21. ledna 2010

Šátečky s rokfórem a ořechy

balíček listového těsta., 200 g rokfóru (nivy)., 100 g ořechových jader., 3 dl smetany., 40 g másla., 2PL hladké mouky., špetka muškátu., 2 vejce., sůl., pepř., 
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku. Přilijeme smetanu, rozšleháme na hustý bešamel, mírně osolíme, opepříme a vmícháme na drobné kousky nakrájený nebo ustrouhaný rokfór (nivu). Řádně promícháme. Ořechová jádra usekáme a přidáme do připravené sýrové omáčky. Přidáme vaječný žloutek, okořeníme muškátem, rozšleháme a směs necháme vychladnout. Listové těsto rozválíme a pomocí sklenice o průměru 8 až 10 cm tvoříme kolečka. Okraje koleček potřeme ušlehaným vejcem . Doprostřed umístíme vždy větší PL vychladlé sýrové nádivky. Kolečka přehneme a okraje k sobě pevně přitlačíme. šátečky potřeme mašlovačkou namočenou v rozšlehaném vejci. necháme je odpočinout přibližně půl hodiny v chladničce. Poté je pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. Podáváme teplé. 
Rada: Rokfór nebo niva musí být před přípravou dokonale tuhé. Okraje koleček z listového těsta je třeba pomazat ušlehaným vejcem, aby držely u sebe.

Doporučené nápoje: Červené víno, pivo, minerálka.

Žádné komentáře:

Okomentovat