4. února 2010

Křehký italský koláč s kuřecí nádivkou

Na těsto: 300 g mouky, 150 g másla,3 žloutky, 1 rozšlehané vejce,tuk na vymazání formy,špetka soli
Na náplň: 500 g kuřecích prsíček nebo stehen,1 cibule, 1 mrkev, 1 řapík celeru,100 g uzeného bůčku nakrájeného na tenké plátky,100 g zeleného hrášku,4 polévkové lžíce olivového oleje,30 g másla, 200 ml vývaru,1 lžíce hladké mouky,sůl, mletý pepř, šťáva z 1 citrónu

Mouku prosijte na vál, přidejte rozměklé máslo, nožem je do mouky zapracujte, osolte, přidejte žloutky a vypracujte těsto, nechte je 30 minut odpočinout v chladnu.Mrkev oškrábejte, omyjte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a rovněž nakrájejte na kolečka. Řapík celeru opláchněte a pokrájejte na dílky. Kuřecí prsíčka nakrájejte na větší kousky, mírně osolte a obalte v mouce. Ve větší pánvi rozehřejte olej a máslo a všechnu zeleninu kromě hrášku 5 minut orestujte. Přidejte kousky masa a na mírném plameni je lehce osmažte. Zalijte vroucím vývarem,přidejte hrášek, citrónovou šťávu a na mírném plameni pod pokličkou 30 minut duste. Odleželé těsto rozdělte na dvě části v poměru 2,5 : 1, oba kusy rozválejte na pláty o síle asi 3 až 4 mm. Větším plátem vyložte dortovou formu vymaštěnou tukem, na těsto dejte vrstvu bůčku,na ni směs dušeného masa se zeleninou, vše pokryjte menším plátem těsta. Okraje obou plátů pečlivě přimáčkněte k sobě, uprostřed horního vytvořte otvor o průměru cca. 4 - 6 cm. Potřeme rozšlehaným vejcem. Vložte do předehřáté trouby a při teplotě 200 °C pečte 25 minut.Po vytažení z trouby formu rozepněte a z horkého koláče sundejte, rozkrájejte na porce a podávejte s listovým nebojiným zeleninovým salátem, případně jen bohatě obložené
plodovou zeleninou.

Žádné komentáře:

Okomentovat