13. ledna 2012

Jemný bratislavský guláš

75  g celeru, 50 g mrkve, 50 g  okurek, 50 g sterilovaných žampiónů, 75 g  šunky,50  g papriky, 25 g rajčat, 50 g šlehačky, 1/4 hlávkového  salátu, citrón, sůl, bílý pepř ,0,5 vejce uvařené natvrdo  
Uvařený celer a mrkev nastrouháme na nudličky, přidáme spařené a na proužky nakrájené  papriky, okurky, žampióny a šunku. Osolíme, opepříme a přidáme citrónovou šťávu. Vychladíme a vmícháme ušlehanou smetanu. Podáváme na salátových listech, zdobené  plátky vajíčka.

Guláš s houbami

500 g hovězí kližky, 300 g cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 0,5 l vývaru (stačí z kostky bujónu), sůl, mletý pepř, mletá paprika, 200 g mražených nebo nakládaných hub, 2 lžíce sterilované červené papriky (proužky) ,3 lžíce kečupu (rajčatového protlaku), pár kapek worcesteru, 3 lžíce oleje (sádla)

Nejdříve oloupeme cibuli a na oleji nebo sádle ji osmahneme dozlatova. Přidáme na větší kostky nakrájené hovězí maso (kližka je nejlepší, ale lze použít i jiné) a také osmahneme po všech stranách. Osolíme, opepříme, posypeme paprikou, zamícháme, přidáme mouku a za stálého míchání necháme trochu opražit. Potom postupně zaléváme vývarem, mícháme, přidáme kečup, worcester a prolisovaný česnek. Dusíme zvolna pod pokličkou až je maso měkké. Občas mícháme a v případě potřeby přiléváme vývar. Teprve ke konci přidáme houby a sterilovanou červenou papriku. Společně necháme podusit už jen pár minut. Podáváme s rýží, knedlíky všeho druhu, ale i s bramboráčky. Doplníme zeleninovým salátem dle chuti a možností. 

Kotlíkový guláš

375  g hovězího masa, 0,5 kg brambor, 50  g vepřového sádla, cibule, 125 g  papriky,125 g rajčat, 0,5  lžíce hladké mouky, 10 g mleté  papriky pálivé, paprika, 0,5  lžičky majoránky, 1/4 lžíce soli, 0,5 sklenky bílého  vína  
Cibuli  osmahneme na sádle, přidáme nakrájené maso, opečeme, podlijeme  vínem, přidáme  nakrájené brambory, rajčata, papriky, mouku,  popřípadě trochu vody, osolíme,  okořeníme, dusíme. Kotlíkový  guláš se nesmí míchat, pouze se jím může  potřásat.

Černý guláš

1 kg hovězího masa (kližka, krk, zadní), černé pivo, 4 cibule, 4 stroužky česneku,feferonka, sůl, mletý pepř, lžíce majoránky, lžíce sladké papriky,patka staršího chleba,olej 

Cibuli a česnek oloupeme a nahrubo nakrájíme. Na větší kostky si nakrájíme také maso.V kastrolu rozpálíme olej a necháme na něm zezlátnout nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidáme maso a orestujeme. Jakmile se „zatáhne“, osolíme ho, přidáme mletý pepř, majoránku a sladkou mletou papriku a pokrájenou 1feferonku. Promícháme a asi po dvou minutách zalijeme asi 2/3 černého piva. Opět promícháme, kastrol přikryjeme, zmírníme příkon tepla a pomalinku dusíme. Je třeba mít trpělivost, než bude maso měkkém, může to trvat i dvě hodiny. Guláš by měl pouze zvolna probublávat. Občas zkontrolujeme a podle potřeby podlijeme zbývajícím pivem. Když je maso skoro měkké, přidáme nastrouhaný chléb, promícháme a necháme dále dusit, až se drobečky chleba rozpustí a vznikne krásná hustá tmavá omáčka. Podáváme s knedlíkem nebo s čerstvým chlebem. Můžeme ozdobit kroužky cibule.

Plzeňský guláš

375  g předního hovězího, 35  g rostlinného tuku, 75 g cibule, stroužek  česneku, 7.5  g mleté papriky, sůl mletý pepř, 3 dl vývaru, 25 g  hladké mouky, 20 g slaniny 50 g nakládané kapie a celeru 1  vařená  vejce

Na tuku  zpěníme  nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, zpěníme, přidáme na kostky  nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme.  Přidáme pepř, utřený česnek, sůl  , podlijeme částí vývaru  a dusíme. Pod poloměkkým masem vydusíme šťávu do tuku,  zaprášíme  moukou, osmahneme, zalijeme vývarem a dusíme do změknutí. Maso vyjmeme,  šťávu přecedíme na maso. Nakrájenou slaninu orestujeme, přidáme nakrájené kapie  a celer, prohřejeme a směsí a vejci  zdobíme porce guláše.

Ukrutný guláš

500 g hovězí kližky, 2 nožičky párků, 2 větší cibule, 3-4 stroužky česneku, malá sklenice sterilovaného leča, sůl, mletý pepř, olej, chilli, majoránka, nastrouhaný tvrdý sýr, naťová cibulka, 1 lžíce hladké mouky, 2 dl zakysané smetany

Omyjeme hovězí maso a nakrájíme si jej na kostky. Oloupeme cibuli a také ji nakrájíme na kostičky. V papiňáku rozpálíme olej, na něm zpěníme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky a krátce osmahneme, aby se zatáhlo. Podlijeme jej horkou vodou nebo ještě lépe horkým masovým vývarem (množství podle velikosti papiňáku) a papiňák uzavřeme. Dusíme 25 minut, poté papiňák otevřeme, přidáme nakrájenou uzeninu, vše zalijeme lečem, osolíme, opepříme, přidáme chilli, rozetřený česnek a majoránku a chvíli společně povaříme. Občas zamícháme. Jakmile všechny suroviny změknou, zahustíme zakysanou smetanou. Pokus se nám zdá guláš řídký, můžeme jej ještě poprášit trochou mouky. Místo smetany lze guláš také zahustit nastrouhaným tvrdším chlebem. Podáváme s přílohami, které jsou ke guláši obvyklé - s chlebem, pečivem či těstovinami. A s nezbytnou sklenicí oroseného piva.
Poznámka: Guláš vaříme pokud možno v papiňáku - pokud jej nemáte, je nutné si popsaný postup přizpůsobit tj. zejména prodloužit dobu dušení masa. Ještě než začneme s jeho přípravou, zásobíme se dostatečným množstvím piva. Guláš má jméno ukrutný proto, že po něm následuje ukrutná žízeň. 


Kuřecí minutkový guláš

500 g kuřecích prsíček, sterilovaná kapie, sůl, mletá paprika, kečup, máslo, olej
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Když maso zbělí, osolíme je, přidáme mletou papriku a kapii. Ještě asi 3 minuty opékáme, pak přilijeme asi lžíci kečupu a přidáme pro zjemnění kousek másla. Po rozpuštění másla můžeme podávat. Vhodná příloha je rýže. 

Malá vychytávka na dobrý guláš

Podstatou guláše je, že se musí dělat na kraji plotny, musí se pouze \"převalovat\" a zásadně nespěchat. Musí se lehce připálit.Základem musí být hovězí kližka. Kdo má rád řádné maso, může dát půl na půl kližku a kvalitní zadní. Kližku umeleme, zadní na kostičky. Zahušťujeme pouze chlebem. Řádně, s láskou připravený guláš (začíná se ráno, je k večeři) si vystačí pouze s cibulí (1:1 k masu) a solí. Papriku a další koření si může přidat každý sám dle libosti.

Farmářský guláš

800 g hovězí kližky, 100 g červené cibule, 100 g pórku, 100 g mrkve, 10 stroužků česneku,5 brambor, 5 lístků bobkového listu, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře,100 g rajčatového protlaku, 30 g sušených lesních hub, 1,5 l hovězího vývaru,0,5 l kvalitního červeného vína, 100 ml oleje, sůl

Sušené houby namočíme do vody. Kližku očistíme a nakrájíme na kostky. V hrnci na rozpáleném oleji maso zprudka a krátce opečeme, poté jej osolíme a opepříme.V pánvi orestujeme nakrájenou zeleninu, přidáme koření a orestujeme, vložíme protlak, orestujeme, přidáme houby a opět orestujeme.Takto připravenou zeleninu přidáme k masu, zalijeme hovězím vývarem, vínem a dusíme hodinu, poté přidáme oškrábané a na větší kostky nakrájené brambory a dusíme do změknutí.

Guláš z mletého masa

750 g vepřového plecka (ramínka), 4 cibule, olej, sůl, česnek, paprika, pepř, kmín,majoránka, 2 gulášové kostky, bobkový list, hladká mouka 

Maso umeleme na větší kousky. Do kastrolku dáme olej a najemno nakrájenou cibuli a necháme smažit dozlatova. Pak do ní přidáme umleté maso,přidáme papriku a orestujeme. Dále přidáme sůl, kmín, gulášové kostky, bobkový list , přidáme česnek, podlijeme vodou a necháme dusit do změknutí. Když je maso měkké, necháme vydusit přebytečnou vodu, zamícháme asi 1 lžíci hladké mouky, podlijeme vodou a necháme chvilku povařit. Nakonec přidáme majoránku. Podáváme s knedlíky nebo těstovinami.

11. ledna 2012

Guláš se žampiony a vínem

800 g hovězího masa na guláš, 5 cibulí, 8 žampionů, 50 g slaniny, 2 lžíce oleje, 200 ml červeného vína, 100 ml zakysané smetany, bujónová kostka, 2 bobkové listy, 8 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 5 jalovčinek , sůl , 2 lžíce hladké mouky,  lžíce ostrého kečupu, 50 g másla,  lžíce estragonu

Maso opláchneme a nakrájíme na gulášové kostky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme i slaninu. V kastrolu rozpálíme dvě lžíce oleje a společně s ním rozškvaříme nakrájenou slaninu, na tom osmahneme cibuli a opečeme po všech stranách kostky masa. Podlijeme vývarem z kostky bujónu, zamícháme a pod pokličkou dusíme asi 3/4 hodiny. Občas zkontrolujeme, aby se nevydusila všechna tekutina a zamícháme.Zatím oloupeme žampiony a nakrájíme je na plátky. Po uplynutí stanovené doby přidáme všechno koření a sůl a dusíme dál, až se maso změkne a téměř všechna tekutina vysmahne. Potom podlijeme vínem (případně horkou vodou) a chvíli dusíme. Přidáme zakysanou smetanu smíchanou s hladkou moukou, na plátky pokrájené žampiony (nebo jiné čerstvé houby) a pomalu povaříme. Nakonec zamícháme lžíci ostrého kečupu (omáčku obarví), oříšek másla a lžičku estragonu, ochutnáme a podle potřeby dosolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovým, rybízovým nebo višňovým kompotem. 


Guláš Flamendr

600 g hovězího masa, 100 g sterilovaných okurek, 100 g sterilovaných feferonek,100 g oleje, 150 g kečupu, worcester, pepř, sůl
Maso nakrájíme na nudličky, zprudka opečeme v rozpáleném oleji, osolíme, opepříme, ochutíme kečupem. Přidáme okurky, feferonky (kapii), dochutíme worcesterem a dusíme do změknutí. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

Cikánský guláš

1/8 másla, 3 cibule, 300 g slaniny, červená paprika-mletá, trochu chilli,smetana, jíška, sůl, pepř, 1600 g vepřového masa 

Vepřové maso nakrájíme na menší kostičky. Cibuli  a slaninu osmažíme na tuku tak, aby příjemně zavoněla. Přidáme nakrájené maso, zaprášíme  paprikou a chilli, na vyšším stupni osmažíme. Pak oheň zmírníme a nyní již jen zvolna dusíme do změknutí. Zahustíme jíškou, zalijeme smetanou a vaříme asi 10 minut dále. Podáváme s knedlíkem, pečivem.

Segedínsky guláš

750 g vepřového masa, sůl, 3 lžíce oleje či sádla, 60 g cibule, 2 stroužky česneku, lžička mleté papriky, lžička kmínu,  hrneček masového vývaru, kostka gulášová šťáva, 300 g kysaného zelí, 4 lžíce zakysané smetany,  lžíce hladké mouky,  (brambory)

Vepřové maso (ramínko, bůček) opláchneme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozpálíme tuk, osmahneme na něm cibuli a česnek, potom přidáme lžičku mleté papriky a kmínu, přilijeme lžíci vývaru a zamícháme. Vsypeme nakrájené a osolené maso a osmahneme jej, aby se zatáhlo. Jakmile zesvětlá a je ze všech stran lehce opečené, přidáme vývar, rozdrobíme do něj kostku gulášová šťáva (nemusí být) a necháme maso asi třicet minut dusit pod pokličkou. Občas zkontrolujeme, zda se voda nevydusila a případně zamícháme. Mezitím si necháme odkapat kysané zelí, je-li hruběji nakrájené, tak ho ještě překrájíme. Celé množství zelí rozdělíme na polovinu. První část přidáme k masu po 30 minutách dušení a zamícháme. Zalijeme zbytkem vývaru nebo vařící vodou a dusíme, až je maso měkké. Ke konci dušení přidáme druhou část kysaného zelí. do zakysané smetany vmícháme trochu hladké mouky a vmícháme ji do omáčky. Můžeme také přidat lžíci rajčatového protlaku (přidá omáčce trochu barvu). Ochutnáme a případně při¨solíme. Klasickou přílohou je houskový knedlík.

Uherský guláš se zelím

750 g kysaného zelí, 300 g uzeného masa, 300 g vepřového masa z ramínka nebo plecka, 50 g slaniny, paprika, 2 PL sádla, 2 PL hladké mouky, 1/4 l kysané smetany, sůl.

Kysané zelí překrájíme, zalijeme vodou a hned do něho přidáme omyté a na kostky krájené uzené maso a stejně krájené vepřové maso. Doplníme na kostičky rozkrájenou a rozškvařenou slaninou i paprikou. Přikryjeme a dusíme do změknutí. Zvlášť na pánvi připravíme ze sádla a mouky světlou jíšku, dobře ji s vodou povaříme a zahoustlou přidáme k masu se zelím. Doplníme smetanou a vše dobře promícháme a prohřejeme. Podle chuti teprve dokořeníme solí, popřípadě i pepřem. Je to úprava podobná segedínskému guláši. Doporučená příloha: houskové knedlíky, noky nebo chléb. 

Guláš z húb a paprík

80 g tuku (sádlo), 2 velké cibule, 500 g čerstvých hub (směs), 4 papriky (2 červené), 4 stroužky česneku, sůl, lžička kmínu, vrchovatá lžíce sladké mleté papriky, 200 ml vývaru z kostky bujónu, lžíce hladké mouky,200 ml bílého jogurtu nebo zakysané smetany, (tvrdý sýr na posypání) 

Nejdříve si očistíme houby a nakrájíme je na silnější plátky. Z paprik odstraníme jádřince, opláchneme je a nakrájíme na větší kousky. Oloupeme a pokrájíme cibuli, česnek oloupeme a prolisujeme. V kastrolu rozpálíme tuk, zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Poté přidáme nakrájené houby, sůl, prolisovaný česnek, kmín, mletou papriku, podlijeme polovinou vývaru, promícháme a asi pět minut podusíme. Přidáme nakrájené papriky (kdo má rád ostřejší jídla, může přidat část paprik i pálivých), promícháme, přidáme zbytek vývaru a dusíme. Ve smetaně nebo v jogurtu rozšleháme hladkou mouku, vlijeme do guláše a za občasného míchání pokračujeme v dušení tak dlouho, až jsou papriky měkké. Na talíři můžeme guláš posypat nastrouhaným tvrdým sýrem. Podáváme se slaným rohlíkem. 

Barevný guláš

750 g hovězího nebo libového vepřového masa, 4 velké cibule, 4 papriky (čím více barev tím lépe), 4 rajčata nebo plechovka sterilovaných rajčat, několik stroužků česneku, sůl, mletá paprika, pepř, jíška, olej

Na oleji osmažíme na půlkolečka nakrájenou cibuli. Až je skoro růžová, zasypeme lžičkou mleté papriky, zamícháme a přidáme na kostky pokrájené maso. Ze všech stran opečeme. Osolíme, opepříme a zalijeme vodou nebo vývarem (i z kostky). Necháme dusit. Papriku nakrájíme na proužky, rajčata na čtvrtky (pokud používáme čerstvá, je třeba je spařit vařící vodou a oloupat), česnek na plátky. Až je maso téměř měkké, přidáme jíšku, všechnu zeleninu a dusíme do změknutí. Hotový guláš dochutíme solí a rozetřeným česnekem podle chuti. Podáváme s houskovym knedlikem nebo s pečivem.

Pivní guláš

750 g hovězí kližky, 3 velké cibule, 0,5 l světlého piva (10°), 2 lžíce sádla, 1 - 2 krajíce staršího chleba, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka, 3 stroužky česneku

Maso nakrájíme na kostky. Na sádle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme maso a společně smažíme za stálého míchání do ztmavnutí masa i cibule. Během míchání opepříme a okmínujeme. Pak podlijeme troškou vody a asi polovinou piva. Osolíme a pod pokličkou dusíme do změknutí masa. Je-li třeba doplnit tekutinu, přiléváme pivo. K měkkému masu přidáme rozdrobený nebo nastrouhaný chléb, majoránku a povaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme rozmačkaný česnek, případně dosolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo pečivem.

Prezidentský guláš

250 g nebo trochu více uzeného bůčku, 1 kg cibule, 1 kg hovězí kližky, červené víno, brambora, chlebová kůrka, uzená klobása, lžička hladké mouky, mrkev, trocha kořenové petržele, trocha celeru, sladká červená paprika, sůl, pálivé papričky, jalovec, majoránka, lžíce rybízového džemu, citrónová kůra, lžička kečupu, olej, šlehačka

Uzený bůček nakrájíme na drobné kostičky, hodíme do většího hrnce. A prudce škvaříme do doby, až se vyškvaří hodně sádla a z bůčku zbudou jen středně hnědé škvarečky. Cibuli nakrájíme na kostičky a vhodíme do takto připraveného tuku, za stálého míchání vyčkáme až bude sklovitě zlatá. Pak přidáme na kostky nakrájenou kližku, zamícháme, chvilku necháme nepodlité, pak začneme podlévat červeným vínem. Nastává nejdůležitější fáze, to jest samo vaření guláše.Hotový je, až je kližka zcela měkká, ale nerozpadá se. Čím pomaleji se vaří, tím je guláš lepší. Asi deset minut před koncem vaření přidáme jednu nadrobno nakrájenou chlebovou kůrku a jednu nastrouhanou menší bramboru (obojí na zahuštění) a jednu nadrobno nakrájenou uzenou klobásu a lžičku hladké mouky. Současně možno na velké pánvi vyrábět kašičku na dochucení. Dělá se takto: na rozpálený olej se dá nejprve nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná mrkev a trochu podobně připravené petržele a celeru. Když je to víceméně usmaženo, přidá se další ingredience - sůl, hodně červené sladké papriky, přiměřené množství (nikoliv příliš malé) rozdrcených pálivých papriček, či jiného ostrého koření, rozdrcený pepř a hlavně jalovec!, majoránka, nějaké další zelené bylinky, lžíce rybízového džemu, dost nastrouhané citrónové kůry, lžička kečupu, případné další koření dle vlastního výběru. To vše dohromady se několik málo minut za stálého míchání smaží na oleji, čímž se otevřou všechny chutě a splynou s olejem. Obsah pánve se pak přidá do hrnce s gulášem, dvě minuty se to na mírném ohni intenzívně míchá, pak se guláš odstaví a nechá chladnout. Když  je úplně studený, zamíchá se do něj jedna ušlehaná šlehačka. Den se nechá odpočívat a druhý den se ohřáté jí.

Guláš z hovězího masa

750 g hovězího masa, 80 g sádla, 500 g cibule, 10 g sladké mleté papriky,lžička kmínu,lžička majoránky, sůl, 3 stroužky česneku, 30 g hladké mouky, 1 l vývaru z kostky

Na guláš použijeme nejlépe hovězí maso z kližky, ale vhodné je i maso z hovězí plece. Opláchneme ho, osušíme a případně zbavíme tuhých blan a šlach. Nakrájíme ho na větší kostky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Připravíme si vývar. V kastrolu rozpálíme sádlo (můžeme také použít slaninu) a na něm orestujeme všechnu nakrájenou cibuli. Jakmile je světle žlutá, přidáme nakrájené maso a orestujeme. Osolíme, přidáme papriku, majoránku, kmín a prolisovaný česnek. Promícháme a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Maso dusíme pod pokličkou na mírném ohni, počítáme s tím, že to bude trvat asi hodinu nebo až hodinu a půl. Záleží na kvalitě masa. Je-li třeba podléváme vývarem a promícháme. Když je maso poloměkké, necháme šťávu zčásti vysmahnout, zaprášíme hladkou moukou, promícháme, osmahneme a poté znovu přilijeme vývar a dusíme, až je maso měkké. Hotový guláš podle potřeby přisolíme.Podáváme s houskovým knedlíkem či s chlebem nebo pečivem.
Výše uvedený základní postup lze do jisté míry obměňovat – kdo má rád ostřejší, přidá třeba část pálivé papriky, kdo má rád česnek, přidá více česneku atd.