25. února 2010

Celozrnné bylinkové bagety

250 g hladké pšeničné mouky, 150 g celozrnné žitné mouky,kostka droždí, 4 lžíce oleje, 300 ml vody,
1 žloutek 1 lžička soli, hrst jemně sekaných bylin podle chuti,( řeřicha,pažitka,oregano,yzop,estragon), popřípadě mák nebo sezam na posypání
Z trochy mouky, droždí a vlažné vody vypracujeme kvásek. Když vzejde, vlijeme ho do mísy s moukou, přilijeme olej a přisypeme sůl a bylinky. Vypracujeme tužší těsto, které necháme v teple kynout. Po vykynutí srazíme a necháme vykynout znovu. Poté těsto rozdělíme na 4 části a tvarujeme dlouhé bagety. Položíme je na pečícím papírem opatřený plech, potřeme žloutkem a pokud chceme, posypeme mákem nebo sezamem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 15 minut.Výborně chutnají s bylinkovým máslem.

Žádné komentáře:

Okomentovat