10. listopadu 2011

Brokolicové košíčky s pórkem

30 dkg brokolice; olivový olej; 5 dkg másla; 1 - 2 polévkové lžíce mouky; 4 - 5 ks čerstvého tymiánu;2 dl mléka; sůl; mletý bílý pepř; 15 dkg uzeného sýra; celý pórek; 2 rajčata; 2 stroužky česneku
na těsto : 18 dkg hladké mouky; 7,5 dkg másla; vajíčko; špetka soli

Suroviny, ze kterých budeme dělat těsto, smícháme s trochou vody a prohněteme. Vzniklou hmotu pak necháme hodinu odpočívat v chladničce. Na kuchyňském prkně (válu) poprášeném moukou vyválíme do tenka odpočaté těsto a pak je rozdělíme do košíčkových formiček, které předem vymažeme máslem. Dna těchto těstových košíčků propícháme vidličkou a v předehřáté troubě je upečeme, což při teplotě 190 °C bude trvat 10 minut. V kastrolu si zpěníme máslo, přisypeme mouku, čerstvý tymián a vše rozmícháme v mléce do hladka. Osolíme, opepříme a nakonec do kastrolu nastoruháme uzený sýr. Celé důkladně povaříme. Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky a dusíme do měkka na olivovém oleji. Pórek si nakrájíme na polokolečka, přidáme jej k brokolici, osolíme, zalijeme vodou a celé dobře podusíme, aby se nám pěkně skombinovaly chutě. Dušenou brokolici vkládáme do upečených košíčků, zalijeme tymiánovým sósem, posypeme strouhaným sýrem a v předehřáté troubě upečeme, což bude při teplotě 195 °C trvat jen několik minut. Rajčata nakrájíme na kolečka a v rozpáleném olivovém oleji je rychle orestujeme. Osolíme je a posypeme česnekem nakrájeným na tenké plátky. Rajčata budeme podávat ke košíčkům jako oblohu.

Žádné komentáře:

Okomentovat