6. října 2011

Tvarůžkové chuťovky

2 balíčky olomouckých tyčinek, 3 lžíce másla, 2 lžíce sardelové pasty, sýr Lučina

Máslo utřeme se sardelovou pastou a Lučinou na hladkou pomazánku. Rohlíky nakrájíme na kolečka a slabě je potřeme. Tyčinky příčně nakrájíme a položíme na rohlíky. Zdobíme kousky rajčat nebo papriky. Upevníme párátkem.

Tvarůžková směs na topinky

balíček tvarůžků, tvaroh, 1/8 litru mléka

Svaříme mléko, pomalu přidáváme nakrájené syrečky a mícháme až se rozpustí. Když je hmota hladká, přidáváme obyčejný tvaroh a znovu hladce vymícháme. Když je hmota moc hustá, přidáme trochu mléka. Hmotu přelijeme do hrnku, kde ji necháme ztuhnout a touto medovitou směsí potom potíráme topinky.

Zapečené sýrové rohlíky

Rohlíky částečně po délce nařízneme, rozevřeme a potřeme hořčicí. Poklademe olomouckými tyčinkami nebo nakrájenými tvarůžky, nakrájenou paprikou. Pokapeme kečupem, zabalíme do máslem vymazaného alobalu a v horké troubě 5-10 minut zapékáme.

Olomoucký sendvič

Krajíčky chleba namažeme máslem, obložíme plátky nakrájených olomouckých tyčinek, posypeme strouhaným tvarohem a pokapeme trochou majonézy.

Syrečky s hořčicí

balíček syrečků nebo Romadúru (nakrájíme na silnější plátky)
Mezi dva dáme kolečko salámu, potřeme pálivou hořčicí, spojíme a obalíme v trojobalu. Smažíme v rozpáleném tuku, podáváme s bramborem nebo jen s chlebem. 

Šunkové tyčinky

Olomoucké tyčinky zabalíme do plátku šunky. Z vajec, mléka (piva nebo vody), mouky a soli vymícháme těstíčko, ve kterém každý balíček namočíme a na každý ještě lžíci těstíčka přidáme a usmažíme. Tvarůžky chutnají s bramborami a tatarskou omáčkou.

Tvarůžkové topinky

Plátky veky pomažeme slabě máslem a namazanou stranou ponoříme do nastrouhaných tvarůžků. Narovnáme na vymazaný plech a v troubě krátce zapečeme. Povrch topinek můžeme slabě opepřit nebo opaprikovat.

Pikantní kuličky na jednohubky

Olomoucké tvarůžky odmočíme v pivu (na 1 balíček 1 dl piva). Do této hmoty přidáme strouhaný sýr, tvarujeme kuličky. V nadrobno nasekané cibuli kuličky olepíme. Ty pak dáme na čtverečky chleba nebo kolečka rohlíků a připíchneme párátkem.

Olomoucké fondue

balíček olomouckých tvarůžků, trocha piva, větší cibule, sladká i pálivá paprika, hořčice, mletý pepř

Nadrobno pokrájené tvarůžky podlijeme pivem a za stálého míchání zahříváme, až vznikne hustá kaše. Přidáme nakrájenou cibuli, papriku a podle chuti i lžičku hořčice a špetku pepře. Kaši nabíráme z rendlíku na kousky chleba napíchnuté na vidličce.

Zapékané olomoucké jehly

Olomoucké tyčinky obalíme každou kolečkem měkkého salámu. Takto zabalené tyčinky položíme na zesklovatělou cibulku a ze všech stran opečeme. Když se začíná sýr tavit, zalijeme rozkvedlanými vejci, nastavenými trochou mléka. Nemícháme.

Smažené plněné palačinky s tvarůžky

Na hotové palačinky položíme 2 plátky sýra, 2 plátky šunky, 2 tyčinky olomouckých tvarůžků (nebo rozkrájené kulaté syrečky), mírně opepříme a posypeme Gyrosem. Palačinku svineme, obalíme v trojobalu a vysmažíme jako řízek.

5. října 2011

Sníh z tvarůžků

250 g olomouckých tvarůžků, 250 g másla, sladká mletá paprika, 5 rajčat
Dobře uleželé tvarůžky rozmačkáme a našleháme s máslem a paprikou. Do sněhu vmícháme drobně nakrájená rajčata tak, aby zůstala v kouscích. Mažeme na chleba, zdobíme cibulí.

Zapečená bomba

4 velká jablka, 100 g tvarůžků, 8 plátků šunky
Jablka rozkrojíme na poloviny, jádřince vykrojíme. Do prohlubní dáme nakrájené tvarůžky, zakryjeme plátky šunky. Jablka naskládáme do silně máslem vymazaného pekáčku a ve vyhřáté troubě zapečeme.

Česnekové tvarůžky

Tvarůžky rozřízneme, doprostřed vložíme plátek salámu. Obalíme je ve vejcích, které jsme smíchali s hořčicí a utřeným česnekem. Pak je obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance. Smažíme v rozpáleném tuku.

Salát z olomouckých syrečků

2 balíčky olomouckých syrečků, cibule, majonéza, mletý pepř
Syrečky nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno, ochutíme pepřem a promícháme s majonézou. Mažeme na světlé pečivo, ozdobíme nakrájenými rajčaty. 

Tvarůžky v těstíčku

Na každou stranu olomouckého tvarůžku dáme plátek salámu a celé zabalíme do plátku anglické slaniny. Spíchneme párátkem, obalíme v trojobalu a usmažíme v rozpáleném tuku.

Nudle zapečené s tvarohem

400 g nudlí uvaříme v osolené vodě, scedíme, omastíme máslem, aby se neslepily.  400 g měkkého tvarohu rozmícháme se 100 g ml. cukru, 2-3 vejci,  a citrónovou kůrou. Dáme péct do pekáče – vrstva nudlí, tvaroh, nudle. Po zapečení zalijeme mlékem s vejci a dopečeme.

Tvarohové koblížky

těsto: 250 g tvarohu, 4 vejce, prášek do peč, 2 vanil. cukry, 12 lžic polohrubé mouky  
Rozehřejeme více oleje, lžičkou tvoříme z těsta bochánky, které smažíme na oleji. Usmažené necháme okapat na ubrousku a obalíme v ml. cukru a skořici. 

Domácí Pribináček

1/2 l mléka, 1 vanil. puding, 60 g cukru – uvaříme puding a necháme vychladit. Vlijeme do mixéru a po troškách přidáváme 250 g měkkého tvarohu a 4 lžičky rybíz. nebo jahod. džemu. Vyšleháme, dáme do misek a necháme vychladit.

Jednoduché tvarohové tyčinky

250 g hl. mouky, 250 g tvarohu, 250 g tuku – vypracujeme těsto, vyválíme asi na půl cm výšku, celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posolíme a posypeme kmínem. Rádýlkem nakrájíme tyčinky široké asi 1 cm. Upečeme.

Tvarohové kroketky

Ve slupce uvaříme 750 g brambor. Očistíme a postrouháme na jemném struhadle. 500 g tvarohu, 75 g ml. cukru a 3 vejce promícháme, přidáme 100 g pol. mouky, 75 g rozinek, citr. kůru, trošku soli a postrouhaný muškát. oříšek. Nakonec zapracujeme brambory. Z těsta tvoříme kroketky, které smažíme na oleji. Hotové posypeme skořicovým cukrem . Podáváme s kompotem.

3. října 2011

Tvarůžky trochu jinak

kulaté tvarůžky, syrové brambory, hladká mouka, strouhanka, utřený česnek, drcený kmín, mletý pepř, sůl

Brambory nastrouháme najemno, přidáme ostatní přísady a vymícháme těstíčko. Na lívanečník s rozpáleným olejem dáme trochu směsi, položíme tvarůžek a zakryjeme těstem. Rychle usmažíme po obou stranách a podáváme s tatarskou omáčkou a vařenými brambory.

Obalované tvarůžky

Tvarůžky obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). Do rozšlehaného vajíčka přidáme trochu chilli a kečupu. Pečeme v rozpáleném oleji.

Syrečky v zakysané smetaně

2 balíčky syrečků, 2 kelímky zakysané smetany
Do sklenice se šroubovacím víčkem dáváme střídavě vrstvu nakrájených syrečků a vrstvu smetany. Necháme 2 dny uležet.

Mandlové tvarůžky

Kolečka tvarůžků pomažeme utřeným česnekem, grilovacím kořením a zabalíme do plátku anglické slaniny. Obalíme ve strouhance a potom v hustém těstíčku vymíchaném ze světlého piva, hladké mouky, vajec, Podravky, nasekaných mandlí a opět ve strouhance. Smažíme po obou stranách. 

Tvarohové placky

Rozmícháme 500 g tvarohu, 50 g másla a 50 g ml. cukru. Přidáme 2 vejce, 80 g hr. mouky, 80 g krupice a sůl. Z těsta nabíráme kousky velikosti ořechu a na pomoučeném vále  je roztlačíme na placky. Placky vložíme do vařící vody a když vyplavou na povrch,tak je vyjmeme. Hotové posypeme skořicí, kakaem, ml.ořechy, nebo polijeme ovocnou šťávou. Vhodné je i čerstvé nebo kompot. ovoce.


Pečený tvaroh

Utřeme 1/2 osminky másla, 2 žloutky a po částech přidáváme uleželý tvaroh a dobře roztíráme. Trochu opaprikujeme a není-li dost slaný, přisolíme. Přidáme 1/4 litru kyselé smetany a dáme péct do vymazané, houskou vysypané formy. Nejlepší je tvaroh dříve naložený, kmínem , solí posypaný a uleželý.

Romadúrův dech

Na sádle opečeme topinky, osolíme, očesnekujeme, na každou dáme plátek Romadúru, přidáme plátek másla obalený ve sladké paprice a ozdobíme petrželovou natí.

Salát s romadůrem

Sýr Romadúr nakrájíme na malé kousíčky, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, celer, pórek nakrájený na tenká kolečka a nasekanou zelenou petrželku. Spojíme zakysanou smetanou, lehce promícháme, ochutíme mletým pepřem a solí.

Romadur s vejci

Sýr Romadúr nakrájíme na centimetrové kousky a položíme na zahřátou a máslem vymazanou pánev. Posypeme kmínem a krátce na slabém ohni zahříváme. Když se sýr začne tavit, zalijeme 3 rozšlehanými vejci, posypeme mletou paprikou a nasekanou petrželkou. Přiklopíme a necháme na ohni, až vejce ztuhnou. Podáváme jako sýrovou omeletu s bramborovou kaší.

Karbanátky z rokfóru

200 g sýra Rokfór, 50 g droždí, 3 vejce, lžíce vody, česnek, strouhanka, sůl

Sýr a droždí nastrouháme. Spojíme s vejci a utřeme s troškou vody. Ochutíme česnekem utřeným se solí, zahustíme podle potřeby strouhankou. Tvarujeme placičky a smažíme po obou stranách na rozpáleném tuku. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.