12. února 2010

Koláč plněný švestkami

500 g švestek., 300 g polohrubé mouky., 150 g másla., 110 g moučkového cukru., žloutek., likérová sklenka koňaku.,
Připravíme si máslové těsto. Ručně smícháme mouku a máslo rozkrájené na kousky, špetku soli a 1/2 sklenice vody. Utvoříme bochánek, pomoučíme ho a necháme alespoň 30 minut odpočinout. Švestky namočíme na pár minut do vroucí vody, spaříme je a sloupneme, každou z nich rozpůlíme a vyjmeme pecku.  Ovoce vsypeme do většího kastrolu, přidáme cukr, přilijeme koňak a 1/2 sklenice vody. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 20 minut. Těsto rozválíme tak, aby vzniklá plocha byla dvojnásobkem plochy formy, ve které budeme péct. Formu vymažeme máslem a vyložíme částí těsta tak, aby těsto pokrylo částečně i stěny formy. Vychladlé švestky klademe na těsto a rovnáme vypouklou stanou lžíce. Vše překryjeme zbylým těstem a navlhčenými prsty upěchujeme kraje. Špičkou nože na povrchu těsta utvoříme vzor podle vlastního vkusu. Vaječný žloutek ušleháme v míse a mašlovačkou potřeme povrch koláče. Dáme péct do středně vyhřáté trouby na 30 minut. Zapečený koláč necháme před vyklopením z formy vychladnout nebo jej podáváme přímo ve formě. Moučník konzumujeme vlažný nebo studený.
Rada: Na tento koláč můžeme použít i jiné ovoce podle sezony: švestky, slívy, mirabelky, ryngle, které jsou výborné v kompotech a z kterých se také připravuje vynikající marmeláda. Ovoce na koláč nesmí být příliš měkké, rozmáčelo by těsto. Můžeme použít i kompotové švestky, které je třeba před použitím nechat řádně okapat. Koláč ale bude méně šťavnatý. 
Doporučené nápoje: Polosladké červené víno, káva, čaj, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat