14. června 2010

Broskvová ledová bábovka

3 broskve, 3 dl broskvového džusu, 2-3 třešně
Broskve nakrájíme na tenké plátky, kterými vyložíme formičku na pudink ve tvaru bábovky.Zalijeme je broskvovým džusem,ozdobíme kousky třešní a uložíme do mrazničky.Zmrzlý dezert ohřejem v dlaních abychom ho snadno vyklopili.

Nanukový dort

mléko, 15 dkg máslo, 15 dkg tuk ztužený Iva, 2 vejce, 1 balení cukr vanilkový
Vše - kromě vajec - svařit, potom rozmixovat s vejci po dobu 4 minut. Dát do chladničky a nechat tam 12 hodin - nesmí zmrznout. Po 12 hodinách vyšlehat elektrickým šlehačem do pěny. Podle libosti přidat do jedné části kakao, kávu, ovoce či marmeládu. Pak vzít kelímky od nanukových dortů nebo Ramy, apod., dát bílou část vyšlehané hmoty do kelímku naspod a na ni pak druhou barevnou vrstvu - buď nastříkat pytlíkem do ozdobných tvarů nebo prostě rozprostřít a zarovnat. Dát zmrazit do mrazničky.

Jahodová zmrzlina

1 tučný tvaroh, 1 šlehačka, cukr, jahody
Jahody rozmixujeme a smícháme společně s tvarohem a  cukrem. Ušleháme šlehačku a postupně přidáme do tvarohu. Nakonec dáme směs do vhodných nádob a zmrazíme.

Ledová káva se zmrzlinou

100 g  vanilkové zmrzliny, 1.5 dcl vychlazene rozustné kavy, slehacka na ozdobeni, kavova lzicka Granka
Kavou zalijeme zmrzlinu ve sklenici, na povrch dame slehacku, zasypeme grankem, popripade zapichneme oplatek.

Nanuk

vejce, cukr práškový, 100 ml šlehačka, 1 balení cukr vanilkový
Žloutek smícháme s práškovým a vanilkovým cukrem, přidáme ušlehaný bílek, ušlehanou šlehačku a zamícháme. Směsí naplníme vhodné nádobky, přiklopíme víčky se špejlemi a necháme nejméně 2 hodiny mrazit. Před podáváním nádobky na chvíli ponoříme do studené vody a hotové nanuky opatrně vytáhneme. Výborně chutnají s čokoládovou polevou.

Nanuk Míša

1 kysaná smetana, 1 tvaroh, 10 dkg moučkového cukru, čokoláda na vaření
Smícháme kysanou smetanu, cukr moučku a tvaroh do hladka. Do formičky na nanuky na dno nalijeme čokoládu, naplníme nanukovou směsí a navrch dáme opět rozehřátou čokoládu a dáme ztuhnout do mrazáku.

Ovocná dřeň

jakékoli ovoce zbavené slupek či pecek a jader, cukr, želatina
Rozmixujeme ovoce, přidáme již připravenou želatinu (dvě lžíce na 100 g) a dochutíme cukrem. Pak necháme zmrznout ve vhodných nádobách.

Zmrzlina s čokoladou

1 smetana ke šlehání, 2 bílky, 2 žloutky, 2 lžíce moučkového cukru, 1 čokoláda na vaření
Žloutky utřeme s cukrem do husté pěny, přidáme velmi hustě ušlehané bílky a stejně dohusta ušleháme šlehačku. Směs vlijeme do kelímku a dáme na 12 hodin do mrazničky. Podáváme s přelitou čokoládou.

Parfait au café-zmrzlina

60 g mleté kávy, 250 ml (1/4 l ) vroucí vody, 1-2 lžičky instantní kávy, 150 g cukru, 100 ml vody,3 žloutky, špetka soli, 500 ml (1/2 l) smetany

60 g mleté kávy zalijeme 250 ml vroucí vody, smícháme s 1-2 lžičkami instantní kávy a necháme 15 minut louhovat a pak přefiltrujeme,150 g cukru přivedeme k varu se 100 ml vody -svaříme na sirup. 3 žloutky ušleháme do pěny vlijeme sem horký sirup a šleháme tak dlouho dokud nevznikne hustý krém,pak přidáme přefiltrovanou kávu a špetku soli a promícháme ,ušleháme 500 ml smetany a vmícháme ji do kávového krému.Hmotou naplníme kovovou nádobu a necháme ji mrazit na mrazáku. Při podávání nabíráme zmrzlinu lžící a upravujeme ji na vychlazený talíř ,zdobíme kandovaným ovocem ,kávovými zrny a čokoládovou rýží!/

Semi fredo

100 ml medu, 4 žloutky, vejce, 300 ml šlehané smetany, sekané mandle
Smícháme vejce, žloutky a med. Šleháme metlou v kotlíku, umístěném v horké vodní lázni, dokud směs nezačne tuhnout (pozor vejce se nesmí uvařit). Ušleháme smetanu a do ní pomalu vmícháme vzniklou směs. Vše nalijeme do formy vysypané mandlemi a necháme zmrznout.

Smažená zmrzlina

vanilková zmrzlina, kokos sušený, vejce, 300 ml mléka, 400 g mouky, olej, cukr, sul
Vytvoříme si z vanilkové zmr. 4 koule které necháme zmrazit. Připravíme si palačinkové těsto smícháním vejce, mléka, solí, cukru a přimícháváme mouku do té doby dokud není těsto lehce husté. Zmrzlé koule vymácháme v palačinkovém těstě, v kokosu a dáme zmrazit. Jakmile budou zmrzlé opakujem procedůru a necháme důkladně zmrznout. Před podáváním osmažíme a dozdobíme.

Zmrzlina s lesními plody zapečená ve vanilkovém sněhu

250 g zmrzliny, 225 g lesního ovoce, 400 g jahod, 50 g  moučkového cukru, 8 ks žloutků, 0,35 l sektu, 65 g  vanilkového cukru, 10 g  máty na zdobení
Do zapékací misky vložíme omyté ovoce nakrájené na větší kusy, usprostřed necháme místo na zmrzlinu. Žloutky smícháme s vanilkovým cukrem a přidáváme sekt. Metlou  vše smícháme a v kotlíku nad parou vyšleháme do hladké pěny, kterou zalijeme zmrzlinu a částečně ovoce, posypeme moučkovým cukrem a dáme zapeci do trouby (jde jen horní díl topný spirály, při otevřených dvířkách). Ozdobíme mátou.

Zmrzlina mixovaná

mléko, 15 dkg máslo, 15 dkg tuk ztužený Iva, 2 vejce, cukr vanilkový  
Vše kromě vajec svařit, potom rozmixovat s vejci po dobu 4 minut. Dát do chladničky a nechat tam 12 hodin - nesmí zmrznout. Po 12 hodinách vyšlehat elektrickým šlehačem do pěny. Podle libosti přidat do jedné části kakao, kávu, ovoce či marmeládu. Pak vzít kelímky od nanukových dortů nebo Ramy, apod., dát bílou část vyšlehané hmoty do kelímku naspod a na ni pak druhou barevnou vrstvu - buď nastříkat pytlíkem do ozdobných tvarů nebo prostě rozprostřít a zarovnat. Dát zmrazit do mrazničky.

Zmrzlina z černého rybízu

2 žloutky, 2.5 dcl černého rybízu, 2.5 dcl cukru, 4 dcl sladke smetany ke šlehaní
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Přidáme rozmačkaný rybíz. Ušleháme a přidáme do mrazícího boxu, občas zamíchat aby se nevytvořily krystalky.

Vanilková zmrzlina

8 žloutků, 1l mléka nebo smetany, 200 g cukru, 1/2 lusku vanilky
V kotlíku dobře ušleháme všechny přísady. Kotlík dáme do horké vodní lázně a ušleháme hustý krém. Prochladlý krém zmrazíme.

Tekutá čokoláda na zmrzlinový pohár

1/4 l vody, 1/4 l mléka, 1/4 cukr krystal, 4 dkg kakaa, 1,5 dkg solamylu
Vodu, mléko a krystal důkladně smícháme, poté začneme vařit. Postupně přidáme solamyl a kakao. Pozor na hrudky! Důkladně zormíchejte! Vše necháme svařit a poté vyhladnout.. Podáváme studené jako ozdobu na zmrzlinovém poháru (možno podávat také se sladkým tvarohem - tzv. Míša tvaroh).

Pochoutka v pivním těstičku

400 g vuřtů, tuk na smažení,
testíčko : 130 g hladké mouky, 1 vejce, 1/4 l světlého piva, sůl
Z mouky, vajec, piva a soli připravíme hustší těstíčko. Oloupané vuřty podélně překrojíme, namočíme je v těstíčku a smažíme v rozpáleném tuku.

Vinná klobása s lečem

1 kg vinná klobása, lečo ve skleničce, olej, cibule, chléb, brambor
Vinnou klobásu rozdělíme na 4 porce a smotáme do šneků, které položíme na vymaštěný plech. Zatím co v troubě pomalu pečeme, tak si připravíme omáčku. Na zpěněnou cibulku vysypeme lečo a krátce prohřejeme. Nakonec klobásu na talíři přelejeme touto směsí. podáváme s chlebem a nebo s bramborem.

Dobrota z romaduru

4 uzenky, 200 g romadůru, 2 malé cibule, 40 g anglické slaniny, 0,5 lžičky drceného kmínu, lžíce másla
Uzenky podélně rozkrojíme a část vnitřků vyřízneme, nakrájíme na kostičky a smícháme s kostičkama romadůru a slaniny.Náplně rozdělíme do vydlabaných uzenek a zapečeme pod grilem až se sýr začne tavit.Cibuli nakrájíme na kolečka, dozlatova osmahneme na másle, rozložíme na grilované uzenky a posypeme drceným kmínem. 

Utopenec

vuřt ze směsi hovězího a vepřového, 2-3 větší cibule, 10 sladkokyselých nakládaných okurek, 8 feferonek naložených či čerstvých, naložená či čerstvá sladká paprika, 3-5 bobkových listů, 8 - 20 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, 1 litr octa, 2 litry vody
Vemte vuřt, zbavte jej slupky, podélně rozkrojte, do vytvořené škvíry dejte cibuli pokrájenou na kolečka či proužky, papriku, feferonku a okurku. Celé dejte do zavařovací sklenice, do které vložte cibuli pokrájenou na kolečka, feferonky, 3-5 bobkových listů, 8 - 20 kuliček pepře a 4 kuličky nového koření. Zalejte nálevem z octa a odstáté převařené vody. Nechte dva dny v chladu stát a podávejte s čerstvým chlebem a vychlazeným českým pivem. 

Uzené zelí

nakládané zelí, rostliný olej, uzenina, těstoviny, cibule
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme zelí a dusíme do měkka. Ke konci přidáme uzeninu, přimícháme uvařené těstoviny dle vlastní fantazie.(Hodí se i výrobky z bramborového těsta).

Utopenci v kečupu

na 2 litrovou láhev potřebujeme : 10-12 špekáčků, 1,5 - 2 dcl octa, 1/2 litru vody, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1/2 lahvičky ostrého kečupu, nebo i víc, 1/2 lžíce worcestru, 2 lžíce sojové omáčky, pár kuliček nového koření, celého pepře, trochu chilli a soli, 5 bobkových listů, trochu oleje, 5 cibulí

Špekáčky oloupeme a rozkrojíme po délce na půl. Vodu, ocet a vše ostatní, samozřejmě mimo cibule, svaříme. Do sklenice střídavě klademe poloviny špekáčků a kolečka cibule. Nedáváme je ale do sklenice stylem padni jak padni, ale pěkně nastojato porovnáme. Mezi jednotlivými utopenci se totiž po zalití lákem nevytvoří žádné nežádoucí vzduchové kapsy, které nám během zrání probublávají nahoru, kde se potom láku nedostává! Zalejeme svařeným nálevem, ze kterého jsme vyjmuli bobkový list - klidně i teplým (pokud věříme, že nám neprdne ta sklenice). Uzavřeme sklenici celofánem, uložíme ji do chladu a za týden mužeme konzumovat.

Utopenci-nálev na 2 kg buřtů

1,5 litru vody, 2 kg buřtů  /oloupat /, cibule nakrájená na plátky podle chutí (např.6-7), 1 litr octa,1 balíček pepř celý, 15-20 kuliček nového koření, 10 bobkových listů, 1 vrchovatá polévková lžíce soli, 3-4 feferonky (nemusí být)
Všechny tyto ingredience dát do hrnce a přivézt k varu. Vařit asi 2-3 minuty a následně po vychladnutí zalít ve sklenicích naskládané buřty proložené velkým množstvím cibule podle chuti. Tip: Pokud buřty zalijete ještě teplým nálevem bude doba potřebná na odstavení (aby se lák dostal postupně až dovnitř buřtů) o několik dní kratší. V prvním případě nechat v lednici uležet asi tak 1 týden.

Utopenci z parkového salámu

30 dkg párkový salám, 2 cibule, 1 dl ocet, 1 lžičku cukru, 2 dcl voda, pepř, sůl, feferonka,10 kuličky celý pepř, 1/3 bobokový list, 5 kuličky nové koření
Párkový  salám stáhneme, překrojíme na 3 díly a vidličkou propícháme a podélně nařízneme. Cibuli nakrájíme na malá kolečka které rozdělíme. Do okurkové láhve dáme koření a cibuli, potom párky, cibuli. Zalejeme lákem který si připravíme ze zbylých surovin.

Utopenci v hořčici

na 1 l sklenici : 0,5 kg špekáčků, 4 lžíce octa, oleje, hořčice, 2 lžíce worcestru, kečupu, 8 lžic vody, 1 lžička soli, pepře
Svaříme nálev a oloupané špekáčky do něj na 3 dny naložíme.

Utopenci s čalamádou

10 ks špekáčků, 1 ks čalamáda sladkokyselá (paprika, zelí), 5 ks cibule, 2-3 dl octa, 3 lžičky cukru, sůl, celý pepř, nové koření, staročeské koření, libeček, sladká paprika
Špekáčky oloupat a dát 5 min.povařit ve vodě s 3lžícemi octa. Vodu slít, buřty za tepla nakrojit podélně, vysypat paprikou a nakládat do lahve ve vrstvách s cibulí a čalamádou. Občas pár kuliček pepře, nového koření a staročeského. Kdo chce, přidá feferonku. Zaleje se to horkým nálevem octa a vody 1:2-3, povařeným s trochou soli, cukrem, libečkem a staročeským kořením. Po vychladnutí se uloží v ledničce a po 14 dnech můžete konzumovat. 

Utopenci ihned k jídlu

10 ks (je jedno jaký druh) párku, 5 ks cibule, pepř, sůl, 3 lžice hořčice, sladká paprika, chili, 20 dkg hlávkového zelí, ocet, olej, vegeta.
Párky oloupeme a přepůlíme na půlky, můžeme je i nakrojit. Cibuli nakrájíme na kolečka (proužky). Zelí nakrájíme na nudličky. Nálev: 2 dcl vody, 5 lžíc octa a ostatní igredience dodáme do misky a promíchame. Zelí a cibuli promicháme a pokladáme po vrstvách do slenice (zavařovací) 1 vrstca zelí+cibule 2 vrstva párky. Tlačíme aby se vešlo co nejvíce. Když bude sklenice plná zalijeme vše nálevem, tak aby bylo vše zalito. Uzavřeme víčkem a necháme alespoň 5 hod odležet. 

Utopenci pikant

2 kg méně tučných špekáčků, 1.75 kg cibule, 600 ml octa, 1250 ml vody, 5 polévkových lžic soli , 1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře , 3/4 polévkové lžíce cukru , 1 polévková lžíce oleje, 3 bobkové listy, na špičku nože chilli
Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak necháme vychladnout. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice. Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné dobře uzavřít - stačí celofán a gumička.

Utopenci s křenem

buřty 30 ks (podle velikosti, váhově asi 1,6 - 1,8 kg), 1 - 1,5 kg cibule, křenu 15 - 20 koleček asi 2-3 mm silných. (nebo asi 3/4 malé sklenky Krenex)
nálev : 1,5 l vody, 0,6 - 0,7 l octa, 15 kuliček nového koření, 40 kuliček celého pepře (lepší je bílý), 2-3 čajové lžičky hořčičného semínka, 8 bobkových listů, 8 čajových lžiček soli, podle chuti feferonky (5-10)

Buřty se oloupou, na obou koncích rozříznou (důkladně) a ukládají do lahve, přičemž se prokládají na kolečka nakrájenou cibulí. Sem tam se pohodí kolečko křenu. Když je láhev plná, zalije se připraveným nálevem, zacelofánuje a uloží v chladnu a temnu 14 dní. Připrava nálevu : Dáme vařit vodu, do které vrazíme veškeré koření a přísady. Chvíli povaříme, pak přidáme ocet, necháme velmi krátce přejít varem (10 - 15 vteřin), odstavíme a necháme vychladnout. Poznámka : Při ukládání buřtíků a cibule do lahve je vhodné přilévat zároveň nálev, aby se koření v něm obsažené rovnoměrně rozmístilo a nezůstalo všechno nahoře, zvlášť  feferonky a bobkový list je nutno prokládat rovnoměrně. Přebytečný nálev uschováme a během konzumace doléváme. Nejlepší jsou utopenci asi po 10-ti dnech.

Utopenci

1kg špekáčků-oloupaných do půlky rozkrojených, ¾ l vody, ¼ l octa, pepř, sůl, 3 cibule
 Vodu a ocet svaříme, špekáčky prosolíme, mírně opepříme a proložíme cibulí, vložíme do láku a necháme uležet 7 až 14 dní v chladu.