28. října 2011

Bramborová polévka s koprem

40 dkg nových brambor; 3 dkg másla; 5 dkg mouky; 1 dl zakysané smetany; 0,5 dl smetany; 0,5 dl bílého vína; sůl; bílý pepř; ocet; svazek čerstvého kopru

Očistěné a na kostičky nakrájené nové brambory uvaříme doměkka ve slané vodě. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Vmícháme do ní 1 dl smetany a polévku zahustíme. Osolíme, opepříme a přikápneme ocet, aby polévka získala pikantní chuť. Nakonec do polévky vsypeme svazek čerstvého, nadrobno nasekaného kopru. Podle chuti můžeme přidat i malé množství bílého vína. Zjemníme 1 dl smetany a ještě jednou povaříme. Polévku podáváme důkladně vychlazenou.

Bramborová polévka s kolenem

1,5 kg uzeného kolena;  cibule; 3 stroužky česneku; malá lžička pepře v celku; 1 - 2 bobkové listy; 2 kávové lžičky mleté papriky; 1 kg brambor; polévková lžíce hořčice; citron; polévková lžíce škrobu;1 dl sladké smetany; sůl

Koleno dáme vařit v takovém množství vody, které maso úplně zakryje. Přidáme cibuli, česnek, celé kuličky pepře a bobkový list. Hodinu necháme vařit, potom hotové maso vyjmeme z hrnce a dáme stranou. Do vody, ve které se vařilo maso, nasypeme mletou papriku a vložíme i brambory nakrájené na kostičky. Osolíme, dále ochutíme hořčicí a šťávou z jednoho citronu. Uvařené koleno rovněž nakrájíme na kostičky, které přijdou zpět do polévky. Potom vaříme tak dlouho, dokud brambory nezměknou. Trochu škrobu rozmícháme v půl dl vody a 1 dl sladké smetany a touto směsí polévku zahustíme. Důkladně povaříme, aby se chuti náležitě spojily.

Rybízový jogurtový krém s meruňkovou mátovou omáčkou

2 dl jogurtu; 2 dl smetany; 3 dkg želatiny v prášku; sáček vanilkového cukru; 3 meruňky; 2 polévkové lžíce likéru Triple Sec; polévková lžíce medu; několik lístků máty; 15 - 20 dkg rybízu; limetka; práškový cukr podle chuti

Šlehačem důkladně rozmícháme jogurt a smetanu. Do směsi přidáme vanilkový cukr a rybíz. V 1 dl vody uvaříme asi 3 dkg želatiny a přilijeme do ovocné směsi. Krém nalijeme do formy a na dvě hodiny vložíme do chladničky. 3 kompotové meruňky rozkrojíme na plátky, vložíme na pánev, přilijeme malé množství kompotové šťávy, 1 polévkovou lžíci medu a vše dohromady krátce povaříme. Podle chuti přidáme práškový cukr a dřeň z limetky. Nakonec vmícháme také nadrobno nasekané lístky máty. Před podáváním vyklopíme jogurtový krém z formy, rozkrojíme ho na plátky a servírujeme s ovocnou omáčkou.

Ovocná rýže s medem a malinovou pěnou

40 dkg rýže; 1,1 litru mléka; 15 dkg cukru; 40 dkg různého sezónního ovoce; 4 - 5 sušených švestek; 5 dl smetany; sáček pudingového prášku (připravovaného za studena, bez vaření); 4 polévkové lžíce medu; citron; pomeranč; 20 dkg malin; meduňka; rozinky

Z rýže, 1 litru mléka a cukru uvaříme rýžovou kaši. Různé druhy ovoce, které je podle sezóny právě k dostání, nakrájíme na kostičky a do ovocné směsi přidáme několik sušených švestek. Ze 4 dl smetany ušleháme tuhou šlehačku. V 1 dl mléka a 1 dl smetany rozmícháme pudingový prášek. Do pudingu přikapeme med, nastrouháme kůru z citronu a z pomeranče, přisypeme maliny, přidáme 4 až 5 polévkových lžic šlehačky a vše rozmícháme tak, abychom získali hladkou směs. Rýžovou kaši smícháme s malinovou pěnou, přidáme polovinu šlehačky a ovoce nakrájené na kostičky. Servírujeme v pohárech. Zdobíme šlehačkou, čerstvým ovocem, rozinkami a lístky meduňky.

Ovoce smažené v palačinkovém těstíčku

0,5 litru mléka; 25 dkg mouky; 2 vejce; špetka soli; kávová lžička cukru; polévková lžíce oleje do těstíčka; olej na smažení; ovoce podle vlastní chuti: jablko, banán, švestky, broskve, zkrátka to, co máme právě doma
Připravíme si hustější palačinkové těsto, ve kterém obalíme nakrájené kousky ovoce. Smažíme na rozpáleném oleji.

Tvarohový puding s ovocem

20 dkg tvarohu; citron; pomeranč; limetka; hvězdicovité ovoce; 20 dkg červeného hroznového vína,sáček vanilkového pudingového prášku (na vaření); 1,5 dl mléka; 4 polévkové lžíce práškového cukru;2 dl smetany; med

Mléko přivedeme k varu a ochutíme 2 polévkovými lžícemi cukru a medem. Pudingový prášek důkladně rozmícháme ve vodě a nalijeme ho do mléka, které tak zahustíme. Pak odtáhneme z plotny a necháme vychladnout. Do smetany přidáme dvě polévkové lžíce cukru a ušleháme tuhou šlehačku. Smetana ve studeném stavu se šlehá snadněji. Tvaroh posypeme podle vlastní chuti práškovým cukrem, přidáme k němu 2 polévkové lžíce medu a nastrouháme citronovou a pomerančovou kůru. Do ochuceného tvarohu vmícháme vychladlé pudingové mléko a tuhou šlehačku. Hotový krém nalijeme do forem, které jsme předtím vymazali máslem, posypeme nastrouhanými mandlemi nebo kousky ořechů. Naplněné formy vložíme alespoň na jednu hodinu do chladničky. Rozkrájíme ovoce. Můžeme použít jakékoli ovoce, nemusíme se držet receptu. Ztuhlý puding vyklopíme na talíř. Podáváme ho dokola obložený kousky ovoce.

Tvarohové vdolečky s malinovou polevou

25 dkg tvarohu; 25 dkg mouky; 2 dl smetany; kávová lžička jedlé sody; sůl; 10 dkg práškového cukru; litr oleje; 30 dkg mražených malin; 1 dl smetany; 2 dl mléka; polévková lžíce škrobové moučky; sušené švestky; čerstvý lístek máty

Tvaroh rozdrobíme do mísy a přidáme k němu stejné množství mouky. Smícháme se smetanou, solí, práškovým cukrem a s jedlou sodou a vypracujeme těsto. Vytvarujeme malé kulaté knedlíčky, ze kterých vypracujeme vdolečky a osmažíme je dozlatova na rozehřátém, ale ne příliš horkém oleji. Maliny vysypeme na pánev, zalijeme medem a podusíme. Přisypeme vanilkový cukr, přilijeme smetanu, trošku mléka a nakonec vše zahustíme škrobovou moučkou. Zalijeme mlékem a povaříme. Až ovocná poleva vychladne, přidáme do ní čerstvě nasekané lístky máty. Vdolečky pokapeme polevou a ozdobíme lístkem máty a sušenými švestkami.

Tvarohové knedlíky

1 l mléka; 30 dkg pšeničné krupice; 1 kg tvarohu; polévková lžíce vanilkového cukru; 15 dkg krystalového cukru; 15 dkg práškového cukru; 3 dl smetany; strouhanka; citron a pomeranč; lístek máty na ozdobeni 

Uvaříme krupicovou kaši. Do kastrolu nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a přilijeme mléko. Osolíme, přidáme cukr a krupici a povaříme. Tvaroh rozdrobíme, rozmačkáme vidličkou a přimícháme do něj smetanu. Ochutíme nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou, vanilkovým cukrem a přimícháme uvařenou krupicovou kaši. Všechny přísady důkladně propracujeme. Na pánvi bez tuku opražíme dozlatova strouhanku a knedlíky v ní obalíme. Podáváme ozdobené ovocem a lístkem máty.

Smetanový krém s ovocem

5 dkg želatiny; 7 dl smetany; 15 dkg práškového cukru; sáček pudingového prášku (připravovaného za studena, bez vaření); balení čokoládové rýže; 10 dkg čokolády; pomeranč; ananas; 10 dkg broskvového kompotu; 10 dkg lesního ovoce; hruška; 1 dl malinového sirupu; svazek čerstvé máty; 1 kus hvězdicovitého ovoce

Ve 2 dl vody rozpustíme jedno balení želatiny a želatinu uvaříme. Necháme ji chvilku vychladnout a pak ji přidáme ke sněhu, který jsme předtím ušlehali z vaječných bílků. Do směsi přimícháme na kostičky nakrájené ovoce - kompotové broskve, hrušku, pomeranč, ananas a lesní ovoce. Přidáme práškový cukr, med a pudingový prášek. Hotový krém nalijeme do mističek, na povrchu posypeme nastrouhanou čokoládou nebo čokoládovou rýží a vložíme do chladničky ztuhnout. Podávat můžeme asi za dvě hodiny. Zdobíme lístky máty, plátky hvězdicovitého ovoce a nakonec pokapeme malinovým sirupem.

Ořechový zákusek speciál

litr mléka; 5 dkg kakaového prášku; 5 dkg škrobu; 25 dkg cukru; 1 dl smetany; 30 dkg mletých vlašských ořechů; 5 vajíček; 40 dkg těstovin (flíčků); 5 dkg másla; 3 citrony; 5 dkg hrozinek; 1 dl koňaku; pomeranč; sůl

Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. K bílkům přidáme 2 polévkové lžíce krystalového cukru a ušleháme z nich tuhý sníh. Žloutky rozmícháme do hladka s 12 dkg cukru, nahrubo nastrouhanou pomerančovou kůrou a s citronovou kůrou, nastrouhanou zase najemno. Potom přisypeme hrozinky, které se předtím máčely v koňaku, a mleté ořechy. Všechno důkladně smícháme. Těstoviny uvaříme ve slané vodě s několika kapkami oleje a přimícháme je do výše popsané hmoty. Krém s těstovinami pak trochu zředíme ušlehaným sněhem a vložíme do formy na pečení, vymazané tukem. Pečeme v troubě předehřáté na 160-180 °C. Poté začneme připravovat čokoládovou polevu :  V rychloohřívači si ohřejeme malé množství vody. Vsypeme do ní polévkovou lžíci krystalového cukru a vlijeme mléko. V míse si v trošce vody a mléka rozmícháme kakaový prášek, škrob a 10 dkg krystalového cukru. Přikápneme k tomu pár kapek koňaku a všechnu tuto hmotu vlijeme do mléka, které ovšem nejdřív musí dosáhnout bodu varu. Důkladně povaříme, a aby byl krém opravdu dobrý, přidáme smetanu. Do podávání pak udržujeme teplé. Podáváme tím způsobem, že ke každé porci vykrojíme velkou kostku upečených těstovin a zalijeme ji čokoládovou polevou. Nakonec můžeme kreaci ozdobit i práškovým cukrem. 

27. října 2011

Malinová pěna s vanilkou

4 vejce; 15 dkg krystalového cukru; citron; pomeranč; 4 polévkové lžíce mouky; 3 polévkové lžíce kakaového prášku; polévková lžíce rozpuštěného másla; 5 dkg krájených mandlí; krabice smetanového sýra mascarpone; 15 dkg vanilkového cukru; tyčinka vanilky v celku; 40 dkg malin;2,5 dl smetany

Vajíčka rozbijeme a rozdělíme na žloutky a bílky. K bílkům přisypeme 5 dkg krystalového cukru a ušleháme z nich tuhý sníh. Do sněhu nalijeme žloutky a s dalšími 10 dkg krystalového cukru je v něm rozmícháme. Přímícháme i citronovou a pomerančovou kůru. Potom přisypeme mouku a kakaový prášek, přidáme polévkovou lžíci rozpuštěného másla a vše znovu opatrně smícháme. Dále přisypeme krájené mandle a vzniklou hmotu vložíme do pekáče vystlaného alobalem. Upečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C. Mascarpone rozmícháme do hladka s 10 dkg vanilkového cukru a s citronovou a pomerančovou kůrou. Ochutíme vnitřkem jedné vanilkové tyčinky. Potom ještě postupně přisypáváme a vmícháváme 30 dkg malin. Ze smetany ušleháme po přidání vanilkového cukru pěnu, kterou trochu rozředíme připravený malinový krém. Před konzumací dáme do chladničky pořádně vychladit. Podáváme tím způsobem, že do sklenice nasypeme trochu zbylých malin, na to přijde vrstva malinové pěny a tu zakryjeme porcí čerstvě upečeného kakaového piškotu. Tyto vrstvy pravidelně střídáme tak dlouho, dokud nemáme sklenici plnou až po okraj. Na poslední vrstvu uděláme šlehačkovou čepici a ozdobíme ji mátovým lístečkem.

Sýrové kuličky v županu

25 dkg plísňového sýra; 10 dkg másla; 5 dkg plátků mandlí; 5 dkg mletých ořechů; 5 dkg tmavých sezamových semínek; 10 dkg modrého hroznového vína; láhev vína „Lőczedombi Szürkebarát”; svazek petrželové natě; sůl; růžový pepř

Sýr nastrouháme přes struhadlo s většími otvory. Přimícháme měkké máslo a okořeníme mletým růžovým pepřem. Sýrovou směs vložíme na krátkou dobu do chladničky, aby se snadněji tvarovala. Zatímco se sýr chladí, připravíme suroviny na ochucení sýrových kuliček. Petrželovou nať nasekáme nadrobno a oprahneme sezamová semínka, mleté ořechy a nadrobno nasekané plátky mandlí.Z vychladlého sýra vytvarujeme kuličky a obalíme je ve výše uvedených surovinách. Sýrové kuličky vložíme opět do chladničky a připravíme ragú. Kuličky hroznového vína rozčtvrtíme a vhodíme na rozpuštěné máslo. Zakapeme několika kapkami vína „Lőczedombi Szürkebarát” a povaříme. Jako přílohu můžeme podávat opečené plátky toustového chleba. Sýrové kuličky položíme na talíř vedle toustů a přilijeme omáčku.

Syrníky

40 dkg tvarohu; 2 vajíčka; 2 citrony; 2 dl suchého bílého vína; 4 dkg práškového cukru; 10 dkg vanilkového cukru; 20 dkg krystalového cukru; 10 dkg čajového másla; 0,2 dl oleje; 6 dkg mouky; 20 dkg jahod

Tvaroh důkladně prohněteme s citronovou kůrou nastrouhanou za dvou citronů, s vanilkovým cukrem a jedním celým vajíčkem. Vzniklou hmotu necháme přibližně 20 minut odpočívat. Potom začneme z masy ručně tvarovat silnější placičky, zaprášíme je moukou a v horkém oleji je na středně velkém ohni po obou stranách do zlatova osmažíme. K syrníkům zhotovíme sós, ke kterému si nejprve uděláme karamel ze 20 dkg krystalového cukru. Až získá karamelizovaný cukr zlatohnědou barvu, zalijeme jej 2 dl suchého bílého vína. Cukr necháme ve víně zcela rozpustit a přidáme máslo. Důkladně povaříme, aby se nám pěkně spojily chutě. Jahody rozkrojíme napůl a 1-2 minuty je povaříme v karamelové omáčce. Tvarohové placičky před podáváním zalijeme tímto tekutým karamelem s jahodami.

Sladký kefír s hroznovým vínem

litr kefíru; 1 dl medu; 5 dkg plátků pražených a drcených mandlí; větší střapec hoznového vína; mletý zázvor; mletá skořice

Rozmícháme kefír s medem. Ochutíme mletým zázvorem a skořicí. Do druhé nádoby vhodíme mandle a zaprášíme je oběma druhy koření. Před podáváním vložíme bobule hroznového vína na dno poháru. Zalijeme medovým kefírem a posypeme mandlemi ochucenými mletou skořicí a zázvorem.

Plněná vejce

5 vajec; pórek nebo nová cibule; 4 - 5 cm dlouhá klobása; polévková lžíce zakysané smetany; hořčice, podle chuti; máslo, podle chuti; sůl; pepř; majolka nebo majonéza na polití vajec

Natvrdo uvařená vejce rozpůlíme a vydlabeme z nich žloutky. Vaječné žloutky dáme do misky a přimícháme k nim nadrobno nasekanou cibuli, na velmi malé kousky nakrájenou nebo namletou klobásu, smetanu a trošku másla. Všechny přísady rozmačkáme vidličkou, promícháme a ochutíme hořčicí, solí a pepřem. Během míchání několikrát ochutnáme, abychom zjistili, kdy má vaječná pomazánka tu nejlepší chuť. Hotovou pomazánkou naplníme půlky rozkrojených „prázdných” vajec. Nejméně 1 litru smetany rozmícháme se stejným množstvím majonézy. Doporučujeme použít doma připravenou majonézu. Majonézu nalijeme na plněná vejce a vložíme do ledničky vychladnout.

Kuriózní krém

meruňkový kompot; 2 kávové lžičky nastrouhaného křenu; 2 polévkové lžíce dijonské hořčice; černý pepř; balení krémového sýra

Příprava krému není vůbec složitá. Odlijeme šťávu z meruňkového kompotu a potom všechny přísady rozmixujeme. Podáváme chlazené.

Krupicová kaše s datlovou polevou

1,5 litru mléka; 3 dkg rozinek; 10 dkg pšeničné krupice; sáček datlí; sáček vanilkového cukru; mandlový likér

1 litr mléka s rozinkami přivedeme k varu. Přisypeme pšeničnou krupici a za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud kaše nezhoustne. Uvařenou pšeničnou kaši přelijeme do formy na suflé a vložíme do chladničky ztuhnout. Datle nakrájíme na kostičky a rozmixujeme s vanilkovým cukrem, mlékem a mandlovým likérem podle vlastní chuti. Polevu servírujeme ke krupičné kaši zvlášť. Před podáváním posypeme mletými mandlemi.

Játra na houbách podávaná v bochníčku

60 dkg kuřecích jater; 40 dkg hnědých žampionů; 30 dkg lesních hub (hlívy); 2 cibule; 1,5 dl červeného vína; sůl; saturejka; petrželová nať; rozmarýn; 4 bochníčky chleba

Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Zatímco se cibule smaží, nakrájíme na plátky houby. Nejprve osmahneme žampiony, pak přidáme hlívy. Osolíme a ochutíme rozmarýnem, petrželovou natí a saturejkou. Na osmahnuté houby nalijeme trošku červeného vína. Krátce povaříme a přihodíme játra. Kuřecí játra jsou drobná, a proto je nemusíme krájet. Důkladně podusíme. Než budou játra hotová, připravíme „talíře” z bochníčků chleba. Půlkilové bochníčky uprostřed rozkrojíme, vydlabeme vnitřky a do vzniklého otvoru nalijeme hotová játra s houbami.

Chřestová kuřecí prsíčka se špagetami

polévková lžíce oleje; polévková lžíce másla; 40 dkg špaget; 60 dkg kuřecích prsíček; pórek, cuketa; 2 rajčata; 20 dkg chřestu; svazek petrželové natě; 2 dl smetany; 15 dkg uzeného sýra; estragon; sůl; pepř

Ve vroucí vodě uvaříme špagety. Na pánvi rozpálíme máslo a osmahneme na něm nakrájený pórek. Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, vhodíme na cibuli a osolíme. Až maso získá bílou barvu, přihodíme na proužky nakrájenou cuketu a opepříme. Chřest a rajčata nakrájíme na kolečka a přidáme k masu. Osolíme, opepříme, ochutíme estragonem a posypeme nahrubo nasekanou petrželovou natí. Podlijeme smetanou. Scezené těstoviny přimícháme k ragú. Před podáváním posypeme nastrouhaným uzeným sýrem a ozdobíme petrželovou natí.

Husí játra na rožni s kdoulemi

45 dkg husích jater; 2 kdoule; 5 dkg másla; 2 housky nebo několik plátků chleba z celozrnné mouky; 2 dl vína „Szilénusz Cuvée”; 2 polévkové lžíce škrobové moučky; kávová lžička krystalového cukru; sůl; růžový pepř; celý hřebíček

Kdoule nakrájíme na plátky, vložíme do rychlovarné nádoby a přilijeme malé množství vína „Szilénusz Cuvée”. Přihodíme 2-3 celé hřebíčky a podusíme ve víně až do poloměkka. Změklé plátky kdoule vytáhneme z nádoby a scedíme šťávu. Přelijeme do druhé rychlovarné nádoby, přihodíme růžový pepř a znovu přivedeme k varu. Zahustíme hladkou směsí škrobové moučky rozmíchané ve vodě, do které jsme přidali také několik kapek šťávy, ve které jsme předtím dusili kdoule. Ochutíme malým množstvím cukru. Husí játra nakrájíme na plátky a orestujeme na několika kapkách oleje. Během restování játra osolíme a opepříme. Housky nebo chleba nakrájíme na plátky a opečeme. Doprostřed talíře nalijeme omáčku, na jednu stranu talíře upravíme do tvaru vějíře plátky kdoulí a na druhou stranu položíme plátky pečiva. Orestovaná játra naservírujeme doprostřed talíře. Nakonec vše ozdobíme kuličkami celého růžového pepře.

26. října 2011

Drůbeží ragú na karí s mladou karotkou

60 dkg filé z krůtích prsíček; pórek v celku; 3 - 4 ks mladé karotky; 5 dkg másla; 0,5 dl bílého vína;4 dl smetany; citron; 30 dkg dlouhozrnné rýže; lžička mouky; kávová lžička medu; karí koření v prášku; sůl; pepř; mletá pálivá paprika; svazeček francouzské petržele; drobná koktejlová rajčata na zdobení

Máslo si rozpustíme a orestujeme na něm krůtí prsíčka pokrájená na tenké nudličky. Přisypeme pórek nakrájený na kolečka, a až maso řádně zbělá, vhodíme do pánve také karotku nakrájenou na útlé špalíčky. Osolíme a ochutíme pepřem. Potom přidáme pálivou papriku, med a posypeme karí kořením podle chuti. Všechno důkladně promícháme, zaprášíme troškou mouky, nakonec pak na ostatní ingredience ještě vymačkáme šťávu z půlky citronu. Zalijeme smetanou a důkladně povaříme. Několika kapkami bílého vína dodáme jídlu pikantní chuť. Jako přílohu podáváme vařenou dlouhozrnnou rýži.Před podáváním ozdobíme francouzskou petrželí, pórkem a koktejlovými rajčaty.

Do červena opečená kuřecí stehýnka s míchaným salátem a bylinkami

4 kuřecí stehýnka; sůl; pepř; tymián; majoránka; estragon; oregano; červená mletá paprika; 1 dl oleje; hlávkový salát; červená cibule; mrkev;  menší bílá ředkev; 2 - 3 rajčata; 2-3 lusky kalifornské papriky (různé barvy); 2 dl bílého jogurtu; 1 svazku petrželové natě; 1 - 2 stroužky česneku;citron; 2 polévkové lžíce octa; 2 - 3 polévkové lžíce krystalového cukru; kávová lžička balzámového octa

Kuřecí stehýnka vykostíme. Z tymiánu, majoránky, estragonu a červené mleté papriky připravíme směs koření. Touto směsí důkladně posypeme kuřecí maso a na malém množství oleje ho opečeme do červena. Z krystalového cukru, octa, 2 polévkových lžic oleje a několika kapek balzamového octa připravíme salátovou zálivku. Hlávkový salát natrháme na jednotlivé listy. Přidáme nastrouhanou mrkev a bílou ředkvičku, na plátky nakrájenou červenou cibuli, na kolečka nakrájená rajčata a na proužky nakrájenou kalifornskou papriku. Do zeleninového salátu vmícháme octovou zálivku a necháme odstát. Jogurt smícháme s rozetřeným česnekem, špetkou soli, pepřem a šťávou z jedné půlky citronu. Přidáme půl svazečku nadrobno nakrájené petrželové natě a špetku estragonu. Před podáváním položíme kuřecí stehýnka na salát a vše zakapeme jogurtovou zálivkou.

Paprikáš z lesních hub

1 kg lesních hub; 20 dkg slaniny; 2 cibule; 2 paprikové lusky; 2 rajčata; 3 dl zakysané smetany; 3 dl červeného vína; sůl; pepř; špetka kmínu; šalvěj; tymián; 40 dkg mouky; 2 vejce 

Slaninu nakrájíme na kostičky a až bude osmahnutá až na vlastní šťávu, přihodíme nadrobno nasekanou cibuli. Cibuli zesklovatíme a přihodíme na kostičky nakrájené paprikové lusky a rajčata. Zeleninu mírně podusíme, zaprášíme červenou mletou paprikou a přidáme nakrájené houby. Osolíme, opepříme a ochutíme česnekem a kmínem. Ve vroucí vodě uvaříme noky připravené z těsta, které jsme vypracovali z mouky, vajec a vody. Uvařené noky scedíme a propláchneme. Mezitím se pomalu dovařil paprikáš, a tak do něj přilijeme malé množství červeného vína. Přihodíme také bylinky – šalvěj a tymián. Vmícháme malé množství zakysané smetany a můžeme podávat.

Vinařský guláš připravovaný v Egeru

600 g hovězího masa; 2 vepřové nožičky; polévková lžíce mleté červené papriky; 200 g slaniny;  cibule; 1 kg brambor; 200 g žampionů; sůl; pepř; kmín

Z hovězího masa připravíme obvyklým způsobem guláš, ale přidáme do něj i kmín. Až budeme guláš poprvé podlévat vodou, přihodíme vepřové nožičky. Povaříme, a až bude maso téměř měkké, přidáme brambory nakrájené na kostičky nebo na nudličky, podle vlastního uvážení, a vše zalijeme vodou. Připravíme si žampiony, do guláše je vhodíme až poté, co prošel varem. Všechny suroviny důkladně povaříme.

Telecí závitky plněné špenátem a šunkou

60 dkg telecí kýty; 20 dkg listů špenátu; 15 dkg šunky; 15 dkg anglické slaniny; 3 stroužky česneku; 15 dkg kořene petržele; 15 dkg mrkve; 15 dkg celeru; 15 dkg brokolice; 1 kg brambor; 5 dkg sezamových semínek; 10 dkg másla; sůl; pepř; olej

Na rozpáleném oleji podusíme listy špenátu, osolíme, opepříme a ochutíme česnekem. Telecí kýtu rozkrojíme na otevřené plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na maso položíme plátky šunky, podušený špenát a pevně stočíme. Závitky zabalíme do plátků anglické slaniny a opečeme na malém množství oleje. Kořen petržele, mrkev a celer nakrájíme na malé kousky, osolíme, ochutíme pepřem a podusíme na másle do poloměkka. Přihodíme brokolici a na kostičky nakrájené brambory. Zeleninovou směs také ochutíme, přisypeme sezamová semínka a důkladně podusíme. Před podáváním upravíme na talíř nejprve zeleninovou přílohu a položíme telecí závitky, které jsme rozkrojili na dvě poloviny. Zdobíme celerovou natí.

Medailonky ve slanině se smetanovými bramborami

60 dkg svíčkové; sůl; pepř; polévková lžíce oleje; 30 dkg plátků anglické slaniny;  cibule; červená cibule; 12 stroužků česneku; polévková lžíce másla; rajče; 10 dkg hub; 2 - 3 dl zakysané smetany; svazek petrželové natě; 8 brambor; 3 lusky kalifornské papriky různé barvy

Medailonky promačkáme dlaní, aby maso změklo. Osolíme, opepříme a zabalíme je do plátků slaniny. Začneme je smažit na rozpáleném oleji. Rozpustíme na lžičku másla a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Osolíme, a pak přihodíme nakrájené houby. Nakrájíme barevnou kalifornskou papriku, nasekáme nadrobno petrželovou nať, zeleninu přimícháme k houbám a podusíme. Osolíme a opepříme. Přidáme ještě na kostičky nakrájené rajče a nadrobno nasekaný česnek. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Nakrájené brambory přidáme k zelenině. Zalijeme smetanou a povaříme. (Brambory můžeme i zapéct, pokud je posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě.) Hotovou přílohu vyndáme na talíř a položíme také důkladně propečené plátky masa. Zdobíme petrželovou natí, kalifornskou paprikou a pórkem.

Hovězí zapékané v máslovém těstě s houbovou omáčkou z červeného vína

80 dkg hovězího hřbetu; 30 dkg kuřecích jater; 15 dkg másla; 5 stroužků česneku; 2 balení máslového těsta; 5 dkg dijonské hořčice; vejce; 3 červené cibule; 25 dkg pravých hřibů; 3 dl červeného vína; 5 dl koňaku; svazek oregana; svazek majoránky; sůl; pepř; olej

Hovězí maso potřeme solí, pepřem a hořčicí. Předsmažíme na malém množství oleje. Červenou cibuli nasekáme nadrobno, zesklovatíme na oleji, osolíme a přihodíme kuřecí játra. Ochutíme nastrouhaným česnekem a pepřem. Až budou játra osmahnutá, rozmixujeme je s čerstvou majoránkou a oreganem. Kuřecí směs rozprostřeme rovnoměrně na máslové těsto, položíme plátky předsmaženého hovězího masa a na náplň přeložíme plátky těsta. Položíme na plech vymazaný olejem, povrch těsta potřeme vajíčkem, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 25 až 30 minut. Připravíme ragú: nejprve rozehřejeme máslo a podusíme na něm 2 červené cibule rozkrojené na poloviny. Osolíme a přihodíme hříbky nakrájené na větší kousky. Podusíme dohromady s cibulí, okořeníme čerstvým oreganem a majoránkou a podlijeme vínem. Důkladně povaříme. Před podáváním rozkrojíme maso zapečené v máslovém těstě na plátky a položíme na ragú, které jsme naservírovali na dno talíře.

Grilované plátky svíčkové se směsí grilované zeleniny

70 dkg svíčkové; 15 dkg cuket; 15 dkg paprikových lusků; 15 dkg lusků kalifornské papriky; lilek ; 15 dkg tmavých žampiónů; žemle; 1 dl balzámového octa; 4 stroužky česneku; 1 dl olivového oleje;  svazek tymiánu; svazek rozmarýnu; svazek petrželové natě; barevný pepř; sůl

Nejprve připravíme marinádu na maso z balzámového octa, nadrobno nasekané petrželové natě, rozmarýnu a barevného pepře. Do láku položíme plátky svíčkové a necháme je odležet alespoň jednu hodinu. Zeleninu nakrájíme na kousky zhruba stejné velikosti. Na malém množství olivového oleje začneme dusit kousky papriky a baklažánu. Houby nakrájíme na plátky a spolu s kousky cukety je přihodíme k ostatní zelenině. Směs ochutíme česnekem a nadrobno nasekanou petrželovou natí. Osolíme, opepříme, důkladně osmahneme a odložíme stranou. Naložené plátky svíčkové, které mezitím důkladně vsákly všechno koření, začneme opékat na malém množství oleje a na větším plameni. Během pečení maso osolíme a opepříme. Před podáváním položíme maso na kruton, který jsme připravili ze žemle, a obložíme směsí grilované zeleniny. Nakonec vše zakápneme několika kapkami balzámového octa.

Ragú z jeleního a kančího masa s hřiby a kukuřičnou kaší se slaninou

20 dkg jeleního masa; 20 dkg kančího masa; 10 dkg hřibů; 5 dkg sádla;  lusk papriky; 1 dl smetany na vaření; 5 dkg anglické slaniny; 20 dkg kukuřičné krupice; 2 dl vína Viktória cuvée; 1 dl olivového oleje; 5 dkg slaniny; cibule; sůl; pepř; rozmarýna; estragon; bobkový list

Dáme vařit vodu a vhodíme do ní na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Přilijeme kukuřičnou kaši a za stálého míchání uvaříme. Až bude kukuřičná kaše uvařená natolik, že nebude stékat z vařečky, odtáhneme ji z plotny. Jeden hluboký talíř vymažeme olejem a stejným způsobem připravíme vrchní okraj sklenice na vodu. Sklenici postavíme dnem vzhůru doprostřed talíře a dokola zalijeme kukuřičnou kaší. Potom talíř odložíme stranou a necháme kaši ztuhnout.  Ve druhé nádobě rozpustíme tuk ze slaniny a osmahneme na něm na plátky nakrájenou cibuli. Přihodíme na kostičky nakrájené maso zvěřiny. Promícháme a vhodíme na plátky nakrájený lusk papriky. Až maso pustí vlastní štávu, ochutíme pepřem a bobkovým listem. Povaříme asi 40 minut, to je dostatečná doba k tomu, aby maso dostatečně změklo a abychom mohli přidat hřiby a estragon. Do ragú přikápneme malé množství vína. Necháme ještě pět minut podusit a nakonec přidáme rozetřený česnek. Ragú zjemníme smetanou na vaření. Ze ztuhlé kukuřičné kaše vytáhneme sklenici a kaši vyklopíme na mělký talíř. Do kruhu z kukuřičné kaše nalijeme zvěřinové ragú. Zdobíme estragonem a mletým barevným pepřem.

Kančí ragú po lesnicku

60 dkg plecka z divokého vepře; 15 dkg klobásy z divokého vepře; 5 dkg slaniny v celku; 2 ks paprik na plnění; 2 celé cibule; 1 dl rajského protlaku; 2 dl červeného vína Loliense; 15 dkg hříbků; 10 dkg lišek; svazeček tymiánu; 3 stroužky česneku; 2 - 3 ks bobkového listu; sůl; pepř

Opečeme si slaninu nakrájenou na plátky, pak k ní přidáme cibuli nakrájenou na kolečka a bobkový list. Až nám cibulka zbělá, přisypeme i kančí maso, nakrájené na kostičky. Dusíme 20 - 25 minut pod pokličkou, a bude-li třeba, podlijeme troškou vody. Potom přidáme kolečka kančí klobásy a pokrájenou papriku. V této fázi už můžeme zvýšit sílu plamene, aby se nám odpařila voda a maso se speklo na omastek. Přidáme rajský protlak, který rovněž necháme spéci, a pak jej zalijeme vodou. Třicet minut vaříme, načež zkontrolujeme, jakou má jídlo chuť. Osolíme a přisypeme houby. 2 - 3 minuty je dusíme, načež k nim přidáme nejprve tymián, potom česnek. Na závěr přilijeme malé množství červeného vína Loliense. Hotové kančí ragú porcujeme naběračkou na talíře a zdobíme tymiánem.

Jelení svíčková pečeně s višňovou vinnou omáčkou a pohankovou kaší

40 dkg jelení svíčkové; 10 dkg slaniny; 10 dkg vypeckovaných višní; 20 dkg pohanky; 4 dl masového vývaru; cibule; 2 mrkve; 2 - 3 stroužky česneku; paprikový lusk; 1 dl oleje; polévková lžíce cukru; svazek tymiánu; 10 dkg pórku; 10 dkg másla; 1 dl vína „Bock Cuvée”; sůl; pepř

Svíčkovou prošpikujeme slaninou, osolíme a předsmažíme na malém množství oleje. Až maso mírně získá barvu, vytáhneme ho z pánve a na zbylém tuku zrychla osmahneme nakrájenou cibuli, mrkev, paprikový lusk a česnek. Jelení maso položíme na pekáč, posypeme natrhanými lístky tymiánu, zakapeme malým množstvím masového vývaru, vedle položíme kousky osmahnuté zeleniny a vše přikryjeme alobalem. Na másle podusíme nadrobno nasekaný pórek a potom přisypeme pohanku. Krátce osmahneme, podlijeme masovým vývarem, podusíme a necháme povařit doměkka tak dlouho, dokud nevznikne kaše. Připravíme višňové ragu: rozpustíme máslo a zkaramelizujeme na něm cukr. Přidáme vypeckované višně a můžeme přilít také višňovou šťávu. Až začne višňová omáčka houstnout, přilijeme malé množství vína „Bock Cuvée” a vše dohromady povaříme. Před podáváním upravíme pohankovou kaši do tvaru věžičky a na vrch položíme jelení medailonky. Nakonec nalijeme na talíř višňovou omáčku a ozdobíme lístky tymiánu a kuličkami barevného pepře.

25. října 2011

Jelení plátky s vinnou omáčkou a prosnou kaší

50 dkg jeleního masa; 20 dkg prosa; 3 dl tmavé omáčky; 25 dkg husích jater; 4 dl masového vývaru; 2 dl vína Grande selection; 5 dkg másla; sůl; barevný pepř; rozmarýna; olivový olej 

Rozpálíme máslo a osmahneme na něm nadrobno nasekanou cibuli. Až cibule zbělá, přidáme proso. Krátce osmahneme, mírně osolíme a postupně podlijeme masovým vývarem. Můžeme přidat i najemno nasekanou petrželovou nať. Vaříme tak dlouho, dokud proso dostatečně nezměkne, během vaření neustále doplňujeme odpařenou vodu. Polovinu připraveného množství husích jater nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a potom promačkáme přes síto s drobnými otvory do tmavé omáčky. Omáčku povaříme a přikápneme malé množství vína Grande selection. Zbylá husí játra nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a orestujeme. Jelení maso osolíme a ochutíme mletým pepřem, barevným pepřem a mletým jalovcem. Osmažíme na olivovém oleji. Před podáváním vytvarujeme prosnou kaši na talíři pomocí kovového kroužku do tvaru kolečka. Na kaši položíme jelení maso a plátek husích jater. Nakonec vše zakapeme tmavou omáčkou z husích jater. Zdobíme petrželovou natí a barevným pepřem.

Tvarohové palačinky se smetanou

35 dkg mouky; 3 vejce; 2 dl mléka; 1 dl sodovky; 30 dkg tvarohu; 15 dkg práškového cukru; citron; 1 dkg soli; 3 dl smetany; 30 dkg kompotovaných broskví;  5 dkg másla; 5 dkg rozinek; svazek meduňky;hvězdicovité ovoce

Z vajec, mléka, mouky a špetky soli vypracujeme hustou směs. Přidáme takové množství sodové vody, abychom získali palačinkové těsto odpovídající hustoty. Na pánvi rozpálíme malé množství oleje a upečeme palačinky. Připravíme náplň: rozmícháme tvaroh se smetanou, přidáme rozinky, práškový cukr a několik kapek citronové šťávy. Broskve nakrájíme na kostičky a vmícháme je do krému. Palačinky naplníme tvarohovou náplní, srolujeme je a prohřejeme je na rozpáleném másle. Ještě na pánvi posypeme palačinky práškovým cukrem a zakapeme smetanou. Před podáváním ozdobíme palačinky lístky meduňky a plátky hvězdicovitého ovoce. 

Těstoviny penne se smetanou, špenátem a krevetami

40 dkg penne těstovin; 5 dkg másla; 25 dkg listů špenátu; 2 - 3 stroužky česneku; 25 dkg krevet; sůl; pepř; citron; 3 dl smetany; 1 dl suchého bílého vína

Osolíme vodu, přikápneme několik kapek oleje a uvaříme těstoviny. Na másle podusíme listy špenátu nakrájené na nudličky a ochutíme je česnekem nakrájeným na hrubší kousky. Přihodíme očistěné krevety. Ochutíme pepřem a citronovou šťávou a vše dohromady podusíme. Podlijeme smetanou. Pikantní chuť dodáme ragú přilitím suchého vína. Ke krevetám se špenátem přidáme uvařené těstoviny, vše důkladně promícháme a ještě horké podáváme.

Pikantní hortobágyské palačinky plněné masem

celá kuřecí prsa; větší cibule; lusk papriky; rajče; 3 vejce; 15 dkg mouky; 1 dl zakysané smetany;10 dkg uzené klobásy; 1 dl oleje; sůl; mletý kmín; červená mletá paprika; svazek čerstvého kopru;minerální voda

Z vajíček, mouky, minerální vody, soli a oleje připravíme běžné palačinkové těsto. Na malém množství oleje palačinky upečeme. Nasekáme nadrobno cibuli a začneme ji smahnout. Přidáme lusk papriky a rajče nakrájené na malé kousky. Ochutíme česnekem a několik minut podusíme. Zaprášíme červenou mletou paprikou a podlijeme vodou. Ochutíme mletým kmínem a osolíme. Poté, co se všechny suroviny dohromady mírně povařily, vložíme kuřecí maso. Pokud máme po ruce kuřecí kosti, můžeme je také přidat. Podlijeme takovým množstvím vody, aby maso bylo pod hladinou. Až projde voda varem, přihodíme na kolečka nakrájenou uzenou klobásu a vaříme tak dlouho, dokud maso a klobása nezměknou. Uvařené maso vytáhneme. Kuřecí prsíčka a klobásu nakrájíme na drobné kostičky a šťávu scedíme. Část na kostičky nakrájeného masa odložíme stranou. Zakysanou smetanu rozmícháme na hladkou směs s malým množstvím šťávy, která zůstala po vaření masa, a směs použijeme na zahuštění omáčky. Omáčku můžeme zahustit ještě také moukou rozmíchanou ve vodě a chuť můžeme zjemnit přidáním malého množství smetany. K nakrájenému kuřecímu masu přidáme jednu polévkovou lžíci omáčky a potom vmícháme také na kostičky nakrájenou klobásu. Touto směsí budeme plnit palačinky. Omáčku dochutíme čerstvým koprem a několik minut povaříme. Hotovou omáčkou zakapeme palačinky naplněné masovou směsí. Kousky kuřecího masa a klobásy, které jsme odložili stranou, osmahneme na rozpáleném oleji a servírujeme na talíř vedle palačinek.

Palačinky s jahodami a se sladkou šlehačkou

30 dkg mouky; 2 vejce; 3 dl mléka; 4 polévkové lžíce kakaového prášku, sůl; 3 dl smetany; 2 - 3 polévkové lžíce cukru; 1 dl medu; 2 polévkové lžíce škrobové moučky; citron; 1 kg jahod

Z mouky, vajec, mléka a kakaového prášku připravíme husté palačinkové těsto. Přidáme špetku soli a dolijeme takovým množstvím vody, aby těsto získalo odpovídající hustotu a upečeme palačinky. Do smetany přidáme špetku soli, několik polévkových lžic cukru, med a za stálého míchání ji přivedeme k varu. Ve vodě rozmícháme škrobovou moučku a směsí zahustíme polevu. Přikápneme několik kapek citronové šťávy. Důkladně omyté a okapané jahody rozpůlíme a naplníme jimi palačinky. Před podáváním pokapeme sladkou smetanou.

Palačinky plněné uzeným lososem a brokolicí, s bylinkovou omáčkou

1 kg brokolice; sůl; pepř; na špičku nože jedlé sody; vejce; 30 dkg mouky; 3 dl mléka; 5 dkg másla; pórek; 20 dkg uzeného lososa; bazalka; 3 dl smetany; rozmarýn; meduňka; lístek curry; 1 dl bílého vína

Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky a vhodíme do vroucí slané vody. Dávejme pozor, aby se brokolice nerozvařila, a proto ji ponechme ve vodě jenom do té doby, než se voda nezačne opět vařit. Z vajíčka, mouky, špetky soli a vody nebo mléka připravíme husté palačinkové těsto. Upečeme palačinky. Na pánvi rozpěníme máslo a osmahneme na něm pórek nakrájený na kolečka. Kolečka cibule mírně osolíme a přihodíme maso z lososa nakrájené na nudličky. Opepříme a k rybímu masu na cibulce přidáme uvařenou brokolici. Posypeme bazalkou a odložíme stranou. Připravíme bylinkovou omáčku. Do smetany vhodíme špetku soli, pepř a dáme vařit. Nakrájíme bylinky - čerstvý rozmarýn, meduňku, lístek curry a přidáme do omáčky. Důkladně povaříme. Pikantní chuť dodáme omáčce bílým vínem. Před podáváním palačinky naplníme lososem s brokolicí, nadvakrát je přeložíme a nakonec je pokapeme bylinkovou omáčkou.

Palačinka plněná vlašskými ořechy a švestkami s borůvkovou polevou

na palačinky : 3 vejce; 1 dl mléka; 40 dkg mouky
na náplň : litr mléka; 20 dkg mletých vlašských ořechů; balíček pudingového prášku; 4 dkg medu; 30 dkg švestek
na polevu : 1 dl červeného vína; 6 dkg medu; 10 dkg borůvkové zavařeniny; lusk vanilky; balíček pudingového prášku; 1 dl smetany

Nejprve si uděláme palačinky. Vajíčka smícháme s mlékem, se špetkou soli a s moukou. Tak nám vznikne hustá masa, kterou podle potřeby postupně ředíme vodou – případně mlékem – tak dlouho, dokud těsto nezíská náležitou konzistenci. Potom z něho na rozpálené pánvi v malém množství oleje pečeme palačinky. Výrobu náplně zahájíme tím, že v rychlovarném zařízení začneme hřát vodu s cukrem. Zalijeme ji 1 litrem mléka, a jakmile dosáhne bodu varu, přisypeme mleté ořechy. Pudingový prášek rozmícháme do hladka v malém množství mléka nebo vody a zahustíme jím hmotu obsahující vlašské ořechy. Potom ještě přimícháme med a do okamžiku podávání dáme náplň stranou.
Polevu připravujeme ze směsi červeného vína a medu, do které přidáme borůvkovou zavařeninu a vnitřek vanilkového lusku. Uvedeme do varu, zahustíme jedním sáčkem pudingového prášku rozmíchaným v mléce nebo ve vodě a obohatíme smetanou. Podáváme tím způsobem, že palačinky pomažeme náplní z vlašských ořechů, ke které přisypeme švestky rozkrájené na kostičky, a potom je složíme do tvaru menších ranečků. Zalijeme je borůvkovou polevou, posypeme práškovým cukrem a ozdobíme zbytkem švestek, případně i borůvkami.

Křupavé tousty s rybím filé

8 krajíčků toustového chleba; 60 dkg rybího filé; citron; 10 dkg mouky; 2 celé červené cibule; 2 dl zakysané smetany; polévková lžíce hořčice; 5 stroužků česneku; svazeček kopru; svazeček petrželové natě; svazeček pažitky; 5 dkg parmezánu; hlávka salátu; sůl; pepř; olej

Krajíčky chleba si osmažime na pánvi. Rybí filé rozkrájíme na kousky, které tvarem a velikostí odpovídají krajíčkům toustového chleba. Osolíme, potřeme citronovou šťávou, obalíme v mouce a po obou stranách pěkně do červena opečeme. Zároveň s rybím masem smažíme v téže pánvi i červenou cibuli nakrájenou na kolečka. K výrobě sósu budeme potřebovat zakysanou smetanu, špetku soli, mletý bílý pepř, hořčici, třený česnek, čerstvé lístky kopru, petržel, pažitku a parmezán. To vše smícháme a rozšleháme do hladka. Podáváme tím způsobem, že na opečené tousty klademe po jednom listu salátu, na ten přijde rybí filé a červená cibule. Tuto sestavu pak zalijeme výše uvedeným sósem a shora přikryjeme dalším toustem. Zdobíme citronem.

Kořeněné bochníčky s kuřecím masem a lilkovým salátem

1 kg mouky; 5 dkg čerstvého droždí; 3 dl vody; 5 dl mléka; 4 dkg krystalového cukru; 3 polévkové lžíce olivového oleje; 4 rajčata; malé množství pšeničné krupice; 40 dkg vykostěných kuřecích prsíček; hlavičky salátu lolo rosso; 2 lilky; 1 salátové okurky; citron; svazku petrželové natě; 3 polévkové lžíce jogurtu; sůl; sušená bazalka; mletý kmín; červený vinný ocet; 2 stroužky česneku; mletý koriandr

Do malého množství vlažného mléka vložíme droždí a cukr a připravíme kvásek. Mouku mírně zahřejeme, přisypeme do ní sušenou bazalku, mletý kmín a podle chuti osolíme. Důkladně promícháme, přidáme kvásek, 3 dl mléka, 3 dl vody a vypracujeme těsto. Necháme 30 až 40 minut kynout na teplém místě. Po vykynutí těsto důkladně prohněteme, rozdělíme na 4-6 bochníčků a odložíme ještě dál vykynout. Až bude těsto dostatečně vykynuté, promačkáme povrch těsta a umístíme na něj plátky rajčat. Položíme na pšeničnou krupicí vysypaný plech a vložíme na 25 minut péct do trouby rozehřáté na 200°C.Mezitím připravíme salát. Lilky nakrájíme na plátky, na malém množství oleje opečeme dozlatova a odložíme stranou vychladnout. V olivovém oleji rozmícháme rozetřený česnek, trošku octa, několik kapek citronové šťávy, na špičku nože mletého kmínu, koriandr, sůl a pepř. Hotovou zálivku nalijeme na plátky lilku, promícháme a salát uložíme do ledničky vychladnout. K vychladlému salátu přidáme na tenké plátky nakrájená rajčata a salátovou okurku a vše zakapeme mírně osoleným jogurtem. Kuřecí prsíčka mírně naklepeme, osolíme, opepříme a do červena osmažíme na olivovém oleji. Až budou bochníčky hotové, vytáhneme je z trouby a na povrchu je potřeme olivovým olejem. Před podáváním bochníčky našikmo nakrojíme, vložíme do nich list zeleného salátu a plátek kuřecího masa. Servírujeme s jogurtovým salátem. 

Houbové palačinky se sýrovou omáčkou

4 vejce; 8 dl mléka; 40 dkg mouky; 40 dkg sýra; cibule; 80 dkg hub; sůl; pepř; bylinky podle vlastní chuti

Nakrájené houby osmahneme na cibulovém základě, podle chuti okořeníme a rozklepneme na ně jedno vajíčko. Z vajíčka, mléka a mouky vypracujeme slané palačinkové těsto a upečeme palačinky. Rozpálíme olej, přidáme dvě polévkové lžíce mouky, podlijeme horkým mlékem a necháme povařit. Potom do směsi přisypeme nastrouhaný sýr a vše mícháme tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí. Směs musíme neustále míchat, protože by se mohla snadno připálit. Houbovým ragu naplníme palačinky a před podáváním je polijeme sýrovou omáčkou. Na jednu porci doporučuji počítat se třemi palačinkami, ale pokud budeme podávat pouze jednu palačinku, můžeme ji servírovat jako vynikající předkrm.

24. října 2011

Vepřová panenka pečená v pepři

2 celé vepřové panenky; sůl; bílý pepř; černý pepř; zelený pepř; růžový pepř; 1 dl olivového oleje; 6 polévkových lžic dijonské hořčice se semínky; 4 dl smetany; 10 dkg mouky; 2 dl mléka; 2 vajíčka; 4 dkg pórku; 6 dkg anglického špenátu; 10 dkg karotky; 10 dkg celerové natě

Obě vepřové panenky pokud možno hodinu před začátkem vaření důkladně nasolíme. Bílý, černý, zelený a růžový pepř nahrubo roztlučeme v hmoždíři a v takto vzniklé směsi maso obalíme. Potom je důkladně propečeme na olivovém oleji, nastavíme si k tomu na sporáku středně velký plamen. Když máme maso hotové, vyjmeme je z pánve a do šťávy, která na dně po vepřové pečeni zbude, přidáme 6 polévkových lžic dijonské hořčice se semínky. Zalijeme smetanou a důkladně povaříme. Tak získáme omáčku, kterou budeme podávat k masu. Jako přílohu zvolíme palačinky, a tak si uděláme tradiční palačinkové těsto z celého vajíčka, mléka, soli, mletého pepře a mouky. Těsto necháme chvíli odpočinout. Na osobu budeme péci 2 palačinky, které naplníme grilovanou zeleninou. K náplni budeme potřebovat karotku, pórek a celerovou nať, které nasekáme na jemné nudličky a začneme je restovat na rozpáleném oleji. Kořeníme je mletým pepřem. Anglický špenát trochu posekáme a přidáme jej k ostatní zelenině teprve tehdy, až bude už skoro měkká a hotová. Na dochucení použijeme sójovou omáčku a sůl.

Vepřová panenka na rožni plněná houbami

60 dkg vepřové panenky; 20 dkg anglické slaniny (bacon); 20 dkg hříbků; 1 dl olej; 80 dkg brambor; 5 stroužků česneku; 10 dkg čerstvého špenátu; 15 dkg másla; sůl; pepř; majoránka

Vepřovou panenku rozevřeme, osolíme, opepříme a pod fólií naklepeme a promneme, aby maso bylo vláčnější. Přidáme plátky anglické slaniny a houby (používá se hlíva ústřičná), které nakrájíme na nudličky. Ochutíme majoránkou. Potom maso pevně srolujeme do závitku, který rozkrájíme na kolečka silná asi dva prsty. Potom kousky plného masa nabodáme na rožeň (tři kousky na jednu jehlu) a na středně velkém ohni je v malém množství oleje po obou stranách do křupava opečeme, což nám bude trvat zhruba 15-20 minut. Na hrubo natrhané špenátové listy podusíme na oříšku másla. Osolíme, posypeme bílým pepřem a potom do špenátu rychle zamícháme brambory omaštěné máslem, které jsme si předem uvařili ve slupce a nakrájeli na kostičky. Směs špenátu a brambor necháme důkladně prohřát a nastrouháme do ní pár stroužků česneku. Před podáváním naložíme brambory se špenátem na talíř a na ně umístíme rožně s masem. Jehly vytahujeme z masa až při jídle.

Vepřová panenka na karí s jarní rýží

80 dkg vepřové panenky; 1 pórku v celku; olivový olej; polévková lžíce hořčice; 30 dkg hub; 2 stroužky česneku; svazeček petržele; 3,5 dl smetany; 20 dkg ananasu; karí koření v prášku; karí ve formě listu; 3 polévkové lžíce škrobu; citronu; sůl; pepř; celá mrkev; větší hlávka brokolice; 40 dkg rýže

Pórek nakrájíme na kolečka a se špetkou soli jej krátce orestujeme na olivovém oleji. Vepřovou panenku rozkrájíme na nudličky a přihodíme k cibuli. Až nám maso zbělá, přidáme k němu hořčici a ještě několik minut restujeme. Houby rozkrájíme na kousky, nasypeme je na panenku, a bude-li zapotřebí, přikápneme na ně také trochu oleje. Ochutíme rozetřeným česnekem. Až bude maso skoro úplně měkké, posypeme je jemně nasekanou petrželkou. Zalijeme 3 dl smetany a důkladně povaříme. Ananas nakrájíme na kostičky a přidáme jej k ragú. Celé ještě několik minut povaříme. Na ochucení použijeme mleté karí koření a karí ve formě listu. Škrob pečlivě do hladka rozmícháme v malém množství vody, dáváme pozor, aby se nám při tom netvořily chuchvalce, a ragú jím zahustíme. Zakapeme čerstvě lisovanou šťávou z poloviny citronu a zaprášíme čerstvě mletým pepřem. Zahuštění ještě doplníme několika kapkami smetany. Přílohu si uděláme tím způsobem, že mrkev rozkrájíme na malé kostičky, mírně ji opražíme se špetkou soli na rozpáleném olivovém oleji, načež k ní přidáme brokolici rozebranou na jednotlivé růžičky. K orestované zelenině pak přimícháme předvařenou rýži, celé zasypeme jemně nasekanou petrželkou a dobře promícháme. Před podáváním naklademe maso na rýži naporcovanou do talířů a na takto upravené maso nalijeme ragú.

Vepřová panenka na drůbežím dvoře s opékanými brambory

60 dkg vepřové panenky; 40 dkg kuřecích jater; čerstvá majoránka; 5 dkg másla; 2 svazečky naťové cibulky; 20 dkg hub sitake; 2 - 3 stroužky česneku;  sůl; pepř; litr zakysané smetany; polévková lžíce hořčice; 8 ks brambor; 8 plátků anglické slaniny (bacon); olivový olej

Maso nakrájíme na řízky, osolíme, pod fólií mírně naklepeme a promneme a začneme péci na malém množství oleje. Játra osolíme, obalíme je v čerstvě nasekané majoránce a přidáme k vepřové panence. Když je maso a s ním i játra po jedné straně opečené, obojí obrátíme a pod pokličkou nebo pod vrstvou alobalu pečeme dále. K houbové omáčce si na oříšku másla osmažíme naťovou cibulku nakrájenou na kolečka. Přidáme houby, osolíme, opepříme a vsypeme pod to několik stroužků česneku.Okořeníme čerstvou majoránkou. Když jsou houby orestované, přilijeme k nim půl litru zakysané smetany. Důkladně zamícháme a přidáme hořčici, která jídlu dodá pikantnější chuť. Přidáme řízky masa, několikrát je v omáčce obrátíme a podusíme. Brambory uvaříme ve slupce, potom každý brambor zvlášť zavineme do plátku anglické slaniny a opečeme na olivovém oleji. Tak získáme k masu vynikající přílohu.

Vepřová kotleta s ragú z lesních hub

60 dkg vepřové kotlety (8 plátků); 2 polévkové lžíce oleje; sůl; pepř; 8 brambor; 8 plátků anglické slaniny; pórek; 1 kg směsi lesních hub; 1,5 dl smetany; svazek petrželové natě; 0,5 dl suchého bílého vína;máslo

Maso nakrájíme na plátky, po obou stranách osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme 1 polévkovou lžíci oleje, vložíme maso a pomalu osmažíme. Brambory nejprve uvaříme ve slupce, pak je rozčtvrtíme, zabalíme do plátků slaniny a opečeme na pánvi s jednou lžící oleje. Až bude maso osmažené, vytáhneme ho z pánve a odložíme na talíř. Ke štávě, která zůstala na pánvi, přidáme máslo a za častého míchání na něm podusíme na kolečka nakrájený pórek. Nakrájené houby přihodíme na pórek, ochutíme petrželovou natí, osolíme, opepříme a důkladně osmahneme. Na houbový základ nalijeme rozmíchanou smetanu a vše můžeme navíc zakápnout troškou suchého bílého vína. Maso položíme zpět na hotové ragú, ohřejeme a můžeme podávat.

Vepřová kotleta s dušeným červeným zelím

80 dkg vepřové kotlety; 4 - 5 dl masového vývaru z kuřete; 1 dl bílého vína; 1 dl smetany; 1,5 polévkové lžíce dijonské hořčice; cibule; 2 - 3 stroužky česneku; hlavičky červeného zelí; sůl; pepř; mletý hřebíček; 1 dl francouzského vína bordeaux; červený vinný ocet; svazek čerstvé šalvěje; olej 

Vepřovou kotletu nakrájíme na plátky, dlaněmi promačkáme, mírně nařízneme po okrajích, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji začneme opékat. Až maso získá hezkou barvu, podlijeme ho masovým vývarem a bílým vínem. Změklé maso vytáhneme a odložíme stranou. Šťávu z opečeného masa podlijeme smetanou, ochutíme hořčicí a vše povaříme. Cibuli nakrájíme na větší kousky a zesklovatíme na oleji. Osolíme, opepříme a přidáme rozetřený česnek. Červené zelí nakrájíme na nudličky a přihodíme na cibuli. Posypeme mletým hřebíčkem, podlijeme malým množstvím červeného vinného octa a červeným vínem. Ochutíme čerstvými lístky šalvěje a pod pokličkou podusíme doměkka. Před podáváním položíme na talíř plátky masa, vedle upravíme červené zelí a zalijeme malým množstvím hořčicové omáčky.

Segedínský guláš na volném ohni

800 g vepřového plecka; 800 g sudového zelí; 4 dl zakysané smetany;250 g slaniny; velká cibule; lusk papriky; rajče; polévková lžíce mleté červené papriky; kávová lžička pepře

Slaninu rozpustíme a osmahneme na ní na kostičky nakrájenou cibuli. Přihodíme na plátky nakrájenou papriku a rajče a krátce podusíme. Odtáhneme z ohně, zaprášíme mletou paprikou a rychle vhodíme i vepřové maso nakrájené na kostičky. Guláš vrátíme na oheň, osolíme, opepříme a smažíme tak dlouho, dokud se neodpaří šťáva, kterou pustilo maso. Přihodíme opláchnuté sudové zelí a dolijeme vodou tak, aby všechny přísady byly pod hladinou. Vaříme, dokud maso zcela nezměkne. Přimícháme smetanu a ještě jednou důkladně povaříme. Před podáváním ozdobíme zelenou paprikou a zakapeme smetanou. Tento guláš doporučujeme v každém případě připravovat na volném ohni v přírodě!

Přírodní vepřový řízek s ragú z kuřecích jater a hub, s těstovinami farfalle

60 dkg vepřové panenky; 1 dl oleje; sůl; pepř; 10 dkg másla; celý pórek; 25 dkg kuřecích jater; 4 dl zakysané smetany; 30 dkg hub; majoránka;  velká hlavička česneku; 60 dkg těstovin farfalle; svazeček petržele; svazeček čerstvé bazalky; polévková lžíce škrobu

Těstoviny farfalle uvaříme ve slané vodě, do které přidáme trochu oleje. K výrobě omáčky si nejprve rozpálíme máslo. Až začne pěnit, vhodíme na máslo pórek nakrájený na kolečka a kuřecí játra, která během 5 minut opečeme pěkně do hněda. Potom k játrům přisypeme houby nakrájené na plátky. Okořeníme mletým pepřem, několika snítkami čerstvé majoránky, zelenou petrželkou a vše dohromady důkladně podusíme. Potom přidáme 2 - 3 stroužky česneku. Osolíme a znovu opepříme. Vepřovou panenku rozkrájíme na řízky, které dlaní trochu promačkáme, aby byly vláčnější. Osolíme je a okořeníme pepřem a bazalkou, načež je na malém množství oleje náležitě propečeme. Podáváme tím způsobem, že do mísy vložíme těstoviny, na ně umístíme řízky masa a ty zalijeme připraveným ragú.

Plněná vepřová panenka zapékaná v těstíčku s šalotkovou omáčkou z červeného vína

60 dkg vepřové panenky; 15 dkg slaniny; 15 dkg tenké suché klobásy;  hlávky kapusty; balení máslového těsta; vejce; 5 dkg sezamových semínek; 5 šalotek; 3 dkg másla; 20 dkg hub shitake;10 dkg mouky; 2 dl masového vývaru; svazek pažitky; 2 dl červeného vína; sůl; pepř; mletý kmín; jedlá soda; olej

Vepřovou panenku očistíme a nakrájíme na rozevřené plátky. Osolíme, opepříme, ochutíme mletým pepřem, přikryjeme fólií a dlaněmi promačkáme. Na maso položíme plátky anglické slaniny, kolečka tenké klobásy a plátky masa pevně stočíme. Závitky předsmažíme na malém množství oleje. Do slané vody, do které jsme nasypali jedlou sodu, vhodíme listy kapusty a několik minut je povaříme. Jedno balení máslového těsta rozložíme na vál posypaný moukou, na těsto položíme listy kapusty a předsmažené plátky masa. Těsto stočíme, položíme na olejem vymazaný plech, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky. S těstem musíme pracovat rychle, aby z teplé náplně nezklouzlo. Závin naplněný masem upečeme v předehřáté troubě při teplotě 170-180 °C.
Připravíme omáčku: šalotku nakrájíme na kolečka a 10 až 15 minut podusíme na másle. Nakrájíme houby, vhodíme je na cibulový základ a promícháme. Několik minut podusíme a zaprášíme moukou. Důkladně osmahneme a podlijeme masovým vývarem. Do omáčky vhodíme nadrobno nasekanou pažitku, zalijeme vínem a na malém plameni důkladně povaříme. Před podáváním rozkrojíme masem naplněný závin na silné plátky, položíme na talíř, vedle nalijeme cibulové ragú s červeným vínem a nakonec ozdobíme několika snítkami pažitky.

Pečené vepřové medailonky s mozzarellou, s kuskusem a mrkví v jablečném víně

10-15 dkg mozzarelly používané k přípravě pizzy; 60 dkg vepřových medailonků; 20 dkg kuskusu; 40 dkg mrkve; polévková lžíce hnědého cukru; 4 dkg másla; 1,5 dl jablečného vína; 1 - 2 polévkové lžíce dijonské hořčice; 1 dl oleje; svazeček petržele; sůl;  pepř

Mrkev rozkrájíme podélně na silnější kousky a mírně je podusíme na másle. Vložíme do rychlovarné nádoby, posypeme hnědým cukrem, osolíme, a až se cukr rozpustí, přidáme 1 - 2 polévkové lžíce dijonské hořčice. Zalijeme jablečným vínem a pod pokličkou dusíme. Ještě než mrkev úplně změkne, posypeme ji nadrobno nasekanou petrželí a vaříme tak dlouho, dokud se nám šťáva zcela neodpaří. Očištěné medailonky nakrájíme na řízky. Rukama je promneme, aby byly vláčnější, načež je ochutíme solí a pepřem. V rozpáleném oleji maso po obou stranách opečeme do červena. Mozzarellu rozkrájíme na plátky a vložíme ji do pánve k medailonkům. Když se sýr začne roztápět, přemístíme jej na maso.Kuskus vložíme do mísy a zalijeme takovým množstvím vody, aby byl kuskus celý pod hladinou. Přikryjeme alobalem a necháme stát 8 - 10 minut. Potom jej promícháme se 4 dkg másla, a tak nám vznikne příloha, kterou budeme podávat k medailonkům s mozzarellou a dušenou mrkví.