8. července 2013

Zahrádkářské špagety

balíček špaget (celozrnné), balíček zmrazeného špenátového protlaku, cibule, lžíce oleje,česnek podle chuti, sůl, nastrouhaný tvrdý sýr na posypání
Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli,přidáme protlak a podusíme. Ochutíme jej rozetřeným česnekem, osolíme a vmícháme do uvařených, scezených a ještě horkých špaget. Rozdělíme na porce a posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.

Těstoviny se žampionovou omáčkou

plechovka rajčat (850 ml), cibule, stroužek česneku,15 dkg žampionů, svazek naťových cibulek, lžíce olivového oleje, 20 dkg mletého hovězího masa, 20 dkg širokých dlouhých nudlí, sůl, pepř, 20 dkg zeleninového vývaru (instantní), lžíce rajčatového protlaku, tymián (sušený)
Rajčata ,cibuli,česnek,cibulku a houby nakrájet nadrobno. Ohřát olej a opéct v něm maso. Nudle asi 8 min.povařit. K masu přidejte cibuli a česnek a dále koření,vývar,rajčatový protlak i šťávu a zeleninu.Nudle servírujte s omáčkou.

Penne s vepřovým masem

svazek petrželky,5 g kaparů,2 dkg sardelek,5 lžic olivového oleje,pepř,10 dkg vepřových řízků, sůl, lžíce oleje,15 dkg těstovin,sekaná chilli paprička,plátky citrónu na ozdobení
Petrželku,kapary,sardelové filety a olej rozmixujte v mixéru.Opepřete.Maso osolte a opepřete.Ohřejte olej a maso v něm asi 10 minut opékejte.Těstoviny uvařte,slijte a promíchejte s trochou omáčky.Maso nakrájejte na plátky Těstoviny naservírujte s masem a omáčkou a ozdobte je chilli,petrželkou a plátky citrónu.

Drůbeží polévka s květákem a pažitkou

lžíce dětské krupice,0,5 menšího květáku,1,5 l drůbežího vývaru, koření Vegeta, sůl, pažitka.
 Dětskou krupičku nasucho opražíme,zalijeme drůbežím vývarem,přidáme očištěný,na malé růžičky rozebraný květák a povaříme doměkka.Hotovou polévku dochutíme vegetou, osolíme a doplníme pokrájenou pažitkou
.

Sýrová česnečka

20 dkg taveného sýra light ,trochu mléka nebo vody ,česnek podle chuti,pažitka
Tavený sýr utřeme,zředíme mlékem nebo vodou a přidáme rozetřený česnek.Dobře promícháme a namažeme na plátky chleba nebo topinky.

Kapustová polévka s brambory

1/4 kapusty ,3 brambory ,cibule ,kostka masoxu ,lžíce hladké mouky ,drcený kmín,česnek podle chuti ,1,5 l vody ,sůl ,petrželka
Na nudličky pokrájenou kapustu,na kostky pokrájené brambory a jemně pokrájenou cibuli zalijeme vodou,přidáme kmín,masox a povaříme doměkka .Hotovou polévku zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství vody,dochutíme rozetřeným česnekem,osolíme a doplníme pokrájenou petrželkou.

Polévka s pažitkovým kapáním

menší cibule 3 lžíce nahrubo pokrájené kořenové zeleniny 1,5 l drůbežího vývaru ,sůl ,petrželka.
pažitkové kapání :  vejce 3 lžíce mléka 2 lžíce hladké mouky pažitka

Drobně pokrájenou cibulku a zeleninu zalijeme vývarem a krátce povaříme.Z vejce, mléka,mouky a jemně posekané pažitky připravíme řídké těsto,které lijeme přes vidličku do vroucí polévky.Kapání v polévce krátce povaříme a polévku dochutíme pokrájenou petrželkou a osolíme.

Brokolicová polévka s česnekovým chlebem

2 lžíce másla, mletý bílý pepř ,sůl ,1 l zeleninový bujon , 0,5 kg brokolice ,stroužek česneku , 2 plátky toastový chléb

Zeleninový vývar přivedeme k varu. Mezitím očistíme, omyjeme a na růžičky rozebereme brokolici. Stonky nakrájíme na kostičky. Brokolici vaříme asi 10 minut pod pokličkou ve vývaru. Po 5 minutách vyjmeme pomocí naběračky několik růžiček brokolice a odložíme stranou. Chléb nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Brokolici ve vývaru rozmixujeme, osolíme a opepříme. Růžičky, které jsme si odložili, vrátíme zpět do polévky a zahřejeme. Na pánvi rozpustíme tuk a chléb s česnekem na něm dozlatova opečeme. Brokolicovou polévku nalijeme do misek a podáváme posypanou česnekovým chlebem.

Zeleninový vývar s lososem

50 g pórku, 50 g mrkve, 50 g celeru, 2 lžíce olivového oleje, kostka Maggi Zlatý zeleninový bujón, kostka Maggi Bylinky bazalka a tymián, špetka šafránu, 100 g rybího masa, 200 ml bílého vína
Kořenovou zeleninu nakrájíme na jemné nudličky a podusíme na oleji, zalijeme vínem a chvíli povaříme. Pak přilijeme asi 800 ml vody, přidáme Maggi Zlatý zeleninový vývar, Maggi Bylinky bazalka a tymián, a přivedeme do varu. Odřezky z lososa nakrájíme na menší kousky dáme je do vývaru a asi 30 vteřin povaříme.

Smetanová zelňačka

2 větší cibule, 2 pikantní klobásy, sůl, pálivá paprika, sterilované zelí (sklenice), 2 brambory, smetana na vaření
Oloupeme a nakrájíme dvě větší cibule a dvě pikantní klobásy a obojí orestujeme. Po chvíli osolíme a přisypeme pálivou papriku. Pak sklenici sterilovaného zelí a dvě najemno nakrájené brambory. Necháme pořádně provařit, dokořeníme a dokyselíme podle potřeby. Přilijeme smetanu na vaření a necháme chvíli provařit.

Obwaldská zelná polévka

500 g bílého zelí, lžíce másla, 50 g slaniny, 2 cibule, lžička kmínu, 1 l masového vývaru, 100 g šunky, 50 g sýra moravský bochník, pepř, sůl

Bílé zelí očistíme, otrháme listy a nakrájíme na jemné nudličky. V hrnci rozehřejeme máslo. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme ji rozpustit. Oloupanou cibuli nasekáme, přidáme ke slanině a lehce osmahneme. Přidáme nakrájené zelí a vše spolu podusíme. Okořeníme kmínem a pepřem. Přilijeme masový vývar, osolíme a přikryté poklicí vaříme na mírném plameni asi 25 minut.Šunku nakrájíme na nudličky, vložíme je do polévky a krátce povaříme. Sýr najemno nastrouháme. Polévku nalijeme do talířů a posypeme kmínem. Strouhaný sýr podáváme odděleně.

Babiččina polévka

kostka Maggi Bylinky česnek a petržel, 2  mrkve, celer, petržel, vejce, 2 lžíce krupice, špetka soli, špetka pepře, hrst nudle,,lžíce Maggi Harmonie Chuti s bylinkami, 2  stroužky česneku, 1 l vody

Zeleninu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Mezitím si v litru vody rozpustíme Maggi Bylinky česnek a petržel a 1 lžíci Maggi Harmonie Chuti s bylinkami. Zeleninu vložíme do vody a dáme vařit. Až bude zelenina měkká, tak přidáme rozmačkaný česnek a nudle. Když jsou nudle uvařené, rozmícháme vejce s krupicí a vmícháme do polévky. Podle chuti osolíme a opepříme.

Zeleninová polévka se smaženými sýrovými noky

sáček Maggi Zeleninová polévka 125 g sýru eidamu 1 ks vejce 50 g hladke mouk olej na smažení,petrželka, paprika červená, muškátový květ, sůl
Obsah sáčku vsypeme do 1 litru studené vody a za stálého míchání přivedeme k varu. V nezakrytém hrnci vaříme 12 minut. Nastrouháme sýr eidam, přidáme celé vejce, sekanou petrželku, mouku, muškátový květ jemně sekanou čerstvou červenou papriku a zamícháme. Kávovou lžičkou tvoříme nočky které smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje.

Jemná jarní polévka s rajčaty

Maggi Nudlová polévka se zeleninou, svazek pažitky, 4 rajčata

Rajčata nařízneme do kříže a spaříme je ve vařící vodě. Rajčata přendáme do ledové vody a nožíkem sloupneme slupku. Rajčata zbavíme jadýrek a nakrájíme na malé kostičky. Obsah sáčku Maggi Nudlovou polévku se zeleninou vsypeme do 750 ml vařící vody. Zamícháme a v nezakrytém hrnci vaříme na mírném ohni 12 minut. Během vaření občas promícháme. Před koncem varu přidáme nakrájená rajčata. Při podávání zdobíme nasekanou pažitkou.