2 lžíce nastrouhaného kokosu, 2 lžíce mléka, kelímek jogurtu, cibule, 4 lžíce máty peprné, sůl
Kokos namočíme do mléka. Jogurt promícháme se solí a vmícháme od něj nadrobno nasekanou cibuli a rozsekanou čerstvou mátu, nebo najemno rozemnutou sušenou mátu. Nakonec vmícháme kokos a vše promícháme a necháme v chladu přikryté odpočinout. Podáváme vychlazené s hovězím nebo skopovým masem.
Prakticka česka kuchařka, pro zkušené i mene zkušené kuchařky, kde naleznete recepty česke kuchyne na jidlo, pití, ale take na cukroví, dorty, dezerty. Na blogu dále naleznete rady a par tipu lidových léku, nektere recepty jsou z obrazkami.Při receptech z použitím zakysanej smetany se my osvětčila smetana Yoplait.
25. března 2013
Garibaldi omáčka
200 g majolky, 2 lžíce hořčice, šťáva z citronu, lžička sardelové pasty, 2 lžíce kečupu, pepř, sůl, popř. cukr na dochucení
Majolku promícháme s hořčicí, sardelovou pastou a kečupem. Vmícháme citronovou šťávu, pepř, sůl a podle potřeby trochu vody. Můžeme podle chuti vmíchat ještě cukr.
Majolku promícháme s hořčicí, sardelovou pastou a kečupem. Vmícháme citronovou šťávu, pepř, sůl a podle potřeby trochu vody. Můžeme podle chuti vmíchat ještě cukr.
Česneková omáčka s hovězím masem
800 g hovezího masa, 8 stroužků česneku, mouka, majoránka, máslo
Maso uvaříme. Rozetřeme česnek se solí a majoránkou. Uděláme jíšku. Vyjmeme maso a do vývaru dáme povařit utřený česnek se solí a majoránkou. Vše zahustíme jíškou a necháme krátce povařit. Nakrájíme maso a dáme do omáčky.
Maso uvaříme. Rozetřeme česnek se solí a majoránkou. Uděláme jíšku. Vyjmeme maso a do vývaru dáme povařit utřený česnek se solí a majoránkou. Vše zahustíme jíškou a necháme krátce povařit. Nakrájíme maso a dáme do omáčky.
Bílá kuřecí omáčka se žampiony
500 g kuřecích prsních řízků, 5 větších žampiónů, kostka slepičího bujónu, trochu worcesteru, trochu sójové omáčky, koření Kuře gril, cibule, smetana, světlá jíška, olej
Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme dozlatova. Poté přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, které osolíme a okořeníme, přidáme sójovou omáčku a worcester a zalijeme vodou. Poté přidáme žampióny a kostku bujonu. Vše vaříme, dokud není maso měkké. Poté přidáme smetanu a přivedeme opět k varu. Nakonec zahustíme světlou jíškou. Naše rodina má ráda tuto omáčku s hranolkami, ale lze podávat i s bramborami či rýží.
Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme dozlatova. Poté přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso, které osolíme a okořeníme, přidáme sójovou omáčku a worcester a zalijeme vodou. Poté přidáme žampióny a kostku bujonu. Vše vaříme, dokud není maso měkké. Poté přidáme smetanu a přivedeme opět k varu. Nakonec zahustíme světlou jíškou. Naše rodina má ráda tuto omáčku s hranolkami, ale lze podávat i s bramborami či rýží.
Cibulová pivní omáčka
4 cibule, 2 lžíce másla, lžíce mouky, 1/8 l piva, 125 ml hovězího vývaru, 125 ml smetany, 2 lžíce octa, lžičku cukru, kmín, sůl
Na rozpuštěném másle osmažíme jemně krájenou cibuli s cukrem a mícháme až lehce zkaramelizuje. Poprášíme moukou a zalijeme masovým vývarem a pivem. Přidáme kmín, sůl a ocet, povaříme 10 minut a přimícháme smetanu.
Na rozpuštěném másle osmažíme jemně krájenou cibuli s cukrem a mícháme až lehce zkaramelizuje. Poprášíme moukou a zalijeme masovým vývarem a pivem. Přidáme kmín, sůl a ocet, povaříme 10 minut a přimícháme smetanu.
Sýrová omáčka s brokolicí
cibule, 250 g šunkového salámu, 2 trojhránky tučného sýra, 250 g brokolice, 3 stroužky česneku, Vegeta, 100 g nivy, smetana, 50 g tvrdého sýra
Na oleji orestujeme do zesklovatění jemně nakrájenou cibulku, přidáme na nudličky nakrájenou šunku nebo maso, maličko (ale opravdu maličko zalejeme vodou) a ochutíme Vegetou. Pak přidáme na drobnější kousky nakrájenou brokolici - doporučuji nevynechat - dá tomu zajímavou chuť. Zalijeme 1/3 smetany a v té rozpustíme trojhránky. Když jsou rozpuštěné přidáme nivu, a nastrouhaný tvrdý sýr. Dolijeme smetanu. Když je omáčka hustá doředíme smetanou nebo v krajní nouzi mlékem. Dohustíme strouhaným sýrem. Nakonec přidáme prolisovaný česnek. Výborné s těstovinami. Hotové do 10 minut.
Na oleji orestujeme do zesklovatění jemně nakrájenou cibulku, přidáme na nudličky nakrájenou šunku nebo maso, maličko (ale opravdu maličko zalejeme vodou) a ochutíme Vegetou. Pak přidáme na drobnější kousky nakrájenou brokolici - doporučuji nevynechat - dá tomu zajímavou chuť. Zalijeme 1/3 smetany a v té rozpustíme trojhránky. Když jsou rozpuštěné přidáme nivu, a nastrouhaný tvrdý sýr. Dolijeme smetanu. Když je omáčka hustá doředíme smetanou nebo v krajní nouzi mlékem. Dohustíme strouhaným sýrem. Nakonec přidáme prolisovaný česnek. Výborné s těstovinami. Hotové do 10 minut.
Salámová omáčka
150 g špek nakrájený na kostičky, 2 cibule na kostičky, 250 g salám selský nebo vysočina-kostičky, mouka, mléko, smetana, nové koření
Na slanině osmahneme cibulku a salám. Přidáme mouku a chvilku zasmažíme. Zředíme mlékem, dobře rozmícháme, přidáme několik kuliček nového koření, osolíme dle chuti a povaříme. Z hotového vyndáme koření a rozmixujeme (koření může zůstat, omáčka je ostřejší). Omáčku lze podávat i jen s knedlíkem, bez masa.
Na slanině osmahneme cibulku a salám. Přidáme mouku a chvilku zasmažíme. Zředíme mlékem, dobře rozmícháme, přidáme několik kuliček nového koření, osolíme dle chuti a povaříme. Z hotového vyndáme koření a rozmixujeme (koření může zůstat, omáčka je ostřejší). Omáčku lze podávat i jen s knedlíkem, bez masa.
Zapékaná omáčka k těstovinám
3 červené papriky, 2 červené cibule, lžíce oleje, 0,5 lžičky sušeného tymiánu, 500 g rajčatového pyré, pepř, sůl
Papriky a cibule nakrájíme na kousky, dáme do zapékací nádoby a přidáme k nim olej a tymián. Na 1/2 hodiny dáme zapéct do předehřáté trouby. Necháme trochu vychladnout a trochu pomixujeme (aby ve směsi zůstal sem tam kousek). Pozvolna přidáváme pyré (podle chuti- nemusíme všechno). Osolíme, opepříme a nakonec jen přihřejeme.
Papriky a cibule nakrájíme na kousky, dáme do zapékací nádoby a přidáme k nim olej a tymián. Na 1/2 hodiny dáme zapéct do předehřáté trouby. Necháme trochu vychladnout a trochu pomixujeme (aby ve směsi zůstal sem tam kousek). Pozvolna přidáváme pyré (podle chuti- nemusíme všechno). Osolíme, opepříme a nakonec jen přihřejeme.
Zapékaná omáčka k těstovinám
3 červené papriky, 2 červené cibule, lžíce oleje, 0,5 lžičky sušeného tymiánu, 500 g rajčatového pyré, pepř, sůl
Papriky a cibule nakrájíme na kousky, dáme do zapékací nádoby a přidáme k nim olej a tymián. Na 1/2 hodiny dáme zapéct do předehřáté trouby. Necháme trochu vychladnout a trochu pomixujeme (aby ve směsi zůstal sem tam kousek). Pozvolna přidáváme pyré (podle chuti- nemusíme všechno). Osolíme, opepříme a nakonec jen přihřejeme.
Papriky a cibule nakrájíme na kousky, dáme do zapékací nádoby a přidáme k nim olej a tymián. Na 1/2 hodiny dáme zapéct do předehřáté trouby. Necháme trochu vychladnout a trochu pomixujeme (aby ve směsi zůstal sem tam kousek). Pozvolna přidáváme pyré (podle chuti- nemusíme všechno). Osolíme, opepříme a nakonec jen přihřejeme.
Jahodová omáčka
200 g jahod, 2 dl kysané smetany, 150 g cukru, 100 g pražených sekaných mandlí
Jahody rozmačkáme a smícháme se smetanou, cukrem a mandlemi. Takto připravená omáčka je velmi dobrá na palačinky, piškoty, poháre...
Jahody rozmačkáme a smícháme se smetanou, cukrem a mandlemi. Takto připravená omáčka je velmi dobrá na palačinky, piškoty, poháre...
Cumberlandská omáčka
cibule, citrón, malý pomeranč, lžíce hořčice, 3 lžíce červeného nebo bílého vína, 1 dl vývaru, 2 lžičky škrobové moučky, zázvor, pepř, 2 hřebíčky, 6 lžic rybízové nebo angreštové marmelády
Na pánvi dusíme do změknutí v trošce vody drobně pokrájenou cibuli, lžičku strouhané citronové kůry a drobně nasekanou kůru z pomeranče. Pak přidáme šťávu z citrónu a pomeranče, hořčici, víno, škrobovou moučku rozmíchanou ve vývaru, zázvor, hřebíček, pepř a marmeládu. Vše dusíme asi 1/2 hodiny až do mírného zhoustnutí omáčky. Podle potřeby podléváme vodou či vínem. Podáváme k vařenému uzenému masu nebo ke studené pečeni ze zvěřiny.
Na pánvi dusíme do změknutí v trošce vody drobně pokrájenou cibuli, lžičku strouhané citronové kůry a drobně nasekanou kůru z pomeranče. Pak přidáme šťávu z citrónu a pomeranče, hořčici, víno, škrobovou moučku rozmíchanou ve vývaru, zázvor, hřebíček, pepř a marmeládu. Vše dusíme asi 1/2 hodiny až do mírného zhoustnutí omáčky. Podle potřeby podléváme vodou či vínem. Podáváme k vařenému uzenému masu nebo ke studené pečeni ze zvěřiny.
Majonéza se smetanou
30 dkg okořeněná majonéza, 2 vrchovaté lžíce šlehaná smetana, trochu citronová šťáva, zcela málo cukr
Majonézu dáme do misky, přidáme cukr a citronovou šťávu a vařečkou přimícháme šlehanou smetanu. Majonézu ihned upotřebíme k přípravě speciálních majonéz a jemnějších druhů salátů, nebo jako přílohu k šunce, k smaženým a vařeným rybám.
Majonézu dáme do misky, přidáme cukr a citronovou šťávu a vařečkou přimícháme šlehanou smetanu. Majonézu ihned upotřebíme k přípravě speciálních majonéz a jemnějších druhů salátů, nebo jako přílohu k šunce, k smaženým a vařeným rybám.
Pepřová omáčka ke špagetám
kostka Maggi - šťáva k vepřovému masu, 1 dcl smetany, mletý bílý pepř, lžička nakládaného celého zeleného pepře, voda
Asi ve 2 dcl vody rozpustíme podle návodu Maggi kostku, přilijeme smetanu, okořeníme mletým pepřem a pro výraznější chuť přidáme lžičku zeleného pepře. Promícháme s vařenými špagetami.
Asi ve 2 dcl vody rozpustíme podle návodu Maggi kostku, přilijeme smetanu, okořeníme mletým pepřem a pro výraznější chuť přidáme lžičku zeleného pepře. Promícháme s vařenými špagetami.
Kysaná krémová smetana s křenem
kelímek kysané smetany, sůl, čerstvě mletý pepř, citronová šťáva, 3 lžíce křenu, cukr
Kysanou smetanu ochutíme solí, pepřem, cukrem a citronovou šťávou, nakonec vmícháme křen.
Kysanou smetanu ochutíme solí, pepřem, cukrem a citronovou šťávou, nakonec vmícháme křen.
Pikantní thajský dresink
2 chilli papričky, kousek zázvoru, lžíce přírodního krupicového cukru, 2 lžíce rybí omáčky, lžíce limetkové šťávy
Chilli papričky jemně nasekáme a společně s kouskem očištěného a nakrájeného zázvoru rozmixujeme nebo rozdrtíme v hmoždíři. Přidáme lžíci přírodního krupicového cukru, 2 lžíce rybí omáčky a lžíci limetkové šťávy.
Chilli papričky jemně nasekáme a společně s kouskem očištěného a nakrájeného zázvoru rozmixujeme nebo rozdrtíme v hmoždíři. Přidáme lžíci přírodního krupicového cukru, 2 lžíce rybí omáčky a lžíci limetkové šťávy.
Okurkový dip
salátová okurka, 0,5 lžičky chilli, 0,5 lžičky kari, špetka kardamonu, špetka mleté skořice, špetka drceného hřebíčku, muškátový oříšek na zastrouhnutí, sůl, bílý jogurt
Okurku nastrouháme, posolíme (opatrně) a necháme hodinu odpočinout. Do rozšlehaného jogurtu vmícháme koření. Vymačkáme zbytečnou vodu z okurky a přidáme okurku do jogurtu. Před podáváním necháme vychladit. Podáváme k pikantním jídlům.
Okurku nastrouháme, posolíme (opatrně) a necháme hodinu odpočinout. Do rozšlehaného jogurtu vmícháme koření. Vymačkáme zbytečnou vodu z okurky a přidáme okurku do jogurtu. Před podáváním necháme vychladit. Podáváme k pikantním jídlům.
Marináda se zázvorem
1,5 dl oleje, 2 stroužky česneku, 1 - 2 lžíce zázvoru, červená feferonka, lžíce citronové šťávy
Nadrobno nasekaný čerstvý zázvor, červenou feferonku, prolisovaný česnek, olej a citronovou šťávu smícháme, vložíme do marinády maso a necháme uležet na chladném místě.
Nadrobno nasekaný čerstvý zázvor, červenou feferonku, prolisovaný česnek, olej a citronovou šťávu smícháme, vložíme do marinády maso a necháme uležet na chladném místě.
Kapří marináda
50 dkg mlíčí z kaprů, 1 l mléka, 1 dcl octa, 15 dkg oleje, 15 dkg cibule, 10 dkg mrkve, 10 dkg celeru, 2 dkg hořcice
Očištěné mlíčí z kaprů necháme 24 hodin máčet v 9. dcl syrového mléka. Poté mlíčí utřeme na jemnou kaši, do které přidáme ocet, olej, 0,5 dcl mléka, na plátky nakrajenou cibuli a uvařenou zeleninu a nakonec hořčici. Do takto připravené marinády vkládáme porce ryb a necháme proležet nejméně 12 hodin.
Očištěné mlíčí z kaprů necháme 24 hodin máčet v 9. dcl syrového mléka. Poté mlíčí utřeme na jemnou kaši, do které přidáme ocet, olej, 0,5 dcl mléka, na plátky nakrajenou cibuli a uvařenou zeleninu a nakonec hořčici. Do takto připravené marinády vkládáme porce ryb a necháme proležet nejméně 12 hodin.
Steaková marináda s bylinkami
125 ml oleje, 125 ml červeného vína, stroužek česneku, 0,5 lžičky pepře, rozmarýn, majoránka, tymián, bazalka
Stroužek česneku utřeme do hladka. Vše smícháme pečlivě dohromady a uchováváme v chladu. Do marinády můžeme např. naložit maso nebo jí maso potírat při grilování.
Stroužek česneku utřeme do hladka. Vše smícháme pečlivě dohromady a uchováváme v chladu. Do marinády můžeme např. naložit maso nebo jí maso potírat při grilování.
Pikantní švestková omáčka v mikrovlnce
200 g vypeckovaných sušených švestek, 300 ml červeného vína, 2 lžičky octa z červeného vína, pepř, mletý zázvor
Švestky zalijeme vínem a necháme stát přes noc.Přeložíme do skleněné nebo porcelánové mísy a přikryté vaříme 3-4 minuty při výkonu 700 W. Poté rozmixujeme a přidáme tolik octa, až vznikne hustá švestková omáčka, kterou ochutíme pepřem a zázvorem.
Švestky zalijeme vínem a necháme stát přes noc.Přeložíme do skleněné nebo porcelánové mísy a přikryté vaříme 3-4 minuty při výkonu 700 W. Poté rozmixujeme a přidáme tolik octa, až vznikne hustá švestková omáčka, kterou ochutíme pepřem a zázvorem.
Květáková kari omáčka se sýrem
květák, olej, cibule, lžička kari, 2 lžíce hladké mouky, smetana, 10 dkg sýru, sůl, pepř
Květák uvaříme v osolené vodě. Mezitím zpěníme cibulku, přidáme květák pokrájený na malé kousky, kari koření a vše trochu opečeme. Podlijeme vodou, podusíme, zahustíme moukou v trošce vody a necháme povařit.Nakonec vlijeme smetanu, přidáme nastrouhaný sýr a podáváme.
Květák uvaříme v osolené vodě. Mezitím zpěníme cibulku, přidáme květák pokrájený na malé kousky, kari koření a vše trochu opečeme. Podlijeme vodou, podusíme, zahustíme moukou v trošce vody a necháme povařit.Nakonec vlijeme smetanu, přidáme nastrouhaný sýr a podáváme.
Sýrová omáčka na těstoviny
2 smetany na vaření, trochu mléka, 100 g nivy, 50 g mozzarelly, 230 g eidamu, 200 g šunkového salámu, bazalka
Šunkový salám si nakrájíme na malé kousíčky a orestujeme do červena. Mezitím si nastrouháme sýry. Možno přidat další dle chuti. Do hrnce nalejeme smetanu a zředíme trochou mléka. Až je směs horká, přidáme nastrouhané sýry (po částech), šunku a bazalku. Vaříme, dokud se všechen sýr nerozpustí, v případě velké hustoty opět ředíme mlékem. Omáčku podáváme s těstovinami všeho druhu.
Šunkový salám si nakrájíme na malé kousíčky a orestujeme do červena. Mezitím si nastrouháme sýry. Možno přidat další dle chuti. Do hrnce nalejeme smetanu a zředíme trochou mléka. Až je směs horká, přidáme nastrouhané sýry (po částech), šunku a bazalku. Vaříme, dokud se všechen sýr nerozpustí, v případě velké hustoty opět ředíme mlékem. Omáčku podáváme s těstovinami všeho druhu.
Trnčená máčka
4 lžíce švestková povidla, lžíce máslo, 2 lžíce hladká mouka, hřebíček, skořice, 2 dl voda, sůl, lžíce cukr
Na rozehřáté máslo nasypeme hladkou mouku a uděláme zápražku, přidáme hřebíček, skořici a švestková povidla. Poté rozředíme vodou a necháme provařit. Poté dosolíme a ocukrujeme podle chuti a vyjmeme hřebíček a skořici. Podáváme s uzeným masem a knedlíkem.
Na rozehřáté máslo nasypeme hladkou mouku a uděláme zápražku, přidáme hřebíček, skořici a švestková povidla. Poté rozředíme vodou a necháme provařit. Poté dosolíme a ocukrujeme podle chuti a vyjmeme hřebíček a skořici. Podáváme s uzeným masem a knedlíkem.
Teriaki omáčka
4 lžíce tmavá sójová omáčka, 4 lžíce medu, lžička mleté čili
Všechny tři ingredience smícháme, množství je závislé na množství masa na které jí budete potřebovat. Výsledná chuť syrové omáčky by měla být na rozhraní slané-sladké-pikantní a na zkruba 500g masa je jí potřeba asi 1dl. Maso dáme do pánve a zprudka osmažíme po jeho zatažení přidáme omáčku a necháme v ní maso krátce podusit do změknutí. Je-li potřeba zahustíme škrobem, podáváme s rýží. Maso můžeme použít jakékoliv (slyšel jsem i o hovězím) ale nám nejvíce zachutnala kuřecí játra. Přidávám k nim ještě nakrájené čínské zelí.
Všechny tři ingredience smícháme, množství je závislé na množství masa na které jí budete potřebovat. Výsledná chuť syrové omáčky by měla být na rozhraní slané-sladké-pikantní a na zkruba 500g masa je jí potřeba asi 1dl. Maso dáme do pánve a zprudka osmažíme po jeho zatažení přidáme omáčku a necháme v ní maso krátce podusit do změknutí. Je-li potřeba zahustíme škrobem, podáváme s rýží. Maso můžeme použít jakékoliv (slyšel jsem i o hovězím) ale nám nejvíce zachutnala kuřecí játra. Přidávám k nim ještě nakrájené čínské zelí.
Omáčka z játrové paštiky
2 cibule, 3 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, velká konzerva játrové paštiky, 5 dl vody, masox, pepř, sůl, zelená petrželka
Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme zesklovatět na oleji. Přidáme játrovou paštiku a promícháme, krátce podusíme a zalijeme vodou s masoxem, osolíme, opepříme, chvilku povaříme a pak přilijeme mouku rozmíchanou v trošce vody a necháme asi 15 minut povařit. Dochutíme a podáváme s rýží. Ozdobíme drobně pokrájenou petrželkou.
Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme zesklovatět na oleji. Přidáme játrovou paštiku a promícháme, krátce podusíme a zalijeme vodou s masoxem, osolíme, opepříme, chvilku povaříme a pak přilijeme mouku rozmíchanou v trošce vody a necháme asi 15 minut povařit. Dochutíme a podáváme s rýží. Ozdobíme drobně pokrájenou petrželkou.
Omáčka na lívance
5 dl smetany, 1/4 l mléka, 200 g borůvek, 2 lžíce mouky, 2 lžíce cukru
Ovoce rozvaříme ve smetaně, osladíme, přílijeme mouku rozmíchanou v mléce a povaříme.
Ovoce rozvaříme ve smetaně, osladíme, přílijeme mouku rozmíchanou v mléce a povaříme.
Ořechový křen
60 g nastrouhaného křenu, 60 g nastrouhaných vlašských oříšků, trochu soli, lžička cukru, 2 dl sladké smetany
Do misky dáme smetanu, přidáme křen i ořechy, sůl, cukr a všechno lehce promícháme.Vhodný k vařeným a dušeným rybám.
Do misky dáme smetanu, přidáme křen i ořechy, sůl, cukr a všechno lehce promícháme.Vhodný k vařeným a dušeným rybám.
Francouzský dressing
50 g plnotučné hořčice, 2 lžíce slunečnicového oleje, špetka pepře, špetka soli
Hořčici rozmícháme s octem v hladkou směs, po kapkách vešleháváme olej a šleháme dále, až zálivka je hladká. Dochutíme ji solí a pepřem. Suroviny můžeme také rozšlehat v mixéru. Hned ji použijeme.
Hořčici rozmícháme s octem v hladkou směs, po kapkách vešleháváme olej a šleháme dále, až zálivka je hladká. Dochutíme ji solí a pepřem. Suroviny můžeme také rozšlehat v mixéru. Hned ji použijeme.
Dietní česneková zálivka
kelímek zakysané smetany light, 4-6 stroužků česneku, cibulka, lžíce čili oleje, bylinková sůl, pepř
Utřené stroužky česneku zamícháme se zakysanou smetanou, přidáme chilli olej, špetku pepře a bylinkové soli a posypeme nakrájenou jarní cibulkou. Pokud chceme mít zálivku řídší, přidáme tak 2 lžíce mléka. Je výborná jako zálivka k masům nebo i k zeleninovým salátům.
Utřené stroužky česneku zamícháme se zakysanou smetanou, přidáme chilli olej, špetku pepře a bylinkové soli a posypeme nakrájenou jarní cibulkou. Pokud chceme mít zálivku řídší, přidáme tak 2 lžíce mléka. Je výborná jako zálivka k masům nebo i k zeleninovým salátům.
Dietní majonéza
300 g tvarohu, 6 lžic mléka, 4 lžíce oleje, sůl, cukr, 0,5 citrónu
Tvaroh, citr.šťávu, a mléko dobře našleháme a za stálého míchání dáme olej. Dochutíme solí a cukrem.
Tvaroh, citr.šťávu, a mléko dobře našleháme a za stálého míchání dáme olej. Dochutíme solí a cukrem.
Mátové čatní
100 g máty, cibule, 0,5citronu, 4 lžíce koriandru, 1,5 lžičky soli, 3 lžičky cukru
Omyjeme mátu, vytřepeme z ní vodu a necháme ji oschnout. Použijeme pouze listy a asi 6 lodyh. Umeleme cibuli, přidáme citronovou šťávu, mátu, petrželku a zbytek citronu. Zasypeme cayenským pepřem, solí a cukrem. Vše rozmixujeme nebo rozdrtíme a podáváme vychlazené.
Omyjeme mátu, vytřepeme z ní vodu a necháme ji oschnout. Použijeme pouze listy a asi 6 lodyh. Umeleme cibuli, přidáme citronovou šťávu, mátu, petrželku a zbytek citronu. Zasypeme cayenským pepřem, solí a cukrem. Vše rozmixujeme nebo rozdrtíme a podáváme vychlazené.
Arašídová omáčka
150 g arašídů, 2 stroužky česneku, lžíce zázvoru, lžíce řepkového oleje, 100 ml vody, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce medu,lžíce omáčky sambalu oelek
Arašídy umeleme ve stolním mixéru. Na oleji krátce osmahneme česnek, zázvor a sambal oelek. Přidáme arašídy a za stálého míchání ještě chvíli osmahneme. Přidáme vodu, sójovou omáčku a několik minut povaříme. Přidáme med. Podáváme s kuskusem a grilovanou zeleninou.
Arašídy umeleme ve stolním mixéru. Na oleji krátce osmahneme česnek, zázvor a sambal oelek. Přidáme arašídy a za stálého míchání ještě chvíli osmahneme. Přidáme vodu, sójovou omáčku a několik minut povaříme. Přidáme med. Podáváme s kuskusem a grilovanou zeleninou.
Kokosové čatní
100 g strouhaného kokosu, 30 g sezamových semínek, 2 lžíce pomerančové kůry, špetka šafránu, 0,5 lžičky cayenského pepře, citron
Rozdrtíme kokos a sezamová semena, přidáme cayenský pepř, nastrouhanou pomerančovou a nakonec šafrán. Čatní zahřejeme, ale nevaříme ho. Zakapeme citronovou šťávou. Před podáváním ho vychladíme. Můžeme do něj také přidat trochu jogurtu nebo smetany.
Rozdrtíme kokos a sezamová semena, přidáme cayenský pepř, nastrouhanou pomerančovou a nakonec šafrán. Čatní zahřejeme, ale nevaříme ho. Zakapeme citronovou šťávou. Před podáváním ho vychladíme. Můžeme do něj také přidat trochu jogurtu nebo smetany.
Sýrová omáčka na kuře
2 kuřecí prsíčka, 2 dcl 12% smetany, mražená zelniny, 2 lžíce olej, bazalka, oregáno, sůl, pepř, sojová omáčka, česnek, polotavený sýr
Kuřecí maso orestujeme na kostičky. Na jiné pánvi orestujeme zeleninu (např. pórek, kukuřici). Můžeme přidat i žampióny. Orestovanou zeleninu zalijeme smetanou nebo mlékem a necháme projít varem. Přidáme sýr a až se roztaví i orestované maso.Směs ochutíme bazalkou, oregánem, sojovou omáčkou a nakonec přidáme česnek.
Kuřecí maso orestujeme na kostičky. Na jiné pánvi orestujeme zeleninu (např. pórek, kukuřici). Můžeme přidat i žampióny. Orestovanou zeleninu zalijeme smetanou nebo mlékem a necháme projít varem. Přidáme sýr a až se roztaví i orestované maso.Směs ochutíme bazalkou, oregánem, sojovou omáčkou a nakonec přidáme česnek.
Hořčičná salátová zálivka
3 lžíce oleje, 3 lžíce kremžské hořčice, lžíce octa, lžička hnědého cukru, lžička bílého pepře, špetka soli
Olej, hořčici, ocet, cukr, pepř a sůl dobře promícháme. Takto připravené nalijeme na salát.
Olej, hořčici, ocet, cukr, pepř a sůl dobře promícháme. Takto připravené nalijeme na salát.
Pikantní dresink
lžíce sójové omáčky, 2 stroužky česneku, 3 lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce ostrého kečupu, 5 lžic tatarské omáčky
Smícháme rozmačkaný česnek, sójovou omáčku, hořčici, kečup a tatarku. Používáme na vše, k čemu si myslíme, že by to mohlo být dobré. Např. na smažený sýr, řízek, smaženou cuketu, na brambory apod.
Smícháme rozmačkaný česnek, sójovou omáčku, hořčici, kečup a tatarku. Používáme na vše, k čemu si myslíme, že by to mohlo být dobré. Např. na smažený sýr, řízek, smaženou cuketu, na brambory apod.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)