15. června 2012

Vepřove kotlety v alobalu

4 vepřové kotlety, 4 brambory,  velká cibule, 8 plátků anglické slaniny,  lžička mletého kmínu, 1-2 lžičky mleté sladké papriky, sůl, pepř
Alobal rozstřihneme na 4 větší díly. Na každý z nich dáme 1 oloupanou a na plátky nakrájenou bramboru, osolíme, opepříme a okmínujeme. Proložíme na kroužky nakrájenou cibulí, pak přidáme plátek anglické slaniny, kterou posypeme mletou paprikou a nakonec položíme kotletu, kterou ještě osolíme, okmínujeme a posypeme nepatrně paprikou. Na kotletu ještě položíme plátek anglické slaniny, alobal důkladně zabalíme, aby nevytekla šťáva, a asi 40-45 minut zapékáme v remosce. Podáváme se zeleninovým salátem.

Vepřové kotlety zapečené se šlehačkou

4 vepřové kotlety, 4 plátky tvrdého sýra (eidam, ementál apod.),250 ml šlehačky, 600 g brambor, velká cibule, sůl, pepř
Kotlety vykostíme, naklepeme, mírně osolíme a opepříme. Na dno hluboké mísy remosky dáme na kolečka nakrájenou cibuli, poklademe oloupané a na tenké plátky (asi 0,5 cm) nakrájené brambory,které osolíme. Na brambory dáme kotlety, na každou z nich položíme plátek sýra a vše zalijeme šlehačkou. Pečeme asi 40-45 minut.Podáváme nejlépe s rajčatovým salátem s cibulí.
Obměna: Šlehačku můžeme nahradit mlékem a kouskem másla.Pokrm bude dietnější a výsledek stejný.
Pro zpestření chuti můžeme sýr posypat prolisovanými stroužky česneku.

Vepřové kotlety s hořčičnou omáčkou

4 vepřové kotlety, 4 lžíce kremžské hořčice, 200 ml vývaru (i z kostky), 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Kotlety připravíme jako v předešlém receptu http://prakticka-kucharka.blogspot.sk/2012/06/minutka-z-veprovych-kotlet.html jen s tím rozdílem, že když jsou hotové, dáme je na teplé místo; zbývající šťávu podlijeme vývarem a vmícháme hořčici. Krátce povaříme a na talíři zalijeme hotovou omáčkou. Podáváme s vařenými bramborami nebo rýží.

Minutka z vepřových kotlet

4 vepřové kotlety, trochu hladké mouky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Kotlety vykostíme, naklepeme, mírně osolíme, opepříme, poprášíme moukou a na rozpáleném oleji v nízké míse remosky opečeme po obou stranách. Podáváme s opečenými bramborami nebo hranolky a zeleninovým salátem.
Obměna: Ke kotletám můžeme přidat snítky čerstvého rozmarýnu, popřípadě sušeného, nebo oregano, šalvěj apod.

Chalupařská pochoutka

600 g vepřové kýty, 2 velké cibule, 100 g tvrdého strouhaného sýra,  lžička mleté sladké papriky,  bujonová kostka,200 ml vody, 25 g másla, sůl, pepř
Vepřovou kýtu nakrájíme na kostičky, mírně osolíme, opepříme a dáme do nízké mísy remosky. Na masové kostičky poklademe nahrubo nakrájené cibule, posypeme strouhaným sýrem, mletou paprikou a zalijeme ve vodě rozdrobenou a rozpuštěnou bujonovou kostkou. Na povrch poklademe kousky másla a asi 25 minut dusíme doměkka. Podáváme s dušenou rýží a zeleninovým salátem.

Valašské kousky

4 vepřové plátky (po 150 g), 200 g čerstvých lesních hub (nebo žampionů), 200 ml kysané smetany, 300 g hladké mouky,hrst kopru, několik kapek octa,  lžíce másla na podušení hub,2 lžíce oleje, sůl
Naklepané a osolené vepřové plátky vložíme do rozehřátého oleje a v nízké míse remosky je opečeme po obou stranách. Plátky pak vyjmeme a uložíme na teplé místo. Do zbylého tuku přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme trochou vody a chvíli povaříme. Maso vrátíme do remosky, vmícháme smetanu,na másle předem podušené houby a omytý, pokrájený kopr, ochutíme octem, povaříme do bodu varu a pak ihned podáváme. Vhodnou přílohou je houskový knedlík, vařené brambory nebo rýže.
Obměna: Místo vepřových plátků můžeme pokrm připravit z kuřecího nebo krůtího masa.

Zapečené řízky se sýrem a vejci

4 vepřové řízky (po 150 g), 200 ml mléka, 100 g tvrdého strouhaného sýra, 2 vejce, hrst petrželky,  lžička grilovacího koření, lžíce másla, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Naklepané vepřové řízky posypeme grilovacím kořením, osolíme (pokud grilovací koření není slané!), opepříme, pokapeme olejem a poskládáme do nízké mísy remosky. Podlijeme nepatrně vodou smíchanou s kouskem másla a pečeme doměkka. Mezitím rozmí-cháme mléko s nastrouhaným sýrem, rozšlehanými vejci a téměř dozlatova upečené maso zalijeme touto směsí a necháme v remosce, dokud vejce neztuhnou. Porce masa ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme s opečenými bramborami nebo hranolky a zeleninovým salátem.

Podušené vepřové závitky s vejci

4 vepřové plátky (po 150 g), 2 natvrdo uvařená vejce, cibule,2 stroužky česneku, 200 ml vývaru (i z kostky), 4 lžíce nasekané petrželové natě, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Plátky tence naklepeme, mírně osolíme, opepříme a doprostřed poklademe půlky uvařeného vejce. Každý plátek svineme a obvážeme nití nebo konce zachytíme párátkem. V nízké míse remosky zpěníme na oleji drobně nakrájenou cibuli, vložíme k ní závitky a ty po všech stranách opečeme. Pak je podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Během dušení závitky přeléváme šťávou. Hotové závitky podáváme s uvařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Podušené vepřové závitky s houbami

4 vepřové řízky (po 150 g), 200 g čerstvých lesních hub (nebo žampionů),  cibule,  velký stroužek česneku, vejce,150-200 ml vývaru (i z kostky), 0,5 lžičky mletého kmínu,hrst petrželky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř
Na lžíci oleje osmahneme v nízké míse remosky na předem rozehřátém oleji drobně pokrájenou cibuli s nasekaným česnekem a kmínem, pak přidáme očištěné a pokrájené houby, mírně je osolíme a podusíme doměkka. Podle potřeby je podlijeme nepatrně vodou. Nakonec je zahustíme rozšlehaným vejcem a promícháme s nasekanou petrželovou natí. Naklepané vepřové plátky masa mírně osolíme, opepříme a poklademe houbovou směsí. Stočíme je, konce zachytíme párátky a vložíme do předem omyté nízké mísy remosky, kde předem rozehřejeme trochu oleje a opečeme je ze všech stran dozlatova. Za občasného podlévání vývarem je dusíme doměkka. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem nebo s nakládanou zeleninou.

Vepřové plátky s houbovou smaženicí

4 vepřové plátky (po 150 g), 100 g čerstvých lesních hub (nebo žampionů),  menší cibule, 4 vejce, 4 plátky měkkého salámu, 4 plátky toastového sýra, 0,5 lžičky tymiánu, lžička grilovacího koření, lžíce másla, 2 lžíce oleje, sůl, pepř 
V rendlíku s rozehřátým máslem zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené očištěné houby, osolíme je, ochutíme tymiánem a podusíme doměkka. Nakonec vmícháme rozšlehaná vejce a mícháme do zhoustnutí. Do olejem vymazané nízké mísy remosky dáme naklepané, osolené, opepřené a grilovacím kořením ochucené vepřové plátky, které předem po stranách nožem nařízneme, aby se při tepelném zpracování nekroutily a po obou stranách je opečeme. Na opečené plátky navrstvíme smaženici, na každý kousek masa dáme plátek salámu a plátek sýra a v remosce zapékáme, dokud se sýr nerozteče. Podáváme s různě upravenými bramborami a zeleninovým salátem nebo dušenou zeleninou.

Vepřová pečeně na smetaně se syrem

800 g vepřového masa z kýty, velká cibule, mrkev,kousek celeru, 200 ml smetany, 150 ml vývaru (i z kostky),50 g tvrdého strouhaného sýra, špetka strouhaného muškátového oříšku, hrst petrželky nebo pažitky,  lžíce hladké mouky,2 lžíce oleje, sůl, pepř
Na rozehřátém oleji v hluboké míse remosky zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhaný celer a mrkev a chvíli zakryté víkem podusíme. Omyté maso, osolíme, opepříme, vložíme do remosky k zelenině a ze všech stran je opečeme. Mírně podlité vývarem je dusíme za občasného podlévání doměkka. Měkké maso vyjmeme a uložíme na teplé místo. Do šťávy přidáme smetanu rozmíchanou s moukou, sýrem, muškátovým oříškem a nasekanou zelenou natí a krátce povaříme do zhoustnutí. Podáváme s knedlíkem, rýží či vařenými bramborami. Další vhodnou přílohou je nakládaná zelenina.

Vepřová pečeně

800 g vepřového masa z kýty, mletý kmín, sůl
Omyté maso mírně osolíme, pokmínujeme, vložíme do rozehřáté hluboké mísy remosky a po všech stranách opečeme. Potom maso podlijeme trochu vodou a za občasného podlévání šťávou z masa pečeme doměkka. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a podušeným bílým zelím nebo špenátem.

Vepřový vrabec

800 g vepřového masa z kýty nebo ramínka, 3 stroužky česneku,lžička mletého kmínu,  lžíce hladké mouky, olej na vymazání mísy, sůl
Omyté maso pokrájíme na větší kostky, promícháme je s prolisovaným česnekem utřeným se solí a vložíme do olejem vymazané nízké mísy remosky. Zakryjeme je rozehřátým víkem a za občasného obracení po všech stranách opečeme. Pak maso trochu podlijeme vodou, okmínujeme a dál pečeme za občasného podlévání vlastní šťávou doměkka. Šťávu nakonec zahustíme moukou, rozmíchanou s trochou vody, a ještě krátce povaříme. Podáváme s bramborovým knedlíkem a bílým dušeným zelím.

Protýkaná vepřová pečeně

800 g vepřového masa z kýty, párek,  mrkev, cibule,3 stroužky česneku, 200 ml vývaru (i z kostky), hladká mouka na zahuštění, mletý kmín, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Omytou vepřovou kýtu protkneme mrkví a párkem, které předem pokrájíme na štíhlé hranolky. Maso mírně potřeme prolisováným česnekem smíchaným se solí, okmínuje, opepříme a na drobně pokrájené zpěněné cibuli opečeme na oleji v hluboké míse remosky po všech stranách. Pak podlijeme trochu vývarem a za občasného podlévání dusíme doměkka. Měkké maso pak vyjmeme, uložíme na teplé místo a šťávu zahustíme asi jednou lžící mouky, kterou předem rozmícháme v trošce vody. Omáčku ještě krátce povaříme.Pečeni podáváme pokrájenou na plátky, zalitou šťávou, s vařenými bramborami nebo rýží a podušenou zeleninou.

Jemná špenátovo-sýrová polévka

tavený sýr 800 g,máslo 50 g,čerstvý nebo mražený špenát 600 g,hladká mouka 80 g,koření dle chuti (např. vegeta, česnek, oregano, bazalka),muškátový květ,bílá houska 200 g,drůbeží vývar 800 ml,sůl a pepř podle chuti
Na másle orestujeme hladkou mouku, zalijeme drůbežím vývarem, osolíme, přidáme muškátový květ, tavený sýr a za stálého míchání zavaříme. Na mírném ohni povaříme alespoň 20 minut, přidáme sekaný nebo mražený špenát a dochutíme kořením. Jakmile je polévka povařená, můžeme podávat spolu s nudličkami housky, které jsme v troubě osmažili dokřupava.

14. června 2012

Smažené jablečné řezy s karamelem - Basi Ping-Kuo

5 jablek, 2 vejce, 5 lžic hladké mouky, 2 lžíce brandy nebo desertního vína,  lžičkaoleje, špetka soli, olej na smažení, 50 g karamele
V kotlíku rozšleháme vejce s moukou, brandy, olejem a solí, podle potřeby zředíme vodou a vytvoříme řidší těstíčko. Jablka oloupeme, rozdělíme na osminky nebo překrojíme příčně na plátky a odstraníme jádřinec. Na pánvi rozehřejeme olej, pak namáčíme nakrájená jablka do těstíčka a prudce osmažíme dozlatova ze všech stran. Desert podáváme horký, k tomu v misce karamel, v němž namáčíme řezy z jablek. Karamel je možno koupit hotový. Lze jej i připravit ze 100 g cukru a 1 dl vody. Cukr vsypeme na rozpálenou pánev, promícháme,zalijeme vodou a za stálého míchání vodu odpařujeme, až vznikne světlý zahoustlý, ale tekutý karamel. Osmažená jablka do něj vsypeme, protřepeme a podáváme na olejem vymaštěných talířcích. K tomu servírujeme misky s chladnou vodou a ledovými kostkami na namáčení desertu (karamel ztuhne a nelepí se). Podobně je možno připravit ananas, hrušky, třešně, banán, švestky, broskve (méně zralé),meruňky a jiné ovoce.

Meloun plněný ovocem - Šijin Guo Pin

meloun (1,5 kg), 100 g pomeranče (nebo mandarinkový kompot), 100 g kompotu z liči, 100 g kompotu z rambutanu, 100 g ananasového kompotu, 100 g švestkového kompotu nebo broskvového případně rynglový či hroznový, 5 dl brandy (rum),moučkový cukr, karamel, šlehačka
Ze zralého melounu vyřízneme košíček a z něho vybereme lžící dužninu. Okraje košíčku ozdobíme vykrajováním podle vlastní představy. Melounovou dužninu nakrájíme ozdobným nožem na kostky, nebo lžičkou vytvoříme kuličky. Potom smícháme s okapaným kompotovaným nebo čerstvým ovocem. Nemáme-li čínské druhy ovoce, použijeme tuzemské druhy kompotu (višně, třešně, meruňky, broskve, hrozny, maliny, jahody, švestky, ostružiny,angrešt, hrušky). Naplněný melounový košíček pokapeme brandy nebo rumem, podle chuti přidáme práškový cukr. Dáme dobře vychladit a ledový podáváme. Každý si na misku položí vychlazené ovoce s melounovou dužninou a vzniklou šťávou, případně přelije lžičkou karamelu. Vhodný je i kopeček šlehačky, ten však se v Číně nepodává.

Placičky Šao-Ping

400 g hladké mouky, špetka soli, 1 dl horké vody, vepřové sádlo,  vejce, burské oříšky nebo sezamová semínka
Do hladké mouky promíchané se špetkou soli přidáváme po lžících horkou vodu, až zpracujeme tužší těsto. Necháme ho asi 1/2 hodiny odležet pod ubrouskem. Pak ho rozválíme na placku (jako na nudle) asi 1-2 mm tlustou. Lehce potřeme vlahým sádlem, přeložíme napůl a znovu rozválíme. Opět potřeme sádlem a znovu přeložíme. Tento proces opakujeme asi pětkrát. Nakonec placku rozválíme a skleničkou (tvořítkem)vykrajujeme placičky. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými burskými oříšky. Upečeme je na mírně vymaštěném plechu v silně vyhřáté troubě do hnědožluta. Křupavé placičky vytvářejí lístkové vrstvy. Pojídáme je jako zákusek k vínu, nebo se podávají k masitým čirým polévkám.

Ostrý okurkový salát

500 g salátových okurek, 3 ks chilli papričky (čerstvé nebo sušené), lžíce oleje
zálivka: lžíce octa,  lžíce sójové omáčky,  lžička moučkového cukru, sůl, mletý pepř, mletá paprika, 1/2 dl vody
na ozdobu : pažitka, zelená petrželka, cibule (červená), kapie, kopr, pórek nebo mladá naťová cibulka

Okurky oloupeme (u mladých skleníkových okurek ponecháme slupku) a nakrájíme na tenké plátky či nudličky. Na oleji opečeme pálivé papričky, vyjmeme je a prochladlý ostrý "červený" olej nalijeme na okurky.
Připravíme si zálivku: V šálku rozšleháme ocet se sójovou omáčkou, cukrem, solí, se špetkou čerstvého mletého pepře, sladké mleté papriky a s trochou vody. Když se cukr a sůl rozpustí, přelijeme nakrájené okurky zálivkou s červeným olejem. Promícháme a necháme v chladu rozležet. Salát podáváme vychlazený. Před podáváním jej můžeme ozdobit drobně sekanou pažitkou, či petrželkou nebo koprem, případně na kroužky nakrájenou červenou cibulí nebo pórem, čí mladou cibulkou i s natí, popřípadě proužky čerstvé, či sterilované kapie apod.

Badyánová vajíčka s mistrovskou omáčkou

5 vajec,  lžička badyánu (asi 6 hvězdiček), 3 lžíce sójové omáčky,  lžíce červeného oleje (nebo olej a špetka chilli), voda
mistrovská omáčka: 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce vody, špetka moučkového cukru, lžíce oleje, špetka zázvoru, drobně usekaná menší cibule,  stroužek česneku, 2 lžíce desertního vína, 0,5 lžičky škrobové moučky, 1 dl vývaru z kostky

Vejce uvaříme ve skořápce natvrdo. Ochladíme ve studené vodě. Lehce naklepeme skořápky a opatrně oloupeme, abychom nepoškodili povrch bílku. Oloupaná vejce pak znovu - alespoň 20 minut - povaříme v menším hrnku ve směsi vody, sójové omáčky, badyánu a oleje. Během varu musí být vejce úplně ponořená v tekutině. Povrch bílku dostane hnědavou barvu, ale neprobarví se. Hotová vejce vyjmeme, necháme okapat.Pak je rozkrájíme na čtvrtky či osminky a podáváme jako předkrm doplněný kapií, rajčaty a salátovými lístky. K tomu podáváme mistrovskou omáčku, do níž kousky vajec namáčíme, nebo je na talíři omáčkou polijeme. Mistrovskou omáčku připravíme smícháním všech součástí, směs pak povaříme za stálého míchání.

Úhoř v ostré omáčce

1 kg úhoře (kapr, candát, okoun aj.), olej, sůl
omáčka:  lžíce červeného oleje nebo 1/4 lžičky drcených chilli papriček s olejem, lžička mletého zázvoru, sůl, 2 lžičky moučkového cukru, lžička citrónové šťávy,  lžíce česneku, 2 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce desertního vína

Rybu očistíme a ponecháme hlavu i ocas. Pak ji až k páteři nařízneme asi 5 cm od sebe vzdálenými hlubšími řezy a osolíme. Potom rybu ze všech stran opečeme na oleji nebo grilujeme potřenou olejem. Mezitím si připravíme omáčku. Na oleji zpěníme koření, cukr a přidáme prolisovaný česnek a ostatní přísady. Krátce povaříme a stáhneme z ohně.Opečeného úhoře (nebo jinou rybu) přelejeme částí ostré omáčky, nebo ji podáme zvlášť k namáčení soust rybího masa. Sousta měkkého rybího masa se odlupují jídelními hůlkami. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

13. června 2012

Kuře a la Jang Kuej-Fej

4 kuřecí křídla,  lžička moučkového cukru nebo hnědého,  lžíce vodky nebo brandy, 6 mladých cibulek, 3 lžíce bambusových výhonků (celeru, kedlubny, chřestu,zelí, paprik), lžička mletého zázvoru nebo plátkového, 1/2 dl vývaru, 1/2 dl vína,  lžíce sušených hub, vepřové sádlo
zálivka: lžička sójové omáčky, lžička škrobové moučky,  lžíce vody

Kuřecí křídla odříznutá od prsíček rozdělíme v kloubech na tři díly, spaříme vroucí vodou a dáme okapat nebo osušíme. V hlubší pánvi rozpustíme sádlo a cukr. Když začne cukr měnit barvu, přidáme kuřecí křídla a rychle opečeme ze všech stran spolu s celými cibulkami a bambusovými výhonky (nebo jinou zeleninou) nakrájenými na kostičky. Přidáme houby a zázvor, přilijeme víno a pálenku a krátce podusíme. Pak vyjmeme cibulky a zbytek podusíme 10-15 minut. Podle potřeby lehce podlijeme vodou. Nakonec přidáme zálivku a povaříme, až pokrm zhoustne. Vrátíme sem opečené cibulky a prohřejeme. Podáváme s rýží a hlávkovým salátem, nebo jako předkrm.

Chop Suey

400 g kuřecích řízků nebo i vepřové maso, 200 g bambusových výhonků nebo směsi mražené zeleniny, celeru, kedlubny, 5 lžic sušených hub (podušené nebo také sterilované), 4 papriky (nejlépe červené i zelené), 5 lžic pórku nebo cibule, 5 lžic sterilovaného hrášku nebo fazolky, 3 lžíce sójové omáčky,  lžička mletého zázvoru, 2 lžíce desertního vína,  lžička škrobové moučky, špetka moučkového cukru, špetka glutasolu nebo vegety, 3 lžíce oleje nebo sádla, 200 g vařených vlasových nudlí, sůl, lžíce vařených bílých fazolí
Maso, houby a zeleninu drobně nakrájíme na kostičky, promícháme se sójovou omáčkou, vínem, zázvorem, škrobovou moučkou a cukrem. Necháme asi půl hodiny odležet v chladnu.Na hluboké pánvi rozpálíme olej nebo sádlo a směs rychle opékáme ze všech stran za stálého míchání. Podlijeme několika lžícemi vody a asi 5 minut podusíme. Přidáme glutasol, vařené fazole a nudle, ještě krátce opečeme a prohřejeme a případně dosolíme. Pro přípravu tohoto pokrmu je možno využít i zbytků rýže či brambor místo nudlí a masa, i konzervu nebo sterilovanou zeleninu.

Žlutočervená polévka se šunkou

1 l vývaru, 7 rajčat, 2 cibule, lžička glutasolu, moučkový cukr, mletý pepř, pálivá paprika, lžíce polévkového koření, špetka badyánu, 4 vejce, 50 g šunky, pažitka
Ve vývaru (i z kostky) vaříme na dílky nakrájená oloupaná (i zmrazená) rajčata a na kolečka nakrájenou cibuli asi 10 minut. Přidáme cukr, koření, mletý badyán a ještě 5 minut vaříme. Pak přidáme glutasol, polévkové koření, drobně nakrájenou šunku nebo párek a rozbijeme celá vejce. Lehce promícháme a dál už nevaříme. Nakonec ochutíme pokrájenou zelenou natí (pažitka, cibulová nať), případně osolíme.

Pikantní zelná polévka

200 g vepřové kýty, 300 g zelí, 2 lžíce rostlinného oleje, pálivá paprika, 30 g jidášova ucha, sůl, špetka glutasolu, lžíce sójové omáčky, 1 l vývaru,  lžíce vína, cibulová nať
Vepřové maso jemně nakrájíme na nudličky, osmahneme dočervena na oleji, přidáme pálivou papriku. Zalijeme vývarem (třeba i z kostky), přidáme jemně nakrájené zelí, máčené houby a povaříme 20 minut. Pak přidáme sójovou omáčku, víno, glutasol, případně sůl. Polévku můžeme připravit i z pekingského zelí, pak je vaříme jen asi 10 - 15 minut.Těsně před koncem varu vsypeme drobně nakrájenou mladou cibulku. Povaříme a stáhneme z ohně.

Čínská polévka s tykví

200 g vepřové kýty, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 l vývaru, 2 lžičky škrobové moučky, 2 dkg sušených hub, 2 šálky tykve, 0,5 lžičky mletého zázvoru,  sklenka bílého vína,špetka pálivé papriky, sůl, 0,5 lžičky glutasolu, lžíce sójové omáčky, lžička citrónové šťávy, zelená petrželka, pažitka

Maso nakrájíme na drobné kostičky o hraně asi 1 cm a spolu s cibulí rozkrájenou na kolečka opečeme prudce na oleji. Zalijeme vývarem, přidáme škrobovou moučku rozmíchanou v šálku vody a máčené sušené houby, případně i čerstvé. Vaříme asi 20 minut mírným varem. Pak přidáme na kostičky nakrájenou tykev, mletý zázvor a vaříme ještě asi 15 minut. Nakonec přidáme víno, papriku nebo pepř, sójovou omáčku, glutasol a citrónovou šťávu. Krátce povaříme a podáváme s usekanou pažitkou a petrželkou. Podle chuti dosolíme.

Čočkový salát s rajčaty

150 g  červené čočky,500 ml  zeleninového vývaru,šťávu z citronu, 3 lžíce  olivového oleje,mořskou sůl,mletý černý pepř, stroužek česneku,cibuli,4 rajčata,řeřichu
Čočku povaříme v zeleninovém vývaru, než změkne. Pak ji slijeme.Smícháme citronovou šťávu a olivový olej. Okořeníme solí a pepřem. Přidáme protlačený česnek. Teplou čočku smícháme s dresinkem a necháme odležet.Cibuli nakrájíme na malé kostičky, rajčata na plátky. Omyjeme řeřichu. Nakonec všechny přísady promícháme. Salát servírujeme vlažný nebo studený.

Slaný koláč s růžičkovou kapustou

balíček mraženého listového těsta (cca 300 g),1 kg omyté růžičkové kapusty,500 ml AlnaturA zeleninového vývaru, pórek,stroužek česneku,malý lusk červené chilli papričky,2 lžíce olivového oleje,0,5 lžičky AlnaturaA kmínu,,0,5 lžičky majoránky, 2 vejce,100 g kysané smetany, mořskou sůl,mletý pepř,80 g tvrdého sýra,50 g nasekaných vlašských ořechů

Nejprve rozmrazíme listové těsto. Okraje potřeme vodou a položíme přes sebe. Lehce vyválíme, aby vznikl čtverec o hraně cca 32 cm. Okraje otvírací dortové formy (o průměru 26 cm) vtlačíme do těsta. Vykrojíme plát těsta, o 3 cm větší než je forma a formu jím vyložíme. Formu nemusíme vymašťovat, protože listové těsto obsahuje dost tuku a nepřilepí se.Pečící troubu předehřejeme na 200 ˚C. Růžičkovou kapustu omyjeme, očistíme a povaříme v zeleninovém vývaru. 100 ml vývaru si ponecháme stranou.Pórek opláchneme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Najemno nasekáme česnek. Na pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme pórek a česnek a podusíme. Přimícháme růžičkovou kapustu, kmín, majoránku a zeleninovou směs rozložíme na listové těsto.Ušleháme vejce, kysanou smetanu, na kostičky nakrájený sýr a vývar, který jsme si odlili stranou. Ochutíme solí a pepřem a nalijeme na zeleninu. Posypeme nasekanými ořechy. Slaný dort pečeme v rozpálené troubě asi 40 minut a ještě horký podáváme.

Ananásovo-jahodový shake

sklenici ananasu,200 g jahod,300 ml jablečné šťávy,4 kostky ledu
Několik jahod a kousků ananasu napícháme na 2 špejle (párátka) a necháme si je na závěrečné ozdobení. Zbylé přísady umixujeme do pěny. Rozdělíme ji do 2 sklenic a dozdobíme ovocem napíchaným na párátku.

Osvěžující koktejl z grapefruitu a melounu

600 g dužiny z vodního melounu,4 lžičky přírodního třtinového cukru400 ml grapefruitové šťávy,lístky čerstvé máty na ozdobení
Z vodního melounu okrájíme slupku a odstraníme jadérka. Na několik hodin ho dáme do mrazáku.Z ovoce a cukru umixujeme hustou kaši a rozdělíme ji do 4 sklenic. Dolijeme grapefruitovou šťávou a ozdobíme lístky máty.

Zapečený banán

lžičku smetanového másla,banán,citronovou šťávu na pokapání, lžíci  medu,10 – 15 g nasekaných vlašských ořechů
Máslo necháme rozpustit na pánvi. Banán mezitím oloupeme a podélně rozpůlíme.Zakapeme citronovou šťávou.Do pánve dáme med a vlašské ořechy a promícháme. Přidáme banán a při střední teplotě pečeme z každé strany po dobu 1 – 2 minut.

Lívanečky s borůvkami

250 g celozrnné špaldové mouky,2 lžičky  kypřícího prášku do pečiva s vinným kamenem,2 lžíce přírodního třtinového cukru,2 vejce,350 ml  trvanlivého polotučného mléka,100 ml podmáslí, šálek borůvek (čerstvých nebo mražených), javorový sirup
Do mísy prosejeme mouku a kypřící prášek do pečiva, k tomu přidáme třtinový cukr.V jiné míse ušleháme vejce do pěny. Přilijeme mléko a podmáslí.Do ušlehaných vajec s mlékem vmícháme mouku, vytvoříme těsto a necháme ho 10 minut odpočinout. Do těsta přidáme borůvky.Na rozpálenou lehce vymaštěnou pánev lijeme vždy trochu těsta. Lívanečky by měly být velké asi 10 cm. Jakmile se na povrchu udělají první bublinky, lívanečky obrátíme a dosmažíme.Podáváme polité javorovým sirupem.

Nákyp z kysaného zelí

750 g brambor,mořskou sůl,cibuli,stroužek česneku,lžíci olivového oleje,500 g mletého masa/sekané,černý pepř,lžičku šabreje kmínovitého (kmínu),velké jablko,500 g kysaného zelí,kelímek zakysané smetany,3 vejce,lžičku  polévkového koření,2 lžičky mleté sladké papriky,0,5 sklenice kousků ananasu,popř. nastrouhaný sýr

V osolené vodě uvaříme brambory ve slupce. Cibuli a česnek nakrájíme a zpěníme na olivovém oleji. Přidáme mleté maso a opečeme do křupava. Dochutíme solí, pepřem a kmínem a necháme odležet.Jablko omyjeme, nastrouháme i se slupkou a smícháme s kysaným zelím.Dohromady smícháme zakysanou smetanu s vejci, polévkovým kořením a mletou paprikou. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a promícháme se směsí z mletého masa a kysaného zelí. Osolíme a opepříme. Vzniklou hmotou naplníme formu na nákyp, navrch poklademe kousky ananasu a zalijeme rozšlehaným vajíčkem. Ve vyhřáté troubě pečeme 45 minut při teplotě 170 ˚C.

Kuskusový salát s tuňákem

velký hrnek  kuskusu,1,5 velkého hrnku vařící osolené vody,2 plechovky tuňáka bez oleje,svazek pažitky, šťávu z  citronu,lžíci hořčice,5 lžic olivového oleje,mořskou sůl,mletý černý pepř,250 g rajčátek
Kuskus přelijeme osolenou vodou a necháme nabobtnat. Smícháme citronovou šťávu, hořčici a olivový olej, osolíme a opepříme.Tuňáka slijeme a vymačkáme z něj šťávu. Pažitku nakrájíme na kroužky.Smícháme dohromady kuskus, tuňáka, pažitku a rajčátka. Salát zalijeme dresinkem a můžeme podávat.

Smažená králičí stehýnka s hruškovým pyré

4 králičí stehna,sůl,špetka mletého zázvoru,mletý pepř,100 ml bílého vína,2 lžíce vinného bílého octa,nať z mladé cibule,2 stroužky česneku,hladká mouka na obalení,2 vejce rozšlehaná, 100-150 g strouhanky,olej na smažení,2 velké máslové hrušky, šťáva z velkého citronu,asi 1 cm čerstvého zázvoru,0,5 lžičky mleté skořice

Králičí stehna odblaníme, nařízneme podél kostí, okořeníme zázvorem a pepřem. V misce smícháme víno, ocet, cibulovou nať a česnek a porce králíka ve směsi ze všech stran omočíme, přikryjeme a necháme nejméně hodinu odležet.Mezitím si připravíme pyré. Hrušky oloupeme a nakrájíme na plátky a zalijeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Pár plátků si necháme na ozdobu. Přidáme olej, cukr, jemně strouhaný oloupaný zázvor, skořici a umixujeme vše dohladka. Ochutíme špetkou soli, případně dosladíme nebo dochutíme citronovou šťávou.Stehna vyjmeme z marinády, osušíme, osolíme a obalujeme je v mouce, vejcích a strouhance. Rozpálíme si vyšší vrstvu oleje a porce králíka zvolna smažíme z obou stran dozlatova.Papírovým ubrouskem odsajeme přebytečný tuk. Podáváme s hruškovým pyré, ozdobeným plátky hrušek poprášených skořicí, a s vařeným bramborem. Králičí stehna na smažení používejte pouze z mladého králíka. Lépe se usmaží, když je předem vykostíte. Máte-li čas, marinujte maso 6 i více hodin, nejlépe do druhého dne.
Králičí stehna na smažení používejte pouze z mladého králíka. Lépe se usmaží, když je předem vykostíte. Máte-li čas, marinujte maso šest i více hodin, nejlépe do druhého dne.


Jehněčí kotlety na švestkách s rýží

8 jehněčích kotletek,3 lžíce oleje, lžíce medu,šťáva z půlky citronu,sůl,snítka čerstvého rozmarýnu,2 lžíce másla, 2 šalotky nakrájené na proužky (nebo menší cibule),12-16 švestek rozpůlených a vypeckovaných, dle druhu a velikosti, lžička přírodního cukru, svitek skořice,6 hřebíčků,100-150 ml bílého vína
Kotlety omyjeme, osušíme, zbavíme tuku a okraje nařízneme. Mírně je naklepeme a potřeme směsí z medu, 2 lžic oleje, citronové šťávy a rozmarýnu. Přikryjeme a necháme nejméně hodinu marinovat.V pánvi rozpálíme zbylý olej, kotletky osolíme a opečeme z obou stran, po každé straně asi 7-10 minut, až je maso propečené a povrch opečený dozlatova. Měkké maso vyjmeme z pánve, přikryjeme alobalem a necháme stranou.Do výpeku vložíme máslo, přisypeme cibuli a necháme ji zesklovatět, trvá to asi 2 minuty. Přidáme švestky, posypeme je cukrem a kořením a pár minut opékáme, až se rozpustí cukr. Podlijeme vínem a vše ještě několik minut prohřejeme, šťáva mezitím krásně zhoustne.Podáváme s dušenou rýží.

12. června 2012

Smažený pangasius


4 kousky pangasia (nebo jiné ryby), sůl, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka, olej na smažení
Částečně rozmraženou rybu osušíme, osolíme, obalíme postupně v mouce, ve vejcích rozšlehaných se 2 lžícemi vody a strouhance. V rozpáleném oleji smažíme z obou stran dorůžova. Radši pomalu a déle, ať se pořádně prosmaží. Jako přílohu podáváme vařené brambory nebo bramborovou kaši, bramborovou kaši s česnekem.

Čínské nudle po domácku


čínské nudle, kuřecí maso, čínská zelenina, sójová omáčka, sůl, podravka, pepř, sůl, koření na čínu
Nudle předem namočíme do studené vody, stačí hodina. Kuřecí maso nakrájené na nudličky, orestujeme, přidáme mraženou čínskou zeleninu(můžete si dát i svojí, podle chuti), všechno koření a ještě chvíli dusíme (cca 5 min.) Nudle slejeme a přidáme k masu a zelenině. Pořádně promícháme, a dochutíme.

Pečené rolády z pangase


4 menší filety s pangase (cca 200 g jeden),sardelová pasta,200 g filetu z lososa bez kůže, 8 plátků šunky, nejlépe 100% shaved, lžička plnotučné hořčice
Rozmražené filety z pangase osušíme, rozřízneme podélně na 8 plátků a potřeme směsí sardelpasty s hořčicí. Z lososího filé nakrájíme 8 stejných špalíčků, které zatočíme do sumeččích filátek. Tyto roládky ovineme šunkou a spíchneme párátkem. Cibuli nakrájíme na měsíčky a vložíme do zapékací misky nebo pekáčku. Rolády prudce nasucho osmažíme na pánvi, položíme na cibuli a přelijeme výpekem. Podlijeme trochou vody, přikryjeme poklicí a pečeme v troubě při 180°C 20 minut. Během pečení rolády přeléváme výpekem. Po 20 minutách sejmeme poklici a ještě pečeme. Přílohy: brambory, bramborová kaše

Ryba po čínsku

2 filátka ( Pangas), 2 lžíce sojové omáčky , 2 stroužky česneku, kousek zázvoru (může se vynechat,) olej na smažení, 200 g listové zeleniny (kapusta, zelí, špenát) a jako příloha rýže nebo čínské nudle

Rybu pokapeme sojovkou a potřeme prolisovaným česnekem a na jemno nastrouhaným kousíčkem zázvoru, marinujeme asi tak deset minut, mezitím si pokrájíme zeleninku (čínské zelí a mladou cibulku), poté si rozpálíme olej v pánvi a přidáme filátka, restujeme z každé strany cca 3 min. a  pak vidličkou rozdělíme na kousky, přidáme zeleninu a trošku vody na podušení a asi tak 5 min. dusime, poté přidáme hotové uvařené čínské nudle a dochutíme sojovkou.

Sumeček pangasius v sýru


filety Sumečka ( Pangas ), jakékoliv koření, sýr na strouhání, olivový olej, strouhanka, brambory
Filety Sumečka omyjeme, osušíme, dáme koření a následně obalíme v nastrouhaném sýru, ke kterému přidáme trochu strouhanky, aby nám to lépe drželo. Usmažíme na teflonové pánvy, do které dáme trošku olivového oleje. Jako přílohu dáme vařené brambory, nebo nové omyté, pečené v troubě.

Pangasius na zelenině a másle

filety pangase,koření na ryby, 3-4 str. česnek , 6 cherry rajčátek ,1-2 bílé papriky, hladká mouka, sůl, citron, máslo
Rozmražené filety osušíme,hodně pokapeme citronem ,okořeníme a necháme hod. marinovat. Pak osušíme, jemně osolíme( podle chuti) ,a obalíme v mouce smíchané se špetkou solí a ještě trochou koření. Rozpálíme si máslo a filety zprudka opečeme z obou stran a pak dusíme cca 15 min. společně s paprikou, ještě trochou česneku (nasekaný na jemno) a rajčátky. Podáváme s br. kaší nebo s bramborem . Rybu dozdobíme citronem .

Pangas v troubě


pangas,sůl, kmín, solčanka, sl. paprika, koření na ryby, česnek,jarní cibulka,rajčata,kozí rohy, citron, máslo
Rybu dáme do pekáčku. Pocitronujeme. Posypeme vším kořením. Přidáme česnek na plátky nebo rozetřený. Posypeme cibulkou na kolečka. Přidáme rajčata na kolečka. Obložíme kozími rohy. Poklademe plátky másla a trošku podlijeme vodou nebo bílým vínem a dáme do trouby.

Zapečený pangasius se zeleninou

Pangasius 3 plátky, 2 rajčata, 2 zelené kapie, červená cibule, bílá cibule, pórek, olivový olej, metana, 2 vejce, 15 dkg tvrdého sýra, 10 brambor, koření na rybu, citrón, bazalka, sůl, pepř
Rybu naložíme do citrónu. Mezitím si uvaříme brambory ve slupce a nakrájíme zeleninu na kolečka. Uvařené brambory oloupeme a vrstvíme do pekáčku vymazeného olivovým olejem. Na dno pekáče dáme cibuli, poté brambory nakrájené na kolečka osolíme a opepříme. Zasypeme polovinou strouhaného sýra a položíme okořeněného pangasiuse. Na rybu dáme pórek, cibuli a brambory. Zalijeme smetanou a jako poslední vrstvu dáme plátky rajčat s bazalkou. Zapékáme asi 35 minut a pak navrch dáme vejce smíchané se zbytkem strouhaného sýra. Pečeme ještě asi 15 minut dokud sýr nezezlátne.

Pangasius v zámeckém těstíčku


4 ks pangasius, sůl, 2 vejce, 70 g bílého vína, 70 g mléka, 150 g polohrubé mouky, olej
Z mléka, vejce, vína, mouky a soli připravíme těstíčko. V tomto těstíčku smáčíme osoleného pangasia, kterého zvolna smažíme v oleji dozlatova.

Pikantní brambůrky se smetanou a ryba


brambory (množství jako na francouzské brambory), šlehačka, Moravanka (pálivá sterilovaná zeleninka), ryba (Pangasius, ale může být i filé), popř. trojobal

Brambory uvaříme ve šlupce (ze syrových je to není ono, brambory jsou buď syrové nebo vysušené) do poloměkka, oloupeme, nakrájíme a vyložíme na trochu oleje do pekáčku (jako při přípravě francouzských brambor) . Vrstvu brambor vždy "poházíme" pokrájenou zeleninkou z Moravanky (nezapomeňte vyndat feferonku, tu na ně nedávat.Pokračujeme ve vrstvení, dokud nám stačí brambory a zelenina. Celé pak přelijeme šlehačkou a dáme zapéct.Brambory "natáhnou" trochu šťávy z pálivé zeleniny a zbytek pálivé chuti ztlumí šlehačka. Brambory jsou dobré a přitom nijak pálivé. Rybu (osmaženou v trojobale nebo i jen tak na másle) můžeme buď dát na poslední vrstvu brambor před přelitím šlehačkou (můžeme přelít i rybu) nebo ji připravit zvlášť a jen ji k brambůrkám přiložit. 

Crepes Suzette s pomerančem

těsto: 100 g hladké mouky,špetka soli,250 ml mléka,50 ml vody, lžička cukru moučka,2 vejce,lžíce rostlinného oleje
omáčka : 6 lžic cukru,60 g másla,300 ml pomerančové šťávy, pomerančová a citronová kůra,40 ml likéru Grand Marnier,2-3 lžíce brandy nebo koňaku,pomeranč na ozdobu 

Mouku se solí, lžičkou cukru, mlékem, vodou, vejci a olejem promícháme a opečeme všechny palačinky. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr a rozpustíme ho na karamel. Přiléváme pomerančovou šťávu, přidáme kůru z citronu a pomeranče, povaříme a přilijeme likér. Palačinky přeložíme, vložíme do omáčky. Pak je přelijeme brandy, zapálíme a oflambujeme. Podáváme s omáčkou, poprášené cukrem a zdobené pomerančem.

Suflé se sýrem a se smetanou

200 ml smetany ke šlehání,lžíce maizeny nebo solamylu,2 lžíce másla + trochu na vymazání formy,sůl, mletý bílý pepř,špetka muškátového oříšku,5 vajec,150 g ementálu,4 lžíce parmazánu

Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Větší formu nebo 4 zapékací misky vymažeme důkladně máslem. V kastrolu se silným dnem rozmícháme škrobovou moučku se smetanou, osolíme, okořeníme, přidáme máslo a na mírném plameni za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Směs necháme trochu zchladnout a do vlažné směsi vmícháme postupně žloutky a nastrouhané sýry. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do hmoty. Připravené formy plníme do 2/3 a pečeme asi 25 minut. Ihned podáváme s různými listovými saláty, červenou čekankou a bagetou. 

Kuře na baskický způsob

kuře nebo 4 kuřecí čtvrtky,3 lžíce olivového oleje,velká cibule,4 stroužky česneku,2 větší zelené sladké papriky,2 větší rajčata, 100-150 ml bílého suchého vína,pár snítek čerstvého oregana,sůl a mletý pepř na dochucení
Kuře rozporcujeme na čtvrtiny. Naříznutá rajčata oloupeme a nakrájíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme. V kastrole rozpálíme olej, osmahneme na něm porce kuřete ze všech stran. Kuře osolíme, přidáme nakrájenou cibuli a česnek a ještě chvíli opékáme. Ke kuřeti vložíme rajčata a papriky, chvíli společně dusíme, podlijeme vínem, přidáme čerstvé oregano, pepř a dusíme. Během dušení podle potřeby podléváme vodou nebo vínem. Když je kuře měkké, odstavíme z ohně a necháme přikryté ještě 10 minut stát.
 

Salát Nioise s tuňákem

větší ledový salát nebo jiný oblíbený listový salát,svazek lahůdkových cibulek,4 papriky, barevné,4 větší rajčata, menší salátová okurka,250 g konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě,20 černých oliv,4 řezy sardelek,čerstvá snítka tymiánu
na zálivku : 6 lžic olivového oleje,1-2 lžičky dijonské hořčice,3-4 lžíce vinného octa,sůl,čerstvě mletý pepř,stroužek česneku, utřeného


Salát omyjeme, listy osušíme, natrháme a vložíme do větší, nejlépe skleněné mísy. Zeleninu omyjeme, očistíme, nakrájíme a s kousky tuňáka bez nálevu, řezy sardelek a celými vypeckovanými olivami přidáme do mísy. V misce smícháme ocet, sůl, mletý pepř, hořčici a utřený česnek a postupně zašleháme olej, prošleháváme, dokud se všechny suroviny nespojí. Salát v míse pokapeme zálivkou a lehce promícháme. Nakonec posypeme lístky čerstvého tymiánu. 


Králík na česneku a rozmarýnu

4 porce králíka,hlavička česneku,2 mladé cibulky,pár snítek rozmarýny,sůl,mletý pepř,4 lžíce oleje,100 g slaniny (špeku),100 ml bílého suchého vína,lžíce másla,trochu vody nebo vývaru na podlití 

 Porce králíka odblaníme, omyjeme a prošpikujeme slaninou. Polovinu oleje smícháme s bílým vínem, 3 stroužky česneku utřeného se solí a polovinou usekané rozmarýny. Vložíme do porcelánové mísy, potřeme olejovou směsí a přidáme zbylé celé stroužky česneku a rozpůlené cibulky. Přikryjeme a necháme marinovat. V kastrole rozpálíme olej, osmahneme na něm ze všech stran porce králíka, přidáme marinádu a posypeme rozmarýnou. Přidáme máslo, podlijeme a pečeme pod poklicí do změknutí. Na závěr krátce dopečeme bez poklice

Quiche se sýrem, špenátem a smetanou

200 g hladké mouky,4 lžíce másla nebo oleje,vejce,lžička solin
na náplň : 4 plátky slaniny, lžíce olivového oleje, cibule a stroužek česneku, 250 ml smetany na šlehání, 100 g ementálu, 5 vajec, 400 g čerstvého špenátu, sůl, pepř,muškátový oříšek

Mouku, sůl, máslo a vejce zpracujeme na pevné těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladu. Troubu zahřejeme na 200 stupňů. Rozválíme na placku o průměru asi 26 cm, přeneseme a prsty vtlačíme do koláčové formy. Propícháme, vyložíme pečicím papírem, zatížíme fazolemi a pečeme 10 minut, vyndáme papír s fazolemi a ještě pečeme. Snížíme teplotu a korpus vyndáme z trouby. Listy špenátu omyjeme, spaříme a necháme okapat. V hlubší pánvi na oleji opečeme slaninu, cibuli a česnek. Vmícháme smetanu, sýr, vejce a špenát. Osolíme a ochutíme.Vlijeme na základ, povrch posypeme strouhaným sýrem a pečeme 35-40 minut.

11. června 2012

Zapečený Pangas

filety z pangase, koření na ryby, porek, cherry rajčáta, sýr, smetana, olivový olej
Na dno pekáčku trošku olivového oleje, na něj položíme okořeněné filety. Poskládáme pórek a rajčáta (může být třeba i paprika,kapie atd), překryjeme jakýmkoliv sýrem, může být i strouhaný, přelijeme smetanou, stačí trochu. Dáme zapéct na 180 st, cca 40 minut.

Pangasius se zeleninou a kuskusem

vše podle počtu strávníků: filety pangasia zelenina (jakákoli jakou doma máte -brokolici, kedluben, rajčata, papriku, řapíkatý celer, mrkev-popř. může být i mražená) kuskus, sůl zeleninový bujon ,olivový olej

Očištěnou a nakrájenou zeleninu lehce osmahneme, podlijeme trochou vody, přidáme zeleninový bujon a krátce podusíme(pokud dáváte rajčata doporučuju oloupat a vykrojit vnitřní semínka).Pangasia lehce osolíme z obou stran.Do zapékací mísky vložíme dušenou zeleninu a na to dáme rybu. V troubě pečeme cca 20 - 25 minut. Než se ryba upeče připravíme si kuskus podle návodu. Když už je upečeno, rybu naložíme na talíř, v zapékací misce smícháme zeleninu s kuskusem a podáváme s rybičkou jako přílohu.

Pangas rolky

filety z pangase nebo jiné i jiné větší filety, anglická slanina nebo šunka, zelenina podle chuti, koření na ryby
Filety okořeníme, pokryjeme slaninou nebo šunkou, posypeme zeleninou - třeba porek, ale i mražená zelenina. Obalíme trochu v mouce, ještě posypeme kořením a stočíme. Spojíme párátky nebo píchátky, dáme do pekáčku s trochou oleje. Pečeme na 180 st cca 40 minut.

Smetanový pangasius


balení pangase, smetana ke šlehání, citrón, sůl, koření na ryby, strouhaný sýr
Pangasiuse pokapene citronovou šťávou a jemně osolíme, ve smetaně rozmícháme koření na ryby nalejeme na rybu a necháme tak hodinku uležte. Pečeme přikryté ,na posledních cca 10 minut přidáme sýr a odkryjeme, výborné např. se šťouchanými brambory.

Pangasius-karbanátky s brokolicí

2 filet pangasius ,2 rohlík 0,5 sáčku mražené brokolice, 0,5 cibule, stroužek česneku  vejce, na zahuštění vločky, trochu mléka
Rybí filety necháme rozmrznou,brokolici uvaříme v osolené vodě.Cibulku a česnek nasekáme na drobno. Rohlíky namočíme do mléka.Do mixéru dáme rozmrzlé filety,brokolici,namočený rohlík a rozmixujeme na tuhou kaši. Přidáme vejce,osolíme, opepříme. .Dle potřeby přidáme vločky.Buď tvarujeme karbanátky a pokud se vám nechce tak pouze lžící děláme placky a dáváme na pánev a smažíme do zlatova.

Pangas s brokolicí


4 filety Pangase, brokolice, koření: provensálské bylinky, česnek se solí, kari, smetana, 150 g sýra na strouhání, olivový olej

Filety Pangase omyjeme a osušíme papírovou utěrkou, ochutíme kořením. V pekáčku si rozehřejeme olivový olej a rybu na něm opečeme, vyskládáme v pekáčku vedle sebe, dáme na ní brokolici ( mraženou - množství podle chuti ) a zalejeme smetanou. Pekáček vložíme do trouby a pečeme při 170°C asi 30 minut. Když se smetana začne už odpařovat, tak rybu posypeme nastrouhaným sýrem a necháme rozpustit. Jako přílohu vařené brambory.

Pangasius s brokolicovou omáčkou


pangasius, brokolice, kukuřice, koření, trocha smetany a sýr
Plátek osolíme, pocitronujeme, na troše olivového oleje podusíme, přidáme koření (provensálké mám ráda), až změkkne, přidáme plátek sýra, zapečeme a podlijeme vodou, poté vytáhneme plátek, vložíme uvařenou a rozmačkanou brokolici s kukuřicí, zalijeme trochou smetany či vody a můžeme zahustit hladkou moukou. Vložíme zpět plátek a necháme chvíli provařit. Podáváme s rýží parboiled a zeleninovou přílohou.


Pangasius narychlo


filety pangasius,sůl,olej,grilovací koření na ryby
Na pánev dáme trošku oleje,položíme filety (nemusíme rozmrazovat) osolíme a okořeníme,nepodléváme až podle toho,kolik filety "pustí" vody. Až začnou konce filety bělat,otočíme a znovu okořeníme. Pangasius je hotový do 25 min.
Příloha -brambory,krokety,hranolky
.

Pangasius se zeleninou

ryba, rybí koření, trocha másla, mražená zelenina jakákoliv, vařené brambory
Třeba jakoukoliv rybu posypeme kořením na ryby.Trochu osolíme,podlijeme vodou a přidáme trochu máslíka..Dáme do trouby zapéct .Až bude ryba upečená,přidáme před koncem zeleninu a ještě cca.30min dopíkáme a když voda se vypaří tak rybu znova více podlijeme abychom měli sosík..Přílohu podáváme vař.brambory nebo pečivo..A nakonec si rybu pokapeme citronem.

Pangasius ze Švédska

0,5 kg pangasius (nebo jiné vykostěné ryby), 6 středních brambor, 2 mrkve, 1/2 většího pórku, 2 kysané smetany, pažitka (nakrájená menší hrst), kopr (taky nakrájená menší hrst), 20 dkg tvrdého sýra, koření na ryby, kmín, sůl, pepř, máslo na vymazání formy

Pekáč vymažeme máslem, naskládáme na kolečka nakrájené brambory, osolíme a okmínujeme. Na pánvi na másle opražíme nastrouhanou mrkev s pórkem. Tuto směs naložíme na brambory. Pangasius posypeme kořením na ryby, kmínem a položíme na směs mrkve s pórkem do pekáče. Dáme zapéct na 15 minut na 200 stupňů. Mezi tím si připravíme omáčku ze 2 kysaných smetan, kopru a pažitky (jde použít jakákoliv bylinka - např. petržel, bazalka), trochu soli a pepře. Nastrouháme si sýr. Po 15 minutách navršíme na rybu omáčku a zasypeme sýrem. Pečeme cca 40 minut. 

Pangas v těstíčku


500 g pangas, sůl, koření na ryby
těstíčko: 500 ml mléka, 2 vejce, hl. mouka dle potřeby, 0,5 kypřícího prášku do pečiva olej na smažení
Rybu osolíme a okořeníme, připravíme si těstíčko, trošku hustší, namočíme v něm rybu a smažíme na rozpáleném oleji.

Marinády na ryby


Marináda určena pro ryby sladkovodní i mořské,do marinád je vhodné používat olivový olej a čerstvé bylinky,které dodají pokrmu nezaměnitelnou chuť a vůni
Česneková marináda:3 lžíce oleje, 0,5 dl bílého vína, 3 stroužky česneku (prolisovat), pepř bílý, citrónová šťáva, jedná-li se o mořské ryby můžeme přidat čerstvou bazalku, sůl
Pikantní marináda:3 lžíce oleje, 1 chilli paprička (najemno nakrájené popř. nastrouhané) (může být i sušená),2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá petrželová nať a bazalka (nasekat), sůl
Marináda na divoko:4 lžíce oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), 2 lžičky sladké papriky, drcené koření (bobkový list, nové koření, jalovec), sůl
Koprová marináda:4 lžíce oleje, citrónová šťáva, bílý pepř, čerstvý kopr (nasekat), sůl
Bylinková marináda:4 lžíce oleje, 2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá petrželová nať a bazalka (nasekat), mladá cibulka ( najemno nasekat, popřípadě nastrouhat), bílý pepř, sůl
Pikantní marináda s medem:3 lžíce oleje,citrónová šťáva, 2 lžíce medu,čerstvá petrželová nať (nasekat), 1 chilli paprička (najemno nakrájet popř. na strouhat), bílý pepř, sůl

Oplatkový dort


8 kulatých oplatek, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, žloutek, lžíce kakaa
Máslo utřeme s cukrem, žloutkem a kakaem. Vzniklým krémem namažeme oplatky, složíme na sebe a zatížíme. Necháme do druhého dne odležet. Pak potřeme polevou a krájíme. 80g 100% tuku třeme s 80 g moučkového cukru nad parou do hladké hmoty, přidáme 1 lžíci mléka, 1 lžíci kakaa a opět mícháme. Odstavíme z páry, vmícháme 1 lžíci škrobové moučky a mícháme do zchladnutí.

Medové řezy


těsto : 900 g hladké mouky, 300 g cukru moučka, 150 g tuku (Hera), 3 velké lžíce medu, 1,5-2 lžičky jedlé sody, 2 celá vejce, trochu mléka
krém:  1 Hera, uvařený (vychladlý) vanilkový pudink z 0,5 l mléka, 250 g cukru moučka - vše ušlehat

Vypracovat těsto a vyválet 4 placky velikosti plechu. Péct na pečícím papíře nebo hodně vymaštěném plechu (papír je lepší). Ušlehat krém ze všech ingrediencí. Do menší poloviny náplně se může dát uvařená kaše ze 0,25 l silné instantní kávy a 3 lžic hrubé mouky. Na první placku namazat krém, připlácnout druhou, na druhou marmeládu nejlépe rybízovou, na třetí opět krém. Navrch polít čokoládou rozpuštěnou se 100% tukem ve vodní lázni (já rozpouštím v mikrovlnce). Polevu hodně slabě rozetřít, aby při krájení nepraskala.Proleželé jsou za 2 dni.



Dort s ananasem


2 balíčky piškotů, ananasový kompot, 3 lžíce rumu, 80 g cukru, 3 žloutky, šlehačka, světlá želatina v sáčku

Šťávu z ananasového kompotu smícháme s rumem. Připravíme si dortovou formu, kterou vyložíme alobalem. Piškoty si rozdělíme na tři hromádky. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a pak do krému vmícháme polovinu dobře ušlehané šlehačky. Přidáme želatinu připravenou podle návodu na balíčku. Na dno dortové formy dáme 1 vrstvu piškotů, které pokapeme rumovou šťávou. Polovinou krému překryjeme piškoty a navrch položíme polovinu ananasu. Postup zopakujeme - poslední vrstvu tvoří piškoty. Hotový dort dáme nejméně na 2 hodiny do chladničky. Před podáváním ozdob zbylou šlehačkou, případně kousky kiwi.

10. června 2012

Zmrzlina s malinami a tvarohem

250 - 300 g čerstvých malin (i mražených),2 lžíce smetany na šlehání,cukr moučka dle chuti vanilkový cukr,pár kapek citronové šťávy,150 ml bílého jogurtu,1 - 2 lžíce malinového sirupu na dochucení

 Část malin si necháme stranou a zbylé ovoce rozmixujeme, ochutíme citronovou šťávou a cukrem. V misce umícháme tvaroh s vanilkovým cukrem, přidáme smetanu, dosladíme a zlehka vmícháme maliny, které jsme si ponechali. Plastové formičky nebo kelímky od jogurtu vypláchneme studenou vodou, vlijeme tvarohový krém, uhladíme povrch a zmrazíme. Mezitím propasírujeme asi 3 - 4 lžíce malinové dřeně přes síto, abychom se zbavili peciček, a vmícháme do jogurtu. Promícháme a dochutíme malinovým sirupem nebo cukrem moučkou, přikryjeme a dáme chladit. Na částečně ztuhlou tvarohovou vrstvu uhladíme malinovou dřeň a na půl hodiny zamrazíme. Když hmota trochu ztuhne, doplníme formičky jogurtovou vrstvou, zapíchneme dřevěnou nebo plastovou tyčku a necháme 4 hodiny v mrazáku.


Smetanový dort nepečený


0,5 balíčku piškotů, 0,5 balíčku kakaových piškotů, vanilkový pudink, 0,5 litru mléka, 2 kelímky zakysané smetany, menší plechovka ananasu, kelímek smetany ke šlehání, 4 lžíce cukru moučky, vanilkový cukr, trochu rumu, sáček světlé želatiny, ovoce na ozdobu

V 0,5 l mléka, do kterého přidáme 2 polévkové lžíce cukru a 0,5 balíčku vanilkového cukru, uvaříme vanilkový pudink. Po vychladnutí do něj opatrně vmícháme rum podle chuti. Vychlazený pudink vyšleháme mixerem. V další nádobě vyšleháme šlehačku a jemně do ní vmícháme 2 lžíce cukru moučky, 0.5 balíčku vanilkového cukru a zakysanou smetanu z obou kelímků. Pro lepší zatuhnutí přidáme do smetanového krému želatinu připravenou podle návodu na obalu. Do formy o obsahu asi 1 litr nalijeme polovinu vychlazeného pudinku, na který naskládáme střídavě vedle sebe žluté a kakaové piškoty. Piškoty zalijeme polovinou smetanové hmoty, na kterou poklademe kousky ananasu. Opět zalijeme smetanovou hmotou a na ni opět naskládáme piškoty. Piškoty překryjeme zbylou polovinou pudinku. Formu zakryjeme alobalem a necháme půl dne v chladničce tuhnout. Po vychlazení dezert vyklopíme a ozdobíme ovocem (kiwi, maliny, hroznové víno, jablko, broskev, pomeranč, mandarinky, banán nebo jiné podle chuti).

Jahodový dort nepečený

3 balíčky piškotů, 3 kelímky zakysané smetany, kelímek šlehačky, ovoce - meruňky, jahody, borůvky nebo kompot, 4 vanilinové cukry

Ušleháme šlehačku a vmícháme do ní zakysanou smetanu a vanilkový cukr. Do dortové formy rozložíme celofán nebo alobal a na něj poskládáme vrstvu piškotů, ovoce a šlehačkového krému. Vrstvu střídáme, zakončíme piškoty, které pokapeme šťávou z kompotu. Zatížíme a dáme do chladničky nejméně na dvě hodiny, nejlépe však přes noc. Hotový moučník lze ozdobit šlehačkou a posypat mletými ořechy nebo strouhanou čokoládou.

Pařížský dort /nepečený/


balíček piškotů, balíček kakaa (125 g), 4 dl vody, světlá želatina, máslo (příp. rostlinný ztužený tuk), 150 g cukru moučky, 4 žloutky, šlehačka na ozdobu

Ve vodě rozmícháme kakao a uvaříme. Necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Jednu třetinu krému odložíme a zbylé dvě třetiny smícháme s kakaovou vodou. V případě, že je hmota řídká, zahustíme ji želatinou připravenou podle návodu na balíčku. Polovinu kakaové hmoty dáme do dortové formy a vmáčkneme do ní piškoty. Na to rozetřeme odložený světlý krém a opět vmáčkneme piškoty. Postup opakujeme se zbylým kakaovým krémem. Hotové necháme uležet do druhého dne. Před podáváním ozdobíme a nakrájíme na porce.

Tiramisu po česku


2 balíčky piškotů, 2 pomazánková másla, 2 smetany ke šlehání, 200 g moučkového cukru, silná káva, rum
Pomazánková másla, smetanu a cukr vyšleháme do hustého krému. Dno dortové formy vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podáváním posypeme kakaem.

Borůvkové tiramisu


2 balíčky dětských piškotů, 2 velké (400 g) bílé jogurty, borůvková marmeláda

Do dortové formy naskládáme piškoty, na ty nalijeme vrstvu jogurtu, tu potřeme marmeládou, opět naskládáme piškoty, nalijeme jogurt a potřeme marmeládou, na kterou naskládáme poslední vrstvu piškotů. Zakryjeme alobalem, zatížíme (např. položíme na alobal 1 kg cukru) a necháme do druhého dne ztuhnout v ledničce. Máme-li, můžeme místo marmelády použít čerstvé nebo kompotované borůvky.

Jahodové želé řezy

4 vejce, 20 dkg cukru krupice, 1 dl oleje, 1 dl mléka, 20 dkg polohrubé mouky, prášek do pečiva  
jahodové želé : 20 g čiré želatiny, 100 g vody teplé cca 50 °C, 250 g další vody, 300 g moučkového cukru, 250 g jahodového protlaku (z čerstvých anebo mražených jahod), 250 ml ušlehané šlehačky, červená (jahodová) potravinářská barva, jahodová / rybízová / marmeláda
Vejce ušleháme s cukrem el. šlehačem, poté přidáme už ručně olej, mléko a mouku s kypřícím práškem. Vlijeme buď na plech anebo do velké dortové formy (28 cm) vystlané pečícím papírem. Upečeme při 175 °C. Necháme vychládnout. Vychládlý plát na plechu potřeme jahodovou (popř. rybízovou) marmeládou - pokud jsme pekli v dort. formě, prořízneme korpus a pláty spojíme marmeládou, tu pak natřeme i na vrch korpusu. Pozor- horní vrstva marmelády působí jako izolace proti protečení želé ! Vychládlý řez krájíme na řezy anebo trojúhelníčky. Můžeme přizdobit šlehačkou. 

Ovocná záhradka - dezert


Do mísy rozklepneme 3 větší vejce, sklenici cukru, půl sklenky oleje, 2 sklenice polohrubé mouky, prášek do pečiva, sklenku teplého mléka, 2 lžíce kakaa, 0,5 sklenky kokosu. Vše důkladně zamícháme, vylijeme na plech vyložená pečícim papírem a upečeme. Vychladlou placku potřeme rozmíchaným tvarohem do kterého dáme lžíci rybízové marmelády, 3 lžíce moučkového cukru a jeden vanilkový.
Na ozdobu si uděláme krém ze dvou pudingů, l lžíce hrubé mouky, 3-4 lžíce mouč. cukru a půl litru mléka. Do vychladlého zamícháme půlku másla a trochu rumu a dobře našleháme. Uděláme ohrádku a vyplníme nějakým ovocem a nahoru dáme želé.

Bílá Paní-dezert


tmavé a světlé piškoty, 2 tvarohy, 2 zakysané smetany, šlehačka, ztužovač, vanilkový cukr, moučkový cukr dle chuti, jahody, borůvky nebo jiné ovoce, želatina
náplň: tvarohy, smetanu, šlehačku, našlehanou s ztužovačem, van. cukr a mouč. smícháme, přidáme želatinu připravenou dle návodu
Piškoty naskládáme střídavě do hlubší misky.dáme trochu krému, přidáme ovoce a na to uložíme piškoty, tohle opakujeme do spotřebování krému. Nakonec vršek poklademe piškoty a dáme vychladit do lednice. Nakonec ozdobíme podle fantazie.

Šarlota dalmatin s nektarinkami


Upečeme roládu: Ušleháme 4 bílky, do nich pomalu zašleháme 4 žloutky, 4 lžíce cukru a nakonec zlehka 3 lžíce polohrubé mouky a lžíci prosetého kakaa. Pečeme na pečicím papíru cca 10 minut na 180 stupňů. Ještě teplé zarolujeme, po vychladnutí promažeme marmeládou a nakrájíme na plátky. Mísu vyložíme potravinovou folií a na dno a boky naskládáme plátky rolády.
Krém: 2 šlehačky, 2 zakysané smetany, 1/2 instantního pudinku bez vaření Olé dr. Oetker, 1 vanilkový cukr, 100 g moučkového cukru, citron dle chuti, 6 plátků želatiny dr. Oetker, oloupané nektarinky – 5 ks (spaříme horkou vodou a oloupeme, kousky prosladíme 1 vanilkovým cukrem a necháme okapat). Šlehačky ušleháme s instantním pudinkem (asi 100 ml si necháme na rozpuštění želatiny), přidáme cukr, spojíme se zakysanými smetanami, ochutíme citronem a vmícháme želatinu rozpuštěnou v odložené šlehačce. Nalijeme do mísy na rolády, prokládáme nektarinkami. Pokud zbyla roláda, vyskládáme ji navrch, možno kombinovat i s piškoty. Důkladně vychladíme, aby náplň ztuhla (nejlépe přes noc).

Jahodová Šarlota


Upečeme roládu: Ušleháme 4 bílky, do nich pomalu zašleháme 4 žloutky, 4 lžíce cukru a nakonec zlehka 4 lžíce polohrubé mouky. Pečeme na pečicím papíru cca 9 minut na 180 stupňů. Ještě teplé zarolujeme, po vychladnutí promažeme marmeládou a nakrájíme na plátky. Mísu vyložíme potravinovou folií a na dno a boky naskládáme plátky rolády.
Krém: 2 šlehačky, 2 zakysané smetany, vanilkový cukr, 120 g moučkového cukru, citron dle chuti, 6 plátků želatiny, jahody. Šlehačky ušleháme (asi 100 ml si necháme na rozpuštění želatiny), přidáme cukr, spojíme se zakysanými smetanami, ochutíme citrón. šťávou a vmícháme želatinu rozpuštěnou v odložené šlehačce. Nalijeme do mísy na rolády, prokládáme jahodami. Pokud zbyla roláda, vyskládáme ji navrch, možno i piškoty. Důkladně vychladíme, aby náplň ztuhla. Možno dát na chvíli do mrazničky.

Kiwi sorbet se šlehačkou

400 g dužiny z kiwi ,150 g cukru krupice , 200 ml vody ,lžíce citrónové šťávy ,4 lžíce ovocného likéru nebo destilátu 
200 ml sektu ,kiwi na ozdobu ,lístky meduňky nebo máty na ozdobu , 4 koktejl.třešně na ozdobu , 4 lžíce ušlehané šlehačky


Cukr s vodou svaříme na hustý sirup. Dužinu z kiwi rozmixujeme a protlačíme přes jemné síto, abychom se zbavili peciček. Ovocný protlak smícháme s cukrovým sirupem, citrónovou šťávou a alkoholem. Promícháme, přelijeme do kovové misky a necháme zmrazit. Zmrazenou hmotu seškrabujeme lžící nebo necháme lehce povolit a rozmixujeme. Sorbet tvarujeme pomocí zmrzlinových kleští nebo zmrzlinové lžíce do kopečků, které vkládáme do sklenic. Zalijeme vychlazeným sektem a ozdobíme kouskem omytého kiwi, koktejl.třešní, šlehačkou a lístky meduňky nebo máty. 



Citronová pěna

4 žloutky ,5 lžic moučkového cukru ,kůra z poloviny citronu, jemně nastrouhaná ,8 lžic citrónové šťávy, asi 100 ml ,400 ml 33% smetany na šlehání ,4 lžíce pokrájeného ovoce na ozdobu (broskve, pomeranč apod.) ,lžíce nesolených pistáciových oříšků, pokrájených ,pár lístků máty na ozdobu ,4 lžíce šlehačky na ozdobu
 
Žloutky s cukrem vyšleháme v misce do pěny, přendáme na hrnec s vroucí vodou, přidáme citrónovou šťávu a kůru a šleháme ve vodní lázni přibližně 8–10 minut až do zhoustnutí. Misku vyjmeme z vodní lázně a šleháme dále až do vychladnutí. Ušleháme smetanu a vmícháme ji do citrón. -vaječné hmoty. Směs ihned rozdělíme do čtyř skleniček a pěnu dáme ztuhnout do lednice. Těsně před podáváním ozdobíme lžící šlehačky, kousky ovoce, pistáciemi a lístky máty. 


Tvarohový dort nepečený


2 balíčky piškotů, 1/2 tvarohu, 4 dl mléka, 2 vejce, 250 g másla ( Perla), 2 balíčky vanilkového cukru, 2 dl cukru moučky, 4 lžíce rumu, 10 g světlé želatiny (vrchovatá polévková lžíce), lžíce kakaa, ovoce (jahody, ananas, meruňky, broskve), šlehačka na ozdobu

Želatinu namočíme na noc do 2 dl mléka. Druhý den přidáme 2 dl horkého mléka a želatinu rozmícháme v mixéru. Přidáme cukr, vanilkový cukr, rum, vejce a střídavě po lžících tvaroh a změklý tuk. Vše dobře vyšleháme. Tvarohový krém rozdělíme na tři části. Větší dortovou formu vyložíme mikroténovou fólií. Na dno narovnáme těsně vedle sebe piškoty a zalijeme prvním dílem tvarohového krému. Navrch rozložíme ovoce a zalijeme druhým dílem krému. Opět položíme vrstvu piškotů a ovoce a zalijeme zbytkem krému, do kterého jsme jemně zamíchali kakao. Takto připravený dort dámě do chladničky. Ozdobíme šlehačkou.

Jahodový jogurtový dort


balíček dětských piškotů, ovocná šťáva nebo likér
krém: 2 lžíce želatiny, 1 dl mléka, 3 kelímky bílého jogurtu (450 g), 3-4 lžíce pískového cukru,  balíček vanilinového cukru, 250 g jahod
rosol: 1 l ovocné šťávy, 1 l vody, balíček pudinkového prášku s jahodovou příchutí
na ozdobení : ušlehaná smetana, jahody

Dno i stěny dortové formy vyložíme piškoty, které jsme pokapali ovocnou šťávou nebo likérem. Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat. Bílý jogurt, cukr, rozpuštěnou želatinu a jahody našleháme do hladkého krému. Na piškoty rozetřeme polovinu krému, pokryjeme piškoty a zakryjeme zbývajícím krémem. Z ovocné šťávy, vody a pudinkového prášku uvaříme rosol. Jahody ozdobně rozložíme na povrch krému a zalijeme je rosolem. Dort necháme v chladničce ztuhnout a rozležet. Před podáváním jej ozdobíme pevně ušlehanou smetanou a jahodami.