2. února 2010

Zimní slepičí polévka s houbami

slepice; dvojitá hrst hrubě nakrájené kořenové zeleniny (karotka, celer, petržel),1 menší cibule i se slupkou, bez kořínků, omytá; pár zrníček pepře a nového koření,2 karotky; 1/2 středního celeru; 1 větší petržel; 1 hrst sušený hub; 2 vejce,2 rohlíky, housky nebo kus veky; 3 lžíce oleje; 2 stroužky česneku; sůl; bílý pepř,sekaná petrželka


Houby namočte nejlépe přes noc do studené vody.Česnek prolisujte do 2 lžic oleje v misce a nechte rozležet. Slepici očistěte, omyjte, vložte do hrnce, přidejte dvojitou hrst nakrájené zeleniny,cibuli, koření, osolte, zalijte vodou a uvařte doměkka. Uvařenou slepici vyjměte, po částečném vychladnutí oberte maso bez kůže a nakrájejte je nebo natrhejte. Mrkev, celer a petržel očistěte, nakrájejte na kostičky, orestujte v čistém kastrolu na 1 lžíci oleje, přeceďte na ni vývar, uveďte do varu, pomalu ji uvařte téměř doměkka,přidejte maso a odstavte. Houby slijte, nechte okapat, pokrájejte, vložte na pánev s 1 lžící rozehřátého oleje,orestujte, osolte, opepřete, rozklepněte na ně vejce, umíchejte jako smaženici, vložte na dno polévkové mísy nebo jednotlivých talířů. Pečivo natrhejte nebo nakrájejte, v misce promíchejte s česnekovým olejem, na pekáčku vložte do rozpálené trouby, upečte dokřupava, vraťte do misky a postavte na stůl jako vložku do polévky.Polévku v kastrolu prohřejte, vlijte do polévkové mísy nebo talířů na houbovou smaženici, navrch posypte petrželkou a podávejte. Opečené kousky česnekového pečiva si přidávejte do polévky po částech, rychle se rozmočí..

Žádné komentáře:

Okomentovat