5 vepřových řízků, sůl, hladká mouka, 5-10
brambor, vejce, kmín, majoránka, stroužek česneku, olej
Nejdříve připravíme těsto jako na bramborák.
Množství brambor záleží na jejich velikosti, měly bychom mít tolik těsta,
abychom v něm mohli obalit všechny řízky z obou stran. Brambory očistíme,
nastrouháme a odcedíme všechnu přebytečnou tekutinu, aby těsto bylo dostatečně
husté. Přidáme sůl, majoránku, kmín, celé vejce, prolisovaný stroužek česneku a
asi 3 lžíce hladké mouky. Dobře promícháme. Řízky lehce po obou stranách
naklepeme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Na hlubší pánev si dáme rozpálit
olej. Řízek potřeme po jedné straně směsí na bramborák a touto stranou dolů ho
vložíme do rozpáleného oleje. Lžící navršíme směs na vrchní stranu a smažíme po
jedné straně asi 8 minut, potom opatrně obrátíme. Podáváme s oblohou z čerstvé
sezónní zeleniny, protože je to poměrně vydatné jídlo. A pokud musíme mít i
přílohu, použijeme třeba bramborovou kaši.
Žádné komentáře:
Okomentovat