20. ledna 2010

Staropařížská brioška

250 g krupice., 40 g + větší oříšek másla na vymazání formy., 3 vejce., 1 žloutek., 10 g droždí., 1/2 KL jemné soli., PL moučkového cukru., 0,5 dl vlažné vody., 
Do velké mísy vsypeme mouku. Uprostřed vyhloubíme důlek. Posolíme, vsypeme cukr a tři celá vejce ušlehaná jako na přípravu omelety. Droždí rozdrobíme do vlažné vody. Tekutinu s droždím vlijeme do mísy a dobře promícháme. Máslo rozpustíme a přidáme do těsta. Vše zpracujeme ručně. Jakmile je těsto hladké, překryjeme mísu utěrkou a těsto necháme odpočinout na teplém místě mimo průvan přibližně na 2:30 hodiny. Ke konci uvedené doby by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem. Několikrát ho obrátíme vařečkou, pak rukou. Znovu se slehne. Těsto rozdělíme na dvě nestejně velké části. 3/4 těsta budeme potřebovat na spodní díl briošky a 1/4 těsta na horní kouličku. Kulatou formu vymažeme máslem včetně krajů. Do vymazané formy umístíme větší bochánek těsta a prstem uděláme uprostřed otvor. Ostatní těsto zpracujeme do kulatého bochánku, jehož jednu stanu vytvarujeme do špičky. Špičku zapíchneme do otvoru ve větším bochánku ve formě. Překryjeme a uložíme stranou na 1 až 2 hodiny, dokud těsto nenakyne tak, že bude dosahovat cm pod okraj formy. Jakmile je těsto patřičně vykynuté, potřeme ho povrchu mašlovačkou namočenou ve vaječném žloutku, který jsme rozšlehali v PL studené vody. Postupujeme opatrně, aby se těsto neslehlo. Spodní bochánek na povrchu několikrát nařízneme v místě, kde se stýká s horní kouličkou, aby z těsta během pečení mohla unikat pára. Pečeme 30 až 35 minut v předehřáté troubě. Vyčkáme, dokud bochánek nevychladne. Vlažnou briošku vyklopíme z formy.
Rada: Bochánek (briošku) konzumujeme buď samostatně, nebo s dezertním krémem. Používáme-li sušené droždí, pečlivě si přečteme pokyna na obalu. Připravujeme-li bochánek poprvé, použijeme kulatou koláčovou formu. Výsledek nebude příliš výstavný, ale chutnat bude. 

  Doporučené nápoje: Čaj, káva nebo čokoláda.

Žádné komentáře:

Okomentovat