750 g vařených brambor, 20 g droždí, lžíce
cukru, vejce, 1,5 dl mléka hrubá mouka
podle potřeby, tuk na smažení a sůl
Brambory nastrouháme, přidáme špetku soli a
přidáme droždí rozpuštěné v mléce společně s cukrem. Promícháme a postupně
přidáváme mouku tak, aby vzniklo tužší těsto. Těsto necháme vykynout v teple a
vyválíme na pomoučněném vale na 1,5 cm silný plát. Skleničkou nebo vykrajovací
formičkou, kterou průběžně namáčíme do mouky aby se těsto na ni nelepilo,
vykrajujeme kolečka, která smažíme v rozpáleném tuku. Po usmažení klademe
vdolky na talíř vystlaný ubrousky, které vsají přebytečný tuk. Hotové vdolky
namažeme džemem, tvarohem apod. a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat