27. března 2010

Chlebičky se sýrovou pomazankou a ořechy

10 plátků bílé veky, 10 vlašských ořechů, strouhaný sýr, kapii
pomazánka : 60 g másla, 60 g nivy, 60 g strouhaného sýra, mletá paprika, lžičku hořčice, lžíci mléka.
Plátky veky potřeme pomazánkou, posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme půlkami jader vlašských ořechů a kapií.
Příprava pomazánky: Změklé máslo rozetřeme, přidáme jemně nastrouhanou nivu, strouhaný sýr, další přísady a promícháme.

Sardinková pomazanka

krabičku sardinek v oleji, 250 g tvarohu, lžíce citrónové šťávy, sůl, středně  velká cibule
Sardinky i s olejem rozmačkáme vidličkou, silnější kosti odstraníme a smícháme s tvarohem na jemnou pomazánku. Ochutíme ji citrónovou šťávou, osolíme a smícháme s jemně pokrájenou cibulí. Podáváme s tmavým chlebem.

Majonéza s rajčatovým kečupem

200 g majolky, 3 lžíce kečupu, 3 lžíce bílého vína, 1-2 lžíce citrónové šťávy, sůl, mletý pepř
Majolku rozmícháme s rajčatovým kečupem, vínem a citrónovou šťávou. Podle chuti osolíme a opepřime. Používáme ji jako zálivku na jemné zeleninové, sýrové, vaječné a uzeninové saláty.

Šunkové řezy

200 g šunky, 200 g sýra eidam nebo moravský bochník, 5 lžic másla, 30 g mandlí, kompotované ovoce (broskve, meruňky, ananas nebo višně)
Šunku a sýr nakrájíme na tenké plátky. Plátky šunky pomažeme máslem a klademe střídavě s plátky sýra na sebe tak, aby na povrchu zůstala šunka. Navrstvené plátky zatížíme a dáme na několik hodin do chladničky. Potom z nich ostrým nožem nakrájíme malé čtverečky nebo trojúhelníčky. Ozdobíme je na kostičky nakrájeným kompotovaným ovocem a posypeme spařenými oloupanými a posekanými mandlemi.

Papriky plněne syrem Niva

4 papriky, 250 g sýra niva, 5 lžic smetany, lžíce citrónové šťávy, šálek bílého jogurtu, pažitku, sůl, kečup, kapie
Podélně rozkrojené papriky mírně podlijeme vodou, krátce podusíme a necháme okapat. Nivu rozdrtíme vidličkou nebo nastrouháme, smícháme s jogurtem, smetanou, citrónovou šťávou a s drobně nakrájenou pažitkou. Směs našleháme. Pak ji naplníme do půlek paprik a navrch ozdobíme proužky kapie, popřípadě zakapeme kečupem.

Šunkové kornoutky s křenovou šlehačkou

4 větší plátky šunky, 6 lžic jemně strouhaného křenu, 2 dl smetany na šlehání, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl, hlávkový salát
Plátky šunky překrojíme na poloviny, lžičkou na ně naneseme směs ušlehané smetany, mírně osolené a smíchané s křenem a citrónovou šťávou. Po naplnění je stočíme do kornoutků a povrch ozdobíme hvězdičkami šlehačky. Podáváme je po vychlazení na listech křehkého hlávkového salátu.

Cikánský guláš

750 g předního hovězího masa, 80 g rostlinného tuku, 200 g cibule, 15 g mleté papriky, sůl, pepř, 40 g rajčat. protlaku, kmín, 5 dl vývaru, 200 g brambor, 2 stroužky česneku, majoránku, 50 g slaniny, 100 g žampionů, 100 g paprik, 75 g sterilovaných okurek
Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, zpěníme, vložíme nakrájené maso, za stálého míchání osmahneme, osolíme, opepříme, přidáme protlak a kmín. Zalijeme vývarem a dusíme dopoloměkka, přidáme na kostky nakrájené brambory, utřený česnek a majoránku. Chvíli dusíme, přidáme na slanině orestované nakrájené houby, na nudličky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájená rajčata a okurky. Vše krátce povaříme.

Ukrajinský gulaš

750 g zadního hovězího masa, 70 g oleje, 150 g cibule, 2 stroužky česneku, 4 dl vývaru, 30 g hladké mouky, sůl, 80 g rajčatového protlaku, 100 g sladkokyselých okurek, 1 dl bílého vína, petrželku
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme na kostičky nakrájené maso, orestujeme,osolíme, přidáme utřený česnek, zalijeme částí vývaru a dusíme dopoloměkka. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, přidáme protlak, osmahneme, zalijeme vývarem, promícháme a dusíme doměkka. Před koncem přidáme nakrájené okurky, zalijeme vínem, osolíme a krátce povaříme. Na talíři sypeme petrželkou.

Plzenský gulaš

750 g předního hovězího masa, 70 g rostlinného tuku, 150 g cibule, 2 stroužky česneku, 15 g mleté papriky, sůl, pepř, 6 dl vývaru, 50 g hladké mouky, 40 g slaniny, 100 g sterilovaných kapií a celeru, vařená vejce
Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, zpěníme, přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme. Přidáme pepř, utřený česnek, sůl ,podlijeme částí vývaru a dusíme. Pod poloměkkým masem vydusíme šťávu do tuku,zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu přecedíme na maso. Nakrájenou slaninu orestujeme, přidáme nakrájené kapie a celer,prohřejeme a směsí a vejci zdobíme porce guláše.

Slovacký gulaš s vepřovými jatry

400 g vepřového bůčku, 400 g vepřových jater, 70 g tuku, 125 g cibule, 3 stroužky česneku, 30 g rajčatového protlaku, 5 dl vody, 30 g hladké mouky, 250 g sterilovaného leča, 30 g feferonek
Bůček nakrájíme na kostky, vložíme do nakrájené a osmažené cibulky, orestujeme, přidáme kmín, sůl, otřený česnek, protlak, zalijeme polovinou vody a dusíme dopoloměkka. Přidáme nakrájená játra, podusíme, šťávu necháme vysmahnout, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou, promícháme a dusíme doměkka. Ke konci přidáme lečo, nasekané feferonky,dochutíme a krátce povaříme.

Tatranský gulaš

750 g předního hovězího masa, 30 g rostlinného tuku, 50 g slaniny, 150 g cibule, 50 g hladké mouky, 5 dl vody nebo vývaru, celý pepř, sůl, nové koření, bobkový list,250 g smetany, 20 g rostl. tuku, 100 g žampionů
Na tuku a nakrájené slanině dorůžova osmahneme nakrájenou cibuli, vložíme maso nakrájené na kostky, osmahneme, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vývarem, osolíme, přidáme pepř a nové koření, dva bobkové listy a dusíme doměkka. Maso vyjmeme, vlijeme smetanu,krátce povaříme a přecedíme na maso. Do guláše přidáme na tuku podušené nakrájené žampiony, krátce povaříme, dochutíme a podáváme s knedlíkem nebo rýží.

26. března 2010

Pálivé krátké těstoviny

300 - 400 g krátkých těstovin - penne nebo tortiglioni, 4 stroužky česneku, sušené houby, 80 g anglické slaniny-pancetta, 1/2 kg loupaných rajčat, olivový olej, feferony, bazalka, sůl
V kastrolu na olivovém oleji současně opražíme slaninu nakrájenou na kousky a česnek do růžova asi 3 minuty, přidáme sušené houby, které jsme měli předem namočené ve vodě. Zamícháme a necháme vařit asi 5 minut. Poté přidáme loupaná rajčata, rozmačkáme je, feferony nakrájené na kousíčky, osolíme a necháme vařit na mírném ohni asi 10 minut za občasného míchání, až šťáva zhustne a olej bude červený. Chvíli před tím, než je šťáva hotová, přidáme bazalku a zamícháme. Mezitím v osolené vodě uvaříme těstoviny. Scedíme je a dáme do kastrolu s rajčatovou omáčkou, smícháme, případně posypeme parmazánem, znovu zamícháme a ihned podáváme.

Ovocné nudle

nudle, máslo, jablka, cukr, skořice, hrozinky, mandle, švestky, 1 vejce, mléko
Uvaříme nudle podle návodu na obalu a vložíme je do ohnivzdorné misky vymazané máslem, na to pokladem oloupaná a na plátky nakrájená jablka, pocukrujeme, přidáme skořici, rozinky a mandle. Nakonec dáme nudle. Zalijeme vejcem rozkvedlaným v mléce a v předehřáté troubě zapečeme.

Opečené pikantní špagety

1  porce špaget, 100 g vepřového nebo kuřecího masa, 1 menší miska stonku špenátu , 1 lžíce sójové omáčky, špetka mletého kmínu, špetka pálivé papriky, ½ lžičky Vegety, 1½ až 2 lžičky Solamylu, ¼ l vody, olej 
V teflonové pánvi s olejem nechte opéci porci uvařených špaget. Opékejte je bez míchání tak dlouho, až zespodu zezlátnou a spojí se. Mezi opékáním špaget připravte polevu: maso nakrájejte na nudličky, zakápněte je sójovou omáčkou a nechte v misce krátce odležet. Pak je rychle osmažte v pánvi na oleji. Až maso zbělá, přidejte do pánve zeleninu, koření a směs promíchejte. Smažte asi 3 minuty a zalijte teplou vodou. Krátce povařte. Potom zkontrolujte špagety, budou-li opečené, přendejte je na talíř opečenou stranou nahoru. Polevu mezitím zahustěte Solamylem rozmíchaných v trošce studené vody.

Omáčka na špagety z rajčat

6 ks rajčat, 4 stroužky česneku, 2 menší cibulky, sůl, pepř, bazalka, olivový olej, tvrdý sýr na strouhání
Na pánev nalijeme olivový olej a necháme rozpálit, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Z rajčat oloupeme slupku, pokrájíme a společně s nadrobno nakrájeným česnekem vložíme na pánev. Necháme 15 min.podusit. Vzniklou omáčku dochutíme solí, pepřem, sušenou nebo čerstvou bazalkou. Hotovou omáčku podáváme na špagety a na závěr můžeme posipat čerstvě nastrouhaným sýrem.

Omáčka na špagety z krabích tyčinek s chilli

1 balení krabích tyčinek ,2 větší balení rajského protlaku,5 stroužků česneku,1 malá lžička strouhaného zázvoru,2 lžíce nakrájených oliv (možno použít s papričkou),2 lžíce nakrájených žampiónů,2-3 velké lžíce sladké chilli omáčky,1-2 velké lžíce sojové omáčky,1-2 lžíce (nebo dle potřeby) smetany (plnotučného mléka),0,5-1 lžíce másla (rostliného tuku),koření ( koření na čínu, bazalka, oregáno, glutaman sodný)
Nejprve nakrájíme česnek na jemné plátky a nastrouháme zázvor. Poté nakrájíme krabí tyčinky na tenčí kolečka. Na pánvi rozehřejeme máslo a dáme do něj česnek a zázvor. Jemně orestujeme. Jak začne česnek zlátnout, přidáme do pánve nakrájené krabí tyčinky. Necháme chvíli restovat a poté zalijeme sojovou omáčkou (nešetříme). Opět restujeme. Až se nám začnou krabí tyčinky rozpadat, přidáme rajský protlak a dobře zamícháme. Dále přidáme chili omáčku (opět nešetříme). Nyní přidáme olivy, žampióny a dobře promícháme. Poté přidáme veškeré koření kromě glutamanu a velmi, velmi dobře promícháme. Necháme zhruba 5 minut prohřát. V případě, že je omáčka příliš hustá, přidáme smetanu (mléko). Nakonec přidáme smetany tolik, aby měla omáčka konzistenci vhodnou na těstoviny a přidáme glutaman. Podle potřeby (hustoty) ještě podusíme či přidáme smetanu a můžeme podávat. 

Omáčka k těstovinám

1 balení těstovin - vřetýnka, 1 sklenice leča, 1 cibule, 30 dkg točeného salámu nebo Gothaje v celku,1 malá sklenice sladkého kečupu
Na oleji osmahneme cibulku a přidáme na kostičky nakrájený salám. Opečeme do zlatova, přilejeme sklenici leča a chvilku podusíme - cca 10 min. zahustíme celou sklenicí sladkého kečupu a prohřejeme. Podáváme s těstovinami.

Nudle se špenátem

nudle široké barevné ,balíček špenátu, česnek, sůl, pepř, koření kotanyi steak, 3-4 kuřecí řízky
Maso nakrájet na kousky, okořenit, osmažit na kapce oleji, či vody. Uvařené nudle smíchat s hotovým špenátem a kuřecími kousky a můžeme podávat.

Nudle se strouhankou

balíček širokých nudlí, cukr moučka,strouhanka dle potřeby, olej
Nudle uvaříme doměkka, přecedíme, na pánvi osmažíme na oleji strouhanku a nasypeme na nudle. Promícháme, osladíme a můžeme podávat. 

Nudle s tvarohem

1 balíček nudlí , 2 vajíčka, 2 tvarohy, 30 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 máslo na vymazání misky
Nudle uvaříme v osolené vodě, zvlášť zamícháme tvaroh, cukr, vejce a vanilku. Do zcezených nudlí přímícháme tvarohovou směs. Vložíme do misky a zapečeme v troubě, stačí 10 min.

Nudle s masem z konzervy

těstoviny (nudle,kolínka), vepřová konzerva, sůl, paprika, cibule
Dáme vařit těstoviny. Mezitím dame do hrnce změknout cibulku, bud na sádle , nebo oleji. Přidáme vepřovku, osolíme a dáme papriku dle chuti. Uvařené těstoviny vysypem do mísy a promícháme s hotovou vepřovkou.

Nudle s krupicí

široké nudle, máslo, dětská krupice, cukr
Na másle osmažíme dětskou krupici (je to dle mnoužství nudlí, může jí být i více) do oríškova, přidáme trochu vody ať nasáknou  a mícháme až změkne. Nudle uvaříme dle návodu a smícháme je s měkkou krupicí. Pocukrujeme a jíme s kompotem. 

Nudle s cuketou a šunkou

1 malou cuketu ,1 malou cibuli, 200 g másla ,1 kelímek smetany ke šlehání, 200 g barevných širokých nudlí, sůl ,bílý pepř, 2 trojúhelníčky taveného sýra, 150 g šunky , 2 lžíce světlé jíšky
Cuketu očistíme a nakrájíme na kostičky, oloupanou cibuli nakrájíme na jemno. Obojí 10 minut podusíme na másle, zahustíme jíškou, krátce povaříme, zalijeme smetanou a ještě 3 minuty dusíme.Nudle asi 10 minut vaříme v osolené vodě, pak je scedíme a dáme okapat. Mezitím přidáme do omáčky sýr, necháme ho rozpustit, osolíme a opepříme. Šunku nakrájíme na proužky a vložíme do omáčky. Nudle s omáčkou hned podáváme.

Těstoviny se sýrem a slaninou

400 g bramborových noků (hotový vakuovaný výrobek), nočky lze nahradit těstovinami, 5 jarních cibulek (1-2 normalní), 100 g sýra s modrou plísní (gorgonzola), 250 g mascarpone nebo Ramy Cremefine, 140 g prorostlé anglické slaniny, 250 g čerstvého listového špenátu ( mražené listy Bonduelle)
Začněte vařit osolenou vodu na nočky. Mezitím nadrobno nakrájejte jarní cibulku a plísňový sýr.Dejte do hluboké pánve mascarpone, přidejte plísňový sýr a cibulku a při střední teplotě nechte rozpustit. Sýrovou směs promíchejte.Vložte nočky do vařící vody a nechte je vařit asi 3 minuty, dokud nevystoupí na hladinu.Do sýrové směsi přidejte špenát a prohřejte jej. Pak vmíchejte polovinu na plátky pokrájené opečené slaniny.Vyjměte nočky cedníkem z hrnce a promíchejte je se sýrovou směsí. 

Neapolský těstovinový salát

1 sáček uvařených těstovin, 1 červená kápie, 1 zelená kápie, 2 rajčata, 3 stroužky česneku,olivový olej, sůl, pepř
Uvařené těstoviny vložíme do vhodné nádoby, přidáme nakrájené suroviny, ochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem, přidáme olivový olej, promícháme.

Nudle s masem a houbami

500 g vepřové kýty nebo plece, 40 g sádla, 200 g cibule, 1 lžíce octa, lžička mleté papriky, sůl, kmín,
1/8 l kysané smetany, vrchovatá lžíce hladké mouky, těstoviny
Na sádle osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené vepřové maso, sůl, kmín, ocet a chvilku opékáme. Poté vmícháme papriku, zalijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme do měkka. Hladkou mouku rozmícháme v troše studené vody, maso zahustíme, přilijeme smetanu, chvilku povaříme a podle chuti osolíme. Omáčky by mělo být pouze tolik, aby bylo maso potopené. Na 40 g másla zpěníme 30 g jemně nakrájené cibule, přidáme 200 g pokrájených syrových hub, osolíme, okmínujeme a podusíme, až se vyvaří všechna voda. Nemáme-li čerstvé houby, namočíme na pár hodin hrst sušených hub do vody, slijeme a použijeme jako houby čerstvé. V osolené vodě uvaříme těstoviny, scedíme a promastíme máslem. Urovnáme na talíř, do středu dáme maso s omáčkou, na maso lžíci hub. Okraje těstovin zdobíme kečupem.

Neapolské špagety

400 g špaget, 200 g mletého masa ,150 g slaniny ,1 plechovka rajského protlaku , 1 cibule , 1 lžíce škrobu, 1 lžíce posekané natě cibulové, 1 lžíce tvrdého sýru, olej, sůl, pepř
Cibuli oloupeme,nasekáme a spěníme,přidáme nakrájenou slaninu a mleté maso.Osmaží se při míchání. Škrob rozmíchat ve sklenici vlažné vody a přelijeme do nádoby. Přidáme protlak, pepř, sůl, maso s cibulí a promícháme. Všechno dusíme 15 minut, přidáme hrášek a ještě pět minut dusíme. Špagety uvaříme v osolené vodě, okapané dáme na stůl a polijeme omáčkou. Jídlo posypeme petrželkou a nastrouhaným sýrem.

Mořské těstoviny

1 těstoviny, 1 sardinky v oleji, kečup, 10 dkg tvrdý sýr, 1 kostka masoxu
Uvaříme těstoviny s kostkou masoxu. Po uvaření zamícháme sardinky, kečup a strouhaný tvrdý sýr. Vše zamícháme a podáváme.

Kolínka

kolinka, brambory, cibule, mleta paprika, pepr, glutasol, olej, sul
Uvarime kolinka,uvarime brambory ve slupce, drobne nakrajime cibuli a nechame ji na oleji do zlatova osmažit ,pridame kolinka,oloupane a na kosticky nakrájené  brambory ,zamichame,pridame sul, pepr, papriku,glutasol,zamichame a podavame teple.

Miš maš z těstovin

500 g širokých nudlí, 10 dkg másla, 10 dkg sýra eidam, 10 dkg mletého masa, 2 barevné kápie, sůl, pepř, oregano a kečup podle chuti
Uvaříme nudle v osolené vodě, přecedíme. mezitím rozpustíme máslo dáme na něj mleté maso osolíme opepříme dáme kečup chvíli dusíme. přidáme nakrájené kápie na proužky 5minut restujeme přidáme těstoviny a prohřejeme.vypneme oheň.nakonec ještě na pánvi dáme nastrouhaný eidam. podáváme ihned na talíř.

Vrtule se šunkou

3 velké cibule, 300 g šunky, 200 g uzeného tvrdého sýra, 250 ml smetany sladké, 500 g těstovin, nejlépe vrtulek, olej, grilovací koření nebo sladká paprika
Těstoviny uvaříme dle návodu cibuli necháme zesklovatět na oleji,přidáme nakrájený salám a krátce osmahneme,přidáme smetanu a grilovací koření a krátce povaříme do zhoustnutí,sýr nastrouháme na hrubém struhadle,uvařené těstoviny scedíme,přidáme směs a tvrdý sýr, vše důkladně promícháme, ozdobíme sezónní zeleninou.

Maxikolínka s houbovou omáčkou

žampiony nebo jiné houby, cibule, olej, houbové koření, těstoviny(nejlépe maxikolena), smetana ke šlehání
Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené houby a dusíme, až pustí šťávu(případně dáme náprstek vody)a přidáme houbové koření(běžně k dostání v obchodech). Samozřejmě trvale mícháme. Asi po třech minutách nalejeme smetanu ke šlechání.Necháme projít varem a podáváme s uvařenými těstovinami.

Maso s nudlemi

kuřecí maso (krůtí, vepřové), zelenina, nudle s čínské polévky, koření s čínské polévky, sojová omáčka,
worchestrová omáčka
Maso nakrájíme na nudličky. Osmažíme cibuli na nudličky, maso, worchester, sojovku, zeleninu (mrkev, papriku, rajský, zelí ) a vše se podusí i s kořením. Mezitím nudle spaříme horkou vodou. Když je vše řádně podušené, smícháme dohromady a podáváme.

Makarony s nivou

250 g makaronů, 100 g slaniny, 100 g Eidamu, 100 g Nivy, 2 ks  vejce
Slaninu usmažíme nakrájenou na kostičky,Eidam i Nivu nastrouháme nahrubo a vše včetně syrových vajec promícháme s uvařenými makarony. Dochutíme dle vlastní fantazie.

Makaróny s hlivou

40 g rostlinného tuku nebo másla, 35 g hladké clozrnné mouky, 600 ml mléka, 250 g hlívy ústřičné,1 čajová lžička sekaného čerstvého kopru, 375 g celozrnných makarónů, 3 l vody, 1 čajová lžička (5 ml) citrónové šťávy, sůl , pepř
Z tuku a mouky uděláme světlou jíšku, do které za stálého míchání přiléváme mléko a uvedeme do varu.Přidáme hlívu ústřičnou a sekaný kopr, dobře promícháme a mírným varem za občasného zamíchání vaříme asi 10 min, až jsou houby měkké.Mezitím vaříme ve vodě s citrónovou šťávou 10 minut makaróny. Důkladně je scedíme. Omáčku podle chuti okořeníme, promícháme ji s makaróny a podáváme.

Makarónový salát

makarony ,majonéza, cervená paprika, cibule, ocet, plnotučná hořčice, mletý cukr, sůl, pepř
Připravíme si zálivku : 2 polévkové lžíce octa, 1 plnotučné hořčice, 1 čajová lžíce mletého cukru, 1 soli a pepř dle chuti, vše smícháme a přidáme 30 dkg vychladnutých, uvařených těstovin, 1 celou Majolku a drobně nakrájenou cibuli a červenou papriku (kapii). Vše důkladně promícháme a necháme 1 den odležet v lednici. Vynikající příloha ke kuřeti, játrům či biftekům.

Maďarské nudle

500 g těstovin , 300 g slaniny, 1 hlávka bílého zelí, 2-3 cibule, sádlo nebo olej, mletá sladká i pálivá paprika, kmín, pepř, strouhaný sýr
Těstoviny uvaříme podle návodu, promícháme se lžící oleje a odstavíme. Zelí podusíme na tuku a cibuli klasickým způsobem, před odstavením okořeníme. Slaninu nebo uzené maso krátce orestujeme. Vše smícháme a vložíme do vymaštěného a strouhankou vysypaného pekáče a zapékáme zhruba 3/4 hodiny. Můžeme vylepšit před zapékáním posypáním strouhaným sýrem.

Lovecké žampiony

250 g žampionů, 2 polévkové lžíce oleje, 1 polévková lžíce másla, 1 červená paprika, 1 malý porek, 250 g těstovin, sůl
Očištěnou papriku porek a žampiony nakrájíme a zprudka opečeme na oleji.Uvaríme těstoviny a vše promícháme.Podáváme posypané sýrem.

Linguine s omáčkou

500 g těstovin Linguine, 250 g sterilovaného hrášku,
na mátovou omáčku : 1/4 šálku vody, 2 svazky čerstvé máty, 3 polévkové lžíce rozdrcených pistáciových oříšků, 1 čajová lžička soli, 1/4 lžičky mletého pepře
Suroviny na přípravu mátové omáčky rozmixujte na hladké pyré. Uvařte těstoviny. Ve velké míse smíchejte horké těstoviny s mátovou omáčkou a nakonec přidejte sterilovaný hrášek.

Lotrinské těstoviny

40 dkg těstovin (kolínka), 30 dkg měkkého salámu, 30 dkg sýra eidam, 2 velké rajské protlaky, 2 dcl čeveného vína nebo piva, tymián, 2 střední cibule, tuk na vymazání pekáče
Kolínka uvaříme do měkka. Na pánvi necháme v tuku zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme salám nakrájený na kostičky a rajský protlak a špetku tymiánu (ten dává celému jídlu chuť, ale musí se s ním opatrně, aby jídlo nebylo hořké). V okamžiku, kdy se směs na pánvi začne přichytávat, začneme postupně podlévat vínem nebo pivem, až se postupně všechno vyvaří. Poté v míse smícháme vzniklou směs s uvařenými kolínky, vše vložíme do vymaštěného pekáčku a zasypeme strouhaným sýrem. Pečeme v troubě při 180 stupních po dobu 35 - 45 minut. Lze jíst i později studené.

Levné těstoviny

těstoviny/nejlépe kolínka/, uzené, cibule, bílé hlávkové zelí
Uvaříme 400 g kolínek. Zvlášť na pánvi orestujeme cibuli, přidáme na kostky nakrájené uzené maso a trochu orestujeme.Mezitím dáme do trouby na 220 st.plech s nakrájeným hladkým zelím,které okořeníme a necháme /bez vody i tuku/ do zlatova upéct.Zelí i uzeného můžete dát libovolné množství dle chutí.

Lasagne s hlivou

400 g lasaní nebo širokých nudlí, 200 g pórku, 250 g hlívy ústřičné, 1 lžíce oleje, 50 g slaniny,850 mletých rajčat, sůl, pepř, tabasco
Pórek nakrájíme na kolečka. Hlívu pokrájíme na meší kousky, slaninu nakrájíme na kostičky. V pánvi zahřejeme olej a slaninu na něm osmahneme. Přidáme hlívu, pórek a krátce opékáme. Rajčata vyklopíme na síto, necháme okapat, překrájíme na kousky a zamícháme do směsi. Společně asi 10 minut povaříme. Ochutíme solí, pepřem a tabascem. Těstoviny připravíme dle návodu, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a ihned podáváme.

Lasagne s mletým masem a bešamelem

1 bal. lasagní, 300 g mletého masa, olivový olej, 1 cibule, 1 červená paprika, sůl, pepř, bešamelová omáčka, červené víno, plátkový sýr, 4 lžíce rajčatové omáčky (protlaku)
Lasagne uvaříme dle návodu. Mezitím na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibuli, pak přidáme mleté maso a orestujeme cca 5 minut. Vidličkou maso drtíme, aby se netvořily velké hrudky. Pak přidáme sůl, pepř, na kostičky nakrájenou papriku a rajčatovou omáčku, dusíme 15 - 20 min. Do lehce vymazané zapékací misky pokládáme střídavě vrstvu lasagní, masa, bešamelu. Na poslední vrstvu z lasagní nalijeme bešamel a pokryjeme plátkovým sýrem nebo parmezánem. Zapékáme v předehřáté troubě, až je sýrový vrstva do zlatova.

Lasagne s houbovou omáčkou

150 g žampiónů, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 3/4 l mléka, 100 g tvrdého sýra, 50 g šunkového salámu, 10 ks špenátových lasagní, sůl, pepř, mletý kmín, zelená petrželka
Žampióny nakrájíme na plátky, osolíme a podusíme na másle. Okořeníme pepřem, mletým kmínem a petrželkou. Z másla, hladké mouky a mléka uvaříme řidší bešame, do kterého přidáme podušené žampióny. Do zapékací misky postupně na sebe vrstvíme lasagne, omáčku, nastrouhaný sýr a salám tak, aby poslední vrstvu tvořila omáčka a sýr. Ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 1/2 hodiny.

Lasagne

300 g hladké mouky, trochu mouky na posypání válu, 3 vejce, špetka soli, 1 dl vlažné vody
Mouku prosijeme na vál a promícháme se solí. (Solíme málo, jinak by těsto špatně schlo.) Do mouky uděláme důlek a pomalu do něj vléváme vejce rozšlehaná s vodou. Nožem těsto zpracováváme, pak těsto hněteme důkladně rukama, až vypracujeme hladké těsto. Z těsta vykrajujeme obdélníčky asi 5 x 7 cm široké a vaříme ve velkém množství mírně osolené vody doměkka. Po uvaření je scedíme a necháme okapat. Poté lasagne vrstvíme s různými náplněmi podle daného receptu.

Lasagne s mletým masem

Lasagne Panzani ,omáčku Bolognese, bešamelová omáčka, olivový olej panenský, krájená rajčata s bazalkou ,maso mleté  ,maso kuřecí , sýr na strouhání 30%, parmezán, kečup, olivy ,sojová omáčka
Mleté a kuřecí maso orestujeme na pánvi a přidáme sojovou omáčku. Dále smícháme omáčku Bolognese a krájená rajčata. Nastrouháme sýr. Vezmeme pekáč, nejlépe  hranatý asi 9-12 cm vysoký, vymažeme olivovým olejem, část bešamelové omáčky  nalijeme na dno pekáče, dále proložíme vrstvou lasegně, nejlépe dvojitě.Dále následuje vrstva omáčky, do které nasypeme maso, posypeme   sýrem a zalijeme bešamelovou omáčkou.Opakujeme až k hornímu okraji pekáče. Poslední vrstvu ukončíme bešamelovou omáčkou a zasypeme parmazánem. Dáme péct do předehřáté trouby při teplotě 180 C na 35-45 minut . Popřípadě můžeme použít olivy podle chuti.

Kedlubny po římsku

1 květák, 5 rajčat ,5 stroužků česneku, hrst petrželové nati,1 vejce, 2 tavené trojúhelníčky ementálu ,1 balíček spaget, olej, sůl 
Středně velký květák rozebereme za syrova na malé růžičky cca 3-4 cm v průměru a mezitím vaříme vejce natvrdo. Česnek a petrželovou nať posekáme na drobno. Asi ? množství česneku a všechnu nať zpěníme na rozehřátém oleji a prudce v něm opékáme i syrový květák. Po malé chvilce přidáme rajčata pokrájená na drobno ( nejméně na osminky), sůl a bez podlévání rychle rozdusíme. Mezitím vaříme spaghetti a na struhadle (o stupeň jemnějším než okurky na salát) postrouháme zvlášť trojúhelníčky taveného sýra a vejce vařené natvrdo.  Po malé chvilce květák nepatrně podlijeme vodou, aby se vytvořilo malé množství šťávy a přestaneme dusit, dokud květák příliš nezměkl. Jeho konzistence by měla být spíše tvrdá, ale ne syrová. Před odstavením přidáme zbytek česneku a dochutíme solí. Podáváme na spagetách posypaný strouhaným taveným sýrem a nakonec vejcem.

Kuřecí prsa s čínskými nudlemi

2 řízky z kuřecích prsou, 100 g nivy, 100 g vepřové šunky, 1 červená a 1 zelená paprika, 50 g instantních čínských nudlí, šalotka,česnek, 0,2 l smetany, bazalka, sůl, bílý pepř, 2 lžíce olivového oleje
Prsa osolíme, lehce naklepeme, opepříme a opečeme na pánvi rychle z obou stran. Dále opékáme 10-15 min. při 200 st.C. Nadrobno nakrájenou šalotku, česnek a  papriku osmažíme na olivovém oleji a smícháme s instantnými nudlemi připravenými podle návodu. Ve smetaně rozehřejeme nastrouhanou  nivu, přidáme na kostičky nakrájenou šunku a nasekanou bazalku. Hotová prsa přelijeme připravenou omáčkou.

Kuřecí maso s těstovinami

2 kusy fenyklu, 2 červené cibule, 125 g žampionů, 300 g těstovin penne, hrst rozinek ,300 g vařeného kuřecího masa, 300 g nízkotučného taveného sýra, 150 g nivy, 2-3 lžíce parmazánu, sůl, pepř, česnek, olej
Nakrájíme fenykl, cibuli, žampiony na plátky a česnek. Vše orestujeme na oleji. Přimícháme vařené kuřecí nudličky osolíme, opepříme. Vmícháme rozinky. Vložíme do zapékací misky a promícháme s horkými těstovinami, do kterých vmícháme tavený sýr. Vše posypene nivou a nakonec parmazánem. Zapékáme asi 10-15 minut v troubě.

Kuře po italsku se sekanou

1 celé kuře, masová sekana ,1/2 másla, koření, sladká paprika, pálivá paprika, grilovací koření, feferonky, pepř, sůl ,špagety, sojová omáčka
Kuře opláchneme a osolíme.Rozpustíme máslo a promícháme s kořením.Kdo má rád ostré nemusí šetřit pálivou paprikou a feferónkami   .Kuře pomažeme mašlovačkou a vložíme do vyhřáté trouby cca  170 stupňů .Občas podlijeme vodou a potřeme kuře vytvořeným sosem. Asi tak po 50 až 55 minutách přidáme ke kuřeti na plátky  nakrájenou  sekanou a potřeme ji mašlovačkou.Pečeme dalších 35 - 40 minut.Mezi tím než se nám kuře společně se sekanou dopeče uvaříme špagety,které po zbavení vody  promícháme se sojovou omáčkou .Takto ochucené špagety podáváme společně s kuřetem a výbornou sekanou.

Špagety s mletým masem

500 g mletého masa, mražená zelenina, 1/2 cibule, olej, kečup, mléko, koření na špagety, špagety, sýr na posypání
Na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí přidáme mleté maso a opečeme dokud se nebude drolit na kuličky. Poté přidáme uvařenou mraženou zeleninu a zalijeme kečupem. Pokud chceme, můžeme zjemnit trochou mléka. Osolíme a můžeme přidat i koření na špagety. Špagety vaříme dle návodu na obalu. Na závěr vše na talíři posypeme nastrouhaným sýrem.

Granadír

½ balíčku těstovin, 4-5 brambor, 3-4 špekáčky, 1 cibule, sůl, mletá paprika, olej
Těstoviny uvaříme v osolené vodě,přecedíme, propláchneme.Brambory oloupeme,pokrájíme,uvaříme v osolené vodě a slijeme.Na oleji dobleda osmažíme cibuli,přidáme pokrájené špekáčky, orestujeme, vmícháme mletou papriku a odstavíme.Pak vše společně promícháme.Podáváme s hlávkovým salátem. 

Falešné noky

sáček těstovin tortily/ kolínek,fleků /, sáček kyselého zelí, 2 cibule, 25 dkg gothajského salátu, lžíce másla nebo slunečnicového oleje, sůl, 2 stroužky česneku
Dáme do vroucí osolené vody vařit tortily. Na sádle zpěníme do zlatova cibuli,přidáme na nudličky nakrájený gothaj, kyselé zelí, před přidáním ještě pokrájíme na menší kousky, přidáme k cibuli, ochutíme lisovaným česnekem, doplníme scezenými těstovinami, zamícháme a podáváme.

Bylinkové ravioly se šunkou

500 g raviol plněných ricottou a bylinkami, sůl, 150 g šunky nebo uzeného masa,1 svazek míchaných bylinek, 50 g  másla, 2 lžíce olivového oleje, pepř
Ravioly uvaříme podle návodu v osolené vodě, poté je slijeme, prudce zchladíme a necháme okapat.
Šunku pokrájíme na kostičky.Bylinky omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme, otrháme ze stonků a posekáme .( až na několik lístků ponechaných na oblohu ) Máslo a olej rozehřejeme na pánvi, přidáme pokrájenou šunku a posekané bylinky a krátce podusíme.Ravioly přidáme ke směsi šunky a bylinek a opékáme na pánvi asi 3 minuty. Osolíme, opepříme a upravíme na talíře. Obložíme zbylými bylinkami. 

Houbový guláš

500 g suchohříbků, 1 cibule, 1 rajče, 1 paprika, 50 g sádla, masový vývar na podlití, 2 lžíce hladké mouky, kmín, mletý pepř, sůl
Na sádle zpěníme cibuli,přidáme na kousky nakrájené suchohříbky a dusíme doměkka.Pak přidáme na kostky nakrájené rajče a papriku,osolíme,opepříme a ochutíme kmínem.Guláš zaprášíme hladkou moukou,podlijeme trochou masového vývaru a ještě krátce povaříme.

Guláš z hlívy ústřičné

1/2 kg hlívy ústřičné, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 50 g slaniny, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sladké papriky,5 stroužků česneku, 250 ml světlého piva, 250 ml vody, 2 krajíčky chleba, sůl, polévkové koření,2 menší kyselé okurky, 1 čerstvou papriku, oregano, pálivý kečup, sojovou omáčku, worcester
Cibulku zpěníme na sádle společně se slaninou a zaprášíme moukou a paprikou. Přidáme na nudličky nakrájenou hlívu, kterou jsme promíchali s česnekem a se solí. Vše mícháme a podléváme pivem a vodou. Zahustíme na kostičky nakrájeným chlebem a přisypeme polévkové koření. Ke konci vaření přidáme kolečka okurky a papriky a oregano. Dochutíme worcesterem, sójovou omáčkou a kečupem.