříme zvlášť. Vývar z hlav a zeleniny procedíme a do vroucího vývaru zavařujeme nočky. Přidáme nakrájené maso a vnitřnosti. Polévku zjemníme máslem a zelenou petrželkou.

Čínská polévka s černými houbami

1/4 ks kuřete (nebo 1 kuřecí směs na polévku), kostka slepičí bujón, mrkev, pórek (světlá část) , 4 černé čínské houby (předem namočené), lžíce ocet, 3 lžíce bílé víno, glutasol 
Omyté kuřecí maso vložíme do hrnce, přidáme slepičí bujón, zalijeme 1 litrem vody, přiklopíme poklicí a přivedeme do varu. Vaříme zhruba 30-40 minut tak, aby maso bylo měkké ale nerozpadalo se.Uvařené maso vyjmeme, vývar přecedíme a opět dáme vařit. Když se začne vařit, přidáme zeleninu a houby nakrájené na tenké dlouhé nudličky a bez poklice vaříme 5 minut. Na závěr dochutíme octem, vínem, případně glutasolem. Podáváme v miskách menší porce, polévka je po černých houbách výrazně silné chuti.

Vývarová anglická polevka

0,5 kg mletého hovězího masa, pepř, sůl, 1 kostka hovězího bujonu, olej 1 lžice, 5 dcl bílého vína
V kastrolu lehce na oleji orestujeme mleté maso, zalijeme vodou, přidáme kostu bujonu, opepříme a povaříme. Dle potřeby přidáme sůl. Těsně před dokončením polévky přilijeme víno a již dále nevaříme.

Polévka z kyselého mléka s brambory

3/4 l mléka kyselého, 1/4 l vody, kmín, sul, vejce, šálek mléka se 2 lžícemi mouky, vařené brambory
Kyselé mléko s vodou svaříme s kmínem, osolíme a zavaříme vajíčko rozkvedlané v troše mléka s moukou. Polévka musí být hustá jako krém. Na talíře rozdělíme brambory uvařené ve slané vodě a zalijeme je horkou polévkou.

Polévka z mletého hovězího masa

1/4 kg mletého masa, 3 lžíce pokrájené kořenové zeleniny, 1/2 cibule jemně nakrájené, petrželová nať
Do studené vody dáme vařit mso, které ve vodě promícháme, aby se neutvořily chuchvalce. Po krátkém povaření přidáme zeleninu a cibuli a polévku dovaříme.

Játrová polévka

15 dkg jater, 3 dkg sádla, cibule, 2 1/2 dkg mouky, žemle, 3 dkg tuku
Na tuku zpěníme jemně nakrájenou cibuli do světležluta, přidáme játra nakrájená na velmi drobné kousky, osmahneme dozlatova, zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Vaříme a jakmile játra změknou, vyjmeme je, rozemeleme na masovém strojku a vložíme zpět do procezené polévky.

Krupková polévka se salámem

1 l hovězího vývaru, 5 dkg trhaných krup, šálek kořenové zeleniny, trochu hub, 5 dkg salámu, lžíce sádla
Krupky opereme,e vložíme do vařícího vývaru, přidáme očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu, houby a povaříme 20 minut. Nakonec přidáme na sádle opečený na kostičky nakrájený salám. Ještě krátce povaříme, podle chuti osolíme  a opepříme.

Polévka s ovesných vloček

100 g ovesných vloček, 1 cibule, 1 mrkev, 50 g celeru, 60 g tuku, masox, sůl, pepř, 1,5 l vody, petrželka
Na tuku zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme ovesné vločky a po zrůžovění vloček přidáme nastrouhanou zeleninu. Orestujeme, zalijeme vodou, přidáme sůl a pepř a povaříme asi 10 minut. Před dohotovením přidáme do polévky masox, ještě chvíli povaříme, a nakonec přidáme sekanou zelenou petrželku.

Drůbeží polévka

Příprava pro 4 osoby: 50 dkg krůtích prsíček; 10 dkg anglické slaniny; 2 cibule; 3 stroužky česneku; 15 dkg leča; 1 mrkev; 15 dkg zelených fazolí; 1 celer; 1 kořen petržele; 2 brambory; 2 dl zakysané smetany; 1 svazek petrželové natě; 1 dl oleje; sůl; pepř; mletý kmín
Anglickou slaninu nakrájíme na tenké proužky a osmahneme na vlastní šťávu. Přilijeme malé množství oleje a vhodíme nadrobno nasekanou cibuli. Důkladně podusíme. Přihodíme na větší kousky nakrájenou mrkev, kořen petržele a celer. Osolíme a mírně podusíme, aby zelenina byla poloměkká. Odpařenou šťávu doplníme malým množstvím vody. Krůtí prsíčka nakrájíme na kostičky, přihodíme na zeleninový základ a opékáme tak dlouho, dokud maso nezíská bílou barvu. Potom přidáme lečo a zelené fazole. Ochutíme pepřem a mletým kmínem. Podlijeme vodou a přihodíme na kostičky nakrájené brambory. Do polévky nastrouháme česnek a vhodíme nadrobno nasekanou petrželovou nať. V misce rozmícháme zakysanou smetanu s malým množsvím horké polévky, směs nalijeme do polévky a ještě jednou ji přivedeme k varu. Před podáváním ozdobíme petrželovou natí.

Prostá krabí polévka s cibulí

Příprava pro 4 osoby: 10 dkg krevet; 30 dkg pórku; 2 svazečky mladé cibulky; 2 dkg mleté papriky; 2 dl suchého bílého vína; 10 dkg filé z candáta; 2 citrony; 0,2 dl olivového oleje; 2 ks slepičí polévky v kostce; 10 dkg krabů
V pánvi si rozpálíme olivový olej a předpečeme si na něm 10 dkg krabího masa. Přidáme pórek nakrájený na nudličky a mladou cibulku nakrájenou na kolečka. Vše dohromady trochu orestujeme, osolíme a opepříme, zaprášíme mletou paprikou a zalijeme 2 dl suchého bílého vína. Několik minut povaříme, načež přilijeme 1 litr slepičího vývaru. Z 10 dkg candátího filé stáhneme kůži, maso nakrájíme na proužky a přihodíme do polévky. Necháme přejít varem a několik minut povaříme. 10 dkg krevet přidáme vařit do polévky, až bude už téměř hotová. Před podáváním posypeme polévku kousky citronu.

Sametová polévka

Příprava pro 4 osoby: 20 dkg filé z kuřecích prsíček; 1 litr masového vývaru; 2 karotky; 1 kořen petržele; 1 hlízy celeru; kousek celého zázvoru; sůl; pepř; 1 - 2 stroužky česneku; na špičku nože pálivé mleté papriky; 2 - 3 polévkové lžíce estragonového octa; 1 - 2 polévkové lžíce medu; 2 polévkové lžíce sójové omáčky; 1 kalifornské papriky; 1 cuketa; 1 celého pórku; 1 polévková lžíce škrobu; 2 vajíčka; 1 hrsti sójových klíčků; koriandr; petrželová nať
Filé z kuřecích prsíček nakrájíme na tenké nudličky a dáme je vařit do masového vývaru. Karotku, petrželový kořen a celer rovněž nakrájíme na tenké nudličky a přisypeme je do polévky. Osolíme, opepříme, dále do polévky nastrouháme půlku zázvoru, přidáme trošku utřeného česneku a ochutíme špetkou pálivé mleté papriky, jen co se na špičku nože vejde. Do polévky přidáme i estragonový ocet, med a sójovou omáčku, načež ji dále vaříme. Kalifornskou papriku, jednu menší cuketu a pórek také nakrájíme na tenké nudličky a také je přisypeme do polévky. Polévkovou lžíci škrobu rozmícháme v jednom decilitru studené vody a přilijeme do bublající polévky. Rozšleháme dvě vajíčka a opatrně je necháme stéct do polévky, potom k polévce přidáme i sójové klíčky. Před podáváním polévku ozdobíme koriandrem a zelenou petrželkou.

Smetanová polévka z kapra

Příprava pro 4 osoby: 1 lžíce másla; 1 cibule; 1 menší pórek; 1 kedlubna; 1 větší mrkev; 1 celer; 1 větší kořen petržele; 1 větší houba; 1 brokolice rozebraná na růžičky; hrstka zeleného hrášku; 10 dkg kapřího filé; estragon; sůl; pepř; citron; 1 - 2 stroužky česneku; 5 dkg vlasových nudlí; 1 polévková lžíce škrobové moučky; 1 dl mléka; 1 dl smetany
Ohřejeme máslo a osmahneme na něm cibuli a pórek. Osolíme. Kedlubnu, mrkev, celer a kořen petržele nakrájíme na nudličky. Zeleninu přidáme k osmahnuté cibuli a začneme ji dusit. Mezitím nakrájíme houbu a odtrhneme několik růžiček z brokolice. Vhodíme k ostatní zelenině. Filé z kapra nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Maso vhodíme na zeleninový základ a podusíme asi 10-12 minut, než maso nezíská bílou barvu. Přidáme čerstvě nasekaný estragon a zalijeme vodou. Do vroucí polévky nasypeme vlasové nudle a malé množství zeleného hrášku. Ochutíme několika kapkami citronové šťávy. V trošce vody rozmícháme škrobovou moučku, do polévky ji přilijeme až budou nudle uvařené. Bílou barvu dodáme polévce mlékem a smetanou. Před podáváním polévku důkladně povaříme. Polévku servírujeme na talíř a pokapeme ji smetanou. Zdobíme plátky citronu a estragonem.

Pekingská polévka

200 g ryzovych nudli, 200 g uvareneho slepiciho masa, 1 porek, 1 vejce, 1 l vyvaru z masa, sojova omacka, sul, 100 g kapie
Ryzove nudle ponorime do horke osolene vody a za chvili scedime. Vlozime je do polevkove misy, na ne narovname na nudlicky pokrajene maso a zalijeme vyvarem, ve kterem jsme povarili kostky porku a nechali srazit rozslehane vejce. Podle chuti zakapeme sojovou omackou, osolime a ozdobime prouzky kapie.

Kapustová polévka s mušličkami

100 g těstovin, lžíce oleje, mrkve, 20 g másla, 200 g růžičkové kapusty, sůl, Maggi bujon, Maggi Harmonie Chuti na dochucení 
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme, propláchneme studenou vodou a promícháme s olejem. Na másle orestujeme tenké nudličky mrkve a kapustu, pak zalijeme vývarem z MAGGI Zlatého zeleninového bujónu a vaříme 10 minut. Dochutíme MAGGI Harmonií chuti, přidáme těstoviny a podáváme.

Francouzská kuřecí polévka

lžička oleje, cibule, 3 stroužky česneku, červená paprika,  zelená paprika, 2 cukety, 300 ml rajčatového protlaku, 180 g maggi nudle, 450 g kuřecího masa, 1/4 lžičky soli, pepř 
V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky a vše mícháme ještě cca 1 minutu. Dále přidáme papriky nakrájené na kostičky, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání dusíme 5 minut. Poté přidáme cukety nakrájené na plátky, majoránku a dusíme dalších 7 minut, dokud cukety nezměknou. Přilijeme rajský protlak a drůbeží vývar - vše začneme vařit. Přidáme těstoviny a kuře nakrájené na kostičky. Zmírníme teplotu a pod pokličkou vaříme mírným varem dalších 5-8 minut. Na závěr dochutíme polévku solí, pepřem.

Studená pórková polévka

30 g másla, 3 porky, celerová nať, 150 g brambor, 1l vývaru, sůl, pepř, 100 ml sladké smetany, 2,5 lžíce šlehačky, lžíce pažitky 
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme na tenká kolečka nakrájené pórky, celer a přikryté dusíme 15 minut. Potom vložíme na kostky nakrájené brambory, polévku osolíme, okořeníme a vaříme ještě 15 minut. Do rozmixované vmícháme sladkou smetanu a necháme chladit. Polévku podáváme studenou s kopečkem šlehačky a posypanou pažitkou.

Francouzský chřestový krém

300 g zeleného chřestu, cibule, maggi zlatý zeleninový bujon, jíška, lžíce oleje, 100 ml mléka, žloutek, mrkev, předvařená rýže - 1 sáček, muškátový oříšek, pepř 
Chřest omyjeme, dřevnaté konce odřízneme, spodní, tužší část oškrábeme a nakrájíme na stejně dlouhé kousky. Cibuli nakrájenou na kostičky spolu s chřestem osmažíme na rozpáleném oleji. Zalijeme vývarem z MAGGI Zlatého zeleninového bujónu a uvaříme doměkka. Několik kousků uvařeného chřestu necháme stranou, ostatní rozmixujeme.Chřestovou směs rozředíme mlékem, přivedeme znovu k varu a zavaříme jíškou. Mrkev nakrájíme na kolečka a uvaříme je v polévce. Rýži uvaříme doměkka, vymačkáme z ní vodu a necháme vychladnout. Hotovou polévku ochutíme muškátem, pepřem a solí. Do talířů vložíme kousky vařeného chřestu, knedlíčky z vařené rýže (vykrajované lžičkou namočenou v horké vodě) a zalijeme horkým krémem.

Brokolicová polévka se svítkem z kopřiv

2 mrkve, brokolice, cibule, 2 řapíky celeru,  lžíce másla, 1 l vývaru, sůl, pepř 
svítek : 2 vejce, 0,5 hrnku hrubé mouky, lžička prdop, 100 ml mléka,  krémový sýr, muškatový květ, hrst mladých kopřiv
Brokolici rozdělíme na malé růžičky, očištěnou mrkev nakrájíme na tenké nudličky, celer nasekáme na 0,5 cm proužky a oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo. V hrnci rozehřejeme máslo a na něm osmahneme nakrájenou zeleninu asi 10 minut. Zeleninu stále mícháme. Do hrnce vlijeme vývar a vše povaříme dalších 10 minut. Polévku podle chuti osolíme a opepříme. Svítek: změklé máslo utřeme v misce vidličkou se žloutky a špetkou soli. Postupně střídavě přidáváme mouku, ve které jsme předem rozmíchali prášek do pečiva, a mléko. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do vzniklého těsta spolu se špetkou muškátového květu. Pánev potřeme trochou oleje, rozehřejeme ho a usmažíme na něm 4 tenké svítky. Kopřivy spaříme vroucí vodou, nasekáme nahrubo a vmícháme do sýra. Směsí potřeme svítky a zavineme je. Vzniklé rolky nakrájíme na 0,5 cm řezy. Rozdělíme je do talířů, zalijeme polévkou a podáváme.

Vývar z vepřové kosti

kost vyřízlá z kotety, mrkev, petržel, 0,5 menšího celru, 1,5 l vody, paprika, naťová cibulka, 4 kuličky pepře, bobkový list, 2 kuličky nového koření, sůl, vajíčko, lžíce mouky
Pokud připravuji řízky nebo omáčku z nevykostěné kotlety, zbyde mi kost, z které připravím chutnou polévku. Do hrce s vodou dám kost, sůl a koření a vařím ji až maso na kosti změkne. Vyndám kost, oberu kousky masa a vrátím je do vývaru, do kterého ještě přidám nastrouhanou kořenovou zeleninu, bílou část naťové cibulky a na nudličky nakrájenou zeleninovou papriku. Když je zelenina měkká, polévku zahustím kapáním, které si připravím z vejce a mouky. Vařím ještě asi deset minut. Polévku dochutím a ozdobím pokrájenou zelenou natí z cibulky.

Studená polévka z červené řepy s telecím masem a vejci

200 g červené řepy, 200 ml láku z okurek, 800 ml zakys. smetany,  steril. okurka, salátová okurka menší, svazek ředkviček, 100 g pečeného telecího masa, sůl, pepř, pažitka, jarní cibulka,  2 vejce, kopr 
Červenou řepu omyjeme a i se slupkou uvaříme. Zchladlou oloupeme a nakrájíme či nastrouháme. Do smetany zašleháme lák z okurek a řepu. Přidáme nakrájené okurky a ředkvičky a pokrájené telecí maso. Osolíme, opepříme, přidáme pažitku, kopr a nať cibulky. Přikryjeme a dobře vychladíme. Na každý talíř dáme čtvrtku vejce natvrdo a přelijeme polévkou.

Telecí polévka s houbami a těstovinami

400 g telecího masa, 1,5 litru vody, cibule, 5 kuliček zeleného pepře, 4 hřebíčky, 0,5 lžičky mletého muškátového květu, 150 g hlívy ústřičné, kelímek smetany ke šlehání, 150 g těstovin, lžíce kukuřičného škrobu, 3 lžíce mléka, sůl, pepř, glutasol,  lžička sójové omáčky 
Ve velkém hrnci na másle s trochou oleje oblanšírujeme plátky masa a kolečka cibule. Přidáme pepř, hřebíček a lžičku sójové omáčky. Zalijeme dostatečným množstvím vody a vaříme cca 2 hodiny. Vývar přecedíme do nového hrnce a necháme vychladnout. Z povrchu sebereme tuk. Do vývaru vrátíme kousky telecího masa a opět ho přivedeme k varu. Přidáme pokrájené houby a smetanu, do které jsme vmíchali muškátový květ. Zvlášť si předvaříme těstoviny al dente. Kukuřičný škrob smícháme s mlékem, glutasolem, solí a pepřem. Směs vmícháme do polévky a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Těsně před podáváním přidáme do polévky těstoviny.

Slepičí polévka s těstovinami a droby

středně velká tučnější slepice s droby, 3 mrkve, 3 petržele, 0,5většího celeru, velká cibule, 200 g silnějších širokých nudlí, sůl, pepř, chilli paprička, petrželka 
Do velkého hrnce vložíme na čtvrtky naporcovanou slepici bez drobů, celou očištěnou kořenovou zeleninu, kuličky černého pepře, omytou neoloupanou cibuli. Hrnec až po okraj naplníme studenou vodou. Uvedeme pomalu do varu. Na mírném ohni necháme vařit asi hodinu. Zvlášť do měkka uvaříme droby spolu s chilli papričkou a solí. Oba vývary postupně scedíme a slijeme, maso ze slepice dobře obereme a nasekáme najemno spolu s uvařenými droby. Do vroucího vývaru vložíme nudle a vaříme 4 minuty. Nakonec přidáme maso a podáváme s nasekanou petrželkou.

Polévka z tvrdého sýru

plátek tvrdého sýru, 0,5 hrnečku strouhanky, lžíce másla, 4 hrníčky hovězího vývaru, vejce, muškátový květ, sůl 
Strouhanku osmažíme na másle, přidáme nastrouhaný tvrdý sýr. Zalijeme vývarem a necháme vařit. Když polévka vaří zahustíme ji vajíčkem, ochutíme solí a muškátovým květem.

Studená polévka s pórkem a bramborami

3 pórky /bílá část/, 50 g másla, cibule, stroužek česneku, svazek celer. natě, 750 ml kuřecího vývaru, 200 g brambor, 190 ml smetany, 2 lžíce pažitky, sůl, bílý pepř 
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, najemno nakrájený pórek, celer a česnek. Hrnec přiklopíme a na mírném ohni za občasného míchání dusíme asi 15 minut, nebo dokud není zelenina měkká. Nesmí zhnědnout. Přidáme na kostky nakrájené brambory a vývar a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a 20 minut pod pokličkou vaříme. Odstavíme a necháme chvílu vychladnout. Pak polévku rozmixujeme a nalijeme do čistého hrnce. Polévku pomalu znova přivedeme k varu a vmícháme smetanu. Ochutíme solí a bílým pepřem a zahříváme, aniž by se polévka znova vařila. Podáváme vychlazenou a ozdobenou pažitkou.

Zeleninová polévka s kozím sýrem

300 g celeru, fenykl - bulva, cuketa, 2 kostky zeleninového bujonu, 1 l vody, lžíce lžíce Maggi vlasové nudle, 100 g kozího sýru, petrželka
Vodu přivedeme do varu, rozdrobíme Maggi Zlatý zeleninový bujon, přidáme nakrájený řapíkatý celer a cuketu, na čtvrtku překrojenou bulvu sladkého fenyklu a přivedeme do varu. Po 5 minutách varu přidáme MAGGI vlasové nudle a vaříme 4 minuty. Polévku rozdělíme do čtyř talířů, posypeme jemně sekanou petrželkou a na kostičky nakrájeným kozím sýrem. Labužníci mohou zvýraznit chuť 1 lžíci suchého sherry do každého talíře.

Polévka s těstovinami

lžíce másla, malá cibulka, 2 mrkve, kousek brokolice, lžíce hladké mouky, sůl, lžička vegety, hrnek těstovin
Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli i mrkev, zaprášíme moukou, krátce osmahneme a zalejeme 1 litrem vody. Uvedeme do varu, osolíme, okořeníme vegetou a přidáme brokolici rozebranou na růžičky. Po 10 minutách varu přidáme těstoviny, krátce povaříme, odstavíme a pod pokličkou necháme těstoviny dojít doměkka.

Mléčná polévka z celozrnné mouky

8 lžic celozrnné mouky, lžíce jemné sójové mouky, 0,5 l vody, 1/4 l mléka, žloutek, sůl, petrželka 
Celozrnnou mouku a sójovou mouku namočíme na 3 - 4 hodiny do vody. Pak vaříme 20 minut. Po uvaření přidáme horké mléko, žloutky a osolíme. Okořeníme petrželkou.

Mléčná polévka s vločkami

3/4 l vody, 100 g obilnin, mléko na dolití, kousek másla, 2 lžíce petrželky, žloutek
Obilninu namočíme (vločky a rýži na 2 - 3 hodiny, kroupy na 12 - 24 hodin). Vločky a rýži vaříme 15 - 20 minut, kroupy déle (a přidáváme k nim vodu). Po uvaření dolejeme mlékem, omastíme, přidáme petrželku a zjemníme žloutkem.

Bílá polévka špenátová

0,5 kg špenátu, lžíce másla, 2 lžíce mouky, 2 lžíce sójové mouky, 1 l mléka, 1/8 l sladké smetany 
Špenát jemně nakrájíme a dusíme bez poklice na trošce vody. Přidáme do mléka mouky a chvíli povaříme. Nakonec osolíme, přidáme smetanu a máslo. Když je polévka hotová, můžeme do ni rozkvrdlat 1 vejce.

Bílá polévka salátová

0,5 kg salátu, lžíce másla, 2 lžíce mouky, 2 lžíce sójové mouky, 1 l mléka, 1/8 l sladké smetany 
Salát jemně nakrájíme a dusíme bez poklice na trošce vody. Přidáme do mléka mouky a chvíli povaříme. Nakonec osolíme, přidáme smetanu a máslo. Když je polévka hotová, můžeme do ní rozkvrdlat 1 vejce.

Bílá polévka kopřivová

0,5 kg mladých kopřiv, lžíce másla, 2 lžíce mouky, 2 lžíce sójové mouky, 1 l mléka, 1/8 l sladké smetany 
Kopřivy jemně nakrájíme a dusíme bez poklice na trošce vody. Přidáme do mléka mouky a chvíli povaříme. Nakonec osolíme, přidáme smetanu a máslo. Když je polévka hotová, můžeme do ní rozkvrdlat 1 vejce.

Chlebovnice

2 krajíčky chleba, cibule, sůl, kmín, máslo, 2 hrnky mléka, 2 vejce, masox, petrželka nebo pažitka 
Do hrnce s vodou nakrájíme chleba, osolíme, přidáme kmín, masox a cibuli a rozvaříme do měkka. Propasírujeme přes síto nebo rozmixujeme. V mléce rozkvedláme vejce, vlijeme a necháme přejít var. Nakonec nasypeme posekanou petrželku nebo pažitku a přidáme kousek čerstvého másla.

Dobrá zeleninová polévka

40 g másla, 80 g cibule, 100 g kořenové zeleniny, lžička sladké papriky, mletý pepř, sůl, 200 g brambor, zelená petrželka, na smažení olej, voda 
Zpěníme cibuli, přidáme kostičky kořenové zeleniny a osmahneme. Zasypeme lžičkou papriky, necháme zpěnit, zalijeme horkou vodou, dáme pepř a vaříme. K poloměkké zelenině přidáme kostičky brambor. Dovaříme a nasypeme nakrájenou petrželku.

Citrónová polévka s krůtím masem

cibule, lžíce másla, 300 g krůtích řízků, 8 lžic předvařené rýže, 0,5 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého bílého pepře, na špičku nože čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, 3 vejce, šťáva z citronu, 12 lístků meduňky
Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Máslo rozpustíme ve velkém hrnci a nakrájenou cibuli na něm osmahneme do sklovita. Krůtí řízky omyjeme a nakrájíme na drobné nudličky. Maso dohněda opečeme s cibulí, zalijeme drůbežím bujónem a dáme vařit. Rýži nasypeme do polévky a necháme 5 minut pomalui vařit. Ochutíme solí, pepřem a muškátových oříškem. Vejce rozkvedláme s citrónovou šťávou. Polévku odstavíme a zamícháme do ní rozkvedlaná vejce. Meduňku omyjeme a osušíme. Polévku nalijeme na nahříté polévkové talíře a posypeme meduňkou.

Pórková polévka s drožďovými knedlíčky

250 g droždí, pórek, mrkev, česnek, majoránka, sůl, kuřecí vývar, vejce, strouhanka, cibule, mletý pepř, vegeta
Do kuřecího vývaru dáme nakrájený pórek a nastrouhanou mrkev a necháme vařit. Mezi tím si uděláme knedlíčky. Na olej dáme rozpustit droždí, pak přidáme nakrájenou cibulku zamícháme a odstavíme. Do toho postupně přidáváme rozmačkaný česnek, vejce, sůl, pepř a majoránku. Směs zahustíme strouhankou a uděláme menší knedlíčky. Další postup je stejný jako u játrových knedlíčků. Přidají se do polévky a nechají se chvilku povařit. Na konec můžeme do pórkové polévky s drožďovými knedlíčky přidat vegetu pro dochucení.

Kuřecí polévka s domácí strouhánkou

kuřecí skelet se zbytky masa, mrkev, petržel, sůl, vajíčko, 100 g polohrubé mouky, lžička Vegety, kousek celeru, kousek květáku, 3 zrnka černého pepře, zelená petrželka
Do osolené studené vody se čtyřmi zrnky pepře vložíme opláchnutý kuřecí skelet (můžeme použít zbylé, méně kvalitní části kuřete) a vaříme. Z jednoho vajíčka, mouky a špetky soli rukama uhněteme stejnorodou hroudu – měla by být dostatečně pevná – a nastrouháme ji na okurkovém struhadle. Vzniklou strouhanku rozprostřeme po čisté utěrce a necháme chvíli zaschnout. Zatím si očistíme a nakrájíme zeleninu do polévky. Můžeme ji vložit buď přímo do vařící vody nebo ji můžeme předtím osmahnout na pánvi na kousku másla. Uvařené kuřecí maso a kosti z polévky vyjmeme, necháme trochu zchladnout. Maso obereme, nakrájíme na kousky a vrátíme do polévky. Jakmile se polévka začne znovu vařit, přidáme asi polovinu strouhanky a necháme ji povařit zhruba 5 minut. Do hotové kuřecí polévky s domácí strouhankou přidáme lžičku Vegety a nasekanou zelenou nať.

Česneková polévka s knedlíčky

3 stroužky česneku, vejce, Vegeta, 100 g kapusty, drcený kmín, 2 lžíce sádla, sůl, pepř
knedlíčky:  2 plátky slaniny, vejce, vařené brambory, 2 stroužky česneku, houska,lžička másla, 2 lžíce hrubé mouky
Nejdříve si připravíme knedlíčky. Housku nakrájíme na drobné kostičky, česnek oloupeme a prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozpustíme na pánvi, přisypeme kostičky žemle, opečeme a necháme vychladnout. Máslo utřeme se solí, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhané vařené brambory, žemli se slaninou a vejce. Hmotu promícháme a zahustíme hrubou moukou. Z těsta vytvoříme knedlíčky zhruba velikosti vlašského ořechu. Ty vaříme zvlášť v osolené vařící vodě po dobu asi 6 minut. Hotové knedlíčky vložíme na závěr do polévky. Na polévku si oloupeme česnek, prolisujeme ho a lehce orestujeme na sádle, zalijeme vodou, osolíme, opepříme, okmínujeme a zavaříme. Do vroucí vody přidáme na proužky nakrájenou kapustu a povaříme asi 10 minut. Potom do vroucí polévky vlijeme rozšlehané vejce a necháme ho srazit. Česnekovou polévku můžeme dochutit Vegetou. Nakonec přidáme hotové knedlíčky a podáváme.

Chlebová polévka s párkem

200 g tvrdého chleba, 1,5 l vývaru, cibule, vejce, sůl, mletá sladká paprika, 60 g sádla, 100 g párku, zelená petrželka
Suchý chléb nakrájíme na kousky. V kastrole rozehřejeme sádlo, přidáme drobně nakrájenou cibuli, nakrájený chléb a vše osmahneme. Potom přilijeme vývar (stačí z bujonové kostky či bylinkové kostky nebo i voda), přidáme papriku, sůl a necháme asi 20 minut vařit. Potom rozmixujeme. Vajíčka si rozkvedláme v hrnečku a za stálého míchání je vlijeme do vařící polévky. Přidáme na kolečka nakrájený (případně předem opečený) párek, prohřejeme a podáváme. Na talíři sypeme chlebovou polévku zelenou petrželkou nebo nasekanou natí z mladé cibule.

Kmínová polévka s nočky

1,5 l vody, 2 lžíce hladké mouky, drcený kmín, zelená petrželka, 80 g kořenové zeleniny, 40 g másla
nočky:  50 g másla, 3 lžíce mléka, 120 g hrubé mouky, sůl, vejce 
Dáme si vařit osolenou vodu na polévku. Na pánvičce si připravíme z másla a hladké mouky červenou jíšku. Na rozpáleném másle si usmažíme za stálého míchání na jemné nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a půl kávové lžičky mletého kmínu. Osmaženou zeleninu přidáme do vody na polévku a polévku zahustíme jíštkou. Dobře povaříme (asi 10 minut od počátku varu po přidání jíšky). Zatím si utřeme máslo se solí, přidáme vajíčko, mléko a mouku a těsto dobře promícháme. Kávovou lžičkou namočenou ve vodě z těsta vykrajujeme nočky, rychle je vkládáme do vařící kmínové polévky a povaříme asi 6 minut.

Rychlá vaječná polévka s libečkem

2 l vody, sůl, polévková kostka, 2 lžíce krájeného libečku, 3 lžíce sádla, vejce, 3 lžíce krupičky 
Ze sádla a krupičky připravíme jíšku, do ní zamícháme vejce a rychle na slabém ohni mícháme, až se vytvoří drobné žmolky. Zalijeme je vodou s polévkovou kostkou a povaříme. Do jíšky je možné přidat i drobně nasekanou cibuli nebo část pórku. Hotovou vaječnou polévku ochutíme drobně nasekaným libečkem.

Nepravá dršťková polévka

2-3 l vody, cibule, 200 g hlívy ústřičné, sůl, 0,5 lžičky pálivé papriky, 4 stroužky česneku, 3 lžíce sádla, lžička majoránky, 2 lžíce sladké papriky, 4 lžíce hladké mouky 
Hlívu si očistíme a nakrájíme na tenčí proužky zhruba velikosti malíčku. Oloupeme si cibuli a nakrájíme ji na kostičky, oloupeme si i česnek. V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli, hladkou mouku a osmahneme dozlatova. Poté přidáme mletý pepř, sladkou i pálivou papriku, zalijeme troškou vody, dobře rozmícháme a doplníme zbývající množství vody. Opět promícháme a přivedeme k varu. Přidáme nakrájené houby, prolisovaný česnek, sůl a majoránku. Vaříme do změknutí hlívy ústřičné (trvá zhruba hodinu). Hotovou nepravou dršťkovou polévku můžeme ozdobit nudličkami pórku a podávat ji s chlebem.

Bramborová polévka s hráškem a houbami

1,5 l vody, sůl, 250 g brambor, cibule, majoránka, mletý pepř, 100 g zeleného hrášku, 100 g čerstvých hub, 2 stroužky česneku, 50 g másla, 50 g hladké mouky,  zelená nať 
Očistíme si brambory, nakrájíme je na kostičky a dáme je vařit do vody na polévku. Vodu osolíme, opepříme, přidáme majoránku a prolisovaný česnek. Oloupeme si a nakrájíme cibuli, očistíme houby a nakrájíme je na plátky nebo na kostičky. Připravíme si i hrášek - můžeme použít mražený nebo sterilovaný. Připravené suroviny dáme do vařící vody s bramborami. Zvlášť na pánvi si uděláme zlatou jíšku z trochu hladké mouky a másla - rozředíme ji vlahou vodou a vlijeme do polévky. Trochu ještě provaříme. Bramborovou polévku zdobíme nasekanou zelenou petrželkou.

Krkonošská bramboračka s houbami

300 g brambor, sůl, mletý pepř, mrkev, cibule, 300 g čerstvých hub, 3 stroužky česneku,  petržel, 100 g celeru, 100 g kapusty, lžička kmínu, lžička majoránky, 4 zrnka celého pepře, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, petrželová nebo celerová nať 
Na tuto polévku si připravíme pořádně velký hrnec - mělo by se do něj vejít alespoň 2,5 l vody. Vodu osolíme a dáme vařit. Zatím se věnujeme čištění a krájení zeleniny na polévku a čištění a krájení hub. Houby jsou lepší čerstvé, ale zatoužíte-li po této polévce v zimě, sušené se také hodí (těch stačí samozřejmě menší množství). Oloupané brambory nakrájíme na větší kostky (asi 2 x 2 cm), ostatní zeleninu nakrájíme na menší kostičky, kapustu na proužky. Jakmile se voda začne vařit, vhodíme do ní všechnu zeleninu kromě kapusty, nakrájené houby, mletý a celý pepř, kmín a majoránku. Přikryjeme pokličkou a vaříme téměř do změknutí zeleniny. Zatím si z másla a hladké mouky připravíme zlatou jíšku a rozpustíme ji ve vlahé vodě. Jakmile zelenina začíná měknout, přidáme na proužky nakrájenou kapustu a přimícháme rozpuštěnou jíšku. Krkonošskou bramboračku necháme ještě asi 10 minut povařit. Podle chuti přisolíme, kdo má rád, může přidat Vegetu. Na talíři sypeme zelenou natí.

Jahodová polévka s jogurtem

500 g jahod, 2 lžíce moučkového cukru, 7,5 dcl bílého jogurtu, 2,5 dcl mléka nebo smetany 
Omyté jahody nakrájíme na malé kousky, posypeme cukrem a necháme asi 2 hodiny odležet. Větší část jahod rozmixujeme s jogurtem a mlékem nebo smetanou, zbytek jahod přidáváme vcelku. Jahodová polévka s jogurtem se podává chlazená.

Francouzská zeleninová polévka

2 kedlubny, 2 mrkve, čtvrtka zelí, čtvrtka mladé kapusty, 2 lžíce hrášku, 2 lžíce másla, bílý mletý pepř, sůl, čerstvá petrželka na ozdobu, balení Maggi Slavnostní francouzská polévka
Zeleninu omyjeme a nakrájíme na plátky. V hrnci rozpustíme máslo a všechnu zeleninu na něm osmahneme. Pak ji zalijeme polévkou připravenou z obsahu sáčku MAGGI Slavnostní francouzské polévky, osolíme, uvedeme do varu, po pěti minutách přidáme hrášek a vše vaříme téměř doměkka (zelenina i hrášek by měly být při podávání ještě na skus pevné). Hotovou polévku dochutíme špetkou mletého pepře. Francouzskou zeleninovou polévku podáváme s jemně rozsekanou petrželkou.

Vydatná uzenka

450 g uzené ryby, bobkový list, 850 ml mléka, 25 g másla, stroužek česneku, cibuli, lžíci hladké mouky, červenou papriku, nakrájenou, 130 ml sherry nebo jiného dezertního vína, 230 g moučných brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky, 100 g mražených kukuřičných zrn, sůl, pepř na dochucení
Celou rybu vložte do hrnce a zalijte mlékem. Přidejte bobkový list, uveďte do varu a deset minut mírně vařte. Pak vyjměte rybu, maso rozdělte vidličkou na lupínky a mléko přeceďte.V hrnci na středním plameni osmahněte na másle cibulku; trvá to tři až čtyři minuty. Pak ji poprašte moukou, zasmahněte, přisypte česnek i kousky papriky a společně smažte ještě pět minut. Poté směs zalijte sherry a za stálého míchání nechte téměř všechnu tekutinu odpařit.Do hrnce přidejte brambory a sladkou papriku, zalijte přecezeným mlékem, osolte a opepřete. Uveďte do varu, plamen stáhněte, polévku přikryjte poklicí a čtvrt hodiny mírně vařte. Potom přisypte kukuřici a provářejte ještě pět minut. Polévku odstavte a vmíchejte rybu.

Babiččina kulajda

300 g hub, 3 lžíce rostlinného oleje, celý kmín, několik zrnek nového koření, 2 bobkové listy, 3 lžíce hladké mouky, 1 l vody, 2 větší oloupané brambory, 200 ml sladké smetany, kopr, 3 vejc, ocet, sůl
Na oleji podusíme nakrájené houby společně s kořením. Zaprášíme moukou, krátce osmahneme a zalejeme vodou. Prošleháme metlou a za občasného promíchání vaříme na mírném plameni 30 minut. Do polévky přidáme brambory nakrájené na kostičky a vaříme dokud nezměknou. Nakonec přilejeme smetanu, přidáme jemně nakrájený kopr a přivedeme k varu. Pak vlejeme rozšlehané vejce a ještě krátce povaříme. Podle potřeby kulajdu ochutíme octem a solí.

Ostrá zeleninová polévka

2 cibule, 6 stroužků česneku, 8 lžic oleje, 350g mletého masa, 3 zelené papriky, 400g oloupané cukety bez jader, 750 g oloupaných rajčat, 250 g červených fazoli, 1 l zelenivého vývaru, sůl, pepř, pálivá paprika, rozmarýn, oregano 
Cibuli nakrájenou na nudličky s nasekaným česnekem orestujeme, přidáme maso a koření. Po 10 minutách přidáme papriku nakrájenou na nudličky, cuketu, na čtvrtky nakrájené rajčata a předem namočené fazole. Osolíme, zalijeme zeleninovým vývarem a zeleninovou polévku vaříme, dokud fazole nezměknou.

Houbová agáta

2 hrsti sušených hub, 1,5 l vody, kostka kuřecího vývaru, 250 ml mléka, mouka a olej na jíška, citronová šťáva
Do studené vody dáme vařit kostku vývaru a houby. Vaříme, až jsou houby měkké. Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, povaříme, rozšleháme a vlijeme do polévky. Po kapkách přidáváme citronovou šťávu podle chuti. Houbovou agátu podáváme s opečenou houskou.

Farská polévka

kořenová zelenina, cibule, rajče, masox, dětská krupička, olej,  vejce
V hrnci na polévku rozpálíme olej, přidáme 2-3 lžíce dětské krupičky nebo hrubé mouky a když nám vznikne něco jako jíška, rozklepneme do ní vejce a pilně mícháme, až se utvoří žmolky. Zalejeme vodou, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, nastrouhanou nebo hodně na jemno nasekanou cibuli a masox. Chuť hodně vylepší jedno menší propíchané rajče a několik neloupaných stroužků česneku, které taky propíchneme. Když kořenová zelenina změkne, je farská polévka hotová.

Hrášková polévka

mražený hrášek, česnek, hladká mouka, jogurt, vajíčko, sůl, majoránka, pepř 
3 lžíce hladké mouky opražíme nasucho, zalijeme litrem vody a rozmícháme, přidáme hrášek a vaříme cca 20 ninut. V jogurtu rozmícháme vajíčko a pomalu za stálého míchání vlijem do polévky - přidáme 1 rozetřený česnek, osolíme, přidáme trochu majoránky a dle chuti opepříme. Hráškovou polévku podáváme s čerstvým pečivem.

Rakouska rybí polévka

1,5 l vody, 400 g kapra a mlíčí, 300 g sterilovaného hrášku, 200 g kořenové zeleniny, 1 dl kysané smetany, houska, sůl, pepř, ocet, citronová kůra
Očištěného a opláchnutého kapra a mlíčí dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Sebereme pěnu, osolíme, okořeníme asi 5 bobulkami pepře a uvaříme do měkka. Maso a mlíčí vyjmeme a vývar přecedíme. Ve vývaru uvaříme na kostičky nakrájenou zeleninu. Rybí maso obereme, mlíčí pokrájíme nadrobné kousky a spolu se zeleninou a hráškem rozmixujeme. Dáme zpět do vývaru a spolu s kouskem citronové kůry ještě chvíli povaříme. Dochutíme lžící octa a trochou soli. Na talíři rybí polévku ozdobíme kopečkem smetany, zvlášť podáváme osmaženou, na kostičky pokrájenou housku.

Houbová polévka s kroupami

100 g čerstvých hub, cibule, 30 g hladké mouky, 30 g tuku, lžíce drobně nasekané celerové natě , 4 lžíce den předem namočených krup, 1 l vývaru, 2 brambory, 0,25 l kysané smetany
Houby očistíme a pokrájíme. Cibuli pokrájenou na drobno zpěníme na rozpáleném tuku, přidáme celerovou nať pokrájenou nadrobno, promícháme, zaprášíme moukou a opražíme. Pak osolíme, přidáme propláchnuté houby, zalijeme vývarem a vaříme asi 15 minut. Nakonec přidáme nakrájené brambory na kostičky a dovaříme. Hotovou houbovou polévku dochutíme smetanou.

Polévka bramborová s ovesnými vločkami

1,25 l vody, 3 brambory, kousek cibule, 100 g kořenové zeleniny, 40 g vloček, sůl, kmín , majoránka, pažitka, trocha česneku 
Do osolené vroucí vody s kmínem a cibulí dáme vařit oloupané, na kostky nakrájené brambory. Očištěnou, na nudličky nastrouhanou zeleninu a přebrané vločky osmahneme na másle. Osmaženou zeleninu s vločkami přidáme do polévky a vaříme do měkka. Hotovou bramborovou polévku okořeníme česnekem utřeným se solí, rozemnutou majoránkou a pažitkou.

Bramboračka s vaječnými noky

1,5 l vody, 200 g pokrájené kořenové zeleniny, 400 g brambor, sušené houby předem namočené, sůl, pepř, 50 g másla, 2 lžíce polohrubé mouky, stroužek česneku, majoránka
Noky:  vejce, lžíce másla, sůl, 100 g hrubé mouky
Brambory nakrájíme na nudličky a se zeleninou, solí, pepřem a namočenými pokrájenými houbami dáme vařit. Pak rozpustíme na pánvi máslo a s moukou osmažíme světlou jíšku, kterou zalijeme studenou vodou. Potom ji zavaříme do polévky. Přidáme rozetřený česnek. Naposledy zavaříme noky a přidáme majoránku. Z přísad na noky utvoříme tužší těsto. Lžičkou vykrajujeme noky a zavaříme je rovnou do bramboračky.

Jednoduchá krupicová polévka

3 lžíce krupice, 2 lžíce tuku, 1 l vody, libeček, vejce, petrželka 
Dáme vařit vodu s libečkem. Mezitím osmažíme na tuku krupici a nasypeme ji do horké vody. Vaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme rozšlehané vajíčko a nadrobno nakrájenou petrželku. Pro přípravu této polévky můžeme použít vývaru z vařené zeleniny, zvláště květáku, z masa, případně jen vodu a masox nebo slepičí bujon.

Kyselo s houbami

150 g hub, lžíce octa, kmín, sůl, 1 l vody, 0,25 l smetany, 2 lžíce polohrubé mouky,  žloutek 
Ve vodě se solí, octem a kmínem vaříme asi 20 minut do měkka pokrájené houby. Ve smetaně rozmícháme žloutek s moukou a za stálého míchání přilijeme k houbám. Povaříme ještě asi 15 minut a není-li polévka dost kyselá, přikyselíme octem.

Švýcarská sýrová polévka

2 trojúhelníčky taveného sýra, 30 g másla, jablko, 50 g hladké mouky, 0,25 l mléka, 1 l masového vývaru, 0,5 lžičky kmínu, sůl, 2 žloutky, petrželka 
Sýr a máslo rozpustíme a smícháme s ustrouhaným jablkem a moukou. Přidáme mléko, vývar, kmín, sůl, našleháme a dobře povaříme. Nakonec vmícháme žloutky a už jen prohřejeme a nevaříme. Před podáním do švýcarské sýrové polévky přidáme sekanou petrželku.

Houbová polévka zimní

2 lžíce hery neo másla, cibule, 2 lžíce sušených hub, sůl, kmín, 6 lžic polotovaru na bramborovou kaši, 0,5 l vody , 0,5 l smetany
Na tuku osmažíme cibulku, na ni dáme dusit předem namočené houby. Podlijeme, přidáme sůl a kmín. Když jsou houby měkké, přidáme k nim ve vodě rozmíchaný polotovar a 5 minut povaříme. Nakonec přidáme smetanu, necháme prohřát a podle potřeby houbovou polévku dochutíme.

Rychlá hovězí polévka z mletého masa

1,5 l vody, 25 dkg mletého masa, 10 dkg zeleniny, 0,5 lžičky soli, 0,5masoxu, zelená petrželka 
Mladé maso zalijeme studenou vodou a vaříme s masoxem asi půl hodiny. Přidáme pokrájenou osmaženou zeleninu a sůl. Povaříme asi 15 minut. Nakonec hovězí polévku z mletého masa posypeme sekanou petrželkou.

Minestra - zeleninová polévka

kousek kapusty a celeru, pórek , kousek petržele, několik zelených fazolek, olej, cibule, 60 g rýže , sůl, 1,25 l vývaru z masa nebo masoxu, stroužek česneku, 50 g strouhaného sýra 
Všechnu zeleninu očistíme, pokrájíme. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme zeleninu a rýži, osolíme, zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Vmícháme česnek utřený se solí. K zeleninové polévce podáváme strouhaný sýr.

Polévka ze zmrazeného špenátu

250 g zmraženého špenátu, 40 g másla, 30 g hladké mouky, cibule, 1 l vývaru, 0,15 l mléka , žloutek, sůl, pepř, muškátový oříšek
Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme, přidáme zmražený špenát, zalijeme vývarem. Dobře promícháme a povaříme. Ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem. Nakonec zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali žloutek, necháme prohřát, už nevaříme. Polévka ze zmrazeného špenátu podáváme s osmaženou žemlí nakrájenou na nudličky.

Kokosová polévka

2  kuřecí prsa, 330 ml kokosového mléka, 5 cm čerstvého zázvoru, kostka slepičího bujonu, lžíce červené pasty kari, 2 lžíce rybí omáčky, lžíce třtinového cukru, 4 lžíce nasekaných listů koriandru
Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. V hrnci uvaříme vodu a přidáme bujón. Kuře nakrájíme na malé kousky. Do vařícího se bujónu vlijeme kokosové mléko, nasypeme nakrájený zázvor a za občasného míchání povaříme pět minut. Poté přidáme kuřecí maso a vaříme deset minut. Přidáme kari, rybí omáčku, cukr a koriandr a vaříme ještě 4-5 minut. Na talířích můžeme kokosovou polévku dozdobit ještě malou větvičkou koriandru.

Rychlá gulášová zelňačka

gulášová polévka v sáčku, malé sterilované zelí ve skle, česnek, klobása, trochu smetany 
Polévku uvaříme podle návodu na sáčku. Zelí a klobásu(na kolečka) uvaříme zvlášť. Obě směsi slijeme, počesnekujeme a zalijeme smetanou. Rychlá gulášová zelňačka se hned podává.

Pravá jihočeská kulajda

25 dkg hřibů, 50 dkg brambor, sůl, kmín, cibule, 1/4 l kysané smetany, lžíce hladké mouky , vejce, lžíce octa, lžíce rozsekaného kopru-i více
Houby rozkrájené na kostičky, barmbory na kostičky vaříme ve slané vodě spolu s kmínem a nakrájenou cibulí do měkka. Zahustíme smetanou se zakvedlanou moukou a krátce povaříme. Nakonec přidáme rozkvedlaná vejce, ocet, povaříme. Jednotlivé porce pravé jihočeské kulajdy posypeme koprem.

Rychlá polévka z masoxu

1,5 l vody, masox, 100 g kořenové zeleniny, 150 g zavářky, petrželka 
Ve vodě rozpustíme masox, přidáme nudličky nakrájené zeleniny a povaříme. Zavříme malé nočky z koupené zavářky a do hotové polévky z masoxu přidáme sekanou petrželku.

Chřestový krém

máslo, hladká mouka, 1 l vody, sůl, pepř, muškátový květ , 1/4 l šlehačky, 1 l mléka, sterilovaný chřest 
Chřest dáme vařit. Uděláme jíšku, zalijeme vývarem, přidáme mléko, sůl, pepř, muškátový květ a dáme vařit. Poté přidáme nakrájený chřest a opět vaříme 10 minut. Nakonec přidáme šlehačku pro zjemnění chuti a krátce povaříme.

Polévka z cuket a rajčat

malá cuketa, 300 g rajčat, 2 lžíce olivového oleje, kostka zeleninového bujónu, malá cibule, stroužek česneku, sůl, pepř, pažitka nebo petrželka
Rajčata spaříme v horké vodě, oloupeme a drobně nakrájíme. Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a česnek, přidáme rajčata a krátce podusíme. Zalijeme vodou, přidáme bujónovou kostku, osolíme, opepříme a povaříme, nakonec vmícháme nasekanou petrželku.

Dobrá česnečka

litr vývaru, 2 větší brambory, 150 g uzeného masa (nebo šunky), vejce, 6-10 stroužků česneku , koření (sůl, pepř,majoránka, vegeta) 
Do vroucího vývaru přidáme na kostičky nakrájené brambory a uzené maso. Až jsou brambory měkké, přidáme koření, česnek a rozšlehané vejce. Krátce povaříme.

Rychlá česneková polévka se sýrem

1,5 l masového vývaru nebo vody, 12  prolisovaných stroužků česneku, sůl, mletý pepř, hrst sušené majoránky , 2 lžičky vyškvařeného vepřového sádla, vegeta na dochucení, 100 g nahrubo nastrouhaného sýra typu ementál, 4 krajíce tmavého chleba
Vývar nebo vodu uvedeme k varu. Mezitím utřeme česnek se solí, pepřem a majoránkou a rozdělíme rovnoměrně do čtyř polévkových šálků nebo vložíme do servírovací polévkové mísy. Přidáme sádlo a vše zalijeme vroucí vodou nebo vývarem. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem nebo vegetou a jednotlivé porce posypeme strouhaným sýrem. Podáváme s chlebem opečeným pod grilem nebo v topinkovači.

Bylinková polévka

1 l masového vývaru, 20 g polohrubé mouky, 20 g oleje, 2 dl mléka, 2 žloutek, dobromysl, petržel, kopřivy 
Světlou jíšku z oleje a mouky zředíme vývarem a povaříme. Opláchuté a jemně nakrájené bylinky přidáme do polévky a krátce povaříme. Přlijeme v mléce rozšlehaný žloutek, krátce povaříme, odstavime a přidáme jemně nakrájenou petrželku.

Rajská polévka s bazalkou

500 g rajčat, 2 středně velké mrkve, 2 malé cibule, lžička rajského protlaku, 3/4 l zeleninového vývaru, 2 svazky bazalky, pepř, 4 velmi malá rajčata, 3 lžíce másla
Rajská jablíčka opláchneme a nakrájíme na kousky. Očistíme a omyjeme mrkev a nahrubo ji nastrouháme. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo a připravenou zeleninu na něm asi 10 minut dusíme. Vmícháme rajčatový protlak, necháme krátce zasmahnout a zalijeme zeleninovým vývarem, který jsme si mezitím připravili. Polévku vaříme asi 30 minut při střední teplotě a potom ji propasírujeme jemným sítem. Opereme a osušíme bazalku, pár lístků odložíme stranou na ozdobení a zbytek najemno nasekáme. Šlehačku ušleháme jen do polotuha a vmícháme do ní bazalku. Polévku dochutíme pepřem. Malá rajčata nasekáme na plátky a prohřejeme v polévce. Tu podáváme v miskách, ozdobenou bazalkou a šlehačkou.

Květáková polévka zasmažená

květák menší, 4 lžíce máslo, 4 lžíce mouka hladká, 3 vejce, sůl, vegeta podle chuti
Květák rozebereme na růžičky, důkladně omyjeme a vaříme doměkka v osolené vodě. Než se květák uvaří, připravíme si na pánvi světlou jíšku - rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku a smažíme do růžova. Když je květák uvařený, tak ho v hrnci rozmačkáme na malé kousíčky /mačkadlem na bramborovou kaši/, vývar dolijeme tak, abychom měli asi 2 litry polévky a přivedeme k varu. Přisypeme jíšku, dochutíme solí nebo vegetou a povaříme asi 10 minut. Nakonec promícháme rozkvedlaná vejce a ještě krátce povaříme. Květáková polévka zasmažená je hustá a vydatná.

Babiččina drůbeží polévka

3 ks drůbeží kostry, 250 g drůbeží droby, 2 lžíce máslo, 6 lžíc mouka hladká, 2 vejce, mrkev  , petržel, 1/4 ks celer, sůl, petrželka, pažitka
Drůbeží kostry a drůbky dáme vařit do osolené vody, aby se vyvařil silný vývar. Po uvaření vývar scedíme. Než se maso uvaří, připravíme si zavářku. Na pánvi rozpustíme máslo, vsypeme hladkou mouku tak, aby se máslo vsáklo a mouka vypadala suchá. Mouku osmahneme dorůžova. Potom do ní vyklepneme vejce a mícháme, dokud se vejce nesrazí a vzniknou menší hrudky. Do vařícího vývaru vsypeme zavářku a důkladně provaříme. Nakonec vsypeme jemně nastrouhanou zeleninu, petrželku a pažitku. Krátce ještě povaříme a babiččinu drůbeží polévku můžeme podávat.

Kuřecí polévka z drůbků

drůbky z kuřete, mrkev, petržel, 1/4 ks celer, 2 vejce, 3 lžíce studená voda,petrželka nebo pažitka, sůl, pepř, vegeta
Oprané drůbky nakrájíme na menší kousky. Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Vše dáme vařit do osolené vody asi na hodinu a půl. Když je vše měkké, vmícháme do polévky rozšlehané vajíčko s trochou vody nebo použijeme jinou zavářku. Kuřecí polévku z drůbků ještě povaříme a okořeníme Vegetou. Na talíři kuřecí polévku zdobíme sekanou petrželkou nebo pažitkou.

Lovecká polévka

1 1/4 litru voda, 2 mrkev, cibule, plátek celer, lžíce hrášek, kedlubna, 100 g anglická slanina, bobokový list, svazeček petržel, sklenka bílé víno, 2 vejce, lžíce citronová šťáva, pepř, sůl 
Slaninu pokrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme kolečka cibule a kostičky další zeleniny, zaprášíme moukou a zasmahneme. Pak přilijeme vodu a vaříme. Než zelenina změkne, přidáme víno, bobkový list a nakrájenou petrželku. Osolíme a opepříme podle chuti.
Loveckou polévku podáváme s rozmíchaným vejcem a polévku na talíři ještě podle chuti okyselíme citrónovou šťávou.

Srbská pórková polévka s taveným sýrem

litr voda, 150 g pórek, 30 g máslo, 200 g tavený sýr, masox, sůl, petrželka
Očištěný, vypraný pórek nakrájíme na kolečka, dáme do osolené vody a vaříme ho. Když změkne, přidáme na kousky pokrájený sýr, masox a máslo. Prohřejeme velmi pomalu na mírném ohni. Hotovou pórkovou polévku ochutíme petrželkou.

Maďarská zbojnická polévka

500 g hovězího předního masa,400 g kuřecího masa,220 g  zeleniny (celer, kedluben, kapusta, petržel, mrkev ...),cibule,pálivé (maďarské) papriky,1,5 l  vody,polévkové nudle,mletý černý pepř, sůl
Hovězí a kuřecí maso nakrájíme na menší kostky, zalijeme je vodou, osolíme a povaříme téměř do měkka. K poloměkkému masu přidáme jemně nakrájenou zeleninu, kolečka cibule a proužky pálivé, nejlépe maďarské, papriky. Okořeníme pepřem a pokrm dovaříme. Nakonec do polévky zavaříme jemné těstovinové nudle.

Normandský květákový krém

květák, 8 dcl vývar z hovězího masa, šálek mléko, 2 žloutek, 35 g máslo, pepř, sůl 
Květák očistíme a uvaříme v osolené vodě. Zbytek této vody přilijeme k vývaru a do připravené tekutinu propasírujeme měkký květák. Povaříme asi 8 minut a přilijeme 2/3 dávky mléka. Znovu krátce povaříme, odstavíme, vložíme máslo a vmícháme žloutky rozšlehané ve zbytku mléka. Normandský květákový krém podle chuti dopepříme a dosolíme.

Sýrová chlebová polévka

4 krajíce starší chléb, balíček plátkový sýr, cibule, lžíce tuk, 1,5  litr voda, kostka masox, 0,5 lžičky kmín, sůl , šálek smetana, petrželka na ozdobu
V hrnci na rozehřátém tuku osmahneme najemno nakrájenou cibuli a vložíme plátky chleba střídavě proložíme plátky sýra. Zalijeme horkou vodou, přidáme kostku masoxu, kmín a sůl a vaříme, až se chléb zcela rozvaří. Do hotové polévky můžete přidat šálek smetany nebo kyselého mléka. Sýrovou chlebovou polévku při podávání ozdobte petrželkou nebo pažitkou.

Kadeřávková polévka

5 listů kadeřávek bez řapíků, 1,5 litr voda, masox, lžička kari, tuk na jíšku, hladká mouka na jíšku, 250 ml mléko ,cibule 
Do vody dáme vařit pokrájený kadeřávek a masox. Vedle na tuku zpěníme cibuli, přidáme mouku a uděláme zlatou jíšku. Po odstavení přidáme kari a zamícháme. Vše přidáme do polévky, povaříme a zjemníme mlékem. Do hotové kadeřávkové polévky je možno přidat opečený chléb.

Anglická krémová bramborová polévka

250 g brambory, 40 g máslo, cibule, 100 g žampiony nebo jiné houby, 0,5 litru smetana, muškátový oříšek, pepř, sůl, 1,5 litru voda
Do osolené vody dáme vařit kostičky oloupaných brambor. Uvaříme je doměkka a pak je vlijeme do mixéru i s vodou. Mezitím osmahneme na másle jemně pokrájenou cibuli, přidáme drobně pokrájené houby, opepříme a podusíme pod pokličkou. Směs přidáme také do mixéru. Vše opatrně ušleháme, nalijeme zpět do hrnce, povaříme, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem. Pak vlijeme smetanu a hotovou anglickou krémovou bramborovou polévku podáváme.

Zahradnická polévka

2 tavený sýr, 2 šálky hrášek, 120 g mleté maso, 1,5 litr voda nebo vývar 
Tavený sýr rozkrájíme nadrobno, vložíme do vařícího vývaru a drátěnou metlou šleháme, až se sýr rozpustí. Přidáme zmražený hrášek a malé knedlíčky z mletého masa. Tvarujeme je lžící namočenou v horké polévce, aby se knedlíčky nelepily. Vaříme asi 5 minut a hotovou zahradnickou polévku podáváme.

Vločková polévka s droždím

1,5 litru voda, 100 g ovesné vločky, cibule, kostka droždí , 2 dcl mléko, masox, 2 stroužky česnek, majoránka sůl, tuk
Do hrnce dáme vařit asi 1,5 litru vody, do ní vložíme kostku masoxu. Na teflonové pánvi zatím nasucho opečeme vločky a opražené je přidáme do vody. Na pánvi rozpustíme trochu tuku a osmahneme na něm nadrobno pokrájenou cibuli. Když je cibule sklovitá, rozdrobíme k ní droždí a necháme ho rozpustit. Ve chvíli, kdy droždí začne vonět, přilijeme trochu mléka promícháme a vše vlijeme do polévky. Přidáme zbylé mléko, majoránku a prolisovaný česnek. Dochutíme solí a vločkovou polévku s droždím podáváme. Tato vločková polévka je nejen velmi chutná, ale i vydatným zdrojem vitamínu B.

Dietní vločková polévka

litr mléka, 100 g ovesné vločky, 0,5 litru voda, lžíce tuk, sůl, petrželka
Vločky namočíme do vody a necháme nabobtnat. Mléko přivedeme do varu, vlijeme do něj namočené vločky a vaříme je asi 1/2 hodiny. Pak přisolíme, zjemníme lžící tuku a posypeme nasekanou petrželkou.

Telecí polévka

1,5 litru voda, 2 kostky bujón, 50 g máslo, cibule, 2 lžíce hladká mouka, 150 g telecí přední maso, 0,5 lžičky pepř, špetka muškátový oříšek, lžička vitany nebo podravky, petrželka
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli, vsypeme mouku a za stálého míchání usmažíme cibulovou jíšku. Zalijeme vodou, přidáme bujónové kostky, pepř a muškát a přivedeme za občasného promíchání k varu. Vaříme půl hodiny. Mezitím telecí maso nakrájíme a semeleme na masovém strojku. Mleté maso rozmícháme s trochou studené vody a vlijeme do vařící se polévky. Vaříme ještě asi 20 minut. Hotovou telecí polévku dochutíme polévkovým kořením a jemně nakrájenou petrželkou, podle potřeby upravíme hustotu, necháme přejít varem a podáváme.

20. ledna 2017

Mrkvová polévka s kedlubnami

cibule, 30 g tuk (sádlo), 150 g mrkev, 100 g kedlubna, 20 g hladká mouka, 1,25 litru masový vývar nebo voda a masox, 20 g krupky nebo rýže, 1 dcl smetana, žloutek , sůl 
Cibuli drobně nakrájenou zpěníme na tuku, přidáme očištěnou mrkev a kedlubny nastrouhané na hrubém struhadle. Vše osmahneme, zaprášíme moukou, znovu osmahneme, zalijeme masovým vývarem, osolíme, přidáme krupky a uvaříme vše do měkka. Nakonec zjemníme smetanou, v níž jsme rozmíchali žloutek. Podáváme s nakrájeným koprem nebo zelenou petrželovou natí.

Chřestová polévka

300 g chřest, 1,25 litrů voda, 2 mladý pórek, sůl, zelená petrželová a celerová nať, 1 dcl smetana, žloutek muškátový oříšek, 60 g uvařená nebo udušená rýže  
Omytý chřest nakrájíme na kolečka a vložíme do osolené vody. Přidáme očištěný na kolečka nakrájený pórek, zelenou petrželovou a celerovou naď a vaříme na mírním ohni cca 40 minut. Obě natě vyndáme. Zjemníme smetanou, v níž jsme rozmíchali žloutek, okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem, přimícháme rýži a odstavíme.

Rajská polévka základní

10 dkg rajčatový protlak, lžíce máslo, menší cibule, 3 vrchovaté lžíce strouhání nebo 2 lžíce máslové jíšky, cukr, sůl, citronová šťáva 
V hrnci rozehřejeme máslo a k němu přidáme na jemno nakrájenou cibulku. Když zesklovatí, přidáme rajčatový protlak, sůl, zamícháme a rozředíme asi 1 litrem vody. Zvýšíme teplotu a vaříme cca 10 minut. Na závěr zavaříme polévku strouháním nebo máslovou jíškou a přikryté poklicí na mírné teplotě povaříme. Dochutíme cukrem a citrónovou šťávou.

Smetanový česnekový krém

0,5 litru hovězí vývar (může být z masoxu), 0,25 litru mléko, 0,25 litru sladká smetana (nebo šlehačka), 5 dkg máslo, 3 dkg hladká mouka, 5 stroužků česnek,  sůl, pepř, petrželová nať, osmažené houskové kostičky 
Rozpustíme máslo, přidáme máslo a za stálého míchání připravíme jíšku. Pomalu k ní přiléváme prochladlý vývar. Stále dobře mícháme, aby nevznikly hrudky. Když krém začne vařit, přilijeme mléko a pomalým varem povaříme pod pokličkou 5 minut. Na závěr přidáme smetanu, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Zahřejeme, ale už nevaříme. Podáváme s osmaženými houskovými kostičkami a jemně nakrájenou petrželovou natí.

Krémová zeleninová polévka

2 lžíce olej, list kapusty, malá cibule, bílá část pórku, menší mrkev, 30 dkg syrové brambory, plátek celer, kořen petržel, masox, sůl, 0,5 litru horké mléko 
Olej rozpálíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a necháme ji zesklovatět. Na tento základ přidáme očištěnou, omytou a na drobné kousky nakrájenou zeleninu a kostičky syrových brambor, 1 kostku masoxu a tolik vody, aby zelenina i brambory byly lehce potopené. Vše vaříme do změknutí cca 15 minut. Měkkou zeleninu a brambory prolisujeme nebo ponorným mixerem rozmixujeme. Vzniklou kaši rozředíme vařícím mlékem, dále již nevaříme. Je-li potřeba, dochutíme solí. Sypeme zelenou petrželkou.

Pravý boršč

40 dkg hovězí přední maso nebo skopové maso, 20 dkg červená řepa, 30 dkg čerstvé bílé zelí, 25 dkg brambory, 2 mrkev, malá petržel, cibule, 2 stroužky česnek, 5 dkg rajčatový protlak, 3 dkg máslo, ocet, sůl ocet, sůl, petrželka nebo kopr, kyselá hustá smetana
Maso očistíme, omyjeme, lehce naklepeme a vložíme do hrnce. Zalijeme 1,5 litrem vody a přikryjeme poklicí. Na mírné teplotě uvaříme maso do měkka, tj. asi po 1 - 1 1/2 hodině. Maso vyjmeme a vývar přecedíme.Zelí nakrájíme na hrubší kousky, kořenovou zeleninu a cibuli na nudličky a brambory na kostky. Na pánvi rozehřejeme tuk, přidáme nakrájenou zeleninu a osmahneme. Vložíme ji do připraveného vařícího vývaru, přidáme vařenou červenou řepu nakrájenou na kostičky, bobkový list, pepř, 1 lžíci octa, sůl a vaříme 20 minut. Hotový boršč ochutíme rozetřeným česnekem, přidáme nakrájené maso a rozsekanu petrželku nebo kopr. Podáváme s kyselou smetanou.

Zeleninová polévka s knedlíčky z kuřecích jater

15 dkg zelenina podle sezony (mrkev, petržel, celer, kapusta, hrášek, fazolové lusky, kedluben apod.), 3 lžíce olej, sůl, 3 lžíce máslová jíška
na knedlíčky:  20 dkg kuřecí játra, malá cibule, stroužek česnek, 7 lžic prosátá strouhanka, sůl, pepř, vejce 
Očistíme a omyjeme zeleninu a nakrájíme ji na drobné kousky nebo ji nastrouháme. V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu podusíme asi 5 minut. Přilijeme 1,5 litru vody, osolíme, přiklopíme poklicí a vaříme 15 minut. Mezitím si připravíme knedlíčky. Syrová játra umeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme. Přidáme vejce, strouhanku, jemně nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, sůl, pepř a promícháme. Je-li hmota příliš řídká, přidáme ještě strouhanku nebo pšeničné klíčky. Mokrýma rukma tvoříme malé knedlíčky, které zaváříme do polévky. Na závěr přidáme asi 2-3 lžíce máslové jíšky a na trochu povaříme ještě asi 10 minut. Sepeme petrželovou natí.

Bramboračka se sušenými houbami

0,5 kg brambory, 3 lžíce hrubě nastrouhaná mrkev, 2 lžíce strouhaný celer, lžíce strouhaná petržel,  cibule, 20 g sušené houby, lžička majoránka, lžička celerová nať , 2 stroužky česnek, sůl, pepř, 60 g hladká mouka , hladká mouka 
Sušené houby namočíme alespoň na 0,5 hodiny do studené vody. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Přivedeme k varu 1 l vody, osolíme, přidáme brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli a překrájené houby. Zamícháme a vaříme doměkka. Na jíšku rozpustíme v hlubší pánvi olej, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání osmahneme dočervena. Opatrně zalijeme 1/4 l studené vody, rozmícháme, přes cedník nalijeme do polévky a ihned zamícháme, aby se neutvořily hrudky. Polévku necháme asi 5 minut vařit, občas zamícháme. Oloupeme česnek, utřeme nožem nebo prolisujeme a přidáme do hotové polévky. Okořeníme majoránkou, čerstvou nebo sušenou celerovou natí, pepřem a solí.

Kuřecí polévka s houbami

80 dkg kuřecí drůbková směs, 20 dkg zelenina (mrkev, celer, petržel, kapusta), cibule, hrst namočené sušené houby, lžíce máslo nebo olej, sůl, lžička mletá sladká paprika
na jíšku:  5 dkg máslo, 5 dkg polohrubá mouka 
Kuřecí maso a drůbky řádně opereme, očistíme a vložíme do hrnce. Přidáme sůl a zalijeme vodou tak, aby bylo maso lehce potopeno. Jakmile začne voda vřít, přikryjeme poklicí a pomalým varem vaříme asi 45 minut. Čím méně budeme poklici nadzvedávat, tím kratší dobu budeme maso vařit. Měkké maso vyjmeme, vývar případně přecedíme a zahustíme ho jíškou a dolijeme na celkový objem cca 2 litry. Očistěnou, omytou zeleninu, cibuli a houby nakrájíme na drobné nudličky. Máslo na pánvičce rozehřejeme, přidáme připravenou zeleninu, cibuli a houby a krátce podusíme. Nakonec zasypeme červenou paprikou. Zamícháme a vše vložíme do zahuštěného vývaru. Naposledy dáme do polévky drůbky i maso, vše rovněž nakrájené na úhledné nudličky. Je-li třeba, dosolíme. Před podáváním posypeme rozsekanou petrželkou.

Redkvičková polévka

2 svazečky ředkviček, 3 dkg másla, 3 dkg mouky, žloutek, jemně sekaná pažitka
Redkvičky očistíme, ale neloupáme. Nakrájíme je na tenké plátky a dáme vařit do osolené vody. Zahustíme světlou jíškou a povaříme. Před podávním dáme do polévky, rozkvedlaný žloutek nebo celé vajíčko a jemně sekanou pažitku.

Námořnická polévka

4 dkg másla, 4 dkg mouky, mléko na rozředení, hovězí vývar, 10 dkg klobásy, sul, pepř, 3 vejce
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme postupně trochou mléka, osolíme a okořeníme a dobře povaříme na hustou omáčku. Potom rozředíme vývarem, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, povaříme a nakonec zavaříme celé vejce jedno po druhém opatrně tak, aby zustala vcelku. Vajíčka vaříme v polévce jen 3 minúty. Přidáme jemně usekanou zelenou pažítku a podávame.

Bramborová polévka s kyselou smetanou

1 l vody, 40 dkg brambor, 2 vejce natvrdo, 1/4 l kyselé smetany, 2 lžičky hladké mouky, lžička másla, sul, kmín, petrželová nať
Oloupané a na kostičky nakrájené brambory uvaříme ve slané vodě s kmínem doměkka. Ve smetaně rozkvedláme mouku a za stáleho míchání vlijeme do vývaru. Polévku povaříme, přidáme natvrdo uvařené vajíčka, usekaná na kostičky, jemně usekanou petrželku.

Polévka zeleninová se strouhaným sýrem

1 l vody, šálek nakrájené zeleniny, 10 dkg hrášku, 5 dkg másla, 3 dkg parmezánu, sul, petrželová nať, pepř
Nakrájenou zeleninu osmažíme na másle a zalijeme menším množstvím vody a vaříme doměkka. Polévku osolíme, přidáme pepř, vmícháme parmezán, dolijeme potřebné množstvá vývaru a prohřejeme. Nakonec přidáme jemně sekanou petrželku.

Polévka celerová s rýží

celer, lžíce másla, lžíce hladké mouky, sul, 2 lžíce rýže
Celer očistíme a nakrájíme na drobné nudličky, osmažíme na másle, zasypeme moukou a zapražíme. Pak přilijeme vodu a vaříme do měkka. Polévku prolisujeme, přivedeme do varu a do vroucí zavaříme opranou rýží. Hovotou polévku mužeme zjemnit žloutkem rozkvedlaným v troče mléka.

Polévka z vepřových nožiček

2 vepřové nožičky, kousek hlávky zelí, šálek nakrájené kořenové zeleniny, sul, petrželová nať
Vepřové nožičky dukladně očistíme a vložíme do osolené vody. Vaříme je téměř do měkka. Pak vývar přecedíme, přidáme nakrájenou zeleninu, vykoštěné drobně nakrájené maso a společně  dovaříme. Po odstavení s plotny přidáme jemně usekanou petrželovou nať.

Slezinová polévka

1 l vody, 15 dkg sleziny, 7 dkg kořenové zeleniny a cibule, 5 dkg tuku, 2 1/2 mouky, sul, pepř, majoránka, česnek
Syrovou slezinu uškrabeme nožem a dáme osmažit na tuk s drobně pokrájenou cibulí. Zalijeme ji vodou, přidáme pepř, majoránku a zahustíme jíškou. Před dovařením přidáme česnek utřený se solí a podle chuti ještě osolíme.

Gulášová polévka s bramborem

30 dkg hovězího masa, lžíce sádla, cibule, 3 dkg mouky hladké, stroužek česneku, špetka majoránky, trochu mletého kmínu, sul, na špičku nože papriky, brambor
Na tuku osmažíme do zlatova jemně pokrájenou cibuli, přidáme na malé kousky nakrájené maso a po všech stranách zaprášíme moukou a ještě vše opražíme. Přilijeme 3/4 l vody, přidáme se solí utřený česnek, špetku papriky, koření a vaříme téměř doměkka. Nakonec přidáme na malé kostičky nakrájený brambor a společně dovaříme.

Celerová polévka se žampióny

1 l vody, 1/2 celeru, 10 dkg žampionu, 5 dkg másla, 4 dkg mouky, sul, 1/2 masoxu, špetka muškátového oříšku, citrónová šťava, 1/8 l mléka a žloutek, žemle a tuk na osmažení
Očištěný celer nakrájíme na nudličky, přidáme na plátky nakrájené, očištěné a oloupané žampiony a osmažíme na másle. Podušené zalijeme vodou a vaříme do poloměkka. Připravíme si jíšku, zahustíme ji polévkou, osolíme, přidáme masox, strouhaný muškátový oříšek a dobře povaříme. Hotovou polévku zjemníme žloutkem, rozkvedlaným v mléce. Podle chuti mužeme ochutit citrónovou šťávou.

Frankfurtská polévka s párky

2 párky, trochu zeleného hrášku z konzervy, krabička mražené zeleniny, trochu sušených hub, sul, zelená petržel, vývar z kostí, velká lžíce másla a lžíce mouky na jíšku
Na tuku osmažíme drobně nakrájenou zeleninu, zalijeme vývarem a povaříme. Zvlášť připravíme zlatovou jíšku, zalijeme vývarem, přidáme namočené houby a dobře povaříme. Přidáme vařenou zeleninu. Polévku osolíme, okořeníme jemně sekanou zelenou petrželkou a podávame.

Polévka z droždí

1 l vody, šálek kořenové zeleniny, 5 dkg másla, 5 dkg droždí, cibule, sul, zelená petrželka
Zeleninu nakrájíme na drobné kostičky a podusíme ji na polovině tuku. Podušenou zeleninu podlijeme a dobře povaříme. Na druhé polovině zpěníme drobně nakrájenou cibulku a přidáme rozdrobené droždí, které opražíme do zlatova. Když začne dobře vonět, přidáme je do povařené polévky. Polévku ještě chvíli necháme vařit. Na kousku tuku osmažíme housku, nakrájenou na kostičky a přelijeme na talíři hotovou polévkou.

Polévka skleněná

30 dkg bramboru, lžíce másla, kmín, sul, 1/4 l mléka, zelená petrželka, na kostičky nakrájený chléb, máslo na osmažení
Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a v osolené vodě s pridaním kmínu je uvaříme do měkka. Potom je prolisujeme, zalijeme vařicím mlékem a povaříme. Nakonec polévku zjemníme žloutkem, který rozkvedláme v troše vývaru z brambor a přidáme jemně nasekanou zelenou petrželku. 

Bramborová polévka se smetanou

1 l vody, 30  dkg brambor, malá cibule, kmín, sul, majoránka, pepř, kmín, zelená petržel, 1/8 l smetany, žloutek, 4 dkg másla, 4 dkg mouky
Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibulku, zasypeme moukou, necháme zbělit, zalijeme vývarem z brambor, povaříme, přidáme pepř, majoránku, sul a na drobné kostičky nakrájané, v osolené vodě s kmínem uvařené brambory. Polévku zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve smetaně. Přidáme drobně sekanou petržel.

Anglická polévka

400 g skopového krku, 50 g krupek, sůl, cibule, 2 pórky, kousek celeru s natí, 2 mrkve, 50 g hrášku, 1 lžička pepře, petrželka na ozdobu
Maso nakrájíme na malé kousky, vložíme do studené vody, přidáme krupky, osolíme a vaříme. Asi po 2 hodinách přidáme nakrájenou zeleninu, opepříme a vaříme až zelenina změkne. Hotovou polévku dochutíme a na talířích ozdobíme nasekanou petrželkou.

Bramborová kyselá polévka

1 litr mléka, 3 vejce, bobkový list, nové koření, sůl, 20 g másla a 40 g hladké mouky na jíšku, několik brambor
Oloupané brambory uvaříme s kořením doměkka. Polévku zahustíme jíškou, přilijeme mléko, ve kterém jsme rozmíchali jeden žloutek a chvíli povaříme. Zbylá vejce uvaříme natvrdo. Servírujeme na talíř s nakrájenými kousky vajec. Podle chuti můžeme ochutit octem. Podáváme s chlebem.

Kalerábová polévka

0,75 l vývaru z kostí, 2 kedlubny, lžíce mouky, 10 g másla, 1/2 dl mléka, hrst rýže, petržel, mrkev, půl kostky masoxu, sůl
Z tuku a mouky připravíme jíšku, zalijeme ji vývarem z kostí a osolíme. Dobře rozmícháme. Přidáme na kostičky nakrájené kedlubny a rýži. V průběhu vaření přidáme masox. Před dovařením přidáme mléko a krátce povaříme. Hotovou polévku dochutíme nakrájenou petrželkou.

Italská bramborová polévka

300 g brambor, 100 g másla, 300 ml mléka, 50 g rucoly, 800 ml drůbežího vývaru, 1 citrón, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 pórek, 2 stroužky česneku
Na rozehřátém másle a oleji osmahneme cibuli, pórek a česnek. Přidáme brambory a podusíme. Přilijeme vývar, mléko a vaříme do změknutí brambor. Osolíme, opepříme, rozmixujeme a dochutíme citrónovou šťávu. Před podáváním pokapeme olivovým olejem a ozdobíme rucolou.

Chrenová polévka

250 g zeleného chřestu, 3 brambory, smetana, bílý pepř, cibule
Chřest oloupeme a nakrájíme. Cibuli osmažíme, vložíme do ní chřest, chvíli smažíme. Zalijeme vodou, přidáme na kousky nakrájené brambory a necháme vařit. Po uvaření brambor do měkka celou polévku rozmixujeme (hrubost dle chuti), přidáme smetanu, ochutíme bílým pepřem a podáváme.

Chlebová polévka

pár plátků staršího chleba, majoránka, 1 vejce, trochu mléka, trochu soli
Do vody dáme vařit na kousky nakrájený chléb, když přejde varem a je dost rozmočený, tak ho prolisujeme, přidáme dle chuti majoránku a ještě chvíli povaříme. V trošce mléka si rozkvedláme vejce a zašleháme do polévky. Dle chuti osolíme.

Houbová polévka se zeleninou

1 kg hub (nejlépe směs), 1 ks cibule, 1 ks mrkve, 1 ks petržele, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, světlá jíška, máslo
Mrkev, petržel a cibuli očistíme a nakrájíme a přidáme na rozehřáté máslo. Tuto směs 5 minut zahříváme v hrnci, ve kterém budeme vařit polévku. Houby očistíme a nakrajíme na menší koustky a přidáme společně s 2 l vody a stroužkem česneku do hrnce se zeleninovou směsí. Osolíme a okořeníme cca 2 lžičky soli a 1 lžička pepře. Vaříme 15 minut a závěrem zahustíme jíškou.

Hermelínová polévka

1 hermelín, půl hrnku strouhanky, lžíce másla, 0,75 l vývaru, 1 vejce, sůl, vegeta, muškátový oříšek, kari
Strouhanku osmažíme na másle, zalijeme horkým vývarem, přidáme nakrájený sýr a pomixujeme. Dáme vařit. Když polévka se vaří , zahustíme vejcem, okořeníme, osolíme a přidáme nastrouhaný muškátový oříšek. S pečivem lze použít i jako hlavní jídlo. 

Gulášová polévka po domácku

25 dkg hovězí kližky, 4 dkg rostlinného tuku (nebo sádla), 1 cibule, mletá sladká paprika, 1 stroužek česneku, sůl, mletý pepř, kmín, 1 krajíček tvrdšího chleba, 2 středně velké brambory, ostrý kečup, majoránka, 10 dkg párku (nebo točeného salámu), petrželka, 1,25 l vody
V hrnci rozehřejeme tuk, přidáme na menší kousky nakrájené maso, nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme. Zasypeme paprikou, přidáme česnek utřený se solí, pepř, drcený kmín, maličko podlijeme a dusíme pod pokličkou. Když je maso téměř měkké, přidáme na kousky rozlámaný chléb, dolijeme vodou, přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme dále, až je vše měkké. Polévku dochutíme kečupem, solí a rozemnutou majoránkou. Přidáme na kostičky nakrájenou oloupanou uzeninu a necháme přejít var. Doplníme jemně nakrájenou petrželkou.

Gazpacho - zeleninová polévka

2 stroužky česneku, 3 zralá rajčata oloupaná, 1/2 salátové okurky, 1/2 zelené papriky, 1 dcl olivového oleje (extra virgin), pepř, sůl a jablečný ocet podle chuti
Všechno do mixéru a dobře rozmixovat. Nechat v lednici. Před podáváním, je-li třeba zředit vodou. Servíruje se v miskách s kouskem ledu a bílou topinkou.

Francouzská cibulová polévka

2 lžíce másla; olivový olej; 2 stroužky česneku; 900 g cibule; 2 lžíce hladké mouky; 200 ml bílého vína; sůl; pepř; tymián; bobkový list; 2 veky; 60 g strouhaného sýra; 1 kostka slepičího bujónu; zelená petrželka
Oloupanou cibuli nakrájejte na silná kolečka a 2/3 osmažte na másle s trochou olivového oleje do světle hněda. Přidejte zbytek cibule a nechte zesklovatět. Zasypte hladkou moukou a důkladně rozmíchejte. Zalijte horkou vodou a přidejte koření, celé stroužky česneku, kostku slepičího bujónu a dořeďte vínem. Pod pokličkou nechte na mírném ohni probublávat asi 0,5 hodiny. Plátky veky osmažte dozlatova, poklaďte je na dno polévkových talířů, zasypte sýrem a přilijte horkou polévku. Ozdobte nasekanou petrželkou.

Zelná polévka se smetanou

hlávkové zelí, kopr, kysaná smetana, mléko, kopr, sůl, pepř, máslo
Zelí pokrájíme na větší kousky a povaříme do poloměkka v osolené vodě. Dáme vařit mléko a přidáme povařené okapané zelí. Na másle zpěníme kopr a se smetanou přidáme k zelí. Nakonec podle chuti ochutíme solí a pepřem.

Falešná gulášová polévka ze salámu

4 - 5 brambor, sůl, kmín, cibule, 20 dkg českého salámu
Brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit, přidáme sůl a kmín. Před koncem přidáme salám (též nakrájený na kostičky) a na drobno nakrájenou cibuli. Uděláme si rozmíchání - 1 lžíce hladké mouky a 1 lžička papriky - přidáme do uvařené směsi brambor, salámu a cibule. Podle potřeby doplníme vodou, případně rozředíme mlékem.

Drožďová polévka

olej, krupička, vejce, droždí, zelenina, sůl, pepř, nudle
Na oleji osmažíme krupičku a přidáme droždí a 2 vejce hodně mícháme. (Z toho vzniknou kuličky, které zalijeme vodou a přidáme zeleninu, okořeníme a přidáme nudličky).

Žampionová polévka s pažitkou

7 žampionů, 1 cibule, 1 lžíce tuku, 5 hrnků vody, sůl, majoránka, pažitka
Oprané a oloupané žampiony pokrájíme do hrnce, přidáme jemně nasekanou cibuli a tuk. Osmažíme, osolíme a přidáme 5 hrnků vody. Vaříme asi 15 minut. Narůžovělou jíšku zalijeme studenou vodou a zahustíme jí vařící se polévku. Povaříme ještě 3-5 minut. Přidáme majoránku a před podáváním nasekanou pažitku.

Vývar-recept

1 lžíce oleje, 1 střední cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 kostka bujónu (může být BIO zeleninový), 4 větší brambory, hrnek kysaného zelí, 1 sladká smetana 12% nebo 30 %(0,25l), mletý kmín, mletá sladká paprika, sůl
Rozpálíme olej, přidáme na drobno pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku. Po malých částech přidáváme za stálého míchání vodu (cca 0,05 l). Vznikne kaše, do které přidáme koření a bujón. Přidáme další 0,1 l vody. Po rozvaření bujónové kostky přidáme 0,25 l vody plus na kostky pokrájené brambory. Vaříme asi 10 minut. Přidáme 0,5 l vody a zelí, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Přidáme smetanu a necháme prohřát, už nevaříme. Podle chuti dosolíme.

Vývar s kyselou smetanou

5 středně velkých brambor, 1 l. vývaru, půl sklenice sterilovaného sladkokyselého zelí, lžíce kmínu, sušené houby, kyselou smetanu, 3-4 lžíce hladké mouky, ocet, sůl, cukr, 4 vejce
Do litru silného vývaru přidáme pět středně velkých brambor nakrájených na kostky a necháme je vařit do poloměka. Pak přidáme půl sklenice (podle gusta, může být i víc) sterilovaného sladkokyselého zelí, lžíci kmínu a předem uvařené sušené houby (asi hrst). Polévku zahustíme kyselou smetanou, do které jsme zašlehali tři až čtyři lžíce hladké mouky. Povaříme. Dochutíme octem, solí a cukrem. Do hotové polévky nakonec vmícháme čtyři uvařená a nadrobno nasekaná vejce. Podáváme s chlebem.

Polévka z uzeným kolenem

1 uzené koleno, 500 g kysaného zelí, 80 g zeleniny, 50 g hladké mouky, cibuli, lžíci mleté papriky, lžíci oleje, 2 dl kysané krémovité smetany, pepř, sul.
Zelí překrájíme na menší kousky a dáme vařit s očištěným uzeným kolenem. Když je koleno měkké, vyjmeme ho. Z rozškvařené slaniny a mouky připravíme jíšku, kterou polévku zahustíme a necháme na malém ohni provařit. Mezitím na oleji krátce zpěníme nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou, zamícháme, přidáme do polévky, kterou dochutíme. Koleno vykostíme a nakrájíme na porce, dáme na talíře, přelijeme polévkou a do každého talíře dáme lžíci kyselé smetany.

Zeleninový boršč

3 brambory, 2 cibule, 3 lžíce nakrájené kořenové zeleniny, 3 rajčata nebo 2 lžíce protlaku, 1 ster. červ. řepa, kousek hlávkového zelí, 1 lžíce hladké mouky, 1 dl smetany, sůl, 1 bobkový list, lžičky papriky, několik kuliček nového koření, 3 stroučky česneku, petrželka, citron, vývar
Udusit kořenovou zeleninu s cibulí, přidat pak nakrájené zelí, brambory, rajčata, vývar. Vaříme do změknutí. Nakonec vložíme nakrájenou červenou řepu i s trochou nálevu. Na talíři přidáme lžičku smetany. Podáváme s osmaženými chlebovými kostičkami.

Zázvorová polévka

1 litr mleka, 4 zloutku, 100 g vanilka, cukr, 1 lusk vanilka, 0,1 zazvor, 4 ks limetka, kura, 2 ks citron
Mleko zahrejeme, dame zloutky a cukr a na plameni tahneme dokud krem nezhoustne asi 10-15minut (nesmi se varit!!). Potom nastrouhame oloupany zazvor a z citronu, limetek nastrouhame kuru a dame do kremu. Nechame v kremu kuru asi 1 hodinu potom scedime a podavame vychlazene.

Zahuštěná kuřecí polévka

1 celé kuře, příp. droby, 0,75 l vody, kořenová zelenina, celý pepř, nové koření, sůl, muškát. oříšek, smetana
Kuře vložíme do studené vody, přidáme koření, sůl a kořenovou zeleninu, vaříma cca 1 hodinu. Poté vše scedíme, polévku zahustíme máslovou jíškou a povaříme ještě 15 minut. Nakonec zjemníme smetanou a do polévky vložíme nakrájené kuřecí maso a zeleninu. Můžeme ještě zavařit knedlíčky ze strouhanky, vajíčka a másla s přidáním muškátového  květu.

Vývarová anglická polévka

0,5 kg mletého hovězího masa, pepř, sůl, 1 kostka hovězího bujonu, olej, 5 dcl bílého vína
V kastrolu lehce na oleji orestujeme mleté maso, zalijeme vodou, přidáme kostu bujonu, opepříme a povaříme. Dle potřeby přidáme sůl. Těsně před dokončením polévky přilijeme víno a již dále nevaříme.

Valentýnská pochoutka

1 litr vody, 4 větší brambory, 1 menší cibule, 1 kelímek zakysané smetany /200ml/, 1 lžíce hladké mouky, sůl, kmín, ocet nebo citrónová šťáva, 2 vejce, kopr /čerstvý nebo sterilizovaný/, 300 g čerstvých hub /nebo hrst sušených/.
Do osolené vody s kmínem dáme vařit oloupané a nakrájené brambory a nadrobno nasekanou cibuli. Po 15 minutách přidáme kousky hub /sušené předem chvíli povaříme v mléce a scedíme/. Když je vše měkké, vlijeme zakysanou smetanu, ve které jsme rozmíchali lžíci mouky. Necháme přejít varem, dochutíme octem nebo citrónovou šťávou a nasekaným koprem. Každou porci doplníme půlkou vařeného vejce.

Ukrajinský boršč

300 g libového vepřového masa, 200 g červené řepy, 200 g polévkové zeleniny, lžíce sterilovaného hrášku, 40 g oleje, 60 g cibule, 50 g bílého zelí, 200 g brambor, 10 g cukru, 2 stroužky česneku, 2 dl kysané smetany, rajčatový protlak, ocet, sůl, kmín, pepř, bobkový list, hřebíček
Nasekanou cibuli zpěníme na oleji, vložíme maso nakrájené na kostky, krátce osmahneme, zalijeme vodou; přidáme: nakrájenou zeleninu, zelí nakrájené na nudličky, 1 bobkový list, 1 hřebíček, pepř a sůl a vaříme. Když je maso poloměkké přidáme kostičky brambor, prolisovaný česnek, rajčatový protlak a vaříme dokud není maso měkké. Do hotové polévky vložíme oloupanou (dříve zvlášť uvařenou) na proužky nakrájenou červenou řepu (můžeme použít též sterilovanou) a okapaný sterilovaný hrášek. Nakonec dle chuti přikyselíme, přisolíme, přisladíme. Smetanu přidáme do polévky až na talířích.

Tvarůžková polévka s e špenátem

0,2 l vody,0,5 l mléko,mražený špenát,cibule,2 kelímky sýru Apettito,balení tvarůžků, lžíce česnekové pasty, 2 vajíčka, sůl, olej, vegeta
Cibuli nakrájíme najemno a spěníme na rozpáleném oleji. Přidáme tvarůžky a sýr a osmahneme až se vše pořádně rozpustí. Přidáme špenát, zalijeme vodou a chvíli povaříme až se špenát rozpustí. Dochutíme vegetou, česnekovou pastou. Přilijeme mléko a dle potřeby ješte dochutíme solí a necháme povařit. Na závěr do polévky zavaříme rozkvedlané vajíčka.

Toskánska cibulová polévka

400 g cibule, 2 stroužky cesneku, 3 lžíce tuku, 1 chilli paprička, 1 l zeleninového bujónu, 200 ml bílého vína, čerstvá majoránka, muškátový oříšek, mletý černý pepř, cukr, sůl, bílý chléb, 2-3 lžíce olivového oleje, 100 g ovčího sýra
Rozpálíme olej, přidáme cibuli (na plátky), nadrobno pokrájenou papričku a prolisovaný česnek. Chvíli smažíme, pak přidáme vývar a víno. Osolíme, okořeníme, dochutíme muškátovým oříškem a cukrem. Přidáme nasekanou majoránku a asi 15 minut povaříme. Kostky chleba opečeme na olivovovém oleji. Do každé porce dáme na talíři kostky chleba a nastrouhaný sýr.

Španělská česnečka

1/4 hrnku olivového oleje, 7 prolisovaných stroužků česneku, 1/2 hrnku strouhanky, lžička mleté sladké papriky, 3 veliká masitá rajčata, chilli koření podle chuti, sůl, 2 rozšlehaná vajíčka, petrželka, asi 1 l vody
Do hrnce dáme olej a rozehřejeme, přidáme česnek a za stálého míchání osmažíme. Přidáme strouhanku a opečeme do růžova. Zalijeme vodou, snížíme plamen. Ihned přidáme nakrájená a jadérek zbavená rajčata a veškeré koření. Zvolna vaříme asi 25 minut. Do vařící polévky tenkým proudem přilijeme šlehaná vejce. Necháme ještě 2 až 3 minuty na malém plameni vařit. Podáváme horké, posypané petrželkou a s tousty.

Sýrová polévka s čínskym zelím

40 dkg 6-8 druhů sýra (měkké, tvrdé, plesnivé), pažitka, 1 čínské zelí, 1 pórek, 8 žampiónů, 1 vejce, špetka chilli, 5 stroužků česneku, 1 houbový bujón, smetana, kořenová zelenina, pepř
Uvařenou kořenovou zeleninu vyndáme a do zeleninového vývaru vložíme houbový bujón. Přidáme z mikrovlnné trouby změklé sýry a pokrájené žampióny. Lehce povaříme, přidáme smetanu, pokrájené čínské zelí a kořenovou zeleninu. Dochutíme pepřem, solí, chilli a ozdobíme pažitkou.

Sýrová polévka s vejcem

1 plátek tvrdého sýra, 1/2 hrnku strouhanky, 1 lžíce másla, 4 hrnky hovězího vývaru, 1 vejce, sůl, muškátový oříšek
Strouhanku osmažíme na másle, smícháme ji s nastrouhaným sýrem a zalijeme hovězím vývarem. Když se polévka vaří zahustíme ji vejcem, osolíme a přidáme muškátový květ

Rychlá polévka s česnekem

sádlo, kmín, hrubá nebo polohrubá mouka, česnek, sůl, chléb
Asi ½ lžíce sádla rozpustíme, přidáme 1 lžíci mouky, trochu kmínu. Mouku opražíme do zlatova a zalejeme asi 1/4 litrem studené vody a vaříme 5 minut. 1 až 4 stroužky česneku rozetřeme se solí a vmícháme do odstavené polévky. Na talíř nakrájíme kousky chleba (mohou být i opražené nebo topinka) a zalejeme horkou polévkou.

Brokolicová polévka

250 g brokolice, 2 nasekané cibule, 1 lzíce másla,  1 kostka zeleninový bujon, 4-5 brambory, 2 mrkev, 1 - 1/2 lzicky tymián, sul a pepr
Osmahnout cibuli do zlatova. Pridat bujón.  Oloupat brambory, nakrájet na hrubo a zamíchat do polévky. Varit asi 10 minut. Nakrájet oskrábanou mrkev a rozdelit brokolici na mensí díly. Zamíchat do polévky a varit asi 10 minut. Ochutit  tymiánem a súli a peprem. Polévka se jí s hrubsím chlebem. Dá se taky na vrch pridat osmahlá slanina.