11. února 2010

Skopový pilaf

lilek., 2 rajčata., 2 cibule., 800 g skopového ramínka., 2 PL hladké mouky., 200 g rýže., 8 PL oleje., 20 g másla., tymián., bobkový list., špetka papriky., sůl., pepř.,
Maso umeleme, osolíme, opepříme, přidáme větší špetku papriky a ručně tvoříme karbanátky. Karbanátky obalíme v mouce a dáme je smažit do kastrolu na menší množství oleje. Větší lilek oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Rajčata dáme na několik minut spařit do vroucí vody, oloupeme je a nasekáme nahrubo. Cibuli oloupeme a nasekáme. Jakmile se karbanátky osmažily dozlatova, přidáme na pánev polovinu nasekané cibule a na kostičky nakrájený lilek. Zeleninu necháme zesklovatět, potom přilijeme rajčatové pyré a zalijeme větší sklenicí vody. Osolíme, opepříme, přidáme tymián a bobkový list, přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném ohni 40 minut. Mezitím osmahneme zbylou nasekanou cibuli v kastrolu. Přidáme rýži, během 2 až 3 minut ji necháme zabarvit za stálého míchání dřevěnou vařečkou a přelijeme vařící vodou (2 krát 1/2 objemu rýže). Osolíme, opepříme a vaříme 15 až 20 minut, dokud rýže nevstřebá veškerou tekutinu. Nakonec přidáme máslo. Karbanátky rozložíme na mísu. lehce je zalijeme omáčkou a obložíme rýží. Zbylou omáčku podáváme v omáčníku.
Rada: Přidáme 2 dávky šafránu a 2 kostky drůbežího vývaru. V polovině vaření přidáme k rýži hrst hrozinek. Pilaf (slovo původem z perštiny, pak zdomácnělo v turečtině a znamená vařenou rýži) je blízkým příbuzným španělské paelly a italského rizota. Základem je rýže osmahnutá na tuku a na cibuli, potom podlitá přiměřenou dávkou vývaru, J rýži se v polovině vaření přidávají různé další suroviny (maso, zelenina, ryby nebo plody moře) syrové nebo vařené.
Doporučené nápoje: Růžové nebo lehké červené víno, pivo, džus, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat