24. října 2011

Vepřová panenka na karí s jarní rýží

80 dkg vepřové panenky; 1 pórku v celku; olivový olej; polévková lžíce hořčice; 30 dkg hub; 2 stroužky česneku; svazeček petržele; 3,5 dl smetany; 20 dkg ananasu; karí koření v prášku; karí ve formě listu; 3 polévkové lžíce škrobu; citronu; sůl; pepř; celá mrkev; větší hlávka brokolice; 40 dkg rýže

Pórek nakrájíme na kolečka a se špetkou soli jej krátce orestujeme na olivovém oleji. Vepřovou panenku rozkrájíme na nudličky a přihodíme k cibuli. Až nám maso zbělá, přidáme k němu hořčici a ještě několik minut restujeme. Houby rozkrájíme na kousky, nasypeme je na panenku, a bude-li zapotřebí, přikápneme na ně také trochu oleje. Ochutíme rozetřeným česnekem. Až bude maso skoro úplně měkké, posypeme je jemně nasekanou petrželkou. Zalijeme 3 dl smetany a důkladně povaříme. Ananas nakrájíme na kostičky a přidáme jej k ragú. Celé ještě několik minut povaříme. Na ochucení použijeme mleté karí koření a karí ve formě listu. Škrob pečlivě do hladka rozmícháme v malém množství vody, dáváme pozor, aby se nám při tom netvořily chuchvalce, a ragú jím zahustíme. Zakapeme čerstvě lisovanou šťávou z poloviny citronu a zaprášíme čerstvě mletým pepřem. Zahuštění ještě doplníme několika kapkami smetany. Přílohu si uděláme tím způsobem, že mrkev rozkrájíme na malé kostičky, mírně ji opražíme se špetkou soli na rozpáleném olivovém oleji, načež k ní přidáme brokolici rozebranou na jednotlivé růžičky. K orestované zelenině pak přimícháme předvařenou rýži, celé zasypeme jemně nasekanou petrželkou a dobře promícháme. Před podáváním naklademe maso na rýži naporcovanou do talířů a na takto upravené maso nalijeme ragú.

Žádné komentáře:

Okomentovat