14. ledna 2017

Banán v čokoládě se zmrzlinou

1,5 tabulky rozlámané hořké čokolády, 3 vrchovaté polévkové lžíce hnědého cukru, 100 - 150 ml smetany, kousek másla, čokoládová, vanilková a černorybízová zmrzlina, 4 banány, strouhané ořechy, oplatky, třešně
V hrnci rozpustíme čokoládu, cukr, smetanu a máslo - pozor, nesmí se vařit! Na talíř dáme zmrzlinu, rozkrojené banány a přelijeme polevou. Dozdobíme ořechy, oplatkou a třešněmi.

Banány s bílým vínem

cukr, olej, banány, skořice, víno bílé
Oloupané banány na oleji osmažíme do zlatova. Přidáme trochu bílého vína, cukr a skořici, krátce podusíme a můžeme ihned podávat. Množství ingrediencí volíme dle potřeby a chuti.

Meruňkový zákusek naši mati

4 meruňky, balíček lístkového těsta, skleničku rybízové marmelády, 2 lžíce hladké mouky, 1 rozšlehané vejce, cukr moučku na posyp
Rozválené těsto na pomoučeném vále rozkrájíme na 12 čtverečků. Do středu každého čtverečku dáme lžíci rybízové marmelády. Dva protilehlé rohy spojte, tak aby marmeláda nevytekla. Navrch dejte čtvrtku meruňky. Koláčky potřete rozšlehaným vajičkem. Pečte 15 - 20 minut v troubě na 220° C.Koláčky podávejte posypané cukrem.

Jablkový koláč

listové těsto, máslo, med, 4 celá oloupaná jablka, vlašské ořechy
Nejprve rozpálíme skleněný pekáček, pak do něj dáme lžíci másla plus dvě lžíce medu. Lehce zkaramelizujeme. Jablka nasekáme nahrubo a pak je tam s nalámanými vlašskými oříšky vysypeme. Celé to překryjeme listovým těstem, propícháme vidličkou a dáme péct do trouby.

Cibuľový koláč so šunkou

3 větší cibule, 200 - 300g dušené šunky, 1 listové těsto, 1 tvaroh, 1 vejce, čubrice, kmín, pepř,  sůl, olej
Nejprve si připravíme cibulovou náplň: na rozpáleném oleji se osmaží 3 větší cibule nakrájené na jemno do zlatova (cibuli doporučuji osolit předem, pustí ihned na pánvi vodu a nepřipaluje se postupně, nýbrž začne hnědnout najednou), před koncem smažení přidáme posekanou šunku. Směs okořeníme podle chuti a necháme schladnout. Tvaroh: rozetřeme s kořením a solí (pepř, kmín, čubrice) a přidáme bílek jednoho vejce Těsto: rozválíme na tvar koláče, podle formy, tak aby přesahovalo přez okraj formy cca o 3 cm. Natřeme těsto připraveným tvarohem a na ten rozprostřeme připravenou směs šunky a cibule. Přesahující okraje těsta přehneme přez náplň, tak se vytvoří dojem okraje koláče. Tyto okraje potřeme žloutkem jednoho vejce a dáme péci.


Cibuľový koláč slaný

1 listové těsto, 20 dkg anglické slaniny, 10 dkg Eidamu, 1 smetana,  1 vejce, 4 cibule, sůl, pepř, sladka paprika, kmín
Na rozválené těsto rozprostřít nakrájenou anglickou slaninu, pak cibuli na kolečka, zasypat nastrouhaným sýrem, okořenit a zalít mixem vajíčka a smetany. Nechat zapect dozlatova.

Ovocný koláč s drobenkou

2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 sáčku sušeného droždí, 3 lžíce cukru krupice,1 vanilkový cukr, strouhaná citrónová kůra - dle chuti, sůl, 2 žloutky, 1/2 hrnku vlažného mléka, 3 lžíce rozpuštěného tuku, 2 hrnky borůvek
Na drobenku: 1/2 hrnku hrubé mouky, 1/4 hrnku cukr, 3 lžíce másla nebo rostlinného tuku, 1 vanilkový nebo skořicový cukr
V míse smícháme mouku, droždí, cukr, sůl, citronovou kůru, přidáme žloutky a přilejeme mléko s rozpuštěným tukem. Vypracujeme vláčné těsto, dle potřeby přisypeme mouku nebo přilejeme mléko. Necháme cca 1:30 hodiny kynout. Poté vymažeme plech tukem. Připravíme drobenku. Z těsto vyválíme na plech a poklademe borůvkami. Nakonec posypeme drobenkou a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30 - 45 minut. Vychladlý koláč nakrájíme na malé kousky a podáváme.

Sypaný koláč královský

1/2 hrnku hrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 1/2 Hery, vejce, lžičku prášku do pečiva, citrónovou kůru, vanilkový cukr, tuk a mouku na vymazání a vysypání formy, 4 jablka, trochu cukru a skořice.
Mouku, cukr, tuk, vejce, prášek do pečiva, vanilkový cukr a citrónovou kůru smícháme, polovinu směsi nasypeme do větší kulaté formy a vložíme na ni omytá a oloupaná jablka nastrouhaná na hrubším struhadle. Posypeme je cukrem a skořicí. Na jablka nasypeme druhou polovinu směsi. Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě 30 až 35 minut.

Smažená jablíčka

jablka, 2 žloutky, 4 lžičky cukru, 16 lžic mléka, 16 lžic hladké mouky, tuk na pečení, sůl, citron, cukr podle potřeby.
Z přísad smícháme řídké hladké těsto a necháme nejméně 3 hod. odpočinout. Jablka oloupeme, příčně nakrájíme na plátky asi 1 cm silné, namáčíme je v těstě a smažíme na rozpáleném tuku. Hotové dáme okapat na papírové ubrousky a pocukrujeme. Podáváme .

Banány v župane

4 vejce, lžíci cukru, 4 lžíce hrubé mouky, máslo na smažení, 4-5 banánů
Banány oloupeme a nakrájíme na podélné řezy. Připravíme si omeletové těstíčko: utřeme žloutky s cukrem, vmícháme mouku a nakonec sníh z bílků. Na pánvi rozpustíme kousek másla a opečeme v něm banány namočené v těstíčku. Ocukrujeme a podáváme teplé.

Rychlý ovocný dort

1 balíček piškotů, 1-2 kelímky kysané smetany, ovoce podle chuti (maliny,jahody, borůvky apod.), pudink, 1 l mléka nebo vody na pudink.
Na dno dortové formy naskládáme kulaté piškoty tak, aby zakryly celé dno. Na piškoty rozetřeme kysanou smetanu a na ní naskládáme vybrané ovoce. Uvaříme pudink a nalijeme na ovoce. Po vystydnutí pudinku dáme dort vychladit do chladničky.

Listový koláč s jablky

1 balíček zmrazeného listového těsta, 750 g jablek, trochu hladké mouky, 75 g cukru, 50 g másla, 2 lžičky mleté skořice, 1/3 skleničky meruňkové zavařeniny.
Těsto rozmrazíme, troubu předehřejeme na 180°C. Oloupaná jablka rozkrojíme na čtvrtky,odstraníme jadřince a nakrájíme na plátky. Na pomoučněném válu vyválíme z těsta obdélník v poloviční velikosti pečícího plechu. Plát přeneseme na plech pokropený studenou vodou. Jablka naskládáme v řadách na těsto a posypeme cukrem. Pečeme asi 35 min. Koláč vyjmeme, potřeme máslem a posypeme skořicí. Zavařeninu rozehřejeme, rozpustíme a jablka potřeme. Dáme vychladnout.

Bramborový koláč s tvarohem

250 g uvařených studených brambor, 330 g hladké mouky, 150 g cukru, 2 vejce,kypřící prášek, sůl.
Náplň: 300 g tvarohu, 100 g cukru, citrónová kůra, lžíce rozinek, vejce, tuk.
Brambory jemně nastrouháme, přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem, sůl,rozšlehaná vejce a vypracujeme těsto, které rozdělíme na poloviny. Z každé vyválíme obdélník asi 1 cm vysoký. Jedním vyložíme vymaštěný pekáček. Potřeme náplní a přikryjeme druhým obdélníkem a kraje pevně přitiskneme. Potřeme máslem a zvolna pečeme asi 1/2 hodiny. Studený koláč posypeme moučkovým cukrem.

Rychlý ovocný páj

1 balíček piškotů, 600 g ovoce (maliny, jahody, višně), citrónovou kůru, 3vejce, 1/4 l bílého vína, 60 g cukru, lžíci rumu, tuk na vymazání formy.
Do vymazané formy dáme vrstvu piškotů pokapaných rumem, vrstvu ovoce, opět piškoty atd.
- poslední vrstvou budou piškoty. Cukr utřeme s vejci a s vínem, nalijeme na piškoty a
zapečeme v troubě.

Linecké cukroví

150 g hladke mouky, 100 g jemneho bramboroveho skrobu Amylon, 90 gmouckoveho cukru, 140 g masla, 1 zloutek, stavu z 1/2 citronu
Vypracujeme testo, ktere nechame v chladu odpocinout. Pak vyvalime tenkou placku, vykrajujeme ruzne tvary a peceme ve stredne teple troube. Upecene cukrovi spojujeme marmeladou a zdobime cokoladovou polevou.

Bábovka bez mouky

5 vajec, 150 g cukru, 1/4 l oleje, 200 g jemneho bramboroveho skrobu, Amylon, 2 pudingove prasky, 1/2 prasku do peciva, citronovou kuru, vanilkovy cukr, spetku soli.
Zloutky uslehame s cukrem a olejem, pridame skrob, pudingove prasky, prasek do peciva, citronoou kuru, vanilkovy cukr a osolime. Nakonec pridame snih z 5 bilku. Peceme zvolna ve vymastene a moukou vysypane forme.

Třešňové „clafoutis”

Příprava pro 4 osoby: 2 dl smetany; 1,5 dl mléka; 1 vanilkový lusk; 4 vejce; 10 dkg krystalového cukru; 1 citron; 1 pomeranč; 10 dkg mouky; 40 dkg vypeckovaných třešní; 5 dkg másla; špetka soli;
Do smetany nalijeme mléko, přidáme vanilkový lusk a přivedeme k varu. Vejce smícháme s krystalovým cukrem, špetkou soli a moukou. Do směsi nastrouháme citrónovou a pomerančovou kůru. Přilijeme smetanové mléko a přihodíme třešně. Připravené těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 25 až 30 minut. Během pečení těsto občas promícháme, před dopečením se tak vzhledem bude podobat trhanci. Před podáváním posypeme práškovým cukrem a ozdobíme plátky pomeranče a lístky meduňky.

Tvarohové řezy

Příprava pro 4 osoby: 10 dkg krystalového cukru; 3 dl mléka; 10 dkg pšeničné krupice; 70 dkg tvarohu; 40 dkg práškového cukru; 1 sáček vanilkového cukru; špetka soli; 1 citron; 1 pomeranč; 60 dkg mouky; 40 dkg másla; 2 vejce; 3 dl smetany; rozinky; lusk vanilky
Z krystalového cukru a malého množství vody připravíme sirup. Sirup dolijeme mlékem, přisypeme krupici a vanilkový cukr. Z mouky, másla, 20 dkg práškového cukru, vaječných žloutků, soli a smetany vypracujeme těsto. Nastrouháme do něj také citronovou a pomerančovou kůru. Vál posypeme moukou a těsto na něm vyválíme. Hotové těsto rozdělíme na dvě stejné části a necháme jednu hodinu odpočinout v chladničce. Mezitím připravíme náplň. Uvařenou krupici přendáme do mísy, vmícháme do ní tvaroh, 20 dkg práškového cukru, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a důkladně promícháme. Těsto vyválíme do tvaru plechu na pečení. Pomocí válečku těsto vložíme na plech a propícháme vidličkou. Na povrch nalijeme tvarohový krém a rovnoměrně ho rozetřeme. Nyní položíme i druhý díl těsta, který nejprve pomažeme vaječným bílkem a poté také propícháme vidličkou. Povrch posypeme malým množstvím nahrubo nasekaných ořechů a pečeme dozlatova v troubě při teplotě 170°C přibližně 40 minut. Před podáváním rozkrájíme na řezy, posypeme práškovým cukrem a ozdobíme rozinkami a luskem vanilky.

Tvarohový dort s ovocem- recept

Příprava pro 4 osoby: 3 vajíčka; 15 dkg cukru; 15 dkg mouky; 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla; 25 dkg tvarohu; 1 sáček vanilkového pudingového prášku (pro vařený puding); 3 dl mléka; 1 sáček vanilkového cukru nebo 1 tyčinka vanilky v celku; 1 citron; ovoce podle chuti, které může být jak čerstvé, tak z konzervy
Vajíčka rozbijeme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků, ke kterým přisypeme trošku krystalového cukru, ušleháme tuhý sníh. Nastrouháme do něho citronovou kůru a přimícháme vaječné žloutky. K takto vzniklé hmotě přidáme 3 polévkové lžíce cukru a stejné množství mouky, načež vše opatrně smícháme. Do vytvořeného těsta přikápneme trochu rozpuštěného másla, rozmícháme, načež těsto lijeme do formy na dort, kterou jsme předem vymazali máslem a vysypali strouhankou. V předehřáté troubě se nám dort při teplotě 170 °C během 20 minut upeče, a když je upečený, dáme jej stranou vychladnout. Zatímco se nám dort bude péci, uděláme si vanilkový puding. Do mléka přisypeme trochu krystalového cukru a pak je uvedeme do varu. Z vanilky, používáme-li ji v tyčince, vydlabeme vanilkové aroma a přimícháme je do mléka. Nemáme-li doma vanilku v celku, je možno použít i vanilkový cukr. V tom případě budeme potřebovat celý jeden sáček. Vanilkový pudingový prášek rozmícháme do hladka ve studené vodě, vlijeme jej do vařicího mléka a uvaříme hustý puding. Pudingem potřeme povrch vychladlého dortu a tuto vrstvu posypeme neochuceným tvarohem. Dort potom ještě ozdobíme ovocem podle aktuálního ročního období, ale můžeme použít i kompotové či jinak konzervované ovoce. Nakonec dort podle chuti můžeme povléci želatinou. Na vrchu ozdobíme tradičně šlehačkou.

Tvarohový koláč se sýrem

Příprava pro 4 osoby: 40 dkg mouky; 4 lžíce olivového oleje; bílé víno; sůl; 20 dkg tvarohu; 30 dkg měkkého sýra; 20 dkg uzené šunky; 10 dkg sýra camembert; 2 vejce; pepř
Do mouky přilijeme olivový olej, přidáme špetku soli, podle vlastní chuti bílé víno a vypracujeme tuhé těsto. Z těsta odebereme malé množství a odložíme ho stranou. Zbytek těsta vyválíme a vložíme do olejem vymazané dortové formy. Důkladně propracujeme tvaroh, měkký sýr, na kostičky nakrájenou uzenou šunku a stejně nakrájený camembert, jedno celé vajíčko a jeden vaječný žloutek, podle vlastní chuti ochutíme solí a mletým pepřem. Směs nalijeme na těsto v dortové formě. Odložený kousek těsta vyválíme, nakrájíme na proužky a na povrchu koláče vypracujeme mřížku. Povrch těsta potřeme zbylým vaječným bílkem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 °C po dobu 50-60 minut. Zdobíme rajčaty a bazalkou.

Bábovka "Piškotka"

1 balicek kakaovych piskotu, 4 vejce, 160 g cukru, 250 g hladke mouky, 1 prasek do peciva, 1/8 l mleka, marmelada, strouhany kokos, cokoladova poleva, rozinky, restovane mandle, prouzky pomerancove kury
Vejce, cukr a tuk utreme do peny. Pridame mouku s praskem do peciva a mleko.  Nakonec prisypeme rozinky a nasekane mandle. Babovkovou formu vymazeme tukem a vysypeme kokosem.  Rozetreme do ni tretinu testa. Na testo naskledame tesne k sobe piskoty, ktere jsme predtim vzdy po dvou slepili marmeladou. Prekryjeme druhou tretinou testa, polozime dalsi vrstvu piskotu a zbytek testa. Upeceme. Po vychladnuti polijeme cokoladovou polevou a posypeme mandlemi a prouzky pomerancove kury.

Vločkový pohár s plnenou broskví

Vlockova zmes: 1/2 balicku piskotu, 1/2 balicku kakaovych piskotu, 1 salek ovsenych vlocek, 2 bile nizkotucne jogurty, 1 salek mekkeho ovoce, ovoce na ozdobu, 4 velke broskve, 6 sladkych a 2 horke mandle, 4 lzice cuku moucky, 30 g tvarohu, 1/2 lzicky strouhane citronove kury.
Pripravime si nekolik velkych poharu, pripadne misek. Ovesne vlocky nasucho oprazime na teflonove panvi a pote smichame s jogurtem a ovocem, pripadne celou smes rozmixujeme na jemny krem. Do poharu stridave ukladame vrstvu svetlych a kakaovych piskotu a kazdou vrstvu prolozime vlockovou zsmesi. Broskve nejdrive ocistime, rozpulime, vyjmeme pecky a lzici rovnez cast duziny, aby se vytvoril vetsi dulek, a kratce povarime v cukrove vode. Takto pripravene broskve poprasime cukrem. V hmozdiri utluceme sladke i horke mandle. Cukr, tvaroh, citronovou kuru, utlucene mandle a zbylou duzinu z broskvi dobre promichame. Smesi plnime pulky broskvi. Naplnene broskve polozime na hotove pohary a prizdobime strouhanou cokoladou a pod.

Tvarohový koláč s mandlemi

1000 g mekkeho tucneho tvarohu, 250 g mouckoveho cukru, 5 vajec, 2 lzice citronove stavy, 60 g vanilkoveho pudingu, 60 g mandloveho pudingu, 1 lzicka prasku do peciva, 50 g mandli, pecici folia nebo pergamenovy papir na vylozeni formy
Na ozdobeni: 1 lzici mouckoveho cukru, 50 g mandlovych lupinku, listecky medunky
Z mekkeho tucneho tvarohu, mouckoveho cukru, citronove stavy, obou druhu pudinkovych prasku, pecivoveho prasku a vajec uhneteme rychle hladke testo.
Mandle kratce sparime varici vodou. Potom je osusime v ciste uterce, sloupneme a nakrajime nadrobno.
Do testa vmichame sekane mandle a hmotu nalijeme do kulate dortove formy, kterou jsme vylozili pecici folii nebo pergamenovym papirem. Vlozime do predehrate trouby a peceme asi 60 minut, az povrch zruzovi.
Mezitim oprazime dozlatova na panvi mandlove lupinky.
Upeceny a jeste teply kolac ostrym nozem uvolnime z formy. Nechame jej vychladnout a pred podavanim bohate posypeme mouckovym cukrem a mandlovymi lupinky. Muzeme je jeste ozdobit nekolika listecky citronove  mdunky a tenkymi platky ovocneho zele, napriklad citronku.

Nudle s tvarohem nebo mákem

Pro 4 osoby: 600 g testovin, sul, 200 g tvrdeho tvarohu nebo mleteho maku, 200 g mouckoveho cukru, 200 g masla nebo rostlineho tuku
Doma delane nebo kupovane testoviny uvarime v dostatecnem mnozstvi mirne osolene vody.
Mekke scedime. Prolijeme je vodou, aby se vyplavil skrob, a nechame odkapat.Omastime lzici tuku, aby se neslepili, a posypeme bud strouhanym tvrdym tvarohem, nebo jemne mletym makem a mouckovym cukrem. Prelijeme rozehratym maslem a hned podavame.

Sladký rýžový nákyp

Pro 4 osoby. 300 g ryze, 700 ml mleka, 100 g masla nebo rostlineho tuku, 3 vejce, 1 vanilinovy cukr, 100 g krupicoveho cukru, 600 g jablek, 30 g rozinek, 50 g skoricoveho cukru, sul
Na ozdobeni a posypani: 50 g mouckoveho cukru, 2 bilky, mouckovy nebo skoricovy cukr
Ryzi prebereme a nekolikrat proplachneme vodou. Nasypeme ji do variciho mleka, mirne osolime, omastime asi lzici tuku a na mirnem plameni uvarime.
Mezitim utreme zloutky s vanilinovym cukrem a zlehka je vmichame do prochladle ryze. Ze 3 bilku pripravime pevny snih. Postupne do nej zaslehame krupicovy cukr. Krem vmichame do ryze.
Zapekaci misku vymazeme tukem. Navrstvime polovinu ryze a na ni oloupana a na platky pokrajena jablka. Posypeme skoricovym cukrem a v horke vode sparenymi rozinkami. Prekryjeme zbylou ryzi a pokapeme reozpustenym tukem.
Zapeceny nakyp ozdobime oslazenym snehem ze 2 bilku a jeste na chvili dame do trouby, az snih zruzovi. Pred podavanim posypeme mouckovym ci skoricovym cukrem.

Plnené koblihy

Asi na 16 kousku: 200 g hrube mouky, 3 lzice hladke mouky, 250 ml mleka, 2 lzice mouckoveho cukru, 2 lzice masla nebo rostlineho tuku, 2 zloutky, 1 lzici rumu, 20 g drozdi, sul, tuk na smazeni
Na ozdobeni: 2 bile jogurty nebo zakysanou smetanu, 3 kiwi, 200 g hroznu, 2 pomerance
V casti vlazneho mleka rozdrobime drozdi. Pridame 1 lzici cukru a 2 lzice hladke mouky a na teplem miste nechame v klidu rozkvasit.
Mezitim utreme tuk s cukrem. Postupne zaslehame zloutky a pak prosatou mouku a sul. Zalijeme kvaskem, pridame rum a podle potreby vlazne mleko. Zadelame vlacne testo, ktere dobre propracujeme. Povrch poprasime hladkou moukou a na teplem miste nechame alespon 45 minut nakynout.
Vykynute testo jeste jednou propracujeme. Na pomucenem valu ju rozvalime na plat vysoky asi 15 mm. Kulatym tvoritkem nebo sklenickou vykrajime kolecka. Na pomucenem prkenku je nechame jeste alespon 10 minut nakynout.
V hlubsim kastrolu nebo friteze rozehrejeme tuk. Vlozime koblihy a z obou stran je osmazime dozlatova. Hotove rozkrojime, naplnime kousky ovoce a prelijeme rozslehanym jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Vanilkový tvarohový krém s ovocem

300 ml mleka, 1 vanilkovy pudink, 100 g cukru, spetka soli, 300 g mekkeho tvarohu, 250 g hroznoveho vina, 100 g orechu, 100 g rozinek, 50 g masla, 50 g cukru, 30 g pllatku mandli, olej na vymazani plechu
Do hrnku dame varit 200 ml mleka, osolime spetkou soli. Ve zbytku mleka rozmichame pudink s cukrem. Smes prilijeme do variciho mleka a michame do zhoustnoti.
Na panvicce rozpustime maslo, pridame rozinky, polovinu orechu nakrajenych na pulky, prisypeme lzicku cukru a za staleho michani restujeme tak dlouho, dokud se rozinky nezacnou nafukovat. Pote smes sundame s ohne. Zbyvajici orechy nasekame nahrubo a oprazime je se zbylym cukrem dozlatova. Hotove vsypeme na olejem vymazany plech a nechame vystydnout.
Vychladly pudink vyslehame mixerem s tvarohem dohladka. Do kazde misky dame tri lzice takto pripraveneho kremu. Pridame kulicky hroznoveho vina a oprazene rozinky s orechy. Navrch nalijeme zbyly tvarohovy krem.

Bábovka mocca

Na 20 kousku: 250 g masla nebo rostlineho tuku, 250 g cukru, 25 g mouckoveho cukru, 2 sacky vanilkoveho cukru, nekolik kapek vanilkove esence, 4 vejce, 500 g polohrube mouky, 1 sacek prasku do peciva, 1/8 litru mleka, 3 polevkove lzice instantni kavy, 1 kelimek smetany na slehani, 8 bonbonu mocca na ozdobeni, 1 kavovou lzicku kakaoveho prasku, tuk a strouhanku do formy
Tuk uslehame elektirckymi metlami do peny. Potom do nej postupne zaslehame cukr, 1 sacek vanilkoveho cukru, vanilkovou esenci a jedno po druhem vsechna 4 vejce. Polohrubou mouku smichame s praskem do peciva a jenom po troskach, velmi opatrne a stridave s mlekem vmichame do testa.
Babovkovou formu o obsahu 2 litry vymastime a vysypeme strouhankou. Dame do ni 2/3 pripraveneho testa. Ve 3 polevkovych lzicich vrouci vody rozpustime instantni kavu. Vmichame ji do zbytku testa a prilejeme do formy. Testo vidlickou protahneme.
Babovku peceme v predhrate troube 1-1 1/4 hodiny. Nechame zchladnout a vyklopime. Ze smetany a zbyleho vanilkoveho cukru uslehame tuhou slehacku. Babovku posypeme mouckovym cukrem, ozdobime slehackou a mocca bonbony. Nakonec ji jeste trochu poprasime kakaem.

Škvarkové koule

1 kg brambor,6 rohlíků, klobása nebo uzené maso,150 g škvarků, vejce,špetka soli, 4 stroužky česneku,trochu mleté papriky,trochu pepře,trochu majoránky,100 g slaniny,cibule
Brambory nastrouháme najemno (jako na bramboráky), přidáme na kostky nakrájené rohlíky, uzeninu, škvarky, vejce a ochutíme prolisovaným česnekem (nešetřit), solí, paprikou, pepřem a majoránkou. Dobře promícháme a necháme chvíli odstát. Pokud je těsto řídké, přidáme ještě rohlíky. Z těsta vlhkýma rukama děláme koule s průměrem asi 4 cm, vaříme je v osolené vodě na slabším plameni 5-10 min. Potom je vyjmeme, uložíme na talíř a polijeme - na kostky nakrájíme slaninu, přidáme sádlo nebo olej, osmažíme s na kostky nakrájenou cibulí. Podáváme s ohřátým kysaným zelím.
Z vody, ve které se vařily koule, uděláme polévku, protože se do ní vyvaří částečky brambor, rohlíků nebo i uzeniny. Dochutíme kmínem, natí, na tuku osmaženou cibulí. Můžeme přidat nastrouhanou zeleninu a rozšlehané vajíčko.

Babiččiny bramborové knedlíky

1 kg vařených brambor, 2 vejce, 140 g solamylu,140 g dětské krupice, lžička soli
Vařené studené brambory postrouháme nebo umeleme na masovém mlýnku a smícháme s ostatními přílohami. Pokud se lepí přidáme ještě trochu solamylu. Z těsta tvoříme koule nebo válečky. Knedlíky dáme vařit do vroucí vody a vyndáváme jakmile vyplavou.

Chlupaté knedlíky ze solamylu

1 kg brambor,250 g solamylu,lžička soli
Oloupané vařené brambory jemně nastrouháme, přidáme sůl, solamyl a uhněteme těsto. Těsto rozdělíme na 16 dílků, ze kterých uděláme mokrou rukou koule.V osolené vroucí vodě vaříme 15 minut. Jsou vynikající s osmaženou cibulkou k zelí a k masu.

Babiččiny chlebové knedlíky

6 krajíčku chleba bez kůrky,400 g polohrubé mouky,prášek do pečiva,¼ l vlažné vody
Chléb nakrájíme na kostičky, necháme oschnout, osolíme a v míse smícháme s moukou a práškem do pečiva. Zalijeme vlažnou vodou a vypracujeme vláčné nelepivé těsto.Vyválíme 2 knedlíky a vaříme ve vroucí vodě 20-25 minut. Během vaření knedlík obrátíme. Do knedlíků můžeme zapracovat dle chuti jemně krájenou petrželku. Knedlík je vhodný ke všem druhům gulášů.

Dvojctihodný knedlík

balení bramborového knedlíku v sáčku,2 vejce,2 rohlíky,¼ kostky droždí,špetka cukru , 0,5 lžičky soli,500 ml mléka,hrubá mouka na vál
Mouku a směs ze sáčku nasypeme do mísy, promícháme se solí. V části vlažného mléka rozmícháme droždí, cukr a lžíci mouky, necháme vzejít kvásek. Do mísy pak vlijeme kvásek, vejce a pomocí mléka vypracujeme nelepivé těsto, do kterého nakonec zapracujeme kostičky rohlíků. Necháme přikryté kynout asi hodinu na teplém místě. Na pomoučeném válu vytvoříme 4 knedlíky, necháme ještě chvíli kynout a vaříme ve vroucí vodě asi 20 minut. Propícháme špejlí, aby se nesrazily a krájíme na plátky.

Bramborové knedlíky dle babičky

800 g brambor,vejce,žloutek,150 g hladké mouky, 100 g hrubé krupice, sůl
Vařené, oloupané a vychladlé brambory nastrouháme a se žloutkem, vejcem, solí, krupicí a moukou zpracujeme vláčné těsto. Těsto na pomoučeném vále zformujeme na dva válečky o průměru 5 cm a zavaříme do vroucí osolené vody. Vaříme zvolna asi 20 minut.V průběhu vaření je vařečkou nadzvedneme ode dna, aby se nepřipálily. Vařené knedlíky ihned nakrájíme na plátky, aby se neslepily a horké ihned podáváme. Pro tuto přípravu použijeme brambory uvařené den předem.

Bramborové knedlíky se strouhankou

700 g vařených brambor,100 g krupice,100 g hrubé mouky,vejce,150 g strouhanky,2 g tuku, sůl
Studené brambory den předem ve slupce uvařené oloupeme, nastrouháme na vál, přidáme mouku s krupicí, sůl, vejce a na tuku osmaženou strouhanku. Vypracujeme těsto, utvoříme malé kulaté knedlíky, které zaváříme ve vařící osolené vodě. Vaříme dle velikosti 10-15 minut. Okapané hned rozkrojíme na půlky a polijeme tukem nebo sypeme osmaženou cibulí. Hodí se k masu i k zelenině.

Bramborovo-houskové knedlíky

1 kg brambor,150 g dětské krupice,150 g solamylu,6 rohlíků,2 vejce,sůl
Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor. Potom utvoříme válečky a 15 min. vaříme v osolené vroucí vodě.

Třené knedlíky

¼ l mléka,0, 13 l vody,2 vejce,sůl,250 g hrubé mouky,3 starší rohlíky
Do větší mísy dáme mouku, osolíme a přilijeme smíchané mléko, vodu a vejce. Mícháme, až těsto začne dělat bubliny. Housky nakrájíme na kostičky, (můžeme je ještě pokapat rozpuštěným máslem a vmícháme do těsta. Dáme vařit osolenou vodu do velkého hrnce. Těsto necháme stát cca 1/2 hodiny. Potom namočenýma rukama uděláme 2 nebo 3 knedlíky a zavaříme. (Jsou-li dva větší, potom cca 25 minut, pokud uděláme menší, pak stačí 15 minut.) Po chvilce vaření je vařečkou nadzdvihneme ode dna, aby se nepřichytily. V půlce vaření je otočíme, aby se provařily stejnoměrně.

Skleníčkové knedlíky z naplní uzeného

2 vejce, sklenka mléka, sklenka hrubé mouky, 50 g slaniny, 150-200 g vařeného uzeného, 2 housky, sklenky nebo hrnečky
Sklenice by měly mít obsah asi dvou deci.Dva žloutky, jednu sklenku hrubé mouky, jednu sklenku mléka utřete dohromady. Na másle a nadrobno nakrájené slanině osmažte dvě sklenky pokrájených housek. Pak přidejte dvě sklenky uzeného a pár plátků slaniny také nadrobno nakrájené. Všechno smíchejte dohromady a udělejte sníh ze zbývajících bílků.Vmíchejte do hmoty, naplňte sklenky do tří čtvrtin. Vařte ve vodní lázni 25 minut pod pokličkou na mírném ohni. Ke knedlíkům můžete podávat zelí nebo dušené kedlubny.

Hrníčkové knedlíky

2 hrnky hrubé mouky,2 hrnky mléka,4 rohlíky nakrájené na kostičky,4 vejce,sůl,petrželka, sádlo nebo máslo na vymazaní hrníčků
Mouku smícháme s mlékem a žloutky, přidáme nasekanou petrželku a osolíme. Do těsta přidáme rohlíky pokrájené na kostičky a zlehka přimícháme tuhý sníh z bílků. Tímto těstem naplníme hrníčky vymazané sádlem nebo máslem(asi do 2/3). Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do hrnce naplněné hrnečky (voda v hrnci by měla sahat asi pod polovinu hrnečků). Zakryjeme pokličkou a vaříme 27 min. Vypneme a necháme ještě 2 min. hrnečky v hrnci stát, potom knedlíky vyklopíme a podáváme nakrájené na kolečka.
Rada: Tohle množství je na 4 čtvrtlitrové hrnečky (z 1 hrnečku asi 5 koleček knedlíků). Před vyklopením knedlíků objedeme nožem obvod kolem okrajů a knedlíky bez problémů vyklopíme. Při vymazávání hrnečků nešetřete máslem nebo sádlem.

Hrnkové knedlíky s uzeným

2 dl mléka,2 vejce, špetka soli,2 rohlíky,2 hrnky nakrájeného uzeného masamáslo na vytření hrníčků
Smícháme mouku, žloutky, mléko, osolíme, přidáme kostičky housky a najemno nakrájenou uzeninu a nakonec opatrně vmícháme sníh ze 2 bílků. Hrnky vytřeme kouskem másla, plníme do tří čtvrtin knedlíkovou hmotou, a vaříme ve vodní lázni zhruba 20-25 minut (podle velikosti hrnků). Nejlepší jsou se zelím a osmaženou cibulkou.

Houskové knedlíky s burizony

300 ml vlažné vody,houska,0,5 balíčku kypřícího prášku,100 g hrubé mouky,balení houskových knedlíku v prášku
Do mísy vsypeme obsah pytlíku na houskové knedlíky. Použijeme knedlíky od Vitany, které jsou na 5 porcí. Ty obsahují burisony. Housku nebo rohlík nakrájíme na větší kostky. Do velkého hrnce dáme vařit dostatečné množství vody, kterou lehce osolíme. Do mísy přidáme ke směsi prosetou mouku s kypřícím práškem a promícháme. Postupně přidáme vlažnou vodu a mokrýma rukama zpracujeme těsto. Těsto na houskové knedlíky necháme 5 - 10 minut odpočinout. Pak k těstu vsypeme kostičky pečiva. Podle potřeby doplníme vodu.Těsto neděláme úplně tuhé, dáváme vody raději trochu víc. Opět si namočíme ruce a z těsta vytvarujeme asi 3 šišky. Ruce si namáčíme a šišky vytvarujeme. Vložíme je do vroucí vody. Houskové knedlíky zvolna vaříme z jedné strany asi 10 minut. Pak je otočíme a dalších 10 minut dovaříme. Houskové knedlíky s burisony vyjmeme, nakrájíme a můžeme podávat. Nejlépe s nějakou výbornou omáčkou a masem.

Karlovarský knedlík

250 g starší housky, 100 g hrubé mouky, 2 vejce, 200 ml mléka, petrželová nať, sůl, muškátový oříšek
Napřed nakrájíme housku na kostičky. V misce smícháme mléko se žloutky, přidáme sůl, muškátový oříšek a pak hrubé mouky tolik, aby vzniklo trošku tužší těstíčko.Nakonec doplníme petrželovou nať a těstíčko nalijeme na nakrájenou housku. Promícháme a necháme chvíli odpočinout.Z bílků ušleháme tuhý sníh a ten pak vmícháme do těstíčka s houskou. Vytvarujeme válcové šišky a zabalíme je do potravinové fólie, kterou v krajích zavážeme. Fólii jemně propícháme a knedlík dáme vařit

Nadvládní tlačenka

25 dkg měkkého salámu, 4 vejce natvrdo, 200 g majonézy nebo tatarky, 3 střední sladkokyselé okurky, 2 špetky pepře, moravanka (bez cibule), kostka masoxu, 2 polévkové lžíce želatiny, cibule, pórek nebo pažitka,2 dl vody.
Salám, vejce, cibuli a moravanku pokrájíme na kostky, dáme do větší mísy, přidáme pepř, majolku a promícháme.V 1 dl vody uvaříme masox, v 1,5 dl (z moravanky) uvaříme namočenou želatinu (4 dkg). Vše smícháme. Nalijeme do alobalem vyloženého srnčího hřbetu a dáme do chladničky ztuhnout do druhého dne. Podáváme s vekou namazanou máslem.

Kačamak s mlékem

300 g kukuřičné mouky, 1 l vody, 4 lžíce másla, 3/4 až 1 l mléka, sůl.
Kukuřičnou mouku pozvolna sypeme do osolené vařící vody, přidáme lžíci másla a vaříme za stálého míchání, až se těsto odlepuje ode dna. Vykrajujeme z něho větší nebo menší kousky (noky), dáváme do mísy, přelijeme horkým mlékem a rozpuštěným máslem. Podáváme teplé jako samostatné jídlo.

Srnčí steaky s lískovými oříšky

8 steaků ze srnčího hřbetu, lžíci oleje, 1/2 lžičky soli a černého pepře, vejce, 100 g lískových oříšků, konzervu broskví (425 ml), 4 lžíce másla.
Steaky potřeme olejem. Rozkvedláme vejce, mouku, sůl, pepř. Maso obalujeme nejprve v těstě, pak v sekaných oříškách a pevně je přitlačíme. Steaky položíme vedle sebe. Broskve nakrájíme na kousky. Máslo rozpustíme v pánvi, smažíme na něm steaky, několikrát obrátíme. Steaky přendáme na mísu. Broskve na pánvi opečeme dozlatova a přidáme k masu. Šťávu uvolníme trochou broskvové šťávy, povaříme, ochutíme na nalijeme na ovoce. Podáváme s brambor. kaší.

Drubeží špíz s ořechovou omáčkou

800 g kuřecích prsíček, stroužek česneku, cibuli, 2 lžíce oleje a citrónové šťávy,1/2 lžičky pepře, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 1/8 l šlehačky, lžičku ostré hořčice, lžíci sekané petrželky, sůl, cukr, několik kapek worcestrové omáčky.
Maso nakrájíme na proužky 2 cm široké. Česnek a cibuli nakrájíme na kostičky, smícháme s olejem, citrónovou šťávou a pepřem. Maso marinujeme. Ořechy opražíme na suché pánvi do světlehněda. Ušlehanou šlehačku smícháme s ořechy, hořčicí a petrželkou, ochutíme citr. šťávou, solí, cukrem, worcesterem. Kousky masa srolujeme, nabodneme na špízy a grilujeme. Často obracíme a pak osolíme.

Masový koktejl s pikantní omáčkou

250 g krůtího nářezu, sůl, 2 vyzrálé hrušky, 150 g vypeckovaných višní, 150 g celeru, 2 lžíce citrónové šťávy a rybízového želé, lžíci plnotučné hořčice, 100 g majonézy, 1/8 l smetany, pepř, 8 listů hlávkového salátu
Maso nakrájíme na nudličky, hrušky na čtvrtky, odstraníme jadérka a oloupeme. Celer nakrájíme na tenké plátky, smícháme s citr. šťávou a hruškami. Želé rozehřejeme a smícháme s hořčicí, přidáme majonézu a ušleháme krémovitou omáčku. Mírně osolíme a opepříme. Listy salátu položíme na talíře. Přísady saláty smícháme a servírujeme na listech. Polijeme omáčkou a zdobíme petrželkou. Podáváme s bagetou nebo toasty s máslem.

Královské paštičky

1 lístkové těsto, rozkvedlaný žloutek, 0,5 l masového vývaru, 250 g kuřecích prsíček, bobkový list, cibuli, 20 g másla, 150 g žampiónů, lžíci hladké mouky, 1/8 l smetany, sůl, žloutek, bílý pepř, lžičku worcesteru, lžíci citrónové šťávy
Rozmražené těsto rozkrojíme na 8 čtverců 6x6 cm, střed vykrojíme, zbytky vyválíme a nakrájíme na 4 čtverce, na každý dáme 2 vykrojené, vnitřek a povrch potřeme žloutkem.Pečeme 5 min., potom teplotu snížíme. Maso, bobkový list a cibuli dáme do vroucího vývaru a vaříme 20 min. Z másla a mouky uděláme jíšku, vmícháme vývar a omáčku vaříme až zhoustne. Houby rozkrájíme na čtvrtky, přidáme do omáčky a vaříme 5 min. Přidáme maso nakrájené na kostičky. Smetanu a žloutek rozkvedláme, zamícháme do ragú, nevaříme. Ochutíme. Paštičky naplníme ragú a servírujeme s řezy citronu a worcestrovou omáčkou. Paštičky plněné ragú jsou klasickou specialitou mnoha mezinárodních kuchyní.

Šunkové kornoutky s broskvemi

6 tenkých plátků šunky, 100 g másla, 3 lučiny, sardelovou pastu, 2 velké tvrdé kompotované broskve, 12 pražených mandlí nebo 6 vlašských ořechů.
Máslo rozetřeme do pěny s lučinou a výrazně ochutíme sardelovou pastou. Plátky šunky rozkrojíme příčně na půlky, stočíme v kornoutky a sáčkem s ozdobnou trubičkou je naplníme připravenou pěnou. Z broskví odstraníme slupku a nakrájíme je na 12 podélných dílků a 12 malých kousků. Větší dílky broskví vsuneme do náplně kornoutků tak, aby konce vyčnívaly a kornoutky ozdobíme hvězdičkami ze zbylé náplně, kousky broskví a mandlemi nebo půlkami ořechů.

Domáci Bosáky

1 kg oloupaných syrových brambor, 5 lžic hrubé mouky, 6 lžic krupice, vejce, 3 lžíce tuku, 2-3 lžíce mléka nebo smetany, sůl.
Brambory jemně nastrouháme, vodu z nich částečně slijeme, pokropíme je mlékem, osolíme, přidáme vejce, krupici a mouku. Těsto dobře promícháme a rukou namočenou ve vodě děláme knedlíky velikosti vejce. Zaváříme je do osolené vody a vaříme podle velikosti asi 10 min. Při vaření je opatrně vařečkou nadzvedáváme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené ihned rozkrojíme, omastíme tukem nebo smaženou cibulkou a podáváme se zelím. Výborné jsou s uzeným masem.

Pražské brambory

600 g vařených brambor, 4 lžíce tuku, 200 g uzeného masa, 2 cibule, sůl, pepř,4 vejce
Na tuku osmahneme do světlerůžova drobně nakrájenou cibuli, přidáme kostičky vařeného uzeného masa, na slabé plátky nakrájené vařené brambory, osolíme, opepříme a zlehka zamícháme vidličkou, aby se brambory nerozdrobily, a necháme je dobře opéci. Opečenou směs zalijeme rozmíchanými vejci, promícháme vidličkou a když se vejce srazí, klademe na nahřáté talíře. Podáváme se zeleninovým salátem.

Bramborový kebab

500 g vařených brambor, 300 g jehněčího masa, 200 g klobásy, 50 g slaniny,100 g žampionů, 3 cibule, 1/2 lžičky mletého zázvoru, olej.
Na velkou pánev dáme zesklovatět nakrájenou slaninu, přidáme na kostičky nakrájené jehněčí maso, osmahneme, podlijeme a opékáme téměř doměkka. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, jemně pokrájenou cibuli, osolíme, podlijeme trochou oleje a osmažíme. Nakonec přidáme drobně nakrájené a podušené žampiony, okořeníme zázvorem, vmícháme vařené brambory a vše prudce opečeme.

Petrželová pasta

2 svazečky petrželové nati, 5 lžic oleje, 2 nebo více stroučků česneku, 40 g strouhaného sýra, nejlepší je parmazán, nebo i niva, sůl
Všechny přísady rozmixujeme a přidáme do omáčky. Pasta vydrží v zavřené nádobce v ledničce i 3 týdny, pokryjeme ji tenounkou vrstvou oleje
Omáčka: 2 dcl mléka, 1 lžíce solamylu, 1 lžička vegety, 2 velké lžíce petrželové pasty, vše povaříme a můžeme i přidat 1 dcl smetany.

Obložené bulky s omáčkou Béarnaise

3 velke bulky podelne rozkrojene, 25 g zmekleho masla, 12 platku uzene slaniny bez kuze, 2 lzicky olivoveho oleje, 3 rajcata nakrajena na silne platkym 150 ml omacky, 75 g listu ruznych druhu salatu, mlety pepr na ozdobu
Poloviny bulek osmazime dozlatova a namazeme maslem. Zabalime do alobalu, aby nevychladly. Slaninu usmaziem dokrupava a udrzujeme na teplem miste. Na panvi rozpalime olej a osmahneme rajcata.
Na teplou bulku dame par listku salatu, rajcata a slaninu. Lzici navrsime omacku a posypeme trochou drceneho pepre.

Rychlý chlebíček z cukiny, citronu a parmazanu

maslo na vymazani formy, 175 g hladke mouky, 175 g hrube nastrouhane cukiny, 75 g celozrnne mouky, 1 zarovnana lzice prasku do peciva, 1 zarovnana lzice praskoveho cukru, 1/2 lzicky soli, strouhana kura z jednoho citronu, 75 g cerstve nastrouhaneho parmazanu, mlety cerny pepr, 200 ml mleka, 75 ml olivoveho oleje, 2 rozslehana vejce
Vymazeme formu na chleb a vysypeme hrubou moukou. Cukinu rozlozime na cistou uterku a dobre osusime.
Do misy dame hladkou a celozrnnou mouku, cukr, prasek do peciva, sul, citronovou kuru a dobre promichame. Pridame cukinu, parmazan, pepr a lehce promichame vidlickou. Uprostred vytvorime dulek, do nehoz vlijeme smichane mleko, vejce a olej. Vypracujeme testo.
Testo vlijeme do pripravene formy a vrsek uhladime nozem. Peceme pri teplote 190 stupnu asi 50 minut. Po uplynuti teto doby vyzkousime spejly, zda je chlebicek propeceny. Dalsich 10 minut ho nechame chladnout ve forme, pak ho vyklopime na kovovou mrizku a nechame zcela vychladnout. Nakonec ho lehce posypeme parmazanem.

Americké brambory s uzeným lososem a míchanými vejci

Americke brambory: 1,4 kg oloupanych brambor nakrajenych na 2,5 cm velke kosticky, 25 g masla, 30 ml olivoveho oleje, svazek jarni cibulky nakrajene na jemne kolecka, sul a mlety pepr
Michana vejce: 25 g masla, 50 g ciule nasekane na kousky, 10 vajec, 60 ml kysane smetany, 250 g uzeneho lososa nakrajaneho na platky, drceny cerny pepr a kolecka jarni cibulky na ozdobu
Brambory povarime 3 minuty v osolene vode, pote je peclive slijeme a nechame v odklopenem hrnci chvilku oschnout. Na velke panvi rozpalime olej a maslo, pridame brambory a opatrne smazime 8 minut, pritom peclive odskrabujeme prichycene kousky ze dna. Pridame cibulku, sul a pepr a smazime dalsi 1 az 2 minuty, az brambory zezlatnou. Aby zustali teple, prikryjeme je poklikou nebo alobalem.
Rozpustime maslom ve velke tezke panvi, nejradeji s teflonovou upravou, pridame cibulku a smazime 3 minuty, dokud nezmekne. Meztim v misce smichame vejce, kysanou smetanu, trochu pepre, soli a jemne slehame. Pridame do panve k cibulce a smazime asi 1 minutu, pritom opatrne vidlickou shrnujeme ztuhle casti vajec od kraje do stredu. Kdyz smes i uprostred zacne tuhnout, stahneme z ohne. Pozor na to, abychom smes nenechali smazit prilis dlouho.
Na talir dame brambory, poklademe michanymi vejci  navrch pridame plaky lososa. Ozdobime drcenym peprem, kolecka jarni cibulky a podavame. 

13. ledna 2017

Zapečený Poličan v sezamovém kabátku

4 kolecka Policanu 2 cm siroka, 4 stredni brambory uvarene ve slupce, 200g polohrube mouky, 2 vejce, sezamove seminko, bilek na potirani, spetka soli
Uvarene brambory nastrouhame a smichame s moukou a vejci. Vypracujeme testo, kterym obalime kolecka salamu. Potreme bilkem a posypeme sezamovym seminkem. Peceme na pecicim papire v troube rozehrate na 170 stupnov asi 20 minut. Podavame s varenou zeleninou a francouzkym dresinkem.

Kmotrova bagetka

30 g strouhaneho Saturnu, 80 g pomazankoveho masla, 1 feferonka, bageta, jemne nakrajane kolecka Policanu, nakladane cibulky, cherry rajcata, cerstvy kopr
Nastrouhany salam, pomazankove maslo a drobne nakrajenou feferonku spolecne utreme. Zdobickou naneseme na bagetu a ozdobime stocenymi platky policanu. Dozdobime cibulkou, rajcaty a koprem.

Brokátová vejce

10 vajec natvrdo, 15 lzicek cukru, 1/8 lzicky soli
Vejce rozdelime na zloutky a bilky a kazde zvlast prolisujeme. Bilky rozetreme se sesti lzickami cukru a soli, zloutky s 9 lzickami cukru. Z alobalu si pripravime formu, nejlepe ctvercovou. Do ni nejdrive dame hmotu z bilku, umackame a navrch rozetreme  hmotu ze zloutku. Formu vlozime do paracku a nechame v pare 8 az 10 minut. Po vychladnuti krajime na ctverce. Toto vajecne jidlo se podava jako moucnik nebo zakusek k caji.

Pizza se sýrem a šunkou

balicek chlazeneho nebo mrazeneho tsta na pizzu, 2 rajska jablicka, 3 natove cibulky, 75 g oliv plnenych kapii, 75 g ovciho syra nebo balkanu, suseni provensalske koeni, 1 malou plechovku rajcatoveho protlaku, 2 lzice pikantniho kecupu, 125 g tenkych platkov sunky, sul, pepr, svazek cerstvych bylinek, mouku na val, olej na vymazani plechu
Na pomoucenem vale rozvalime  z testa dve asi 1/2 cm silne kulate placky. Vlozime je na vymasteny plech. Rajska jablicka omyjeme a nakrajime na platky, cibulky ocistime a nakrajime na kolecka.  Olivy prepulime, syr nakrajime na drobne kosticky.  Od kazde z bylinek si odlozime po snitce na ozdobeni, zbyvajici najemno usekame. Sunku nakrajime na jemne nudlicky. Smichame rajsky protlak s kecupem, provensalskym korenim i usekanymi bylinkami, osolime a podle chuti opeprime. Testove placky potreme touto smesi, posypeme sunkou, poklademe platky rajcat a navrch rozdelime syr. Peceme v silne vyhrate troube priblizne  20 minut. Hotove pizzy ozdobime zbyvajicimi bylinkami a podavame. Dobre chutna tepla i studena.

Pikantní severský pekáč

300 g libove hovezi kyty, 300 g veproveho plecka, 300 g jehneci kyty, 2 porky, 250 g mrkve, 750 ml zeleninoveho vyvaru, 3 strouzky cesneku, 15 celych cernych pepru, 15 kulicek noveho koreni, 5 bobkovych listu, 750 g brambor, mlety pepr, sul, tuk na vymazani pekace
Maso omyjeme a osusime. Rozkrajime je na kostky velikosti asi 3 cm. Zeleninu ocistime, porek pokrajime na kolecka, mrkev na platky. Ohnivzdornu misku nebo pekacek vymazeme tukem. Na dno rozdelime polovinu masa. Prekryjeme pokrajenou zeleninou a nakonec opet masem. Potom svarime vyvar s hrube mletym peprem, novym korenim, bobkovym listem a prolisovanym cesnekem. Nalijeme na maso. Pekacek vlozime do predhrate trouby a asi 1,5 hodiny zapekame. Oloupeme brambory, nakrajime je na platky a poklademe jimi zapecene maso. Pekac vratime do trouby a bez poklice jeste asi hodinku zapekame. Pred podavanim ozdobime petrzelkou.

Lasagne se zakysaným zelím

250 g polohrube mouky, 2 vejce, 2 lzice vody, 1 lzice oleje, mouka na vyvaleni, sul, olej na formu
Napln: 1 vetsi cibule, 2 lzice oleje, 400 g zakysaneho zeli, kmin, 1/2 bujonove kostky, 300 g rajcat, sul, 1 lzicka susene bazalky, 2 lzice oleje, 40 g polohrube mouky, asi 200 ml mleka, sul, spetka strouhaneho muskatoveho orisku, 80 g tvrdeho strouhaneho syra, 100 g anglcike slaniny
Mouku prosijeme na val. Vejce s vodou a olejem rozslehame, prilejeme doprostred mouky a zapracujeme na tuzsi testo, zabalime je do mikrotenoveho sacku a nechame nad parou nahrat. Oloupanou, nadrobno pokrajenou cibuli, zpenime v horkem oleji, pridame zeli, kmin, bujonovou kostku, podlijeme horkou vodou a dusime. Rajcata oplachneme, sparime, sloupneme, nakrajime na kousky, pridame k zeli a znovu dusime. V horkem oleji zpenime mouku, postupne prilevame teple mleko a rozslehame na hladkou omacku. Zvolna ji za obcasneho michani 10 minut povarime do husta, osolime ji, okorenime a nechame prochladnout. Nahrate testo po castech vyvalime a nakrajime z nej obdelniky asi 15x10 cm. Vlozime je do vrouci osolene vody a 2 minuty ji povarime, vyjmeme a rozlozime na uterku. Zeli vydusime, popr. dosolime a okorenime. Slaninu nakrajime na nudlicky a rozpeceme ji. Zapekaci formi vytreme olejeme a vylozime nekolika platky testa. Poklademe ji zelim, casti slaniny, casti omacky a pokracujeme do spotrebovani surovin. Vrchni vrstvu tvori testo. Povrch posypeme syrem, misu vlozime do trouby vyhrate na 190 stupnov a peceme asi 30 minut.

Sváteční sekaná pečene

1 veprova panenska, 20 g sadla, sul, 1 ks peciva, 400 g mleteho veproveho masa, sul, oregano, bazalka, 2 lzice nadrobno nakrajane petrzelky, 1 lzicka kari koreni, 1 cibule, 2 strouzky cesneku, 1 vejce, 300 g zmrazene zeleninove smesi, kousek bujonove kostky, sadlo na formu
Ocistene, oplachnute maso vlozime do horkeho sadla a opeceme je, osolime, podlijeme dvema lzicemi horke vody a peceme asi 15 minut. Pecivo rozlameme, zalijeme trochou studene vody, po nekolika minutach je vymackame a vidlickou rozmelnime. Mlete maso promichame se soli, korenim, oloupanou a nadrobno nakrajenou cibuli a cesnekem, rozmelenym pecivem a vejcem. Zeleninu podlejeme vyvarem z kostky a kratce ji povarime, odcedime. Cati mleteho masa naplnime chlebickovou formu vytrenou sadlem, poklademe casti zeleniny, panenskou peceni, kolem ni urovname zeleninu a prikryjeme ji zbylym mletym masem, jez pritlacime. Formu vlozime do trouby vyhrate 200 stupnov a peceme asi 40 minut. Po castecnem zchladnouti sekanou opatrne vyklopime a nakrajime. Teplou sekanou podavame s varenymi bramborami nebo bramborovou kasi, studenou se salatem z cerstve zeleniny.

Omeleta se zmrazenou zeleninou

3-4 na nudlicky nakrajane zelene a cervene papriky, 4-6 rajcat, 1 velka cibule, 2 lzice oleje, sul, spetka tymianu, 2 bobkove listy, 6 vajec, 2 lzice polohrube mouky, sul, 4 nozicky parku nebo klobasy, petrzelka
Zeleninu vyjmeme z mraznicky. Oloupanou cibuli nakrajime na kolecka a v horkem oleji ji spenime, pridame papriky, prekrajane rajcata, sul, koreni a dusime. Vejce rozslehame se soli a moukou. Uzeninu nakrajime na kolecka. Vydusenou zeleninu rozdelime na dve panve, poklademe ji uzeninou a zalijeme vejci a zvolna upeceme. Omelety prekrojime, rozdelime je na 4 talire, posypeme petrzelkou a podavame s varenymi brambormi nebo chlebem.

Studená jogurtová omáčka

2 lzice hladke horcice, 2 strouzky cesneku, spetka soli a cukru, 1 lzicka susene bazalky, 200 ml bileho jogurtu, 4 lzice nadrobno nakrajene pazitky a petrzelky
Horcici promichame s oloupanym a nadrobno nakrajenym cesnekem, soli, cukrem, korenim, jogurtem a polovinou nati. Omacku nechame v chladu hodinu odlezet, potom ji posypeme zbylymi natemi a podavame.

Makový dort - recept

4 zloutky, 150 g piskoveho cukru, 200 g mleteho maku, 50 g polohrube mouky, 40 g skrobove moucky, 1 lzicka kypriciho prasku do peciva, 4 bilky, 50 g piskoveho cukru, 1 sacek vanilinoveho cukru, tuk a mouka na formu, marmelada
Krem: 150 ml mleka, 1/2 sacku vanilkoveho pudingoveho prasku, 125 g hery, 50 g mouckoveho cukru, kakao
Zloutky utreme s cukrem do peny, promichame s makem. Mouku prosijeme se skrobovou mouckoua kypricim praskem. Z bilku uslehame tuhy snih a veslehame piskovy a vanilkovy cukr. Do makove hmoty promichame mouku stridave s casti snehu, zbyly snih do testa uz jen lehce obracime. Testo naplnime do tukem vytrene a moukou vysypane formy, tu vlozime do trouby vyhrate na 180 stupnov a testo upeceme. Po castecnem prochladnuti korpus vyklopime a potreme marmeladou. Cast mleka ohrejeme, ve zbylem promichame pudingovy prasek, prilejeme ho do horkeho mleka a michame do zhoustnuti. Puding obcas promichame a nechame prochladnout. Zmekly tuk rozslehame, po castech pridavame pudink a prosaty cukr a naslehame. Cast kremu rozotreme na marmeladu, zbylym kremem dort ozdobime a pres cednicek posypeme kakaem.

Uzená maso s bylinkami a zeleninou

pro 4 osoby: 600 g uzene pecene, 4 natvrdo varena vejce, 1 lzica octa, 8 lzic oleje, 100 g bileho jogurtu, 200 g mrkve, 200 g porku, 200 g yeleru, 400 g brambor, 1 svazek pazitky, zelene petrzelky a kopru, sul, spetku cukru, 1 cibuli, 2  hrebicky, 1 bobkovy list, 1 lzicku celeho pepre
Maso omyjeme. Do oloupane cibule zapichame hrebicek a bobkovy list. Svarime asi 1,5 litru vody s cibuli a celym peprem. Vlozime maso a asi 30 minut povarime. Mekke maso nakrajime na platky. Mezitim oloupeme a rozpulime vejce. Bilky usekame a zloutky prolisujeme a zakapeme octem. Zaslehame olej, jogurt, najemno pokrajene bylinky a nakonec bilky. Omacku podle  chuti osolime, osladime a okorenime. Pootom ocistime zeleninu. Mrkev nakrajime na kosticky, porek na kolecka, celer na ctvrtiny a pak na platky a brambory na kostky. Vse uvarime ve vyvaru. Na talire upravime zeleninu s brambory a masem. Omacku podavame zvlast.

Tortilla po domacku

250 g brambor, 2 lzice rostlineho oleje, 1 uzene kureci stehynko, 1 malou cervenou papriku, 50 g hub, 1 feferonku, 1 vejce, 3  lzice mleka, pazitku, 1 lzici rajcatoveho protlaku, 100 g kecupu, 2 lzice zakysane smetany, sul, mlety pepr, zelenou petrzelku na ozdobeni
Brambory oloupeme a nakrajime na tenke platky. Ve vyssi panvi je smazime asi 10 minout na oleji.
Uzene kureci stehno vykostime a maso nakrajime na drobne kosticky. Peclive omyjeme papriku, zbavime lusky jadrince a nakrajime je na tenke pruzky. houby ocistime a rozkrajime na kousky. Priblizne 5 minut pred koncem smazeni vse pridame k bramboram. Smes nezapomeneme osoloit, opeprit a dobre promichat. Po chvili ju zalijeme mlekem, ve kterem jsme rozslehali vajce. nakonec obsah panve posypeme pazitkou a na mirnem plameni nechame ztouhnout.
Mezitim prpiravime omacku, ktera doda tortille tu spravnou chut. Smichame kecup s rajcatovym protlakem, ohrejeme a potom zamichame do omacky zakysanou smetanu. Podle chuti ji osolime a okorenime mletym peprem.
Hotovou tortillu na taliri jeste ozdobime pazitkou a zelenou petrzelkou. Omacku pak servirujeme zvlast.

Bramborový pekáček

2 strouzky cesneku, tuk na vymazani zapekaci misky nebo pekacku, 6-7 vetsich brambor, drceny kmin, mlety pepr, mleta sladka a paliva paprika, sul, 1 lzice oleje, 300 g mletiho masa, 2 dl mleka, 3 vejce, asi 100 g tvrdeho syra
Cesnekem vymazeme zapekaci misku nebo pekacek a pote jej dobre vymazeme tukem. Na dno rozlozime polovinu oloupanych a na platky pokrajenych brambor. Okorenime a osolime. Na rozehratem oleji osmahneme mlete maso a opeceme dohneda. Okorenime a dame na brambory. Na maso rozlozime zbyvajici cast brambor pokrajenych na platky a opet pokorenime. Pokrrm vlozime do predhrate trouby a zapeceme. V mlece rozmichame vejce, nalijeme je na zmes a peceme. Pred koncem tepelne upravy povrch pokrmu posypeme nahrubo nastrouhanym syrem a dopeceme dozlatova. Hotovy pokrm rozdelime na porce a dolnime zeleninovym salatem.

Sváteční rizoto

3 lzice oleje, 1/4 kg veproveho masa, 1/2 kurete, 1 cibule, 2-3 strouzky cesneku, 2 rajcata, 2 hrnceky ryze, sul, poduseny zeleny hrasek a kukurice, nastrouhany tvrdy syr na posypani
Na rozehratem oleji osmahneme na kostky pokrajene veprove maso a maso z vykosteneho kurete, az zacne hnednout. Pridame drobne pokrajenou cibuli a platky cesneku, osmahneme, vmichame platky rajcat, proplachnotou ryzi, zalijeme odmeranym mnozstvim vody nebo vyvaru a osolime. Priklopime poklickou a na mirnem ohni podusime domekka. Naberackou namocenou v horke vode tvarujeme na talire kopecky ryze, ktere zdobime podusenym zelenym hraskem s kukurici, posypeme nastruhanym tvrdym syrem a doplnime zeleninovym salatem.

Labužnícka směs

3 lzice oleje, 1 porek, 1/2 balicku zmrazeneho hrasku, asi 200 g tepelne upraveneho kureciho, krutiho nebo veproveho masa koreni vegeta, drceny kmin, mlety pepr, sul, 1 balicek varenych testovin, 3 vejce, 1 dl mleka, asi 50 g nivy, tuk na vymazani zapekaci misky nebo pekacku
Na oleji osmahneme na kolecka pokrajeny porek, pridame hrasok, koreni, sul a spolecne osmahneme. Vmichame na mensi kousky pokrajene maso, uvarene testoviny, jemne pokrajenou petrzelovou nat a smes dame do tukem vymazane zapekaci misky nebo pekacku a vlozime do predhrate trouby. Po zapeceni pkrm zalijeme vejci rozslehanymi s mlekem a nastrouhanou nivou a dopeceme dozlatova. Hotovy pokrm doplnime zeleninovym salatem.

Fazolový hrnec aneb chilli con carne

1/4 barevnych fazoli, 100 g anglicke slaniny, 2 cibule, 2-3 strouzky cesneku, 1/2 kg zadniho hoveziho masa, mleta sladka a paliva paprika, mlety pepr, dobromysl nebo smes koreni chilli con carne, sul, 4 papriky, 4 rajcata, 1 feferonka, 4 lzice rajcatoveho pretlaku nebo kecupu, asi 2 lzice oleje, 100-150 g mekkeho salamu, 2 natvrdo varena vejce na ozdobeni
Predem namocene fazole uvarime domekka. Na kostickach slaniny zpenime nadrobno pokrajenou cibuli a platky cesneku. Pridame na kostky pokrajene maso, osmahneme, okorenime a osolime. Podlijeme vodou a podusime temer domekka. Na nudlicky pokrajene papriky, rajcata, jemne pokrajene feferonky vmichame k masu a spolocne dodusime. Nakonec vmichame uvarene fazole a rajcatovy protlak nebo kecup. Na oleji osmahneme na nudlicky pokrajeny salam a pridame jej k zahostle smesi. Hotovy pokrm rozdelime na porce a oblozime platky natvrdo varenych vajec. Ihned podavame.

Selský kotlík ze zelí a vepřového masa

2 lzice oleje nebo sadla, 2 cibule, 300-400 g veproveho masa, 1 mensi hlavka zeli, trochu hladke mouky, mleta sladka a spetka palive papriky, mlety pepr, drceny kmin, sul, 2 nozicky parku, trochu tuku na opeceni
Na tuku osmahneme nahrubo pokrajenou cibuli, pridame na kostky nakrajene maso, osmahneme, podlijeme trochou vody, priklopime poklickou a dusime. Do polomekkeho masa pridame hlavkove zeli pokrajene na nudlicky, poprasime moukou, okorenime, podle potreby doplnime malym mnozstvim vody a spolecne podusime domekka. Parky prekrojime na poloviny, ozdobne narizneme a opeceme na malem mnozstvi tuku. Hotovy pokrm rozdelime na porce, ozdobime opecenym parkem a podavame s chlebem. 

Zeleninový salát s párky

2 lzice oleje, 2 lzice horcice dia, vinny ocet, 50 g cibule, 100 g okurek sterilovanych v dia naleve, 200 g dia nebo videnskych parku, 30 g majonezy, pazitka
Olej, horcici a ocet protreseme, popr. zredime trochou nalevu z okurek. Cibuli nadrobno nakrajime, okurky nakrajime na nudlicky, parky na tenka kolecka a vse promichame se zalivkou. Salat nechame kratce vychladit a pred podavanim jej ozdobime majonezou a pazitkou.

Cuketová pochoutka

500 g cukety, 100 g tvrdiho syra, 150 g drubezi sunky nebo salamu, 3 vejce, 150 g hladke nebo polohrube mouky, 1 balicek kypriciho prasku do peciva, 1,5 dl oleje, 1 cibule, 2-4 strouzky cesneku, mlety pepr, majoranka, petrzelova nat, sul, tuk na vymazani a strouhanka na vysypani zapekaci misky
Oloupanou cuketu a syr nastrouhame, pridame na kosticky pokrajenou sunku nebo salam, vejce, mouku smichanu s praskem do peciva, olej, drobne pokrajenou cibuli, rozotreny cesnek, koreni a osolime. Smes rozotreme do tukem vymazane a strouhankou vysypane zapekaci misky, vloziem do predehrate trouby a upeceme do ruzova. Podavame s varenymi bramborami nebo opekanymi bramborami. Pokrm chutna i studeny se zeleninovym salatem.

Sójové maso ala španělské ptáčky

1 balicek sojoveho masa, 1 lzicka oleje, 1 kostka zeleninoveho vyvaru, mlety kmin, worcesterska omacka, sul, 1 cibule, 1 lzice oleje, 2 lzice hladke mouky, kousek masoxu, 2-3 sterilovane okurky, 1-2 lzice plnotucne horcice, 2 natvrdo uvarene vejce, 1 strouzek cesneku
Sojove maso prelijeme korenenym nalevem pripravenym z vody, oleje, kostky zeleninoveho vyvaru, kminu, nekolika kapek worcesterske omacky a soli. Nechame asi na 1 hodinu nabobtnat a potom scedime. Na oleji zpenime nadrobno pokrajenou cibuli, pridame scezene, okapane sojove maso a vse osmahneme. Zaprasimme moukou, znovu osmahneme a podlijeme vodou. Doplnime masoxem, casti drobne pokrajenych okurek, horcici a za obcasneho zamichani povarime asi 30 minut. Pred dokoncenim pridame do pokrmu zbyle nadrobno pokrajene okurky. Podle chuti osolime, muzeme dochutit i trochou nalevu z okurek. Jednotlive porce posypeme kostickami natvrdo uvareneho vejce a podavame s dusenou ryzi nebo s houskovymi knedliky.

Rýžový houbovec

Ocistete 400 g cerstvych hub a nakrajejte na je na tenke platky. Proplachnete 250 g ryze a osmahnete ji na na 1 lzici olivoveho oleje. Osolte ji, dochutte kminem, zalijte vodou a varte do polomekka. Na druhe lzici olivoveho oleje zpente nadrobno nasekanou cibuli a pridejte do ni houby. Osolte, prikryjte poklickou a duste, dokud se vsechna tekutina neodpari. Houby vmichejte do ryze a pokrm nechte jeste chvili  prikryty na mirnem ohni. Sberackou namocenou ve studene vode vytvarujeme z ryze kopecky a na taliri je ozdobte kousky na prouzky pokrajene kapie.

Lahudkové lečo

Nakrajejte na tenke platky 400 az 500 g cerstvych hub. Na lzici rozehrateho olivoveho oleje osmahnete dozlatova 1 drobne posekanou cibuli, pridejte na kousky nakrajena rajcata a na prouzky pokrajene zelene papriky. Vse kratce osmahnete. Pak vmichajte houby, osolte, opeprte, dochutte kminem a poduste. Podavejte s zitnym chlebem a na taliri posypejte nasekanou petrzelkou. Leco muzete pripravit v ruznych variacich. Chutne je, kdyz spolecne se zeleninou podusite v hluboke panvi 2 az 3 na kosticky krajene syrove brambory, popripade k lecu jeste na konci pripravy pridate na kostky pokrajenou sunku - nejlepe kruti.

Anglické sendviče

1/2 hlavky listoveho salatu, 1 svazek redkvicky, 12 platku celozrneho toastoveho chlebe, 120 g pomazankoveho nebo cerstveho masla, 200 g sunky, 250 g platkoveho syra
Salat a redkvicky opereme, redkvicky nakrajime na platky, salat osusime a rozdelime na jednotlive listy.
8 kousku chlebe potreme maslem, poklademe salatem, platky redkicky, sunkou a syrem.
Takto pripravene oblozene chleby slozime po dvou na sebe pomazanou a nepomazanou vrchni stranu druheho chlebe priklopime tretiim suchym platkem.
Hotove sendvice zabalime jednotlive do folie nebo svacinkoveho papiru.

Domáci medové musli

300 g ovsenych vlocek, 100 g susenych merunek, 100 g vlasskych orechu, 30 g loupanych slunecnicovych seminek, 30 g sezamu, 50 g dynovych seminek, 50 g cukru, 60 g medu, 1 lzice masla
Vlasske orechy vyloupeme a nasekame je nahrubo. Susene merunky pokrajime na male kousky.
V hluboke panvi rozehrejeme maslo, prisypeme ovesne vlocky, nasekane orechy, slunecnicova seminka a za staleho michani kratce orestujeme. Pak pridame dynova seminka, sezam a cukr. Michame, a kdyz smes zacne zlatnout, vmichame med a ihned panev stahneme s ohne.
Pridame pokrajene kousky merunek a dobre promichame.

Medailonky po vinařsku

Pro 4 osoby: 600 g libove veprove kyty, 200 g dlouhozrnne ryze, 200 g cibule, 400 g vinnych hroznu, 3 lzice oleja, 400 ml vyvaru, 100 ml sladke smetany, 1 lzicku skrobove moucky, sul, mlety pepr, pazitku
Ryzi uvarime v osolene vode domekka. Mezitim oloupeme cibulky. Hroznove vino omyjeme, tmave bobulky rozpulime a zbavime zrnicek. Pazitku pokrajime nadrobno. Z libove kyty nakrajime na 8 malych medailonku, ktere mirne naklepeme, okorenime a opeceme na oleji. Pak pridame cibulky a na mirnem plameni dusime domekka. Maso vyjmeme a uchovavame na teplem miste. Vypek, ktery jsme zredili vyvarem, procedime. Vlozime do nej hroznove vino a omacku zjemnime smetanou a zahustime skrobovou mouckou. Kratce ji povarime a podle chuti osolime a okorenime mletym peprem. Do hotove omacky vmichame pazitku. Na talire upravime medailonky s ryzi a hroznovym vinem.

Zapečené vejce

1 zemle, 3 dkg sunky, 2 dkg ementalu nebo moravskeho bochniku, 2 vejce, maslo podla potreby
Male misticky nebo musle vymazeme maslem, dno vylozime platkem housky osmazene na masle, na to polozime tenky platek ementalskeho syra a na nej platek sunky. Nahoru rozbijeme do kazde formicky jedno vejce, osolime a zapeceme v predhrate Remoske, az vejce ztuhne. Zemli, sunku a syr muzeme tez krajet na jemne nudlicky.

Nadívané jarní kuře

kuře, kuřecí játra, 2 vejce, 3 žemle, lžíce másla, mléko, sůl, muškátový květ, lžička sekané petrželky, lžíce spařených rozsekaných kopřivových listů, olej
Žemle rozmočíme v mléce, vymačkáme a utřeme s kořením, natěmi, solí, rozehřátým máslem, žloutky a rozsekanými játry. Vmícháme tuhý sníh z bílků. Kuře naplníme nádivkou a zašijeme. Pečeme za občasného podlévání dozlatova.

Kuře pečené s řepou

1 kuře, 3 cibule, 3 menší červené řepy, 6 malých sladkých ( nebo normálních ) brambor, 4 mrkve, 1 dýně, čerstvý nebo mražený tymián a rozmarýn, 2 citrony, 2 dl portského nebo madeirského nebo dezertního vína, 2 lžíce másla, sůl a pepř podle chuti
Řepu, dýni, mrkev a brambory pokrájíme na kousky a vložíme do vymazaného pekáče. Kuře osolíme, opepříme, a dovnitř nacpeme nakrájenou cibuli a citrón. Zalijeme vínem a dáme péct do trouby asi na 1 - 1 ½ hodiny.

Kuře zapečene ze žampiony

1 kuře, sůl, pepř, 60 g slaniny, 1 dl vody, 100 g brambor, 30 g másla, 80 g žampionů, 80 g cibule, 1 dl vína
Kuře nakrájíme na porce, osolíme a opepříme. Slaninu nakrájíme na nudličky, rozpustíme ji, vložíme na ni porce kuřete, podlijeme troškou vody a pečeme pod pokličkou doměkka. Před koncem pečení přidáme kostičky syrových brambor, které jsme nejdříve osmahli na másle,na plátky nakrájené žampiony, na kostičky nakrájenou cibuli, zalijeme vínem a společně dopečeme,až je všechno měkké. Podáváme s dušenou rýží.

Kuře na cibuli

1 větší kuře, 700 g cibule, bobkový list, sůl, celý pepř, olej, lžice másla
Rozporcované, osušené kuře vložíme do kastrolu na mírně rozehřátý olej s máslem a asi 15 minut ze všech stran opékáme. Pak maso odložíme na talíř a do tuku přisypeme na kolečka nakrájenou cibuli. Osolíme ji, přidáme podle chuti pár kuliček pepře a bobkový list a chvilku podusime. Do cibulové sněsi pak vložíme porce kuřecího masa a vše dáme do trouby bez pokličky upéci. Podáváme s bramborem.

Kuře na zelí zapečené

menší kuře, kys. zelí, sůl, sl. paprika, cibule, plátky slaniny, brambory.
Menší kuře naporcujeme na čtvrtky, osolíme, posypeme sladkou paprikou. Na dno kastrolu rozložíme vrstvu kys. zelí, poklademe kolečky cibule a na tento základ položíme porce kuřete. Na každou dáme plátek slaniny. Nepodléváme, pečeme asi 45 minut. Kuře je lahodné a krásně křehké.

Kuře na Hradišťance

celé kuře, 1 dcl oleje, 1 balení hradišťanky
Kuře rozporcujeme, pak do skleněné zapékací mísy vlejeme 1dcl oleje. Hradišťanku vysypeme do kuchyňského síta a propereme pod studenou tekoucí vodou, abychom se zbavili nálevu. Po té vložíme do naolejované zapékací mísy a nasypeme zeleninu. Na to vložíme jednotlivé rozporcované kousky kuřete. Vložíme do rozpečené trouby a necháme prvních 15 minut. Po 15 minutách podlejeme 1 dcl studené vody a po každých 15 minutách hlídáme a případně podlejeme vodou znovu. Po cca 1 hodině kuře vyndáme z trouby a podáváme na talíři buď s bramborem nebo samotné se zeleninou.

Kuře na Moravance

4 kuřecí stehna, 1 moravanka, sůl, pepř, kousek másla, kečup
Kuřecí stehna osolíme a opepříme a dáme na kousek másla péct asi na 3/4 hod. Moravanku smícháme s kečupem ( 1/2 balení) a po upečení dáme na kuře a ještě 1/4 hod. dopečeme az lehce zahnědne okraj nádoby s kečupem.

Kuře na medu a citrónu

celé kuře, 2 citrony, 3 lžíce medu, sůl, barevný pepř, grilovací koření, máslo, olivový olej, trocha vody na podlití kuřete
Kuře očistíme, osolíme, opepříme, potřeme grilovacím kořením. Do misky si připravíme marinádu z medu, olivového olej, z jednoho citrónu šťavy. Půlkou marinády kuře potřeme. Necháme 10 min. odležet. Kuře předěláme na plíšek, poklademe máslem, podlijeme trochou vody a pečeme v horkovzdušné troubě na 180/30 min. Po uplynutí této doby přidáme na plátky nakrájený citón a znovu namarinujeme a dopíkáme dalších 20 min. Po upčení naporcujeme a naservírujeme na talíře. Ozdobíme zeleninou a čerstvým citrónem.

Kuře na leču

1 naporcované kuře, 1,5 sklenice sterilovaného nebo domácího leča, žampiony, cukr, grilovací koření, kečup, sýr Eidam
Do pekáčku nalijeme lečo, lehce přisladíme a promícháme s troškou kečupu, přidáme na plátky nakrájené žampiony. Na směs klademe naporcované kuře okořeněné grilovacím kořením. Nepodléváme vodou, pekáček přikryjeme poklicí a dusíme v troubě asi hodinu. Po hodině odkryjeme, a maso zasypeme strouhaným sýrem a necháme sýr roztavit. Podáváme s rýží, hranolky, bramborem.

Kuřecí řízky na smetaně

15 dkg bílého jogurtu, Zázvor (1/2 lzicky), 2 strouzky cesneku, lzicka skorice, spetka mletého orisku a kardamomu, ½ lzicky soli, 10 dkg mletych mandli, 8 kurecich rizku, 2 lzice masla, lzicka medu, 4 lzice vody, 15 dkg zakysané smetany
Umixujeme jogurt se zazvorem,cesnekem,korením a mandlemi.Kurecí rízky vlozíme do vymazané ohnivzdorné misky a potreme je jogurtovou smesí. Ohrejeme maslo s medem, pokapeme jím rízky a nechame zhruba hodinu odlezet a vsaknout.Troubu predehrejeme na 225°C. Rízky asi 15 minut zapekame, pak povrch pokryjeme folií a dopeceme domekka. Pokrm vyjmeme z trouby a udrzujeme teply. Vypecenou stavu rozredime vodou a primichame zakysanou smetanu. Omacku ochutime soli, peprem a cukrem. Podavame ji oddelene. Jako prilohu pouzijeme hranolky nebo jinak upravene brambory.

Kuře s nivou

1 kure, 150 g sýra niva, 50 g tuku, 2 lzicky drcené nebo sekané rozmarýny, sul
Kure osolíme, vlozime do pekáce, polijeme rozpusteným tukem, posypeme strouhaným sýrem Niva a posypeme rozmarýnou, podlijeme vodou a za obcasného poldití peceme do zlatova. Podáváme s varenými brambory, hranolky, ci bramborovou kasí.

Krůtí maso s olivovou nádivkou

2 naťové cibulky, 2 stroužky česneku, 240 ml oliv s papričkou, 2 kg krůtích prsou vcelku, 2 dcl olivového oleje, 2 cibule, 1 velká mrkev, 500 g žlutých paprik, 375 g malých žampionů, 250 g malých rajčátek, 2 lžíce octa balsamico, 250 g ovčího sýra, 250 ml kysané smetany, 1 balení Maggi Harmonie Chuti, 150 g cibule a česneku nakrájené na kostičky, 1 vejce, 1 kostka Maggi Zlatý Slepičí bujón, 2 malé cukety, tymián, sůl, pepř, rozmarýn
Nádivka:  Olivy necháme okapat a pak je společně s česnekem najemno nastrouháme, rozmarýn nasekáme. Jemně nakrájenou naťovou cibulku smícháme s olivami, rozmarýnem a vejcem a dochutíme pepřem. Pečeně:  Krůtí prsa podélně čtyřikrát nakrojíme do hloubky zhruba 3cm a zářezy naplníme olivovou nádivkou. Cibule a mrkev oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Zeleninu rozdělíme na maso a všechno pečeme v horké troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 1 hodinu. Po 25-30 minutách pečení podlijeme maso horkým vývarem z Maggi Zlatého slepičího bujónu. Během pečení maso potíráme vzniklou šťávou, kterou můžeme dochutit Maggi Harmonií chuti.

Husí drubky na paprice

drubky z husy, 5 dkg sádla, cibule, sul, paprika, 3 dkg mouky, trochu kyselé smetany
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme sladkou papriku, trochu zasmahneme a přidáme mouku, kterou umícháme v hladkou jíšku. Podlijeme vývarem z drobku, přidáme vařené husí drubky a zjemníme kyselou smetanou.

Kuře na kari koření

kuře, 6 dkg másla, sul, 1/2 dkg kari koření, 3 dkg cibule, jablko, 1/8 sladké smetany, hladká mouka
Kuře opláchneme a nakrájíme na čtvrtky. osolíme a opečeme na másle doružova. Opečené čtvrtky vynadáme na mísu. Na zbylém másle osmahneme drobně nakrájenou cibuli do světle ružova, přidáme koření a zalijeme trochou vody. Do takto připravené omáčky dáme dusit osmažené porce kuřate. Dusíme pod pokličkou. Do šťávy přidáme strouhané oloupané jablko. Měkké maso vyjmeme, šťávu vysmahneme, zaprášíme moukou, podle potřeby zalijeme vodou, povaříme a před koncem přidáme smetanu.

Pečená kachna na pomerančích

Příprava pro 4 osoby: 2 kg kachny; 5 pomerančů; 2 skořicové tyčinky; 2 svazky máty; 10 dkg hnědého cukru; 125 ml jablečného vinného octa; 80 ml koňaku Grand Mariner; 3 dkg másla; 80 dkg brambor; 1 svazek petržele; 3 cibule; sůl; mletý kmín; olej
Kachnu v prsní části rozevřeme a břišní otvor a kůži na povrchu důkladně potřeme solí a pomerančem, na kůžičce uděláme nožem zářezy. Břišní dutinu naplníme skořicí a mátovými lístky. Kachnu položíme na pekáč tak, aby břišní stěna byla směrem dolů. Zakapeme ji olejem a dokola nalijeme rozpuštěné máslo. Troubu předehřejeme na 180 °C a podle toho, jak je kachna velká, pečeme asi 1,5-2 hodiny. Každých 10 minut potíráme kachnu následující omáčkou: rozpustíme 10 dkg hnědého cukru, podlijeme jablečným octem a koňakem a vše důkladně povaříme. Oloupeme dva pomeranče a šťávu z nich vymačkáme do cukrové šťávy. Několik minut povaříme a odložíme stranou, aby omáčka byla po ruce při potírání masa. Pomerančovou kůru nakrájíme na proužky a podusíme na rozpuštěném másle. Před podáváním použijeme tuto směs na polití upečené kachny. Jako přílohu připravíme šťouchané brambory s cibulkou: cibuli nakrájíme nadrobno a se špetkou soli ji osmahneme na oleji. Brambory uvařené ve slupce nastrouháme a přidáme je k cibuli. Přihodíme najemno nasekanou petrželovou nať, osolíme a okořeníme mletým kmínem. Před podáváním položíme vedle kopečku šťouchaných brambor plátky kachního masa a dušenou pomerančovou kůru.

11. ledna 2017

Opékané vepřové jatra

300 g vepřových jater, 2 lžičky škrobové moučky, 3 pórky nebo jarní cibulky s natí, asi 4 stroužky česneku, po špetce mletého kmínu, zázvoru a cukru, 1/2 lžičky glutamanu, 2 lžíce sójové omáčky, asi 5 lžic oleje
Pórek nakrájíme na šikmé dlouhé proužky, česnek na tenké plátky. Mírně, zmrazená játra nakrájíme na tenké dlouhé plátky, promícháme se škrobovou moučkou rozmíchanou se 2 lžícemi vody a opečeme na horkém oleji. Stálým mícháním oddělujeme kousky jater od sebe. Pak přidáme párek, koření a česnek a ještě asi 5 minut opékáme. Podáváme s rýží nebo brambory.

Rančerské kuře

kuře, hladká mouka, lžička pálivé papriky
marináda: 5 stroužků česneku, sůl, pepř, 1 citrón, 4 cl koňaku
Marináda: česnek utřený se solí smícháme s ostanimi ingrediencemi. kuře nasekáme na 12 - 15 kosků a necháme v chladu marinovat nejlépe přes noc. Okapané kousky masa obalíme v paprice ve které jsme rozmíchali pálivou papriku a smažíme v oleji. 

Kuře pečené se zelím

1 kuře 1,5 kg, 100 g slaniny, 2 cibule, 1 lžíce sádla, 1 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, špetka mletého zázvoru, špetka mletého pepře, kmín majoránka, sůll, 500 g kysaného zelí
Opláchnuté kuře naporcujeme,okořeníme zázvorem,pepřem,majoránkou,kmínem a potřeme česnekem utřeným se solí.Dáme na pekáč vymazaný sádlem,posypeme nakrájenou cibulí a na kostičky nakrájenou slaninou.podlijeme trochou vody,poprášíme hladkou moukou a dáme do vyhřáté troby péci.Hotové kuře poklademe kysaným zelím,pekáč příkryjeme a vše necháme ještě 20 minut v troubě podusit.Jednotlivé porc podáváme se společně podušeným zelím a libovolnou přílohou.

Kuře zapečené se sýrem

6 větších kuřecích řízků, 2 sýra na strouhání, 1/2 l mléka, 8 stroužků česneku, 3 vajíčka, hladká mouka, sůl, 250 ml kysané smetany, 250 ml smetany na šlehání
Maso naklepeme, osolíme a naložíme do mléka, do kterého jsme rozmačkali česnek. Necháme uležet na chladném místě do druhého dne. Druhý den maso obalíme v trojobalu - místo strouhanky slouží nadrobno nastrouhaný sýr. Obalené řízky klademe na vymaštěný plech (stačí troška oleje). Smícháme obě smetany a zalejeme rovnoměrně celý plech. Pečeme asi 30 minut. Před koncem pečení lze posypat zbytkem sýra.

Kuře na cibuli zapečené s bramborami

2-3 velké cibule, brambory dle potřeby, kuře, provensálské koření, sůl
Do pekáče podlejeme trochu oleje. Nadrobno nakrájíme cibuli a rozházíme po pekáči. Na plátky nakrájené syrové brambory promícháme s cibulí v pekáči. Kuře nasolíme a vložíme do pekáče. Vše okořeníme provensálskými bylinkami. Pečeme zakryté cca 1 hodinu.

Kuře s brusinkami

1 celé kuře, 1 sklenička sterilovaných brusinek, 1 svazek jarní cibulky, trošku oleje, sůl
koření: bobkový list, nové koření, pepř, jalovec citronová kůra
Cibulku nakrájíme najemno a osmažíme na oleji. Rozprostřeme na dno pekáče. Kuře pořádně osolíme a položíme jej na cibulku. Posypeme citronovou kůrou. Okolo dáme koření a podlijeme vodou. Pečeme za častého otáčení a podlévání doměkka. Měkké kuře vyjmeme a výpek přecedíme (přepasírujeme) a přidáme do něj brusinky. Vzniklou omáčkou poléváme jednotlivé porce kuřete.

Kuře na houbách se šunkou

1 kuře, sůl, pepř, 80 g másla, 200 g hub, vývar z masoxu, 4 menší plátky šunky, 4 sázená vejce
Omyté kuře rozkrojíme na čtvrtky, osolíme, opepříme, dáme do kastrolu na rozehřáté máslo a v troubě po obou stranách  opečeme dozlatova. Před dopečením přidáme ke kuřeti na plátky krájené houby. Pak na porce upečeného kuřete položíme plátek šunky, zalijeme šťávou s houbami, na šunku dáme sázená vejce a podáváme.

Kuře na kečupu

kuře, kořen petržele, celer, cibule, česnek, olej, kečup, protlak, sůl, pepř, kmín
Olejem vymažeme pekáček, na dno rozložíme nastrouhanou petržel a celer. Na to poklademe rozporcované a kůže zbavené kuře, které osolíme, opepříme a okmínujeme. Na kolečka nakrájenou cibuli a česnek rozložíme navrch a celé to polijeme kečupem a protlakem. Dáme péct do trouby. Po dobu pečení podle potřeby podléváme vodou.

Kuřecí křídla se zelím

kuřecí křídla cca 1000 g, sterilované zelí 2 ks, sáček grilovacího koření, brambory
Očistíme křídla, na plech vyklopíme 2 zav.sklenice zelí i s nálevem (možno zaměnit jedním kysaným zelím). Na vrch rozložíme očištěná kuřecí křídla a nakonec pořádně zasypem grilovacím kořením. Dáme péct a podáváme s brambory.

Kuracie rolky s pórovou omáčkou

500 g kuracich prs, 150 g sunky, 100 g tvrdeho syra a 1 kapiu
Na omacku: 1 por, 3 polievkove lyzice oleja a hladkej muky, 1 l mlieka, sol, ocot a cukor
Z masa nakrajame rezne, naklepeme a osolime. Na kazdy polozime platok sunky a platok syra, zrolujeme a upevnime sparadlom. Rolky ulozime na vymasteny pekac a dame piect do vyhriatej rury. Do panvice dame olej, pridame muku, chvilu poprazime a potom ju zalejeme studenym mliekom a za staleho miesania povarime do hladka. Pridame na kolieska pokrajany por a este chvilu povarime. Dochutime solou, octom a cukrom. Upecene rolky pokrajame na asi 2 cm hrube kolieska, dame ich na tanier a prelejeme porovou omackou. Podavame s dusenou ryzou a zeleninovym salatom.

Kurča na dánsky spôsob

1 kurca, 40 g masla, 40 g cibule, chren a kopor podla chuti,sol
Osolene rozporcovane kurca opecieme na masle. Potom na tom istom masle uprazime dorruzova cibulu nadrobno nakrajanu. Pridame k nej porcie kurcata, podlejeme vodou a dusime domekka. Najlepsie v rure. Do vydusenej stavy pridame este postruhany spareny chren a posekany kopor. Podavame so zemiakmi a zeleninovym salatom.

Čínska kuřecí prsa s mandlemi

400 g kurecich prsicek, 2 bilky, 1 lzice skrobove moucky, sul, 3 lzice oleje, 100 g mandli, 1 mensi cibule, kousek porku, trochu vyvaru z masa, mlety zazvor
Na kosticky pokrajena kureci prsicka smisime s bilkem, skrobem rozmichanym v malem mnozstvi vody a soli. Vlozime do rozehrateho oleje, osmahneme a vyjmeme. Do tuku pridame sparene a oloupane mandle a pomalu prazime. Po chvilce pridame na kosticky nakrajenou cibuli a porek. Po kratkem restovani primichame kureci maso, podlijeme vyvarem, ochutime zazvorem, osolime a kratce povarime. Podle potreby jeste zahustime macenym skrobem a podavame s ryzovymi nudlami.

Kuřecí prsíčka na sladkokyselo

4 kureci vykostena prsicka, 2 velke zelene papriky, 1 velka cibule, 3 mrkve, 4 platky konzervovaneho ananasu, 2 lzice sojove omacky, 2 lzice octa, 2 lzice hnedeho cukru, 3 lzice rajcatoveho protlaku, 3 lzice ryzoveho vina nebo sucheho sherry ci sucheho vermutu, 1 lzicka kukuricne moucky, 2 lzice hladke mouky, 3 lzice oleje, sul, pepr
Mirne osolena kureci prsicka poprasime moukou a na rozpalenem oleji v panvi WOK na nizsim plameni osmahneme po obou stranach dohneda, premistime na papirovy ubrousek, aby se maso zbavilo prebytocneho tuku, a uchovavame v teple. Drobne pokrajenou papriku, cibuli a mrkev spolecne osmahneme, vmichame sojovou omacku s octem, cukrem, rajcatovym protlakem, vinem a 2 dl vody, uvedeme do varu a na snizenem ohni pak pod poklickou podusime domekka. Pote vmichame kukuricnou moucku rozmichanou v trosce vody, na kosticky pokrajeny ananas, vratime zpet kureci prsicka a spolecne vse prohrejeme.

Kuře po cikánsku

Pro 4 osoby: 1 kure, sul, bily pepr, 2 polevkove lzice masla,  1 strouzek cesneku, 1/2 svazku tymianu, 1/2 svazku pazitky, 2 cervene papriky, 2 zelene papriky, 2 stredne velke cibule, 1 polevkovou lzici rajcatoveho kecupu, cayensky pepr, reznou nit
Kure peclive oplachneme a potom osusime. Uvnitr i zevne je potreme soli a bilym peprem. Stehna svazeme pevne k sobe reznou niti. Kure polozime do pekace a v dobre predhrate troube peceme priblizne 1 1/4 hodiny. Zahrejeme 1 polevkovou lzici masla a tim kure behem peceni casto potirame. Rovnez je po troskach podlevame horkou vodou. Strouzek cesneku oloupeme, podelne rozpulime a nakrajime na jemne platky. Opereme tymian a bazalku. Z tymianu otrhame listky. Trochu bazalky si odlozime na ozdobeni, zbytek nasekame. V polovine peceni posypeme kure cesnekem a malym mnozstvim tymianu. papriky ocistime, omyjeme a nakrajime na kousky. Oloupanou cibuli pokrajime na platky. Rozpalime zbyle maslo a cibuli dusime, az sesklovati. Pridame papriku  i zbyly tymian a pak jeste 5 minut podusime. Zeleninu podlijeme 1/8 l vody a privedeme k varu. Vmichame kecup a bazalku. Znovu kratce povarime a ochutime podle potreby soli a cayenskym pepre. Kure vyndame a vypek vmichame do zeleniny. Toto kure po cikansku podavame na stul ozdobene bazalkou. jako priloha se docela dobre hodi opecene nebo varene brambory, ale velmi chutna je take ryza,

Kuřecí stehna na černém pivu

4 kureci stehna, 1-2 vetsi cibule, 0.5 l cerneho piva, 2 lzice masla, 1/2 KNORR marinady, olivovy olej, KNORR hotova jiska tmava
Kureci stehna omyjeme, osusime a pripadne v kloubu rozrizneme. Pripravime si marinadu podle navodu na obale. Osusena kureci stehna po vsech stranach potreme marinadou a nechame minimalne 30 minut odlezet. Cibuli nakrajime nahrubo a vylozime s ni pekacek, ktery jsme vymazali maslem. Na tuto vrstvu cibuli klademe namarinovana kureci stehna. Pokud nam zbyla marinada, vytreme ji do pekacku. Podlijeme cernym pivem a vlozime do predem vyhrate trouby. Peceme za casteho polevani vypekem asi 45-50 minut pri 200 stupnov, podle velikosti masa. Dle potreby podlevame zbylym pivem. Po dopeceni maso vyjmeme a vypek zahustime podle potreby KNORR Tmavou jiskou. Pak maso opet vlozime do pekacku a prohrejeme.

Tortillova placka s krutími prsíčky

4 psenicne tortillove placky, 100 g luciny, 1 lzicka olivoveho oleje, spetka bileho pepre, pazitka, petrzel, 250 g uzenych krutich prsou, 1 mensi okurka, 1/2 hlavky istoveho salatu, 1 cervena paprika
Obe petrzelky a pazitku nasekame. Lucinu utreme s olejem a smichame s nakrajenymi bylinkami a peprem. Salat dobre omyjeme a listy nechame oschnout. Okurku omyjeme a podelne rozkrajime. Kruti prsa pokrajime na tenke platky. Lucinovou pomazankou potreme tortillove placky, rozlozime na ne listy salatu, kruti prsa, na krouzky nakrajenou papriku a platky okurek.Tortillu pevne stocime jako palacinku a zabalime ji do folie nebo svacinkoveho papiru.

Ciabatta s kuřecím masem a rajčaty

4 ciabatty, 1/2 hlavky listoveho salatu, 300 g kurecich prsou, spetka soli, 1 lzice oleje, 2 rajcata, 100 g susenych rajcat, 2 vetvicky bazalky, 1 mala cervena cibule, 2 lzice zakysane smetany, 1 lzice palive horcice, 1 strouzek cesneku, 1/2 lzicky drceneho pepre
Kureci prsa nakrajime na platky, osolime je a opeceme zprudka na oleji.
Smetanu smichame s horcici a drobne pokrajenym cesnekem. Smes osolime.
Ciabattu rozrizneme na polovinu, lehce ji potreme casti smetany, poklademe nakrajenymi cerstvymi a susenymi , platky masa, bazalkou a prouzky cibule. Vse pokapeme zbylou smetanou a priklopime druhou pulou peciva.

Plněná kuřecí stehýnka

8 kurecich stehynek, sul, 1 lzicka grilovaciho koreni, drecny kmin, 2-3 strouzky cesneku, 2 lzice masla alebo rostlineho tuku
Nadivka: 300 g zmrazene zeleninove zmesi, 1 lzice masla nebo rostlineho tuku, cesnek podle chuti, vegeta, mlety pepr, 1-2 vejce
Nejdrive naplnime stehynka. Kuzi uvolnime od masa tak, ze udelame kapsu, naplnime ji pripravenou nadivkou a sepneme paratkem nebo sesijeme. Kureci stehynka osolime, posypeme grilovacim korenim, kminem a vlozime do zapekaci misky. Pridame na platky nakrajeny cesnek, poklademe lupinky masla, podlijeme malym mnozstvim vody a za obcasneho podlevani vypecenou stavou peceme domekka. Podle potreby podlijeme horkou vodou. Podavame s varenymi bramborami a zeleninovou oblohou nebo bramborovymi knedliky a dusenym spenatem.
Priprava nadivky: Mrazenou zeleninu povarime v malem mnozstvi vody temer domekka. Pridame  maslo, rozotreny cesnek, trochu osmahneme, promichame, okorenime, osolime a nechame vychladnut. Velke kousky zeleniny drobne pokrajime, vmichame vejce a pouzijeme.

Lepkavé kuře se sezamovým semínkem

2 strouzky cesneku, 2,5 cm kostka cerstveho zazvoru, 3 rovne lzice merunkove marmelady, 3 lzice sojove omacky, 8 kurecich stehen a kuzi, 2 lzice sezamovych seminek
V mise smichajte najemno nakrajeny cesnek se zazvorem, marmeladou a sojovou omackou. Pridejte kureci stehna, zamichejte a prikryte nechte alespon 15 minut odstat. Stehna vlozte do pekace a pecte na oleji 35 minut pri 220 stupnov, pravidelne je podlivejte marinadou a otacejte, aby se propekla pekne sumerne. Pak maso vyndejte a udrzujte v teple. Zbylou stavu, ktera zustala v pekaci, jeste minutku povarte. Stehna rozloste na talir, prelijte stavou a podavejte s ryzi.

Kuře po řecku

Pro 4 osoby: 1 vetsi nebo 2 mala kurata, 1 citron, 1 strouzek cesneku, 2 lzice oleje, 250 g mensi cibule, 4 male cukety, 2 feferonky, 100 g cervenych vypeckovanych oliv, 100 ml bileho sucheho vina, 250 ml drubeziho vyvaru, 3 snitky cerstveho nebo suseneho rozmarynu, 1 savzecek zelene petrzelky, sul, mlety pepr, 1 bobkovy list, bilou reznou nit nebo 2 delsi kovove
Citron peclive omyjeme kartackem v horke vode. Z poloviny vymackame stavu, zbytek pokrajime na tenke platky. Cesnek oloupeme a prolisujeme nebo rozkrajime najemno. Rozmaryn a zelenou petrzelku usekame najemno. Pridame k nim cesnek, zalijeme olejem a nakonec zakapeme citronovou stavou.
Zeleninu peclive ocistime. Cukety po delce rozctvrtime a pak nakrajime na kousky. Vetsi cibulky rozpulime.
Kure omyjeme a osusime. Zevnitr i vne je osolime, opeprime a potreme bylinkovym olejem. Kure upravime na pekac. Svazeme je tak, ze kridla zaklesneme dozadu. Zachytime je tenkym provazkem, ktery na hrbete prekrizime. Nakonec uvazeme stehynka k biskupu. V predhrate troube peceme asi 20 minut, nejprve brisni stranou dolu. Potom pridame nakrajenou zeleninu, feferonky, cely bobkovy list a olivy a pekacek vratime zpet do trouby.
Asi 15 minut pred dohotovenim kure obratime. Zalijeme bilym vinem s drubezim vyvarem a dopeceme dozlatova. Kure nakrajime na porce, ktere upravime na talire, oblozime mekkou zeleninou a prelijeme stavou. Ozdobime nekolika snitkami rozmarynu nebo zelene petrzelky a podavame napriklas s opekanymi bramburky nebo s rozpecenymi toasty.

Pečená kruta v zelenine

Na 4 porce: 1 kruti stehno, 1 lzici oleje nebo masla, 6 cibuli, 4  kukuricne klasy, 6 rajcat, 100 ml drubeziho vyvaru, 100 ml sucheho cerveneho vina, sul, mlety pepr, cerstvy nebo suseny rozmarin
Kruti stehno omyjeme a osusime. Ze vsech stran osolime a opeprime. Vlozime do vetsiho pekace, zalijeme olejem nebo rozehratym maslom a v predhrate troube peceme priblizne 45 minut za obcasniho prelevani horkym vyvarem nebo vodou.
Mezitim ocistime zeleninu. Cibuli nakrajime na ctvrtky, kukurici na kolecka a rajcata podle velikosti na stvrtky nebo osminky. Vse pridame do pekace, zalejeme zbylym vyvarem a vinem a peceme, az je maso mekke.Zeleninu osolime a okorenime peprem a rozmarinem. Maso vykostime a rozdelime na jednotlive porce.Vse upravime na talire a ozdobime snitkami rozmarynu. Podavame bud s varenym bramborem, nebo poutze s bilym pecivem.

Asijská krutí rolka

kruti prsicka, 150 g mleteho masa, 1 lzica oleje, 1 lzici rajcatoveho protlaku, 4 bananz, 60 g strouhaneho syra, 2 cibule, 2 lzice masla, 250 ml bileho vina, 1 maly mandarinkovy kompot, 200 ml sladke smetany, 1 lzici srobove moucky, bylinkovou sul, mlety bily pepr, sojovou omacku, tabasko, kari koreni, nekolik kovovych jehlic nebo nite na uzavreni rolady
Na oleji osmazime mlete maso. Osolime je, opeprime a ochutime rajcatovym pretalkem. Pak vmichame 1 banan nakrajeny na platky a podle chuti prikapeme sojovou omacku, tabasko a kari. Kruti maso omyjeme a osusime a upravime na plat, ktery mirne naklepeme, osolime a napeprime. Poklademe nadivkou, posypeme strouhanym syrem a opatrne srolujeme. Aby se nam rolada pri peceni nerozevirala, sepneme ji jehlicami nebo prevazeme pevnou bilou niti.
Rolku opeceme ze vsech stran na masle a pridame rozctvrtenou cibuli a 2 banany pokrajene na platky. Zalijeme asi 1 dl vody a ctvrtlitrem vina a peceme.
Po 30 minutach prilejeme mandarinkvou stavu.
Mekkou upecenou rolku vyjmeme a vypek precedime. Zahustime skrobem rozmichanym ve smetane a asi 5 minut povarime. Do omacky vlozime prohrat okapane mandarinky a zbyly pokrajeny banan. Osolime a pikantne okorenime peprem a kari. Pred podavanim rolku nakrajime na platky a ozdobime petrzelkou. Teplou rolku podavame s dusenou ryzi, studenou s pecivem a sterilovany okurkami.

Kuře v jemné kari omáčce

Pro 4 osoby: 1 kure, sul, pepr, kari, 3 polevkove lzice oleje, 1 svazek natovych cibulek, 3 cervene palive papricky, 250 ml smetany na slehani, 1/4 litru kureciho vyvaru z kostky, 3 banany, 100 g nesolenych burskych orisku, 1 az 2 polevkove lzice solamylu
Kure rozkrajime na porce, oplachneme a osusime. Jednotlive kousky potreme soli, peprem a kari. V hrnci zahrejeme olej a kure na nem ze vsech stran opeceme.  Ocistime cibulky a nakrajime na kousky. Omyjeme palive papricky, podelne narizneme, zbavime zrnek a nakrajime na kolecka. Cibulky a polovinu papricek pridame k masu a podlijeme smetanou a vyvarem. Kure pak 40 minut dusime. Oloupeme banany a nakrajime je na platky. Asi 10 minut pred koncem duseni je pridame spolu s nesolenymi burskymi orisky ke kureti. Dochutime soli, peprem i kari a privedeme k varu. Solamyl rozmichame ve studene vode dohladka, vmichame do kari omacky a znovu  kratce povarime. Kure podavame v omacce posypane zbytkem papriciek. Dobre k nemu chutna ryze.  

Slepice dušená na zelenině s brambory v pikantní úpravě

Pro 4 osoby - 50 g slaniny, 4 stroužky česneku, 1 větší cibule, 1 kg slepice, sůl, pepř, špetka pálivé a 1/2 Ižičky sladké papriky, 500 g brambor, 1 mrkev, 500 g pórku, 1 paprika.
Slaninu nakrájíme nadrobno, necháme ji rozškvařit a přidáme na ni nakrájený česnek a necháme ho jen krátce osmahnout. Doplníme oloupanou cibulí, nakrájenou na tenká kolečka, necháme zpěnit, přidáme očištěnou slepici rozseknutou na menší části, sůl, pepř i oba druhy papriky, zalijeme vodou a dusíme. Jakmile začne maso trochu měknout (doba záleží na stáří slepice), přidáme k masu oloupané, na kostky nakrájené brambory a očištěnou mrkev, nakrájenou na menší kostičky, a dále dusíme. Za 1/4 hodiny přidáme ještě očištěný, na kolečka nakrájený pórek a společně dodusíme do měkka. Pikantnější chuť získáme ještě přidáním nadrobno nakrájené papričky. Můžeme ji však vynechat, je-li pokrm určen pro děti.

Slepice na hrášku

1 slepice, 2,5 dl smetany, jíška z 50 g másla a 50 g hladké mouky, 200 g sterilovaného hrášku (nebo zmraženého, čerstvého, který krátce povaříme v osolené vodě), 2,5 dl slepičího vývaru, 1 cibule, 1-2 lžíce oleje, sůl, špetka muškátového strouhaného oříšku.
Dobře očištěnou a omytou slepici uvaříme v osolené vodě doměkka. Cibulku pokrájíme a osmahneme mírně na oleji. Zvlášť uděláme jíšku, kterou rozředíme vývarem a povaříme (je-li vývaru málo, přidáme ho ještě 2,5 dl nebo jen podlijeme vodou). Do jíšky dáme hrášek, ochutíme muškátem a doplníme smetanou. Nalijeme na uvařenou slepici, kterou jsme předtím vykostili a pokrájeli na větší kousky. Už jen prohřejeme, nevaříme.

Kohoutek flamendr

1 kuře, 0,1 dl rybízového sirupu, 1 dl červeného vína, 2 lžíce medu, 1 lžíce sójové omáčky, 2 cibule, 1 strouček česneku, sůl, hrst rozinek, 2 cl pálenky, 2 kapie, 1/4 l ananasového kompotu, pepř, sladká mletá paprika, čili, zázvor, mleté nové koření, drcený kmín, citrónová šťáva,glutasol
Kuře vykostíme, tuk a kůži nakrájíme na drobné kousky, vysmažíme. Maso nakrájíme na malé plátky a naložíme do směsi připravené z rybízového sirupu, vína, sójové omáčky, medu, koření, utřeného česneku se solí a 1 drobně nakrájené cibule. Necháme ležet asi 2 hodiny. Dáme na vysmahnutý tuk, opékáme a až je maso skoro měkké přidáme kapii krájenou na nudličky, rozinky, které jsme před tím namočili do pálenky a ananasový kompot. Ještě chvíli prohřejeme a dochutímeglutasolem a citrónovou šťávou.

Yambalaya -recept

1 kuře, 100 g šunky, 300 g rýže, 2 cibule, 2 zelené papriky, 1 červená cibule, trochu oleje, sůl, sladká paprika, kečup.
Z brazilské kuchyně - Cibuli a papriky nakrájíme na nudličky a v oleji chvíli podusíme. Pak k nim přidáme na nudličky nakrájenou šunku a na nudličky pokrájené kuřecí maso a dusíme dohromady ještě chvíli, až je maso měkké. Rýži udusíme normálním způsobem a do měkké vmícháme zeleninu s masem, osolíme a opaprikujeme. Podáváme s rajčatovou omáčkou nebo jen s kečupem.

Bami-recept

250 g vařeného kuřecího masa, 2 cibule, 2 stroučky česneku, 4 lžíce oleje, 1/2 kg rajčat, hrst čerstvých nebo máčených sušených hub, 2 pálivé papričky, 2 lžíce petrželky, 2 lžíce meduňky, 2 vejce, 1 až 2 lžíce sójové omáčky, šťáva z 1/2 citrónu, sůl, pepř, zázvor, 250g širokých nudlí
Uvaříme nudle, ocedíme a necháme okapat. Ve druhé pánvi zahřejeme 3 lžíce oleje a osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme pokrájené maso, maso, rajčata, houby, papričky, bylinky, osolíme, okořeníme a podusíme. Promícháme s nudlemi, okořeníme sójovou omáčkou, pepřem, zázvorem, citrónovou šťávou, zalijeme rozšlehaným vejcem a chvíli zapečeme.

Medajlonky Murgh Tikka

4 porce kuřecích řízků, 1 dl šlehačky, lžíce octa, 1 vejce, sůl, pepř, lžička zázvoru, cibule, citrón, olej, plátky citrónu a kolečka cibule, máslo, masox, kečup, worchester
Z masa nakrájíme plátky, dáme do misky a promícháme se solí, vejcem, zázvorem, pepřem, octem a ušlehanou smetanou. Necháme v chladnu uležet do druhého dne. Opečeme na oleji z obou stran. Vyjmeme, zalijeme 1 dl vody, oškrábeme výpečky,přidáme 4 plátky másla, kousek masoxu a povaříme. Dochutíme kečupem a worchesterem, krátce zavaříme. Šťávou poléváme maso a zdobíme cibulí a citrónem.

Sicilská minestra

1/2 kuřete, 2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 2 stroučky česneku, 6 rajčat, několik lístků máty a bazalky, petrželka, sůl, pepř, nudle.
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje. Z vajec, soli a 2 lžic vody ušleháme omeletové těsto a na pánvi zprudka opečeme omeletu. Maso vaříme ve vodě. Na oleji osmahneme cibuli a česnek, přidáme pokrájené maso a podusíme. Když je maso téměř měkké přidáme pokrájená rakčata, bylinky, dochutíme pepřem a solí. Ve vývaru uvaříme nudle, které smícháme s masem. Zakapeme sójovou omáčkou a citrónovou šťávou. Na talíři na maso klademe roztrhanou omeletu.

Hořící guláš Attila č.3

1 kuře, olej, slivovice, 3 cibule, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 2 dl vývaru z kostky, 2 zelené papriky, 6 žampiónů, 2 lžíce rajského protlaku, 4 kuličky nového koření, 2 stroužky česneku, 1 kostka masoxu, sůl, 20 kuliček černého pepř
Kuře vykostíme a z kostí a kůží, větší cibule, 2 stroužků česneku, 20 kuliček nového koření, kostky masoxu a soli (můžeme přidat i kořenovou zeleninu) připravíme polévku (použijeme ji i na podlití masa). Kuřecí maso nakrájíme na kousky, na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli (8 až 10 minut), přidáme maso a smažíme ho do zlatova za častého míchání zhruba 4-6 minut. Poté zasypeme sladkou a pálivou paprikou (pokud děláme pouze pro dospělé, můžeme dát až celou lžíci pálivé papriky), osolíme, podlijeme 2 dl horkého vývaru (vody s masoxem), přidáme na nudličky nakrájené papriky a na plátky nakrájené žampiony a dusíme doměkka (8 až 12 minut). Nakonec zahustíme protlakem. Alkoholem (podle chuti můžeme použít i meruňkovici nebo koňak), který trochu zahřejeme, zalijeme až maso na talíři a zapálíme. Podáváme s rýží, zeleninovým salátem nebo kysaným zelím.