20. prosince 2018

Vánoční punč

Vánoční punč
3 KL černého čaje., 4 PL medu., 2 PL zázvorového sirupu., 350 ml jamajského rumu., 2 PL cukru., 2 karamboly
Černý čaj zalijeme 750 ml horké vody a necháme přibližně 3 minuty táhnout. Potom ho přecedíme do hrnce. Přidáme med, zázvorový (nebo javorový) sirup a rum. Nápoj prohřejeme. Na talířek nasypeme cukr a obalíme v něm okraj sklenek, který jsme navlhčili vodou. Sklenky zalijeme punčem. Karamboly dobře omyjeme, osušíme je a nakrájíme na tenké plátky. Plátky z jedné strany nakrojíme a zavěsíme na okraj sklenek. Nápoj podáváme horký.
Bez alkoholu
Punč lze samozřejmě připravit i bez alkoholických nápojů. Aby nebyli řidiči nebo abstinenti ochuzení o lahodný teplý nápoj, zaměníme alkohol za šřávu z citrusových plodů nebo za aromatizované čaje. Na dochucení použijeme hřebíček, badyán a skořici.


16. prosince 2018

Meruňková marmeláda

kg vypeckovaných meruněk., balíček (25 g) želírovacího přípravku., KL kyseliny citronové., 500 g cukru
Meruňky rozmixujeme a propasírujte přes síto. Do studené ovocné dřeně vmíchejte želírovací přípravek a kyselinu citronovu a za stálého míchání povařte. Přidejte cukr a za stálého míchaní přiveďte k varu. Vařte 3 – 5 minut. Sklenice plňte ještě horkou marmeládou až po okraj a zavíčkujte.

Malinová marmeláda

kg malin (očištěných)., 5 g kyseliny citronové., 350 g cukru., ovocného cukru nebo přiměřené množství umělého sladidla vhodného k zavařování., balíček (25 g) želírovacího přípravku
Maliny přeberte a odvažte (kg). Ovoce společně s kyselinou citronovou dejte do hrnce. Naváženou dávku cukru nebo sladidla smíchejte se želírovacím přípravkem a přisypte k ovocné směsi. Všekcny přísady přiveďte za stálého míchání na silném ohni k varu, nechte alespo¨3 minuty vřít a poté stáhněte z plotýnky. V případě potřeby seberte pěnu, uvařenou směs okamžitě pl¨te do připravených sklenic až po okraj, zavíčkujte a nechte 5 minut otočené víčkem dolů.

Jahodovo meruňková marmeláda

500 g jahod (očištěných)., 500 g meruněk., 500 g cukru., balíček (25 g) želírovacího přípravku
Jahody omyjte, nechte okapat, odstopkujte, nakrájejte na namé kousky a odvažte (500 g). Meruňky omyjte, nechte okapat, rozpulte, odpeckujte, nakrájejte na malé kousky a odvažte (500 g). Ovoce dejte do hrnce. Navážené množství cukru smíchejte se želírovacím přípravkem a přisypte k ovocné směsi. Vše přiveďte za stálého míchání na silném ohni k varu, nechte vřít alespoň 3 minuty a poté stáhněte z potýnky. V připade potřeby seberte pěnu, uvařenou směs okamžite plňte do přivarených sklenic až po okraj, zavíčkujte a nechte 5 minut otočené víčkem dolů.

Jahodovo jablečná marmeláda

750 g jahod (očštěných)., 250 g jablek (očištěných, bez jádřinců)., balíček (20 g) želírovacího přípravku., 1,15 kg cukru
Jahody omyjte, nechte okapat, odstopkujte, nakrájejte na malé kousky a odvažte (750 g). Jabka omyjte, oloupejte, najrájejte na čtvrtiny, zbavte jádřinců, nakrájejte na malé kousky a odvažte (250 g). Ovoce dejte do hrnce. Obsah balíčku se želírovacím přípravkem smichejte se 2 PL naváženého množstí cukru a společne přisypte k ovovci. Ovocnou směs přiveďte za stálého míchání na silném ohni k varu. Jakmile začne marmeláda vřít, přidejte zbývající cukr. Marmeládu znovu přiveďte za stálého míchání k varu, nechte alespoň 3 minuty vařit a potom stáhněte z plotýnky. V případě potřeby seberte pěnu, uvařenou směs okamžitě plňte do připravených sklenic až po okraj, zavíčkujte a nechte 5 minut otočené víčkem dolů.

Jahodovo citronová marmeláda

5 citronů rozkájených na dílky., asi 750 g jahod (dohromady kg očištěného ovoce)., balíček (500 g) želírovacího cukru., podle chuti4 PL bílého rumu
Citrony oloupejte (odstraňte i bílou slupku) a nakrájejte na dílky (měsíčky). Jahody omyjte, nechte okapat, odstopkujte nakrájejte na malé kousky a spolu s dílky citronu odvažte (dohromady kg). V hrnci ovoce dobře promíchejte se želírovacím cukrem. Směs přiveďte za stálého míchání na silném ohni k varu, nechte alespoň 3 minuty vřít a poté stáhněte z plotýnky. Nyní můžete podle chuti přimíchat rum. V případě potřeby seberte pěnu, uvařenou směs okamžitě plňte do připravených sklenic až po okraj, zavíčkujte a nechte 5 minut otočené víčkem dolů.

Broskvová marmeláda s rumem

kg vypeckovaných broskví., balíček (20 g) želírovacího přípravku., kg cukru., 4 PL rumu (80%)
Broskve nakrájejte na kousičky, rozmixujte a propasírujte. Do studené ovocné dřeně přidejte želírovacího přípravku a povařte. Přisypte cukr a za stálého míchaní přiveďte k varu. Vařte cca minutu, poté stáhněte z plotýnky a do horké marmelády vmíchejte rum. Sklenice ihned plňte ještě horkou marmeládou až po okraj a zavíčkujte.