14. ledna 2017

Sladký rýžový nákyp

Pro 4 osoby. 300 g ryze, 700 ml mleka, 100 g masla nebo rostlineho tuku, 3 vejce, 1 vanilinovy cukr, 100 g krupicoveho cukru, 600 g jablek, 30 g rozinek, 50 g skoricoveho cukru, sul
Na ozdobeni a posypani: 50 g mouckoveho cukru, 2 bilky, mouckovy nebo skoricovy cukr
Ryzi prebereme a nekolikrat proplachneme vodou. Nasypeme ji do variciho mleka, mirne osolime, omastime asi lzici tuku a na mirnem plameni uvarime.
Mezitim utreme zloutky s vanilinovym cukrem a zlehka je vmichame do prochladle ryze. Ze 3 bilku pripravime pevny snih. Postupne do nej zaslehame krupicovy cukr. Krem vmichame do ryze.
Zapekaci misku vymazeme tukem. Navrstvime polovinu ryze a na ni oloupana a na platky pokrajena jablka. Posypeme skoricovym cukrem a v horke vode sparenymi rozinkami. Prekryjeme zbylou ryzi a pokapeme reozpustenym tukem.
Zapeceny nakyp ozdobime oslazenym snehem ze 2 bilku a jeste na chvili dame do trouby, az snih zruzovi. Pred podavanim posypeme mouckovym ci skoricovym cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat