7. srpna 2012

Hovězí plátky se zeleninou

1 kg zadního hovězího masa,červená kapie,žlutá kapie,6 stroužků česneku,2 rajčata,20 dkg slaniny,1 dcl kečupu,větší cibule,sůl,pepř,olivový olej,hovězí vývar
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, zalijeme olejem a necháme do druhého dne odležet v lednici. Druhý den maso zprudka opečeme z obou stran. Přidáme slaninu, nakrájenou na kostičky, cibuli na kolečka,papriky na proužky, rajčata na kousky a česnek. Přidáme kečup a vývar a dáme péct do trouby. Po upečení trochu zahustíme.Podáváme s rýží nebo knedlíkem.

Pikantní hovězí s Moravankou

1 kg předního hovězího masa,15 dkg slaniny,2 klobásy, větší cibule,2 skleničky naložené zeleniny Moravanky,0,5 červené kapie,0,5 žluté kapie,2 lžíce Worcesterové omáčky,lžíce plnotučné hořčice,2 kostky hovězího bujonu, olej, sůl, pepř, mouka na zahuštění
Na oleji orestujeme slaninu a cibuli nakrájené na kostičky. Pak přidáme maso nakrájené rovněž na kostky,klobásy na kolečka, osolíme, opeříme a chvíli restujeme. Pak podlijeme vroucí vodou, v které jsme rozmíchali bujony, přidáme hořčici, worcester, kapie nakrájené na proužky a obě Moravanky i s nálevem (okurky z ní nakrájíme na kolečka a cibulky na půlky a já vyndávám feferonku).Dusíme doměkka a nakonec trochu zahustíme.Podáváme s rýží nebo s houskovým knedlíkem.

Hovězí guláš s houbami

50 dkg hovězího předního masa,30 dkg čerstvých nebo mražených hub,2 velké cibule,3 lžíce sádla,mleté houbové koření (2 lžíce),sůl,pepř,hovězí vývar na podlévání,lžíce polohrubé mouky na zahuštění
Na sádle usmažíme cibuli nakrájenou na kostičky. Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a přidáme k cibuli. Za stálého míchání orestujeme až se maso zatáhne. Přidáme koření, podlijeme vývarem a necháme dusit pod pokličkou. Ke konci přidáme houby a necháme podusit, až budou maso i houby měkké. Nakonec zahustíme moukou.Podáváme s knedlíkem nebo rýží.

Pikantní směs s fazolemi

700 g libové hovězího masa,2 cibule,olej,mletá červená paprika sladká,mletý pepř,chilli,hovězí vývar – asi 0,5 l,450 g červených fazolí v konzervě,2 lžíce kečupu,3 rajčata,2 papriky,sůl
Maso nakrájíme na menší kostky, cibuli na proužky a opečeme na oleji až maso zhnědne. Osolíme, okořeníme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Občas zamícháme. Ke konci dušení přidáme scezené a okapané fazole, kečup, nakrájená rajčata na kousky a papriky na proužky.Chvíli ještě podusíme.Podáváme s chlebem.

Telecí řízky v mandlovém těstíčku

50 dkg telecích řízků,sůl,mletý pepř,10 dkg hladké mouky,2 vejce,1 dl bílého vína,olej na smažení, 3 lžíce mandlových lupínků
Plátky masa osušíme a lehce naklepeme. Osolíme, opepříme. V misce si namícháme mouku s trochou soli.Zvlášť si rozšleháme vejce s vínem a postupně do toho přimícháme mouku, aby nám vzniklo hustší těstíčko. Necháme jej asi 20 minut odstát. Pak každý plátek namočíme do těstíčka a ještě do mandlových lupínků a hned smažíme na oleji z obou stran. Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší a s kousky citrónu.

Hovězí s hráškovou omáčkou

80 dkg zadního masa,sůl,mletý kmín,10 dkg másla,mrkev,40 dkg mraženého hrášku,pórek,2 lžíce mouky, 2 dl smetany, zelená petržel,citrónová šťáva
Maso nakrájíme na kousky a opečeme na sádle. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, papriky, Rajčata, osolíme a dusíme. Když je maso měkké a šťáva vydušená, zaprášíme moukou a zasmahneme. Pak opepříme, přidáme mletou papriku, pivo, kečup, utřený česnek a krátce podusíme.

Svíčková na smetaně podla tchyně

80 dkg zadního masa,sůl,mletý kmín,10 dkg másla,mrkev,40 dkg mraženého hrášku,pórek,2 lžíce mouky, 2 dl smetany, zelená petržel, citrónová šťáva

Mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Pórek očistíme a také nakrájíme na kolečka. Zeleninu vložíme do rozpuštěného másla a podusíme.Maso omyjeme, nakrájíme na kostičky a opečeme v zelenině. Nyní přidáme sůl, mletý kmín, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme pod pokličkou. Když je maso skoro měkké, přidáme hrášek dodusíme.Ve smetaně rozmícháme mouku a za stálého míchání vlijeme do omáčky a krátce povaříme při nižší teplotě. Nakonec dochutíme solí, citrónovou šťávou a nasekanou zelenou petrželí.Podáváme s bramborami nebo těstovinami.

Hovězí guláš na pivě

50 dkg hovězího předního masa,1 dl světlého piva,3 lžíce sádla,2 lžíce kečupu,kousek slaniny,paprika,2 rajčata,3 cibule,2 lžíce hladké mouky,mletý pepř ,3 stroužky česneku,mletá paprika,sůl
Maso nakrájíme na kousky a opečeme na sádle. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, papriky, Rajčata, osolíme a dusíme. Když je maso měkké a šťáva vydušená, zaprášíme moukou a zasmahneme. Pak opepříme, přidáme mletou papriku, pivo, kečup, utřený česnek a krátce podusíme. Guláš podáváme s knedlíky a posypaný kostičkami orestované slaniny.

Bratislavský guláš

40 dkg hovězího předního masa,sůl,mletý pepř,lžíce oleje, cibule, trochu sádla,10 dkg kořenové zeleniny,celý pepř a nové koření,2 bobkové listy,tymián,citrónová šťáva,2 dl bílého vína, masový vývar,trochu hladké mouky,lžička hořčice,2 1/2 dl kysané smetany

Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, pokapeme olejem, promícháme a necháem odležet 2 hodiny. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli a přidáme polovinu nakrájené kořenové zeleniny, osmahneme a přidáme odleželé maso. Promícháme a osmahneme. Potom přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list, tymián, citrónovou šťávu, víno, masový vývar a udusíme doměkka. Nakonec omáčku prolisujeme přes sítko,vložíme do ní maso a zbytek kořenové zeleniny, kterou si předtím uvaříme zvlášť v osolené vodě a nakrájeli na tenké nudličky. Prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Uzbecký šašlik

40 dkg zadního hovězího masa,sůl,sladká paprika,pálivá paprika, mletý pepř,koriandr,cibule,1/2 dl vody,1/2 dl octa,4 lžíce oleje,20 dkg slaniny

Maso nakrájíme na kostky, naklepeme, dáme do mísy, osolíme a poprášíme sladkou a pálivou paprikou, koriandrem, drobně nakrájenou cibulí a promícháme. Nyní si připravíme marinádu z vody, octa a oleje. Maso touto marinádou zalijeme, promícháme a necháme odležet 1-2 dny v lednici. Odleželé maso napíchneme na jehly, střídavě s plátky slaniny. Potřeme olejem a grilujeme nebo pečeme v dobře vyhřáté troubě. Maso během pečení obracíme, aby se rovnoměrně propeklo. Je-li maso tuhé, uložíme ho do ohnivzdorné mísy, podlijeme a dusíme.

Roštěnky s kávou

4 roštěnky,sůl,pepř,lžíce oleje,malá cibule,lžíce hladké mouky, lžíce másla,2 dl silné, překapávané černé kávy, špetky mletého zázvoru,trochu vody
Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a z obou stran opečeme na oleji. Vyndáme. Dále si osmažíme v kastrole cibuli a k ní přidáme roštěnky i se šťávou. Podlijeme horkou vodou,přidáme zázvor a dusíme doměkka. Na konec máslo rozetřeme s moukou a přidáme k masu. Zalijeme kávou a povaříme.Jako přílohu podáváme houskové knedlíky.

Roštěnky se sněhovou čepicí

4 roštěnky,0,5 lžičky mletého pepře,sůl,velká cibule,2 bílky,10 dkg strouhaného tvrdého sýra,hladká mouka, trochu oleje
Roštěnky nejprve naklepeme a na okrajích nařízneme. Osolíme, opepříme, lehce zaprášíme moukou z obou stran. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a sundáme z plotny. Pak na ni položíme roštěnky, na které navrstvíme ušlehaný sníh z bílků, posypeme sýrem a dáme zapéct do trouby. / Předem si ji dáme rozehřát /.

Hovězí kotlíkový guláš

30 dkg předního hovězího masa,25 dkg brambor,5 dkg sádla ,3 cibule,2 zelené papriky,2 rajčata,2 stroužky česneku, majoránka, drcený kmín,mletá červená paprika,sůl,pepř
Na sádle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky, opečeme, osolíme, opepříme, přidáme červenou mletou papriku a krátce podusíme. Potom podlijeme vodou, přidáme nakrájené zelené papriky bez jadérek. Po 30 minutách přidáme nakrájená rajčata, drcený kmín, očištěné nakrájené brambory a dolijeme vodou. vaříme do měkka. Nakonec dochutíme česnekem a majoránkou.

Plněné hovězí maso

60 dkg hovězího masa na roládu,masový vývar,2 dkg hladké mouky, lžíce rajčatového protlaku,sůl,pepř,olej,
nádivka : 10 dkg žampionů,5 dkg mrkve,5 dkg zeleného hrášku, cibule,2 lžíce oleje,sůl 


Z masa vytvoříme rozkrojením větší plát. Naklepeme jej, osolíme, opepříme a natřeme nádivkou, stočíme,převážeme silnou nití a opečeme v rozehřátém oleji ze všech stran. Potom podlijeme masovým vývarem a upečeme. pečeme nejdříve přiklopené, ke konci pečení odkryjeme. Během pečení podléváme vlastní šťávou a nakonec šťávu zahustíme moukou a ochutím rajčatovým protlakem.
Nádivka: Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené žampiony, očištěnou a na kostičky nakrájenou mrkev, hrášek a udusíme do měkka. Nakonec osolíme a necháme vychladnout.

Hovězí guláš

600 g předního hovězího masa (kližka),700 g cibule,2 malé rajské protlaky , nebo 1 velký, 2 sáčky mleté papriky, 3 kostky „ Karpatský čirý bujon “,3 kostky „Gulášová šťáva“, 3 lžičky majoránky,lžička pepře, lžička kmínu,zásmažka = sádlo s hladkou moukou, voda na podlití, lžíce sádla

V Papinově hrnci na rozpuštěném sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené maso a osmahneme. Přidáme kmín , pepř , papriku a zpěníme asi 10 vteřin. Potom přidáme rozetřenou majoránku , rajské protlaky , všechny kostky bujónů a lehce podlijeme. Chvíli mícháme až maso pustí šťávu a základ začne houstnout . Potom podlijeme více a pod poklicí dusíme asi 35 minut. Potom vypneme tepelný zdroj a necháme dojít dokud „papiňák“ nezchladne a jde bez problémů (není pod tlakem) otevřít. Vyndáme kostičky masa , šťávu rozmixujeme , zahustíme zásmažkou a šťávu provaříme asi 4 minuty (aby se ztratila chuť mouky). Maso vrátíme do hrnce , zamícháme , necháme prohřát a guláš podáváme s knedlíkem (pečivem) sypaný bohatě cibulí. Doporučená příloha: houskový knedlík , nebo rohlíky a na tenké plátky nakrájená cibule (na posypání)

Španělské ptáčky

800 g hovězí roštěné (vysoký roštěnec), 4 lžičky plnotučné hořčice, 50 g špeku, 2 nožičky párku v jedlém střívku, 2 vejce, velká sterilovaná okurka, velká cibule, 100 ml oleje, instantní jíška na zahuštění šťávy

Maso nakrájíme přes vlákno na plátky, naklepeme je do šíře, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Okurky, vejce, párky, špek a cibuli pokrájíme na stejné čtvrtinové dílky a klademe na jednotlivé plátky masa. Dobře zavineme, popřípadě spíchneme párátkem. Na povrchu můžeme též osolit a opepřit. Do pekáčku vložíme cibuli, zalijeme olejem, navrch naskládáme natěsno ptáčky a dáme zapéct do maximálně rozehřáté trouby na 10 minut, pak zmírníme a dopékáme při 150°C cca 45 minut, až je maso měkké. Během pečení poléváme vypečenou šťávou nebo podle potřeby podléváme horkou vodou. Když jsou ptáčky pečené, vyjmeme je z výpeku, který přivedeme k varu, vyrestujeme do zlatohněda, zalijeme trochou vody a zahustíme instantní jíškou, dochutíme solí, pepřem a lžičkou hořčice. Ptáčky vložíme zpět do šťávy a prohřejeme.

Mexický guláš se sýrem

600 g předního (nebo zadního) hovězího masa,80 g sádla (nebo oleje),2-3 střední cibule,2 lžičky mleté sladké papriky,sůl,1/2 lžičky drceného kmínu,rovná lžička majoránky,2 lžíce hladké mouky,2 stroužky česneku,1/4 l vývaru z masoxu,100 g strouhaného sýra, 3 lžíce kečupu

Nejdříve si opláchneme a osušíme maso a nakrájíme ho na kostky. Potom si oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky. Připravíme si vývar buď z masoxu, nebo necháme v horké vodě rozpustit kostku "gulášová šťáva" připravená tekutina nám bude sloužit na podlévání. V kastrolu si nechám rozpálit sádlo (lze použít i olej, ale výsledná chuť je trochu jiná), na něm osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené maso a po všech stranách ho orestujeme. Potom ho poprášíme hladkou moukou a necháme trochu opražit. Přidáme mletou sladkou papriku, sůl, drcený kmín, prolisovaný česnek, vše zamícháme a opět trochu osmahneme. Potom za stálého míchání postupně podléváme vývarem až je maso "zatopené". Přidáme majoránku a kečup, promícháme a pod pokličkou necháme maso dusit doměkka. Občas zkontrolujeme, zamícháme, případně přilijeme vývar.Když je maso měkké, guláš ochutnáme a případně přichutíme. Můžeme přidat i dvě lžíce sterilovaného hrášku,který necháme pouze prohřát. Na talíři guláš posypeme nahrubo strouhaným sýrem a případně i na nudličky rozkrájenou šunkou. Vhodnou přílohou je rýže, knedlík či chléb, hodí se zapít pivem. Poznámka: Vzhledem k delší době úpravy masa se vyplatí dělat v papiňáku. Papinův hrnec zavíráme v okamžiku, kdy se maso má dusit a odkryjeme po 35 až 40 minutách.

6. srpna 2012

Babské kuře

5-6 velkých brambor, majoránka, sůl, česnek, kmín, 3 rohlíky, 2 dl mléka, lžička vegety, lžíce sádla, 100 g slaniny, cibule, 4 vejce, kuře, grilovací koření (nebo koření na pečené kuře)

Očištěné kuře rozporcujeme na osm dílků. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme nasáknout.Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme na kostičky pokrájenou slaninu, nadrobno posekanou cibuli a osmažíme.Brambory oloupeme, nastrouháme a slijeme z nich puštěnou vodu. Osolíme, přidáme majoránku, kmín, rozmačkaný česnek, 2 vejce a promícháme. K rohlíkům přidáme vegetu, celý obsah pánve, 2 vejce a promícháme. Bramborovou a rohlíkovou směs smícháme dohromady a nalijeme do dobře vymazaného pekáče. Na ni naskládáme osolené kousky kuřete kůží dolů, lehce do směsi zatlačíme a posypeme grilovacím kořením. Přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Po 45 minutách vytáhneme, kousky kuřete otočíme kůží nahoru, posypeme grilovacím kořením a už bez pokličky dopečeme do zezlátnutí masa.Podáváme se zeleninovým salátem nebo s kysaným zelím.

Dietní pečené kuře s rýží

kuře, větší cibule, 1,5 hrnku rýže, elektrická trouba 3 hrnky vody, plynová 4,5 hrnků vody, trocha oleje, sůl
Kuře nakrájíme na 10 kusů - hřbet, stehýnka na půl, prsíčka na 4 kousky, křidýlka zvlášť. Posolíme, mírně podlejeme a dáme péct do hlubokého pekáče do předehřáté trouby na 200 °C. Cibulku nakrájíme na drobno,osmažíme na malém množství oleje, pak přidáme rýži, necháme ji zesklovatět a vše zalejeme vodou. Přidáme ke kuřeti a zapékáme zhruba ještě 40 minut. Rýže nasákne krásně kuřecí chuť. Obměna: do rýže můžeme přimíchat na kousky pokrájenou zeleninu, případně použít mraženou.

Irský hrnec

600 g vepřového masa (plecko, kýta), 600 g brambor, 2 velké mrkve, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku,sůl, tymián, drcený bobkový list, 2 hrnky vývaru (i z kostky), lžíce sádla

Brambory, mrkev a cibuli nakrájíme na plátky, maso na kostky, česnek nadrobno. Zapékací mísu (pekáč, remosku) vymažeme sádlem. Brambory rozdělíme na třetiny, ostatní suroviny na poloviny. Na dno mísy (pekáče,remosky) dáme jednu třetinu brambor, lehce osolíme a posypeme tyminánem. Na brambory polovinu cibule, pak polovinu masa, posypat polovinou česneku, osolit, poprášit bobkovým listem a posypat polovinou mrkve. Všechno zopakovat. Poslední vrstvu bude tvořit třetí třetina brambor, osolených s posypaných tymiánem. Všechno zalijeme vývarem, přiklopíme a dáme péct. Pečeme pomalu 2-3 hodiny. Tekutina by měla být na konci téměř všechna vsáknutá a odpařená. Opatrně se solí, vývar může být slaný.

Božské kostky

4 vejce,špetka soli,100 g cukru,1 l mléka, 3 vanilkové cukry,25 g kukuřičné škrobové moučky,100 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 3 balíčky vanilkového pudinku, sklenice kompotovaných meruněk, 400 ml ricotty (italský sýr), čokoládová poleva, čokoládové hobliny, 100 ml smetany ke šlehání

Žloutky oddělíme od bílků. K bílkům přidáme sůl a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme do pěny spolu s cukrem a jedním sáčkem vanilkového cukru. Mouku,škrobovou moučku a prášek do pečiva smísíme a přimícháme ke žloutkům.Nakonec do těsta lehce vmícháme tuhý sníh.Do formy(pekáče) vyložené pečícím papírem rozetřeme rovnoměrně těsto a formu vložíme do trouby předehřáté na 200°C.Pečeme přibližně 15 minut dorůžova.Z pudinkového prášku,mléka a dvou sáčků vanilkového cukru uvaříme pudink,který necháme vychladnout.Riccotu našleháme a pudink do ní po částech vmícháme.Korpus poklademe dobře okapanými meruňkami,potřeme silnou vrstvou pudinkové hmoty a dáme přibližně na dvě hodiny do ledničky ztuhnout. Nakonec dozdobíme čokoládovou polevou,ušlehanou šlehačkou a také čokoládovými hoblinkami.

Pomerančové řezy se šlehačkou

4 vejce,4 lžíce cukru krystal,2 lžíce oleje,lžička prášku do pečiva, 14 až 16 lžic polohrubé mouky,0,5 pomeranče (sladký, středně velký)
náplň: 1,5 sladkého středně velkého pomeranče,šlehačka ke šlehání (2dl),2 lžíce krystalového cukru (nebo i více), želatinový ztužovač dr. Oetker za studena


Žloutky s cukrem ušlehat,přidat mouku s práškem do pečiva, olej a drobně rozsekaný pomeranč i se šťávou.Nakonec vmíchat tuhý sníh z bílků,natřít na pečící papír a péct v předehřáté troubě na 200 C 12 - 15 min.Upečené těsto nechat vychladnout, odlepit od papíru. Ušlehat šlehačku s cukrem, ztužovač si rozdělat podle návodu a smíchat s ušlehanou šlehačkou, nakonec přidat na kousky nakrájený pomeranč.(Vyteklou šťávu jsem tam nedala.) Ochutnejte a když tak doslaďte. Těsto překrojit na půlku. Na jednu namazat náplň, přiklopit druhou půlkou a přitlačit.Nechat do druhého den z lednice.Při podávání trochu posypat moučkovým cukrem.

Pomerančové řezy

piškot : 4 vejce,20 dkg cukru moučka,20 dkg polohrubé mouky, 0,5 prášku do pečiva,5 lžic horké vody, 5 lžic oleje.Sníh vmíchat nakonec.
krém: 3 tvarohy, šlehačka,1 kg pomerančů,citrón,2 práškové želatiny,dortové želé,mandarinkový kompot,25 dkg cukru

Upečeme piškotový korpus, na vychladlý nalijeme krém, necháme aspoň 2 hodinky ztuhnout,poklademe mandarinkami a zalijeme dortovým želé.
Krém: vymačkáme z pomerančů 350 ml šťávy, nasypeme do ní 2 želatiny (40 gr) a necháme půl hodiny bobtnat. Zatím si ušleháme 1 šlehačku a v jiné nádobce vyšleháme 3 tvarohy ve vaničce s 25 dkg cukru moučka a šťávou z 1 citrónu. Pomerančovou želatinu rozpustíme zahřátím a vlažnou vmícháme do tvarohu. Nakonec vmícháme šlehačku. Krém je dost řídký, ale po pár minutách začne tuhnout. pomerancove-rezy-s-cokoladou

Buchta Himaláje

2 vrchovaté hrnky hladké mouky, hrnek pískového cukru, kypřící prášek, hrnek mléka, 0,5 hrnku oleje, 2 vejce, 2 i více lžic kakaa
náplň: 2 tvarohy v papíru, 1 vanilkový pudinkový prášek, hrnek cukru moučka, 2 vejce, hrnek mléka

Vejce vyšleháme s cukrem a postupně přidáme všechny suroviny, něco přes půl těsta vlijeme na plech s vyšším okrajem, na toto těsto přijde nádivka z tvarohu: Cukr ušleháme s vejci, přidáme tvaroh a mléko a vanilkový pudinkový prášek. Nádivku jsem na těsto dávala lžící, aby se nepropadla na dno. Nahoru přijde zbytek tmavého těsta. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Krájíme až úplně studené. 

Tříbarevný koláč

tmavé těsto : 30 dkg polohrubé mouky,10 dkg másla (rozpustit), 10 dkg cukru krupice,5 lžic studené vody, vejce,3 lžíce kakaa, 0,5 prášku do pečiva
druhá vrstva : 50 dkg tvarohu ve vaničce,13 dkg moučkového cukru,2 žloutky
třetí vrstva : 20 dkg cukru krupice,25 dkg polohrubé mouky, 0,5 prášku do pečiva, 0,5 skleničky oleje,6 lžic studené vody,3 vejce a 2 zbylé bílky

Tmavé těsto: všecky suroviny dáme do mísy, ručně vypracujeme těsto a rukama navlhčenýma studenou vodou urovnáme na vysoký plech 30 x 40 cm, vyložený pečícím papírem.Tvarohy s cukrem a žloutky krátce sešleháme a nalijeme na těsto. Všecky suroviny na třetí vrstvu dáme do mísy a krátce sešleháme. Nalijeme na tvaroh a pečeme na 180°C 30 minut.

Tvarohová zebra

na těsto: 100 g změklé Hery nebo podobného tuku,100 g moučkového cukru,vejce,špetka soli, 225 g polohrubé mouky
náplň : 1 kg tvarohu (4 vaničky, stačí 1,5% tuku),zakysaná smetana (200 g Rama Cremefine zakysaný krém jemný),150 ml mléka,150 g moučkového cukru ,2 vejce ,1,5 balíčku vanilkového pudinku (já použila adekvátních 60g škrobu Gustin),balíček vanilkového cukru ,3 polévkové lžíce kakaa


Těsto : Všechny suroviny bez mouky dáme do šlehací mísy a ručním šlehačem vyšleháme, až se suroviny spojí. Stejně dobře by šla použít šlehací metla. Nakonec vsypeme mouku a vyšleháme v hladké těsto. Těsto rozprostřeme do zavírací dortové formy, kterou jsme důkladně pomazali tukem. Těsto rozprostřeme pomocí prstů, jakoby ho natlačíme do roviny a na bocích ho vytáhneme mírně nahoru.
Náplň : Do šlehací nádoby (měla by stačit dvoulitrová) vyklopíme tvarohy, zakysanku, cukry a vejce. V hrnečku rozmícháme pudinkový nebo škrobový prášek v uvedeném množství mléka, po rozmíchání také vlejeme do nádoby a šlehačem (nebo metlou, ale je toho hodně!) vyšleháme na hladký krém.
Polovinu krému přelijeme do jiné nádoby a do původní šlehací přidáme 3 polévkové lžíce kakaa, nejprve zamícháme a pak důkladně zašleháme, aby nebyly kakaové hrudky.Vezmeme dvě polévkové lžíce a střídavě dáváme do formy na připravené těsto světlý a tmavý tvarohový krém. Lžíci vylejeme vždy doprostřed, jako na fotce nahoře. Kdyby byl krém hodně hustý a tvořil "kopec", můžeme s celou formou mírně vodorovně zatřást, tvaroh si sedne do roviny. Takto střídavě naplníme celou formu až do spotřebování obou barev krému.

Tvarohový zákusek s meruňkami

těsto :2 hrnky polohrubé mouky,prášek do pečiva, hrnek cukru krupice smícháme, přidáme 2 vejce, 0,5 hrnku oleje a hrnek mléka
krém : 2 tvarohy,zakysaná smetana,šlehačka,4 plátky želatiny, vanilkový cukr,8 dkg moučkového cukru, meruňkový kompot


Těsto krátce vyšleháme, nalijeme polovinu těsta na vysoký plech 30 x 40 cm, vyložený pečícím papírem. Do zbytku těsta přidáme 1 lžíci kakaa, rozmíchaného v trošce vody a nalijeme na světlé těsto. V předehřáté troubě upečeme na 180°C 20 - 25 minut. Na vychladlý moučník naskládáme kousky kompotovaných okapaných meruněk a natřeme krém.
Krém: 2 tvarohy ve vaničce, 1 zakysanou smetanu, 1 vanilkový cukr a 8 dkg cukru moučka vyšleháme a přimícháme ušlehanou šlehačku. Nakonec do krému přidáme 4 želatinové plátky od Dr. Oetkera, rozpuštěné podle návodu na sáčku. Krém můžeme posypat například strouhanou čokoládou. Moučník necháme v ledničce ztuhnout, nejlépe do 2. dne.

Tvarohový tunel s banánem

těsto : 4 vejce a 4 lžíce cukru moučka vyšleháme do pěny, vmícháme 4 lžíce polohrubé mouky s 2 lžícemi kakaa,lžící strouhané čokolády
náplň : 13 dkg změklého másla a 13 dkg cukru moučka vyšleháme, přidáváme 50 dkg tvarohu ve vaničce a vyšleháme hladký krém


Těsto upečeme na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě na 180°C 10 minut. Piškot je tenký. Stáhneme i s papírem na studenou podložku a necháme vychladnout. Formu na srnčí hřbet vyložíme potravinovou fólií. Odkrojíme si z korpusu pruh na přikrytí, zbytkem plátu vyložíme formu a přečnívající kousky piškotu odřízneme. Prohlubeň vyplníme do poloviny tvarohovým krémem, položíme po celé délce banány (mně vyšel jeden a půl, byly velké). Doplníme krémem až po okraj (vyšlo mi krému přesně). Přiložíme odložený plát piškotu a mírně přitlačíme. Já jsem ještě přikryla pečícím papírem a zatížila prkénkem. Necháme v ledničce ztuhnout alespoň půl dne. Potom převrátíme formu na tác, odstraníme fólii a polijeme čokoládovou polevou.