22. dubna 2010

Špagety s mozarellou a olivami

300 g špaget (vaječných), 200 g mozarelly, 3 rajčata, 50 g černých vypeckovaných oliv, 2 lžíce olivového oleje, bazalka, 1 lžíce pesta, zelenina na ozdobu, sůl
Špagety uvaříme podle návodu na obalu, scedíme a do ještě horkých špaget přidáme na kostičky nakrájenou mozarellu a nadrobno nakrájené rajčata. Přidáme také olivy, pesto, nadrobno nakrájenou bazalku, sůl a zalijeme olivovým olejem. Dobře promícháme a při podávání zdobíme čerstvou zeleninou.

Špagety s mletým masem na pivu

špagety, mlete maso, koření, cesnak, 2 dcl piva, sul, 100 g uzeneho sýra
Mlete maso zmichame s korenim, rozdrceným cesnakem a soli podle chuti, prudce opeceme na oleji a pote podlijeme pivem, dusime do odpareni piva. Podavame na špagetach se strouhaným syrem

Špagety s lososem

100 g uzený losos (možno i uzená treska ala losos), špagety (makaróny), 250 ml smetana ke šlehání ,
sušená chilli paprička, olivový olej
Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a na něm orestujeme nadrobno nakrájené plátky uzeného lososa. Okořeníme špetkou drcené chilli papričky. Restujeme cca 5 minut. Poté zalijeme smetanou a krátce prohřejeme. Nakonec servírujeme se špagetami nebo makarony.

Špagety s kuřecím masem a špenátem

300 g špagety, 100 g kuřecí prsa, 100 g mražený špenát listový, 1 dl smetana sladká, 0,5 dl olej, koření na kuřecí maso, česnek
Na oleji opražíme maso, okořeníme, přidáme špenát a rozmačkaný česnek, chvilku prohřejeme. Přidáme smetanu a necháme zhoustnout. Přidáme uvařené špagety a podáváme.

Špagety s drůbežím masem

300 g špaget, 250 g kuřecích řízků, 4 lžíce másla, sůl, mletá paprika, šálek smetany, 4 lžíce mouky, tvrdý sýr
Kuřecí maso nakrájené na nudličky osmažíme na másle,podlijeme vývarem (vodou) a dusíme doměkka. Šťávu zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali lžíci mouky  a trochu mleté papriky. Špagety uvaříme podle návodu. Podáváme zalité omáčkou s kuřecím masem, sypané strouhaným sýrem.

Špagety s česnekem

250 g vařené špagety, 4-6 česnek, 4 vejce , olej, sůl
Uvařené špagety - třeba od oběda opražíme na oleji a přidáne vejce. Až je vše hotovo - usmaženo, tak přidáme rozdrcený česnek a dosolíme. Je to rychlé a levné.

Špagety s bůčkem a cuketou

½ kg bůčku, 1/2 kg cukety, 1 ks cibule, 1 ks paprika červená, 2 ks rajská jablíčka, 10 dkg tvrdý sýr na strouhání
Bůček semeleme na masovém strojku, na cibulce orestujeme, přidáme nakrájenou papriku, rajčata a nastrouhanou cuketu poslední. Uvaříme špagety, smícháme s připravenou omáčkou, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme na 15 min. zapéci.

Špagety s cuketou

400 g špaget nebo jiných těstovin, 4 plátky slaniny, 2 oloupané cukety (nebo 1 sáček mraž. hrášku), 200 g rajčat (nebo 1 konzerva nakládaných), 2 lžice olivového oleje, 4 lžíce bazalkového pesta, strouhaný sýr na posypání (parmazán)
Uvaříme těstoviny podle návodu.Mezitím nakrájíme slaninu na malé kousky,rajčata a cukety pokrájíme na kostky. Ve velké hluboké pánvi rozpalte olej,vsypte slaninu a asi 5 min. vypékejte.Přidejte rajčata a cuketu a restujte 2-3 minuty. Těstoviny slijte,několik lžic vody z vaření přilijte k restované zelenině a těstoviny vsypte do pánve.Přidejte pesto a promíchejte.Na talířích posypte sýrem.

Pikantní špagety

špagety, balkánský sýr, olivový olej, pepř, chilli, oregáno, sůl
Na uvařené a scezené špagety nastrouháme sýr,posypeme kořením a pokapeme olejem(Vše dle chuti a zkušenosti!).

Špagety zapékané s lečem

špagety, lečo, sýr, hovězí konzerva
Špagety uvaříme, smícháme s lečem, s hovězím masem a sýrem a vše zapečeme cca. 20 min.

Zapečená kotleta narýchlo

4 cibule, kotlet, 6 brambory, smetana ke šlehání, 15 dkg sýr tvrdý 
Dát do pekáče od spoda: cibuli, kotlet, brambory, šlehačku, sýr a zapéct.

Zapékané plátky

4 plátky masa/jakékoliv-vepřové,drůbeží.../, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, brokolice, máslo,1 kg vařených brambor, cibule
Plátky masa naklepeme,osolíme,opepříme a opečeme na pánvi.Na dno pekáče rozložíme cibuli a na ní položíme plátky masa.Přikrejeme vrstvou na kolečka pokrájených vařených brambor promíchaných s utřeným česnekem.Polijeme trochou másla a pečeme asi 40 minut.Před podáním posypeme spařenou brokolicí.

Vepřové kotlety na rajčatech s paprikou

4 vykostěné vepřové kotlety, 2 rajčata, 1 paprika, 1 strouček česneku, 1 lžičku vegety, ½ lžičky sójové omáčky, ¼ lžičky mleté papriky, bobkový list, nové koření, sůl, pepř, hladká mouka, olej, voda

Kotlety naklepeme a po obvodu 4 x příčně nařízneme (ať se maso nekroutí), osolíme, popepříme a dáme smažit na rozpálený olej do hlubší pánve. Zatím nasekáme česnek, očistíme papriku a nakrájíme ji na proužky. Po 4 minutách maso otočíme a přidáme česnek a papriku, občas zamícháme. Mezitím rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Po 4 minutách maso podlejeme vodou a přidáme rajčata, vegetu, mletou papriku, sójovou omáčku a další koření. Zvolna dusíme přikryté pokličkou 20 minut. Do půl hrnku dáme vodu, přisypame hladkou mouku, rozkvedláme a postupně přilíváme k masu až je omáčka dostatečně zahuštěná. Dovaříme ještě 10 minut. Podáváme s rýží nebo bramborem.

Vepřové žebra na chilly

2500 g očištěný vepřový bok s kostí, 1 konzerva uzených chilly papriček, 3 sušené chilly papričky,
4 čerstvé, 1 hlavička česneku , 2 citrony, sůl,10 tortil, 4 čerstvé chilly papričky, koriandr, čerstvá cibulka i s natí, 600 g nastrouhaného sýra Čedar ( můžeme nahradit jiným druhem), 500 g kysaná smetana
Vepřová žebra necháme v celku pouze nařežeme  do křížků. Vytvoříme směs z nasekaných chilly papriček (všechny  3 druhy), česneku, soli, citronové šťávy a kůry. Tuto směs důkladně vetřeme do masa a to necháme v chladu odležet do druhého dne. Pečeme v troubě nebo na grilu. Nasekáme čerstvé chilly, koriandr a cibulku i s natí. Tímto posypeme tortilu přidáme strouhaný sýr přiklopíme druhou tortilou a pečepeme v troubě nebo na pánvi nasucho.  Žebra nakrájíme na kusy a přikusujeme plněnou tortilu kterou máčíme v kysané smetaně.

Vařené maso

veprove kare nebo kruti maso, /na 2 kg masa a 2 l  vody - 1 kelimek /od jogurtu/ soli/,1 pol.lz. cukru,
1 kav.lz.pepre, 1 pol.lz.majoranky, 4 strouzky cesneku
Maso se vsemi ingrediencemi vlozime do studene vody,dame varit a od bodu varu varime 5 minut, sundame z ohne a v nalevu nechame zchladit. Po vychlazeni dame znova na ohen a od bodu varu varime 1 minutu a znovu nechame v nálevu zchladnout.

Univerzální guláš

1 kg vepřový oříšek nebo kýta, 2 střední cibule, olej, mletá paprika, kečup /podle chuti - ostrý, česnekový nebo normální/,masox, sůl, pepř, bramborová kaše v prášku, majoránka, tatarská omáčka /podle chuti i s feferony/
Zvolený druh masa nakrájený na kostičky vložíme na oleji osmaženou cibulku, osmahneme, zaprášíme mletou paprikou a zalijeme cca 2 dl kečupu. Mícháme a když se začne směs chytat ke dnu nádoby (nepálit), zalijeme horkým vývarem z masoxu. Přisolíme, opepříme. Maso se vaří do měkka (doba podle druhu použitého masa). Ke konci zahustíme bramborovou kaší v prášku a přidáme majoránku. Cca dvě-tři minuty dovaříme. Na talíř s omáčkou dáme jednu lžíci tatarské omáčky. Podáváme nejlépe s bramborovým knedlíkem.

Tříbarevná roláda

1 kg zadního hovězího masa, 0,5 kg krůtích prsíček, 0,5 kg uzeného plecka nebo krkovice, sůl, pepř, tymián, olej, sklenice červeného vína
Hovězí maso rozklepeme na 1 cm vysoký plátek. Plátek potřeme olejem, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Roládu zabalíme a necháme odležet 1 hodinu v lednici. Krůtí prsíčka připravíme stejně jako hovězí. Po odležení hovězí rozložíme, poklademe krůtími prsíčky a uzeným masem. Všechno zatočíme do rolády, svážeme provázkem, potřeme olejem po celém povrchu a zprudka osmahneme, aby se maso zatáhlo. Podlijeme sklenicí červeného vína a pod poklicí pečeme na 200°C asi 1,5 hodiny.

Těstoviny s pórkem

velký pórek, 40 dkg libového vepřového nebo kuřecího masa na nudličky, olej, vegetu, pepř, 800 g-1000 g těstovin (kolínka, fleky, nebo vrtulky a pod.)
Na oleji orestujeme maso, mírně podlejeme a dusíme do měkka.Těstoviny uvaříme.Když je maso měkké přidáme na kolečka nakrájený pórek, dochutíme pepřem a vegetou, smícháme s těstovinami a podáváme.

Telecí řízek

4 telecí řízky, olej, máslo, sůl
Řízky nepereme, pouze na okrajích je otřeme čistou navlhčenou  utěrkou. Okraje masa nařízneme, aby se řízky nekroutily,  naklepeme je a osolíme. Před vložením na rozpálený rošt potřeme řízky olejem. Opékáme je na každé straně 3 až 5 minut. Upečené řízky potřeme máslem. Přílohy: vařený květák, dušený hrášek, opečené brambory nebo  zeleninový salát s majonézou.

Špagety Kuala Lumpur

1 kg hovězího nebo vepřového masa, 500 g špaget, 200 g hub, 200 g kořenové zeleniny, malou hlávku zelí,4 vejce, 150 g ořechů nebo mandlí, kmín
na marinádu : 1 velkou cibuli, 1 vejce, 2 polévkové lžíce Solamylu, 2 lžíce sojové omáčky, čtvrt lžičky soli, 1 lžičku kari, čtvrt lžičky chilli, sůl, pepř
Maso nakrájejte na proužky a osolte. Připravte si marinádu: Cibuli nasekejte, přiejte rozšlehané vejce a další přísady, promíchejte a vlijte na maso. Nechte uležet 12 hodin. Zelí a kořenovou zeleninu nakrájejte na nudličky a poduste na oleji. Houby poduste na kmínu a smíchejte se zeleninou. Maso i s marinádou osmahněte na rozpáleném oleji a pak poduste doměkka. Špagety uvařte, sceďte a smíchejte s dušenou zelenino-houbovou směsí, masem a sekanými ořechy. Zapečte v pekáči vymazaném tukem, 10 minut před dokončením zalijte rozšlehanými vejci a ještě dopečte.

Masové placky

40 dkg vepřového nebo kuřecího masa,2 celé vejce,1 polév.lžíce worchestrové omáčky,3-4 polév.lžíce škrobu,4-5 polév.lžíce oleje,2 polév.lžíce kečupu,1 lžička magi,1 lžička sladké papriky,1 lžička kari, 1 lžička soli,1/2 lžičky pálivé papriky,1/2 lžičky pepře,4 menší cibule nakrájet na kolečka
Maso pokrájíme na nudličky. Smícháme maso a veškeré ingredience a vytvořime směs. Necháme 24 hodin uležet v chladu. Na rozpáleném oleji smažíme z obou stran menší placičky.Jako přílohu podáváme: vařené brambory, opečené brambory, hranolky, krokety, pečivo. Výborné je to jak teplé tak studené!

Steaky s cibulí

2 hovězí steaky ale je možno použít i vepřovou kýtu, krkovici nebo kuřecí řízky (nejlépe stehenní), 1-2 velké cibule, olivový olej 

Na marinádu : 5 polévkových lžic červeného vína (drůbeží maso bílé), 2 lžíce sojové omáčky,1 lžíce dijonské hořčice, 1 kávová lžička cukru, nejlépe hnědého, 1/2 lžičky mletého pepře
Nejprve si připravíme marinádu smícháním výše uvedených ingrdiencí. Místo vína lze použít i 1 lžíce vinného octa + 4 lžíce vody. Do marinády vložíme maso. Zatím, co se maso marinuje, nakrájíme cibuli na kolečka a smažíme ji do zlatova asi 3 minuty na rozpáleném olivovém oleji. Po té ji přendáme stranou, ale uchováváme v teple. Na pánvi po cibuli orestujeme maso, které jsme vyndali děrovanou naběračkou z marinády. Když je maso skoro hotové, přidáme zbytek marinády a necháme jí maso "obalit". Na steak na talíři navršíme pořádný kopec předem připravené cibule. Podáváme buď s brambory v jakékoliv úpravě nebo na opečeném toastu.

Směs na grilovaná masa

600 g masa, 2 vejce, 2 lžíce maggi, 1 lžíce solamylu, 1 lžíce majoránky, 1 lžička soli, 1/2 lžičky ml.pepře, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1/2 lžičky kari koření, 1/2 lžičky sladké papriky a 1/2 lžičky pálové papriky nabo chilli
Směs dokonale promícháme. Do směsi namáčíme na plátky nakrájené a lehce naklepané maso. V chladu necháme odležet minimálně 2 hodiny ( lepší do druhého dne). Pak grilujeme na rozpáleném grilu nebo pečeme na pánvi.

Sekané biftečky

250 g mletého masa, 250 g kysaného zelí, 50 g strouhanky, 4 lžíce oleje, koření na mletá masa, 2 vejce, sůl
Maso vymícháme spolu s vejci,kořením a 1 dl  vody.Zahustíme zelím a strouhankou a vytvarujeme hladké kulaté placičky, které zvolna opečeme na oleji dokřupava z obou stran.

Rychlé kari

2 lžíce rostliného oleje, 2 cibule, 500 g kořenové petržele nebo tuřínu, 5 lžic ostré kořenicí pasty, 400 g konzervovaných loupaných rajčat, 500 g kuřecího nebo vepřového masa nakrájeného na kostky, 150 g přírodního jogurtu, sůl na dochucení
Rozpálit olej ve velkém hrnci a za stálého míchání na něm deset minut smažte cibuli.Vysypte kořenovou zeleninu a dobře promíchejte.Přidejte rajčata a kořenící pastu,osolte a promíchjte.Zalijte hrnkem vody,promíchejte a na mírném ohni za občasného promíchání vařte 15 až 20 minut.Vsypte maso, přikryjte a ještě 5 minut na mírném ohni poduste,aby se maso prohřálo. Sejměte z ohně a přidejte jogurt.Podáváte s rýží.

Rychlá kuřecí dobrota

4 ks kuřecí steak nebo vykostěné králičí maso, sůl, grilovací koření, Vegeta nebo Podravka, 2 dcl sladkého kečupu, 250 ml smetany ke šlehání, voda nebo kuřecí vývar na podlití, 1 sáček mražená zeleninová směs(mrkev, kukuřice, hrášek), 1 sáček mraženého zeleninového leča, 1 porek nebo hrst mraženého porku, 2 plátky másla
Steaky osolíme a jemně posypeme grilovacím kořením z obou stran. Do zapékací mísy vysypeme mraženou zeleninovou směs, lečo i porek. Na zeleninu poklademe plátky masa, polejeme kečupem, zalejeme smetanou a jemně posypeme Vegetou. Nakonec poklademe plátky másla a podlejeme trochou vývaru nebo vody asi 250 ml. Přiklopíme a dáme péct do trouby. Dle potřeby malinko podlejeme. Až je maso měkké je jídlo hotové. Vznikne nám vynikající lehká omáčka. Jako příloha se nejlépe hodí těstoviny nebo rýže.

Masové plátky

1 kg masa (vepřové, krůtí, kuřeci), 4 vajíčka, 4 lžíce solamylu, 4 stroužky česneku, 2 lžičky pepře,2 lžičky soli, 2 lžičky worchestru, 2 lžičky hořčice
Maso nakrájet na plátky,mírně naklepat. Do misky smícháme ostatní ingredience. Maso společně s marinádou vkládáme do zavařovacích sklenic. Přiklopíme víčkem a dáme asi na týden do lednice uležet. Smažíme na pánvi v oleji. Přílohy : hranolky, krokety, tatarka.

Kuřecí maso

6 kuřecích řízků
marináda : 4 vejce, pepř, kari koření, majoránka, kečup, kmín, hořčice, olej
Asi 6 kuřecích řízků naklepeme, případně rozřízneme silnější vrstvu a naložíme přes noc do marinády: 4 vejce rozšleháme a přidáme do nich kávovou lžičku - pepře, kari koření, majoránky, kečupu, vegety a soli. Dále lžíci - kmínu, hořčice, oleje. Druhý den maso rychle orestujeme na trošce oleje, nakonec přidáme zbylou marinádu a opečeme s masem. Jako příloha jsou vhodné bramborové hranolky, americké brambory, příp. bramborová kaše. Dozdobíme oblohou z čerstvé či rozmražené zeleniny, nebo salátem. 

Masove kostky

hovězí nebo vepřové maso, žampiony, syrová paprika, slanina, libový salám, olej, česnek,grilovací koření, worcesterská omáčka, červené víno, kečup, pepř, paprika
Na kostky nakrájíme libové hovězí nebo vepřové maso, rozpůlíme žampiony, na plátky nakrájíme paprikové lusky, na kostky slaninu a kolečka libového salámu. Vše střídavě napíchneme na grilovací jehly. Připravíme si směs oleje, česneku, grilovacího koření, worcesterské omáčky a červeného vína, špízy potřeme a necháme odležet. Pak do marinády přidáme několik lžic kečupu, pepř a papriku. Grilujeme a přitom potíráme směsi.

Polský bůček

500 g bůčku, 400 g cibule, sůl, pepř
Prorostlý bůček na tenké plátky a cibuli na kolečka. Cibuli rozložíme po dně pekáče, na kterou položíme opepřený a posolený bůček. Bůček nepodléváme. Pekáč přikryjeme a v předehřáté troubě pečeme 30-40 minut. Příloha:brambor ,kaše atd.

Polská specialita

menší hlávka bílého zelí  (1 kg), 1 kg kyselého zelí, vepřové žebro, uzené žebro nebo bůček, hovězí maso (kližka atd.), salám nebo klobása, cibule, bobkový list, nové koření, pepř,sůl, kmín, vegeta, 1 rajský protlak, červená paprika, 1 gulášová kostka nebo koření do bigosu,sádlo, sušený nebo čerstvý česnek
Nakrájet hlávkové zelí na nudličky, posolit a vařit doměkka, kyselé zelí propláchnout vodou a také vařit doměkka. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, přidáme na kostky pokrájený sálám nebo klobásu, lehce osmahneme pak přidáme uvařené maso popř. bůček a přimícháme koření. Až je měkké obojí zelí, smícháme je dohromady  a  přidáme osmahlé maso s kořením, necháme převařit a podáváme s chlebem.

Pikantní maso

½ kg skopové kýty, sůl, pepř,vegeta, worcestr, sojová omáčka, Heinz - pimento sauce, 1 ks paprika, česnek, cibule
Maso nakrájíme na kousky a prudce opečeme. Osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli a česnek dle chuti, podlejeme vařící vodou a dusíme v papiňáku do měka (asi 3/4 hod.). Pak přidáme nakrájenou papriku (může být i sterilovaná v sladkokyslem nálevu), ostatní ingredience zase dle chuti a necháme ještě chvíli podusit. Ve finále zahustíme škrobem k přípravě mastitých pokrmů smíchaným s trochou hladké mouky a povaříme. Podáváme s hranolkama, opečenými bramborama nebo rýží.

Pochoutka

50 g vepřová kýta, 50 g roštěná, 50 g vepřové játra, žampiony, cibule, feferonky, kečup, červené víno,
sojová omáčka, máslo, sůl
Maso nakrájíme na nudličky,na rozpáleném oleji opečeme,potom přidáme cibuli, žampiony, feferonky, kečup, červené víno, sojovku, nakonec vše zjemníme máslem a podle potřeby dochutíme.

Kotlety na bílem vině

4 kotlety, sůl, pepř, špetka fenyklu, 3 stroužky česneku, 1 dcl bílého vína, 1 dcl rajské štávy, 4 lžíce strouhaného sýru, lžíce másla , 3 lžíce oleje
Kotlety naklepeme, nasolíme, opepříme, posypeme fenyklem a opečeme na oleji. Vyjmeme je z pánve, do výpeku dáme česnek, zalijeme vínem a rajskou šťávou, kterou případně zahustíme špetkou solamylu. Kotlety přelijeme omáčkou, posypeme sýrem a podáváme s rýži nebo s brambory.

Medajlóniky

nastrouhané brambory, mouka, česnek, majoránka, sůl, vejce, rostlinný olej, panenská svíčková, kysané zelí, šunka, anglická, uzený eidam, hermelín, hořčice, čerstvý pepř, koření gurmán

Nejprve si připravíme kvalitní bramborákové těsto ze strouhaných brambor , nejlépe na jemno, alespoň dvou vajec, dochutíme majoránkou(ale opatrně), lisovaným česnekem a solí, těsto jemně zahustíme hladkou moukou, jak se říká zaprášíme, abychom neměli moučňáky. Těsto necháte jen chvíli odstát, neděláme dopředu, neboť by nám zhnědlo a tak bychom potom ztratili zlatou barvu bramboráčků. Rozehřejem si nejlépe na lívanečníku trochu tuku a klademe do těchto ok nachystané těsto, ale je asi napůl výšky oka. Potom dáme do každého z nich asi tak 3 mm medajlonek panenské svíčkové, na který jsme předtím mázli hořčici a štípli gurmán koření a dále přidáme na každý medajlonek jinou ingredienci - tzn. šunku, anglickou slaninu, hermelín a uzený sýr,poté ještě do všech přidáme čerstvě mletý pepř, případně špetečku soli dle chuti a všechny doplníme druhou vrstvou bramborákového těsta. Smažíme pomalu, abychom se nám těsto dobře propeklo a nepřipálilo (doporučuji pánev nebo lívanečník s nepřilnavým dnem). Jednou nebo dvakrát medajlonek při smažení obrátíme. Smažíme asi 6 minut, pokud si nejsme jisti, že i uvnitř je hotov, je možné ještě na chvíli dát do mikrovlnné trouby. Nakonec medajlonky naklademe na talíř a ozdobíme každý z nich vrstvou kysaného zelí. 

Maso po čínsky

libové maso, 3 žloutky, 6 lžic solamylu, 4 polévkové lžice Worcestru, 4 polévkové lžíce Sojové omáčky,
1 polévková lžíce kari koření, 3 lžíce sladké papriky, nálev se neředí vodou, 4 velké cibule, 3 papriky,
6 stroužků česneku (krajený na plátky), trochu pepře a pálivé papriky
Maso nakrajíme na malé kostky zalejeme přirpaveným nálevem a necháme do druhého dne uležet. Takto připravené maso se na větším množství oleje zprudka osmaží a až je maso měkké, přidá se cibule s česnekem a o chvilku později na kousky nakrájená paprika. Dochutí se pálivou paprikou a pepřem.

Čína Tien ming

kuřecí prsa nebo vepřové maso na plátky, cibule, slanina, tuk, sůl, pepř, mražená zeleninová směs čínské zeleniny, masox
Nakrájíme cibuli a slaninu na kostičky a na tuku usmažíme. Maso naklepeme, posolíme, popeříme a na cibulce se slaninou z obou stran opečeme. Podlijeme horkou vodou, přidáme masox a zasypeme zmraženou zeleninou. Přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Podává se s brambory, hranolky, rýží.

Čínské maso

60 dkg vepřového masa (kuře, králík),
marináda : lžíce maggi, lžíce solamylu, lžíce oleje, lžička soli, lžička cukru, lžička sladké papriky, lžička pepře, lžička worcesteru, lžička kari koření, 1 vejce
Maso nakrájíme na nudličky a vložíme do misky s marinádou a dáme na 24 hodin do ledničky. Můžeme do marinády dát burské oříšky a pórek. Maso osmahneme na oleji a ke konci přidáme nakrájené syrové zelí nakrájené na nudličky.

Roláda z mix masa

vepřová plec, hovězí zadní, paprika mletá, klobása, sterilovaná kapie, pepř, sůl, vepřový bok, hořčice, smetana, hladká mouka
Hovězí maso a vepřovou plec naklepeme na pláty. Na plát hovězího masa položíme plát vepřového, popepříme a potřeme směsí z mletého bůčku, sterilovaných kápií a navrch položíme klobásu. Zavineme a pevně stáhneme nití. Dusíme asi 1,5 hod., hotové rolády vyjmeme, šťávu zahustíme, dochutíme hořčicí a smetanou. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Kotlety se sýrem Pražak

kotlety, cibule, česnek, plátkový sýr, kečup, sůl, pepř
Na neosmaženou cibuli narovnáme vedle sebe naklepane, osolené a opepřené kotlety. Potřeme je česnekem a polejeme kečupem a přikryjeme plátkovým sýrem.Dusíme pod poklici asi 20 minut.

Čína Šanghaj

 200 g vepřoveho masa (kotleta), 200 g kuřecích prs,cibule, olej, 2 hrsti jidášova ucha, 1 hlavička česneku, pórek, 2 zelené papriky, 2 rajčata,sojová omáčka, worcester, bílé suché víno, tabasco ( chili om.), mořská sůl, solamyl
Na oleji opečeme vepřové maso,po 10 min. přidáme kuřecí maso.Vysypeme na nudličky nakrájenou zeleninu,houby předem namočené a půl hlavičky česneku a restujeme dál.
Zálivka: sojová a  worchesterová omáčka, víno, tabasco, sůl, solamyl, zbytek prolisovaného česneku - vše smícháme. Vlijeme na maso a krátce podusíme. Podáváme s rýží a salátem.

Cikánský guláš s bramborami

2 lžíce oleje, 100 g špeku nebo slaniny, 4 větší cibule, 2 stroužky česneku, směs koření"Maďarský guláš", 500 g vepřového masa (hovězí, skopové, krůtí stehna), 150 g klobásy (nejlépe paprikové) nebo uzeniny, 500 g brambor, sůl, 2 sladké papriky (červená a zelená), 3 rajská jablíčka, 2 okurky (sterilované ve sladkokyselém nálevu), 1 lžíce kečupu, jíška na zahuštění

Na oleji opečeme nadrobno nakrájenou slaninu. Když slanina zesklovatí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené stroužky česneku. Zpěníme a když začne cibule zlátnout, zasypeme rovnoměrně kořenící směsi "Maďarský guláš". Opatrně ještě chvíli restujeme do ztmavnutí. Přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso. Maso za stálého míchání opékáme a ode dna pečlivě seškrabujeme nánosy až do úplného vysmahnutí šťávy. Podlijeme asi 500 ml vody a dále dusíme maso až do změknutí (v tlakovém hrnci - cca 15 minut.). Guláš doplníme horkou vodou do jednoho litru, přivedeme k varu, osolíme a postupně přidáváme na kolečka nakrájené klobásy, oloupané a na kostičky nakrájené brambory, na proužky nakrájenou čerstvou papriku, nakrájená rajská jablíčka a na kolečka nakrájené okurky. Vaříme ještě na mírném ohni (cca 10 - 15 minut) až jsou brambory měkké. Pokrm zjemníme kečupem (sladkým nebo ostrým) a dle potřeby naředíme vodou nebo zahustíme tmavší jíškou. Dochutíme solí a cayenským pepřem. Podáváme s čerstvým tmavým chlebem, nebo to jíme jen tak bez ničeho.

Bernská misa

sáček kysaného zelí (500 g), 20 anglické slaniny( nakrájená  na kostičky), 4 stehna vykostěná, 4 plátky netučného uzeného bůčku, 2 nakrájené cibule (na kostičky), sůl, pepř, asi 200 ml bílého suchého vína
Dno zapékací mísy vyložíme tenkou vrstvou kysaného zelí, rozložíme vykostěná stehna, na každé položíme plátek bůčku, osolíme a opepříme, posypeme větší částí cibule osmažené  na rozkrájené anglické slanině.Zakryjeme zbytkem zelí, opět opepříme a posypeme zbytkem cibule se slaninou. Zalijeme vínem, zakryté pečeme minimálně 30 minut v hodně  předehřáté troubě. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.

Banánový špiz

1 čerstvý banán, kuřecí prsa, sůl, pepř, sladká paprika, slanina, cibule, sojová omáčka, kečup, smetana, olej, parmazán, česnek, hořčice, špejle
Vezmeme kuřecí prsa a z nich naděláme tenké řízečky, banán nakrájíme na špalíčky. Kuřecí maso osolíme, opepříme, okořeníme. Do masa zabalíme kousky banánu a napícháme střídavě se slaninou na špejle. Sosík uděláme tak, že osmahneme cibulku do hněda a lehce podlijeme vodou. Přidáme trošku kečupu, česneku a sojové omáčky a hořčici. Když se vše zpění do varu, přilijeme smetanu. Sos odstavíme. Podáváme s kroketami nebo americkým bramborem. Po naaranžování na talíř špíz zasypeme parmazánem a přelijeme sosíkem.

Turbo rizoto

mořský koktejl, rýže, cibule, česnek, zelená petrželka, sůl pepř, bílé víno, voda, olej
Na oleji zpěnime drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozetřený česnek, osolíme, opepříme, přidáme sekanou petržel a potom rozmrazený a oplachnutý koktejl. Chvíli při vyšší teplotě opékáme. Propláchnutou rýži přidáme k opečené směsi, podlijeme troškou vína a přidáme tolik vody, aby se vše potopilo. Když se voda vydusí, vytvarujeme naběračkou úhledné kopečky a ozdobíme je plátky rajčat a snítkami zelené petrželky.

Těstoviny ala krab

1 balíček barevných těstovin, balíček krabích tyčinek, 2 cibule, 1 salatová okurka, 4 rajčata, sůl, pepř,
bílý jogurt
Barevné těstoviny uvaříme v osolené vodě,do misky rozmačkáme krabí tyčinky s pepřem,na jemno pokrájenou cibulí ,okurkou na proužky a rajčaty na kostičky.Uvařené těstoviny necháme schladnout a potom je přimícháme s jogurtem do misky.Vše dbře promícháme a dáme do lednice ochladit.Podáváme s chlebem.