25. ledna 2011

Melounová bowle

Omytý meloun rozkrojíme a kulatou vykrajovačkou vybereme dužinu. Dáme do mísy, zalijeme částí vína, osladíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme v lednici macerovat asi hodinu. Pak promícháme, přilijeme sekt nebo sycenou vodu a podáváme přizdobené snítkou máty a obložené ledovými kostkami.

Borůvkový likér

2,5 l borůvek, 0,5 kg cukru, 15 g celé skořice, 15 g hřebíčku, 650 ml žitné
Borůvky dobře rozmačkáme a necháme 3 dny v chladnu. Pak se z nich vymačká šťáva a tu dáme ještě na 1 den do chladna. Takto připravenou šťávu smícháme s cukre, hřebíčkem a skořicí a vše povaříme. Do vychladlé vmícháme lihovinu.

Bezinkový likér od maminky

1 litr šťávy z bezinek ,500 g cukru, kousek celé skořice, pár hřebíčků, 500 ml vodky (slivovice)
Šťávu, cukr a koření 10 min. povařit. Až druhý den je přecedíme a přimícháme lihovinu. Uložit v temnu a chladnu.

Bezinkový likér na trojklaný nerv

2 litry bezinkových kuliček, 1 litr vody, 1 kg cukru (může být i méně), 2 lžičky kávy, 1/2 l rumu        

Bezinky vaříme v litru vody asi 15 minut. Do cedníku vložíme plátno a přecedíme. Přidáme cukr a vaříme ještě 5 minut. Ochutíme kávou, necháme přejít varem. Nakonec zalijeme půl litrem rumu. Necháme vychladnout a uschováme v chladu. Rum dáváme nakonec, až do chladného likéru a přidáváme ješte s cukrem dva sáčky vanilkového cukru. Je super a vydrží i několik let.
Kdo má potíže v oblasti trojklaného nervu, tak mu likér vřele doporučuji, v tomto případě jde o lék. Užívá se polévková lžíce 2 x d. Na tvář přikládáme obklad z třezalkového oleje.

Bezinkový likér podle dědečka

2 l bezinek, 1 l vody, 3/4 kg cukru krystal, 2 vanilkové cukry, 2 lžíce silné kávy, 1/2 l rumu, 1/2 l lihu 80 % bez zápachu (vodka) nebo dobré vínovice

Likér vyrábíme z aronie kanadské, černého rybízu nebo z černého bezu. Bezinky necháme 30 minut vařit v 1 l vody, pak necháme okapat. Potom přidáme cukr a vaříme 15 minut. Přidáme vanilkové cukry a vaříme 2 minuty, dále přidáme kávu a vaříme 3 minuty. Necháme vychladnout a přilijeme alkohol. Pořádně protřepeme, necháme uležet alespoň 2 dny, pokud to vydržíme. Lze užívat také jako lék.

Bezinkový likér lečivý

2 l bezinek, 1 l vody, 1 kg cukru, 2 ks vanilkového cukru, 2 lžíce vařené černé kávy, 1 l rumu

Přebrané bezinky vaříme s vodou asi půl hodiny. Přecedíme přes síto a plátěný ubrousek, musíme přes ubrousek vyždímat. Do této směsi přidáme celou dávku cukru a opět necháme poradně povařit. Přidáme vanilkový cukr, necháme opět přejit varem a poté přidáme uvařenou černou kávu a opět převaříme. Necháme vychladit, uložíme na 24 hodin do chladu. Druhý den přidáme rum a přelijeme do lahví. Podáváme vychlazené.
Poznámka: Pomáhá při nachlazeni. Jako lék, podáváme denně 1 polévkovou lžíci při kašli.

Bezinkový likér

750 g bezinek bez stopek, 2 balíčky vanilinového cukru, 370 g cukru, 375 g vody, strouhaná kůra z poloviny citrónu, 0,7 l rumu (40 %)
Do hrnce dáme bezinky, zalijeme vodou, přidáme cukr, vanilinový cukr a citrónovou kůru. Vaříme 10 minut,. Procedíme. necháme prochladnout. Přidáme rum.

Baileys

2 vejce, 125 g cukru, 1/4 l režné, 2 sklenky whisky, 1 lžička rozpustné kávy, 1/4 l smetany
Vejce ušleháme do pěny. Přidáme cukr a šleháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Lihovinu, whisky a kávu smícháme, necháme rozpustit, příp. trochu nahřejeme. Smetanu lehce našleháme a vše smícháme.

Anýzový likér

30 g anýzu, 2 l žitné, 625 g cukru, 0,5 l vody
Anýz naložíme do žitné, necháme 8 dní stát. Potom smícháme se sirupem uvařeným z cukru a vody.

Vaječný koňak od tety

6 žloutků, 200 g moučkového cukru, 1/4 l svařeného vychladlého mléka, 1/2 l koňaku
Žloutky s cukrem třeme do hladka, pak pomalu vmícháme mléko a koňak. Při přípravě nápoje můžeme využít stolní nebo ruční mixér. 

Vaječný koňak

25 dag moučkového cukru, 7 - 9 žloutků (podle velikosti), 1/2 l svařeného zcezeného mléka, 1/2 rumu, vanilinový cukr
Cukr a žloutky ušleháme do pěny. Přidáme mléko a dobře rozmícháme. Přidáme rum a také dobře rozmícháme. Nakonec vmícháme vanilinový cukr. Naplníme do uzavíratelných lahví. Uchováváme v chladu.

Domácí tmavé pivo

50 g suchého chmele, 700 g cukru, 300 g melty, 40 g kvasnic, 6 l  kvalitní vody (bez chloru)

Vše svařit (mimo kvasnic), až se odvaří asi 2 l vody. Po odstavení a ochlazení rozmíchat do šálku 40 g kvasnic a řádně s odvarem zamíchat a nechat 8 hodin stát. Po této době se vývar slije přes plátno do připravených lahví. Lahve se plní o 10 procent obsahu méně než je obsah lahve. Poté se lahve zazátkují, je dobré zátky dobře zajistit. Při kvašení se může stát, že tlak zátku vytlačí. Po 4 až 5 dnech se konzumuje.