500 g hovězí maso (kliška,
zadní), 0,8 dl olej, 200 g cibule, 20 g červená paprika, 20 g sůl, 1 g kmín, 5 g
česnek, 600 g brambory, 100 g paprikové lusky, 800 g rajčata
noky: 60 g mouka, vejce, 2 g sůl
Hovězí maso omýt a nakrájet na
malé kousky. V hrnci zahřát olej a nechat zesklovatět nadrobno pokrájenou
cibuli. Odstavit z plotny a zaprášit sladkou červenou paprikou. Rychle
promíchat, přilít trochu vody a vařit tak dlouho, dokud se voda nevyvaří, vše
dusit ve vlastní šťávě. přidat pokrájené maso, osolit, promíchat a pod
pokličkou dusit při mírné teplotě až se vývar z masa vyvaří, přidat kmín a
prolisovaný česnek. koření promíchat a stále přilévat jen tolik vody, aby se
maso dusilo v troše vývaru. Mezitím pokrájet omyté brambory na kostičky 1x1 cm
a nechat stranou ve studené vodě. Zelenou papriku a rajčata pokrájet na stejně
velké kousky. Z vejce, mouky, vody a soli vypracovat tuhé těsto a na pomoučeném
vále utvořit malé nočky. Uvařit je v lehce osolené vodě, přecedit, hodně
propláchnout studenou vodou a odložit stranou. Když je maso téměř měkké, vodu
vyvařit a přidat připravené brambory a papriku. dobře promíchat a několik minut
společně orestovat. Pak zalít cca 1 l vody a při mírné teplotě vařit. Po
přejití varem přidat rajčata a vše uvařit doměkka. Poté přidat připravené noky
a nechat ještě asi 2-3 minuty táhnout. Podle chuti dosolit nebo přidat trochu
pálivé papriky. Dobrý kotlíkový guláš musí mít ohnivě rudou barvu a být velmi
vydatný.. Servírovat
horké, v polévkové misce.
OMG - ta čeština tady dostala zase pěkně na (_!_)
OdpovědětVymazat