12. února 2010

Hruškový koláč "Bourdaloue"

6 hrušek., 60 g polohrubé mouky., balíček mraženého máslového těsta nebo 0,25 kg čerstvého máslového těsta., celé vejce., 3 vaječné žloutky., 610 g krupicového cukru., 0,5 l mléka., kousek vanilky., 50 g mandlového prášku nebo mletých mandlí., 1/2 likérové sklenky třešňového likéru nebo mandlového likéru., 6 mandlových pusinek., sáček vanilkového cukru., 30 g másla., 2 PL cukru na posypání (vanilkové cukru)., 
Rozmrazené máslové těsto rozválíme a vyplníme jím koláčovou formu. Dno propíchneme vidličkou, překryjeme alobalem a dáme péct do předehřáté trouby na 10 minut.
Připravíme si mandlový krém: V kastrolu smícháme mouku s jedním vejcem, žloutky, 100 g krupicového cukru a špetku soli. Vše dobře promícháme a po troškách přiléváme mléko, které jsme předtím ohřáli s kouskem rozpuštěné vanilky. Nádobu umístíme na velmi mírný plamen a dřevěnou vařečkou mícháme, dokud krém nezhoustne. Potom kastrol sejmeme z ohně, umístíme ho do vodní lázně, přisypeme mandlový prášek a ochutíme trochou třešňového likéru. Připravíme si sirup z 0,5 kg krupicového cukru, vanilkového cukru a 1 l vody. Vaříme 5 minut. Hrušky oloupeme, rozpůlíme a namočíme do sirupu. Necháme je deset minut přejít mírným, potom je sejmeme z ohně. 2/3 mandlového krému potřeme předpečený korpus koláče, rozložíme na něj půlky hrušek vypouklou částí nahoru a překryjeme zbylým mandlovým krémem. Povrech posypeme mandlovými lupínky, které jsme rozdrobili a poprášíme cukrem. Zakapeme rozpuštěným máslem a dáme do velmi rozpálené trouby na 4 až 5 minut. Vyklopíme z formy a podáváme vlažný nebo studený. 
Rada: Máslové těsto připravíme z 225 g polohrubé mouky,, vejce, 75 g másla., špetky soli a 2 PL lžíce vody. Dobře zpracujeme. Můžeme udělat více várek a část dát zamrazit na příště.
Doporučené nápoje: Suché šampaňské, vinný střik, minerálka s citronem.

Žádné komentáře:

Okomentovat