17. září 2010

Zapečené lupínky s rajčaty

cibule, 2 stroužky česneku, lžíce olivového oleje, sklenice sterilizovaných loupaných rajčat /cca 800 g/, sůl, pepř, lžička oregána, lžička tabasca, 6 vajec vařených natvrdo, tuk na vymaštění, 2 balíčky kukuřičných lupínku - po 75 g, 175 g strouhaného sýra, 1/2 svazku petrželky
Oloupanou cibuli a česnek drobně nasekáme, Vložíme do kastrolu s rozehřátým olejem a během 3 minut necháme zpěnit. Přidáme rajčata, osolíme, opepříme, ochutíme oregánem a tabascem. Za občasného míchání dusíme nepřikryté 10 minut na mírném ohni. Oloupaná vejce nakrájíme na plátky. Dno vymaštěné zapékací formy vyložíme vrstvou kukuřičných lupínků, zakapeme troškou rajčatové omáčky a posypeme sýrem. Navrch rozložíme plátky vajec. Postup opakujeme do zprostředkování přísad. Poslední vrstvou je omáčka a sýr. Zapékáme 15-20 min v troubě předehřáté na 220 °C.

Zapečená cuketa s mletým masem

cuketa, 400 g mletého masa, apetito, tvrdý sýr, smetana, rajčata, paprika, cibule, kukuřice, vegeta, pepř, sůl, olej
Cuketu oloupeme, seřízneme kraje a vydlabeme jadérka. Cuketu osolíme. Odříznuté kraje nakrájíme na kostičky. Nadrobno nakrájíme cibulku, kterou zpěníme na másle, přidáme kukuřici a polovinu nadrobno nakrájené cukety. To vše podusíme a smícháme se spařeným, oloupaným a nadrobno nakrájeným rajčetem a vše dáme na dno pekáčku. Masová směs: Nadrobno nakrájíme cibulku, kterou zpěníme na másle, přidáme mleté maso, okořeníme vegetou a pepřem. Jakmile je maso hotové, přidáme apetito. Cukety vložíme do pekáčku na připravenou směs, a naplníme masovou nádivkou. Vše zalijeme smetanou ke šlehání. Pečeme asi 20 minut na 200 (horkovzduch) a poté na cukety položíme plátky tvrdého sýra a necháme dalších 20 minut dopéct.

Vepřové v jarní zelenině

750 g vepřová plec, 50 g sádla, 20 g hladké mouky, 200 g mrkve, 100 g celeru, 3 kedlubny, 150 g hrášku, cibule, sůl, pepř, zelená petrželka

Maso nakrájíme na kostky , osolíme , opepříme a pomoučíme . Pak dáme do kastrolu , ve kterém jsme na sádle krátce podusily cibuli , krátce osmahneme , podlijeme trochou vody a dusíme do poloměkka . Přidáme nakrájenou zeleninu , dusíme do měkka a nakonec přidáme zelený hrášek . Podáváme s brambory a vše posypeme zelenou petrželkou .

Vepřové nudle v pivní omáčce

600 g vepřové kýty, cibule, 100 ml oleje, 200 g mražených fazolek, 2 mrkve, lžíce hladké mouky, lžíce protlaku, 150 ml piva, 200 ml vývaru, sůl, pepř
Maso nakrájíme na širší nudličky a zprudka opečeme na oleji. Přidáme nakrájenou cibuli, protlak, sůl s pepřem a orestujeme. Potom maso zalijeme vývarem a dusíme pod poklicí. Ke konci přidáme k masu větší kousky mrkve s fazolkami. Měkké maso se zeleninou vyjmeme z hrnce, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou a za stálého míchání osmahneme. Přilijeme pivo, rozmícháme dohladka a za občasného míchání povaříme 20 min. Nakonec v omáčce prohřejeme maso se zeleninou.

Vepřové kotlety se špekáčky

500 g vepřových kotlet, špekáček,cibule, 2-3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, bobkový list, 4 polévkové lžíce sádla, trocha oleje, polévková lžíce hladké mouky
Kotlety naklepeme, potřeme česnekem rozetřeným s česnekem a solí, zakapeme olejem, přidáme bobkový list a necháme kvůli vůni přes noc uležet. Druhý den zpěníme cibuli, přidáme na čtvrtky nakrájený špekáček, orestujeme a vše přidáme k odleženému masu. Maso osmahneme, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme, šťávu vydusíme,zaprášíme moukou, podlijeme, rozšleháme, povaříme. Podáváme s bramborem.

Zelenino-masový mišmaš

500 g masa (kuřecí či hovězí), 3 rajská jablka, 1-2 papriky, bal.nivy, sáček oliv, cibule, sůl, pepř, chilli koření apod., máslo (cca 1/4 bal.)
Maso nakrájíme na drobné kousky. Rajčata, papriku a cibuli také. Na pánvi rozehřejeme kousek másla, osmahneme pokrájenou papriku a cibuli. Poté přidáme maso a smažíme do té doby než změkne(cca 15 min). Nakonec do pánve přidáme nivu, olivy a rajčata a ještě chvíli podusíme. Během přípravy dochutíme špetkou soli,pepře,chilli koření či jakýmkoli jiným kořením,které je nám po chuti.

Závitky z hovězího masa

600 g hovězího masa, 2 sladkokyselé okurky, cibule, větší syrový brambor, 2 lžíce polohrubé mouky, 80 g anglické slaniny, 1/8 l vývaru, sůl, 2 lžíce tuku
Hovězí plátky naklepeme, posypeme kostičkami anglické slaniny, přidáme nakrájené okurky a brambor, osolíme, opepříme a přidáme drobně nasekanou cibuli. Svineme, převážeme nití, pomoučíme a opečeme na tuku. Podlijeme horkým vývarem a dusíme pod pokličkou do měkka.

Telecí v tuňákovou omáčkou

600 g teleciho ořechu, 750 ml suchého vína, celer, mrkev, cibule, bobkový list, 2 hřebíčky
S přípravou začínáme den předem.telecí ořech naložíme do vína spolu s celerem, mrkví, pokrájenou cibulí,bobkovým listem a hřebíčkem. Za 24 hodin přidáme k masu lžíci soli,doplníme vodu, aby maso bylo celé ponořené. Maso vaříme hodinu na mírném ohni v nezakrytém hrnci a pak ho dáme vychladnout. Na omáčku použijeme tunáka ve vlastní štávě z konzervy. Necháme ho okapat a rozmixujeme ho spolu se žloutky,kapary-2 lžíce, štávou z citronu a 2 lžíce vinného octa. Během mixování přidáváme pomalu olej. Nakonec omáčku opepříme,osolíme. Touto omáčkou polijeme maso nakrájené na tenoučké plátky a vše necháme 3-4hodiny v lednici. Jako přílohu podáváme bílý chléb.

Vepřové stehno v krému

800 g vepřové kýty, lžíci másla, sůl, pepř, tymián, 250 ml. bílého vína, 600 g zmraženého pórku, 150 g zakysané krémovité smetany, 2 žloutky, 50 ml sladké smetany 
Maso nakrájíme drobné kostky,v kastrolu ho na rozehřátém másle prudce opečeme ze všech stran , osolíme , opepříme a okořeníme tymiánem , zalijeme vínem a přikryté dusíme 45 min. na mírném ohni . Přidáme pórek a dusíme dalších 15 min. . Když maso změkne , sejmeme kastrol z plotny . Rozšleháme smetany a žloutky , vmícháme do pokrmu a podle potřeby osolíme a opepříme . Rozdělíme na talíře a jako přílohu podáváme brambory s máslem , sypané pepřem a petrželkou .

Vepřová plec na žampionech

vepřová plec, cibule, sladká paprika, bílá paprika, žampiony, olej, sůl, nové koření, smetana
Na drobno nakrjenou papriku osmahneme na oleji poté přidáme sladkou papriku a do toho dáme nakrájenou plec na kostičky. Vše dusíme do poloměkka a potom přidáme nakrájenou papriku a žampiony. Nakonec zahustíme a zjemníme smetanou.

Vepřova kýta s brokolicí

40 dkg vepřová kýta, 25 dkg žampiony, brokolice, zeleninový bujón, feferonka, olej, mléko, hladká mouka, zakysaná smetana, těstoviny, křen, sýr cihla
Kýtu nakrájet na nudličky,opékat na oleji,osolit,opepřit,podlévat teplou vodou, přidat zeleninový bujón a feferonku. To vše podusit téměř do měkka. Přidat žampiony nakrájené na větší plátky,menší brokolici rozebranou na růžičky. Dusit ještě asi 10 min. V 0,5l mléka rozmíchat lžíci hladké mouky. Přidat k masu a zelenině a za stálého míchání krátce povařit. Nakonec se přidá zahřátá zakysaná smetana(dá-li se studená z lednice,mohla by se srazit). Podáváme s těstovinami. Pro zvýšení pikantnosti můžeme hotové jídlo posypat jemně nastrouhaným křenem nebo strouhaným sýrem.

Vepřova kýta s pórkem

1/2 kg vepřové kýty, kostka masoxu, pepř, lžíčka orientálního koření, pórek, olej
Na rozpálený olej dáme na nudličky nakrájenou kýtu, orestujeme, přidáme masox, pepř, orientální koření, podlejeme asi 1 - 2 dcl vody a 3/4 hodiny dusíme. Po změknutí přidáme na kolečka nakrájený pórek a dusíme ještě asi 15 minut. Podáváme s rýži.

Vepřová krkovička po grecky

4 plátky vepřové krkovice bez kosti, 5 dkg slaniny, střední cibule, střední dóza loupaných rajčat, 12 zelených oliv bez pecky, 2 stroužky česneku, koření na Gyros, sůl
Plátky krkovice naklepeme, posolíme a okořeníme kořením na Gyros. Necháme asi 1/2 hod. odležet. Do rendlíku dáme rozpustit slaninu a na ní zpěníme cibulku. Pak plátky krkovice rychle po obou stranách opečeme. Přidáme loupaná rajčata, prolisujeme česnek a přidáme nakrájené olivy. Dusíme asi 20 min. Podáváme s bílým chlebem nebo s rýží.

Vepřová kapsa plněná Nivou a ořechy

800 g vepřového masa, 300 g sýru Niva, 20 g ořechů, 200 ml smetany, grilovací koření, sůl, olej
Maso nakrájíme na 4 plátky a mírně naklepeme. Nastrouháme sýr, nasekáme ořechy. Trochu sýra dáme stranou na omáčku. Nožem utvoříme v každém plátku kapsu, kterou naplníme sýrem a ořechy, kraje lehce sklepneme. Plátky osolíme, posypeme grilovacím kořením a zprudka opečeme, podlejem trochou vody a dusíme. Pak maso vyjmeme, výpek zalijeme smetanou a přidáme zbytek sýra. Povaříme 3 min. Podáváme s brambory.

Úhoř na víně

1 kg čerstvého úhoře, 1,5 sklenice suchého bílého vína, 0,5 sklenice zeleninového bujónu, 1,5 lžíce oleje, svazek petželky, svazek kopru
Úhoře vykucháme, očistíme, stáhneme z kůže, opláchneme a nakrájíme na kousky. Vložíme do mísy, polijeme olejem a promícháme. Kopr a petrželku opláchneme (několik snítek odložíme na ozdobu) a nasekáme. Hlubokou teflonovou pánev rozpálíme, vložíme kousky úhoře a po všech stranách je osmažíme. Zalijeme bujónem s polovinou dávky vína, přidáme petželku a kopr. Přikryjté pokličkou dusíme asi 30 minut. Kousky ryby občas obrátíme. Ke konci dušení přilijeme zbytek vína. Jídlo narovnáme na mísu, ozdobíme lístky petrželky a plátky citronu. Podáváme s rýží nebo brambory.

Úhoř dušený s bylinkami

700-800 g úhoře, 40 g másla, 1,5 dl bílého vína, máta, kerblík, petrželka, šťáva z citrónu, pepř, sůl, 2 žloutky
Očištěného úhoře nakrájíme na 4 porce,osolíme,opepříme,vložíme do kastrolku s rozpuštěným máslem, nasekanými bylinkami a dusíme cca 12min. Zalijeme vínem a doplníme vodou tak,aby porce byly potopeny a dusíme doměkka (cca 10 min). Měkké porce přeložíme do mělké mísy.Žloutky smícháme s cirónovou šťávou,postupně přidáváme horký vývar z úhoře,osolíme,opepříme,dobře rozšleháme, nalijeme na úhoře a vychladíme.

15. září 2010

Syrečkový závin

listové těsto, balení olomouckých tvarůžků, angl. slanina, dva druhy klobás, pórek,sladká paprika, vejce
Rozválíme těsto jako na klasický závin, na těsto položíme tvarůžky, které pokryjeme angl. slaninou a přidáme  na kolečka nakrájenou klobásu a poté hustě zasypeme pórkem, zabalíme, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě do zlatova.

14. září 2010

Slaný závin

balíček listového těsta, 200 g plátkové šunky nebo salámu, 100 g strouhaného sýra, 100 g plátkového sýra, 4 lžíce kečupu, větší cibuli, kmin, sůl, kari koření, vejce
Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Každou rozválíme na tenkou placku. Tu posypte kari kořením, posolte a pomažte kečupem. Hustě poklaďte makrájenou šunkou nebo salámem, na to dejte cibuli nakrájenou na kolečka, plátkový sýr a posypte strouhaným sýrem. Zaviňte, opatrně přeneste na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a pokmínujte. Pak zvolna upečte ve středně vyhřáté troubě. podávejte jako předkrm nebo se salátem jako hlavní jídlo. 

Slaný závin ze zbytku

listové těsto, zbytky salámů (anglická, šunkový...), zbytky sýra (ementál, niva...), kečup, 2 cibule,4 stroužky česneku, vajíčko, mouka na vál, bylinky na ochucení
Z těsta vyválíme  dva pláty jako na štrůdl, potřeme kečupem, poklademe zbytky uzenin, sýra, cibule, česneku. Posypeme bylinkami (tymián, šalvěj, bazalka, saturejka) a zavineme obvyklým způsobem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do vyhřáté trouby.

Slaný závin ze špenátu

listové těsto, 40 dkg listového špenátu, 60 dkg uzeného masa, sůl, pepř, česnek, strouhanka, vejce
Špenát krátce spaříme, maso nakrájíme na drobné kostičky nebo pomeleme. Na rozválené těsto rozsypeme trochu strouhanky. Poklademe špenátem který lehce posolíme, opepříme a posypeme drobně sekaným česnekem podle chuti a navrch posypeme masem.Lze nahradit uzeninou. Plát zavineme jako štrůdl, pomažeme vejem a  pečeme asi 30 min. při teplotě 180 stupňů. Můžeme podávat i jako lehký oběd s čerstvou zeleninou.   

Pudinkový závin

listové těsto, 1,5 balíčku piškotů, 5 jablek, 2 pudinkové prášky, litr mléka
Těsto vyválíme na dva slabé pláty, jeden položíme na plech, na něj pokládáme piškoty. Uvaříme pudink a piškoty s ním zalijeme. Na to nastrouháme jablka a zakryjeme druhým plátem těsta. Upečeme v troubě.

Práškový tvarohový závin

300 g hladké mouky, 100 g cukru, 100 g másla (Hery), 1/2 prášku do pečiva, vejce, mléko dle potřeby, 250 g tvarohu (přisladit dle chuti), žloutek, vanilkový cukr, hrst hrozinek
Zaděláme měkké těsto. Dobře, ale rychle vypracované rozválíme na dva kusy, každý potřeme do poloviny dobrou tvarohovou nádivkou, přeložíme, okraje přitiskneme a v mírně vyhřáté troubě do růžova upečeme.

Pivní závin Plzeňaček

300 g polohrubé mouky, 16 polévkových lžic piva, 125 g ztuženého tuku, dvě hrsti strouhanky nebo kokosu, strouhaná jablka, sekané vlašské ořechy, celé rozinky, vanilkový cukr, trocha mleté skořice, žloutek, polévková lžíce rumu, tuk na vymazání plechu
Vše smíchat dohromady, vypracovat těsto a nechat půl hodiny v ledničce odpočinout. Potom těsto rozdělit na 2 části a z každé vyválet tenký plát, posypat strouhankou nebo kokosem, rozložit nastrouhaná jablka, posypat sekanými vlašskými ořechy a celými rozinkami a dochutit vanilkovým cukrem a skořicí. Takto připravený plát smotat, přenést na vymazaný plech, potřít rozšlehaným žloutkem se lžící rumu a péct ve vyhřáté troubě při 190°C cca 30 až 45 min, v posledních 10 minutách přidat horký vzduch.

Pivní závin

60 dkg hladké mouky, kostka ztuženého tuku, 1/4 l světlého piva jakékoliv značky, špetka soli, jablka, meruňky, strouhanka, máslo, skořice, mleté ořechy nebo kokos, cukr, rozinky

Do mouky v míse nastrouháme tuk, přidáme sůl a nalijeme pivo. Rukama zpracujeme na hladký bochánek, který odložíme jen na tu chvíli, co si připravíme suroviny do náplně - jablíčka (letní nemusíme ani loupat) nakrouháme na lístky, na másle osmažíme strouhanou housku. Těsto rozdělíme na 4 díly. Vyválíme co nejtenší placku - správně zpracované těsto se nelepí na pracovní desku ani netrhá - placku posypeme osmaženou houskou, poklademe jablíčky, pocukrujeme, přidáme rovnoměrně mletou skořici, rozinky, kdo ještě má, přidá vlašské ořechy nebo i kokos, toto všecko pokapeme rozpuštěným máslem, kraje nalevo a napravo založíme, aby se to bokem nevysypávalo a závin stočíme. Tak uděláme všechny 4 záviny. Pečeme ve vyhřáté troubě, během pečení potíráme rozpuštěným máslem. Vychladlé krájíme na řezy a pocukrujeme. První den je závin křehký, druhý den vláčný a proleželý. 

Masovo- salámový závin

listové testo, tri ruzné druhy salámu (dle vlastní chuti), cibule, paprika, vejce, kečup, tvrdý sýr
Testo rozválíme v plát. Rozlozíme na nej salám, na jemná kolecka krájená cibule a paprika. Pokapeme jemne kečupem, opepríme mletým barevným peprem. Polozíme plátky sýra (muze být také strouhaný). Solit nemusíme pokud je salám dostatecne slaný. Plát zavineme, potreme rozslehaným vejcem, posypeme kmínem a peceme v predehráté troube na 200 st. asi dvacet min.

Makový závin

42 dkg mouky hladké, vejce, 10 polevkovych lžíc mléka, 1 hera, 1/2 lžíce soli, trochu cukru aby vše vykynulo, mák, cukr, mléko
Mak spařime mlékem a cukrem, všechny ostatni indegrience promicheme a nechame vykynout, pak udělame závin nebo šátečky a upečeme.

Makový a ořechový závin

300 g polohrubé mouky, 15 g droždí, 40 g cukru, žloutek, 50 g tuku, hrnek vlažné vody.
náplň maková : 200 g mletého máku, 1.5 dcl mléka, 50 g cukru, lžičky skořice, hrsti rozinek a badyánu
náplň ořechová : 200 g mletých ořechů, 1.5 dcl mléka, 50 g cukru, lžičky skořice, hrsti rozinek a badyánu
Ze surovin připravíme těsto, které necháme vykynout. Potom je vyválíme na obdelník a potřeme makovou náplní, kterou připravíme takto. Mák spaříme teplým mlékem, přidáme cukr a ostatní přísady, a necháme vychladnout. Podobně připraníme i ořechovou náplň. Zabalíme, upečeme a je hotovo.

Jahodový závin

1/2 balíčku listového těsta, 100 g strouhanky, lžíce másla, 100 g krystalového cukru, vejce, 250 g mrážených nebo čerstvých jahod
1/2 balíčku listového těsta rozválíme na plát, asi 100 g strouhanky pomalu orestujeme dozlatova na 1 lžíci másla a necháme ji úplně vychladnout, potom ke strouhance přidáme asi 100 g krystalového cukru a 1 vejce, všechno dobře promícháme a rozprostřeme na plát těsta (ne úplně do krajů). Potom na strouhankovou náplň naskládáme asi 250 g mražených nebo čerstvých jahod nakrájených na poloviny. Mražené jahody necháme napřed roztát. Závin svineme a nakonec potřeme trochou rozšlehaného vejce. Pečeme asi 30 minut na pečícím papíře nebo vymaštěném plechu v předem vyhřáté troubě.

Jablkový závin nejenom pro milence

30 dkg hladké mouky, 15 dkg tuku (jakýkoliv), 2 celá vejce, prášek do pečiva, 2 lžičky octa, 4 lžíce mléka
Vypracujeme těsto a dáme asi na 1 hodinu pod nahřátý kastrůlek. Mezitím si nastrouháme jablka. Pak těsto vyválíme, posypeme jablky, cukrem, skořicovým cukrem, pokapeme rozpuštěným máslem a zabalíme. Potřeme vajíčkem a dáme péci.

Jablkový závin s chutnou naplni

600 g hladké mouky, 100 g rozpuštěného vlahého sádla, 2 celá vejce, 1/4 l vlažného mléka, sůl
náplň : jablka dle potřeby, strouhané nebo sekané ořechy, mletý mák, krystalový cukr, skořice, máslo
Na vále důkladně zpracujeme všechny přísady v hladké tužší těsto. Uděláme váleček, který rozdělíme na 6 kousků. Z každého utvoříme bochánek, uložíme na podnos, překryjeme nádobou a necháme odpočinout. Jablka oloupeme a nastrouháme na kolečka.Bochánky postupně vyvalujeme na velmi tenký plát,nejlépe obdélníkového tvaru ( dobře se potom stáčí),poklademe hustě jablky, posypeme cukrem se skořicí,ořechy nebo mákem, nastrouháme vločky másla.Pak těsto svineme, konce založíme dospodu, uložíme na pečící papír na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 250°C. Po zrůžovění snížíme teplotu na 200°C  a dopečeme. Po vychládnutí pokrájíme a pocukrujeme.

Jablkovec

500 g hladké mouky, 250 g tuk (Hera nebo cukrářská Iva), 100 g cukr moučka, 1/2 vanilkového cukru, prášek do pečiva, špetka soli, celé vejce, žloutek, 2 lžíce mléka, strouhanka 
náplň: 1,5 kg jablek (nastrouhat na hrubo), 1/2 balíčku vanilkového cukru, skořice, hrst mletých ořechů (nemusí být), krystalový cukr podle sladkosti jablek - vše promíchat a vymačkat přebytek šťávy.
Zpracujeme těsto, rozdělíme na dvě půlky. Odměříme si pečicí papír na plech a přímo na pečicím papíru vyválíme první půlku těsta. I s papírem přeneseme na plech, posypeme strouhankou, dáme náplň z jablek, přikryjeme druhou půlkou vyváleného těsta (ale už bez papíru). Propícháme vidličkou a pečeme v troubě teplé cca 180-200 °C. Krájíme teplé, pak se neláme.

Jablkový závin z bílého jogurtu

180 ml bílého jogurtu, 20 dkg hladké mouky, 10 dkg másla, 2 kg jablek, 3 hrsti rozinek, 3 hrsti ořechu, špetka skořice, špetka strohanky, špetka cukru dle potřeby
Z jogurtu, mouky a másla utvoříme těsto, které necháme chvilku stuhnout v ledničce. Poté rozdělíme na dva díly. Udéláme placku, tu posypeme trochou strouhanky, rozložime, pokrájená jablka posypeme skořicí, podle potřeby cukrem. Zabalíme jako roladu. konce dobře založíme do spodu na plech. To samé uděláme i s druhou polovicí těsta. Pozvolna pečeme cca 45 minut.

Hruškový závin

400 g listového těsta, 3 pevné hrušky, 3 lžíce strouhanky, vanilkový cukr, 30 g másla, skořice, 60 g sušených meruněk, 40 g vlašských jader,rozšlehané vejce na potření
Listové těsto vyválíme na obdélník přibližně 5 mm silný a opatrně ho přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Střední část připraveného plátu těsta pečlivě potřeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou ( místo strouhanky lze použít rozdrcené piškoty ). Hrušky omyjeme, oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a polovinu z nich poklademe ve vyšší vrstvě na strouhanku. K nim pak přidáme nakrájené sušené meruňky a také půlky jader vlašských ořechů. Přikryjeme zbytkem nakrájených hrušek, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a lehce zakapeme rozpuštěným máslem. Těsto přeložíme přes hrušky a okraje pevně zatlačíme. Potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby předehřáté na 210°C a pečeme asi 20 minut. Upečený závin posypeme moučkovým cukrem a po vychladnutí nakrájíme na kousky.

Závin

1 hera, 4 žloutky (z bílků sníh), 12 dkg moučkového cukru, /16 dkg do sněhu/ 1/2 prášku do pečiva, 45 dkg hladké mouky
Vypracujeme na vále těsto, 1/3 odkrojíme, dáme ztuhnout do mrazáku. Zbylé těsto vyválíme a dáme na vymazaný, moukou, nebo strouhankou vysypaný plech. Vrstvu těsta poklademe nastrouhanými jablky, ořechy, hrozinkami. Ušleháme z bílků sníh + 16 dkg cukru, rozetřeme na jablka. Povrch po celé ploše postrouháme ztuhlým těstem z lednice. Pečeme v předehřáté střední troubě.

Bramborový závin s těstovinami

1 kg brambor, 200 g hrubé mouky, 2 vejce, 200 g makaronů, 3 ks vařených vajec na tvrdo, cibule, 20 dkg tvrdého sýra na strouhání,
na rajskou omáčku : světlá jíška zředěná vodou a rajčatovým protlakem, dochucená cukrem, solí a citronem
Brambory vařené ve slupce oloupeme, nastrouháme, osolíme a opepříme, přidáme 200 g hrubé mouky, 2 syrová vejce a z toho uhněteme těsto, které rozválíme na plát silný asi na prst jako na roládu a necháme odstát. Mezi tím uvaříme makarony, 200 g, zcedíme, přidáme 3 nadrobno pokrájená vařená vejce a smícháme i s osmaženou cibulkou. Tuto hmotu rozložíme na bramborový plát a pevně svineme. Závin pak vložíme na vymaštený plech "švem"dolů. Potřeme vajíčkem a hustě posypeme strouhaným sýrem. Před vložením, na 20 min, do trouby rozehřáté na 180 st.C propícháme závin aby mohla odejít pára. K tomu nejlépe rajská omáčka: světlou jíšku zředíme vodou a rajčatovým protlakem, dochutíme cukrem, solí a citronem. Závin chutná i studený. 

Bramborový závin

750 g vařených brambor, vejce, 350 g hrubé mouky, lžička prášku do pečiva, sůl, sádlo na polití, bílek, cibulka
náplň : cibule, 2 lžíce sádla, 300 g měkkého salámu, strouhaná houska na zahuštění
příloha : dušené zelí nebo volské oko se špenátem
Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájený salám (můžeme použít i kousek vařeného uzeného masa), osmahneme a zahustíme trochou strouhanky. Oloupeme studené brambory, nastrouháme nebo prolisujeme, osolíme, smícháme s moukou, práškem do pečiva a vejcem. Vypracujeme tužší těsto, rozválíme je na větší obdélník a na povrch rozetřeme náplň. Bramborové těsto svineme, okraj potřeme bílkem a závin vložíme do kastrolu s vařící osolenou vodou. Vaříme 10 minut (dle velikosti). V průběhu varu si na troše sádla osmahneme cibuli nakrájenou na tenká kolečka. Vařený závin opatrně vyjmeme, nakrájíme na plátky, posypeme smaženou cibulkou, pokapeme sádlem a podáváme se špenátem a volským okem nebo s dušeným zelím.