4 plátky pravé svíčkové nebo zadního hovězího
masa, větší cibule, 2 mrkve, petržel, ¼ celeru, citron, šlehačka 250 ml, sůl,
pepř, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, lžíce cukru
Svíčkovou vaříme vždy den dopředu, protože se
krásně rozleží a masíčko je měkké.Maso naklepeme, osolíme opepříme. V hrnci rozpálíme trochu oleje a maso z obou
stran krátce zprudka opečeme a dáme stranou. Do výpeku přidáme nahrubo
nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu a 2 kolečka citronui s kůrou.
Stáhneme oheň a restujeme asi 5 minut. Vrátíme maso, přidáme koření, osolíme a
zalijeme vodou, aby maso bylo lehce potopené. Pak stáhneme oheň na minimum a dusíme do
změknutí. Záleží na kvalitě masa. Vypneme sporák a necháme zakryté asi 2 hodiny
dojít. Maso vyjmeme, vybereme koření, zeleninu i s citronem rozmixujeme,
přilijeme šlehačku, do které rozmícháme 1 lžíci hladké mouky. Za stálého
míchání povaříme asi 4 minuty. Odstavíme, přisladíme cukrem, okyselíme
citronem, vrátíme maso a necháme zchladnout. Do druhého dne uchováme v lednici.
Ohříváme pozvolna, ale nevaříme, aby se omáčka nesrazila. Podáváme s houskovým
knedlíkem, plátkem citronu, kopečkem šlehačky a brusinkami.
Žádné komentáře:
Okomentovat