18. srpna 2016

Kmínové rohlíčky

250 g polohrubé mouky., 15 g droždí., ½ lžičky cukru., 1/8 l mléka,. Vejce., 50 g másla., sůl., mouka na vyválení., žloutek na potření těsta., hrubá sůl a kmín na posypání
Do misky prosijeme uvedené množství mouky, připravíme si důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme částí vlažného mléka. Zakryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě kynout. Jakmile začne droždí kynout, přidáme vejce, máslo, sůl a vypracujeme hladké, vláčné těsto. Opět necháme těsto nakynout a po vykynutí ho rozdělíme asi na 15 dílků. Každý dílek zakulatíme nejprve v dlaních a poté rozválíme na tenký oválek. Oválek zarolujeme do tvaru rohlíku, hotové rohlíčky dáme na tukem vymazaný plech, potřeme je žloutkem rozmíchaným s malým množstvím vody, povrch posolíme hrubou solí a pokmínujeme. Zvolna pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat