20. ledna 2017

Pravý boršč

40 dkg hovězí přední maso nebo skopové maso, 20 dkg červená řepa, 30 dkg čerstvé bílé zelí, 25 dkg brambory, 2 mrkev, malá petržel, cibule, 2 stroužky česnek, 5 dkg rajčatový protlak, 3 dkg máslo, ocet, sůl ocet, sůl, petrželka nebo kopr, kyselá hustá smetana
Maso očistíme, omyjeme, lehce naklepeme a vložíme do hrnce. Zalijeme 1,5 litrem vody a přikryjeme poklicí. Na mírné teplotě uvaříme maso do měkka, tj. asi po 1 - 1 1/2 hodině. Maso vyjmeme a vývar přecedíme.Zelí nakrájíme na hrubší kousky, kořenovou zeleninu a cibuli na nudličky a brambory na kostky. Na pánvi rozehřejeme tuk, přidáme nakrájenou zeleninu a osmahneme. Vložíme ji do připraveného vařícího vývaru, přidáme vařenou červenou řepu nakrájenou na kostičky, bobkový list, pepř, 1 lžíci octa, sůl a vaříme 20 minut. Hotový boršč ochutíme rozetřeným česnekem, přidáme nakrájené maso a rozsekanu petrželku nebo kopr. Podáváme s kyselou smetanou.

Žádné komentáře:

Okomentovat