150 g tvarohu., bílý jogurt., PL smetany., oloupané natvrdo uvařené vejce., jablko., snítka tymiánu., farmářský dresing., 250 g širokolistého štěrbáku (eskariolu)., větší kadeřavý štěrbák (kolem 300 až 400 g)., 2 L octa nebo citronové šťávy., 2 loupaná rajčata.,
Jogurt a tvaroh ušleháme v misce s PL smetany. Vejce nakrájíme na kolečka a kolečka přepůlíme. vsypeme do mísy. Oloupeme jablka a odstraníme z nich jádřince. Jablka nakrájíme na silnější kolečka a pak na kostičky. Přidáme je do mísy. Vše smícháme s lístky tymiánu, solí, pepřem a trochou farmářského dresingu. Přiklopíme víkem. Kadeřavý štěrbák očistíme od povadlých listů a zbavíme ho tuhých částí. Opláchneme, odstředíme a nakrájíme na velmi malé a tenké kousky, dlouhé 2 až 3 cm. Ještě jednou dáme okapat a přeložíme do velké salátové mísy. Povadlé listy a tuhou spodní část širokolistého štěrbáku odstraníme a rychle opláchneme. Listy osušíme a nakrájíme na proužky široké asi 3 mm. Přidáme je do mísy. Rajčata nakrájíme na plátky a zbavíme je jader. Několik koleček si dáme stranou na ozdobu. Plátky nakrájíme dále na 2 nebo 3 kousky a přidáme do salátové mísy. Salát přelijeme octem nebo citronovou šťávou. Osolíme a opepříme. Promícháme a necháme odpočinout. Zálivku ochutnáme, případně dochutíme a vlijeme do omáčníku. Povrch salátu ozdobíme kolečky rajčat, která jsme si dali stanou. Salát podáváme spolu se zálivkou v omáčníku.
Rada: Na tento salát můžeme zkombinovat ty druhy salátu, štěrbáku či čekanky, které jsou právě na trhu k dispozici.
Doporučené nápoje: Lehké červené víno.
Žádné komentáře:
Okomentovat