17. ledna 2011

Omáčka s kari

100 g zakysané smetany Yoplait 15%, šťáva z 1 citrónu, kávová lžička kari, špetka cayennského pepře, sůl
Smíchejte smetanu s citrónovou šťávou. Osolte a ochuťte kari a cayennským pepřem.Nechte vychladit.Výborná s grilovaným kuřecím masem.

Hořčičná omáčka Yoplait

6 polévkových lžic hořčice, 300 g zakysané smetany Yoplait 15%, šťáva z 1 citrónu, sůl,  pepř
V misce promíchejte sůl, pepř, citrónovou šťávu a hořčici.Přidejte dobře vychlazenou smetanu a šlehejte, jako kdybyste vyráběli majonézu. Ihned servírujte. Výborné s pečenou klobásou.

Bylinková omáčka

200 g zakysané smetany Yoplait 15%, 2 polévkové lžíce pažitky, polévkovou lžíci petrželky, ½ kávové lžičky česneku, sůl, pepř
Najemno nasekané bylinky a česnek promíchejte se zakysanou smetanou. Osolte a opepřete. Vhodné ke grilovaným masům.

Okurka se smetanou a krevetami

2 malé okurky, 200 g vyloupaných krevet, 50 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme, citron, svazek čerstvé máty, sůl, pepř

Omyjte okurky a neoloupané je nastrouhejte nahrubo. Smetanu rozšlehejte s citrónovou šťávou, osolte a opepřete. Přidejte několik nasekaných lístků máty a krevety, promíchejte. Nastrouhanou okurku rozdělte na jednotlivé porce, ozdobte ochucenou smetanou a krevetami. Ozdobte několika lístky máty a servírujte vychlazené. Pro odlehčenou variantu použijte zakysanou smetanu Yoplait 15% s nižším obsahem tuku.
http://www.zakysana-smetana.cz/?view=recept&recept=94 

Jablečný kremový koláč

7 jablek, 100 g cukru , 3 lžíce medu ; 2 lžíce rumu , 160 g másla , 3 vejce, lžíce citrónové šťávy; citrónová kůra z 1 citronu, 4 lžíce mletých lískových ořechů , 220 g polohrubé mouky, lžička kypřicího prášku do pečiva 
Na krém: 100 g zakysané smetany, 250 g měkkého tvarohu,  lžíce škrobu, žloutek

Jablka zbavíme jádřinců a oloupeme. 4 jablka nakrájíme na kostičky a 3 na plátky. Jablka dáme do mísy a zalijeme směsí medu, rumu a citronové šťávy. Z 80 g cukru a 120 g másla utřeme krém a postupně do něj přidáme citronovou kůru, vejce, sůl a mleté ořechy.  Důkladně promícháme. Mouku prosejeme s kypřícím práškem a vmícháme do krému. Vypracujeme těsto a poté do něj postupně zapracujeme jablka nakrájená na kostičky a 2 lžíce rumové směsi.  Zakysanou smetanu smícháme s tvarohem, škrobem a žloutkem. Těsto dáme do koláčové formy a na něj rozetřeme smetanovou směs.  Poklademe jablky nakrájenými na plátky. Posypeme zbytkem cukru a zbylé máslo nakrájíme na jablka.  Pečeme v troubě předehřáté na 180⁰C cca hodinu. Ještě horký koláč potřete meruňkovou marmeládou, koláč bude sladší.

Voňavé kuře s datlemi

kuře,80 – 100 g vypeckovaných datlí, citron v bio kvalitě, 190 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme  , 3 – 5 stroužků česneku, kari, lžička skořice, ½ lžičky zázvoru, lžíce medu, sůl, olej

Naporcované kuře vložíme do pekáče vymazaného olejem a potřeme prolisovaným česnekem. Do pekáče přidáme vypeckované datle a omytý citron nakrájený na čtvrtky. Vše podlijeme horkou vodou a pečeme přikryté v troubě předehřáté na 200 C cca 60 minut. Zakysanou smetanu smícháme s medem, 2 stroužky česneku, skořicí, zázvorem a lžičkou kari a osolíme. Zhruba 15 minut před dopečením kuře odkryjeme, potřeme směsí ze zakysané smetany a necháme dopéct. Podávejte s rýží s rozinkami. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme rýži a rozinky a orestujeme. Přidáme trochu kurkumy, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a uvaříme.
http://www.zakysana-smetana.cz/?view=recept&recept=134 

Kuře Stroganoff

8 kuřecích řízků, 260 g žampionů nakrájených na plátky, 2 cibule nakrájené na plátky, 2 stroužky česneku prolisované, 200 g zakysané smetany , 40 g rajčatového protlaku, 2 lžičky sladké papriky, 30 g másla, 2 lžíce oleje,pepř, petrželka

Na pánvi rozehřejeme máslo a olej. Přidáme cibuli, necháme zesklovatět a poté přidáme česnek. Řízky naklepeme, nakrájíme na nudličky, vložíme na pánev a opečeme ze včech stran. Vmícháme houby a papriku. Dusíme doměkka.  Na závěr vmícháme zakysanou smetanu s protlakem a opepříme. Před podáváním posypeme petrželkou. Zakysanou smetanu mějte pokojové teploty, po přidání do pokrmu se nesrazí.

Garnáty na koriandru

25 čerstvých garnátů, 40 g másla, stroužek česneku prolisovaný, lžička třtinového cukru, 2 lžíce limetkové šťávy, 3 lžíce nakrájeného koriandru, 2 lžičky nakrájené pažitky, 30 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme , sůl
Garnáty vyloupeme a nakrojením na hřbetu odstraníme střívka. Ocásky zachováme. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme česnek, cukr, limetkovou šťávu, koriandr, pažitku a zakysanou smetanu. Vše promícháme a podle chuti osolíme. Přidáme garnáty a opékáme do zrůžovění. Podáváme s opečenou bílou bagetkou. Stejným způsobem můžeme připravit například ústřice.

Jehněčí s plísňovým sýrem

jehněčí kýta, 300 g plísňového sýra, bílé suché víno, 750 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme, olej, česnek, tymián, pepř, sůl
Jehněčí kýtu přes noc namočíme do mléka a dáme do lednice. Poté ji prošpikujeme česnekem, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a na pánvi zprudka opečeme. Poté ji podlijeme bílým vínem a pod pokličkou asi hodinu podusíme. Plísňový sýr utřeme se zakysanou smetanou. Maso před dokončením odkryjeme a nalijeme na něj směs sýra smetany. Necháme zvolna zapéct v troubě cca 20 minut.  Zakysanou smetanu mějte pokojové teploty, nesrazí se.

Malinovo-smetanový dort

6 vajec (bílky a žloutky zvlášť), 120 g moučkového cukru, lžička kávy, 120 g mletých vlašských ořechů,

Náplň: 250 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme , 100 g moučkového cukru, 130 g mletých vlašských ořechů, čerstvé maliny (malinový kompot), 220 ml smetany ke šlehání, strouhaná čokoláda

Žloutky spolu s moučkovým cukrem utřeme do pěny. Přidáme lžičku kávy a vlašské ořechy. Poté vmícháme tuhý bílkový sníh. Hmotu vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy a pečeme v předem vyhřáté troubě, dokud není korpus hotov. Zakysanou smetanu smícháme s moučkovým cukrem a mletými ořechy. Vychladlý korpus rozřízneme. Na spodní část dáme maliny a smetanovou náplň. Přikryjeme horní polovinou korpusu.Celý dort bohatě potřeme ušlehanou smetanou a ozdobíme malinami a strouhanou čokoládou. Šlehačka zůstane tuhá, pokud do ní při šlehání přidáte trochu želírovacího cukru.

Salát s chřestem a krevetami

500 g čerstvého chřestu, 200 g vyloupaných krevet, hlávkový salát, Polníček,salát lollo rosso, 125 g zakysané smetany Yoplait 15%, 2 rajčata, 2 vejce, 2 lžíce majonézy, lžíce kečupu, 20 ml koňaku, vinný ocet, olivový olej, citronová šťáva, pažitka, cukr, sůl, pepř

Chřest uvaříme v osolené vodě s trochou cukru. Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme.Rajčata nakrájíme na čtvrtky. Saláty omyjeme a natrháme na drobné kousky. Krevety krátce povaříme a zakápneme citronem. Zakysanou smetanu smícháme s majonézou a kečupem.Dochutíme solí, pepřem a zálivkou z vinného octa a koňaku. Výraznější chuť získáte, pokud krevety krátce osmahnete na česneku. http://www.zakysana-smetana.cz/?view=recept&recept=170

Vepřové závitky se slaninou

600 g libové vepřové krkovičky, 200 g vepřových ledvinek, 200 g anglické slaniny, 1 kg kysaného zelí, 250 g zakysané smetany Yoplait, 8 stroužků česneku, 2 cibule, 250 ml suchého bílého vína, 2 lžíce francouzské hořčice, 50 g sladké papriky; sůl a pepř na dochucení

Plátky krkovičky hodně rozklepeme. Posolíme, potřeme hořčicí a necháme odležet. Na oleji osmažíme česnek s cibulí a přidáme na drobno nakrájené vepřové ledvinky a anglickou slaninu. Směs restujeme asi 5 minut, poté přidáme půl dávky zelí a zasypeme sladkou paprikou a dobře promícháme. Takto hotovou směs rovnoměrně rozdělíme na naklepané plátky krkovičky. Na dno zapékacích misek dáme druhou polovinu kysaného zelí a přidáme naplněnou krkovičku. Zalijeme polovinou vína a dáme péct do trouby předem předehřáté na 200 °C. Po 20 minutách přidáme zakysanou smetanu rozšlehanou se zbytkem vína a pečeme dalších 10 minut. Zakysanou smetanu mějte pokojové teploty, po přidání do horkého pokrmu se nesrazí.
http://www.zakysana-smetana.cz/?view=recept&recept=171 

Bramborový koláč se sýrem

1,5 kg brambor, 50 g parmazánu, 200 g ementálu, 4 vejce, svazek petrželky, 2 jarní cibulky, 2 pórky, 6 stroužků česneku, 125 g zakysané smetany Yoplait , 100 g másla, pepř

Brambory oloupeme, nadrobno nakrájíme a do měkka uvaříme společně s česnekem. Poté brambory scedíme, přidáme k nim máslo a rozšťoucháme. Do brambor přidáme parmezán, cibulku, zakysanou smetanu, vejce a dochutíme solí a pepřem. Do vymazané koláčové formy vložíme polovinu této směsi. Zbylá vajíčka uvaříme natvrdo a nakrájíme na plátky. Na směs ve formě klademe plátky vajíček, pórek a půlku množství nastrouhaného ementálu.Zakryjeme zbytkem bramborové směsi a zasypeme zbylým sýrem. Nakonec přidáme plátky másla a pečeme v rozehřáté troubě asi 15 minut. Spolu se sýrem koláč zasypte hrstí strouhanky. Spolu se sýrem vytvoří křupavou krustičku a zabrání spálení brambor.
http://www.zakysana-smetana.cz/?view=recept&recept=174 

Poctivá zelňačka

1kg kysaného zelí,500 g uzených žebírek,200 g maďarské klobásy,200 g ostravské klobásy, 200 g domácí klobásy,250 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme,8 stroužků česneku; 2 cibule,200 g brambor,100 g sladké papriky; 3 bobkové listy,lžička celého černého pepře; lžička celého nového koření,2 lžíce sádla,sůl, pepř na dochucení; cukr,
Do hrnce dáme vařit uzená žebírka, bobkový list, nové koření, celý pepř a sůl. Klobásky nakrájíme na půlkolečka a opečeme je na cibulce s posekaným česnekem. Zasypeme červenou paprikou a odstavíme z plotýnky. Z uvařených žebírek odebereme maso a nadrobno ho pokrájíme. Do scezeného vývaru dáme vařit kysané zelí (nepropláchnuté). Po 15 minutách přidáme orestované klobásky, uzené maso a brambory nastrouhané nahrubo. Vaříme dalších 15 minut a na závěr zjemníme zakysanou smetanu. Podle chuti přidáme ocet, cukr, sůl a pepř. Po přidání zakysané smetany polévku již nevařte. Zachová si tak svoji krémovou konzistenci.

Pečené hříbky se zakysanou smetanou

400 g hříbků,100 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme,stroužek česneku,40 g másla,3 lžíce  oleje, sůl, pepř
Očištěné hříbky nakrájíme na kousky a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. / Česnek nakrájený na plátky přidáme na závěr a lehce osmahneme. / Opečené houby a česnek smícháme se zakysanou smetanou, osolíme a opepříme. / Podáváme například s opečenými toasty. 
Při vmíchávání zakysané smetany mějte houby odstavené z horké plotny. Zakysaná smetana si tak zachová svoji krémovou konzistenci.
http://www.zakysanasmetana.eu/?view=recept&recept=198