12. února 2010

Rebarborový koláč

kg rebarbory., 220 g polohrubé mouky, 100g másla., 4 vejce (1 celé + 3 bílky)., 150 g cukru na posypání (vanilkového cukru)., špetka soli., 
Připravíme si máslové těsto. V míse smícháme mouku, celé vejce, 75 g másla a špetku soli. Přilijeme trochu vody, abychom si usnadnili práci s hnětením. Těsto zpracujeme ručně. Z těsta utvoříme bochánek, pomoučíme ho a necháme odpočinout. Mezitím omyjeme rebarboru, pečlivě ji oloupeme a řepíky nakrájíme na malé kostičky. Těsto rozválíme válečkem na plát o tloušťce 0,5 cm. Koláčovou formu hojně vymažeme máslem, vyložíme těstem a na něj klademe kostičky rebarbory. Dáme péct do vyhřáté trouby na 20 minut. Mezitím rozklepneme 3 vejce a bílky ušleháme v misce na sníh spolu se 150 g cukru (vanilkového). Jakmile je sníh tuhý tak, že se lepí na měchačku, šlehání ukončíme. Po 20 minutách pečení vyjmeme koláč z trouby a pokryjeme ho vrstvou sněhu z bílků. Koláč vrátíme do trouby a mírně pečeme dalších 10 minut, aby sníh z bílků ztuhl a utvořil kůrku jako při pečení známých bílkových pusinek. Tato severská specialita se podává vlažná nebo studená.
Rada: Čerstvá rebarbora je k dostání na trzích na jaře. Nejlepší ke konzumaci je v dubnu nebo v květnu. Před konzumací odstraníme skvrnité stvoly a povadlé listy.
Obměna: Rebarboru můžeme přelít směsí 40 g hladké mouky, 60 g smetany, 2 vajec a 60 g moučkového cukru. Koláč zalijeme směsí ještě před pečením. Pečeme v předehřáté troubě 35 minut.
Doporučené nápoje: Dezertní víno, ovocná šťáva, káva, čaj.

Žádné komentáře:

Okomentovat