12. března 2012

Musaka


3 lilky, 600 g mletého masa, 600 g brambor, 3 rajčata,  cibule, 150 ml červeného vína, 2 lžíce másla, olivový olej, sůl, mletý pepř, skořice
bešamel: 3 lžíce másla, 5 lžic hladké mouky, 700 ml mléka, velká hrst strouhaného sýra, 3 žloutky, sůl, strouhaný muškátový oříšek

Brambory pořádně očistíme a uvaříme ve slupce. Po částečném zchladnutí oloupeme a nakrájíme na kolečka. Lilky oloupeme a nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm, z obou stran posolíme a necháme v misce asi půl hodiny, aby pustily vodu. Pak je osušíme a prudce osmahneme z každé strany na oleji. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme ho, opepříme a ochutíme větší špetkou skořice. Zalijeme vínem, přidáme rajčata, která jsme předem oloupali (musíme je spařit vařící vodou aby šla loupat) a nakrájeli na drobné kousky. Vaříme, až se tekutina vyvaří. Na dno pekáče naskládáme plátky brambor, pokryjeme je masovou směsí, na tu naskládáme osmažené lilky a všechno zalijeme bešamelem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C 30 - 40 minut (do zezlátnutí povrchu bešamelu).
Bešamel: V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, dobře rozmícháme a vaříme do zhoustnutí. Odstavíme, vmícháme žloutky, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a vmícháme sýr.

Žádné komentáře:

Okomentovat