25. února 2010

Makové žemle

500 g polohrubé mouky, 30 g droždí,1/4 l vlažného mléka,50 g másla,1 vejce, 1 čajové lžičky soli,
na špičku nože pepř a strouhaný muškátový oříšek, 2 žloutky,2 polévkové lžice mléka, 4 polévkové lžice máku, máslo na plech
Mouku prosijeme do mísy a uprostřed vyhloubíme důlek.Rozdrobíme do něj droždí, zamícháme s trochou vlažného mléka a mouky na kvásek.Přikryjeme a necháme 15 min. kynout.Do vykynutého kvásku přidáme sůl, rozpuštěné máslo, vejce, pepř a muškátový oříšek, vše promícháme, přidáme zbytek mléka a vypracujeme hledké těsto. Přikryjeme a necháme ještě 30 min. kynout.vymažeme máslem 1 až 2 plechy na pečení. Z vykynutého těsta nakrájíme 20 stejných dílů o hmotnosti 40g.Pomoučenýma rukama každý díl vytvarujeme dokulata, bochánky narovnáme na plechu a trochu zploštíme. Necháme je na plechu ještě 20 min. kynout.Troubu vyhřejeme na 200°C . Žloutky vyšleháme s mlékem a potřeme žemle. Posypeme mákem a ve středu nakrojíme do kříže . Žemle pečeme 20 min. na druhé příčce odspodu. Na začátku pečení nalijeme na dno trouby šálek vody.


Žádné komentáře:

Okomentovat