8. listopadu 2011

Studená třešňová polévka s citronovou pěnou

12 dkg cukru; 50 dkg odpeckovaných třešní; 2 polévkové lžíce škrobu; 2 dl smetany; citronová šťáva; 3 polévkové lžíce medu; 2 vejce; polévková lžíce krystalového cukru; 2 citrony; svazeček meduňky lékařské

V 1 litru vody svaříme 12 dkg cukru a pak do vody přidáme odpeckované třešně. Dále polévku zahustíme dvěma polévkovými lžícemi škrobu rozmíchaného ve vodě. Přilijeme také smetanu, aby polévka byla ještě hustší. Několika kapkami citronu jí dodáme pikantní chuť a nakonec přidáme med. Potom dáme polévku chladit a necháme ji v chladnu až do podávání. Citronovou pěnu začneme připravovat tak, že bílky ze dvou vajíček oddělíme od žloutků. Do bílků pak přisypeme trochu cukru a ušleháme z nich tuhý sníh. Přidáme nastrouhanou kůru ze dvou citronů a malinko nadrobno nasekané meduňky lékařské. Mírně pocukrovanou vodu uvedeme do varu, ale nečekáme, až bude bublat, nýbrž jakmile se objeví první drobné bublinky, začneme do ní vhazovat pěnové noky, vykrajované ze sněhu polévkovou lžící. Sníh, který se nám za pár minut uvaří, vkládáme do polévky těsně před podáváním.

Žádné komentáře:

Okomentovat