400 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky,
8 žloutků, 3 lžíce moučkového cukru, 100 g másla, 300 m l mléka, 42 g droždí, 3
lžíce rumu, sůl, marmeláda, olej
Do vlažného mléka vsypeme lžíci cukru, lžíci
mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbylým
cukrem, špetkou soli, vzešlým kváskem a změklým máslem, v němž jsme ušlehali
žloutky. Těsto důkladně propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a necháme asi
hodinu vykynout. Pak ho na vále vyválíme asi na 1 cm silnou placku, vykrájíme
kolečka, lžičkou naneseme marmeládu, prázdným kolečkem přikryjeme, okraje
stiskneme a přesahující těsto odkrojíme. Ještě chvíli necháme kynout. Mezitím
rozehřejeme větší vrstvu tuku, aby v něm koblihy plavaly. Smažíme po obou
stranách dozlatova. Usmažené koblihy pocukrujeme.
Žádné komentáře:
Okomentovat