25. března 2013

Mátová omáčka s kokosem

2 lžíce nastrouhaného kokosu, 2 lžíce mléka, kelímek jogurtu, cibule, 4 lžíce máty peprné, sůl 
Kokos namočíme do mléka. Jogurt promícháme se solí a vmícháme od něj nadrobno nasekanou cibuli a rozsekanou čerstvou mátu, nebo najemno rozemnutou sušenou mátu. Nakonec vmícháme kokos a vše promícháme a necháme v chladu přikryté odpočinout. Podáváme vychlazené s hovězím nebo skopovým masem.

Garibaldi omáčka

200 g majolky, 2 lžíce hořčice, šťáva z citronu, lžička sardelové pasty, 2 lžíce kečupu, pepř, sůl, popř. cukr na dochucení 
Majolku promícháme s hořčicí, sardelovou pastou a kečupem. Vmícháme citronovou šťávu, pepř, sůl a podle potřeby trochu vody. Můžeme podle chuti vmíchat ještě cukr.

Česneková omáčka s hovězím masem

800 g hovezího masa, 8 stroužků česneku, mouka, majoránka, máslo 
Maso uvaříme. Rozetřeme česnek se solí a majoránkou. Uděláme jíšku. Vyjmeme maso a do vývaru dáme povařit utřený česnek se solí a majoránkou. Vše zahustíme jíškou a necháme krátce povařit. Nakrájíme maso a dáme do omáčky.

Bílá kuřecí omáčka se žampiony

500 g kuřecích prsních řízků, 5 větších žampiónů, kostka slepičího bujónu, trochu worcesteru, trochu sójové omáčky, koření Kuře gril, cibule, smetana, světlá jíška, olej

Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme dozlatova. Poté přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, které osolíme a okořeníme, přidáme sójovou omáčku a worcester a zalijeme vodou. Poté přidáme žampióny a kostku bujonu. Vše vaříme, dokud není maso měkké. Poté přidáme smetanu a přivedeme opět k varu. Nakonec zahustíme světlou jíškou. Naše rodina má ráda tuto omáčku s hranolkami, ale lze podávat i s bramborami či rýží.

Cibulová pivní omáčka

4 cibule, 2 lžíce másla, lžíce mouky, 1/8 l piva, 125 ml hovězího vývaru, 125 ml smetany, 2 lžíce octa, lžičku cukru, kmín, sůl 
Na rozpuštěném másle osmažíme jemně krájenou cibuli s cukrem a mícháme až lehce zkaramelizuje. Poprášíme moukou a zalijeme masovým vývarem a pivem. Přidáme kmín, sůl a ocet, povaříme 10 minut a přimícháme smetanu.

Sýrová omáčka s brokolicí

cibule, 250 g šunkového salámu, 2 trojhránky tučného sýra, 250 g brokolice, 3 stroužky česneku, Vegeta, 100 g nivy, smetana, 50 g tvrdého sýra

Na oleji orestujeme do zesklovatění jemně nakrájenou cibulku, přidáme na nudličky nakrájenou šunku nebo maso, maličko (ale opravdu maličko zalejeme vodou) a ochutíme Vegetou. Pak přidáme na drobnější kousky nakrájenou brokolici - doporučuji nevynechat - dá tomu zajímavou chuť. Zalijeme 1/3 smetany a v té rozpustíme trojhránky. Když jsou rozpuštěné přidáme nivu, a nastrouhaný tvrdý sýr. Dolijeme smetanu. Když je omáčka hustá doředíme smetanou nebo v krajní nouzi mlékem. Dohustíme strouhaným sýrem. Nakonec přidáme prolisovaný česnek. Výborné s těstovinami. Hotové do 10 minut.

Salámová omáčka

150 g špek nakrájený na kostičky, 2 cibule na kostičky, 250 g salám selský nebo vysočina-kostičky, mouka, mléko, smetana, nové koření 
Na slanině osmahneme cibulku a salám. Přidáme mouku a chvilku zasmažíme. Zředíme mlékem, dobře rozmícháme, přidáme několik kuliček nového koření, osolíme dle chuti a povaříme. Z hotového vyndáme koření a rozmixujeme (koření může zůstat, omáčka je ostřejší). Omáčku lze podávat i jen s knedlíkem, bez masa.

Zapékaná omáčka k těstovinám

3 červené papriky, 2 červené cibule, lžíce oleje, 0,5 lžičky sušeného tymiánu, 500 g rajčatového pyré, pepř, sůl 
Papriky a cibule nakrájíme na kousky, dáme do zapékací nádoby a přidáme k nim olej a tymián. Na 1/2 hodiny dáme zapéct do předehřáté trouby. Necháme trochu vychladnout a trochu pomixujeme (aby ve směsi zůstal sem tam kousek). Pozvolna přidáváme pyré (podle chuti- nemusíme všechno). Osolíme, opepříme a nakonec jen přihřejeme.

Zapékaná omáčka k těstovinám

3 červené papriky, 2 červené cibule, lžíce oleje, 0,5 lžičky sušeného tymiánu, 500 g rajčatového pyré, pepř, sůl 
Papriky a cibule nakrájíme na kousky, dáme do zapékací nádoby a přidáme k nim olej a tymián. Na 1/2 hodiny dáme zapéct do předehřáté trouby. Necháme trochu vychladnout a trochu pomixujeme (aby ve směsi zůstal sem tam kousek). Pozvolna přidáváme pyré (podle chuti- nemusíme všechno). Osolíme, opepříme a nakonec jen přihřejeme.

Jahodová omáčka

200 g jahod, 2 dl kysané smetany, 150 g cukru, 100 g pražených sekaných mandlí 
Jahody rozmačkáme a smícháme se smetanou, cukrem a mandlemi. Takto připravená omáčka je velmi dobrá na palačinky, piškoty, poháre.
..

Cumberlandská omáčka

cibule, citrón, malý pomeranč, lžíce hořčice, 3 lžíce červeného nebo bílého vína, 1 dl vývaru, 2 lžičky škrobové moučky, zázvor, pepř, 2  hřebíčky, 6 lžic rybízové nebo angreštové marmelády

Na pánvi dusíme do změknutí v trošce vody drobně pokrájenou cibuli, lžičku strouhané citronové kůry a drobně nasekanou kůru z pomeranče. Pak přidáme šťávu z citrónu a pomeranče, hořčici, víno, škrobovou moučku rozmíchanou ve vývaru, zázvor, hřebíček, pepř a marmeládu. Vše dusíme asi 1/2 hodiny až do mírného zhoustnutí omáčky. Podle potřeby podléváme vodou či vínem. Podáváme k vařenému uzenému masu nebo ke studené pečeni ze zvěřiny.

Majonéza se smetanou

30 dkg okořeněná majonéza, 2 vrchovaté lžíce šlehaná smetana, trochu citronová šťáva, zcela málo cukr 
Majonézu dáme do misky, přidáme cukr a citronovou šťávu a vařečkou přimícháme šlehanou smetanu. Majonézu ihned upotřebíme k přípravě speciálních majonéz a jemnějších druhů salátů, nebo jako přílohu k šunce, k smaženým a vařeným rybám.

Pepřová omáčka ke špagetám

kostka Maggi - šťáva k vepřovému masu, 1 dcl smetany, mletý bílý pepř, lžička nakládaného celého zeleného pepře, voda 
Asi ve 2 dcl vody rozpustíme podle návodu Maggi kostku, přilijeme smetanu, okořeníme mletým pepřem a pro výraznější chuť přidáme lžičku zeleného pepře. Promícháme s vařenými špagetami.

Kysaná krémová smetana s křenem

kelímek kysané smetany, sůl, čerstvě mletý pepř, citronová šťáva, 3 lžíce křenu, cukr 
Kysanou smetanu ochutíme solí, pepřem, cukrem a citronovou šťávou, nakonec vmícháme křen.

Pikantní thajský dresink

2 chilli papričky, kousek zázvoru, lžíce přírodního krupicového cukru, 2 lžíce rybí omáčky, lžíce limetkové šťávy 
Chilli papričky jemně nasekáme a společně s kouskem očištěného a nakrájeného zázvoru rozmixujeme nebo rozdrtíme v hmoždíři. Přidáme lžíci přírodního krupicového cukru, 2 lžíce rybí omáčky a lžíci limetkové šťávy.

Okurkový dip

salátová okurka, 0,5 lžičky chilli, 0,5 lžičky kari, špetka kardamonu, špetka mleté skořice, špetka drceného hřebíčku, muškátový oříšek na zastrouhnutí, sůl, bílý jogurt 
Okurku nastrouháme, posolíme (opatrně) a necháme hodinu odpočinout. Do rozšlehaného jogurtu vmícháme koření. Vymačkáme zbytečnou vodu z okurky a přidáme okurku do jogurtu. Před podáváním necháme vychladit. Podáváme k pikantním jídlům.

Marináda se zázvorem

1,5 dl oleje, 2 stroužky česneku, 1 - 2 lžíce zázvoru, červená feferonka, lžíce citronové šťávy 
Nadrobno nasekaný čerstvý zázvor, červenou feferonku, prolisovaný česnek, olej a citronovou šťávu smícháme, vložíme do marinády maso a necháme uležet na chladném místě.

Kapří marináda

50 dkg mlíčí z kaprů, 1 l mléka, 1 dcl octa, 15 dkg oleje, 15 dkg cibule, 10 dkg mrkve, 10 dkg celeru, 2 dkg hořcice 
Očištěné mlíčí z kaprů necháme 24 hodin máčet v 9. dcl syrového mléka. Poté mlíčí utřeme na jemnou kaši, do které přidáme ocet, olej, 0,5 dcl mléka, na plátky nakrajenou cibuli a uvařenou zeleninu a nakonec hořčici. Do takto připravené marinády vkládáme porce ryb a necháme proležet nejméně 12 hodin.

Steaková marináda s bylinkami

125 ml oleje, 125 ml červeného vína, stroužek česneku, 0,5 lžičky pepře, rozmarýn, majoránka, tymián, bazalka 
Stroužek česneku utřeme do hladka. Vše smícháme pečlivě dohromady a uchováváme v chladu. Do marinády můžeme např. naložit maso nebo jí maso potírat při grilování.

Pikantní švestková omáčka v mikrovlnce

200 g vypeckovaných sušených švestek, 300 ml červeného vína, 2 lžičky octa z červeného vína, pepř, mletý zázvor 
Švestky zalijeme vínem a necháme stát přes noc.Přeložíme do skleněné nebo porcelánové mísy a přikryté vaříme 3-4 minuty při výkonu 700 W. Poté rozmixujeme a přidáme tolik octa, až vznikne hustá švestková omáčka, kterou ochutíme pepřem a zázvorem.

Květáková kari omáčka se sýrem

květák, olej, cibule, lžička kari, 2 lžíce hladké mouky, smetana, 10 dkg sýru, sůl, pepř 
Květák uvaříme v osolené vodě. Mezitím zpěníme cibulku, přidáme květák pokrájený na malé kousky, kari koření a vše trochu opečeme. Podlijeme vodou, podusíme, zahustíme moukou v trošce vody a necháme povařit.Nakonec vlijeme smetanu, přidáme nastrouhaný sýr a podáváme.

Sýrová omáčka na těstoviny

2 smetany na vaření, trochu mléka, 100 g nivy, 50 g mozzarelly, 230 g eidamu, 200 g šunkového salámu, bazalka 
Šunkový salám si nakrájíme na malé kousíčky a orestujeme do červena. Mezitím si nastrouháme sýry. Možno přidat další dle chuti. Do hrnce nalejeme smetanu a zředíme trochou mléka. Až je směs horká, přidáme nastrouhané sýry (po částech), šunku a bazalku. Vaříme, dokud se všechen sýr nerozpustí, v případě velké hustoty opět ředíme mlékem. Omáčku podáváme s těstovinami všeho druhu.

Trnčená máčka

4 lžíce švestková povidla, lžíce máslo, 2 lžíce hladká mouka, hřebíček, skořice, 2 dl voda, sůl, lžíce cukr 
Na rozehřáté máslo nasypeme hladkou mouku a uděláme zápražku, přidáme hřebíček, skořici a švestková povidla. Poté rozředíme vodou a necháme provařit. Poté dosolíme a ocukrujeme podle chuti a vyjmeme hřebíček a skořici. Podáváme s uzeným masem a knedlíkem.

Teriaki omáčka

4 lžíce tmavá sójová omáčka, 4 lžíce medu, lžička mleté čili

Všechny tři ingredience smícháme, množství je závislé na množství masa na které jí budete potřebovat. Výsledná chuť syrové omáčky by měla být na rozhraní slané-sladké-pikantní a na zkruba 500g masa je jí potřeba asi 1dl. Maso dáme do pánve a zprudka osmažíme po jeho zatažení přidáme omáčku a necháme v ní maso krátce podusit do změknutí. Je-li potřeba zahustíme škrobem, podáváme s rýží. Maso můžeme použít jakékoliv (slyšel jsem i o hovězím) ale nám nejvíce zachutnala kuřecí játra. Přidávám k nim ještě nakrájené čínské zelí. 

Omáčka z játrové paštiky

2 cibule, 3 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, velká konzerva játrové paštiky, 5 dl vody, masox, pepř, sůl, zelená petrželka 
Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme zesklovatět na oleji. Přidáme játrovou paštiku a promícháme, krátce podusíme a zalijeme vodou s masoxem, osolíme, opepříme, chvilku povaříme a pak přilijeme mouku rozmíchanou v trošce vody a necháme asi 15 minut povařit. Dochutíme a podáváme s rýží. Ozdobíme drobně pokrájenou petrželkou.

Omáčka na lívance

5 dl smetany, 1/4 l mléka, 200 g borůvek, 2 lžíce mouky, 2 lžíce cukru 
Ovoce rozvaříme ve smetaně, osladíme, přílijeme mouku rozmíchanou v mléce a povaříme.

Ořechový křen

60 g nastrouhaného křenu, 60 g nastrouhaných vlašských oříšků, trochu soli, lžička cukru, 2 dl sladké smetany 
Do misky dáme smetanu, přidáme křen i ořechy, sůl, cukr a všechno lehce promícháme.Vhodný k vařeným a dušeným rybám.

Francouzský dressing

50 g plnotučné hořčice, 2 lžíce slunečnicového oleje, špetka pepře, špetka soli 
Hořčici rozmícháme s octem v hladkou směs, po kapkách vešleháváme olej a šleháme dále, až zálivka je hladká. Dochutíme ji solí a pepřem. Suroviny můžeme také rozšlehat v mixéru. Hned ji použijeme.

Dietní česneková zálivka

kelímek zakysané smetany light, 4-6 stroužků česneku, cibulka, lžíce čili oleje, bylinková sůl, pepř 
Utřené stroužky česneku zamícháme se zakysanou smetanou, přidáme chilli olej, špetku pepře a bylinkové soli a posypeme nakrájenou jarní cibulkou. Pokud chceme mít zálivku řídší, přidáme tak 2 lžíce mléka. Je výborná jako zálivka k masům nebo i k zeleninovým salátům.

Dietní majonéza

300 g tvarohu, 6 lžic mléka, 4 lžíce oleje, sůl, cukr, 0,5 citrónu 
Tvaroh, citr.šťávu, a mléko dobře našleháme a za stálého míchání dáme olej. Dochutíme solí a cukrem.

Mátové čatní

100 g máty, cibule, 0,5citronu, 4 lžíce koriandru, 1,5 lžičky soli, 3 lžičky cukru 
Omyjeme mátu, vytřepeme z ní vodu a necháme ji oschnout. Použijeme pouze listy a asi 6 lodyh. Umeleme cibuli, přidáme citronovou šťávu, mátu, petrželku a zbytek citronu. Zasypeme cayenským pepřem, solí a cukrem. Vše rozmixujeme nebo rozdrtíme a podáváme vychlazené.

Arašídová omáčka

150 g arašídů, 2 stroužky česneku, lžíce zázvoru, lžíce řepkového oleje, 100 ml vody, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce medu,lžíce omáčky sambalu oelek 
Arašídy umeleme ve stolním mixéru. Na oleji krátce osmahneme česnek, zázvor a sambal oelek. Přidáme arašídy a za stálého míchání ještě chvíli osmahneme. Přidáme vodu, sójovou omáčku a několik minut povaříme. Přidáme med. Podáváme s kuskusem a grilovanou zeleninou.

Kokosové čatní

100 g strouhaného kokosu, 30 g sezamových semínek, 2 lžíce pomerančové kůry, špetka šafránu, 0,5 lžičky cayenského pepře, citron
Rozdrtíme kokos a sezamová semena, přidáme cayenský pepř, nastrouhanou pomerančovou a nakonec šafrán. Čatní zahřejeme, ale nevaříme ho. Zakapeme citronovou šťávou. Před podáváním ho vychladíme. Můžeme do něj také přidat trochu jogurtu nebo smetany.

Sýrová omáčka na kuře

2 kuřecí prsíčka, 2 dcl 12% smetany, mražená zelniny, 2 lžíce olej, bazalka, oregáno, sůl, pepř, sojová omáčka, česnek, polotavený sýr 
Kuřecí maso orestujeme na kostičky. Na jiné pánvi orestujeme zeleninu (např. pórek, kukuřici). Můžeme přidat i žampióny. Orestovanou zeleninu zalijeme smetanou nebo mlékem a necháme projít varem. Přidáme sýr a až se roztaví i orestované maso.Směs ochutíme bazalkou, oregánem, sojovou omáčkou a nakonec přidáme česnek. 

Hořčičná salátová zálivka

3 lžíce oleje, 3 lžíce kremžské hořčice, lžíce octa, lžička hnědého cukru, lžička bílého pepře, špetka soli 
Olej, hořčici, ocet, cukr, pepř a sůl dobře promícháme. Takto připravené nalijeme na salát.

Pikantní dresink

lžíce sójové omáčky, 2 stroužky česneku, 3 lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce ostrého kečupu, 5 lžic tatarské omáčky 
Smícháme rozmačkaný česnek, sójovou omáčku, hořčici, kečup a tatarku. Používáme na vše, k čemu si myslíme, že by to mohlo být dobré. Např. na smažený sýr, řízek, smaženou cuketu, na brambory apod.