16. března 2012

Maso Chuang-che

1 kg vepřové kýty, solamyl, 2 žloutky, cibule, paprika, pórek, žampióny, magi, sójová omáčka, mandle

Maso nakrájíme na nudličky, smícháme se solamylem a žloutky a necháme do druhého dne odležet. Maso dáme asi 3 minuty orestovat. Nakrájíme cibuli na kolečka, papriku na nudličky, pórek na kolečka a žampióny na plátky. Zeleninu smícháme se žampióny, přidáme magi a sójovou omáčku, promícháme jako salát, promačkáme, aby pustila šťávu. Mandle spaříme a oloupeme. Vše promícháme s masem. Zeleninu již nezpracováváme tepelně.

Grilovaná šunka a višňová omáčka

1 kg šunky v celku, olej na potírání
Na 1 porci počítáme 1 silný plátek šunky. Lehce jej potřeme olejem, po každé straně na grilu opečeme a položíme na předem připravený toast. Podáváme na talíři přelitý višňovou omáčkou.
Višňová omáčka: 5 lžic pecek zbavených a na malé kousky nakrájených višní, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce kysané smetany, špetka skořice, 0,5 dl rumu nebo koňaku, špetka cukru. Uvedené přísady lehce promícháme a hned podáváme.

Grilované vepřové plátky


vepřové plátky, olej, pepř, sůl, oregano, citrónová šťáva
Plátky libového vepřového naložíme na hodinu do směsi oleje, pepře, soli, oregana a citrónové šťávy. Poté vložíme na rošt a grilujeme po obou stranách. Přitom potíráme zbylou směsí oleje a přísad. Můžeme pokapat bílým vínem. Servírujeme se studenou omáčkou vyrobenou z bílého jogurtu smíchaného s česnekem a drobně nakrájenou cibulkou.

Transylvánské vepřové plátky

1 kg vepřového masa (i hovězí nebo drůbež), 10 stroužků česneku, větší svazek posekané zelené petrželky, sůl, pepř, olej na rošt
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, vydatně potřeme česnekem a proložené petrželkou v několika vrstvách necháme několik hodin uležet. Potom maso osolíme, opepříme a pečeme na roštu. Podáváme s hořčicí. Použijeme-li jiné maso než vepřové, potřeme je před naložením olejem.

Opilá vepřová pečeně


vepřová pečeně, sůl, pepř, olivový olej, česnek, petrželku, červené víno Chianti

Vepřovou pečeni v celku očistíme, opepříme a osolíme, vložíme na rozehřátý olivový olej na pekáčku a z obou stran krátce opečeme. Potom maso posypeme česnekem, zelenou petrželkou a zalijeme červeným vínem. Potom vložíme do trouby a pečeme 30-45 minut při teplotě 200O C. Během pečení podléváme a je-li třeba přiléváme víno. Po upečení maso nakrájíme na plátky a podáváme s přílohou např. těstoviny (špenátové), rýže, brambor atd. a poléváme vypečeným vínovým sósem.

Pleckové medailonky

500 g vepřového plecka, sůl, pepř, olej, hladká mouka, 50 g másla, 1,5 dl horké vody,0,5 kostky masoxu, 2 lžičky sójové omáčky, 0,5 lžičky worchesteru, 3 lžíce kečupu
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Potřeme olejem a necháme odležet. Posypeme moukou, dáme na rozpálený tuk, pečeme na každé straně asi 4 minuty. Vyndáme, přidáme máslo, vodu, masox, sójovou omáčku, worchester a kečup. Povaříme dvě minuty, dochutíme a poléváme na talířích maso.

Džuveč po Bulharsku


500 g tučného vepřového masa, 4 cibule, 8 zelených paprik, 500 g rajčat, 80 g rýže, 500 g brambor, 100 g sádla, sůl, pepř, sladká paprika

Maso pokrájíme na větší kousky a dáme jej dusit na pokrájenou cibuli a sádlo. Maso okořeníme, a než změkne přidáme na plátky nakrájené papriky a rajčata. Když se zelenina podusí, přidá se horkou vodou spařená rýže a navrch na plátky nakrájené brambory. Vše osolíme, poprášíme sladkou mletou paprikou, podlijeme polévkou nebo horkou vodou a dáme do trouby péci asi hodinu./džuveč lze připravit i z jiných druhů zeleniny např. lilků, fazolí atd./

Džuveč s vepřovým masem


Na kolečka nakrájenou cibuli zpěníme na rozehřátém oleji. Přidáme 300 g vepřového masa nakrájeného na kostky, 150 g čerstvé papriky, 200 g mrkve nakrájené na kolečka, 200 g nakrájených brambor, 60 g uvařené rýže a nadrobno nakrájenou feferonku. Ochutíme solí, pepřem, sekanou petrželovou natí, dobře promícháme, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Příloha - zeleninový salát.

Džuveč


500 g tučnější vepřové maso, 4 cibule, 8 zelených paprik, 500 g rajčat, 80 g rýže, 500 g brambor, 100 g sádla, sůl, pepř, sladká paprika

Maso pokrájíme na větší kostičky a dáme je dusit na pokrájenou cibuli a sádlo. Maso ještě okořeníme přidáním soli, pepře a sladké papriky. Než maso docela změkne, přidáme na kousky pokrájené zelené papriky a plátky rajčat. Když se zelenina podusí, přidáme horkou vodou spařenou rýži a navrch naklademe na plátky nakrájené brambory. Vše ještě osolíme, poprášíme paprikou, podlijeme trochou horké vody nebo polévkou a dáme do trouby péci asi na hodinu.

Vepřové Martinique

1,5 kg vepřového plecka, nakrájeného na 5 cm kousky, 4 stroužky rozdrceného česneku, 4 lžíce citrónové štávy, 200 g cukru, 1,5 lžičky nového koření, lžička skořice, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce curry, 750 ml hovězího vývaru, 6 mrkví, nakrájených na kolečka, zelená paprika, nakrájená na 2 cm kousky, 2 bobkové listy, lžička tymiánu, 750 g rýže,  velká cibule, nakrájená na kousky

V misce smícháme maso, česnek a citrónovou šťávu.Překryjeme a necháme marinovat asi 1 hodinu při pokojové teplotě. Ve velké míse smícháme cukr, nové koření a skořici. Z marinády vyndáme maso a obalíme ho ve směsi cukru. Ve velkém hrnci rozpálíme olej. Maso osmahneme do hněda po malých částech, hotové kousky přeneseme do další misky. Do hrnce přidáme cibuli a za stálého míchání opékáme asi 10 minut na středním plameni. Přisypeme curry a opékáme další 1 minutu. Do hrnce vrátíme maso, přidáme cibuli a papriku, bobkový list, tymián a vývar. Směs přivedeme k varu, snížíme plamen na minimum a dusíme částečně přikryté asi 30 minut. Odstraníme pokličku, zvýšíme plamen na střední a dusíme dalších 45 minut. Odstraníme bobkový list a podáváme s rýží.

Vepřový steak Radost


4 řízky z kýty, vejce, 4 stroučky česneku, 4 plátky šunky, 4 lžičky plnotučné hořčice, sůl, olej
Maso naklepeme a nařízneme, osolíme, potřeme hořčicí s česnekem po jedné straně. Pokryjeme šunkou a obalíme v ušlehaném vejci. Smažíme 8 minut na každé straně. Výpeky zaprášíme moukou, necháme opražit, podlijeme vodou, přidáme sójovou omáčku, worchester. Šťávou zalijeme maso.

Vepřové nudličky na zelenině


200-300 g vepřového filé, velkou sklenici Kunovjanky, malou sklenici hrášku s karotkou, menší cibulku, olej, sůl, sladká mletá paprika, sójová a worcestrová omáčka, menší sklenici kečupu

Vepřového filé omyjeme pod studenou vodou, osušíme a nakrájíme na malé nudličky, Kunovjanku a hrášek s karotkou smícháme v sítu a scedíme vodu, cibulku nakrájíme a na oleji osmahneme do sklovata, přidáme nakrájené maso a krátce podusíme doběla, občas zamícháme, solí, pepřem a sladkou paprikou okořeníme, sójovou a worcestrovou omáčkou ochutíme, sklenici kečupu vlijeme na maso a krátce dusíme, občas promícháme, připravenou zeleninu dáme k masu a smícháme, podle potřeby dodáme kečup, za občasného míchání dusíme, dokud nebude maso měkké. Vhodná příloha: rýže nebo bramborové hranolky.

Vepřové nudličky gyros


750 g kýty, 3 g solamyl, olej, koření gyros, sůl, pepř
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a zakapeme olejem a necháme odležet. Na oleji osmažíme, přidáme gyros a solamyl a znovu osmažíme.

Vepřové maso narychlo


4 plátky vepřového filé, sůl, sladká paprika mletá, pepř, worcestrová a sójová omáčka, olej

Plátky vepřového filé omyjeme pod studenou vodou, osušíme, nasolíme a naklepeme paličkou, sladkou paprikou a pepřem okořeníme, worcestrovou a sójovou omáčkou ochutíme, rostlinný olej rozehřejeme a plátky z obou stran postupně osmahneme. Vhodná příloha: bramborové hranolky.

Vepřové maso po Burgundsku


500 g vepřové kýty, 30 g slaniny, 30 g sádla, 2 lžíce kečupu, pepř, cibuli, sůl, trocha hladké mouky, sklenka červeného vína.

Na sádlo dáme slaninu, rozpustíme, na tuk přidáme na nudličky nakrájené maso a všechno pěkně orestujme. Přidáme kečup, osolíme a opepříme, udusíme do měkka. Přidáme nakrájenou cibuli a podlijeme červeným vínem a ještě krátce podusíme. Nakonec pro zahuštění zaprášíme trochou hladké mouky. Servírujeme s bramborem nebo rýží anebo s knedlíkem.

Vepřové hranolku s játry a žampiony


120 g libové vepřové kýty, 30 g cibule, lžička oleje, 30 g drůbežích jater, 50 g žampiónu, mletá sladká paprika, lžíce rajčatového kečupu, mletý pepř, sůl, lžíce bílého vína

Vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme je, pak je nakrájíme na hranolky, drůbeží játra odblaníme a nakrájíme na plátky, žampióny rovněž nakrájíme na plátky. Na teflonové pánvi zpěníme na oleji drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso a za stálého míchání je opečeme. Přidáme játra a žampióny, opět je osmahneme, poprašíme paprikou a necháme je zpěnit. Vše zalijeme kečupem a vínem, osolíme, opepříme a minutu podusíme. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

Vepřové na rajčatech se žampiony


400 g libové plece, 30 g sádla, 150 g rajčat, 100 g žampionů, 50 g cibule, česnek, pepř, bobkový list, lžička vegety speciál, sůl.
Cibuli zpěníme na sádle, přidáme maso nakrájené na kostky a opečeme. Přidáme rozetřený česnek, koření, sůl, trochu vody a dusíme. Po chvilce přidáme spařená oloupaná rajčata, vegetu a dusíme doměkka.

Vepřové na žampiónech


600 g vepřové kýty, 2 žloutky, škrobová moučka, sůl, cukr, 250 g čerstvých žampiónů, lžíce destilátu, lžička glutasolu, lžíce sójové omáčky, olej.
Maso pokrájíme na kostky, osolíme, promícháme se škrobem a žloutky. Na horkém oleji osmažíme, dáme na sítě okapat. Na jiné pánvi osmažíme na oleji žampióny, přidáme destilát, glutasol, sójovou omáčku, lžičku cukru a sůl. Krátce podusíme a nakonec vmícháme masové kostky.

15. března 2012

Vepřové maso nakládané v česneku


vepřová krkovička, česnek, sůl, bobkový list, nové koření, pepř

Vepřová krkovička, ne moc tučná, se nasolí a potře důkladně rozetřeným česnekem. Místy se píchne do masa nožem a rozetřený česnek se tam natlačí. Uvaříme nálev (voda, trocha soli, pepř, nové koření, bobkový list). Maso dáme do hrnce a zalijeme vychladlým nálevem (musí být ponořené). Přikryjeme a necháme uležet v ledničce alespoň 3 dny. Pak maso vyjmeme, nálev vylijeme. Maso vaříme v osolené vodě s polévkovou zeleninou. Polévka je výborná, přidávají se do ni brambory a zelí. Uvařené maso se podává s křenovou omáčkou, nebo bramborovým salátem.

Vepřové koleno po čínsku

vepřové koleno, 5 lžic sójové omáčky, 5 lžic červeného vína, 2 dl vody, 10 g cukru, 10 g soli, olej
Koleno očistíme, zbavíme štětinek a vetřeme do něj sójovou omáčku a nepatrně soli. Pak jej uložíme do chladničky asi na dvě hodiny. Poté rozehřejeme olej v hluboké pánvi a koleno na něm ze všech stran opečeme, až kůžička zhnědne. Opečené koleno přeložíme do kastrolu se silným dnem a dobře přiléhající pokličkou. Zbylou sójovou omáčku smícháme s vodou, vínem a cukrem, přelijeme jí maso a na malém příkonu tepla přivedeme tekutinu k varu. Jakmile se začne vařit, plamen ještě zmírníme a koleno v tekutině asi dvanáctkrát obrátíme. Potom přiklopený kastrol vložíme do předehřáté, zcela mírné trouby a koleno pomalu upečeme do měkka. Aby se peklo stejnoměrně, budeme je vždy asi po 20 minutách obracet. Před podáváním maso vykostíme a nakrájíme na menší kousky. Podáváme se suchou vařenou rýží a salátem z čerstvé zeleniny./pokrm lze připravovat i z vepřového ramínka atd./

Vepřové maso na čínský způsob


400 g vepřové kýty, vejce, lžička máčeného škrobu, sůl, 3 lžíce sádla, 100 g hlávkového zelí, cibule, 50 g paprikového lusku, 2 stroužky česneku, 50 g máčených hub, 20 g máčeného zázvoru, lžíce octa, lžička cukru, 2 lžíce vína

Nudličky z vepřového masa smícháme s vejcem, máčeným škrobem a solí a necháme chvíli odležet. Zatím připravíme nakrájené hlávkové zelí, cibuli, paprikový lusk, česnek a na menší kousky nasekané máčené houby a plátky máčeného zázvoru. Maso vložíme do rozpáleného sádla, rychle restujeme a dobře mícháme, aby se nudličky neslepily. Po chvíli přidáme zelí, cibuli, paprikový lusk a houby a stále promícháváme. Zmírníme oheň a dodáme česnek a zázvor. Ochutíme octem, cukrem, vínem, Glutasolem a zahustíme máčeným škrobem. Hotové jídlo můžeme přiostřit sójovou omáčkou, pokud je k dispozici.

Vepřové na pórku


700 g vykoštěného vepřového ramínka, lžíci oleje, sůl, pepř, lžičku šalvěje, lžičku tymiánu, 1 dl bílého vína, 1 kg pórku, 4 stroužky česneku, hovězí vývar 

Maso nakrájíme na kostky, opepříme, osolíme a na rozpáleném oleji opečeme. Okořeníme šalvěji a tymiánem, podlijeme vínem a půl hodiny dusíme. Pórek nakrájíme na kousky dlouhé asi 5 cm. Když se šťáva z masa vydusí, přilijeme vývar, přidáme na plátky nakrájený česnek, pórek a v předem vyhřáté troubě pečeme. Když maso začíná měknout, pečeme bez pokličky a dle potřeby podléváme. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Vepřové na pivu


600 g vepřového masa, 0,5 l piva, cibule, bobkový list, tymián, sůl, dva krajíce tvrdého strouhaného chleba
Do kastrolu dáme pivo s trochou vody a uvedeme do varu. Pak vložíme maso, cibuli, koření a dusíme. Když maso začíná měknout, zasypeme strouhaným chlebem a necháme provařit. Pak maso nakrájíme na talíře a přelijeme procezenou omáčkou. Tuto klasiku podáváme s knedlíkem.

Vepřové na paprice


800 g vepřového libového masa, 3 cibule, 3 paprikové lusky, mletá červená paprika, sůl, hladká mouka na zátěru, 2 lžíce oleje.

Vepřové maso nakrájíme na plátky a na okrajích v několika bodech nařízneme. Pak je jemně naklepeme, osolíme a dáme stranou. Cibuli nadrobno rozsekáme, papriku omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na nudličky. Maso vložíme do kastrolu s rozehřátým olejem, posypeme cibulí a společně osmahneme po obou stranách. Pak podle chuti přidáme mletou papriku, zalijeme horkou vodou a vaříme pod pokličkou do změknutí masa. Přidáme syrovou papriku, krátce povaříme a zahustíme hladkou moukou rozšlehanou ve studené vodě. Za stálého míchání pak vaříme několik minut, až je zahuštěná omáčka jemná a hladká. Nesmí být cítit neprovařenou moukou. Podáváme s houskovými knedlíky nebo rýží.

Vepřové maso Bahamy


1 kg vepřové kýty, 3 stroužky česneku, nasekané nadrobno, 4 lžíce másla, lžíce kari koření, 4 hrnky nakrájeného ananasu, 1,5 hrnku ananasové Šťávy, 1,5 hrnku kuřecího vývaru, 0,5 hrnku pomerančového džemu.

Do masa uděláme hluboké zářezy a ty vyplníme česnekem. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme kari koření a za stálého míchání vaříme 3 minuty. Přidáme ananas a vaříme dalších 5 minut. Přilijeme vývar a ananasovou šťávu a vaříme 10 minut. Maso položíme do pekáče, posypeme ananasem a navrch nalijeme polovinou šťávy. Pečeme odkryté v předehřáté troubě při 170o C asi 1 hodinu, pravidelně mažeme zbytkem šťávy. Maso navrch pomažeme džemem a pečeme dalších 30 minut. Necháme 15 minut odležet a nakrájíme.

Pirátské vepřové maso


1 kg vepřové kýty, nakrájené na kousky, 4 stroužky nasekaného česneku, 1/3 hrnku limetkové šťávy, hrnek cukru krystalu, lžička mletého nového koření, 4 hrnky hovězího vývaru, cibule, nakrájená nadrobno, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce kari koření, lžička skořice, 4 mrkve nakrájené na kolečka, 3 brambory, nakrájené na kousky, červená paprika, nakrájená na kousky, 3 bobkové listy, snítka tymiánu, sůl, pepř

Maso smícháme s česnekem a limetkovou Šťávou a necháme 60 minut marinovat v pokojové teplotě. V hlubokém talíři smícháme nové koření, cukr a skořici, maso vyndáme z marinády a dobře obalíme ve směsi cukru a koření. V hluboké pánvi rozpálíme olej a na něm maso krátce opečeme. Maso vyndáme a na pánvi smažíme cibuli, až zesklovatí. Do pánve nasypeme kari koření, zamícháme a vaříme 1 minutu. Do pánve vrátíme maso, přidáme všechny ostatní přísady a přivedeme k varu. Pánev přikryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme asi 30 minut. Pánev odkryjeme a vaříme tak dlouho, až omáčka zhoustne. Podáváme s rýží.

Vepřová pečeně na smetaně


700 g libového masa z kýty, 50 g másla, 40 g slaniny, 3 lžíce hrubě pokrájené zeleniny (celer, petržel, mrkev), sůl, pepř, cibule, vrchovatou lžíci hrubé mouky, 2,5 dl kyselé smetany

Maso prosolíme, popepříme a prošpikujeme slaninou. Na tuku osmahneme pokrájenou zeleninu, přidáme cibuli a maso na ni prudce opečeme. Pak podlijeme a dusíme, později maso opečeme v troubě. Hotové maso vyjmeme. Šťávu přelijeme i se zeleninou do hrnku, v kterém jsme rozkvedlali smetanu s moukou a za stálého kvedlání svaříme do zahoustnutí. Hotovou prolisujeme a přidáme maso. Jako příloha se hodí knedlíky a bramborové krokety, přidáváme také kompot (brusinkový).

Vepřová pečeně na zelenině


700-800 g vepřového masa (kotlety, kýta, atd.), 350 g mražené zeleniny (mrkev, hrášek, celer atd.) 250 g másla, sůl, pepř, kmín

Maso rozkrájíme na větší bloky, vložíme do pekáče, posolíme, opepříme, přidáme mletý kmín, posypeme zeleninou, naklademe na vrch máslo, mírně podlijeme vodou a dáme péci do trouby (cca180 stupňů Celsia). Pečeme cca 3 -3,5 hod. Během pečení občas pečeni poléváme a dle potřeby doléváme vodu. Upečené maso podáváme s houskovým knedlíkem, vypečenou šťávou a zeleninou. Lze přidat kysané zelí. Zapíjí se vychlazeným pivem v rozumném množství.

Sváteční pečeně


150 g vepřových kotlet vcelku, 2 lžíce másla, vývar, 4 plátky anglické slaniny, 3 lžíce bílého vína,  lžíce kysané smetany, sladká paprika, sůl, 2 lžíce oleje
marináda : 4 lžíce oleje, cibule, lžička kečupu, lžička hořčice, 2 stroučky česneku, pepř, bazalka, lžíce smetany

Cibuli jemně nakrájíme, česnek prolisujeme a smícháme s ostatními surovinami na marinádu. Maso potřeme a necháme 2 hod. odležet. Pekáč vyložíme slaninou, přidáme olej a máslo, vložíme maso, osolíme, posypeme paprikou a dusíme za podlévání vývarem. Odkryjeme a 10 min. pečeme. Maso vyjmeme a do šťávy zavaříme víno a smetanu.

Maso podle Stelly Zázvorkové


Vepřové maso se nakrájí na kostky, posolí, obalí v hladké mouce, orestuje se na rozehřátém tuku. Přidá se cibulka, která se předtím zpění na másle s jedním utřeným stroužkem česneku a 1/2 lžičkou oregana. Vše se orestuje, zalije vývarem z masoxu, přidá se 2,5 dcl bílého vína a dusí se doměkka, zahustí se smetanou a osolí.

Maso po Sečuánsku


vepřové maso, pórek, cibule, zelí, bílé víno, mletá paprika solamyl, chilli koření, sójová omáčka

Z čínské kuchyně - Libové vepřové maso nakrájíme na nudličky, lehce obalíme v Solamylu a naloží se do koření složené z červené sladké mleté papriky, sójové omáčky, chilli koření a mletého zázvoru. Necháme odpočinout. Na pánvi rozpálíme tuk, do něj vložíme maso a za stálého míchání osmahneme do zlatova. Poté přidáme zeleninu - pórek nakrájeny na kolečka, nadrobno rozkrájenou cibuli, nakrájené hlávkové zelí, a také ji osmahneme, podlijeme omáčku bílým dezertním vínem. Podáváme s chlebem.

14. března 2012

Indonézské řízky


4 vepřové řízky z kýty, 1 dl bílého jogurtu, podle chuti pálivá paprika, menší sterilovaná kapie, čerstvě mletý černý pepř, 2 tlučené hřebíčky, 5 lžic oleje, 2-3 bobkové listy, na špičku nože skořice

Řízky lehce naklepeme a po obvodu nařízneme, aby se maso nekroutilo. Smícháme jogurt s paprikou, nadrobno nakrájenou kapií, pepřem, hřebíčkem a solí. Směsí potřeme řízky po obou stranách a necháme několik hodin v chladnu odležet. Do rozehřátého oleje vložíme bobkové listy se skořicí a promícháme. Řízky v takto připraveném oleji prudce opečeme po obou stranách. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.


Anglický vepřový řízek


4 plátky z vepřové kýty, sůl, 4 plátky šunky, 4 vařená vejce, 4 vejce,  hladká mouka, strouhanka, olej na smažení.

Plátek vepřové kýty naklepeme, položíme na něj plátek šunky, do středu dáme vařené vejce, maso přehneme, kraje jemně naklepeme tak, aby vše drželo pohromadě, a obalíme v trojobalu. Potom dáme smažit do předem rozpáleného oleje. Usmažené je vyjmeme a překrojíme v půlce.

Trenčínské řízky


4 vykostěné kotlety, 80g sterilovaných žampiónů, 4 plátky sýra, mletý pepř, sůl, olej
placky: 350 g syrových brambor, 30 g mouky, vejce, pepř, 2 lžíce mléka, 50 g paprikového bůčku, cibule, strouček česneku, sůl

Brambory nastrouháme, přidáme kostičky cibule a osmaženého bůčku a ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Po obou stranách opečeme a klademe na pekáč. Na maso klademe plátky žampiónů a sýra. Zapečeme v troubě. Na pánvi usmažíme placky. Maso klademe na placky do poloviny a plackem překlopíme.

Balkánské řízky s pórkem


4 vepřové řízky, 400 g pórku, pepř, sůl, olej, cibule, 3 stroučky česneku, 1/8 l zakysané smetany, oregano, majoránky, koření čubrica, petrželka

Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli a česnek na tenké proužky. Maso naklepeme, osolíme, opepříme, osmažíme a uložíme v teple. Osmahneme pórek a cibuli dozlatova, přidáme sůl, česnek, petrželku, koření a zakysanou smetanu. Vložíme řízky, podlijeme vodou a dusíme do měkka.

Plněný řízek


4 vepřové (telecí) řízky po cca 150 g, 30 g cibule, 50 g hub (žampiónů), 5 lžic kysané smetany, asi 1 dl hovězího vývaru (z masoxu), lžička rajčatového protlaku, žloutek, hladká mouka, petrželová nať, mletý pepř, vegeta, sůl, olej

Cibuli, petrželku a houby nadrobno posekáme a podusíme na troše oleje. Ochutíme solí, vegetu a pepřem. Zaprášíme hladkou moukou, vmícháme rajčatový protlak, 2 lžíce smetany a žloutek. Vaříme, aby vznikla hustější hmota. Řízky hodně rozklepeme. Na polovinu každého řízku dáme část houbové náplně, přikryjeme druhou polovinou řízku. Sepneme jehlicí (párátky). Řízky osolíme, zlehka obalíme moukou a na horkém oleji je z obou stran rychle opečeme. Potom je podlijeme vývarem a 3 lžícemi smetany. Přikryté doměkka podusíme. Podáváme s bramborovými hranolky.

Přírodní vepřový řízek s ořechy


4 plátky vepřové kýty, 100 g oleje, 100 g jader vlašských ořechů, 150 g cibule, lžíce hladké mouky, česnek, petrželka, sůl, pepř

Plátky vepřové kýty zlehka naklepeme, po okrajích nařízneme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a zprudka opečeme na oleji. Do oleje přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, ořechová jádra a na plátky nakrájený česnek. Vše společně osmahneme. Na talířích k řízkům přidáme cibulovo-ořechovou směs a vše posypeme sekanou petrželkou. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory a zeleninový salát.

Vepřové řízky s houbami a rajčaty


600 g vepřové kýty bez kosti, 200 g hub, 200 g rajčat, 40 g másla, olej, sůl, česnek

Z vepřové kýty nakrájíme 8 malých řízků, naklepeme je a okrajové blány mělce nařízneme na několika místech. Houby nakrájíme na plátky, rajčata na půlky, osolíme je a odděleně podusíme na másle. Plátky masa osolíme, opečeme po obou stranách na oleji, urovnáme na mísu nebo talíře, poklademe rajčaty a houbami a přelijeme rajčatovou omáčkou, do níž jsme přidali trochu rozetřeného česneku. Podáváme s vařenými brambory.

Vepřové řízky s bramboráčky


4 řízky, majoránka, 5 stroučků česneku, vejce, sůl, pepř
Řízky naložíme do těstíčka ze zbývajících surovin a necháme několik hodin odležet. Smažíme na rozpáleném oleji a podáváme s pikantními bramboráčky.

Vepřové nakládané řízky


1 kg vepřové kýty, 1-2 vejce, lžíce majoránky, hlavička česneku, sůl, pepř
Maso nakrájíme na plátky a naložíme do těstíčka z ostatních surovin. Smažíme na oleji a podáváme s bramboráčky.

Vepřové řízky s hruškami


4 vepřové řízky, 2 hrušky, sůl, mletý pepř, 30g tuku
omáčka : 1-2 lžíce hladké mouky, tuk, 2 dl vody, 2 dl bílého vína, 1,25 dl smetany ke šlehání, sůl, cukr, kari koření

Pevné zralé hrušky oloupeme, vyjmeme z nich jádřince a dužinu nakrájíme na kostky. Maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozehřátém tuku řízky po obou stranách opečeme (nejméně 8-10 minut). Měkké maso vyjmeme a necháme v teple. Do pánve vložíme nový tuk a do rozehřátého přidáme mouku, krátce ji osmahneme, zalijeme vodou, vínem, přidáme smetanu a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme kostky hrušek a chvilku společně prohříváme. Stáhneme z ohně, podle chuti okořeníme a omáčkou s hruškami přelijeme maso. Podáváme s pečivem.

Gratinované řízky


400 g libového vepřového masa z plece, 100 g másla, 100 g hladké mouky, 200 g strouhaného sýra (eidam, primátor), 2 rajská jablíčka, lžíce kečupu, 2 žloutky, 2 dl mléka a 2 dl smetany, sůl, pepř, olej podle potřeby

Maso nakrájíme na malé plátky, které osmahneme na oleji a vložíme do pekáčku nebo zapékací misky. Z másla, mouky, smetany a mléka připravíme bešamel, do něj vmícháme polovinu nastrouhaného sýra a žloutky, jemně osolíme a opepříme. Na maso v pekáčku položíme plátky předem spařených a oloupaných rajčat a ještě zakapeme kečupem. Pak vše zalijeme bešamelem, navrch nasypeme zbylý strouhaný sýr a zapečeme.

13. března 2012

Řízky Esterházy


Na osmince másla zpěníme středně velkou cibuli do skleněna, zasypeme lžičkou sladké papriky. Naklepané osolené a opepřené vepřové řízky (6)po obou stranách opečeme, podlijeme a dusíme. Asi po 20 minutách přidáme na jemném struhadle nastrouhanou kořenovou zeleninu (2 mrkve, půl celeru, 1 petržel), asi 2 feferonky a několik plátků usušené houby zvané pestřec (zastupuje lanýže, které nemíváme v zásobě). Dodusíme do měkka a zalijeme litrem nakysané smetany zahuštěné hrubou moukou. Omáčka sice nemá ten hedvábný charakter jako obvyklá svíčková, ale strouhaná zelenina a hrubá mouka jí dodávají výbornou chuť. Můžeme podávat s knedlíkem, s rýží, ale nejvíce chutná s moučnými noky

Řízek podle Pálffyho


500 g vepřové kýty, 100 g drůbežích jater, 100 g uzeného masa, 50 g taveného smetanového sýra, žloutek, 100 g jablek, 50 g žampiónů, paprika, sůl, olej
na těstíčko: 0,5 dl bílého vína, 3 vejce, 60 g hladké mouky

Z masa nakrájíme řízky, naklepeme a osolíme. Játra spaříme, spolu s uzeným masem jemně nasekáme, smícháme se sýrem, žloutkem, solí a paprikou. Směsí potíráme řízky a máčíme v těstíčku, do něhož jsme přidali na tenké nudličky nakrájené jablko a žampióny. Usmažíme a podáváme s bramborovou kaší a salátem.

Řízek naruby


Lze dělat z vepřového z kuřecího i králičího masa. Připravené řízky velice malinko osolíme a naklepeme ve strouhance, aby se strouhanka vtlačila do masa. Potom je namočíme v rozšlehaném vejci. Zprudka opečeme na pánvičce na oleji. Pak řízky narovnáme nastojato do pekáčku. Zalijeme směsí 2 dl vody 3 lžíce kečupu 3 lžíce hořčice a 1 lžíci vegety (podravky). Zalité řízky upečeme doměkka. Nejlepší jsou s bramborovou kaší.

Řízky v majonéze


5 řízku (vepřová kýta, kotleta) 2 vejce 10 dkg majonézy sladká paprika trošku pálivé papriky polévková lžíce sojové omáčky (případně magi) vrchovatou lžíci solamylu.
Vše řádně promícháme a vyšleháme, až vznikne nálevový lák. Řízky naklepeme z obou stran, osolíme a opepříme a pak zalijeme lákem. Takto necháme řízky v lednici 3 - 5 dnu zaležet. Nakonec pečeme na oleji jako obyčejné řízky. Jako přílohu podáváme hranolky nebo s vařenými brambory.

Trojité řízky


4 plátky vepřové krkovice, plátkový sýr Eidam, plátky šunkového salámu, sůl, pepř, vejce, mouka,strouhanka, hořčice, tuk na smažení.

Z vejce, mouky a strouhanky si připravíme těstíčko na obalování. Maso naklepeme, posolíme, popepříme, potřeme slabě hořčicí, položíme na něj plátek sýra, opět slabě potřeme hořčicí, na sýr plátek šunky a obalíme šikovně (páky spojí hořčice, lze i použít párátka) v těstíčku. Usmažíme v horkém tuku do zlatova. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Zapečené kuřecí kousky

600 g kuřecích steaků, 2 cibule, 4 rajčata, 200 g žampionů, 200 g tvrdého sýra, 100 g anglické slaniny, 100 g kuřecích jater, 50 g másla, mletý pepř, sladká paprika, sůl

Kuřecí maso opláchneme, osušíme, nakrájíme na větší kousky (asi 3 až 4 na jednu porci) a osmahneme na másle nebo na oleji. Dáme stranou a na stejném tuku rychle osmahneme kuřecí játra. Zapékací misku vytřeme kouskem másla. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, anglickou slaninu nakrájíme na širší proužky, rajčata a žampiony nakrájíme na plátky. Tyto suroviny promícháme a vložíme do zapékací misky, lehce osolíme a necháme trochu zapéct v troubě, až směs změkne. Potom přidáme kousky opečeného kuřecího masa a jater, okořeníme pepřem a sladkou paprikou, lehce promícháme a povrch posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Zapečeme v troubě, až sýr vytvoří zlatavou kůrku. Podáváme s bílý pečivem, ale třeba i bramborovou kaší nebo vařenou rýží.
V zimním období můžeme čerstvá rajčata nahradit konzervovanými. Použít pod maso můžeme i nálev z rajčatové konzervy.Kuřecí maso můžeme také lehce posypat grilovacím kořením. Uvedené množství stačí na 5 až 6 porcí.

Zapečené buřty s nivou

4 ks buřtů, nebo silných párků , 4 cibule, 150 g nivy, kečup, plnotučná hořčice, trocha oleje a vody, feferonka

Nivu a cibuli si nakrájíme na plátky, buřty nakrojíme podélně, pomažeme uvnitř hořčicí a do každého vložíme plátek nivy a silnější plátek cibule. Kdo má rád ostřejší chuť, přidá si do každého buřtu ještě nakrájenou feferonku. Zapékací mísu vymažeme trochou oleje a naskládáme do ní připravené buřty, které ještě poklademe zbytky plátků cibule a nivy. Zalijeme trochu naředěným kečupem a dáme zapéct do trouby, asi na půl hodinky (dokud nemáme navrchu hezkou barvu). Podáváme nejlépe s bramborovou kaší, šťouchanými bramborami, nebo s chlebem.

Zelné řezy s mletým masem


2 lžíce oleje, cibule, 300-400 g mletého masa (směs), 4-5 stroužků česneku, mletý pepř, drcený kmín, koření vegeta, sůl, menší zelí, 3-4 vejce, 2-3 lžíce strouhanky, tuk na vymazání a strouhanku na vysypání zapékací misky

Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mleté maso, rozetřený česnek, koření, sůl a osmahneme. Podlijeme malým množstvím vody a podusíme doměkka. Mezitím kapustu rozdělíme na čtvrtky a krátce povaříme. Do masového základu vmícháme okapanou na nudličky pokrájenou kapustu, rozšlehaná vejce a dochutíme. Zahustíme strouhankou a hmotu rozetřeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané nebo papírem na pečení vyložené zapékací misky. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dorůžova. Podáváme s vařenými brambory.


Zapečené brambory


800 g brambor, 500 g brokolice, 250 ml smetany na vaření, 150 g taveného sýra Smetanito s bylinkami, 5 g másla, vrchovatá lžíce slunečnicových semen, vrchovatá lžíce dýňových semen, olej, sůl, bílý mletý pepř

Brambory uvaříme ve slupce, po částečném zchladnutí oloupeme a nakrájíme na kousky. Brokolici rozebereme na růžičky a 3 - 4 minuty povaříme v páře. Pekáč vytřeme olejem, nasypeme do něj brambory a brokolici, osolíme a promícháme. Na pánvi rozehřejeme kousíček másla a krátce na něm opražíme semena. Zalijeme smetanou, rozdrobíme do ní sýr a na plotně mícháme až se sýr zcela roztaví a spojí se smetanou. Podle chuti osolíme, opepříme a rovnoměrně rozlijeme na brambory s brokolicí. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a 20 minut zapečeme.


Zapečené mleté maso


500 g mletého masa (míchané hovězí + vepřové), rajský protlak, 3-5 stroužků česneku, olej, zelenina (rajčata, papriky, cibule, mrkev), brambory, mléko, máslo, sůl, tvrdý sýr

Mleté maso osmahneme na cibulce a oleji, přidáme rajský protlak, zeleninu pokrájenou na kousky a prolisovaný česnek podle chuti a dusíme do měkka. Mezitím uděláme bramborovou kaši, měla by být řidší než běžná přílohová. Do pekáčku dáme masovou směs, zalijeme kaší, posypeme sýrem a zapékáme cca 20-30 minut.


Zapečené palačinky s tvarohem


hotové palačinky
náplň: 250 g tvarohu, 3 lžíce cukru,  vanilkový cukr, žloutek, trochu mléka, rozinky naložené v rumu
na zalití: 0,5 hrnku mléka,  malé vejce, 0,5 sáčku vanilkového cukru

Tvaroh promícháme se žloutkem, cukrem, rozinkami a přimícháme tolik mléka, aby se hmota dala mazat na palačinky, ale nesmí být tekutá. Každou palačinku natřeme tvarohem, smotáme a naskládáme je těsně k sobě do máslem vymazaného pekáčku. V hrnku rozmícháme mléko s vejcem a cukrem a nalijeme rovnoměrně na palačinky v pekáči. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. 15 minut pečeme přikryté, pak odkryjeme a necháme zezlátnout povrch, 10 - 15 minut. Podáváme s čerstvým nebo kompotovaným ovocem, teplé jako sladký oběd či večeři, studené jako dezert nebo svačinu. Uvedené množství tvarohu a mléka na zalití je pro asi 6 palačinek, pro čtyřčlennou rodinu dělám z dvojnásobné dávky.


Zapečený květák


květák,  cibule, 200 g šunky nebo měkkého salámu, 4 vejce, 100 ml mléka, 150 g tvrdého sýra, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, olej

Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě chvilku povaříme.  Scedíme. Šunku nebo salám pokrájíme na kostičky, cibuli nadrobno. Na troše oleje necháme cibuli zesklovatět, přidáme šunku a společně opečeme.Celá vejce rozšleháme vidličkou s mlékem, solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem a vmícháme strouhaný sýr.Květák posekáme, rozložíme do olejem vytřeného pekáče, posypeme osmaženou šunkou a zalijeme vejci s mlékem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a zapečeme 15-20 minut. Podáváme s vařenými bramborami nebo s chlebem.


Zapečený květák se šunkou a smetanou


květák, 60 g másla, 100 ml kysané smetany, 3 vejce, 150 g šunky, 100 g sýra eidam, 40 g másla, sůl
Očištěný květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Potom jej rozložíme do ohnivzdorné mísy vymazané máslem a poklademe plátky šunky, zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali celá vejce a posypeme strouhaným tvrdým sýrem nebo oštěpkem. Připravený květák vložíme do dobře vyhřáté trouby a za občasného pokropení rozpuštěným máslem upečeme do růžova.

Zapečený pangasius


4 kusy pangasia, brambory podle hladu strávníků, větší mrkev, menší pórek, 200 g zakysané smetany, 150 g bílého jogurtu,  vejce, sůl, mletý pepř, sušená bazalka, koření na ryby, mletý kmín, sezamové semínko, olivový olej
Pórek pokrájíme, mrkev nahrubo nastrouháme. Na rozpáleném oleji krátce osmažíme.Pekáč vytřeme olejem a nasypeme na něj brambory nakrájené na kousky. Osolíme a okmínujeme. Na ně rozložíme z obou stran osolené filety ryby a posypeme kořením na ryby. Poklademe osmaženou zeleninou, přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Smetanu, jogurt a vejce společně rozmícháme, lehce osolíme, opepříme a vmícháme 1-2 lžičky bazalky.Po 20 minutách pekáč vyjmeme z trouby a jeho obsah zalijeme rozmíchanou směsí. Posypeme sezamovým semínkem, znovu přikryjeme a vrátíme do trouby. Po 30 minutách odklopíme a dopečeme do zezlátnutí povrchu (asi 10 minut).

12. března 2012

Zapečené brambory s bylinkami


1 kg brambor, sůl, pepř, 50 g másla, 30 g hladké mouky, 600 ml mléka, 250 ml smetany, 100 g strouhaného ementálu, svazek zelených bylinek, máslo na vymazání formy

Brambory oloupeme, omyjeme a vaříme v osolené vodě asi 20 minut. Poté je zcedíme a necháme trochu vychladnout. Rozehřejeme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku. Smícháme mléko se smetanou a za stálého míchání přiléváme na jíšku. Svaříme do hustého bešamelu a rozpustíme v něm polovinu sýra. Osolíme a opepříme. Vařené brambory pokrájíme a dáme do vymaštěné zapékací formy. Troubu předehřejeme na 200°C. Směs bylinek omyjeme, osušíme a jemně posekáme. Polovinu jich vmícháme do bešamelu. Brambory přelijem omáčkou, posypeme zbytkem bylinek a zbylým sýrem. Zapékáme asi 15 minut. Podáváme s čestvou zeleninou nebo salátem.

Šunkofleky


500 g těstovin (fleky nebo jiné drobné těstoviny), 250 - 300 g uzeného masa, 3 - 4 sterilované okurky, 4 vejce, 150 ml mléka, sůl, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra

Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku a scedíme. Maso a okurky nakrájíme na kostičky. Celá vejce rozšleháme s mlékem, osolíme a opepříme. Zapékací misku nebo pekáč vymažeme sádlem nebo olejem a na dno rozložíme polovinu těstovin. Na ně rovnoměrně rozmístíme maso, další vrstva budou okurky. Přikryjeme druhou polovinou těstovin a zalijeme vejci s mlékem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 15 minutách posypeme nastrouhaným sýrem a ještě 5 minut necháme v troubě.

Špenátový pekáč s rybou


4 porce ryby nebo rybího filé, brambory uvařené ve slupce, dušený špenat, 150 g tvrdého sýra, sůl, koření na ryby, hladká mouka

Rybí filé (nerozmrazujeme) z obou stran osolíme, posypeme kořením na ryby a obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji z obou stran opečeme.Pekáč vytřeme olejem. Na dno naskládáme oloupané brambory pokrájené na kolečka. Brambory překryjeme špenátem a na něj naskládáme opečené filé. Posypeme strouhaným sýrem, vložíme do vyhřáté trouby a zapečeme (200°C, cca 15-20 minut).

Špagety zapečené v leču


500 g špaget, 2 skleničky zeleninového leča ( 330 g), několik stroužků česneku, 300 g libových párků nebo kabanosu, sůl, pepř, špetka sladké mleté papriky, kečup, 200 g strouhaného tvrdého sýra

Špagety rozlámané na půlky uvaříme v osolené vodě. Do mísy vyklopíme lečo, přidáme podle chuti prolisovaný česnek, osolíme, opepříme, opaprikujeme a vmícháme na kousky pokrájenou uzeninu. Promícháme s okapanými špagetami, urovnáme do pekáče, rovnoměrně potřeme kečupem (množství podle chuti) a posypeme sýrem. Zapečeme v troubě asi 20 minut na 200°C. Pokud máme, můžeme před pečením na sýr naskládat plátky rajčat.

Sýrové brambory


800 g syrových oloupaných brambor, 250 g šunky nebo šunkového salámu, 2 cibule, hermelín, 150 g nivy, 100 g tvrdého sýra, 250 ml smetany, mletý pepř
Brambory nakrájíme na menší kousky, šunku a hermelín na kostičky, cibuli na půlkolečka, nivu rozdrobíme a všechno v pekáči smícháme a opepříme. Zalijeme smetanou a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme asi půl hodiny, pak posypeme strouhaným tvrdým sýrem a dopečeme dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem.

Schovaná kapusta


středně velká hlávka kapusty, 2 uvařené brambory, 2-3 nožičky klobásy,  velká cibule, vejce, sůl, mletý pepř, majoránka,  lžíce sádla
těstíčko: 3/4 hrnku mléka, vejce, sůl, muškátový oříšek, hladká mouka,lžíce másla

Očištěnou kapustu rozpůlíme a uvaříme doměkka. Cibuli pokrájíme nadrobno a na sádle osmažíme dorůžova. Brambory nastrouháme. Uvařenou scezenou kapustu posekáme na kousky, přidáme nastrouhané brambory, osmaženou cibuli, na kousky nakrájené klobásy, vejce, osolíme, okořeníme a důkladně promícháme. Zapékací misku důkladně vytřeme sádlem a směs do ní urovnáme. Mléko osolíme, přistrouhneme kousek muškátového oříšku, přidáme vejce a vidličkou rozšleháme. Pomalu přidáváme mouku až vznikne řídké těstíčko jako na palačinky. Zalijeme jím obsah zapékací mísy a pokapeme rozpuštěným máslem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do zezlátnutí povrchu.

Pečené brambory ze zeleninou


menší brambory, 300 g salámu, 100 ml oleje, 3 vejce,  lžíce plnotučné hořčice, sáček mražené zeleninové směsi Čínská zelenina, lžička kari, lžička mleté papriky,  lžička soli, lžíce sojové omáčky, lžíce worchestrové omáčky, tvrdý sýr

Syrové brambory důkladně omyjeme, osušíme a rozpůlíme. Naskládáme na vymazaný plech řeznou stranou nahoru. V míse promícháme olej, koření, obě omáčky, sůl, hořčici a vejce. Přidáme nastrouhaný salám a mraženou zeleninu a důkladně promícháme. Podle potřeby zředíme vodou (100-120 ml). Touto směsí zalijeme brambory na plechu. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme do změknutí brambor (cca hodinu). Asi 15 minut před dopečením posypeme nastrouhaným sýrem.

Palačinky zapečené se špenátem


600 ml mléka, 4 vejce, hladká mouka (cca 450 g), sůl, dušený špenát, 3/4 hrnku mléka, vejce, muškátový oříšek, šunka nebo šunkový salám, olej, kousek másla, tvrdý sýr

V osoleném mléce rozšleháme vejce a postupně zašleháváme ruční metličkou mouku, až vznikne řídké palačinkové těsto. Necháme asi 10 minut odpočinout a na oleji usmažíme palačinky. Špenát připravíme osvědčeným způsobem. Na každou palačinku položíme plátky šunky nebo salámu, potřeme špenátem a smotáme. Smotané naskládáme do pekáčku vymazaného máslem. Posypeme strouhaným sýrem. V mléce rozšleháme vejce, osolíme, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a nalijeme na palačinky v pekáčku. Přikryjeme, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 15 minut. Pak odkryjeme a dopečeme do zezlátnutí povrchu.

Musaka


3 lilky, 600 g mletého masa, 600 g brambor, 3 rajčata,  cibule, 150 ml červeného vína, 2 lžíce másla, olivový olej, sůl, mletý pepř, skořice
bešamel: 3 lžíce másla, 5 lžic hladké mouky, 700 ml mléka, velká hrst strouhaného sýra, 3 žloutky, sůl, strouhaný muškátový oříšek

Brambory pořádně očistíme a uvaříme ve slupce. Po částečném zchladnutí oloupeme a nakrájíme na kolečka. Lilky oloupeme a nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm, z obou stran posolíme a necháme v misce asi půl hodiny, aby pustily vodu. Pak je osušíme a prudce osmahneme z každé strany na oleji. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme ho, opepříme a ochutíme větší špetkou skořice. Zalijeme vínem, přidáme rajčata, která jsme předem oloupali (musíme je spařit vařící vodou aby šla loupat) a nakrájeli na drobné kousky. Vaříme, až se tekutina vyvaří. Na dno pekáče naskládáme plátky brambor, pokryjeme je masovou směsí, na tu naskládáme osmažené lilky a všechno zalijeme bešamelem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C 30 - 40 minut (do zezlátnutí povrchu bešamelu).
Bešamel: V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, dobře rozmícháme a vaříme do zhoustnutí. Odstavíme, vmícháme žloutky, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a vmícháme sýr.

Maso na zelí


500 g kysaného zelí, 500 g mletého masa, 600 g brambor, sůl, mletý pepř, kmín, majoránka, 250 ml smetany na vaření, olej

Na pánvi potřené olejem orestujeme maso do zhnědnutí, osolíme a okořeníme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Pekáček vytřeme olejem a na dno rozložíme okapané zelí (kdo chce může zelí propláchnout aby nebylo tak kyselé). Na zelí rozprostřeme opečené maso a na ně naskládáme brambory. Osolíme je a zalijeme smetanou. Pekáč zakryjeme, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do změknutí brambor, asi 30 minut. Pak sundáme poklop a ještě chvíli pečeme do zezlátnutí.

Květákový nákyp


květák (asi 750 g), 400 g kuřecích prsou, 2 mrkve, 4 vejce, 80 g másla, 150 g tvrdého sýra, 3 lžíce polohrubé mouky, sůl, mletý pepř, muškátový květ, zelená petrželka, olej
Maso nakrájíme na drobné kousky, osolíme, opepříme a na oleji opečeme dozlatova. Květák (rozdělený na několik kusů) a mrkev povaříme v osolené vodě asi 5 minut. Okapaný květák nakrájíme nadrobno, přidáme na kousky pokrájenou mrkev, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, muškátový květ, strouhaný sýr, mouku a dobře promícháme. Pak vmícháme kousky masa a nakonec sníh z bílků. Urovnáme do pekáče vytřeného máslem nebo olejem, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a zapečeme asi půl hodiny (do zezlátnutí povrchu).