11. července 2012

Gruzínské pirohy

těsto : 500 g zakysaného bílého jogurtu,4 vejce,3 lžíce stolního oleje,sůl,800 g hladké mouky, velkou lžíci jedlé sody
náplň: 1 kg hovězího masa,5 středních cibulí,černý pepř,sůl,4 vejce

Příprava těsta: Na vál nasypeme hladkou mouku, přidáme zakysaný jogurt, vejce a stolní olej, posolíme a vše prohněteme. Těsto vyválíme. Na malém talířku vytvoříme tři hromádky jedlé soli a těsto jedním dílem sody posypeme po celé ploše, pak těsto poskládáme jako na štrúdl. A opět vyválíme na placku. Takto postupujeme ještě dvakrát. Z těsta na závěr vytvoříme bochánek, který necháme v ledničce tři hodiny chladnout.
Vychladlé těsto rozdělíme na dvě části, které vyválíme na placku. Jednu část vložíme na vymazaný plech a důkladně přimáčkneme okraje a rohy.
Mezitím si připravíme masovou náplň: Maso nameleme jemně na způsob přípravy kebabu, na pánvi rozpálíme olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a mleté maso, směs opepříme a osolíme. Maso při smažení neustále mícháme, aby se neslepilo a vypadalo jako haše. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a celé pokrájíme na malé kousky. Smícháme s usmaženým masem (haší) a vytvořenou směs naklademe na těsto. Směs přiklopíme druhou plackou, pořádně po celé ploše přimáčkneme včetně okrajů. Těsto potřeme navrch žloutkem a ostrým nožem horní těsto nařežeme na koso.Pečeme třicet minut v předehřáté troubě na 250 stupňů

Žádné komentáře:

Okomentovat