Maso nakrájíme na
nudličky, smícháme se solamylem a žloutky a necháme do druhého dne odležet.
Maso dáme asi 3 minuty orestovat. Nakrájíme cibuli na kolečka, papriku na
nudličky, pórek na kolečka a žampióny na plátky. Zeleninu smícháme se žampióny,
přidáme magi a sójovou omáčku, promícháme jako salát, promačkáme, aby pustila
šťávu. Mandle spaříme a oloupeme. Vše promícháme s masem. Zeleninu již
nezpracováváme tepelně.
Prakticka česka kuchařka, pro zkušené i mene zkušené kuchařky, kde naleznete recepty česke kuchyne na jidlo, pití, ale take na cukroví, dorty, dezerty. Na blogu dále naleznete rady a par tipu lidových léku, nektere recepty jsou z obrazkami.Při receptech z použitím zakysanej smetany se my osvětčila smetana Yoplait.
16. března 2012
Maso Chuang-che
Grilovaná šunka a višňová omáčka
Na 1
porci počítáme 1 silný plátek šunky. Lehce jej potřeme olejem, po každé straně
na grilu opečeme a položíme na předem připravený toast. Podáváme na talíři přelitý
višňovou omáčkou.
Višňová omáčka: 5 lžic
pecek zbavených a na malé kousky nakrájených višní, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce
kysané smetany, špetka skořice, 0,5
dl rumu nebo koňaku, špetka cukru. Uvedené přísady lehce
promícháme a hned podáváme.
Grilované vepřové plátky
vepřové plátky, olej, pepř, sůl, oregano, citrónová
šťáva
Plátky
libového vepřového naložíme na hodinu do směsi oleje, pepře, soli, oregana a
citrónové šťávy. Poté vložíme na rošt a grilujeme po obou stranách. Přitom
potíráme zbylou směsí oleje a přísad. Můžeme pokapat bílým vínem. Servírujeme
se studenou omáčkou vyrobenou z bílého jogurtu smíchaného s česnekem a drobně
nakrájenou cibulkou.
Transylvánské vepřové plátky
Maso nakrájíme na
plátky, naklepeme, vydatně potřeme česnekem a proložené petrželkou v několika
vrstvách necháme několik hodin uležet. Potom maso osolíme, opepříme a pečeme na
roštu. Podáváme s hořčicí. Použijeme-li jiné maso než vepřové, potřeme je před
naložením olejem.
Opilá vepřová pečeně
vepřová
pečeně, sůl, pepř, olivový olej, česnek, petrželku, červené víno Chianti
Vepřovou pečeni v
celku očistíme, opepříme a osolíme, vložíme na rozehřátý olivový olej na
pekáčku a z obou stran krátce opečeme. Potom maso posypeme česnekem, zelenou
petrželkou a zalijeme červeným vínem. Potom vložíme do trouby a pečeme 30-45
minut při teplotě 200O C. Během pečení podléváme a je-li třeba
přiléváme víno. Po upečení maso nakrájíme na plátky a podáváme s přílohou např.
těstoviny (špenátové), rýže, brambor atd. a poléváme vypečeným vínovým sósem.
Pleckové medailonky
500
g vepřového plecka, sůl, pepř, olej, hladká mouka, 50 g másla, 1,5 dl horké vody,0,5 kostky
masoxu, 2 lžičky sójové omáčky, 0,5 lžičky worchesteru, 3 lžíce kečupu
Plátky masa naklepeme,
osolíme a opepříme. Potřeme olejem a necháme odležet. Posypeme moukou, dáme na
rozpálený tuk, pečeme na každé straně asi 4 minuty. Vyndáme, přidáme máslo,
vodu, masox, sójovou omáčku, worchester a kečup. Povaříme dvě minuty, dochutíme
a poléváme na talířích maso.
Džuveč po Bulharsku
500
g tučného vepřového masa, 4 cibule, 8 zelených paprik, 500 g rajčat, 80 g rýže,
500 g brambor, 100 g sádla, sůl, pepř, sladká paprika
Maso pokrájíme na
větší kousky a dáme jej dusit na pokrájenou cibuli a sádlo. Maso okořeníme, a
než změkne přidáme na plátky nakrájené papriky a rajčata. Když se zelenina
podusí, přidá se horkou vodou spařená rýže a navrch na plátky nakrájené
brambory. Vše osolíme, poprášíme sladkou mletou paprikou, podlijeme polévkou
nebo horkou vodou a dáme do trouby péci asi hodinu./džuveč lze
připravit i z jiných druhů zeleniny např. lilků, fazolí atd./
Džuveč s vepřovým masem
Na kolečka nakrájenou
cibuli zpěníme na rozehřátém oleji. Přidáme 300 g vepřového masa nakrájeného na
kostky, 150 g čerstvé papriky, 200 g mrkve nakrájené na kolečka, 200 g
nakrájených brambor, 60 g uvařené rýže a nadrobno nakrájenou feferonku.
Ochutíme solí, pepřem, sekanou petrželovou natí, dobře promícháme, podlijeme
vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Příloha - zeleninový salát.
Džuveč
500
g tučnější vepřové maso, 4 cibule, 8 zelených paprik, 500 g rajčat, 80 g rýže,
500 g brambor, 100 g sádla, sůl, pepř, sladká paprika
Maso pokrájíme na
větší kostičky a dáme je dusit na pokrájenou cibuli a sádlo. Maso ještě
okořeníme přidáním soli, pepře a sladké papriky. Než maso docela změkne,
přidáme na kousky pokrájené zelené papriky a plátky rajčat. Když se zelenina
podusí, přidáme horkou vodou spařenou rýži a navrch naklademe na plátky
nakrájené brambory. Vše ještě osolíme, poprášíme paprikou, podlijeme trochou
horké vody nebo polévkou a dáme do trouby péci asi na hodinu.
Vepřové Martinique
1,5
kg vepřového plecka, nakrájeného na 5 cm kousky, 4 stroužky rozdrceného česneku, 4
lžíce citrónové štávy, 200 g cukru, 1,5 lžičky nového koření, lžička skořice, 2 lžíce olivového oleje, 2
lžíce curry, 750 ml hovězího vývaru, 6 mrkví, nakrájených na kolečka, zelená
paprika, nakrájená na 2 cm kousky, 2 bobkové listy, lžička tymiánu, 750 g rýže, velká cibule, nakrájená na kousky
V misce smícháme maso,
česnek a citrónovou šťávu.Překryjeme a necháme marinovat asi 1 hodinu při
pokojové teplotě. Ve velké míse smícháme cukr, nové koření a skořici. Z
marinády vyndáme maso a obalíme ho ve směsi cukru. Ve velkém hrnci rozpálíme
olej. Maso osmahneme do hněda po malých částech, hotové kousky přeneseme do
další misky. Do hrnce přidáme cibuli a za stálého míchání opékáme asi 10 minut
na středním plameni. Přisypeme curry a opékáme další 1 minutu. Do hrnce vrátíme
maso, přidáme cibuli a papriku, bobkový list, tymián a vývar. Směs přivedeme k
varu, snížíme plamen na minimum a dusíme částečně přikryté asi 30 minut.
Odstraníme pokličku, zvýšíme plamen na střední a dusíme dalších 45 minut.
Odstraníme bobkový list a podáváme s rýží.
Vepřový steak Radost
4
řízky z kýty, vejce, 4 stroučky česneku, 4 plátky šunky, 4 lžičky plnotučné
hořčice, sůl, olej
Maso naklepeme a
nařízneme, osolíme, potřeme hořčicí s česnekem po jedné straně. Pokryjeme
šunkou a obalíme v ušlehaném vejci. Smažíme 8 minut na každé straně. Výpeky
zaprášíme moukou, necháme opražit, podlijeme vodou, přidáme sójovou omáčku,
worchester. Šťávou zalijeme maso.
Vepřové nudličky na zelenině
200-300
g vepřového filé, velkou sklenici Kunovjanky, malou sklenici hrášku s karotkou,
menší cibulku, olej, sůl, sladká mletá paprika, sójová a worcestrová omáčka,
menší sklenici kečupu
Vepřového filé omyjeme
pod studenou vodou, osušíme a nakrájíme na malé nudličky, Kunovjanku a hrášek s
karotkou smícháme v sítu a scedíme vodu, cibulku nakrájíme a na oleji osmahneme
do sklovata, přidáme nakrájené maso a krátce podusíme doběla, občas zamícháme,
solí, pepřem a sladkou paprikou okořeníme, sójovou a worcestrovou omáčkou
ochutíme, sklenici kečupu vlijeme na maso a krátce dusíme, občas promícháme,
připravenou zeleninu dáme k masu a smícháme, podle potřeby dodáme kečup, za
občasného míchání dusíme, dokud nebude maso měkké. Vhodná příloha: rýže nebo
bramborové hranolky.
Vepřové nudličky gyros
750 g kýty, 3 g solamyl, olej, koření gyros, sůl, pepř
Maso nakrájíme na
nudličky, osolíme, opepříme a zakapeme olejem a necháme odležet. Na oleji
osmažíme, přidáme gyros a solamyl a znovu osmažíme.
Vepřové maso narychlo
4
plátky vepřového filé, sůl, sladká paprika mletá, pepř, worcestrová a sójová
omáčka, olej
Plátky vepřového filé
omyjeme pod studenou vodou, osušíme, nasolíme a naklepeme paličkou, sladkou
paprikou a pepřem okořeníme, worcestrovou a sójovou omáčkou ochutíme, rostlinný
olej rozehřejeme a plátky z obou stran postupně osmahneme. Vhodná příloha:
bramborové hranolky.
Vepřové maso po Burgundsku
500
g vepřové kýty, 30 g slaniny, 30 g sádla, 2 lžíce kečupu, pepř, cibuli, sůl,
trocha hladké mouky, sklenka červeného vína.
Vepřové hranolku s játry a žampiony
120
g libové vepřové kýty, 30 g cibule, lžička oleje, 30 g drůbežích jater, 50 g žampiónu,
mletá sladká paprika, lžíce rajčatového kečupu, mletý pepř, sůl, lžíce bílého
vína
Vepřové maso nakrájíme
na plátky, naklepeme je, pak je nakrájíme na hranolky, drůbeží játra odblaníme
a nakrájíme na plátky, žampióny rovněž nakrájíme na plátky. Na teflonové pánvi
zpěníme na oleji drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso a za stálého míchání je
opečeme. Přidáme játra a žampióny, opět je osmahneme, poprašíme paprikou a
necháme je zpěnit. Vše zalijeme kečupem a vínem, osolíme, opepříme a minutu
podusíme. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.
Vepřové na rajčatech se žampiony
400 g libové plece, 30 g
sádla, 150 g rajčat, 100 g žampionů, 50 g cibule, česnek, pepř, bobkový list, lžička
vegety speciál, sůl.
Cibuli zpěníme na sádle, přidáme maso
nakrájené na kostky a opečeme. Přidáme rozetřený česnek, koření, sůl, trochu
vody a dusíme. Po chvilce přidáme spařená oloupaná rajčata, vegetu a dusíme
doměkka.
Vepřové na žampiónech
600 g vepřové kýty, 2
žloutky, škrobová moučka, sůl, cukr, 250 g čerstvých žampiónů, lžíce destilátu,
lžička glutasolu, lžíce sójové omáčky, olej.
Maso pokrájíme na
kostky, osolíme, promícháme se škrobem a žloutky. Na horkém oleji osmažíme,
dáme na sítě okapat. Na jiné pánvi osmažíme na oleji žampióny, přidáme
destilát, glutasol, sójovou omáčku, lžičku cukru a sůl. Krátce podusíme a
nakonec vmícháme masové kostky.
15. března 2012
Vepřové maso nakládané v česneku
vepřová krkovička,
česnek, sůl, bobkový list, nové koření, pepř
Vepřová krkovička, ne
moc tučná, se nasolí a potře důkladně rozetřeným česnekem. Místy se píchne do
masa nožem a rozetřený česnek se tam natlačí. Uvaříme nálev (voda, trocha soli,
pepř, nové koření, bobkový list). Maso dáme do hrnce a zalijeme vychladlým
nálevem (musí být ponořené). Přikryjeme a necháme uležet v ledničce alespoň 3
dny. Pak maso vyjmeme, nálev vylijeme. Maso vaříme v osolené vodě s polévkovou
zeleninou. Polévka je výborná, přidávají se do ni brambory a zelí. Uvařené maso
se podává s křenovou omáčkou, nebo bramborovým salátem.
Vepřové koleno po čínsku
vepřové
koleno, 5 lžic sójové omáčky, 5 lžic červeného vína, 2 dl vody, 10 g cukru, 10 g
soli, olej
Koleno očistíme,
zbavíme štětinek a vetřeme do něj sójovou omáčku a nepatrně soli.
Pak jej uložíme do chladničky asi na dvě hodiny. Poté rozehřejeme olej v
hluboké pánvi a koleno na něm ze všech stran opečeme, až kůžička zhnědne.
Opečené koleno přeložíme do kastrolu se silným dnem a dobře přiléhající
pokličkou. Zbylou sójovou omáčku smícháme s vodou, vínem a cukrem, přelijeme jí
maso a na malém příkonu tepla přivedeme tekutinu k varu. Jakmile se začne
vařit, plamen ještě zmírníme a koleno v tekutině asi dvanáctkrát obrátíme.
Potom přiklopený kastrol vložíme do předehřáté, zcela mírné trouby a koleno
pomalu upečeme do měkka. Aby se peklo stejnoměrně, budeme je vždy asi po 20
minutách obracet. Před podáváním maso vykostíme a nakrájíme na menší kousky.
Podáváme se suchou vařenou rýží a salátem z čerstvé zeleniny./pokrm
lze připravovat i z vepřového ramínka atd./
Vepřové maso na čínský způsob
400
g vepřové kýty, vejce, lžička máčeného škrobu, sůl, 3 lžíce sádla, 100 g
hlávkového zelí, cibule, 50 g paprikového lusku, 2 stroužky česneku, 50 g
máčených hub, 20 g máčeného zázvoru, lžíce octa, lžička cukru, 2 lžíce vína
Nudličky z vepřového
masa smícháme s vejcem, máčeným škrobem a solí a necháme chvíli odležet. Zatím
připravíme nakrájené hlávkové zelí, cibuli, paprikový lusk, česnek a na menší
kousky nasekané máčené houby a plátky máčeného zázvoru. Maso vložíme do
rozpáleného sádla, rychle restujeme a dobře mícháme, aby se nudličky neslepily.
Po chvíli přidáme zelí, cibuli, paprikový lusk a houby a stále promícháváme.
Zmírníme oheň a dodáme česnek a zázvor. Ochutíme octem, cukrem, vínem,
Glutasolem a zahustíme máčeným škrobem. Hotové jídlo můžeme přiostřit sójovou
omáčkou, pokud je k dispozici.
Vepřové na pórku
700
g vykoštěného vepřového ramínka, lžíci oleje, sůl, pepř, lžičku šalvěje, lžičku
tymiánu, 1 dl
bílého vína, 1 kg pórku, 4 stroužky česneku, hovězí vývar
Maso nakrájíme na
kostky, opepříme, osolíme a na rozpáleném oleji opečeme. Okořeníme šalvěji a
tymiánem, podlijeme vínem a půl hodiny dusíme. Pórek nakrájíme na kousky dlouhé
asi 5 cm .
Když se šťáva z masa vydusí, přilijeme vývar, přidáme na plátky nakrájený
česnek, pórek a v předem vyhřáté troubě pečeme. Když maso začíná měknout,
pečeme bez pokličky a dle potřeby podléváme. Podáváme s bramborovým knedlíkem.
Vepřové na pivu
600 g vepřového masa, 0,5 l piva, cibule, bobkový
list, tymián, sůl, dva krajíce tvrdého strouhaného chleba
Do kastrolu dáme pivo
s trochou vody a uvedeme do varu. Pak vložíme maso, cibuli, koření a dusíme.
Když maso začíná měknout, zasypeme strouhaným chlebem a necháme provařit. Pak
maso nakrájíme na talíře a přelijeme procezenou omáčkou. Tuto klasiku podáváme
s knedlíkem.
Vepřové na paprice
800 g vepřového libového
masa, 3 cibule, 3 paprikové lusky, mletá červená paprika, sůl, hladká mouka na
zátěru, 2 lžíce oleje.
Vepřové maso nakrájíme
na plátky a na okrajích v několika bodech nařízneme. Pak je jemně naklepeme,
osolíme a dáme stranou. Cibuli nadrobno rozsekáme, papriku omyjeme, zbavíme
jádřinců a nakrájíme na nudličky. Maso vložíme do kastrolu s rozehřátým olejem,
posypeme cibulí a společně osmahneme po obou stranách. Pak podle chuti přidáme
mletou papriku, zalijeme horkou vodou a vaříme pod pokličkou do změknutí masa.
Přidáme syrovou papriku, krátce povaříme a zahustíme hladkou moukou rozšlehanou
ve studené vodě. Za stálého míchání pak vaříme několik minut, až je zahuštěná
omáčka jemná a hladká. Nesmí být cítit neprovařenou moukou. Podáváme s
houskovými knedlíky nebo rýží.
Vepřové maso Bahamy
Do masa uděláme
hluboké zářezy a ty vyplníme česnekem. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme kari
koření a za stálého míchání vaříme 3 minuty. Přidáme ananas a vaříme dalších 5
minut. Přilijeme vývar a ananasovou šťávu a vaříme 10 minut. Maso položíme do
pekáče, posypeme ananasem a navrch nalijeme polovinou šťávy. Pečeme odkryté v
předehřáté troubě při 170o C asi 1 hodinu, pravidelně mažeme zbytkem
šťávy. Maso navrch pomažeme džemem a pečeme dalších 30 minut. Necháme 15 minut
odležet a nakrájíme.
Pirátské vepřové maso
Maso smícháme s
česnekem a limetkovou Šťávou a necháme 60 minut marinovat v pokojové teplotě. V
hlubokém talíři smícháme nové koření, cukr a skořici, maso vyndáme z marinády a
dobře obalíme ve směsi cukru a koření. V hluboké pánvi rozpálíme olej a na něm
maso krátce opečeme. Maso vyndáme a na pánvi smažíme cibuli, až zesklovatí. Do
pánve nasypeme kari koření, zamícháme a vaříme 1 minutu. Do pánve vrátíme maso,
přidáme všechny ostatní přísady a přivedeme k varu. Pánev přikryjeme pokličkou
a na mírném plameni dusíme asi 30 minut. Pánev odkryjeme a vaříme tak dlouho,
až omáčka zhoustne. Podáváme s rýží.
Vepřová pečeně na smetaně
700 g libového masa z
kýty, 50 g másla, 40 g slaniny, 3 lžíce hrubě pokrájené zeleniny (celer,
petržel, mrkev), sůl, pepř, cibule, vrchovatou lžíci hrubé mouky, 2,5 dl kyselé smetany
Maso prosolíme,
popepříme a prošpikujeme slaninou. Na tuku osmahneme pokrájenou zeleninu,
přidáme cibuli a maso na ni prudce opečeme. Pak podlijeme a dusíme, později
maso opečeme v troubě. Hotové maso vyjmeme. Šťávu přelijeme i se zeleninou do
hrnku, v kterém jsme rozkvedlali smetanu s moukou a za stálého kvedlání svaříme
do zahoustnutí. Hotovou prolisujeme a přidáme maso. Jako příloha se hodí
knedlíky a bramborové krokety, přidáváme také kompot (brusinkový).
Vepřová pečeně na zelenině
700-800 g vepřového masa
(kotlety, kýta, atd.), 350 g mražené zeleniny (mrkev, hrášek, celer atd.) 250 g
másla, sůl, pepř, kmín
Maso rozkrájíme na
větší bloky, vložíme do pekáče, posolíme, opepříme, přidáme mletý kmín,
posypeme zeleninou, naklademe na vrch máslo, mírně podlijeme vodou a dáme péci
do trouby (cca180 stupňů Celsia). Pečeme cca 3 -3,5 hod. Během pečení občas
pečeni poléváme a dle potřeby doléváme vodu. Upečené maso podáváme s houskovým
knedlíkem, vypečenou šťávou a zeleninou. Lze přidat kysané zelí. Zapíjí se
vychlazeným pivem v rozumném množství.
Sváteční pečeně
150 g vepřových kotlet
vcelku, 2 lžíce másla, vývar, 4 plátky anglické slaniny, 3 lžíce bílého vína, lžíce kysané smetany, sladká paprika, sůl, 2
lžíce oleje
marináda
: 4 lžíce oleje, cibule, lžička kečupu, lžička hořčice, 2 stroučky česneku,
pepř, bazalka, lžíce smetany
Cibuli jemně nakrájíme, česnek prolisujeme a
smícháme s ostatními surovinami na marinádu. Maso potřeme a necháme 2 hod.
odležet. Pekáč vyložíme slaninou, přidáme olej a máslo, vložíme maso, osolíme,
posypeme paprikou a dusíme za podlévání vývarem. Odkryjeme a 10 min. pečeme.
Maso vyjmeme a do šťávy zavaříme víno a smetanu.
Maso podle Stelly Zázvorkové
Vepřové maso se nakrájí na kostky, posolí,
obalí v hladké mouce, orestuje se na rozehřátém tuku. Přidá se cibulka, která
se předtím zpění na másle s jedním utřeným stroužkem česneku a 1/2 lžičkou
oregana. Vše se orestuje, zalije vývarem z masoxu, přidá se 2,5 dcl bílého vína
a dusí se doměkka, zahustí se smetanou a osolí.
Maso po Sečuánsku
vepřové maso, pórek,
cibule, zelí, bílé víno, mletá paprika solamyl, chilli koření, sójová omáčka
Z čínské kuchyně - Libové vepřové maso
nakrájíme na nudličky, lehce obalíme v Solamylu a naloží se do koření složené z
červené sladké mleté papriky, sójové omáčky, chilli koření a mletého zázvoru.
Necháme odpočinout. Na pánvi rozpálíme tuk, do něj vložíme maso a za stálého
míchání osmahneme do zlatova. Poté přidáme zeleninu - pórek nakrájeny na
kolečka, nadrobno rozkrájenou cibuli, nakrájené hlávkové zelí, a také ji
osmahneme, podlijeme omáčku bílým dezertním vínem. Podáváme s chlebem.
14. března 2012
Indonézské řízky
4 vepřové řízky z kýty, 1 dl bílého jogurtu, podle
chuti pálivá paprika, menší sterilovaná kapie, čerstvě mletý černý pepř, 2
tlučené hřebíčky, 5 lžic oleje, 2-3 bobkové listy, na špičku nože skořice
Řízky lehce naklepeme a po obvodu nařízneme,
aby se maso nekroutilo. Smícháme jogurt s paprikou, nadrobno nakrájenou kapií,
pepřem, hřebíčkem a solí. Směsí potřeme řízky po obou stranách a necháme
několik hodin v chladnu odležet. Do rozehřátého oleje vložíme bobkové listy se
skořicí a promícháme. Řízky v takto připraveném oleji prudce opečeme po obou
stranách. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.
Anglický vepřový řízek
4 plátky z vepřové kýty, sůl, 4 plátky šunky, 4
vařená vejce, 4 vejce, hladká mouka, strouhanka, olej na smažení.
Plátek vepřové kýty naklepeme, položíme na něj
plátek šunky, do středu dáme vařené vejce, maso přehneme, kraje jemně naklepeme
tak, aby vše drželo pohromadě, a obalíme v trojobalu. Potom dáme smažit do
předem rozpáleného oleje. Usmažené je vyjmeme a překrojíme v půlce.
Trenčínské řízky
4 vykostěné kotlety, 80g sterilovaných
žampiónů, 4 plátky sýra, mletý pepř, sůl, olej
placky: 350 g syrových brambor,
30 g mouky, vejce, pepř, 2 lžíce mléka, 50 g paprikového bůčku, cibule, strouček
česneku, sůl
Brambory nastrouháme, přidáme kostičky cibule
a osmaženého bůčku a ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Kotlety naklepeme,
osolíme a opepříme. Po obou stranách opečeme a klademe na pekáč. Na maso
klademe plátky žampiónů a sýra. Zapečeme v troubě. Na pánvi usmažíme placky.
Maso klademe na placky do poloviny a plackem překlopíme.
Balkánské řízky s pórkem
4 vepřové řízky, 400 g pórku, pepř, sůl, olej, cibule,
3 stroučky česneku, 1/8 l zakysané smetany, oregano, majoránky, koření čubrica,
petrželka
Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli a česnek na
tenké proužky. Maso naklepeme, osolíme, opepříme, osmažíme a uložíme v teple.
Osmahneme pórek a cibuli dozlatova, přidáme sůl, česnek, petrželku, koření a
zakysanou smetanu. Vložíme řízky, podlijeme vodou a dusíme do měkka.
Plněný řízek
4 vepřové (telecí) řízky po cca 150 g, 30 g
cibule, 50 g hub (žampiónů), 5 lžic kysané smetany, asi 1 dl hovězího vývaru (z
masoxu), lžička rajčatového protlaku, žloutek, hladká mouka, petrželová
nať, mletý pepř, vegeta, sůl, olej
Cibuli, petrželku a houby nadrobno posekáme a
podusíme na troše oleje. Ochutíme solí, vegetu a pepřem. Zaprášíme hladkou
moukou, vmícháme rajčatový protlak, 2 lžíce smetany a žloutek. Vaříme, aby
vznikla hustější hmota. Řízky hodně rozklepeme. Na polovinu každého řízku dáme
část houbové náplně, přikryjeme druhou polovinou řízku. Sepneme jehlicí
(párátky). Řízky osolíme, zlehka obalíme moukou a na horkém oleji je z obou
stran rychle opečeme. Potom je podlijeme vývarem a 3 lžícemi smetany. Přikryté
doměkka podusíme. Podáváme s bramborovými hranolky.
Přírodní vepřový řízek s ořechy
4 plátky vepřové kýty, 100 g oleje, 100 g jader
vlašských ořechů, 150 g cibule, lžíce hladké mouky, česnek, petrželka, sůl,
pepř
Plátky vepřové kýty zlehka naklepeme, po
okrajích nařízneme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a zprudka opečeme na
oleji. Do oleje přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, ořechová jádra a na plátky
nakrájený česnek. Vše společně osmahneme. Na talířích k řízkům přidáme
cibulovo-ořechovou směs a vše posypeme sekanou petrželkou. Vhodnou přílohou
jsou opečené brambory a zeleninový salát.
Vepřové řízky s houbami a rajčaty
600 g vepřové kýty bez kosti, 200 g hub, 200 g
rajčat, 40 g másla, olej, sůl, česnek
Z vepřové kýty nakrájíme 8
malých řízků, naklepeme je a okrajové blány mělce nařízneme na několika
místech. Houby nakrájíme na plátky, rajčata na půlky, osolíme je a odděleně
podusíme na másle. Plátky masa osolíme, opečeme po obou stranách na oleji,
urovnáme na mísu nebo talíře, poklademe rajčaty a houbami a přelijeme
rajčatovou omáčkou, do níž jsme přidali trochu rozetřeného česneku. Podáváme s
vařenými brambory.
Vepřové řízky s bramboráčky
4 řízky, majoránka, 5 stroučků česneku, vejce,
sůl, pepř
Řízky naložíme do těstíčka ze zbývajících
surovin a necháme několik hodin odležet. Smažíme na rozpáleném oleji a podáváme
s pikantními bramboráčky.
Vepřové nakládané řízky
Maso nakrájíme na plátky a naložíme do
těstíčka z ostatních surovin. Smažíme na oleji a podáváme s bramboráčky.
Vepřové řízky s hruškami
4 vepřové řízky, 2 hrušky, sůl, mletý pepř, 30g
tuku
omáčka : 1-2 lžíce hladké mouky, tuk, 2 dl vody, 2 dl bílého vína, 1,25 dl smetany ke šlehání,
sůl, cukr, kari koření
Pevné zralé hrušky oloupeme, vyjmeme z nich
jádřince a dužinu nakrájíme na kostky. Maso lehce naklepeme, osolíme a
opepříme. Na rozehřátém tuku řízky po obou stranách opečeme (nejméně 8-10
minut). Měkké maso vyjmeme a necháme v teple. Do pánve vložíme nový tuk a do
rozehřátého přidáme mouku, krátce ji osmahneme, zalijeme vodou, vínem, přidáme
smetanu a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme kostky hrušek a chvilku společně
prohříváme. Stáhneme z ohně, podle chuti okořeníme a omáčkou s hruškami
přelijeme maso. Podáváme s pečivem.
Gratinované řízky
400 g libového vepřového masa z plece, 100 g
másla, 100 g hladké mouky, 200 g strouhaného sýra (eidam, primátor), 2 rajská
jablíčka, lžíce kečupu, 2 žloutky, 2
dl mléka a 2
dl smetany, sůl, pepř, olej podle potřeby
Maso nakrájíme na malé plátky, které osmahneme
na oleji a vložíme do pekáčku nebo zapékací misky. Z másla, mouky, smetany a
mléka připravíme bešamel, do něj vmícháme polovinu nastrouhaného sýra a
žloutky, jemně osolíme a opepříme. Na maso v pekáčku položíme plátky předem
spařených a oloupaných rajčat a ještě zakapeme kečupem. Pak vše zalijeme
bešamelem, navrch nasypeme zbylý strouhaný sýr a zapečeme.
13. března 2012
Řízky Esterházy
Na osmince másla zpěníme středně velkou cibuli
do skleněna, zasypeme lžičkou sladké papriky. Naklepané osolené a opepřené
vepřové řízky (6)po obou stranách opečeme, podlijeme a dusíme. Asi po 20
minutách přidáme na jemném struhadle nastrouhanou kořenovou zeleninu (2 mrkve,
půl celeru, 1 petržel), asi 2 feferonky a několik plátků usušené houby zvané
pestřec (zastupuje lanýže, které nemíváme v zásobě). Dodusíme do měkka a
zalijeme litrem nakysané smetany zahuštěné hrubou moukou. Omáčka sice nemá ten
hedvábný charakter jako obvyklá svíčková, ale strouhaná zelenina a hrubá mouka
jí dodávají výbornou chuť. Můžeme podávat s knedlíkem, s rýží, ale nejvíce
chutná s moučnými noky
Řízek podle Pálffyho
500 g vepřové kýty, 100 g drůbežích jater, 100 g
uzeného masa, 50 g taveného smetanového sýra, žloutek, 100 g jablek, 50 g
žampiónů, paprika, sůl, olej
na těstíčko:0,5 dl bílého vína, 3 vejce,
60 g hladké mouky
na těstíčko:
Z masa nakrájíme řízky, naklepeme a osolíme.
Játra spaříme, spolu s uzeným masem jemně nasekáme, smícháme se sýrem,
žloutkem, solí a paprikou. Směsí potíráme řízky a máčíme v těstíčku, do něhož
jsme přidali na tenké nudličky nakrájené jablko a žampióny. Usmažíme a podáváme
s bramborovou kaší a salátem.
Řízek naruby
Lze dělat z vepřového z kuřecího i králičího
masa. Připravené řízky velice malinko osolíme a naklepeme ve strouhance, aby se
strouhanka vtlačila do masa. Potom je namočíme v rozšlehaném vejci. Zprudka
opečeme na pánvičce na oleji. Pak řízky narovnáme nastojato do pekáčku.
Zalijeme směsí 2 dl
vody 3 lžíce kečupu 3 lžíce hořčice a 1 lžíci vegety (podravky). Zalité řízky
upečeme doměkka. Nejlepší jsou s bramborovou kaší.
Řízky v majonéze
5 řízku (vepřová kýta, kotleta) 2 vejce 10 dkg
majonézy sladká paprika trošku pálivé papriky polévková lžíce sojové omáčky
(případně magi) vrchovatou lžíci solamylu.
Vše řádně promícháme a vyšleháme, až vznikne nálevový
lák. Řízky naklepeme z obou stran, osolíme a opepříme a pak zalijeme lákem.
Takto necháme řízky v lednici 3 - 5 dnu zaležet. Nakonec pečeme na oleji jako
obyčejné řízky. Jako přílohu podáváme hranolky nebo s vařenými brambory.
Trojité řízky
4 plátky vepřové krkovice, plátkový sýr Eidam,
plátky šunkového salámu, sůl, pepř, vejce, mouka,strouhanka, hořčice, tuk na
smažení.
Z vejce, mouky a strouhanky si připravíme
těstíčko na obalování. Maso naklepeme, posolíme, popepříme, potřeme slabě
hořčicí, položíme na něj plátek sýra, opět slabě potřeme hořčicí, na sýr plátek
šunky a obalíme šikovně (páky spojí hořčice, lze i použít párátka) v těstíčku.
Usmažíme v horkém tuku do zlatova. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým
salátem.
Zapečené kuřecí kousky
600 g kuřecích steaků, 2 cibule, 4 rajčata, 200 g žampionů, 200 g tvrdého sýra, 100 g anglické slaniny, 100 g kuřecích jater, 50 g másla, mletý pepř, sladká paprika, sůl
Kuřecí maso opláchneme, osušíme, nakrájíme na větší kousky (asi 3 až 4 na jednu porci) a osmahneme na másle nebo na oleji. Dáme stranou a na stejném tuku rychle osmahneme kuřecí játra. Zapékací misku vytřeme kouskem másla. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, anglickou slaninu nakrájíme na širší proužky, rajčata a žampiony nakrájíme na plátky. Tyto suroviny promícháme a vložíme do zapékací misky, lehce osolíme a necháme trochu zapéct v troubě, až směs změkne. Potom přidáme kousky opečeného kuřecího masa a jater, okořeníme pepřem a sladkou paprikou, lehce promícháme a povrch posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Zapečeme v troubě, až sýr vytvoří zlatavou kůrku. Podáváme s bílý pečivem, ale třeba i bramborovou kaší nebo vařenou rýží.
V zimním období můžeme čerstvá rajčata nahradit konzervovanými. Použít pod maso můžeme i nálev z rajčatové konzervy.Kuřecí maso můžeme také lehce posypat grilovacím kořením. Uvedené množství stačí na 5 až 6 porcí.
Kuřecí maso opláchneme, osušíme, nakrájíme na větší kousky (asi 3 až 4 na jednu porci) a osmahneme na másle nebo na oleji. Dáme stranou a na stejném tuku rychle osmahneme kuřecí játra. Zapékací misku vytřeme kouskem másla. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, anglickou slaninu nakrájíme na širší proužky, rajčata a žampiony nakrájíme na plátky. Tyto suroviny promícháme a vložíme do zapékací misky, lehce osolíme a necháme trochu zapéct v troubě, až směs změkne. Potom přidáme kousky opečeného kuřecího masa a jater, okořeníme pepřem a sladkou paprikou, lehce promícháme a povrch posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Zapečeme v troubě, až sýr vytvoří zlatavou kůrku. Podáváme s bílý pečivem, ale třeba i bramborovou kaší nebo vařenou rýží.
V zimním období můžeme čerstvá rajčata nahradit konzervovanými. Použít pod maso můžeme i nálev z rajčatové konzervy.Kuřecí maso můžeme také lehce posypat grilovacím kořením. Uvedené množství stačí na 5 až 6 porcí.
Zapečené buřty s nivou
4 ks buřtů, nebo silných párků , 4 cibule, 150 g nivy, kečup, plnotučná hořčice, trocha oleje a vody, feferonka
Nivu a cibuli si nakrájíme na plátky, buřty nakrojíme podélně, pomažeme uvnitř hořčicí a do každého vložíme plátek nivy a silnější plátek cibule. Kdo má rád ostřejší chuť, přidá si do každého buřtu ještě nakrájenou feferonku. Zapékací mísu vymažeme trochou oleje a naskládáme do ní připravené buřty, které ještě poklademe zbytky plátků cibule a nivy. Zalijeme trochu naředěným kečupem a dáme zapéct do trouby, asi na půl hodinky (dokud nemáme navrchu hezkou barvu). Podáváme nejlépe s bramborovou kaší, šťouchanými bramborami, nebo s chlebem.
Nivu a cibuli si nakrájíme na plátky, buřty nakrojíme podélně, pomažeme uvnitř hořčicí a do každého vložíme plátek nivy a silnější plátek cibule. Kdo má rád ostřejší chuť, přidá si do každého buřtu ještě nakrájenou feferonku. Zapékací mísu vymažeme trochou oleje a naskládáme do ní připravené buřty, které ještě poklademe zbytky plátků cibule a nivy. Zalijeme trochu naředěným kečupem a dáme zapéct do trouby, asi na půl hodinky (dokud nemáme navrchu hezkou barvu). Podáváme nejlépe s bramborovou kaší, šťouchanými bramborami, nebo s chlebem.
Zelné řezy s mletým masem
2 lžíce oleje, cibule, 300-400 g mletého masa (směs), 4-5 stroužků česneku, mletý pepř, drcený kmín, koření vegeta, sůl, menší zelí, 3-4 vejce, 2-3 lžíce strouhanky, tuk na vymazání a strouhanku na vysypání zapékací misky
Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mleté maso, rozetřený česnek, koření, sůl a osmahneme. Podlijeme malým množstvím vody a podusíme doměkka. Mezitím kapustu rozdělíme na čtvrtky a krátce povaříme. Do masového základu vmícháme okapanou na nudličky pokrájenou kapustu, rozšlehaná vejce a dochutíme. Zahustíme strouhankou a hmotu rozetřeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané nebo papírem na pečení vyložené zapékací misky. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dorůžova. Podáváme s vařenými brambory.
Zapečené brambory
800 g brambor, 500 g brokolice, 250 ml smetany na vaření, 150 g taveného sýra Smetanito s bylinkami, 5 g másla, vrchovatá lžíce slunečnicových semen, vrchovatá lžíce dýňových semen, olej, sůl, bílý mletý pepř
Brambory uvaříme ve slupce, po částečném zchladnutí oloupeme a nakrájíme na kousky. Brokolici rozebereme na růžičky a 3 - 4 minuty povaříme v páře. Pekáč vytřeme olejem, nasypeme do něj brambory a brokolici, osolíme a promícháme. Na pánvi rozehřejeme kousíček másla a krátce na něm opražíme semena. Zalijeme smetanou, rozdrobíme do ní sýr a na plotně mícháme až se sýr zcela roztaví a spojí se smetanou. Podle chuti osolíme, opepříme a rovnoměrně rozlijeme na brambory s brokolicí. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a 20 minut zapečeme.
Zapečené mleté maso
500 g mletého masa (míchané hovězí + vepřové), rajský protlak, 3-5 stroužků česneku, olej, zelenina (rajčata, papriky, cibule, mrkev), brambory, mléko, máslo, sůl, tvrdý sýr
Mleté maso osmahneme na cibulce a oleji, přidáme rajský protlak, zeleninu pokrájenou na kousky a prolisovaný česnek podle chuti a dusíme do měkka. Mezitím uděláme bramborovou kaši, měla by být řidší než běžná přílohová. Do pekáčku dáme masovou směs, zalijeme kaší, posypeme sýrem a zapékáme cca 20-30 minut.
Zapečené palačinky s tvarohem
hotové palačinky
náplň: 250 g tvarohu, 3 lžíce cukru, vanilkový cukr, žloutek, trochu mléka, rozinky naložené v rumu
na zalití: 0,5 hrnku mléka, malé vejce, 0,5 sáčku vanilkového cukru
Tvaroh promícháme se žloutkem, cukrem, rozinkami a přimícháme tolik mléka, aby se hmota dala mazat na palačinky, ale nesmí být tekutá. Každou palačinku natřeme tvarohem, smotáme a naskládáme je těsně k sobě do máslem vymazaného pekáčku. V hrnku rozmícháme mléko s vejcem a cukrem a nalijeme rovnoměrně na palačinky v pekáči. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. 15 minut pečeme přikryté, pak odkryjeme a necháme zezlátnout povrch, 10 - 15 minut. Podáváme s čerstvým nebo kompotovaným ovocem, teplé jako sladký oběd či večeři, studené jako dezert nebo svačinu. Uvedené množství tvarohu a mléka na zalití je pro asi 6 palačinek, pro čtyřčlennou rodinu dělám z dvojnásobné dávky.
Zapečený květák
květák, cibule, 200 g šunky nebo měkkého salámu, 4 vejce, 100 ml mléka, 150 g tvrdého sýra, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, olej
Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě chvilku povaříme. Scedíme. Šunku nebo salám pokrájíme na kostičky, cibuli nadrobno. Na troše oleje necháme cibuli zesklovatět, přidáme šunku a společně opečeme.Celá vejce rozšleháme vidličkou s mlékem, solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem a vmícháme strouhaný sýr.Květák posekáme, rozložíme do olejem vytřeného pekáče, posypeme osmaženou šunkou a zalijeme vejci s mlékem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a zapečeme 15-20 minut. Podáváme s vařenými bramborami nebo s chlebem.
Zapečený květák se šunkou a smetanou
květák, 60 g másla, 100 ml kysané smetany, 3 vejce, 150 g šunky, 100 g sýra eidam, 40 g másla, sůl
Očištěný květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Potom jej rozložíme do ohnivzdorné mísy vymazané máslem a poklademe plátky šunky, zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali celá vejce a posypeme strouhaným tvrdým sýrem nebo oštěpkem. Připravený květák vložíme do dobře vyhřáté trouby a za občasného pokropení rozpuštěným máslem upečeme do růžova.
Zapečený pangasius
4 kusy pangasia, brambory podle hladu strávníků, větší mrkev, menší pórek, 200 g zakysané smetany, 150 g bílého jogurtu, vejce, sůl, mletý pepř, sušená bazalka, koření na ryby, mletý kmín, sezamové semínko, olivový olej
Pórek pokrájíme, mrkev nahrubo nastrouháme. Na rozpáleném oleji krátce osmažíme.Pekáč vytřeme olejem a nasypeme na něj brambory nakrájené na kousky. Osolíme a okmínujeme. Na ně rozložíme z obou stran osolené filety ryby a posypeme kořením na ryby. Poklademe osmaženou zeleninou, přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Smetanu, jogurt a vejce společně rozmícháme, lehce osolíme, opepříme a vmícháme 1-2 lžičky bazalky.Po 20 minutách pekáč vyjmeme z trouby a jeho obsah zalijeme rozmíchanou směsí. Posypeme sezamovým semínkem, znovu přikryjeme a vrátíme do trouby. Po 30 minutách odklopíme a dopečeme do zezlátnutí povrchu (asi 10 minut).
12. března 2012
Zapečené brambory s bylinkami
1 kg brambor, sůl, pepř, 50 g másla, 30 g hladké mouky, 600 ml mléka, 250 ml smetany, 100 g strouhaného ementálu, svazek zelených bylinek, máslo na vymazání formy
Brambory oloupeme, omyjeme a vaříme
v osolené vodě asi 20 minut. Poté je zcedíme a necháme trochu vychladnout.
Rozehřejeme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku. Smícháme mléko se smetanou
a za stálého míchání přiléváme na jíšku. Svaříme do hustého bešamelu a
rozpustíme v něm polovinu sýra. Osolíme a opepříme. Vařené brambory pokrájíme a
dáme do vymaštěné zapékací formy. Troubu předehřejeme na 200°C. Směs bylinek
omyjeme, osušíme a jemně posekáme. Polovinu jich vmícháme do bešamelu. Brambory
přelijem omáčkou, posypeme zbytkem bylinek a zbylým sýrem. Zapékáme asi 15
minut. Podáváme s čestvou zeleninou nebo salátem.
Šunkofleky
500 g těstovin (fleky nebo jiné drobné těstoviny), 250 - 300 g uzeného masa, 3 - 4 sterilované okurky, 4 vejce, 150 ml mléka, sůl, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra
Těstoviny uvaříme podle návodu na
sáčku a scedíme. Maso a okurky nakrájíme na kostičky. Celá vejce rozšleháme s
mlékem, osolíme a opepříme. Zapékací misku nebo pekáč vymažeme sádlem nebo
olejem a na dno rozložíme polovinu těstovin. Na ně rovnoměrně rozmístíme maso,
další vrstva budou okurky. Přikryjeme druhou polovinou těstovin a zalijeme
vejci s mlékem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 15 minutách posypeme
nastrouhaným sýrem a ještě 5 minut necháme v troubě.
Špenátový pekáč s rybou
4 porce ryby nebo rybího filé, brambory uvařené ve slupce, dušený špenat, 150 g tvrdého sýra, sůl, koření na ryby, hladká mouka
Rybí filé (nerozmrazujeme) z obou
stran osolíme, posypeme kořením na ryby a obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji
z obou stran opečeme.Pekáč vytřeme olejem. Na dno naskládáme oloupané brambory
pokrájené na kolečka. Brambory překryjeme špenátem a na něj naskládáme opečené
filé. Posypeme strouhaným sýrem, vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme (200°C,
cca 15-20 minut).
Špagety zapečené v leču
500 g špaget, 2 skleničky zeleninového leča ( 330 g), několik stroužků česneku, 300 g libových párků nebo kabanosu, sůl, pepř, špetka sladké mleté papriky, kečup, 200 g strouhaného tvrdého sýra
Špagety rozlámané na půlky uvaříme v
osolené vodě. Do mísy vyklopíme lečo, přidáme podle chuti prolisovaný česnek,
osolíme, opepříme, opaprikujeme a vmícháme na kousky pokrájenou uzeninu.
Promícháme s okapanými špagetami, urovnáme do pekáče, rovnoměrně potřeme
kečupem (množství podle chuti) a posypeme sýrem. Zapečeme v troubě asi 20 minut
na 200°C. Pokud máme, můžeme před pečením na sýr naskládat plátky rajčat.
Sýrové brambory
800 g syrových oloupaných brambor, 250 g šunky nebo šunkového salámu, 2 cibule, hermelín, 150 g nivy, 100 g tvrdého sýra, 250 ml smetany, mletý pepř
Brambory nakrájíme na menší kousky, šunku a hermelín na kostičky, cibuli na půlkolečka, nivu rozdrobíme a všechno v pekáči smícháme a opepříme. Zalijeme smetanou a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme asi půl hodiny, pak posypeme strouhaným tvrdým sýrem a dopečeme dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem.
Schovaná kapusta
středně velká hlávka kapusty, 2 uvařené brambory, 2-3 nožičky klobásy, velká cibule, vejce, sůl, mletý pepř, majoránka, lžíce sádla
těstíčko: 3/4 hrnku mléka, vejce, sůl, muškátový oříšek, hladká mouka,lžíce másla
Očištěnou kapustu rozpůlíme a uvaříme doměkka. Cibuli pokrájíme nadrobno a na sádle osmažíme dorůžova. Brambory nastrouháme. Uvařenou scezenou kapustu posekáme na kousky, přidáme nastrouhané brambory, osmaženou cibuli, na kousky nakrájené klobásy, vejce, osolíme, okořeníme a důkladně promícháme. Zapékací misku důkladně vytřeme sádlem a směs do ní urovnáme. Mléko osolíme, přistrouhneme kousek muškátového oříšku, přidáme vejce a vidličkou rozšleháme. Pomalu přidáváme mouku až vznikne řídké těstíčko jako na palačinky. Zalijeme jím obsah zapékací mísy a pokapeme rozpuštěným máslem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do zezlátnutí povrchu.
Pečené brambory ze zeleninou
menší brambory, 300 g salámu, 100 ml oleje, 3 vejce, lžíce plnotučné hořčice, sáček mražené zeleninové směsi Čínská zelenina, lžička kari, lžička mleté papriky, lžička soli, lžíce sojové omáčky, lžíce worchestrové omáčky, tvrdý sýr
Syrové brambory důkladně omyjeme,
osušíme a rozpůlíme. Naskládáme na vymazaný plech řeznou stranou nahoru. V míse
promícháme olej, koření, obě omáčky, sůl, hořčici a vejce. Přidáme nastrouhaný
salám a mraženou zeleninu a důkladně promícháme. Podle potřeby zředíme vodou
(100-120 ml). Touto směsí zalijeme brambory na plechu. Vložíme do trouby
vyhřáté na 200°C a upečeme do změknutí brambor (cca hodinu). Asi 15 minut před
dopečením posypeme nastrouhaným sýrem.
Palačinky zapečené se špenátem
600 ml mléka, 4 vejce, hladká mouka (cca 450 g), sůl, dušený špenát, 3/4 hrnku mléka, vejce, muškátový oříšek, šunka nebo šunkový salám, olej, kousek másla, tvrdý sýr
V osoleném mléce rozšleháme vejce a
postupně zašleháváme ruční metličkou mouku, až vznikne řídké palačinkové těsto.
Necháme asi 10 minut odpočinout a na oleji usmažíme palačinky. Špenát připravíme osvědčeným způsobem. Na každou palačinku položíme plátky
šunky nebo salámu, potřeme špenátem a smotáme. Smotané naskládáme do pekáčku
vymazaného máslem. Posypeme strouhaným sýrem. V mléce rozšleháme vejce,
osolíme, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a nalijeme na palačinky v
pekáčku. Přikryjeme, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 15 minut.
Pak odkryjeme a dopečeme do zezlátnutí povrchu.
Musaka
3 lilky, 600 g mletého masa, 600 g brambor, 3 rajčata, cibule, 150 ml červeného vína, 2 lžíce másla, olivový olej, sůl, mletý pepř, skořice
bešamel: 3 lžíce másla, 5 lžic hladké mouky, 700 ml mléka, velká hrst strouhaného sýra, 3 žloutky, sůl, strouhaný muškátový oříšek
Brambory pořádně očistíme a uvaříme ve slupce. Po částečném zchladnutí oloupeme a nakrájíme na kolečka. Lilky oloupeme a nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm, z obou stran posolíme a necháme v misce asi půl hodiny, aby pustily vodu. Pak je osušíme a prudce osmahneme z každé strany na oleji. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme ho, opepříme a ochutíme větší špetkou skořice. Zalijeme vínem, přidáme rajčata, která jsme předem oloupali (musíme je spařit vařící vodou aby šla loupat) a nakrájeli na drobné kousky. Vaříme, až se tekutina vyvaří. Na dno pekáče naskládáme plátky brambor, pokryjeme je masovou směsí, na tu naskládáme osmažené lilky a všechno zalijeme bešamelem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C 30 - 40 minut (do zezlátnutí povrchu bešamelu).
Bešamel: V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, dobře rozmícháme a vaříme do zhoustnutí. Odstavíme, vmícháme žloutky, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a vmícháme sýr.
Maso na zelí
500 g kysaného zelí, 500 g mletého masa, 600 g brambor, sůl, mletý pepř, kmín, majoránka, 250 ml smetany na vaření, olej
Na pánvi potřené olejem orestujeme
maso do zhnědnutí, osolíme a okořeníme. Brambory oloupeme a nakrájíme na
kolečka. Pekáček vytřeme olejem a na dno rozložíme okapané zelí (kdo chce může
zelí propláchnout aby nebylo tak kyselé). Na zelí rozprostřeme opečené maso a
na ně naskládáme brambory. Osolíme je a zalijeme smetanou. Pekáč zakryjeme,
vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do změknutí brambor, asi 30 minut.
Pak sundáme poklop a ještě chvíli pečeme do zezlátnutí.
Květákový nákyp
květák (asi 750 g), 400 g kuřecích prsou, 2 mrkve, 4 vejce, 80 g másla, 150 g tvrdého sýra, 3 lžíce polohrubé mouky, sůl, mletý pepř, muškátový květ, zelená petrželka, olej
Maso nakrájíme na drobné kousky, osolíme, opepříme a na oleji opečeme dozlatova. Květák (rozdělený na několik kusů) a mrkev povaříme v osolené vodě asi 5 minut. Okapaný květák nakrájíme nadrobno, přidáme na kousky pokrájenou mrkev, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, muškátový květ, strouhaný sýr, mouku a dobře promícháme. Pak vmícháme kousky masa a nakonec sníh z bílků. Urovnáme do pekáče vytřeného máslem nebo olejem, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a zapečeme asi půl hodiny (do zezlátnutí povrchu).
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)